M-a sunat nepoata să îmi spună ce i s-a întâmplat.
– Am pus doi burgeri la foc pe tigaie și am plecat în cameră să iau ceva. Am stat puțin mai mult. Când am intrat în bucătărie, tigaia era în flăcări.
– Și ce-ai făcut?
– Am luat-o și am pus-o în chiuvetă, apoi am dat drumul la apă.
– CE!? PE BUNE!? Și…?
– A luat foc și mai mult, până în tavan.
– DAR TU NU ȘTIAI CĂ NU SE PUNE NICIODATĂ APĂ PESTE FOCUL DE/CU ULEI!?
– Nu.
– Nu știi clipul acela cu tipa aia arsă?
– Nu, ce clip?
Acest clip. E pe youtube din 2009.
Scriu aici ca un fel de „warning”, cum scrie zoso să cumpărați stingătoare.
TREBUIE stingător, și trebuie să știți măcar câteva chestii despre focurile care pot apărea în casă. NICIODATĂ nu se pune apă peste tigaie în flăcări!! (folosește capacul, cârpă udă, sare, praf de curățat)
I-am spus fetei să aprindă o lumânare la biserică, deși nu suntem religioși, că a scăpat neatinsă.
– Și aveam și părul despletit…
– Atunci aprinde două lumânări! Și fă un pachet să dai ceva de pomană, că ai scăpat cu viață.
La câte clipuri de felul acesta sunt pe youtube, mă mir ca nu știe toata lumea de-acum că nu se pune apă peste ulei în flăcări!
what is dis ? prevention ? we don’t do that in rumania, we know better. we handle stuff by ourselves, like grown men. wake up, rumenien brother!
No airbags, we die like real men?
Daca tot suntem aici, benzina se arunca de departe pe foc, nu de deasupra :))) n-am facut eu, am vazut la un prost :)))
Cata tristete in suflet sa mi dai dislike.
Apropo de benzina, sa vezi una cu o pereche de prosti. Ambii pe malul Dunarii, seara, gratare muzica fete corturi masina etc. focul slabeste, e cam frig se mai pun niste lemne dar nu se parinde foarte repede. „Desteptul 1” vine cu o sticluta de 500 ml cu putina benzina in ea vrea sa toarne focul urca instant spre el si ia foc sticla de plastic in mana!! Tipete, miros de porc ars (par), juma de mana afumata, scapat ieftin. „Desteptul numarul 2″ Rade de face pe el tavalindu-se pe jos, apoi cu un aer inteligent zice – Ba ce prost poti sa fii nu asa se face, stai sa iti arat” Ia direct canistra de metal, se duce la o distanta mai safe asa zice el, 1-2 m si de acolo incearca sa arunce cu avant din canistra putina benzina. Flama vine instant dinspre foc spre canistra, ia foc gura canistrei, (canistra fiind de metal) si spre norocul lor imens, decoleaza subit pe deasupra Dunarii unde explodeaza ca in filme… Alea efecte speciale la rumani.
canistra care zboară și explodează e cam trasă de păr.
De ce s-ar preda așa ceva la școală? Ești absurd! ,🤦
Serios ca e absurd, se poate face religie, desen sau muzica, nu vad unde e problema sa se faca desen cel putin pana in a 10-a si muzica pana in a 12-a (caz personal), sau de ce nu, religia 12 ani (1-12). Repet, chiar e absurd.
Religia se face de la clasa pregatitoare. 0-12. Deci 13 ani de ghinion.
@Andrei: scuzele mele, n-am prins, sunt ceva mai „batran”
Evident ca se face religia. Ce altceva te pregateste mai bine pentru consecintele unor treburi ca mai sus ?
Boss, o sa razi, dar fix la scoala am invatat de asta. A 6-a la fizica in primul trimestru. Uleiul, benzina si alte asemenea NU se sting cu apa pentru ca au sarcina termica mare si se alimenteaza cu oxigenul din ea.
Adevarat ca nu aveam tiktok pe vremea aia:)
Man, noua ne-au spus la scoala asta, la fel cum ne-a spus ca masina de spalat si alti consumatori electrici ii verifici avand grija ca muschii sa nu se stranga in jurul consumatorului ci sa il respinga.
Bine, ne-a spus unul dintre putinii profesori pe care i-am avut, deci n-as pune-o la reguli.
M-am luminat abia acum, cică daca te crezi mai deștept decât generația anterioară, gândește-te că în manualul autoturismului Dacia 1100, editat acum 50 de ani, te învăța cum sa reglezi tacheții. Astazi în manualele auto scrie să nu bei antigelul … identic cu inscripția de pe paharele de ceai și cafea de la MC … atenție … este fierbinte și arde
Generațiile anterioare își lăsau copiii să învețe pe propria piele… Ce atâta parenting? Alde Moromete își lasa băieții să se ardă cu fasolea înainte să le spună că e fierbinte… Dar e bun și antigelul….
Am bagat la tara 1-4, cu sobe in clasa si acasa si wc in curte. Cam de pe atunci am fost invățati cum sta treaba cu focul si cum sa te descurci cu el pentru ca ne punea inclusiv sa ne ocupam de soba din clasa ca si responsabilizare.
Eu am pățit de la niște roșii pasate care aveau prea multă apă. Nu a fost flacăra prea mare și am reușit să pun un capac peste, dar tot mi-a făcut hota neagră. Trebuie oprit aerul și orice mijloc ajută.
27 de ani si nu stiam de treaba asta. Mersi autoare
Hai ca asta nu o vazusem. Puteai sa scrii ca e si din 2000, nu 2009 ca tot la fel as fi ramas de socat. Eu am scapat cateva picaturi de apa in uleiul incins din tigaia cu cartofi prajiti. Iti vine sa crezi sau nu, a luat foc pana la hota!!
De atunci sa vezi cum umblu pe langa tigaie.
Mana sus cine are o cutie de sare pusa strategic pentru astfel de cazuri
Ce efect are sarea?
Mai bine bicarbonat, la temperatura se descompune si eliberează dioxid de carbon care stinge flacăra.
Sare in loc de pamant. Ar fi mai sigur o lopata de pamant, dar nu avem in bucatarie.
Bicarbonat… mai greu sa ai o cutie intreaga de bicarbonat. Dar o cutie de sare ar trebui sa avem toti la indemana prin bucatarie.
O fi mai bun bicarbonatul, dar si sarea functioneaza. Din nefericire am testat.
Sare, bicarbonat, lopata de nisip. plm, orice numai nu ce trebuie sa fie in fiecare bucatarie, o patura anti incendiu.
Sarea nu face scântei? Știu ca dacă aruncam in foc făcea un fâsâit și părea sa scanteieze.
Sau puteti lua o „patura de incendiu” … Simplu de folosit si costa cam 100 – 150 de lei. In unele cazuri e mai buna decat un extinctor mai ales in bucatarie.
Am un borcan cu sare pt gătit pe blat și un borcan cu bicarbonat în baie pt litiera pisicului, dar cumva niciodată nu mi-a luat foc tigaia/cratița. Nici nimic la cuptor. Deși am ars de câteva ori mâncarea.
Nu știu de unde știam, dar sunt aproape sigură că n-aș fi pus apă peste uleiul în flăcări, dar nu garantez. Bine de știut/reamintit.
Merci
Acesta este un text de preventie, nu o opera literara.
Suntem vineri seara, la o bere, la o masa intr-un bar si povestim chestii, nu e text cu valoare literara.
In plus, textul e doar umplutura de pe langa „vizual”, care e cel mai important (patru „vizualuri”, de fapt)
Cati ani are nepoata… e important? Daca are 10 ani in loc de 27, mareste valoarea textului, e mai valabil daca stii cati ani are nepoata?
„Nu sunt religios dar aprinde o lumanare”… e o chestie din literatura, unde cavalerii, cat de viteji erau, isi mai scuipau in sân uneori. E o figura de stil, sa zic, o expresie folosita intr-o tara crestina. Daca eram in lumea araba, ii spuneam sa faca cateva matanii.
„- Ce sunt alea matanii?
– Din alea, pupa pamantul ca nu mai esti la Vacaresti!”
(banuiesc ca nu stii de unde sunt replicile astea )
„Ca se obicei, totul este alambicat, început, cuprins, final nu au ce cauta în esență textului”
Ce inceput, cuprins si final vrei la o singura propozitie, care e titlul articolului? Atat am avut de transmis. Am scris SI CU CAPS LOCK, YUHUUUU., dar tot nu ai inteles.
Vezi? De asta mai scriu cu CAPS, pentru astia ca tine.
YUHUUUU.
Ești prăjit, nepoate?
Am raspuns la un comentariu care a disparut. Nu sters de mine (eu as fi lasat libera exprimare ).
Ma abonez si eu la intrebarea „cati ani are nepoata”.
Ca dupa meniu si skill-uri de gatit miros asa un anu’ I de facultate….
la o masa intr-un bar…. vreau si eu.
„Las’ că știu eu ce fac!”
Burgeri prajiti in ulei? Doamne fereste! Atat de mult ulei ca era sa-i ia foc casa? Doamne fereste x2
Burgeri la kil, din supermarket.
Nu recomand.
Poate ar trebui un articol despre carnea tocată din supermarket, ce înseamnă „10% grăsime”, „maximum 30% grăsime”, ce e ăla „colagen maximum x%”…
Doamne fereste sa pui apa peste o tigaie in flacari. Atat. Atat trebuie retinut. Asta e ideea principala.
Sa nu fim noi fuduli ca la noi in casa se gateste sanatos/ vegan/ bio/ [insert here any other creap], fara nici o legatura cu mesajul ce trebuie receptionat ? Doamne ferestex3 .
Prima oara cand am incercat sa prajesc ceva am incins uleiul prea tare si a luat foc si apoi am pus tigaia sub giuveta si a luat foc pentru vreo 2 secunde. De atunci m-am invatat.
Noroc că în ziua de azi rar mai găsești fete care gătesc!
În anii 90 pe Cartoon Network arătau periodic clip-uri cu recomandări de la pompieri (bineînteles că nu pompierii de la noi). Un exemplu era ăsta, și arătau ce se întamplă dacă pui chiar o cantitate mică de apă peste focul dintr-o tigaie.
Altul era „stop drop and roll”.
Asta se stinge mai bine acoperit de o patura anti-incendiu Cu extinctorul ai sa faci mizerie mult prea mare pentru doi burgeri. Iti acoperi frumos partile expuse si vii si-o asezi strategic deasupra tigatii si-o lasi acolo o perioada pana se raceste tot, chiar daca ti-e foame (mai baga o samanta).
Deci problema e ca nu a aruncat indeajuns de multa apa.. parerea mea
Cam așa-i, dar era și focul destul de fierbinte…
Dacă are 10 ani nepoata, înseamnă că părinții ăia-s praf la capitolul educație.
La 27 ani să nu știi cum se stinge un foc în bucătărie, ai cam trăit degeaba.
La 7 ani încălzeam mâncare pe aragaz, că de unde cuptor cu microunde pe vremea aia.
Bătrânu’ mi-o zis așa: ficior, sub chiuvetă sunt 2 cutii cu sare. Dacă-ți ia foc ceva pe aragaz, pui sare și focul se stinge. Nu te speria aiurea că ne ia drac foc casa ș-atunci vezi tu pe dracu’ gol.
Și azi am 2 cutii de sare sub chiuvetă, chit că lângă am pătura antiincendiu, iar stingătorul e în dulapul de pe hol.
Si uite asa, au crescut vanzarile la sare si la paturi antifoc…:)
@infektus: cele 2 cutii de sare și pătura antiincediu stau acolo de mai bine de 3 ani.
Pe telefon am setată o alarmă să mă anunțe cu o lună înainte de expirarea sării și a extinctorului, că nu stau să le fac verificarea lunar.
@John Temple – cum draq ai prins tu sarea aia care expira fix acum?? A stat bine mersi milioane de ani, si brusc expira in 2020/2021 …
O fi sare Bio, fara e-uri, deci predispusa sa se strice :))
Nu sarea se strică(dăăă!), ci antiaglomerantul nu-și mai face treaba. Asta-i tot.
E greu cu gânditu’… 🤪
Dacă ai baie de ulei în flăcări, ai nevoie de o grămadă de sare/bicarbonat.
Soluția (mai ales dacă persoana și a păstrat cât de cât cumpătul și a transferat tigaia în chiuvetă) e simplă: primul capac de oală care-ți pică în mână și acoperă tigaia. Atât, fără stingatoare, pături sau alte minuni.
Amin! Restul sunt riscante si e greu sa le gasesti la indemana.
Cand pun cartofi in ulei tin un capac in mana, drept scut.
Eu il tin pentru a nu mă arde cu ulei.
Bine, sper ca toți știu cum se testeaza uleiul pentru cartofi, cat de încins e: pui pe la început un cartof acolo. Când începe să sfâraie, uleiul e incins ok.
Ce punct roșu, ce Tefal… cartof lăsat de la început in tigaie!
La inceput lunii septembrie am trimis emailuri catre cateva licee din Cluj-Napoca in care le precizez disponibilitatea pentru a face prezentari gratuite online cu privire la:
– erogonomie(setare scaun ergonomic si birou)
-procedura in caz de incendiu
-procedura in caz de cutremur
-siguranta rutiera
-prim ajutor
Nu am primit raspuns pana acum.
Citind articolul tau mi-am pus un task sa revin la acele licee cu un alt email.
Multumesc
CC la Inspectoratul Școlar și Primăria (e-mail direct către Boc), poate așa se mai mișcă lucrurile. Unii directori de liceu sunt acolo doar pentru leafă, nu să facă și ceva util pentru liceul respectiv.
@John Multumesc de sfat! Asa voi face
Multumesc, unchiule, de bucurie ca am scapat, am aprins doua lumanari pe pervaz langa perdeaua din dormitor. Ma duc mai tarziu sa vad, sa nu se fi stins cumva.
Aveam o zi cam nasoala, dar comentariul tau a facut-o putin mai vesela.
Mai bine studiaza opera B.U.G. Mafia – Ulei Si Apa
Prodigy – Greek Firestarter
Marea problema in chestiunea asta cu incendiile de ulei nu este nestiinta,ci PANICA.
Mi-ai amintit de povestea unor prieteni care după ce au făcut poporn s-au gândit sa pună ceaunul in chiuveta si au dat drumul la apa, mi-au povestit ca s-a înnegrit tavanul si proprietarul i-a pus sa văruiască in bucătărie.
Chestiile astea ar trebui învățate la școala la ora de dirigenție.
Asta cu uleiul si apa ar trebui invatata la chimie.
Ar mai fi o alta solutie la problema. Se numeste plita electrica…
cred ca a fost printre primele povesti pe care mi le-au zis ai mei referitoare la gatit.
E putina panica „vad focu”, dar d-aia trebuie sa stii ca se intampla.
Da diluant se pune? Când eram mic, sor’mea mai făcea de mâncare și în loc de ulei a pus diluant peste tigaia încinsa! Ea a reușit sa fuga, eu am reușit sa sar! Din fericire locuiam la etajul 1!