Noua dilemă politică: dar săracii?

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe rezultatele alegerilor locale, că 90% din analiștii patriei au sărit pe bomboana “dar vai, sunt oameni care nu au cu cine vota, nimeni nu li se adresează, pentru că sunt săraci”. Rogozanu le cântă o doină de jale aici, dar mai sunt și alții.

Ei bine, ce nu văd acești analiști care se uită doar la statistici și nu au îndrăznit să discute cu acești săraci vreodată în altă situație decât în cele clasice în care se lovesc de ei pe stradă sau au nevoie de o poveste cu care să rupă lacrimi pe feisbuc, e că săracii sunt reprezentați. Majoritatea sunt ca la americani, haves and soon to have, trebuie doar să vrea, că de putut se poate.

Știu că e greu să înțelegi asta când pătura asta vota tradițional cu PSD și acum nu o mai face, iar tu ca analist trebuie să îți câștigi banii și trebuie să scrii ceva pe tema asta și să explici de ce, după câteva voturi succesive, o parte dintre săraci s-au trezit. Mă rog, s-au trezit la fel de săraci și au început să se întrebe de ce continuă să voteze cu ăștia cu care au votat de 2-3-4-5 ori și sunt la fel de săraci.

Dar frica e nefondată. PSD e în continuare o forță majoră în România, vom vedea și simți asta la parlamentare.

 

don-gigi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. PSD a fost si va fi o „forta majora” in Romania atata timp cat prezenta la vot va fi redusa.
    Asadar, problema nu este la „saraci”, ci mai degraba la „bogati”. (apropo, e interesant de vazut un studiu in Romania la ce nivel se considera saracie si la ce nivel bogatie – cred ca bogatia pentru unii vine la pachet cu un apartament luat in credit pe 35 de ani).
    „Saracii” vor vota constant in masa si cu cine promite ca „le da”(ajutoare sociale, alocatii marite, pensii etc)

    00
    • Prezenta redusă va fi la.parlamentare unde majoritatea oamenilor nu-i știu pe parlamentari și se va vota politic spre deosebire de locale unde toate lumea își cunoaște primarul din localitate și se votează mai mult omul decât partidul.

      La alegerile de săptămână trecută prezenta a fost peste 46% în media prezentei la locale de când s-au desprins de prezidențiale și cu doar 4-5% mai puțin decat la europarlamentare sau prezidențiale de anul trecut.

      00
    • Daca ținem cont de faptul că la locale diaspora n-a votat, practic prezenta in tara la aceste locale a fost aproximativ aceiași că la prezidentialele și europarlamentarele de anul trecut.

      Nu-i înțeleg pe cei care consideră scăzută o prezență de 45-50% în condițiile în care în țară nu-s mai mult de 15-16 milioane de cetățeni cu drept de vot iar pe listele electorale apar 18.3 milioane adica daca prezenta la vot s-ar calcula la Nr real de 15-16 mil de fapt prezenta reală ar fi undeva intre 55-70%.

      00
    • Ahahahaha, cum sa fie prezenta mai mica la parlamentare cand se voteaza partidul? :)))))))))))))))))))
      Tu chiar crezi ca , in afara de cativa oameni (printre care ma numar si eu) care studiaza candidatii din circumscriptia lor, ceilalti stiu care sunt candidatii partidelor? :))))))

      00
    • @punkreas – în ultimii 15 ani de când s-au desprins localele și parlamentare de prezidențiale, intotdeuna a fost mai mare prezenta la locale decât la parlamentare, la locale prezenta a fost între 46-49% iar la parlamentare între 39-41%.

      00
    • În 2012 a fost un vârf de prezenta la locale de 56% pe valul de ura împotriva lui Băsescu la fel ca la europarlamentarele de anul trecut un vârf de prezenta de 51% pe valul de ura creat împotriva lui Dragnea, în rest in ultimii 16 ani prezenta la locale n-a depășit niciodată 50% iar la parlamentare 42%.

      00
  2. Tot nu inteleg mentalitatea asta de cacat in care crezi ca un vot(ce greu e sa pierzi 30 de min viata) o sa-ti schimbe radical viata de pe o zi pe alta. Inca este foarte valabila: „If you want to change the world, start off by making your bed.(Admiral William H.)”

    00
    • tu chiar crezi ca atitudinea asta de cacat o sa-l convinga sa-si schimbe ideile?

      00
    • Eu nu ma refer la Vali. Eu ma refer la cei ce traiesc de pe o zi pe alta si se uita la „Imparatie” sa le dea, sa le faca, sa le bage in gura.

      00
    • Un vot data acum nu o să repare conductele de apă caldă mâne. Dar te va influența următorii ani. Să ne aducem aminte de un vor acordat lui Ponta care a tăiat finanțarea la metrou și prelungirea constucției cu încă 7 ani. Sau tăierea fondurilor de la cofinanțarea proiectelor de infrastructură cu bani europeni pentru a fi dați direct la primării. Sau lipsa de la vot care a adus PSD majoritar în parlament creând o nouă clasă de previlegiați.

      De fapt dacă mă gândesc mai bine… ai dreptate: votul ăla nu o să schimbe nimic a doua zi, te va influiența câțiva ani după.

      00
    • @ciocanul
      asta sa le-o spui primarilor (si celor care depindeau de ei) care au pierdut la un vot diferenta :)

      00
  3. Secretul lui Polichinelle din politica romaneasca…, la noi nu exista un partid de stanga, PSD-UL este orice, numai partid de stanga in acceptiunea clasica nu este, asa ca nici in viitor, cei defavorizati nu vor avea cu cine sa voteze

    00
    • O sa-mi iau multe minusuri, desi am votat si votez cu USR, dar cred ca si USR are mai multe viziuni de stanga decat psd :))))

      00
    • usr cred ca are viziuni de stanga pe partea culturala si de mediu inconjurator, pe partea economica nu.

      00
    • @punKreas USR nu are si nici nu cred ca trebuie sa aiba viziuni de stanga. Toate celelalte partide sunt inghesuite pe stanga trup si suflet. De ce sa te bagi in unghi mort?
      Am vazut si articolul din pressone cu 5 mil romani amarati si vai nu se ocupa nimeni de ei. Plm, de treizeci de ani ne ocupam cu gura de vai saracii, vai pica drobul, cand de fapt ne doare in cur de ei si nu stim ce e saracia in postul nostru caldut la stat. Fifi a luat 38% voturi de la oameni pe care i-a tinut in frig si fara apa calda si le-a revolutionat traficul.
      Asa ca nu. Dpmdv USR ar face bine sa fie pragmatic si sa isi aleaga 2,3,4 fronturi – cate ministere spera sa ocupe. Sa nu mai auzim de spaga in sistemul de sanatate. Se miorlaie jurnalistii ca la Witting sectie nou-nouta de ATI n-are medici. Sa termine cu inspectoratele scolare, evaluarile se pot face acum online. Culmea, telescoala pe TVR2 ofera continut de calitate, peste 90% din ce sunt capabili profesorii acum, e la liber pe youtube. O fi bine pentru amarati? Sa respecti regurile si sa vrei un stat curat si ordonat e de stanga?! Pentru cei care isi fac griji ca am putea da in extrema de la prea multa ordine si curatenie le sugerez sa deschida geamul si sa traga mult aer in piept. Miroase a trandafiri vopsiti in galben.
      Inca invatam sa ne spalam pe maini si sa purtam masca dupa sase luni de pandemie.

      00
    • @Pixel: din nefericie, ideologia USR-ului e foarte apropiata de idea de „stanga progresista”.

      00
    • @sin Daca ti-e teama de stanga progresista, cat timp te uiti la USR sa vina cu vreo idee eco gen egalitate in fata legii, Google Maps iti spune daca o afacere este condusa de femei (best bride bucuresti) si vezi filmele sugerate de Netflix.

      00
    • terminati cu cacaturile astea de ideologii in Romania, geez. Nu sunt inca la stadiul ala, momentan inca ne zbatem sa nu furam 50% din tot ce producem.

      00
    • @venom Exact, in plus eu cred ca am acoperit toate subiectele stangii: Nastase, Base, Ponta, Johannis, Veorica. Nu? LGBTQ++ . La partea cu furatul cred ca ne ajuta Nicusor. Adica te uiti la el si nu, nu le are. Nu verifici daca mai ai ceasul, portofelul dupa.

      00
    • >>stanga progresista…
      E un termen imbecil preluat de la americani, unde stanga e mai de dreapta decat dreapta europeana.
      Pro same sex marriage – pro drepturi si libertati individuale, concept de dreapta
      Pro imigratie – pro concurenta si libertate, concept de dreapta.

      00
    • @venom
      newsflash
      peste tot se fura mult

      00
  4. Huh? İn Iași prezența la vot a fost de 30%. Ar fi trebuit să facă aici un studiu, să vadă de ce a ieșit psd pe locul 3 si a câștigat USL v2.0.

    00
  5. Nu inteleg cum sau de ce este Rogozanu relevant in 2020.

    00
  6. Libertatea nu mai e de mult hartia aia igienica. Nu zic ca e ceva quality, dar s-a distantat de cancan si click

    00
  7. Orice analist politic sa raspunda la intrebarea “ din ce traiesti tu ?”
    Faza cu psd-ul e urmatoarea. Acum inca e un easy target pesedeul si se castiga alegeri pe “muie psd” “sa votam sa dispara pesedeul” etc. realitatea e ca psd o sa fie in continuare un partid de 20-30% si pnl si usr trebuie sa termine sa mai dea vina pe psd. Dupa alegerile urmatoare vor avea majoritate si deci si guvernare. In 2024 nu mai poti sa o dai pe dragnea&psd ca lumea o sa spuna “ati castigat alegerile in 2019 si 2020, ce ati miscat in tara asta ???”. Acum, usr si pnl au sansa pe care au avut o pesedistii dragnea si firea in 2016…. concluzia e : USR si PNL incepeti in plm sa FACETI !!!! altfel din 2024 pesede strikes again

    00
    • Deja lumea s-a cam saturat cu greaua moștenire, psd de la 22% anul trecut a crescut la peste 31% la alegerile de săptămână trecută, PNL e în scădere de la peste 45% la începutul anului la sub 34% iar USR e in scădere dramatica de la 22% anul trecut la 9% la alegerile astea.

      00
    • USR+ a avut 9% pentru ca nu a avut candidati peste tot. E matematica simpla

      00
    • Tizian, ce ai spus tu are mai multe cauze („USR e in scădere dramatica de la 22% anul trecut la 9% la alegerile astea.”): 1. USR este inca un partid tanar si nu are oameni peste tot. 2. O parte din scadere se datoreaza faptului ca alegerile locale sunt intr-un singur tur. Mai concret: gigel poate ar fi vrut sa voteze cu USR, dar pt ca nu avea sanse, a votat cu PNL cu speranta ca nu o sa mai iasa tot ala de psd. 3. Influenta primarilor in alegerile locale e FOARTE mare (mita electorala, turism electoral, amenintari (ex: nu iti mai dau ajutor social sau tot felul de acte), „utilizarea bombardierilor”). La alte alegeri nu se agita asa de mult primarii. 4. Leadership-ul USR poate fi imbunatatit foarte mult. 4. Au lipsit voturile celor fara viza de flotant si voturile din diaspora.

      00
    • Dragoste cu de-a sila se numeste viol. Nu impune nimeni nimanui cum sa traiasca si cum sa voteze. In schimb sunt satul de miorlaiala. Daca in trecut mai existau scuze ca oamenii nu iesisera din satul lor, daramite din tara, scuza aceasta nu mai poate fi folosita. Dambovita, acest pol al saraciei, e rosu la alegerile astea. Indiferent cine o sa castige la parlamentare in Dambovita tot saracie va fi. Castiga PSD: nu-i asa ca ma iubiti? Castiga PNL: cati bani aruncam intr-o gaura neagra? Cine se gandeste: daca ii scot din saracie? Doua benzi pana la Targoviste, un parc industrial.
      Tulcea: la fel, rosu, nici un consilier judetean USR si tot aici gasim si romanii cu teama cea mai mare ca ungurii fura Ardealul(Atila i-a lasat mostenire drujba lui Flutur). In urma cu 4,8,12 ani mai puteam sa spunem: hai sa rezolvam toate problemele, avem potential, oameni, bani. Acum? O sa fie 4 ani foarte grei cu foarte, foarte multe avarii.(N&D).

      00
  8. E o falsă problemă, perpetuată la nesfârșit pentru divizarea claselor sociale din România. Nu doar săracii, pensionarii și asistații social votează cu PSD. Partidul ăla are un fan base inclusiv în rândul intelectualilor. Medici, profesori, directori de ziare, programatori. Polițiști, militari. Agenți de vânzări, curierul, transportatori. Clasa medie. O parte din corporatiști. Doar că nimeni nu recunoaște că a votat cu PSD ca să nu se certe cu vecinii, cu colegii, să nu își atragă ura lor. Din războaiele din Iugoslavia nu a învățat nimeni nimic, de aceea e mai bine sa te ascunzi de colegi. Când te întreabă cu cine ai votat spui ca ei, dar ștampila ai pus-o după conștiința ta, nu după turmă.

    00
    • E diferență între gândirea de stânga și cea de dreapta, daca liberalii considera că statul nu trebuie să intervină în economie și fiecare se descurcă singur vis-a-vis de gândirea de stânga în care statul trebuie să impună reguli în economie și nimeni nu trebuie lăsat să moară de foame, iar că să dăm un exemplu e capitalismul american în care în același timp vezi o mulțime de miliardari,lux și opulenta în același timp cu o mulțime de homelesi sau oameni care nu-și permit nici macar o asigurare de sănătate de baza vs europa occidentală și mai ales europa de nord unde toată lumea are asigurat un venit cu care sa poată trăi decent chiar daca evident că există și miliardari însă diferențele nu-s așa mari ca-n america.

      00
    • Problema nu este nici macar a diferentelor.

      Pe multi saraci ii doare fix in pix de masina sau yachtul lu’ miliardaru’ X. Noi inca avem oameni care isi rup spatele pe 1649 RON net + 97 RON bonuri. Ca sa nu mai vorbim de munca la negru care de multe ori e platita si mai slab de-atat.

      Si dupa aia mergi dai spaga la doctor sa te refaci, ca mai apoi sa-ti rupi carca inca o data, ad nauseam.

      In primul rand orice salariu brut sub 1/2 din mediana salariilor minime din UE n-ar mai trebui impozitat cu peste 5-7%.

      Apoi, in agricultura avem nevoie sa fim, macar partial, autosuficienti. Cu subventii, cu milogeli, cu ce-o fi. Degeaba a scazut TVA la alimente, daca preturile la raft pentru produsele „budget” sunt aproape ca in vestul Europei.

      Numai luna trecuta am cheltuit pe mancare pentru 2 persoane 1555 RON (nimic „fancy”: legume proaspete si congelate, putina branza, ceva carne, ceva fructe: banane, mere, prune si apa plata la 5L). In plus am comandat de cateva ori mancare acasa (erau 30 de grade) in valoare de 344 RON.

      00
    • Am înțeles, ai bani. :)

      00
  9. Saracii pot sa invete sa programeze, amirite?

    00
  10. Presimt ca prezenta la parlamentare o sa fie mare. Si s-ar putea ca PSD sa aiba parte de o surpriza.

    00
  11. Rogozanu a pus pe FB o poză cu un topor. Cred că nu-i place că intri pe nișa lui și vine el pe nișa ta.

    00
  12. Pe Rogozanu l-am observat prima data acum cativa ani la Realitatea TV. Era intr-o emisiune cu Ema Zeicescu , ceva legat de carti, recomandari de lectura. Ce mi-a atras atentia a fost capacitatea lui Rogozanu de a rostogoli fraze, idei, buluc. A facut o tocana despre scoala de la Frankfurt, Imre Toth(de-al nostru, no?) ba baga si ceva despre Bertrand Russel, sa fie de stanga si mai asezonat asa. Zeiceasca dadea din cap apeobator, era clar ca habar nu avea despre ce emitea Rogozanu. Pana cand a zis Rogozanu despre Milan Kundera. S-a luminat Zeiceasca… de Kundera auzise si ea…am avut senzatia ca ala incerca sa o vrajeasca pe asta numai ca astuia nu-i iesea pasența..scene cringe, ce sa mai.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)