Nedumerire: cum pot termina 10 clase persoane fără discernământ?

Am pornit de la topicul ăsta, unde mama unor copii cu sindromul Down întreabă de pensie alimentară pe net, că primește 500 lei pe lună de la stat și nu sunt de ajuns și vrea pensie alimentară de la tatăl copiilor.

Copiii nu au cum sa isi dea tatal in judecata caci au handicap grav si nu au discernamant.

Eu intrebam daca au dreptul la pensie alimentara pe viata si daca dupa gimnaziu superior, daca mai urmeaza o alta forma de invatamant, daca primesc alocatia de stat.

Nu mă pricep și nici nu pricep cum copiii au putut termina 10 clase, dar nu au discernământ. Cum au făcut asta? Cum au învățat fracții? Ce au scris la teze?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. 10 clase la invatamant special…
    https://www.edu.ro/invatamant-special

    10
  2. Clase speciale, cu programa speciale.

    10
    • Exact. Probabil ca in clasa a zecea inca nu facusera tabla inmultirii. Si de unde rezulta intrebarea logica – ce mama naibii au facut aia in scoala zece clase???

      00
    • @KodrutZ – ai si tu dreptatea ta. Dar nu sunt concurenta ta (sau a noastra) directa. Gandeste-te, in alte vremuri erau omorati la nastere, arsi pe rug pt vrajitorie sau gazati.

      00
  3. “Au incheiat gimnaziul superior, adica 10 clase facute in scoala speciala.”

    Scrie putin mai sus. Depinde de gradul lor de handicap. Down nu este asa necrutator cu toti bolnavii, unii putand sa se integreze partial in societate (munci simple, cat de cat comunicativi etc). Am cunoscut un adult cu Down si era mai ok decat un vasluian alcoolic si analfabet dpdv al cognitiei.

    00
    • Deja doi moldoveni nu sunt de acord.

      00
    • De cand le-au bagat wi-fi gratuit in toate birturile din Vaslui cica fiecare sat si-a angajat cate un oltean cu smartphone sa le citeasca ce scrie lumea pe bloguri despre ei si sa dea dislike daca e de rau.

      00
    • aia 2 copii cu down pe care i-am avut vecini cand eram si eu mic erau printre cei mai de treaba pe care ii stiam din cartier. parca e mai greu sa fii „cunt” cu down.

      00
    • @Doru: fals, unde ai vazut tu oltean care ar accepta oferta din Vaslui in detrimentul indeplinirii propriilor vise in capitala olteniei contemporane, cunoscuta si ca Timisoara.

      00
  4. Clase speciale, programă specială. Fracții…Exact aia le trebuie lor fracții. A avut la restaurant Maine Frau Bucătar 12 persoane cu sindromul Down, aduși prin ceva program special. Să îi învețe să taie ceapă, să fiarbă un ou, să facă un șnițel. Mi-a bocit trei zile. Pupau ăia la ea ca la Virgen Maria.

    00
    • Frate, pune si traducerea…

      00
    • @xtz, în ce dialect doriți ?

      00
    • @Paco, îmi permiți?
      @Xtz, nevasta lu’ Paco e bucătar (bucătat-șef, ceva din zonă) (nu trebuie să știi germană pt Maine Frau :) ); în restaurantul pe care îl deține sau unde lucreză au fost aduse printr-un program special câteva persoane cu Down ca să învețe chestii simple de bucătărie.
      din ce-am mai citit eu pe ici pe colo, oamenii cu Down sunt foarte afectuoși și expensivi cu manifestarea afecțiunii, așa că era foarte afecuoși cu restul angajaților.
      nevasta lu’ Paco a plâns de-a sărit tricoul de pe ea când s-a terminat programul pt că ajunsese să-i placă foarte mult pe oamenii ăia.

      00
    • @AB, muchas gracias, xtz e o persoană specială.
      Cu unul dintre ei ( persoană cu sindromul Down, nu xtz) și implicit cu familia aferentă, am rămas prieteni. Afectuoși e puțin spus. Nivelul de empatie cu care au fost înzestrați acești oameni este de domeniul fantasticului. Poate de departe, una dintre cele mai emoționante experiențe este să port agățat de mine cănd merg pe stradă un copil de 40 de ani.

      00
    • Povestile astea trebuie spuse mai des

      00
    • Am avut un frate cu down. La 30 şi ceva de ani juca fotbal cu copii de 12 ani şi era cel mai bun portar. Era el mai dificil dar iubea necondiţionat toate animalele din curte. Parcă-l văd şi acum cu bucata de plăcintă în mână şi cum o împărţea în mod egal la găini, pisici şi căţei şi-i certa pe cei mai hapsâni.

      00
    • Toți i-au plăcut în restaurant… Erau comestibili și la un moment dat s-au terminat.

      00
  5. NOU
    #18

    Cred ca se referea la discernământ in sensul legii, codului civil. Deși sunt subiecți de drept nu pot promova acțiunea in numele lor… in rest cu scoala nu știu!

    10
  6. Cred ca persoanele care primesc risc de sindrom down la tesatare sa fie obligatoriu sa fie instruite scurt 2-3 sedinte despre ceea ce inseamna un copil cu sindrom down, plus contact cu o familie in situatia respectiva. Multi nu inteleg ce implica, sunt ultra optimisti ca se descurca ei ca ulterior sa devina depresivi sau sa isi dea seama ca nu fac fata financiar.

    00
    • de acord cu tine.
      dar spune că acei ”copii” au 18 ani.
      acum 18 ani nu știu în ce măsură testele de depistare down erau accesibile publicului larg, dpdv financiar și ca accesibilitate/vecinătate.

      00
    • Și cine își asumă testele false?

      Personal cunosc cel puțin 2 cuplurile care li s-a zis că are down și să avorteze. Apoi s-a născut complet sănătos în ambele cazuri. Spitale private.

      Înțeleg ce zici, ca teorie sună simplu dar când ești acolo e total altceva.

      00
    • Testele de rutina (adică bi-testul) iti calculează niște șanse bazate pe statistica și nu neapărat bazate pe țesut genetic. De aia se intampla des sa ti se spună ca are șanse mari sa aibă sindromul X și de fapt sa fie sănătos, sau invers – afli în ultima parte a sarcinii ca are ceva copilul. Dacă mai ai parte și de un doctor miserupist care se uita doar câte kile are copchilu și dacă are 2 mâini și 2 picioare, e cu mega noroc.
      Testul care îți spune pe baza de ADN dacă are vreun sindrom costa la noi cam 2500-3000 de lei și nu ți-l recomanda nimeni decât dacă ai risc de varsta sau ai avut niște probleme. Deci tot pe baza de ghici e si cu sindroamele astea chiar și acum.

      00
    • In momentul in care exista risc de sindrom down si sunt si alte incidente de risc ( caz in familie, varsta inaintata) pe baza protocoalelor se recomanda amniocenteza, care e precisa dar e o procedura cu ceva riscuri si lumea o evita iar mai nou este si testarea Harmony care e foarte precisa dar relative scumpa. Probabil ca situatiile amintite de manu144x nu au mers mai departe cu testarea. Am si eu un caz in familie, prima sarcina la 38 de ani, a iesit risc de sindrom down, s-a recomandat amniocenteza dar nu a mai facut-o. La nastere sindrom down, acum isi face griji ca ei sunt in varsta si cu prob de sanatate si probabil nu vor putea sa fie langa el pentru prea mult timp.

      00
    • Exista si variante mai ieftine cu precizie tot >99%, undeva sub 1600 RON. Dupa mine ar trebuie sa fie obligatoriu si suportat de stat la mamele trecute de 30 de ani sau la cei cu risc calculat mare dupa prima morfologie.

      00
  7. În România nu este recunoscută oficial și legal partea cu „discernământ”. De exemplu persoanele cu handicap mintal sever (confirmat cu certificat medical) pot vota și o fac.

    • NOU
      #27

      La noi voteaza si morti!

      00
    • Asa este, pot vota. Exista fundatii si tot felul de ong-uri care ii instruuesc si cum sa voteze, chiar pun poze pe fb cu grupul de persoane insotite la sectiile de votare, etc. Acum nu stiu daca ii instruiesc si unde sa puna stampila :) dar mi se pare complet gretos, pentru ca e evident ca instruirea e biased. Dincolo de asta, totuși legea recunoaște cumva partea cu discernământul pentru ca multi dintre ei scapa de pușcărie chiar si pentru crime (si-au ucis bunica gen) pe baza certificatului de oligofrenie si sunt trimisi sa stea cateva luni la spitale pentru neuropsihici. Apoi se face comisie de mentenanță, se aduna medicii si dezbat impreuna cu faptuitorul daca acesta regreta fapta, daca are retea de suport social (familie, cineva care sa ii poarte de grija sa isi ia medicamentele) si i se da drumul sau nu.

      00
    • ba chiar pot face politica, candida la primariile sau pot deveni politicieni de seama si sa declare ca romania va construi 3.000 km de autostrada pana in 2030.

      00
    • @B Aici e o diferență de opinie, nu cred că legea recunoaște în mod real. Adică nu aș echivala legea cu „justiția”. Legea spune că pedofilia e faptă penală care trebuie pedepsită cu pușcărie. „Justiția” zice, în proporție covârșitoare, că pedofilia, chiar și cea dovedită, nu reprezintă un pericol social.

  8. Elevii cu CES (cerinte educationale speciale) nu pot fi lasati corigenti in anii de scoala. Si da, alocatie primesti cat timp esti elev. Nu conteaza forma: profesionala sau liceu. Pensie alimentara poti primi pana la 26 de ani daca urmezi o facultate.

    00
  9. NOU
    #32

    am lucrat in primii ani de munca in invatamantul special. 10 clase invatamant special nu e echivalentul a 10 clase invatamant de masa. exista planuri de invatamant si curricula deiferentiate astfel incat certificatul de absolvire nu-ti permite sa aplici pentru anumite joburi sau cursuri de formare, care necesita 8 clase, 10 clase de invatamant de masa. de pe la mijlocul anilor ’70 comunistii au raportat oficial ca au rezolvat prin socialism problema dizabilitatilor si implicit au desfiintat invatamantul psihologic/psihopedagogia speciala (le-au ciuntit mai bine zis). efectul a fost ca la inceputul anilor ’90 descopeream lagarele la Cighid si de prin alte locuri despre care aproape nimeni nu stia. s-au facut multi pasi incepand cu 1990 (si mai multi in raportari si documente), insa problema adultilor cu dizabilitati e aproape in intregime neglijata. mai ajuta ONG-urile reale, insa e extem de greu pentru multi parinti aflati intr-o astfel de situatie.

    00
    • Înainte de ‘89 în Brașov existau două școli „speciale” pentru oamenii cu handicap. Una era în Schei, alta în Tractoru (pentru cei peste 8 clase). Cu programe și curiculă diferită. Totodată, exista un plan clar de integrare în muncă a celor cu probleme. De exemplu autiștii erau îndrumați spre meserii oarecum potrivite pentru ei, nu neapărat cele mai bune, dar tot era ceva. De exemplu cizmar, croitor, reparator de televizoare, unde puteau sta în spate, în atelier și lăsați să-și facă treaba. La Complexul Mare era un atelier de cizmărie compus doar din autiști. Sistemul din comunism, un pic mai avansat și mai bine pus la punct, este în continuare folosit în Italia.

      După 1990 tot acest sistem a fost desființat iar statul a început, legal, să nu mai recunoască persoanele cu handicap. Centre întregi au fost desființate, handicapații au fost puși să meargă anual să-și reînnoiască certificatele etc etc.

      Sursa: între 1986 și 2007 am îngrijit (dus la școală/făcut acte/alergat după aprobări și avize) o persoană cu handicap de gradul I, adică retard mintal și tetrapareză spastică.

    • NOU
      #34

      existau asa numitele scoli ajutatoare, unde se ocupau in special de copii cu dizabilitati intelectuale usoare (iq 50/55-70 fata de 90-110 cat e „normalul” si 91 nivelul romanului mediu). iar integrarea in munca, din cate stiu, era mai mult de forma si nicidecum atat de raspandita. azi acesti copii sunt inclusi in invatamantuld e masa cu o curricula diferentiata bineinteles. efectele pe plan social sunt extraordinare, dovedite de nenumarate studii. in ceea ce priveste planul cognitiv, exista insa limitari genetice semnificative, dar tot mai bine e decat sa fie izolati in scoli speciale. stiu ca nu e neaparat popualra opinia. am condus 4 ani un astfel de grup, cat am stat in invatamantul special si vorbesc din experienta (nu ideologie sau idealism). interesante informatiile pe care le prezinti si demne de studiat, dar tind sa cred ca erau cazuri particulare. diagnosticul de autism era aproape inexistent in acea perioada. doar pe la psihiatri mai rasariti, precum Stefan Kecskemeti din Oradea, care se straduia sa evidentieze partcularitatile persoanelor cu acest diagnostic.

      00
  10. Fiind 10 clase la o școală de nevoi speciale care se întinde până la clasa a x-a logica imi spune ca un copil cu nevoi speciale le poate absolvi. Că altfel făceau doar… nu știu 4, 6, 8. Ce mă miră e cum de până și primul blogger al țării citește sărind cuvinte și înțelege ce vrea el. Mai mult are pe blog jurnalist care duce o lupta cruntă împotriva analfabetismului funcțional, jurnalismului de două parale nedocumentat și a idioților în general!

    00
  11. 1. așa cum au spus mai mulți mai sus, femeia a zis de școală specială. programă specială adaptată, chestii socoteli. mă îndoiesc că au învățat trigonometrie și ce pzm am învățat noi restul în primele clase de liceu.
    2. discernământul este un concept juridic. înseamnă mult mai mult decât a învăța concepte matematice nu foarte complicate. reprezintă înțelegerea (sau posibilitatea înțelegerii) totalității acțiunilor, inacțiunilor, actelor și faptelor și a consecințelor acestora.
    3. ce au fracțiile cu discernământul?! în învățământul de masă fracțiile se fac în clasa a v-a sau a vi-a, când un copil are 11-12 ani. legea susține că un copil de 11-12 ani nu are discernământ. nici măcar discernământ restrâns, pe care legea îl recunoște de la 14 ani în sus.
    4. dpdv legal, discernământul nu se contestă cu niște acte medicale simple, chiar și când era vorba de down/oligofrenie/demență senilă. este necesar un proces de constatare a lipsei discernământului și instituire a tutelei (vorbim aici de adulți lipsiți de discernământ). lipsa discernământului se constată în urma unei expertize medico-legale efectuată de o comisie de medici de specialitate din cadrul Institutului de Medicină Legală sau din cadrul Direcțiilor sale județene. certificatul de încadrare în grad de handicap și sau documentul medical emis de neurolog nu sunt suficiente pt constatarea lipsei discernământului.
    da, cu un certificat de handicap sau documente medicale care atestă down, oligofrenie, demență senilă, etc poți să presupui în mod rezonabil că n-are discernământ, dar dpdv legal, lipsa discernământului trebuie constatată cum am zis mai sus.

    00
    • Unde se fac fractiile intr-a 5-a sau a 6-a? Acum 20 de ani le faceai intr-a 4-a.

      00
    • poftim, a iv-a, 10 ani.
      un copil de 10 ani pricepe fracțiile, dar totuși nu are discernământ.
      nu era exagerat de important în ce clasă se fac primele noțiuni de fracții, ideea era că se fac înainte de 14 ani când legea regunoaște un oarecare discernământ și cu mult înainte de 18 ani când legea recunoaște discernământ complet.

      00
  12. NOU
    #39

    Ai postat fara discernamant.

    00
  13. S-au pregatit pentru scoala de soferi, ca astia fara 10 clase aparent nu mai au voie la volan. Romania a luat fata americii de mult privind “tara tuturor posibilitatilor”.

    00
  14. nazi comment ahead. read at your own risk.

    societatea si medicina anului 2020 iti ofera posibilitatea sa stii dinainte daca copilul tau mult dorit va fi sau nu om intreg sau suferind de diverse dizabilitati fizice sau mentale sau amandoua. testele nu sunt infailibile dar sunt tousi destul de precise. la fiecare pas, de la testul medical prenuptial pana la ecografia dinluna a 3 4 5 sau cand dracu devine imposibil avortul iti vor spune sansele sa ai un fat normal sau nu.

    daca in ciuda tuturor verdictelor tu alegi sa ii dai viata si iese unul, asa cum zice eftimie, unul cu retard mental si tetraplegic, pai gogule, problema ta. nu ajutor social, nu pensie, nu nimic. e fix problema ta. societatea deja a cheltuit multi bani ca sa te avertizeze ca durerea doare. nu vad de ce aceeasi societate ar trebu iacum sa cheltuie alti bani, enorm de multi bani, si alta munca, enorm de multa munca, pentru a intretine o creatura incompatibila cu viata.

    ah, toate testele alea au zis ok, si a iesit broscoiul, societatea isi asuma eroarea si il ingrijeste, separat (a nu se intelege lagar sau alte minuni) pe individ, timp in care parintii se duc la munca si sunt in continuare utili societatii. parintii pot alege sa il ingrijeasca personal, dar renunantand la diversele privilegii oferite de societate in acest caz.

    si nu vorbesc din burta. in firma unde lucrez au fost 2 cazuri. ala mai socant, copil cu microcefalie constatata incipient. doamne doamne zice ca viata e viata si avortul e pacat. la nastere i s-a infasurat cordonul ombilical in jurul gatului si a fost hipoxic minute bune. adding insult to injury. cumva am fost rugati (nu chiar obligati, dar au rezistat doar aia mai cu durere in pula) sa renuntam la o parte din salariu ca sa poata colegul sa isi intretina … copilul ?!? DE CE?

    copilul ala nu are alte probleme, deci speranta lui de viata este undeva la 60-70 de ani. parintii lui nu il vor putea intretine decat 20- maxim 30. dupa aia? tot eu trebuie sa platesc desi am platit deja testul care zicea NU!?

    all lives matter, but that ain’t no fucking life.

    00
    • gogule, platesti pentru fiu-su lu’ dragnea cat pentru 1000 de copii cu sindromul down, si nu te mai dai cu curu’ de pamant atat. Si ca fiu-su lu dragnea mai sunt multi fii de primari, senatori si judecatori.

      00
    • 1. tu zici de testele anul 2020. tanti vorbește de naștere din 2002 și posibil, conform artimenicii elementare, sarcină în 2001.
      2. întreabă în special de pensia alimentară de la tatăl copiilor. ajutorul de la stat e în subsidiar. dacă n-ai pus căciuliță sau ai insistat pt naștere (am auzit și variantele în care el voia musai copil sau era vehement contra avortului) și a ieșit copilul cu probleme ar trebui să plătești, nu să pui palma-n cur și să-ți vezi de viață. oricum ăla și-a cam văzut de viață și dacă am înțeles bine a cam sărit și pensia alimentară.

      00
    • ab, evident ca vorbesc de 2020. daca as vorbi de 1816 as fi la fel de destept ca ailalti. sau poate sunt. tu stii care e adevarul.

      presupun ca te referi la articolul din link. it zic sincer ca nu l-am citit. urmeaza. dar daca inteleg eu bine ce zici tu, de fapt esti de acord cu mine.

      00
    • Băi pentru o adunare ce se consideră ca nu e chiar talpa țării aveți mari carențe în a înțelege un text. Vali citește pe sărite, tu nici măcar atât. Dar ai o părere, ce faci tu intră mai de grabă la mâncat căcat!

      00
    • dorule, habarnai de cand il citesc eu pe vali si ce inteleg eu din ce zice el. dar ai o parere. cum zici ca se chema asta?

      00
    • @Thebblack, nu sunt de acord cu tine, dar nu sunt suficient de deșteaptă/nu am destule informații pentru a te contrazice coerent/logic.
      contraziceam și eu cum și ce puteam în mod coerent.
      normal că mă refer la articol, despre ce spanac vorbim aici?!

      00
    • AB, drama acestui popor (ma rog, una din ele, ca sunt dramatic multe) este ca individualizeaza orice rahat. articolul citat de vali este despre un caz individual. o tanti are nu unul, 2 copii cu down si vrea pensie alimentara and shit. daca exista o lege clara in legatura cu tema data (copiii cu dizabilitati si modul de sustinere/intretinere/ingijire al acestora) respectivul articol nu ar mai fi existat.
      comentariul meu despre asta era, despre cum ar trebui sa arate acea lege. poti sa fii de acord cu mine, poti sa nu fii de acord cu mine sau poti sa aduci amendamente.

      in acelasi timp intelegerea unui simplu text scris la majoritatea romanilor este la nivelul unui suferind de down (de unde probabil si empatia) si, vezi-l pe doru vlad mai sus si rv mai jos, au intotdeauna la dispozitie injuratura.

      00
  15. Un copil cu handicap devine adult. Cat a fost copil a fost si pb ambilor parinti, acum e adult. Ce faci cu adulti handicapati ce primesc o suma de cacat de la stat si trebuie tinut din greu doar de unul din parinti ? Trebuie obligat si celalalt parinte sa-l sustina in continuare ? Finalul vi-l zic ca e simplu. Cand mor parintii sau ajung prea batrani sa-i intretina genul asta de „adulti” ajung in centre speciale cu o durata de viata scurta si dura. Acolo ingrijirea e precara si vai si amar. De obicei mor in maxim 5 ani pt ca se degradeaza rapid fizic si psihic, nu se poate ocupa nimeni de ei cum se ocupa un parinte. Nu am nici o concluzie, e doar o trista realitate…

    00
  16. Pentru thebblack….ok iti mai explic odată. Vali a citit un text. Si l-a citit strâmb. Că dacă îl citea cum trebuie vedea ca e vorba de o școală specială. Și asta ar fi trebuit să îi ridice niște semne de întrebare. Nici eu nu știu ce fac ăia acolo dar știu că atunci când copilul meu învața alfabetul la grădiniță , copil cu autism de aceeași vârstă facea desensibilizare alimentară și învăța să mănânce cu furculița. Deci clar că și ăia la maxim 10 clase nu rezolvă probleme pentru NASA. Bai pentru un om cu școală in jurnalism nu cred că era greu să facă o căutare și să vadă despre ce e vorba. Asta in condițiile în care una din direcțiile acestui site să arate la alții unde au greșit! Mai mult are pe site un om care asta spune pe unde apucă. Nu te apuca să scrii până nu faci o cercetare, verifici niște surse, etc. Făcea așa ceva nu mai era nevoie să se întrebe cum de au făcut unii zece clase și habar nu au de ei!
    Apoi ai venit tu! Fără nicio treabă cu ce a postat Vali. Fără să încerci să îi dai un răspuns la ce subiect a deschis el. Mai mult, deși irelevant pentru ce a scris Vali, fara nicio legătură cu ce era vorba în subiectul inițial! Si mai afirmi că nu ai citit despre ce e vorba. Tu ai venit sa îți expui părerea despre cum ar trebui sa fie legea legat de cei care nasc un copil cu sindrom Down deși știu că e posibil ca acest lucru să se întâmple. Deși nu despre asta e vorba. Acum înțelegi de ce mănânci căcat? Nu pentru că ai o părere despre ce drepturi ar avea cei cu genul ăsta de copii ci pur și simplu pentru că vorbești total pe dinafară!

    00
    • dorule, imi e greu sa inteleg disocierea din capul tau. ca analfabet e clar ca nu esti. nici macar functional.

      cum reusesti sa faci diferenta intre legea care ar trebui sa acopere aceste cazuri si cazurile individuale? ca si cum ai zice ca desi avem o lege a circulatiei fiecare accident rutier trebuie analizat individual. daca a trecut pe rosu e vinovat, nu stam sa ne intrebam de ce a trecut pe rosu.

      faptul ca vali a citit in diagonala rahatul ala de post pe un forum oarecare nu inseamna ca nu ar trebui sa existe o lege care sa zica clar ce si cum ar trebui sa se intample in acel caz. comentariul meu exact despre aia e. acea lege care ar face inutile astfel de intrebari. dar tu, aparent direct implicat, alegi sa te revolti (si sa ma jjignesti) pe mine in loc sa faci ceva concret in privinta asta. ai o idee mai buna despre o lege care sa rezolve aceste probleme? expune-o! spune punctual unde crezi ca gresesc si unde se poate mai bine. nu sunt posesorul adevarului absolut. evident ca exista oameni care cunosc subiectul mai indetaliu. dar tot nu vad nici un efect.

      in concluzie, vali citeste un articol pe sarite si eu mananc cacat pentru ca propun o lege care ar elimina problema din articolul citit pe sarite de vali. seems legit.

      sau poate e mai bine sa ma injuri. e cald afara si injuratura racoreste.

      00
    • Pentru că problema pe care o ridici nu nu are de a face cu subiectul! Nici Vali si nici mama pe thredul inițial nu s-au plans de legislație. Ai postat ca ala care explica ce gustoase erau rosiile românești pe vremuri la întrebarea ce soi de roșii este mai productiv!
      Si chiar dacă subiectul ar ăla abordat de tine tot fabulezi. Vorbesti de teste cand plafonul de analize se termină in două zile si de legislație de parcă asta ar fi singura lege strâmbă cand in Romania totul este o interpretare. Mama mea a platit un amarat de test de osteoporoză și tu vrei ca statul să deconteze teste de peste 2000 lei la toată lumea care face copii!

      00
    • tu ratezi complet problema. nu vezi padurea de copaci. problema nu este ce facem cu acesti copii, ci cum facem ca acesti copii sa nu mai existe. tu te lamentezi ca tara e nasoala, mai e heto care imi zice ca deja platesc pentru dragnea junior. ce ar fi daca nu am mai plati pentru dragnea junior si am plati pentru acele teste? si cum ar fi daca fiecare si-ar asuma consecintele propriilor decizii? sa nu mai fie un tatuc (recte statul) care sa ne stearga rahatul de la botic?

      hai, ca nu e asa greu de inteles.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.