Un an de „săptămâna de lucru de patru zile”

A trecut aproape un an de când am scris acest articol și cred că este momentul să împărtășesc cu voi ce am învățat între timp, mai ales că am aflat de la Bunescu80% dintre angajații români își doresc săptămâna de lucru de patru zile, însă nu și 60% dintre companii. Promit că de data asta nu mai fac mișto de cum se vorbește în corporații și voi scrie ‘normal’.

Puțin context: sunt primul nivel de management într-o companie mare ce oferă servicii IT unde coordonez o echipă de 6 DevOps. Astfel, sunt într-o poziție interesantă de a balansa nevoile ‘omului de rând’ cu cele ale managementului.

De la început abordarea a fost să facilitez weekend-uri prelungite, pentru ca impactul pozitiv asupra oamenilor să fie cât se poate de mare. Cum una dintre regulile principale a fost că nicio echipă nu are voie să lipească complet într-o singură zi, am rotit zilele de luni și vineri ca ziua liberă din săptămână, existând situații în care aveam weekend de patru zile. Desigur, dacă cineva avea nevoie de o zi liberă în mijlocul săptămânii, putea face asta.

Cifrele spun că performanța nu a scăzut deloc, din contră, în anumite situații a crescut.
Oamenii sunt foarte fericiți și, majoritatea, spun că nu vor să se întoarcă la un program de 5 zile de lucru.

La nivelul meu, singurele ‘probleme’ pe care a trebuit să le rezolv au fost planificarea ședințelor de echipă și programarea concediilor.

Prima a fost rezolvată cumva de la sine, pentru că in 99% din situații era toată echipa prezentă în intervalul marți-joi, încât 3 zile erau suficiente pentru a planifica ședințele necesare. Văd însă o posibilă problemă mai mare în cazul echipelor unde ziua liberă este luată prin rotație și poate o singură zi în care să îngrămădești toate ședințele.

Referitor la concedii, ‘problema’ este că lumea nu-și mai ia 1-2 zile pentru a rezolva ceva, că își planifică în așa fel încât să folosească ziua liberă. Pentru angajat e foarte bine, simți că atunci când îți iei concediu chiar o faci pentru relaxare. Pentru angajator însă intervin provizioanele, mai ales în contextul pandemiei în care angajații nu și-au luat concedii și au multe zile rămase. Trecerea la un program de patru zile poate aduce și niște proceduri mai drastice în ceea ce privește zilele de concediu restante, puține companii aplicând acum legea și anulând angajatului zilele mai vechi de 18 luni.

Trecând puțin de partea cealaltă a lucrurilor pot, parțial, înțelege de ce unele companii nu vor sa adopte un astfel de program.

În primul rând, nu orice activitate poate fi făcută la fel de eficient în 4 zile vs 5. Job-uri din call center, servicii, sau din departamente support din organizații trebuie să ofere capacitatea necesară zilnic. Apoi, există riscul de a fi acuzat de discriminare dacă cei din vânzări lucrează 4 zile, pentru că ating targetul, dar departamentul financiar nu, că trebuie să factureze zilnic.

În al doilea, anumite job-uri au volum de muncă liniar, iar 10 ore sunt greu de menținut la același nivel de performanță.
Un domeniu unde este suficient să ai 3-4 ore de sclipire zilnic încât să îți faci treaba poate susține alte 4 ore de performanță redusă. Unul unde nu e nevoie de sclipire, dar de efort constant, nu prea.

Totuși, sunt de părere că abordarea ar trebui să fie una de a încerca un astfel de program și, dacă nu funcționează, să fie anulat.
Da, impactul negativ pe care, probabil, îl vor transforma în cifre, în cazul unui eșec ar fi asupra companiei, însă, după mine, pălește în comparație cu cel pozitiv asupra angajaților, dacă programul este de succes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. cum se numeste compania ? intreb pentru un prieten

    Comentariu apreciat.955
    • @vlad am să las comentariu aici ca să fie mai vizibil, mulțumesc. Ok am citit și articolul și comentariile și nu știu dacă o dau bine sau nu. Așadar și prin urmare părerea mea e că până să se ajungă la un program de lucru de 4 zile pe săptămână în România trebuie să mai curgă multă apă pe Dunăre. Dacă autorul lucrează pentru o firmă din România atunci acea firmă își permite să aibă programul ăsta renunțând la a face mai mult profit. În Românica noastră dragă până să se ajungă la program de 4 zile pe săptămână eu cred că ar trebui luptat pentru plata/oră apoi om mai vedea.

      Indecis. Tu ce zici?1319
    • Angajatii de la firma mea lucreaza 4 zile pe saptamana a cate 10 ore.

      Indecis. Tu ce zici?219
    • Într-un an de zile s-a întâmplat vreodată să rămâi cu treabă nefăcută sau neterminată? Să zicem de la săptămână la săptămână.

      84
    • 😂😂😂😂 ce salariu ai??? xy,zo/oră. patronii zic ok! angajații zic ok! bugetarii zic băăă ăștia vor să ne uftă!!!

      28
    • Băncile au făcut profituri mari și foarte mari în ultima perioadă. Dacă ești profitabil în 4 zile pe săptămână, atunci în 5 zile pe săptămână vei fi excedentar chiar și când arunci cu banii în reclame. Rămân la ideea că s-a renunțat să se facă mai mult profit.

      52
    • Laur sunt multe lucruri care se pot face in 80% din timp. Nu e vorba de scadere a profitului. Poate chiar creste cdirect cu 0.0005% ca nu mai dai bonuri de masa pe ziua aia, ca nu mai ai intretinere/costuri cu cladirea unde isi fac treaba oamenii aia, dar cel mai mult cresterea vine din productivitatea crescuta a oamenilor in cele 4 zile fata de 5.
      La un alt nivel, muncitori asiatici in constructii cu contract de detasare schema cu reducerea timpului de lucru a functionat foarte bine crescand productivitatea cu 10% pe luna. Vietnamezii aia veneau cu contract de 6 zile x 10 ore ca asa aveau ei in Vietnam. Dupa ce am lucrat vreo 3 luni asa am ales varianta 50/45 ore pe sapatamana in loc de 60 ore si lucrurile au fost mult mai bune pentru toti.

      70
    • Angajatii sunt mult mai dedicati stiind ca urmeaza 3 zile de vacanta. In Bucuresti 10 ore nu sunt multe, o jumatate de ora o castiga doar din trafic pentru ca termin munca cand traficul e mai lejer si mai castiga 2-3 ore pe care le pierdeau in trafic vineri.

      50
    • plata/oră se poate aplica la nivel național

      30
  2. La un prieten la munca umbla vorba ca vor sa scoata garzile care se rasplatesc apoi, pe langa bani, si cu o zi libera platita.

    Toti is opariti, bani ca bani dar ziua aia libera e aur curat.

    4 zile de munca pe saptamana? Cine prinde asa ceva probabil acolo se pensioneaza.

    Comentariu apreciat.884
  3. As vrea si eu sa pot sa implementez la mica mea companie, insa nu am cum , trebuie sa fim fizic la magazin , nu ai ce face.

    Indecis. Tu ce zici?328
    • Sunt domenii in care nu se preteaza programul cu 4 zile pe saptamana. Ideea ar fi sa implementezi asta acolo unde nu este afectata productivitatea.

      215
    • Mai angajezi un om.

      218
    • nu poți face asta decât creând joburi inutile pe care să le susții din intrări de bani, altele decât cele din activitatea de bază. uită-te la Meta, ditamai megacorporația: cât timp au venit subvenții federale (pe motive de tiktok, în primul rând, apoi moderare și alte bazaconii new age) toate au fost bune, frumoase și roz-bombon. s-a închis robinetul cu bani? s-a terminat și cu vreo 14000 joburi. fb-ul funcționează în continuare ok, e gras și frumos.

      morala? angajați degeaba. 4 zile sau 0.7 zile este exact același lucru.

      217
    • @Iulian, discutia era aici daca poti sa treci la programul de 4 zile fara sa te afecteze din punct de vedere al productivitatii. Asa… daca ai buget nelimitat, poti sa angajezi de 5 ori mai multi oameni si sa lucreze fiecare cate 1 zi pe saptamana.

      192
    • @Joker ”fb-ul funcționează în continuare ok, e gras și frumos.”

      Presupun că nu toți angajații meta lucrau la facebook.

      123
    • @ubercool. tu crezi că ăia 14000 sau 19000, câți or fi, nu știau că iau un salariu (probabil foarte ok) perfect degeaba? nu a scăzut nici rasismul în America, nici polarizarea politică, nici uriașele inechități sociale. dar toată lumea știa asta, erau conștienți 100% că participă la o schemă. vorba poetului, everybody knows the dice are loaded… dar să aibă Meta în cv, că nu se știe niciodată, și banii sunt totuși buni, și… tralala.

      as a side effect, probabil neintenționat, a apărut trăsnaia asta cu 4 zile lucrătoare.

      812
  4. Buna. Frumos demers. Vedea-l-as aplicat la Amazon. In Romania. Si nu sunt ironica. Dar e bine ca cineva a inceput de undeva. Pana una-alta, eu nu ma pricep la birocratie, dar imi doresc din toata inima sa fac galagie intr-un fel organizat, cu ecou, pentru ca ziua de lucru de 8 ore in mediul privat sa aiba 8 ore, nu 8,5 sau 9. Tot aud sintagma apuseana preluata si la noi: Nine to five. Care 9 to 5, ca la noi, pe unde am mai lucrat prin corporatii ce deserveau clienti apuseni, programul e 9 to 6, dar mai ales 10 to 7. Ministerul muncii pare ca e orb si surd la problema asta. E o „bresa” in legislatie, care permite ca omul sa nu aiba nicio pauza platita. La Amazon (am lucrat 2 ani de acasa), lucrezi 9 ore cu 90 de minute pauza. Deci 7,5h produci tinandu-ti respiratia, iara daca-ti scapa un pix pe jos si te apleci dupa el (vorba vine, nu ai voie sa scrii nimic pe foi), ai scazut in graficul de viteza si te intreaba managerul ce s-a intamplat? Totul ok? Deci legea permite ca in 8 ore de munca tu sa ai doar 30 de minute repaus, restul pauzei de o ora e pe timpul tau. E uman? De ce e legal asa ceva? De unde sa pornim cu o plangere?

    Comentariu apreciat.8713
    • Sa repetam impreuna: pleci dupa ce ti-ai facut experienta si ceva bani in cont.

      Nu-ti place al tau angajator, de la cum isi fac banii, tratament angajati, utilizatori, natura, orice ar fi, asa ii pedepsesti: dai demisia.

      Esti tot acolo si vrei sa faca alti ceva sa ajute, sa legifereze, sa sa? Hm..

      Indecis. Tu ce zici?4637
    • Din pacate, conform Codului Muncii pauza acordata nu este inclusa in programul zilnic de munca si este stabilita prin contract.
      Asadar faptul ca Amazon ofera 30 de minute de pauza este un bonus din partea lor.

      Sa nu intelegi te rog ca le iau apararea, spun doar ca in cazul lor legea este respectata.

      Comentariu apreciat.581
    • Noi lucram 9 ore zi pentru ca in codul muncii e trecuta o ora ca pauza de masa.

      Indecis. Tu ce zici?237
    • Asa este, legea este respectata. Nu am contestat. Problema e, deci, cu legea. Am dat Amazon ca exemplu, pentru ca ei au grija ca in timpul de lucru sa nu ai vreme sa ridici ochii pe geam sa vezi daca s-a schimbat anotimpul sau nu. Nu e singurul angajator pentru care am lucrat. Acum am iesit din vartejul corporatist si am un job de 8 ore, care nu e la stat. Dar au ramas altii pe care-i toaca sistemul. Nu am intrat pe blog doar sa fac afirmatii suparate, chiar vin cu o idee si poate cineva priceput, cu studii in drept, sau fara, preia ideea si duce o jalba in biroul potrivit.

      Indecis. Tu ce zici?309
    • Tocmai am citit comentariile din care rezulta ca nr. de ore pe saptamana ramane tot 40… Asta se poate si la Amazon, simt nevoia sa completez. Ba chiar poti opta pentru a avea alte 2 zile libere in timpul saptamanii, in loc de sambata si duminica, daca ai treaba/scoala. Unii or fi zmei sa produca la foc automat 10 ore pe zi. Stiu o multime care sunt asa. Dar stiu si o multime de persoane de 28+ cu boli neuronale si autoimune care nu erau „la moda” in vremea generatiei parintilor… trageti voi concluziile.

      178
    • Imi plac astia care se plang ca nu au pauze dar scriu aici threaduri la ora 4 :-)))

      Comentariu apreciat.4511
    • Vorbim de Amazon IT? Sau Amazon depozite? Sau Amazon livrari?

      93
    • @Aura: stiu banca din Ro care are 8 ore programul in care sunt incluse 15 minute de pauza

      @Pablo: :)))))))

      84
    • @George Amazon Alexa – lingvistica

      73
    • acum nu foarte mulți ani codul muncii prevedea o pauză de masă de 15 sau 30 de minute inclusă în programul de 8 ore. nu știu de ce s-a scos asta.

      @Aura, pt propuneri legislative le poți scrie deputaților și senatorilor care reprezintă circumscripția în care locuiești. https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.ce?idl=1

      poți să-ți convingi prietenii, colegii, rudele, etc să scrie și ei. nu este o garanție, dar poți atrage atenția asupra problemei direct oamenilor care chiar pot face ceva.

      dar faptul că dpdv legal ar fi inclusă o pauză în programul de 8 ore nu va împiedica unele companii să supravegheze/contorizeze activitatea angajaților la secundă și cred că nicio legislație nu poate face asta.

      oricum ai încerca s-o formulezi, gen timp de pauză cumulat, sau să prevezi că timpul pt vizite la toaletă nici nu se scad din pauză, dar nici nu se adaugă la programul de lucru, sau mai știu eu ce idee mă mai muncește acum, dacă un angajator va dori să-și hingherească angajații va găsi o modalitatea. și dacă un angajator va dori să-și trateze angajații ca pe oameni, nu ca pe roboți bine calibrați o va face, chiar dacă nu este obligat printr-o lege.

      164
    • @Aura, aici lucrurile sunt discutabile.

      Din punctul tau de vedere, cat ar trebui sa fie pauza obligatorie stabilita prin Codul Muncii la un program de 8 ore? Inteleg ca Amazon iti oferea 30 de minute platite, dar ai considerat ca este insuficient.

      PS: nu discutam despre volumul de munca in cele 7 ore si jumatate. Doar despre cat consideri ca ar trebui sa fie pauza platita.
      Adica tu daca ai avea o firma cu angajati pe program 9-17, cate ore pe zi i-ai lasa sa stea in pauza?

      117
  5. Devops-ul asta ca sa explicam la telespectatori reprezinta un fel de administratori glorificati. Ei au partea de administrare a serverelor(daca o au) si trebuie sa instaleze si sa monitorizeze aplicatiile sa nu crape si sa mearga in parametri normali. Acum din trecut stim ca adminii in general o ardeau „glorios”, erau glume si meme-uri gramada cu frecat menta prin oras sau dormit pana la 12. :) De ce ? Practic ai partea de instalare si apoi devii un paznic la ce ai instalat, trebuie sa intervii doar cand este cazul, ca un politai. Sincer, v-ati putea descurca cu un 2 ore pe zi cand si daca aveti instalari si restul oncall. :) A nu se crede ca jobul nu este important, zic numai ca se poate merge si spre mai bine. :)

    Comentariu apreciat.8241
    • Depinde, din ce am văzut și cei care se ocupă cu integrarea continuă intră tot la dev ops. În funcție de proiect, poate apărea tot timpul ceva de făcut pe partea asta.

      152
    • Suna mai pompos „continuous integration” :) . Intra tot la ce am scris mai sus: instalare de versiuni voi ale aplicatiilor ce pot contine functionalitati noi sau fix-uri. Adica primesc mura in gura de la dezvoltatori/programatori versiunile noi si configurarile, urmeaza niste pasi clari documentati de altii si apoi dupa instalare verifica sa mearga bine aplicatiile. Daca nu merg se indreapta spre programatori sau dau un restart acolo. Nu iti trebuie multa pregatire sau creier sa faci devops, esti undeva intre un tester si programator, mai mult spre tester.

      721
    • Boss, de o săptămână mă chinui să migrez aplicația pe care o dezvolt la docker, să fac ceva stabil, flexibil, bun pentru viitor.

      Dacă mi-aș permite un devops la care să-i zic să se ocupe el, aș face-o cu tot dragul. Am noroc că mă știu cu linux și oricum îmi făceam eu singur serverele până acum, dar trecerea de la server dedicat la infrastructură adevărată e altceva.

      74
    • Devops are si componenta de development. Doar daca trăiești in evul mediu „instalezi o versiune noua de aplicație”, in rest e preferabil sa ai cat mai multe automatizări, optimizări si IaaC.

      98
    • @Ciocanul, programator/dev cumva?

      35
    • La cum ai scris aici, tocmai ai demonstrat ca nici ca programator nu iti trebuie prea multa pregătire, sau creier.
      Parca citesc chestii din 2010 smfm.

  6. Ghinion, angajatul resonsabil cu inlocuirea literelor cu * are miercurea libera

    Comentariu apreciat.652
  7. Susțin săptămâna de 32 de ore, nu săptămâna de 4 zile tot cu 40 de ore.

    Nu am muncit niciodată 8 ore la 100%, nu voi munci nici 10. Stau degeaba 2 ore în plus pe zi.

    Comentariu apreciat.988
    • Netflix, jocuri, etc.

      77
    • Probabil spre saptamana de lucru de 32 de ore ne vom indrepta, dar mai este pana atunci. Cel putin in Romania nu cred ca se va intampla in urmatorii 10-15 ani.

      198
    • Pentru asta am venit: saptamana de 4 zile de lucru de acum nu este ce credem noi. 4 zile de 10 ore nice joke.

      Comentariu apreciat.363
    • Săptămână de lucru 32 de ore ? Adică angajații de la stat vor munci în plus ?

      Comentariu apreciat.567
    • începusem să cred că sunt eu proastă, leneșă sau ceva din zonă. niciodată n-am putut să lucrez non-stop, la capacitate maximă toate cele 8 ore ale programului de lucru. n-am putut, în sensul că efectiv n-am putut, simțeam cum îmi stagnează creierul, nu știu exact să explic fenomenul. că am încercat s-o fac.
      și când am mai vorbit cu oameni, toți erau Gigi duru și Jana dura, că ei pot, se descurcă, că trebuie, că ei n-au o problemă.
      mă simt mai bine știind că nu sunt singură.

      Comentariu apreciat.356
    • @AB De obicei aia care zic asta fie mint, fie sunt genul workaholici caz in care ii recunosti dupa cearcane si eventual ochii bulbucati (daca munca presupune lucrul neintrerupt cu laptopul/PCul). Fizic creierul nu e capabil sa se concentreze la un task ce presupune gandire complexa (de ex scris cod, contabilitate, etc.) mai mult de 3-4 ore neintrerupt, posibil sa ai zile mai bune sau esti nevoit pt a indeplini deadlineurile bagi mai multe ore neintrerupt, dar cand iesi din starea aia de „flow” te simti de parca te-a lovit trenul de oboseala la nivel mental, dupa care a doua zi iti bagi ceva in ea de munca, fie de lehamite, fie pt ca nu te-ai odihnit suficient/ nu ti-ai revenit de ieri. Cel putin asa mi se intampla mie :))))

      Comentariu apreciat.312
    • @AB am lucrat la un moment dat când a fost soția gravida și nu se simțea bine, o luna de zile non-stop. Pentru ca nu puteam sa plecam nicăieri, ea săracă stătea și vegeta prin casa, am muncit de luni pana duminica, dimineața până seara. Este adevărat ca era o munca repetitva, pentru care știam toate problemele, orice s-ar fi intamplat rezolvam imediat. Nu mai necesita extra gandire sau cercetare din partea ea. Dupa luna aia am avut o zi in care nu mai stiam de mine si m-am oprit. Probabil daca mai continuam putin muream.

      Pentru bani suntem dispusi sa facem orice pana realizam ca sanatatea este nepretuita. Nu putem sa cumparam a doua viata. Avem doar una.

      214
    • @N, știu cum e, te-a lovit trenul, a dat înapoi și te-a mai lovit odată. :)

      mulțumesc pentru susținere amândurora!

      uneori era și mai funny. mitraliam de zor din taste pe o problemă, suna telefonul – cineva avea o nelămurire, dacă relația era mai scorțoasă, făceam o pauză de gâgă -ăăă- să mă reculeg, să-mi mut creierii pe problema expusă, dacă relația era mai soft ziceam direct- stai 2 secunde să-mi adun creierii de pe pereți-, apoi țipa șefa că vrea ceva urgent, iar un telefon, apoi un coleg de birou cu o chestie și la un moment dat mă trezeam cu ”da’ eu ce dracu’ făceam” și-mi lua un pic până reluam fluxul raționamentului logic/expunerii, ce făceam eu acolo.
      toată acrobația asta îmi punea creierii pe moațe.

      221
  8. Asa va mai place sa intepati si sa generalizati. Eu nu am miercurea liberă, ci am miercurea *mai liberă. Dar sunt si colegi care au miercurea liberă. Cel care sterge de praf tastaturile are intr-adevar miercurea liberă.

    519
  9. Pe mine ma amuza asta cu 4 zile in Ro, unde daca te uiti in jur poti vedea cat de productiva e tara, Not. Eu zic ca are sens mai intai in tarile care chiar functioneaza in pnm. :))

    Indecis. Tu ce zici?2241
    • Extrapolezi complet d-ampulea. Autorul vorbește de o companie privată, unde se fac evaluări de performanță, se urmărește profitul etc. Dacă ei au testat asta și le-a dat cu plus, care e problema ta? „Cât de productivă e țara”… păi e neproductivă tocmai din cauza ăstora ca tine. :))

      Comentariu apreciat.478
    • @Ciuby – imi pare rau dar nu urmaresc logica – evaluari de performanta care spuneau ca totul este bine si brusc testeaza cum e sa faca in 4 zile ce se facea in 5 si vad ca merge. Nu ar fi trebuit sa realizeze asta in evaluarile alea de performanta? Daca ieri Mitica avea nevoie de 5 zile sa termine un lucru si testarea de performanta spune ca Mitica este activ si ocupat cum explici ca astazi Mitica poate sa faca acelasi lucru in doar 4 zile?

      Indecis. Tu ce zici?828
    • @Bigbear, nu te crampona in zile. ieri Mitica facea in 40 de ore, azi tot in 40, doar ca impartite diferit.

      232
    • @Bigbear, ți-am răspuns și la comentariul de mai jos: pe scurt, cel puțin în cazul descris de OP, ești pe lângă subiect.

      56
    • Doamne daca ai sti ce se intampla mai la vest, in zonele alea pe care le luam exemplu. Eu mor de ciudat cati bani se arunca pe aici unde dau cu sapa si ce bugete sunt, si in Romania trebuia sa facem avioane din cu 3 lei. Fix acelasi domeniu. Cand vad cata ineficienta e aici acum stiu de ce la vest sunt toate lucrurule de 2-3 ori mai scumpe.

      Un exemplu scrut de la un coleg de munca: casa noua, incalzire in pardoseala. Au schimbat in tot complexul de 3 ori distribuitorul de apa pentru ca diverse. Sau duplex 1.5 mil euro. Vine iarna, caldura nema. Vin 4 firme care s-au ocupat de pompa de caldura si instalatie, concluzia: „ne pare rău, am uitat sa va instalam si a doua pompa ca la dumneavoastra este mai mult spațiu”

      In Romania eficienta e la maxim (și economia subterana) altfel făcea implozie.

      141
    • Ce mi se pare interesant la multe dintre argumentele pentru reducerea timpului de lucru este afirmatia: eu oricum nu lucrez cele 8 ore pe zi, iar aici as adauga eu ‘pentru care sunt platit’.

      Voi merge inainte cu presupunerea ca majoritatea romanilor sunt angajati cu CIM in care nu se cer anumite rezultate concrete (gen pune gresie in baia asta) ci se specifica 8h/zi facand un anumit set de activitati, specificate in fisa postului.

      Prin urmare sa afirmi ca tu nu iti respecti contractul, e doar o dovada de lipsa de profesionalism, fiindca desi tu nu lucrezi full, banii nu te deranjeaza sa ii iei. Parerile personale gen dar vai nu ma pot concentra, sau e vina sefului ca nu imi da de lucru, corporatiile sunt Satana, sunt doar modalitati de a justifica lipsa totala de corectitudine fata de firma care are incredere ca iti respecti obligatiile. Sigur, daca ai avea contract sa pui gresie probabil ca nu conteaza daca iti ia 10 sau 20 de ore, cat timp gresia e pusa.

      Dar sa zici ca in 4 zile ai aceeasi productivitate ca in 5 inseamna ca recunosti ca ….wait for it… furi ore. Hai sa nu ne ascundem dupa deget.

      De aceea sunt mega curios cum ar decurge o conversatie cu un CEO care sa accepte 4 zile/ saptamana, mai ales acum cand intram intr-o perioada de taiere a costurilor: “Stii Andrei, eu oricum frec menta x ore pe zi desi tu ma platesti, nu ai vrea sa continui sa ma platesti dar sa stii sigur ca 8h nu produc nimic? Sigur, daca as lucra cum trebuie probabil ca ai avea nevoie de mai putini angajati, fiindca frecarea mentei se amplifica la zeci, sute de oameni, dar nu te deranjeaza nu? :)))”

      820
    • @GM, problema la ce spui tu este ca majoritatea managerilor prefera sistemul acesta unde stai 8-9 ore pe zi la serviciu si volumul de munca este variabil.

      Ca sa schimbe asta, ar avea doua variante:
      1. Sa te verifice ca muncesti constant si ca nu stai degeaba (adica nu te ridici de la birou, nu stai pe telefon, nu ai acces la internet, etc.)
      Problema care apare este ca angajatul nu va fi deloc motivat sa termine rapid task-urile, pentru ca stie ca va primi altceva. Si atunci te trezesti ca anumite sarcini ce se putea termina in 2 ore, acum dureaza 4 ore.

      2. Sa schimbe sistemul de lucru si sa te plateasca in functie de numarul de task-uri rezolvate, nu in functie de numarul de ore.
      Dar problema aici este ca nu mai poti presa angajatul sa munceasca mai repede atunci cand este aglomerat sau ai ceva urgent. Daca el si-a indeplinit in 2 ore toate sarcinile ce au fost calculate la 8 ore, probabil ca se va ridica si va pleca acasa. Sau va cere un bonus salarial daca ai nevoie sa te ajute cu alte sarcini.

      60
  10. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1384
    • n-auzi, e o banca, push print, brrrr. gata banii de salariu.

      48
    • Bigbear omu care automatizeaza tot, mai ramane sa vina si Coloja si deja nu mai trebuie sa iesim din casa, ne-au inlocuit robotii pe toti, are dreptate Musk ca isi cauta alta planeta.

      213
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 945
    • @Bigbear mă bucur că nu ești șeful meu. Îmi place să frec duda pe bani.

      Comentariu apreciat.424
    • @Bigbear, sunt de acord cu tine dar doar partial, ca pe angajat nu il intreaba nimeni daca ii convine sa ia proiect pe banii X si cat % din bani accepta sa ia din proiect, as fi cel mai fericit daca asa ar functiona (macar partial) toate companiile, atunci ar avea si angajatul o idee mai buna daca ‘merita’ sau nu sa frece duda sau sa se speteasca.
      pentru ca acum totul e ralativ opac iar daca iti schimbi jobul des ti se face shaming pe cand companiilor nu..

      32
    • @NIX – nu automatizezi, subcontractezi. De ce sa o angajez eu pe Maria sa faca ea curatenie si sa vad daca isi face treaba sau nu cand Maria isi poate face PF/SRL, ii spun ce vreau sa faca, imi spune un pret, batem palma, daca nu face ce am stabilit incheiem interactiunea si caut pe altcineva?

      718
    • @Bigbear, următoarele două citate din tine se bat efectiv cap în cap:

      „daca stabilesc impreuna cu Mitica exact ce are de facut (face bilute, ambaleaza morcovi, sapa santuri) e dreptul meu sa ma asigur ca aia face si nu sta pe FB sau la o cafeluta cu altii”

      vs.

      „Maria isi poate face PF/SRL, ii spun ce vreau sa faca, imi spune un pret, batem palma, daca nu face ce am stabilit incheiem interactiunea si caut pe altcineva”

      În exemplele tale diferă doar forma de organizare/felul în care dai banii către persoana respectivă, procesul prin care ajungi la rezultat ar trebui să fie același, nu?

      172
    • @Bigbear, da dar atunci te transformi in ‘uber’ brand loyalty zero (si e doamne ajuta cu legile statului) si cand vine altul te scoate instant de pe piata ca tu nu ai nici un lucrator loial pentru ca nu au de ce sa fie.
      sincer nici eu nu stiu cum se poate echilibra asta (e hard problem) dar in opinia mea atat timp cat folosetsi mai mult de 50% din timp pentru altcineva e sclavagism.

      103
    • ps. scuze am ignorat chestii de eficienta etc. si la ce spui mai intervine o problema, daca te duci prea pe ieftin gasesti ‘ieftineala’ ajungi sa ai numai indieni si aia e faci ce poti cu ei.

      52
    • @Ciuby – nu poti sa dai afara un om chiar asa simplu pe cand poti semna orice contract vrei cu o firma si il poti incheia mult mai usor.

      68
    • @NIX – eu cred ca in viitor se va tranzita spre firme specializate in loc de firme cu angajati pe diferite posturi si aia cu loialitatea mi se pare cumva exagerata.

      De unde vine loialitate aia ca angajat, daca nu esti actionar in firma? Nu se rezuma la bani? Daca alta firma iti da 30 sau 50% in plus tu vei ramane aici ca esti loial, desi teoretic ar trebui sa te plateasca pentru acea loialitate?

      811
    • Sunt multe de discutat pe subiectul asta. De exemplu cum managerii o freaca aiurea in sedinte dar altfel si-ar dori ca angajatii sa fie la capacitate maxima 8 ore din 8, ceea ce realist nu foarte multi pot functiona asa pentru ca creierul nu e obisnuit cu asa ceva, sa te concentrezi la maxim in fiecare zi si 8 ore :)) Astept minusurile de la workaholici.

      243
  11. Saptamana de lucru de 4 zile e o mizerie, pentru ca presupune 10 ore pe zi si pentru ca omul oricum nu e productiv mai mult de 50-75% din zi ( daca scazi pauze de tigara, cafele, discutii, clatit ochii, etc ) cand vorbim de 8 ore, ce sa mai zicem cand vorbim de 10 ore, dupa un weekend de 3-4 zile. Nu, daca vrem sa descoperim gaura din pai, ar trebui sa abordam saptamana de 4 zile cu 8 ore pe zi. Dar sigur, as presupune management care sa fie in stare sa organizeze lucrurile bine, oameni care sa fie dispusi sa se organizeze bine si probabil foarte mult wfh ( da, acasa esti, de multe ori, mai putin deviat de la ce faci si, totodata, tinzi sa fii productiv mai mult timp decat la birou )

    1510
  12. Cica 60% din companii nu isi doresc trecerea la 4 zile / 40 ore pe saptamana…normal ca nu isi doresc, sunt fix companiile alea in care „sclavii” oricum muncesc 10-12 ore pe zi si pentru ei ar insemna de fapt sa se lucreze mai putin. N-am auzit la nicio multinationala sa se plateasca ore suplimentare.

    Indecis. Tu ce zici?299
  13. De obicei nu comentez la articole, mai mult le citesc si savurez comentariile. Dar acum nu vreau decat sa zic ca pe mine m-a ajutat articolul asta (am inteles experienta altora), fiind coleg de breasla cu autorul. Merci!

    191
  14. pana la urma ce e productivitatea?
    fata de anii 2000 nu vad nici un avans, ba chiar as spune si fata de inceputul anilor 1900.
    Sa fim ma productivi ca sa ce?!
    stai mai multe ore acasa cu femeia/femeile? e sexul mai bun? e mancarea mai buna?
    e aerul mai curat? ai mai mult timp pentru tine? vezi mai putin jeg in jurul tau?
    daca raspunsul e nu, atunci avansul tehnologic e fix degeaba.
    da, se bucura aia 0.1% de el, dar daca nu faci parte din astia ce motiv de bucurie sa ai ca ‘avanseaza tehnologia’?

    1214
    • Ca asa au vazut prin filme, pe social-media sau YT, prin videourile diferitilor baieti vanzatori de cursuri, trebuie sa fii cat mai productiv, sa muncesti cat mai mult, niciodata sa nu te saturi si sa zici „ia ca imi bag pl ca am ajuns la un echilibru ok cu toate”. Nu, iti trebuie mai multi bani, mai mult stres, mai mult amunca, mai multe responsabilitati, ca sa lucrezi cat mai mult la visurile/averea altuia. Plus ca se tot perpetueaza conceptia asta „daca sunt ocupat, par mai interesant”

      143
    • @N, mi-a adus aminte ce ai scris de melodia aia cu cocaina, I do coke so… I can do more coke

      31
    • productivitate inseamna valoare produsa/timp, nu valoare pur si simplu.

      cat timp valorea produsa este 0 sau aproape zero, numitorul ecuatiei, timpul, poate fi oricat de mare sau mic, raportul tot aproape 0 este. si asta era cazul in romania in 1900 sau 2000. si singura solutie era sa se creasca suficent de mult timpul astfel incat inmultit cu valoarea foarte mica a productiei sa acopere cheltuielile.

      de ceva vreme, valoarea crescand pana la adeveni semnficativa in raport cu timpul, adica a crescut productivitatea, pentru acoperirea cheltuielilor este suficient un numitor mai mic.

      in 2000 aveam productivitate de 1 leu / 1 ora. cheltuielile erau de 100 de lei pe saptmana. rezulta ca am nevoie de 100 de ore de munca saptamanal. enorm.

      acum avem productivitate de 10 lei pe ora iar cheltuielile sunt de 500 de lei pe saptamana.
      rezulta ca ma pot opri din munca dupa 50 de ore.

      peste ceva timp mai crestem un pic productivitatea la 50 de lei pe ora si cheltuielile sunt pe la 1000. 20 de ore…

      73
    • @thebblack, ai rezumat oarecum corect, nu stiu de ce ti-ai luat negativ O_O
      suntem oarecum intr-un zero-sum-game cu puterile mai mari, de aia tarile sarace continua sa fie sarace, ca nu are nimeni interes sa iti creasca tie prea mult ‘productivitatea’ desi tu produci mai mult, de asta si raspunsul pentru cei care sunt in dilema e sa plece unde sunt (mai) corect rasplatiti.
      de asta si ceauseascu e asa adulat, produceam mult dar suboptim(necompetitiv), adevarat tot mai bine sa ai productie/ce vinde decat sa te plangi. dar multi uita(sau nu stiu) ca se muncea si sambata.. plus ‘voluntariatul’ obligatoriu..
      asta e, viata e complexa si are multe aspecte

      22
  15. Imi este foarte greu sa cred ca un om poate fi mai productiv muncind, in esenta, mai mult cu 25% in intervalul in care merge la munca. Plus ideea de a munci direct 10 ore dupa trei zile de pauza. In planul fericirii angajatului posibil sa existe efecte benefice, desi cred ca se va muta bourn out-ul de vineri undeva spre miercuri. Evident, daca nu ai un job in care o cam freci din taste

    154
    • Sunt cazuri in care te apuci de un task si, in timpul acesta, apar urgente pe care trebuie sa le rezolvi. Le-ai rezolvat, apoi te intorci la task-ul respectiv. A venit ora de terminare a programului si ai de ales: mai stai 10-20-30 minute peste program ca sa-l termini sau iesi din program si il continui a doua zi.
      Ce e mai productiv, sa duci o activitate de la un capat la altul neintrerupt sau sa o intrerupi? Si unul care a stat peste program ieri, poate astazi la ora 17:30 se gandeste mai bine daca incepe un task pe care l-ar termina la 18 daca nu ar interveni ceva urgent. Si uite asa se pierde jumate de ora,

      82
  16. Cred că în sondajele și discuția pe tema asta, nu se face o corelație foarte clară între timpul muncit și salariul câștigat.

    Dacă vorbim doar de aglomerarea orelor de muncă într-un interval mai scurt, mi se pare o prostie când e vorba de muncă creativă (poate eu am o idee genială sâmbătă, la ora 14:00, și petrec 2 ore să o pun pe hârtie sau poate vin 10 ore la birou, dar nu produc nimic, că sunt obosit sau nu pot să mă concentrez), dar poate avea sens în anumite job-uri liniare/cu mai multă rutină.

    Eu mi-aș dori să văd de la angajatori niște oferte mai flexibile, pe sistemul:
    – lucrezi 20 de ore – salariu 20.000 euro/an
    – lucrezi 30 de ore – salariu 30.000 euro/an
    – lucrezi 40 de ore – salariu 40.000 euro/an
    – lucrezi 50 de ore – salariu 50.000/an
    (ma rog, e doar un exemplu)

    Sunt sigur că dacă legislația și piața muncii ar permite astfel de oferte, în firme s-ar găsi și oameni care să presteze 6 zile/săptămână, și oameni care vor ceva ușurel, part-time.

    Eu personal am experimentat un pic cu sistemul de mai sus ca angajator, și spre surprinderea mea, oamenii preferă mai puțini bani și mai mult timp liber (asta chiar înainte de pandemie, care a schimbat și mai mult percepțiile). Consecința a fost că a trebuit să angajez 4-5 oameni să facă norma full a 2 oameni. Nu zic că e rău sau bine, prezint doar rezultatele unui experiment personal.

    Ca angajat, în momentul de față, aș accepta o tăiere de salariu pentru o zi liberă în plus pe săptămână.

    184
    • Pe de altă parte, am avut perioade în viață când am prestat ca MIG-ul, am băgat câte 6 zile/săptămână, am avut chiar și 2 job-uri simultan. Însă acum sunt într-o etapă a vieții când pun mai mult preț pe timp liber decât pe bani și carieră.

      103
    • Man tu ai pus pct pe I dar tocmai aici e faza. Ce zici tu merge pt cei pe pfa/liber-profesionisti. Ca angajat e mai greu. Pt ca nu ma platesti doar pentru timpul meu si munca mea, ma platesti si pt a-ti fi disponibil in intervalul orar stabilit in contract.
      Ce vad eu ca o sa se intample: timpii morti se comaseaza si realist vorbind nu muncesti 10 ore pe zi, ci mai putin. Companiile vad/au vazut asta, ofera salarii mai mici sau mariri anuale mai mici pentru ca e avantaj cu programul de lucru.
      De dragul discutiei ce scadere procentuala ai accepta mai exact si in jurul carei sume te invarti acum ?

      101
    • Cat ai salariu manca-ti-as, daca dupa toate scumpirile astea iti permiti sa mai si tai din salariu?

      71
    • Caline, salariul evident nu e minim pe economie dar mai multe se subinteleg cand un angajat scrie asa ceva.

      Nu are 5 copii inghesuiti intr-o chirie, rezerve in banca, o varsta relativ inaintata, citit niste carti, trait moartea unui apropiat si boala doar atunci incepi sa stai sa reflectezi, ca stai domle, doar o viata am.
      Si la 20 de ani tot o viata avea ca si acum la 45, dar na, detaliile bat filmul.

      131
    • @calin aia zic si eu :)))) dar nu stiam cum sa il intreb mai elegant. E usor sa zici asa ceva cand invartii zecile de mii bine de tot.

      63
    • Să zicem doar că aş putea să nu muncesc deloc, dar aleg să-mi antrenez creierul. Nu am credite, an tot ce-mi trebuie, nu simt nicio presiune financiară.

      83
    • Domnu George,
      Stiti ce inseamna o idee geniala?Sau altfel spus cam cite ati avut in viata asta?
      Ca eu cunosc oameni care fac unicorn in America si nu au zis niciodata ca au idei geniale.

      20
  17. Umbla zvonuri ca unii manageri vor sa foloseasca ChatGPT pentru a scade saptamana de lucru la zero zile. /jk 😂

    72
  18. Probleme:

    1)
    Mai ales in IT nu muncesti 10h foc continuu decat foarte rar. Asa ca decizia e:
    o freci 4h/zi x 5zile/sapt sau
    o freci 3h/zi x 4 zile.
    Normal ca creste productivitatea.

    2) Pe langa alea 4zile/sapt mai ai si WFH. Maricica isi ia vineri si luni liber si mai face si joi/marti WFH, ca sa plece in citybreak.
    Cum sa mai munceasca Gigel cand o vede pe Maricica in sutien desfatandu-se cu cocktailul pe plaja in Tenerife?

    3) In ultimii ani s-a angajat tot ce misca. Daca avea puls si stia sa scrie pe tastatura era bun de angajat. Fiecare manager trebuia sa raporteze ca a crescut echipa, firma, profitul asa ca nu prea conta pe cine ia in echipa.
    Acum lucrurile o iau un pic in directia opusa. Te preseaza actionarii.
    Uite la SC Volga SA au dat afara si le-a crescut actiunea cu 5%. Noi de ce nu dam afara.
    Uite si concurenta de la Para Muscata a dat afara, noi ce facem?

    Problema e ca sunt multi care s-au invatat sa nu faca nimic si sa se ascunda in hatisul birocratic: N-am putut sa scriu cod ca n-a mers tasta X pe care Gheorghita trebuia sa o frece.

    Dupa cum arata economia (sper sa ma insel), pendulul a inceput sa plece de la angajati spre angajatori.

    106
  19. Bănuiesc că cineva (CxO)a făcut o evaluare înainte, tu fiind primul nivel de management, și bănuiesc că ați fost consultați. Se pare însă că nu. Soluția de optimizare pe care o propun este să se realizeze o re-evaluare atentă și o planificare riguroasă a tranziției la un program de lucru de patru zile pe săptămână. În primul rând, ar trebui să se analizeze dacă este posibil ca toate departamentele și funcțiile din companie să poată adopta un astfel de program fără să afecteze performanța și productivitatea.

    Dacă există departamente sau funcții care nu ar putea să treacă la un program de lucru de patru zile pe săptămână, ar trebui să se ia în considerare variante alternative, cum ar fi programul flexibil, în care angajații pot alege să lucreze 4 zile pe săptămână, dar să lucreze mai multe ore pe zi sau să lucreze și în weekend-uri.

    În al doilea rând, ar trebui să se ia în considerare impactul asupra planificării ședințelor de echipă și a concediilor. Pentru a evita situații în care toți membrii echipei sunt absenți în aceeași zi, ar trebui să se planifice cu atenție ședințele și concediile.

    În al treilea rând, ar trebui să se analizeze impactul financiar asupra companiei, în special în ceea ce privește zilele de concediu restante și costurile de personal. Ar trebui să se ia în considerare modificarea politicilor de concediu și să se stabilească o limită de timp pentru zilele de concediu restante.

    În cele din urmă, ar trebui să se creeze un plan de tranziție clar și să se comunice deschis cu angajații și managementul companiei despre schimbările ce urmează să se facă. Ar trebui să se ofere sprijin și instruire angajaților pentru a se adapta la noul program de lucru și să se monitorizeze îndeaproape performanța și productivitatea pentru a evalua dacă programul este de succes sau nu.

    Scopul final trecerii la un program de lucru de patru zile pe săptămână poate aduce multe beneficii pentru angajați, îmbunătățind echilibrul între viața personală și profesională și creșterea satisfacției la locul de muncă. Cu toate acestea, trebuie să fie abordată cu atenție și planificată riguros pentru a se asigura că nu va afecta performanța și productivitatea companiei.

    014
  20. Ai 6 DevOps si un volum predictibil de munca de la o saptamana la alta? EVIDENT ca poti facilita zile libere prin rotatie.
    Majoritatea firmelor nu isi permit luxul de a avea asa multa redundanta. Daca erau 2 devopsi (unu junior si unul senior care avea grija si de planning si de cresterea juniorului, ca asa se practica) atunci nu puteai facilita nimic!

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.