Are oare Schiff din nou dreptate?

Citeam asta și mi-am adus aminte de criza trecută. Pentru cine a uitat, s-au întâmplat două faze importante:

  1. jucătorii mari au mâncat alți jucători la fel de mari, dar fără proptele politice
  2. statul a salvat unii jucători cu condiția să nu dea în judecată pe nimeni. a dispărut între timp de pe net, că nah, vremea trece, oamenii uită, dar fraza era „AIG was saved on the condition to surrender the righs to sue Goldman Sachs”.

Acum nu mai vor asta. Acum îi lasă să crape, pentru că oricum clienții lor vor veni la ei. Și îi lasă să crape pentru că publicul nu mai vrea bailouts. Dar dormiți liniștiti, Isărescu, ASF, Fondul de Garantare și Vâlcov cu Ciolacu veghează pentru voi.

ps: dacă nu știți cine e Peter Schiff, e omul care în 2006-2007 și-o bătea de toți specialiștii care ziceau că nu vine nici o criză. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Problema cu oameni ca Peter Schiff este că au același discurs și la 2 ani și la 12 ani de la ultima criză și îi ignoră lumea.
    Bailout sau fallout se putea declara oricând în ultimii 3 ani și o vor face după ce se hotărăsc le cine cruță și pe cine nu.

    Comentariu apreciat.768
    • Asta e ca atunci cand un conspirationist imprastie 1000 de conspiratii printre care si aia ca Covid a fost scapat din laborator.
      Ulterior se dovedeste ca asa a fost, virusul a scapat cand o pisica a impins cu labuta eprubeta de pe masa sa vada ce se intampla :D, apoi conspirationistul zice „vedeti fratilor ca TOT ce ziceam eu s-a adeverit”. Nu il fac pe om conspirationist, acum aud prima data de el, dar cand tot au amanat criza tiparind bani pe banda rulanta, nu mai stii 100% sigur cand vine criza decat daca esti acolo la butoanele tiparnitei.
      Totusi ma gandesc la scena aia cu Christian Bale din the Big Short, cand pierdea o gramada de bani, stia ca o sa vina criza pe bursa si singura variabila era daca are resursele financiare sa poata suporta pierderile pana cand pica piata si se ingroapa in bani. Adica sa stii ca ai dreptate, dar totusi sa stai la mana unor baieti care la fel de bine pot zice ” nu, nu, mai tiparim niste triliarde, poate scoatem economia din kkt si data asta, mu*e voua care ati actionat/gandit rational”.

      Comentariu apreciat.6412
  2. Stai relax ca se apropie alegerile.

    Comentariu apreciat.293
  3. cand strigi de 1000 de ori „lupul”, e foarte probabil sa si vina de cateva ori.

    cum era daca acum 20 de ani, cand era dobitocul ala cu suspensia in apa de prevestea cutremure, dancu, hancu, mortii lui cum il chema, chiar ar fi fost un cutremur mai maricel?
    este ca il numeam sef la infp in locul lu’ soparleanu si acum am fi locuit toti in corturi?

    Comentariu apreciat.765
  4. Valcov e fost samsar de masini, bine el se ocupa de acte, altii aduceau masini.

    183
  5. Io nu mai inteleg, care e pina la urma profetu crizei, Schiff, Kiyosaki sau Roubini?

    Comentariu apreciat.702
    • Au fost mulți care au identificat o problema cu piata imobiliara, credite, și instrumente financiare complicate și dificil de evaluat: Ivy Zelman, Michael Burry, Peter Schiff, Nouriel Roubini, Ann Pettifor, Dean Baker, Steve Keen, Raghuram Rajan, etc etc etc

      143
    • Chifoi

      231
  6. Știi de ce nu sunt eu milionar? Că îl ascult din 2010 pe Peter Schiff.

    Prin 2013 mi-a picat bitcoin sub ochi pe la 80$. Am citit pro, am citit și contra, m-am gândit eu cu mintea mea de biciclist „ce ranga mea e mizeria asta, să consumi energie electrică fără a produce ceva util, o să-l interzică ăștia”, l-am mai ascultat și pe Peter Schiff care are niște principii capitaliste sănătoase și am zis ok, n-am să arunc o treime din economiile mele pe bitcoi inutili. Well, this didn’t age well.

    Ce vreau să spun e că deși Peter Schiff are niște principii economice sănătoase, lumea din jur nu se ghidează după aceste principii. Poate o dau în conspirații dar în ultimii 15 ani viața a devenit mult mai ușoară pentru ultra bogați și mult mai grea pentru „săraci”. Uitați-vă acum, practic niște bănci mai mari vor lua cu japca bănci mai mici și oalele sparte le vor plăti amărâții cu 9 to 5.

    Comentariu apreciat.1406
    • Bitcoin e la fel de inutil și acum ca și atunci când era 80$.
      Faptul că unii s-au îmbogățit nu înseamnă că are o utilitate cu doar că alții au pierdut.

      Comentariu apreciat.7516
    • Faptul ca are sau nu o utilitate nu schimba faptul ca acum FLO putea sa stea la soare liniștit și sa nu ii mai pese de nimic. Ma bucur măcar ca nu am fost singurul care a gândit asa: „ce ranga mea e mizeria asta, să consumi energie electrică fără a produce ceva util”.

      Comentariu apreciat.573
  7. Cand au slabit legea sub Trump cumulat cu tiparit din pix enormitatea de bani acum, care duce la mai multa inflatie, nu ai cum sa nu apreciezi Franta de acu 200-300 de ani. In piata centrala, la balanganit intr-o sufa.
    Ca o paranteza, si in ziua de azi francezii sar la scandal dar politicienii fac tot ca ei, interesant cum va fi mai departe, vezi varsta de pensionare.

    Politicienii cat si executivi din diferite companii fac nefacute si nu exista nicio consecinta, nu doar la crize economice. Tot timpul, coruptie si aviditate.

    Indecis. Tu ce zici?2510
    • Uite la aia ma gandeam si eu: in trecut din cand in cand se mai intamplau miscari sociale, mai o greva majora care paraliza o tara intreaga, mai o revolutie, mai o redistribuire a averilor celor bogati. Acum pl, toata lumea o da cu drepturile omului, in timp ce ti se pune din ce in mai apasat piciorul pe cap sa muncesti pana mori. Ni se pare wow cand vedem la stiri un politician luat pe sus si bagat in pubela de gunoi.
      Nu, nu esti sclav, doar ai sa mori de foame daca ramai fara bani /s

      Comentariu apreciat.394
    • Tipăritul de bani nu produce neapărat inflație. Acesta e un mod super simplist, de secol 19 de a înțelege inflația. Și poate fi adevărat în cazul unor tari sărace, unde viteza capitalului e mare. Și bani, mergi și cumperi ceva.

      Apoi, banii aia nu au fost printati, sunt bani împrumutați de stat și care vor trebui plătiți.

      In tari cu economii puternice precum SUA, mare parte din bani aruncați în piață de guvern sunt absorbiți de piețele financiare. SUA a fost de altfel foarte puțin afectata de inflație. Însă poți vedea creșterea și corecția valorii acțiunilor la bursa.

      Inflația a fost cauzata în principal de bani ieftini (credite cu dobanzi mici), criza de materii prime, criza de produse, pensionarile anticipate în 2020 după izbucnirea pandemiei, criza de forță de muncă.

      Inflația în acest moment continua sa fie alimentata de clasa politica imbecila care îndatorează statul și inunda piața cu bani pt diverse achiziții, oferta care încă nu a ajuns din urma cererea, contractarea populației active (angajata sau care își cauta de munca), salarii nejustificat de mari în diverse domenii din cauza investițiilor în diverse petarde care nu au produs niciodată profit (uber, we work, e-scooters, metaverse, etc) și care au pus presiune pe ofertele salariale din domeniul IT, design, analiza date, raportare, digital, etc.

      Aditional, pe parcursul pandemiei, inflația a continuat sa creasca însă a fost ascunsa în spatele lipsei de cerere pt anumite produse și servicii (turism, transport, hoteluri, restaurante) ceea ce a făcut indexarea inflației dificila și imprecisa.

      https://youtu.be/VEZsgAgYDhw

      1014
    • Când te gândești că în trecut boierii erau linșați de mulțime din cauza zeciuielii iar acum nu-i nici o problemă ca statul să îți ia din prima aproape jumătate din salariu și apoi pe tot ce cheltui încă 19% :)

      Comentariu apreciat.281
    • @Ioan: cum adica tiparirea de bani nu produce inflatie? Ia gandeste-te la voucherele de vacanta si ce efecte au avut asupra preturilor din industria hoteliera.

      172
    • Tipăritul de bani nu produce neapărat inflație. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      161
    • Corectez eu comentariul lui Ioan: nu se produce inflatie decat daca tiparirea de bani se face intr-un ritm de bun simt, nu cu toptanul triliarde o data cum s-a intamplat mai ales in pandemie.

      70
  8. N:
    „in trecut din cand in cand se mai intamplau miscari sociale, mai o greva majora care paraliza o tara intreaga, mai o revolutie ”

    De război ai zis? Că uite, o dat Domnu’ și s-o făcut.

    Încă nu-i copt’ dar se întrevăd ceva circumstanțe pentru vreo vânzoleală socială de amploare.

    Ai răbdare!

    224
    • Cum ar fi? Da un exemplu..
      Vor fugi aia cu bani cum au facut la ucrainieni, vedeai numai masini de 100k la granita si vor rămâne fraierii sa se bata intre ei. Iar daca ma uit la rascoalele recente din tarile cu dictatura absolut niciuna n-a reușit

      Indecis. Tu ce zici?277
  9. In ultimii 10 ani Michael Burry, Schiff, Kiyosaki prezic criza tot la 2 saptamani. In 2020 in martie SP 500 de la aproape 3400 a scazut la 2300 de puncte, apoi in decembrie 2021 a ajuns aproape la 5000 dupa 18 luni de economie blocata si stat in casa. Pretul mediu pentru case in state sarit in 2020 de la 320 mii $ la sfasitul anului trecut la aproape 470 de mii, de obicei se intampla in 10 ani nu in 2 ani asa salt.
    FED au crezut ca fac un soft landing dar sunt prinsi intre ciocan si nicovala acuma cu situatia din sistemul bancar. China care tot trage de timp cu piata imobiliara.
    Nimeni nu mai vrea bailout deoarece cand merg treburile bine firmele sunt capitaliste 100% iar cand e nasol hai sa fim socialisti cu firmele care au tras in stanga si in dreapta sa nu plasteasca taxe.
    Criza cu covidul si razboiul din Ucraina a dat rau de tot peste cap multe sectoare din toata lumea , unele au fost aproape de 0, altele au explodat ca profit.
    Ciclurile economice nu avem cum sa le fentam, la nivel individual ce poti sa faci e sa iti poti reduce rapid din cheltuieli, dar nu ai venituri, sa nu depinzi foarte mult de o banca( crestere a dobanzii….) , sa ai o pregatire profesionala incat sa iti poti gasi un loc de munca destul de rapid, sau un venit secundar.
    Teoretic sunt problem, dar nu stii daca sau cum se intervine economic sau politic sa se treaca peste, sau si ei sunt depasiti de situatie si merge totul in cap.

    Comentariu apreciat.323
    • Razboiul dobitocului ala botoxat chiar a fost lebada neagra dupa covid. De asta cred ca vor forta chinezii sfarsitul razboiului. Dupa ce au inceput sa aranjeze treburile intre Arabia Saudita si Iran acum unchiu Xi va merge la Moscova si apoi o sa discute cu Zelenski. Criza nasoala in UE si SUA inseamna lipsa vanzari pentru China, lipsa crestere economica si de acolo e greu sa tii in frau 1 miliard de fomisti.

      Comentariu apreciat.368
    • Problema fix asta e cu toți prezicătorii. Nimic nu mai are sens în contextul covid/post-covid și războiul din Ucraina.

      Au fost și sunt prea mari variabilele. Vă garantez că nici elita elitelor din illuminati nu știe ce și cum. Tot ce se știe și se face e același lucru dintotdeauna: ăia cu bani și ăia care află primii scapă mai ușor, ăialalți mai nasol.

      Cea mai bună metaforă care am auzit-o e aia că suntem toți pe ocean, vine furtuna, nimeni n-o poate opri, nici elită, nici guvern, nici illuminati nici omuleții verzi.

      Dar…în același timp, bogații stau pe yachturi, țările bogate gen elveția stau pe ditamai vasul de croazieră pe care încap lejer toți cetățenii, da, n-au toți yachturi dar nu-i interesează. Săracii cu bărcuțe și veste de salvare și aia e. Toți așteaptă să treacă și cam atât.

      Indecis. Tu ce zici?273
  10. 1. jucătorii mari au mâncat alți jucători la fel de mari, dar fără proptele politice

    Sunt curios, eu nu îmi mai amintesc…

    34
  11. Eu am plătit anticipat aproape jumătate din împrumutul pentru casă. Dobândă de 4,1% / an nu îmi dă nimeni. Am economisit 17k €. Erau banii de mașină, dar fk them. Că au crescut prețurile ca nesimțiții. 10k în plus pentru un rav4…
    Evident că am păstrat 10 salarii. Că nu se știe niciodată.

    Comentariu apreciat.261
  12. De 10 ani Peter Schiff tot spune ca maine vine criza. La un moment dat o sa aiba si dreptate. Pana acum 2 ani am fost abonat la canalul lui de youtube…

    91
  13. Cand te cheama Petrică Schiff si vezi lupi peste tot.

    61
  14. Întrebare stupidă, dacă ați avea bani în una din băncile care sughiță ce ați face acum?
    Dacă îi scoți muți nu faci decât să-i grăbești sfârșitul, dacă nu faci nimic posibil să-i pierzi.
    Nu știu care e faza cu garanția aia de 100k și ce valoare are dacă se produce un efect de domino și o iau toate la vale.

    11
    • Uhm, sincer, de ce mi-ar pasa mie daca banca de la care imi scot banii se duce in cap? Atata timp cat eu nu mai am bani blocati la ei, sanatate, sa fie sanatosi.

      63
    • Daca nu astepti sa vina scadenta o sa pierzi mult la retragere, ca toate bancile si-au pus comision frumusel

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)