Oaie

Dacă e ceva ce nu s-a prins de noi din zona asta geopolitică în care ne aflăm e arta gătitului oii.

Încep să mă satur de pastrama de oaie de când e 1/3 sau 2/4 grăsime. Nu avem nici pleșcaviță din Serbia, nici chiftele de oaie din Turcia. Avem drob și friptură la cuptor.

 

oi-sheep

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. probabil si din cauza ca nu exista o traditie a oii, bine ca sunt 467 de feluri de branza, una mai proasta si mai sarata decat cealalta. in rest, salvam miei de pasti si privim oite jucause inainte de a adormi

    • *numărăm oițe jucăușe înainte de a adormi 😘

      Comentariu apreciat.396
    • Poate tu numeri, se stie ca bloggerii nu suporta prea multa matematica :)

      Comentariu apreciat.1786
    • ev21, dont be muist.

    • E gandita ca sa faca diabet popoarele migratoare opresive si sa ne lase in pace.

      139
    • Cu gatitul oii sunt de acord. Rar am gasit ceva acceptabil in restaurante. Dar am noroc ca e cumnatu’ pasionat si face niste minunatii din oaie. mai ales coaste/coronite de miel. divine.

      Cu branza, meh. Imi pare rau ca nu iti place aia sarata dar pentru mine e singura de care imi e dor. Desigur, e Feta peste tot, dar nu se compara cu o telemea invechita de capra sau de oaie. De cate ori trec prin RO ma intorc cu 4-5 kile de telemea si cateva kile de carne afumata cum trebuie. Am gasit o companie care livreaza si pe aici dar dureaza cam 2-3 saptamani sa vina si platesti de 3-4 ori pretul de Mega.

      152
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1549
    • Depinde de zona de proveniență a oii. Cea din Dobrogea miroase cel mai puțin a lanolină, de aceea arabii cumpără preponderent de aici.

      Comentariu apreciat.432
    • Ok, de cultura generala, gustul carnii de oaie este data de hrana acesteia si nu de tipul rasei oii. Romania are un sol preponderent cernoziomic (vezi site ICPA) ce face ca iarba (materia vegetala) sa prinda un anumit gust si ph. In Grecia de exemplu, carnea de oaie nu are „damfpul” ala de la noi, e mai dulce, de unde si gustul ala. Cunosc fermieri ce au adus un anumit tip de oaie (nu stiu rasa, de carne strict) ce trebuie hranite doar cu furaje pt a mentine calitatea carnii

      Comentariu apreciat.603
    • Berbecut e doar un alt mod de a spune „miel”. Ganditi-va doar care e dimensiunea acelor „cotlete de berbecut”.

      Intrucat sunt suficienti cativa masculi la o turma, mieii sunt sacrificati implicit cu mult inainte sa devina berbeci. In realitate, cel putin Romania, nimeni nu sacrifica oi pentru carne, sunt mai valoroase pentru lana/lapte. Sunt practic doar cateva tari care consuma carne de oaie matura cum ar fi UK, Australia sau Noua Zeelanda. In restul lumii, ca si la noi, se consuma miel de maxim 1 an ca varsta.

      In ce priveste mirosul, iarba e de vina, mai exact ph-ul solului. De-aia mancarurile de miel sunt gatite intotdeauna in ierburi aromatice sau marinate in prealabil in tot felul de compozitii acide.

      Sursa: arabu’ de unde iau carne de gratar.

      Comentariu apreciat.713
    • Oaia miroase a pește, iar berbecul a miel cu o nară adica a brânză stătută…

      Indecis. Tu ce zici?426
    • NOU
      #12

      cea mai șmecheră oaie am mîncat-o la restaurant Licurici (o mai exista) dun Pucioasa, hăăăt, acu’ vreo 10-12 ani; nici nu cred că respectiva a murit de cuțit, ci de bătrînețe, după textura fibrei de carne; daaaar, patronii de atunci aveau un amic italian, afacerist local și cu apucături de chef (a se citi nu cum se aude), care gătise oaia aia într-un mod dumnezeiesc; unt era, nu altceva…

      111
    • Nu-s mare fan de „mielut” daramite de oaie.
      In tot cazul prima oara cand am gustat oaie din politete si am sfarsit prin a ma bate parte-n parte cu gazdele pe platou a fost acum vreo 30 ani in apartamentul din Mosilor folosit pe post de sediu de firma de o gasca de iordanieni care importau si distribuiau diverse dulciurele in vremea cand guma Tip-Top era una din izbanzile palpabile si comestibile ale revolutiei. Lucram cu aia de vreun an si sefu’ m-a invitat la ei la masa ca nu-s ce sarbatoare aveau iar eu aveam de incasat de la ei vreo 2 sacose de 1leu ticsite cu Balcesti ca plata prin banca le putzea mult mai tare decat orice fel de oaie. Plateau bine si la timp dar exclusiv la sacosa, so there i was at the door to collect.
      A deschis unu din cei vreo 5 adjuncti cu un prosop pe umar si broboane de sudoare pe frunte. In bucataria mica si comunista care se deschidea fix din holul de intrare aragazul gemea sub 2 oale cam cat roata de Ikarus pe vremea aia. Una continea o juma de oaie cu cap cu tot, alta, cam o roaba de orez. Cei mai tineri membrii ai gastii invarteau in oale si taiau diverse direct pe melamina din bucatarie ca blatul de lemn e lux pe unde s-au nascut ei. Mergem in sufrajerie si ma anunta sefu ca e onoarea lor sa ma invite sa impart un platou de mansaf cu ei. Nu aveam telefon, gugle nu egzista, deci am zambit si am zis ok, multumesc. Am bagat niste ceai jmeker si fierbinte ca moartea din niste tzoiuri mici care mi-au ucis forever simtul tactil din varful degetelor. Mai putin din ala mic, ca eream domni, ce pzda masii.
      Eu cu ochii dupa sacose care intarziau sa se arate. Am zis ca hai ca asa e.joaca aici, ramane la final si poate cer vreun discount dupa ce ma ghiftuiesc.

      Vine unu cu un mare covor, da masa si fotoliile la o parte si il pune peste linoleumul cu care era pardosita sufrageria. Toata lumea, vine si se aseaza roata, turceste, in ciorapei in juru covorului. Eu pe vremea aia eram mare fan de Monopoly si fix asta era setul in care jucam saptamanal cu niste amici/amice. Am zis ca poate asa e traditia, se incepe cu un joc sau poate gatisera pt 7 iar ca sa imi faca loc mie, al 8lea, oaspete de onoare, unu trebuia sa piarda la joc si sa iasa de la masa, literally.
      Dupa 5 min vin 2 flacai din bucatarie cocosati cu un platou de abia incapea pe usa, aburind, cu ceva ce parea masivul Ceahlau din orez in mijloc si-l pun intre noi, un pic prea aproape de ciorapeii comesenilor pt gustul meu, dar in fine. Undeva pe una dintre pantele Ceahlaului de orez trona capul de oaie. Sefu mi-a interceptat privirea panicata a soptit ceva unuia dintre baieti care s-a repezit in bucatarie, a revenit cu o farfurie si apoi a disparut ca prin vis cu capul de oaie. Mi-a revenit inima la loc. Partial.

      Pe ceahlau tronau cateva halci mari de carne, si o padure de tot felul de nuci si alune, inclusiv fistic, nenumarate stafide si curmale. Aduce unu o carafa cu lapte/iaurt lichid si fierbinte, toarna si provoaca niste alunecari masive de teren pe versantii Ceahlaului. Apoi sefu mai face un semn si aduce un pustan o farfurie din bucatarie. E, sefu ia halca cea mai mare, o rupe bucati mici pe farfurie si cu un linguroi pune in farfurie o mini colina de orez si-mi intinde farfuria. Io cautam furculita, nu era. Nici cutit. Ailalti nici macar farfurie ca mine nu aveau, plm.
      Asa s-a dat startul. Fiecare a impins cu spatele palmei drepte la poalele Ceahlaului din tava si si-a amenajat un golfulet in care apoi rupeau carne, o amestecau cu orez si nuci, faceau o gramajoara in podul palmei si o haleau cu mare pofta, arta si dexteritate.
      Am bagat o mana in farfurie si cu un pic de dezgust dar si cu un mare zambet PC pe fata am asamblat un „bol alimentar” cu de toate cum am vazut la comeseni. Bai nene, bai fratele meu alb, nu aveti idee cat de bun era mansaf-ul ala. Oaia aia era mai pura decat oricare din alea 72 de virgine, gustul si textura perfecte, aromele imbaiate in iaurtul ala -scuzati – Dumnezeiesc! Am incarcat de 3 ori farfuria, aia radeau fericiti ca ghiauru’ baga ca spartu’ mancarea lor. Am incheiat cu inca 2-3 ceaiuri si juma’ de pachet de Camel (pe vremea aia).
      Am mai mancat mansaf la o carciuma iordaniana de fite din Ierusalim, la cina de pre-revelion. Mmbunutza dar incomparabila cu prima experienta, fix pe dos ca la sex.
      Oaie ca aia nu am mai mancat de atunci desi acum mananc relativ des miel, insa oi…nu. 🙂

      Retineti deci, iubitori de oaie sau nu: mansaf.

      Comentariu apreciat.833
    • @tom Si sacosa cu bani?

      60
    • Sacosele, ca erau 2.
      Sincer, uitasem de bani dupa orgasmu culinar cu mansafu’.

      Dar am plecat cu ele, ca de obicei. Erau foarte seriosi iordanienii aia (ma rog nu toti erau, sefu si inca vreo 3 iar restul sirieni, parca, oricum sefu si inca unul vorbeau perfect romaneste, ailalti nu prea). Negociau ca orice arabete la inceput, in etape, de te lua gaia pana bateau palma, dar apoi plateau ceas si te tratau ca pe un bun prieten.
      Deci da, am colectat atunci. 🙂

      121
    • @Tom, you made my day :)))

      40
  3. Din cate imi dau seama toata smecheria la carnea de oaie e sa convingi grasimea sa iasa din ea, ca acolo e mirosul care nu ne place. Dar inca nu am o solutie.

    188
    • De fapt carnea de oaie și vita nu au grăsime in masa musculară ca la porc, seul este localizat la exterior. Doar la unele soiuri de vită special încrucișate/selecționate au carnea marmorată.

      Comentariu apreciat.403
    • mac gregor, ai încercat să convingi :)) cu binișorul și cu ajutorul unui proțap? Din ce-am observat, dacă învârți carnea frumos, încetișor-încetișor, deasupra cărbunilor moderat de încinși, în timp de vreo 7 ore se cam duce binișor grăsimea aia neplăcută. Bine, observațiile mele au fost făcute exclusiv asupra mieilor. Nu știu dacă la oi ar funcționa la fel, dar nu văd de ce nu s-ar testa…

      124
    • @mac gregor, iei o pulpa de oaie si petreci 3-4 ore sa cureti fiecare firicel de grasime.
      Apoi faci un bait si pui carnea la macerat (in frigider) pentru aproximativ o saptamana. Dupa perioada asta o sa ai una dintre cele mai bune sortimente de carne, fara niciun miros deranjant.

      Dar desigur, in comert nu pierde nimeni atat timp sa curete bine grasimea. Si primesti, asa cum spune si Vali, o carne din care jumatate este seu.

      126
    • @andrei G maică-mea o ține într-un amestec de apă și oțet(nunsînt sigur dacă pune și boabe de piper), pe foc mic, la limita fierberii, ca să mai dea afară din grăsimea puturoasă, înainte de baiț. Eu nu înțelegeam de ce se plînge toată lumea de mirosul cărnii de miel/oaie, pentru că ce mîncam eu acasă nu mirosea. E drept, chestii autohtone, borșuri, stufate, la cuptor, d-astea

      Cu finețe am fost lovit la un restaurant turcesc din Parcul Tei. Un miel cu sos de fistic de mi-a dat principiile peste cap.

      131
    • Așa ținea și maică-mea carnea de miel înainte de preparare. În apă cu oțet, cel puțin o oră să iasă mirosul. Apoi o condimenta și o dădea la cuptor. Așa o prepar și eu și chiar iese bună.

      42
    • @mac gregor: am un vas de yenacarw cu capac are 7 l
      pun acolo carnea de oaie, bucata întreaga. Preferabil pulpa din spate. Butucul, cum îi zicem pe oltenește. O umezești în prealabil cu saramura din zeamă de la o lămâie. La cuptor la 130° timp de 5-6 ore. În timpul ăsta desfaci o sticlă de vin alb sec. Bei vinul, mai puțin un pahar. După alea 5-6 ore, ar trebui ca în bucata dw carne să intre lingura. Dacă nu intră, o mai lași la cuptor. Dar nu termini vinul. Când testul cu lingura e trecut, scoți tava din cuptor. Golești grăsimea. Va fi multă. Apoi pui vinul peste carne, dai la 220° pt 5 min, cu gătire de sus, ca să o rumenești. Între timp , ai făcut o mămăligă tare pe care ai tăiat-o după răcire și ai prăjit-o un pic în tigaie. Frumos e să fie din aia tip grill. Salata din baby spanac lângă se potrivește bine. Cabernet Sauvignon e aproape mandatory
      Cu plăcere!

      230
    • @curly: care vin il mai pui peste friptura???

      20
    • @dufu: alb pe carne, roșu pe gâtul tău când o mănânci

      10
  4. Și nu că n-am fi avut de la cine învăța. Dar noi am preferat bacșiș, peșcheș și altele. Sau am înlocuit oaia cu porcul, că e mai ușor de gătit.

    Indecis. Tu ce zici?2717
    • am inlocuit oaia cu porcul pentru ca ala ramanea, nu pentru ca il preferam in mod special

      Comentariu apreciat.523
    • Nu ca e mai usor de gatit, ci ca nu dadeam tribut la proci

      170
    • Am înlocuit oaia cu porcul pentru că ăla nu era pe gustul turcilor, care ne cotropeau. Și neavând de mâncare pe la noi, nu mai veneau sau stăteau puțin. Și nici nu-și mai găseau de rămas după fumeile românce… 😉

      30
  5. În afara sărbătorilor religioase cu specific culinar ‘oiesc’, când carnea de oaie/capră se vinde cu preţ ‘promoţional’, nu gaseşti să dai cu tunul aşa ceva prin magazine. Da, pastramă, vândută la nivel de delicatesă, uneori ceva cârnăciori cu gust dubios. Bine, ştiu, Obor, turcul de la Iancului, etc.

    Comentariu apreciat.303
    • Mai e un turc pe Drumul Sarii, unul pe Sebastian…
      O multime de turci in RO! :)

      141
    • Gasesti pulpa de oaie la carfur tot anul, bre. Dar, cum spunea cineva mai sus, trebuie putina grija la preparare, si dureaza cam 4-5 zile pana sa ai pastrama. Daca o faci cum trebuie, toti prietenii iti vor spune ca „asta n-are gust de oaie” :)

      40
  6. Problema e din tranșare nu din gătire. La e și la carnea de vită.

    231
    • Colegul meu de muncă e argentinian. La sfârșitul programului de lucru când mâncăm, îl rog pe el să îmi facă antricotul la grătar.
      Bucătăreasa de la restaurant mai are câțiva ani până la pensie. A făcut sute de milioane de antricoate la grătar. Pentru mine e o banalitate ce face ea.
      Când îl face argentinianul e direct lux. Eu zic că și la gătit sunt niște scheme.

      Comentariu apreciat.4510
    • @Paco, mai lasă figurile la cantină. Ca a făcut 10, ca a făcut cinci mii mi-s totuna dacă tehnica e proasta din start. :)

      Indecis. Tu ce zici?1912
    • Da probabil argentinianul o face medium rare si tanti Getuta bucătăreasa well done spre carbon

      Indecis. Tu ce zici?285
  7. Pentru că ce se vinde prin comerț (magazine și piețe) numai pastramă nu este, fiind de fapt doar carne proaspătă cu condimente, nu din cea ținută la baiț și apoi uscată.

    Comentariu apreciat.433
  8. In sfârșit am găsit un motiv să te invit la un grătar.
    La toamnă te invit la un review. Eu o țin la sare până nu mai iese lichid din ea, cam o lună. O țin la desărat 24 ore, în apă cu usturoi și cimbru, după care o usuc decent, nu trebuie uscată mult, că o țin la congelator.

    https://ibb.co/s5VGktT
    https://ibb.co/612TgdT

    Comentariu apreciat.401
    • Ploua in gura!
      Daca o tii la congelator e doar pentru uz personal, nu vinzi, corect?

      110
    • Costi o face de oaie la modul profesionist, nice!

      210
    • Poti detalia putin, unde anume o tii cat timp sta la sare?

      40
    • @Costi Ai o rețetă anume? Poți da mai multe detalii? La ce temperatură o ții la sare?

      60
    • Nu exista reteta. Ii dau sare si o tin in cutia din frigider la 4 grade. Cand sarea extrage lichidul si se aduna ”zeama” in cutie, arunc zeama si pun alta sare.
      Cam 1 luna o tin. Nu o usuc mult pentru ca o tin in congelator, o fac doar pentru mine.

      Problema e ca dintr-un berbecut de 15-20 kg, toamna, ies cam 7 kg de pastrama ca in pozele mele. Restul o bag la ceaun la foc mic, pana se desprinde de pe oase, cu foi de dafin si piper si o bag la borcan. Sau la slowcooker.

      (Ciobanii la munte sareaza carnea mult si o usuca la maxim pentru ca nu au frigider in varful muntelui. Dar aia nu e pastrama e o talpa de bocanc.)

      240
  9. Intre timp, suntem al 2-lea cel mai mare exportator de oi si capre la nivel mondial. Ca noua ne plac pe pajiste, dar o crestem pt altii.

    The main destination of Sheep and Goats exports from Romania are: Jordan ($127M), Saudi Arabia ($80.7M), Greece ($29.1M), Italy ($16.3M), and Bulgaria ($7.4M).

    The fastest growing export markets for Sheep and Goats of Romania between 2021 and 2022 were Israel ($2.13M), Croatia ($1.57M), and Bosnia and Herzegovina ($1.5M).

    Cu alte cuvinte, oaia gatita excelent pe care am servit-o in Croatia e posibil sa fi fost oaie romaneasca… mda, no comment.

    Comentariu apreciat.363
    • Alea care sunt date cu destinatie finala Bulgaria sunt sanse foarte mari sa plece si ele mai departe tot catre tarile arabe.

      Altfel da, la noi, ca situatie generala, nu suntem prea meseriasi la pregatit bine carnea de oaie. In schimb la astia unde exportam chiar se poate manca o friptura foarte buna de oaie (nu mai spun de miel!).

      162
    • @Irod, „nu suntem prea meseriasi la pregatit bine carnea de oaie” – nu suntem prea meseriași la gătit carnea în general, fii serios. De câte ori n-ai văzut ceafă la grătar pe care bucătarul a reușit s-o facă talpă? Da, sunt și oameni mai „scoși în lume”, dar ca medie națională tind să cred că stăm prost la capitolul ăsta.

      236
    • Ciuby, tu ai zis-o, nu eu! :D
      Am zis sa nu merg la rupere chiar de azi, ca sar patriotii si ma rezolva.
      Altfel ai dreptate. La noi retetele cele mai apreciate (si de catre straini) sunt totusi lipsite de carnuri in adevaratul sens al cuvintului…ciorba radauteana, sarmale (bun, astea-s mai turco-balcanice…) si altele…nicidecum fripturi din toate rasele de animale.

      63
  10. Pt mine doar pastrama de oaie..am mancat de câteva ori si imi place..acuma nu stiu daca era ce trebuie sau nu, cel care a adus-o l-a laudat f mult pe omul de la care a luat-o, dar toti fac asa, de unde cumpara ei e cel mai bun. La fel ca in cazul vinului de țară, care in 99.9% din cazuri e o mizerie acra. Revenind la carnea de oaie, am fost la un restaurant turcesc in UK, si tot ce am putut manca au fost cotletele si carnea din care fac ei kebab( shish kebab, adica cuburi de carne de oaie pe frigaruie). Restul bucatilor care aveau un pic mai multa grasime, au fost pt mine, de-a dreptul scarboase.

    711
  11. Mda, si aici se umple de experti in care de oaie. Ba e mai buna de capra, ba de oaie. Nu, de berbecut. Mai buna e pastrama… Nu fratioare, am mancat EU odata, la un restaurant nustiuunde cea mai cea pastrama de berbecut sa moara cumnatii mei

    224
  12. Mai asesti si fara 1/3 sau 2/4 grăsime, doar ca nu mai e 40-50 lei /kg, ci vreo 80.

    80
  13. Mie mi-a explicat la un moment dat un nene mai iscusit în arta culinară decât mine că oaia pe care o creștem noi aici prin România nu e o rasă tare bună, că nu excelează nici la lână, nici la lapte, iar carnea ei are gustul ĂLA de oaie mult mai pregnant decât altele, ceea ce o face love it or hate it.

    Mie nu prea îmi place, de exemplu, dar mănânc un borș de miel sau o pastramă sau o friptură care e condimentată în așa fel încât să nu pută prea tare a oaie. Altfel, carnea mea preferată rămâne carnea din shawarma Ford pe care am mâncat-o jos în zona de port din Haifa pentru prima oară în 1997 și m-a făcut să înțeleg că noi aici nu știm ce e aia shawarma, doar facem niște emulații triste. Am căutat în România peste 20 de ani de zile carne care să se învecineze cu aia și am găsit-o în cele din urmă la Genin. De atunci, nu există dată când să trec prin București și să nu fac detour pe acolo. Știu-știu, acum o să-mi explice paișpe experți în shaorme că de fapt aia pe care o știu ei e mai bună, dar măcar asimilați asta: raportat la cea mai bună de la ea de acasă, după cum consideră localnicii, asta e singura care se apropie. Și tot carne de oaie e.

    Mx

    109
    • Noi in Romania avem majoritar Rasa Turcana ,rasă crescută pentru producția de lapte, carne și lână, adica un fel de multifunctionala dar care nu exceleaza la nici un capitol in comparatie sa spunem cu rase specializate pentru carne venite de pe alte meleaguri.
      Acum multi crescatori romani opteaza pentru rasa de oi Cap negru german sau pentru Suffolk englezesc , rase recunoscute pentru carne si atat.

      161
    • Merg sa incerc. Mersi de pont!

      21
  14. Ca sa citez din Mihail Neamtu: „Bai *oaie”.

    122
  15. secretul nu e în gătit ci în rasa oilor, idem și la vaci.

    111
  16. Am intrat doar ca zic ca 2/4 se scrie 1/2

    Comentariu apreciat.571
  17. trimiteti oaia la gratar si nu veti regreta!

    30
  18. Bre Vali, stai calm ca n-are pastrama saraca nicio vina. Problema este la oamenii care o fac nepricepand ce fac sau la consumatorii care habar nu au ce e cu mancarea asta. Sa mergi pana acolo incat sa zici ca un neam care se ocupa cu oieritul de cand lumea nu stie cu oaia e cam mult.
    Pastrama e tare si grasa pentru ca pseudobucatarii folosesc carne de oaie batrana. Ciobanii o faceau din mieii care nu se vindeau la Paste si pe care nu ii bagau in iarna. Pastrama era apoi uscata (ca rufele, pe sarma) si cand se consuma se muia in apa, ocazie cu care se mai desara. Practic ce se vinde acum nu prea e pastrama.
    Din oile batrane ciobanii faceau sloi. Puteti cauta pe google ce e ala dar au scris unii niste prostii si au copiat toti dupa ei.
    Sloiul se face din carnea de la o singura oaie la care s-au scos toate oasele. Se topeste grasimea in ceaun, se pune carnea bucati si se gateste cat e nevoie (de aia nu se pune carne de la oi diferite). Aici se poate controla nivelul de sare si de grasime. Traditional se pastra in burta oii sacrificate ca daca puneai sloiul in vas nu il mai scoteai de acolo nici cu ordin judecatoresc. Faceai atatea bucati de sloi cate oi sacrificai.
    Eu am mancat pastrama buna in viata mea. Daca dau peste idioti care nu stiu sa o faca nu inseamna ca pastrama nu e buna.

    Cat despre branza de oaie cred ca s-a rostit o blasfemie de neiertat. Cred ca sunt sanse sa gasesti in multe dintre pietele mari o branza maturata de oaie care se pisa cu presiune suprema pe orice alt sortiment care contine lapte si are pretentia de branza de pe raza patriei mama fie ea de import sau domestica. E drept ca se face multa branza proasta, apoasa si sarata dar daca ai pus pe limba o bucata facuta cum trebuie nu cred ca mai ai cale de intors.
    Gata ca imi ploua in gura.

    Comentariu apreciat.360
  19. Carne de ied la gratar e cea mai divina carne la gratar pe care am mancat.o vreodata! bINE ,io.s gurmand nu gourmet !

    100
  20. Oaie pe boate (dezosata, condimentata, impaturita, invelita si tinuta asa vreo 4-5 zile la frigider, dupa aia intinsa pe boate si tinuta deasupra jarului, nu prea aproape si intoarsa din cind in cind, timp de citeva ore bune – un deliciu). Tocan ungurenesc (oaie fiarta in apa si sare, doar atit, citeva ore bune, pina se desprinde carnea de pe os) servit cu mamaliguta. Ce ramine se trage sticle de plastic sau alt recipient si rezulta asa numitul sloi. Iarna se feliaza/taie cubulete si e mincat de ciobani ca atare (carne cu seu intarit). Pare scirbos dar nu e!

    51
  21. Cea mai buna leguma este porcul.

    93
  22. Problema nu e carnea sau mirosul, ci pretul. De ce sa dai 50-60 lei pe carne de oaie cand ceafa de porc e 25 si e mai usor de gatit.
    Daca ar fi pretul carnii la oaie sub cel al porcului/puiului s-ar vinde.

    95
    • oaia merge la zeama

      ceafa la gratar

      12
    • Varza de la taiatul porcului e unica … ceafa/dulfa si varza aia bate orice oaie. Da, am crescut la tara si am avut parte de ambele.

      21
    • Șuncă (nu zlană groasă, ci doar aia pînă la dungă) ținută la sare, apoi crestată și opărită în zeamă de varză, iar după ce se răcește frecată cu mujdei de usturoi. Mănînci pînă nu mai încape…

      30
  23. n-am gustat niciodata vreun preparat cu/din carne oaie care sa nu imi provoace senzatie de voma. mirosul si gustul sunt absolut infioaratoare pentru mine.

    in schimb sunt de acord cu vali. nici mie nu imi place carnea care e 43.5/87 seu, indiferent de animal.

    1111
    • Deh, oameni tineri și cu fițe, n-ați prins cînd se fierbea carnea de oaie în oala cu untură, și cu condimente, apoi pusă în bidoane metalice si turnată untura fierbinte peste ea (garniță) pentru iarnă. Și cum de multe ori nici butelie nu aveai pe la țară (minunile lui Ceașcă), o mîncai rece cînd îți era foame și nu mai țineai cont că pute a oaie…

      83
  24. Ciorbă groasă de varză cu carne de oaie și ardei iuți.

    52
  25. Pentru că Miorița este 007, nu aliment.

    21
  26. Am un prieten raw vegan pe feisbuci care postează mereu meme-uri cu Iisus înconjurat de găini,porci,vaci și miei cu texte amenințătoare despre damnarea sufletului „carniștilor” și omnivorilor. Daca i-aș da link la articol ar face infarct 🤣.

    80
  27. O pulpă dezosată, carnea și seul tăiate fâșâi mai mici, apoi puse împreună cu oasele în oală împreună cu apă și zeama de la castraveți sau gogoșarii murați în oțet cu condimentele de acolo sau oțet și condimente, ex boabe de muștar, piper, dafin, curry, boia etc.

    Oala se pune la frigider pentru 3-5 ore, apoi se pune la foc mic, să fiarbă tot ce e acolo până scade aproape toată apa și carnea se va praji în seul topit, înainte de a opri focul se mai pot pune condimente în cantități mici. Tot ce e în oală se pune în vase de sticlă.

    Se mănâncă cu cartofi fierți, grăsimea se potrivește foarte bine cu cartofii iar carnea se topește în gură!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.