Știrile zilei – 16 martie 2023

  1. Blondă . Brunetă . Brunetă . Nori . Brunetă . Blondă . Mov
  2. Căpușele secretari de stat
  3. Raiul bugetarilor
  4. Justiția pe care o apărăm
  5. Iar crește prețul la combustibili?
  6. Inditex sunt pe profit
  7. Vine civilizația la Capitală
  8. Economia se duce dracului, aerul e mai greu de respirat, casele sunt scumpe, joburile sunt nesigure, dar voi faceți copii…
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. 4. Justitia pe care o aparam:
    A intervenit prescriptia urmare a hotararilor CCR din 2018 si 2022, care a eliminat prescriptia speciala, ramanand doar cea generala.
    In esenta, daca nu ar fi fost deciziile CCR, sau si mai bine, daca elaborarea codului penal din 2014 s ar fi facut de niste specialisti, fara atatea vicii de constitutionalitate, s ar fi prescris faptele in 2028.( Anul 2012+8ani-termen general pt infractiunile respective-, +8 ani, termen prescriptie speciala)

    203
    • După părerea mea, problema nu este aceasta cu prescripțiile speciale, ci durata prea mare a proceselor importante (ca să zic așa), poate ar trebui cumva grăbite soluționările.
      Din păcate, știu că interesele avocaților (unii dintre ei chiar parlamentari) sunt altele.

      262
    • o limitare pe 3 luni a proceselor ar rezolva multe. s-ar elibera și avocații și judecătorii, ar mai inceta cu schemele, și-ar pregăti mai bine apărarea și tot așa.

    • Eu nu înțeleg faza cu prescripția , care ii logica care hotărăște ca dacă sistemul judiciar nu a reușit sa ajungă la o concluzie/decizie, atunci fapta nu mai există

      226
    • fix asta e, dacă justiția nu a putut dovedi că ai făcut ceva, poate nu ai făcut.

    • În Australia nu există termene de prescripție în procedurile penale dacă pedeapsa maximă care poate fi impusă pentru o infracțiune săvârșită de o persoană include închisoare mai mare de 6 luni

      Comentariu apreciat.281
    • Asa e, in mod evident procesele dureaza prea mult.
      Explicatiile sunt complexe si expun o realitate, care in mod justificat, nu poate fi acceptata de justitiabili.

      Spre exemplu, un simplu dosar penal privind o vatamare corporala din culpa poate sa treneze lejer 3-4 ani. Odata ca sunt putini politisti judiciaristi, iar cei care sunt, fac si alte activitati extrapenale. (patrulare, solutionare petitii, actiuni pe linie asministrativa. Etc. Nu mai vorbim de mediul rural, unde cu ghilimelele de rigoare, ar trebui sa le pupam mana politistilor, ca raman in sistem.( Nu sunt politist)
      Pentru ca pe langa toate cele de mai sus, au actiuni cu primaria, situatii conflictuale in comunitate care trebuie gestionate s.a.m.d).
      Mai mult, orice politist judiciarist nu lucreaza doar cu procurorul care ii coordoneaza activitatea, ci poate primi delegari si de la alti procurori. Plus adrese de la instanta in dosare penale sau civile, pentru puneri sub interdictie si asa mai departe).
      Ca sa nu mai vorbim ca de multe ori, activitatea de patrulare pe raza unei sectii rurale, care inglobeaza mai multe comune, se realizeaza de un echipaj, maxim 2. Asadar dupa o noapte in care alergi zevi de km de la un apel la altul, mai solutioneaza dupa, dosare penale.

      La nivel de Parchete, la fel. Sunt unitati care sunt cu schema de personal la jumatate, sau mai putin. Scheme de personal care oricum nu corespund nevoilor de resursa umana, nefiind actualizate de prin 2003, aproximativ. Iar de atunci populatia a crescut, infractionalitatea a devenit mai complexa.

      Si cele mai mari astfel de probleme sunt la nivelul Parchetelor de pe langa Judecatorii, primul grad de jurisdictie, unde se ancheteaza/solutioneaza toate cauzele care nu sunt date prin lege, in competenta altor structuri(furturi, violuri, infractiuni rutiere, loviri, vatamari corporale, santaje, delapidari etc, de care se loveste majoritatea populatiei) Astfel, procurorul si politistii sunt ingropati in dosare, iar victima isi primeste solutia peste ani de zile.

      In ce priveste infractiunile din articol, la modul general sunt de competenta Parchetului de pe langa Tribunal sau DNA, unitati care si ele se confrunta cu aceleasi probleme de personal. In plus, majoritatea infractiunilor de coruptie se descopera la mult timp dupa savarsire, abia cand se rupe lantul de iubire, fac denunturi etc.

      In mod similar, instantele au deficit de personal, in cursul judecatii aparatorii introduc tot felul de cereri neintemeiate si apleleaza la strategii care conduc la intarzierea solutionarii cauzelor.

      Peste care vin si deciziile CCR care „au scurtat” termenele in care poate fi tras la raspundere inculpatul.
      Dupa care, potopul.

      Probleme sunt mult mai multe de atat, am facut o sinteza.

      201
    • „Milionul de euro furat de la CEC, pierdut pe vecie. Fapta s-a prescris. Hoața spune c-a dat banii clienților la biserici și la săraci”

      40
    • CCR nu a scurtat nimic. Pur si simplu a eliminat intreruperea prescriptiei. Legea spunea si spune si acum ca daca se intreprinde orice activitate juridica (spre ex un nou termen in proces) atunci prescriptia se intrerupe si trebuie sa treaca o noua perioada de prescriptie. Insa in acei cativa ani o parte a acestui articol a fost neconstitutionala (lasa statului portita sa intreprinda activitati pe care sa nu le comunice inculpatului). Din cauza ca minunatul stat nu a reparat acea parte, CCR a decis ca intreg articolul NU EXISTA! Asadar nu s-a mai intrerupt nimic si aproape toate procesele se vor inchide din cauza asta.
      Asta cu maxim 3 luni un proces nu cred ca se poate implementa fizic. Sunt mult prea multe procese si mult prea putini experti judiciari + judecatori (avocati sunt destui).

      60
    • @ion.
      Perfect de acord, spunem acelasi lucru, dar diferit.

      Iar in temeiul principiului legii penale mai favorabile, inexistenta actelor cu efect întreruptiv( prescriptia speciala), se aplica in cazul tuturor infractiunilor comise in perioada 25 iunie 2018-30.05.2022(din cauza pasivitatii legislativului) precum si a celor savarsite dupa intrarea in vigoare a noului cod penal, din 2014.(urmare a deciziei CCR din 2018)

      00
    • Sunt multe procee pentru că procesele „vechi”durează nepermis de mult.
      Poate nu 3 luni, dar măcar 3 ani :)
      Tot ar fi ceva!

      40
  2. a scos recorder ceva bun de tot!

    1410
  3. 10. Nea Zuck si-a bagat picioarele in Metaverse si da afara 10.000 de oameni.

    133
    • Ok, dar cati a angajat in ultimii 3 ani? Aparuse ieri un articol pe tema asta, da, au dat unii cateva zeci de mii afara, dar dupa ce angajasera sute de mii din 2019 incoace. Numarul de angajati ramasi fiind mult mai mare.

      107
    • @Sebi, informația e la un click distanță să știi. Înțeleg că ești foarte sigur că au angajat extrem de mult și cumva ai pus întrebarea ca pe una retorică, dar, ca idee, în total vor fi dat afară pe la 25% din angajați, cum ți se pare asta?

      55
    • Eu zic ca au angajat milioane, nu sute de mii, si toti sunt pe PFA/SRL ca de aia apare ca au doar 90k angajati.

      90
  4. Suntem deja 8 miliarde de oameni și numărul ăsta crește zilnic. Că sporul natural e negativ într-o zona a lumii, chiar nu e o problemă.

    Indecis. Tu ce zici?1521
    • Ba cam e o problema. Ca daca tu ai gaini si cocosi, iar numarul gainilor scade in timp ce numarul cocosilor creste, tu o sa ai mai putine venituri (mai putine oua, nu mai poti pune closca etc), iar cheltuielile cresc (cocosul mananca mai mult) :D

      1512
    • Cocosul mananca din palma.

      65
    • de ce nu te duci sa traiesti in zonele cu crestere demografica (India, Pakistan, cele mai sarace parti din Africa) ? sau speri ca o sa vina aici pe salarii de mizerie si o asa o sa ai pensie la batranete ? din contributiile la buget luate de pe salariile mizere care o sa li se dea ?
      dar ce parere ai ca actualele tale contributii nu sunt investite de stat astfel incat din ‘puii’ facuti sa iti plateasca tie pensia in viitor ? si ca sunt pur si simplu furate ? hai spune, ce parere ai despre asta, ca pari un inteligent care gandeste ‘global’ …. sau esti doar un romanache lache care se crede destept ?

      165
    • @car ”hai spune, ce parere ai despre asta, ca pari un inteligent care gandeste ‘global’ …. sau esti doar un romanache lache care se crede destept ?”

      Eu cred că tu te crezi prea deștept și probabil ai impresia că mi-ai zis-o de mi-ai lins-o cu pensiile.

      Mă gândesc că planeta se duce pe pl deoarece consumăm mai multe resurse decât se pot regenera și copiii ăia pe care vrei tu să îi facă lumea vor ajunge să se mănânce unii pe alții.

      ”sau speri ca o sa vina aici pe salarii de mizerie si o asa o sa ai pensie la batranete ?”

      Nu sper, asta e garantat. Salariul mizer din românia, e un salariu mai mult decât decent pentru un indian sau vietnamez. Oamenii au migrat tot timpul.

      83
    • Planeta o distrug tot ‘bogații’, care vor sa își schimbe anual telefonul, masina la 3 ani, yachtul la 5 etc

      113
    • schema e: planeta o distrug bogatii sar cu ajutorul saracilor, bogatii pentru ca fomo si saracii pentru ca n-au pretentii si lucreaza cu tehnologie poluanta pe care bogatii n-au de unde s-o vada si nici nu le pasa.
      plusez ca nu e o problema pentru ca oricand poti omora niste saraci (si bogati daca e nevoie)
      dar realist e o problema din ce in ce mai grava pe care ‘bogatii’ o ignora

      22
    • „Nu sper, asta e garantat. Salariul mizer din românia, e un salariu mai mult decât decent pentru un indian sau vietnamez.”

      S-ar putea sa nu fie prea grozava pensia ta in tara care exporta masiv forta de munca binisor calificata si importa din greu indieni si vietnamezi, pentru munci slab calificate. S-a putea ca tara in care o sa traiesti ca pensionar sa fie al naibii de diferita de tara in care ai trait ca angajat. Si nu diferita in bine.

      11
    • @silicon_v prefer un trai mai modest, decât să încurajez adusul pe lume de copii cu scopul de a munci pentru pensia mea.

      00
  5. iti cam bati joc de noi cu animalele astea

    02
  6. Suntem pe locul 2-3 in Europa pe fertilitate, pe la 1.75.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.