De ce își iau oamenii știrile de pe facebook și nu de pe site-urile de știri?

E ilogic. Teoretic, ar fi mai economic viabil și mai cerebral să intri pe un număr oarecare de site-uri, să scanezi prima pagină, să citești titlurile, să dai click pe știrile care te interesează, să le citești și, la final, să ai o imagine oarecare despre ce s-a întâmpla azi în jur.

Teoretic.

Practic, nu se poate face asta, pentru că site-urile alea arată mizerabil. Nu ai o cronologie normală, nu ai împărțiri pe domenii, nu ai o spațiere civilizată. E greu să te limitezi la 1-2-3 site-uri, pentru că toate sunt rupte când e vorba de a fi folositoare cititorului.

Sincer, eu nu știam asta, pentru că eu, prin natura treburilor, folosesc un rss reader, si citesc toate titlurile de pe mai multe site-uri. Mie îmi e ușor, dar omului de rând nu îi e.

De ce majoritatea site-urilor românești de știri nu servesc scopului primar, acela de a oferi o imagine a evenimentelor zilei? Pentru că sunt făcute de oameni care nu consumă știri. Băiatul de la design cu băiatul de la vânzări se întâlnesc la o bere și decid cum o să arate treaba în funcție de cât de multe reclame pot îndesa pe o pagină. Pe cititor dă-l dracului.

De aia au revenit newsletterele, de aia cronica.ro e un proiect mișto, că ocupă o nișă lăsată liberă de prostia site-urilor de știri românești. Oamenii nu au timp să fie conectați 100% din timp la știri. Nu au rss readere. Vor să intre, să vadă ce e important, să citească și apoi să-și vadă de ale lor.

ziare-21

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. cronica.ro e misto ca se ocupa 1 om. dar produce bani?

    00
  2. cred ca motivul e unul mai simplu: comoditate
    pe fb vezi ce mai fac prietenii, familia, vecinii, stiri, cantaretul/actorul tau preferat etc. un fel de rssfeed cu orice dar intr-un singur loc
    cronica e o idee buna dar arata cam banal
    cred ca un agregator de stiri unde poti sa selectezi ce site-uri vrei si ce categorii de stiri vrei sa vezi e mai ok sau poate chiar ceva pe baza de tag-uri pentru ca poate te intereseaza ceva mai specific

    00
    • Asta cred ca e si ideea – sa arate banal, doar sa citesti stirile. Nu sa apara pop-up-uri si spam si efecte cu fulgi de zapada:P

      00
    • @gigi – adica reinventam RSS reader again.
      Daca asta ai nevoie vezi ca exista cel putin 3-4 rssreaders online (inoreader, feedly samd).

      00
    • Si mai uitati un amanunt extrem de important la Facebook, fiindca iti stie preferintele iti serveste exact genul de stiri pe care doresti sa le citesti, din bula ta. Si asta creeaza un fel de dependenta, care se asociaza la obicei si de asta multi isi iau stiri de pe FB.

      00
    • iti serveste exact genul de stiri pe care doresti sa le citesti

      nu. îți servește genul de știri cu care interacționezi. la care reacționezi.

  3. Mai e si aspectul bulei: pe Facebook vad doar stiri din bula mea, chestii care ma intereseaza si care imi intaresc convingerile. E mai comod decat sa intru pe niste site-uri cu care nu am o afinitate, ca sa vad ce se intampla in afara ariei mele de interes.

    00
    • Faptul că tu/unii din noi am realizat asta e excepția de la regulă. Majoritatea care își iau „știrile” de pe Facebook nu realizează asta, ei cred că alea-s știrile pe bune. Nu înțeleg că-s manipulați. Așa cum biserica a manipulat (și continuă să o facă și în ziua de azi) omenirea exploatînd frica de moarte, așa în zilele noastre site-urile de știri-wannabe și rețelele sociale manipulează exploatînd emoțiile generate de știrile negative (vezi ceva articol recent aici, foarte bun de altfel).

      00
  4. Care site-uri de știri?
    Nu e vorba chiar de design, ci de continut. Am trei site-uri care îmi plac, si inca vreo 3 „de comedie”.
    De ce as intra pe Antene, de exemplu, ce sa vad, „basescu”? (apropo, au terminat-o cu băsescu?) Ce sa citesc pe ProTV, manele?
    Site-urile de stiri sunt o oglindă a posturilor de stiri. Conținutul e cea mai mare problemă, nu design-ul.

    00
    • Mostra de stire: „Marcel Ciolacu, despre PSD: Îmi doresc bunul simț pe care l-a avut Iliescu, profesioniștii pe care i-a adus Năstase, tinerețea din timpul lui Ponta, organizarea bună de la Dragnea și diplomația lui Geoană”

      De ce as citi stirea asta?

      00
    • Pentru ca e realitatea din jur. Chiar daca nu e neaparat realitatea ta, e realitatea multor semeni de-ai nostri. Altfel iar o sa ne miram ca au intrat mizerii (ca daca zic animale jignesc saracele patrupede, cel mult „musca de kk” s-ar potrivi) gen Sosoaca in parlament si habar nu avem cum s-a intamplat asta.

      00
    • Amuzant baiat Marcel asta

      00
  5. Nu stiu de mail-digestul ala, dar stiu ca lucrurile sunt mai adanci decat par: in vest sunt cel putin cateva siteuri de stiri mari cu stiri corecte care au si versiunea locala (oras/judet) si nationala. Si totusi oamenii se „duc” pe facebook.

    00
    • Da niste exemple, te rog. Sunt in cautare de astfel de siteuri. Merci.

      00
    • BiziDay e unul. Deși e un agregator, dar e „curated” de oameni, iar știrile-s decente, fără titluri de clickbait. De obicei îmi e de ajuns să citesc titlul+rezumatul din aplicația de mobil, fără să trebuiască să deschid pagina fiecăriei știri ca să înțeleg despre ce e vorba. Fac asta doar pentru știrile care chiar mă interesează. Ca bonus, poți selecta zona din țară pentru care vrei știri locale.

      Cronica menționată în articol e celălalt. Eu urmăresc cronica de pe vremea cînd era doar o sigură cronică, nu era spartă de domenii. Deși e mai bine așa, acum pot urmări doar cele două domenii de care îmi pasă. Pot zice că Orlando a avut o viziune și a făcut treabă bună imprementînd-o.

      00
  6. Pe comisarul știrile sunt puse pe categorii. Nu mai zic că de cele mai multe ori au titluri satisfăcătoare.
    Acum mai serios, eu prefer site-urile de știri unde sunt la grămadă și știri din politică, și editoriale, și vreme, și curiozități (G4, hotnews), pentru că m-aș plictisi sa citesc doar politica. Poate de-aia mai bag și niste comisarul câteodată, guilty pleasure.

    00
    • Bagi si o manea din cand in cand ? Tot guilty pleasure ?

      00
    • Comisarul rupe pe fun news si pe titlurile vulgare. Il urmaresc pe facebook, dar nu intru pe site. Citesc doar titlul si mi-e de ajuns. Rareori intru pe site sa citesc toata stirea. Din ce am observat, citeaza sursa de fiecare data, ceea ce e destul de neobisnuit pentru presa noastra. Are o bila Rares Bogdan aici :))

      00
    • @punKreas: mersi de idee, si eu tot pentru titluri. De cele mai multe ori nici nu citesc stirile pentru ca stiu ca-s copiate de pe g4 sau adevarul. Si da, desi copiaza mot-a-mot articolul, au bunul simt sa precizeze sursa.

      @dny: manelele nu-s guilty pleasure daca nu te simti vinovat ascultandu-le ;)

      00
  7. Ce am observat eu ca un procent mare de oameni nu citesc articolele, doar titlurile. Vorbim aici de marea majoritate a celor ce stau toata ziua cocotati pe facebook, youtube si tiktok. Pentru acest segment de consumatori internet inseamna astea 3 aplicatii, restul e un fel de darkweb. Si e rau ca astia sunt foarte usor manipulati cu fakenwes si mulumita democratiei, odata la 4 ani au puterea de a schimba soarta mea, a ta, a noastra, a tarii. Tot ei sunt si cei mai vocali de pe platforme si se coaguleaza in jurul unor personaje cel putin dubioase ce transforma cotidianul intr-un show ieftin si grotesc.
    Ideea articolului e despre presa care nu are nicio legatura cu presa tiparita si ei stiu ca e asa cum am scris mai sus si de aia livreaza ce vrea piata.

    00
    • sunt cazuri in care toată informația e in titlu.

      a erupt etna. nu îmi pasă de mai mult decât de titlu. știu de vulcan, știu că erupe din când în când, știu că oamenii din zonă nu sunt în pericol.
      a murit o vedetă cunoscută. dacă nu spun numele vedetei, nu e o știre, e clickbait. dacă era cineva important, spuneau în titlu.

    • Din cauza celor ca tine, Vali, apar titluri de genul „Nu o sa-ti vina sa crezi ce vulcan a erupt” :))

      00
    • sau stirile ce nu au legatura cu stirile
      Stire din sport:
      „De neimaginat! N-o sa-ti vina sa crezi! Ramai prost! Vezi cat a cheltuit sora nevestei lui Messi la coafor”
      asta e presa

      00
    • Eu fix pe stirea cu etna am dat click, stirile astea au deobicei imagini spctaculoase

      00
    • @Punkreas: „Nu o sa iti vina sa crezi ce a scos pe gura un vulcan” :-))

      00
    • Daca toata informatia e in titlu, jurnalistii respectivi ar trebui dati afara. Nu pentru ca spun cu subiect si predicat ca a erupt Etna, ci pentru ca nu au fost capabili sa aduca elemente in plus in textul stirii (de la poze la zi la background-ul eruptiilro acestui vulcan, de la o relationare geografica pentru lenesul sau needucatul care poate retine imaginea unei harti a Italiei la cati romani traiesc in zona, de la reactiile din presa locala la sfaturi pentru cei care ar putea fi surprinsi de astfel de eruptie).
      Bine, dati afara daca nu li s-a format de catre superiori/profesori reflexul asta de a informa si de a avea si o latura educativa.

      00
    • mogulu, în 99% din cazuri nu te interesează subiectul dincolo de titlu. „8 morți intr-un cutremur în indonezia”. ce ai nevoie de mai mult?

    • @kilroy: si stirea sa fie despre Sosoaca :))

      00
    • @Vali: defect profesional de cand am invatat de la un nene ce inseamna sa construiesti o stire :)

      00
  8. News.ro și Profit mai arată decent și le frecventez.
    În rest e ori cum zici tu, ori sute de reclame și pop-ups și meh.

    00
  9. Pe partea de sport, recomand lead.ro. Bine, ar mai fi si mester :)

    00
  10. De ce își iau oamenii știrile de pe facebook și nu de pe site-urile de știri?
    Pentru că sunt oligofreni, tâmpiți sau retardați. De-aia.

    00
    • inainte de tampitenie e comoditatea. FB este hypermarketul la care ai ajuns sa mergi sa iei de toate pentru ca e comod sa ai diverse laolalta. In loc sa mergi la piata 10 minute pe jos pentru rosii si castraveti, in alta parte la o macelarie buna, in alta parte pentru alt produs. Daca am fi toti dashtepti nu ne-am da seama ca suntem sau dashtepti :))

      00
  11. Pentru ca oricum isi petrec foarte mult timp doar pe facebook si nu fac minimul efort de a deschide un site de stiri. Si daca il fac, sunt bombardati de enspe mii de reclame si n-o mai fac a 2-a oara.

    00
  12. Eu nu citesc stirile de pe fb. Nici nu stiam ca se poate. Te abonezi la fb news sau frunzaresti si apar chestii ? cronica.ro pare ok cu o singura chestie deranjanta. Mai are de lucru la aranjatul textului pe browser(nu stiu cum e pe telefon). Imi apare titlul pe 1/3 din ecran ca la scoala de ambliopi. :) Vreau sa vad niste liste lizibile cu titluri ok pe care sa dau click, cum face si Vali aici la stirile zilei.

    00
  13. +1 pentru Feedly și cronica.ro, ca fiind necesare și suficiente (pentru mine)

    Facebook? Nu, niciodată, mulțumesc!
    WhatsApp? Nu, mulțumesc! (Am deja o lună de când mi s-a rupt sufletul când am citit că le pare rău că-i părăsesc)

    00
  14. Sincer, pana acum recent, de cand cu stirile din Australia legate de shitbook, nici nu stiam ca exista sectiune de urmarit stiri pe platforma sociala. O fi si de la Social Fixer/Old layout Fbook/Ublock filters, nu stiu, dar nu am vazut vreo stire pe feed-ul meu, sau reclama. Plus, ca mi s-ar parea stupid sa imi iau noutatile de pe o platforma sociala. But hey, that’s me. Presupun ca altori le este mai lejer asa, gen anti-vaxerilor, flat earthers, etc.

    00
  15. Cred că vă duceți prea departe cu analiza. Eu cred că se întâmplă asta din cauză că e mai ușor să ții minte cum să apeși pe butonul albastru cu litera „f” și să intri pe Facebook, decât să ții minte cum să deschizi Chrome/Samsug Internet, apoi unde anume să apeși ca să poți introduce numele site-ului și apoi …. cel mai greu: să știi pe derost numele a 3-4 site-uri și să nu uiți faptul că trebuie să pui și .ro după nume. eferemide.ro … sau poate era emeferide? fuck it. Facebook!

    00
    • Soluția pentru problema „nu pot ține minte numele/url-ul unor site-uri” s-au inventat favorites/bookmarks. Acum trei decenii sau mai de mult, cine naiba mai știe.

      Întotdeauna mă șochează să văd cît de tare s-a retardat lumea cînd văd oameni educați, ba chiar din domeniul IT, care știu numele/url-ul unui site, dar scriu zoso.ro în căsuța de search din Google (e deja semn de retard sever dacă ai asta pe orice pagină nouă, numa’ zic) în loc să scrie asta în address bar. Pe măsură ce avem scule mai avansate, ne tămpim mai tare. Trist.

      00
  16. Am Feedly-ul pe care-mi vin fluxurile ce mi le doresc eu citite, nu alții. Folosesc de ceva vreme și Google News, tot așa, setat conform preferințelor mele. Ceea ce văd de obicei pe FB este în urma a ceea ce citesc dimineața la cafea. Dar pot pricepe care-i treaba cu FB, deschizi și ai acolo tot.

    00
    • Tocmai, nu ai acolo tot. Ai acolo doar ceea ce algoritmii faceshit au determinat că ar provoca emoție (negativă) și interacțiune (citește scandal) din partea cititorului. Sau ce au plătit unii să-ți fie arătat, targetat fix ție.

      00
  17. Acu’ 20 ne radeam de faza asta:

    – Alo, ISP? Mi-a disparut internetul!
    – Cum adica? Cum sa dispara?
    – Da, nu este, a disparut e-ul ala albastru de pe ecran.

    Acum eul a devenit f. Si e tot albastru. Iar google e locul de unde se instaleaza chestii sau cauti chestii pe care le stii. De exemplu stii adresa zoso.ro deci o scrii in search box si click pe primul rezultat.

    In fiecare zi am lejer 2-3 faze d’astea:

    – Cum fac X thing?
    – Nu stiu, cauta si tu pe google
    – Pai daca stiam ce sa caut, nu te intrebam.
    – Dar eu nu fac tech support, nu stiu cum se face ce vrei tu, tot pe google trebuie sa caut si eu. De ce nu cauti tu direct exact asa cum ma intrebi pe mine?
    – Pentru ca nu stiu ce sa caut iar tu te pricepi la calculatoare.

    -facepalm-

    00
  18. Sper că toți cei care menționați aici de Feedly plătiți și abonament anual pentru așa ceva. Ca să nu ne trezim că se întâmplă ca la toate feed readers vechi, de se închide și ăsta fiindcă nu e sustenabil financiar, iar pe urmă țipăm că vai ce nașpa e algoritmul feed-urilor din social media. It sucks pt că e făcut să monetizeze atenția noastră. Iluzia gratuității.

    00
  19. ce ma mira e ca site-uri de stiri care teoretic doar din asta traiesc nu si-au angajat un consultant bun pe UX. de aia inca mai citesc stiri de pe hotnews pentru ca aia pe desktop au o singura coloana de stiri si e usor de trecut prin ea (in plus, nici nu prea au clickbaituri in titluri). g4, care sunt mai noi, n-au invatat asta, pe desktop dau stirile pe 3 coloane, ceea ce n-ar fi chiar rau daca fiecare stire n-ar avea inaltime variabila. asa, e imposibil de urmarit stanga dreapta stirile pentru ca se fute tot flowul nefiind aliniate si ar trebui citite sus-jos pe fiecare coloana, numai ca nu sunt asa cronologic.

    00
  20. Acu ani cand mergeam la bunici abia asteptam sa vina postasul cu ziarul… s-au schimbat timpurile, acu citesc 2-3 ziare locale si adevarul.ro si ocazional in functie de timp mai arunc un ochi pe digi24.

    Peste mizeria cu asezatul in pagina a informatiei si 100 bannere ce apar, mai mult ma enerveaza titlurile bombastice si nu o sa-ti vina sa crezi… sau vezi ce a zis nu stiu cine.
    Inteleg dorinta de tabloidizare si ca in principiu fac si ei ce le cer majoritatea clientilor… insa a decazut foarte mult calitatea presei, atat cat mai exista si ea.

    Cat a fost perioada asta cu 2020 am avut mai mult timp liber si uneori de plictiseala ma mai uitam la vreo conferinta de presa locala sau unii nationali (premier, ministrul internelor etc). A2a zi in ziare apareau maxim 50% din informatii, altele scoase din context sau trunchiate de-adreptul; binenteles click ca sa vezi ce a zis, soc : x a declarat

    00
  21. Site-ul asta e principala mea sursa de stiri pentru RO. Dimineata aici si la radu pt ceva mai multa tehnologie.

    Nu, Cronica nu e un proiect misto, e o banalitate.
    La quartz/finimize am renuntat ca nu aveam timp si de el dar ramane exemplu de valoare adaugata la produs curat.

    Da, revin newsletterele grav + substack pe afara.

    00
  22. + as mai vrea sa vad ca faceti si putin scouting dupa oferte bune la produsele pe care le recomandati, adica radu cred ca mai face, nu doar ce vine pe raboj de la magazinul online, ofc pe nisa voastra.

    a avut emag la 135 lei Glenfiddich 15 Ani, acum are altex.
    Asta da oferta de bun simt, fata de mizeriile de ziua indragostitilor da care intrau „la campanie”.

    00
  23. Eu am cont pe facebook, dar intru pe el doar cand primesc pe email anunturi de tipul „Azi este ziua lui X…”. Cand primesc asa ceva, ma gandesc la persoana in cauza cca. 10 secunde si evaluez daca are rost s-o deranjez cu urarile mele. Daca decid ca nu, asta e. Daca decid ca da, intru pe facebook si scriu mesajul de felicitare. Apoi ies din facebook, inchid contul de email si revin pe zoso.ro, ca n-am timp de prostii :)

    00
    • Nu văd de ce ai avea fb doar pentru asta. În agenda de pe telefon am adăugat la contactele de care-mi pasă și data nașterii, îmi dă tel notificare că e ziua cuiva.

      00
  24. Cand ajungi sa citesti stirile exclusive de pe facebook iti meriti soarta!
    La fel cand citesti stiri de orice fel de pe site-urile romanesti.

    00
  25. Tot RSS (feedly), dar nici nu mai stiu alta persoana din tot cercul meu de cunostinte care sa foloseasca asa ceva. Eu n-as putea fara. Si pentru ca citesc mult prea multe si din domenii foarte diferite, dar si ca nu vreau sa aflu doar ce se gandeste Facebook sau un prieten ca e o „stire importanta”…

    00
  26. de ce majoritatea considera ca internetul sunt doar retele sociale? mai ales in randul tinerilor, internetul si telefonul sunt doar aplicatii de social media, cred ca 90% din traficul de pe internet (in afara video) curge prin social media.

    altfel, personal, gasesc f util RSS Feed-ul. Frumos, organizat pe categorii: Stiri, Bloguri, Analize, Stiinta, Propaganda Mass Media, d’astea….

    00
  27. Sincer, eu nu dau click pe linkurile de la Știrile Zile pentru care menționezi că sunt de la ProTV. Site-ul ăla e prea jegos.

    00
  28. Salut, poate ușor ieșit din context, dar ce RSS folosești? Mulțumesc!

    00
  29. Nu am consumat activ, deliberat și în cantitate de masă știri de presă din Facebook. Am dezactivat contul Facebook din 1 decembrie. Din 2017, decembrie, nu mai urmaresc aproape deloc emisiuni de știri din România (mici excepții, foarte rar Pro Tv). Știrile importante, care ajung în România în maxim 24 ore (trunchiate) le iau din media online prin agregatorul Flipboard. Când și când (cu Trump la putere, era o emoție zilnică/provocare). Mai răsfoiesc Twitter la câteva zile, de 1-2 ori pe săptămână, fluxul de Linkedin. Newsletter-le. Mai ușurel, primesc vreo 3-4 ediții nișate. Despre revival, îi dau dreptate lui Vali, Twitter a cumpărat Revue, un add-on cu care configurezi tweeturile într-un newsletter, Kapra folosește o platformă de creare newslettere și monetizare. M-am abonat la Savantgarde (Marius Cosmeanu), Civilizatie (Victor Kapra), Monday Memo (Mona Dârțu, dar ea a mai rărit ritmul, este un produs greu free). Revin la principiu, știri din Romania, exclud la greu sursele locale, este „vacarm”. Folosesc cu măsură zf.ro, bursa.ro, profit.ro, economica.net. PS. Notă de subsol, poate se pune și de un subiect, podcast-urile. Clasamentul Spotify de podcast-uri pe România este o revelație interesantă dacă vrei să verifici percepțiile cu realitatea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile