Munca in românia: sunt licenţiată şi dezorientată

sunt licentiata in drept, am un master in Dreptul Mediului, lucrez de 7 ani in domeniul relatiilor cu clientii si in paralel in calitate de jurist colaborator in cadrul unui cabinet individual de avocatura. cunosc foarte bine 3 limbi straine. am cunostinte temeinice de operare PC. sunt o persoana cu reale calitati profesionale ( lasand la o parte orice urma de modestie). Intrebarea mea este :am vreo sansa reala in Romania sa imi gasesc un job pe masura aptitudinilor si pregatirii mele profesionale, cu o remuneratie pe masura?
si daca da, unde si cand?

New glasses by kjenkinsduffyMesajul apare aici. Şi, recitindu-l de cateva ori, am notat aşa:

  • la masterul in dreptul mediului nu ai nevoie de limba romana
  • “relatii cu clientii” inseamna fie secretara, fie vanzatoare. mai rar telefonista.
  • “jurist colaborator” adica intern neplatit.

problema cea mai trista e urmatoarea: de ce naiba sa faci si master daca tu nu ai nici o perspectiva in viata? Adica, era gratis? Sau ai zis ca dai mai bine in fata prietenelor si cele 3 limbi straine nu erau indeajuns şi ai zis ca o secretara trebuie sa faca si un master? Ca sa ce? Ca sa intrebi pe forumuri daca ai sanse ca, avand calitati superbe, sa iti gasesti un job decent?

Stiti genul asta de oameni? Nu stiu ce vor sa faca si spera ca inca o facultate le va deschide ochii. Asta sau o noua idilă. Sau un nou loc de munca.  Sau o noua schimbare. Sau o noua masina. Sau o vacanta de relaxare. Si apoi se intorc la dezorientare. Si la o noua facultate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Daca nu esti din Bucuresti, un master iti ofera un avantaj: ai un an in care ai cazare quasi-gratis de la facultate – an in care poti sa-ti cauti linistit un job :-)

    00
  2. Cred ca un doctorat in Integrate Europeana sau Fonturi Structurale ar fi indicat in cazul ei. Stiu oameni care s-au ajuns cu specialitatile astea in CW.

    00
  3. @Adrian,

    CW stands for ? oricum, astia cu politica nu tre sa stie …

    Ca panarama asta sunt multe, facultati, mastere, etc … daca n-ai nimic in tartacuta si nu ai viziune, degeaba te chinui sa studiezi, poate diploma o iei, da’ nu te ajuta la nimic.

    Eu tind sa cred ca in Romania, este nevoie de persoane cu studii medii, care sa nu tinteasca f sus (la facultate) si care sa isi doreasca sa fie buni la ceva (frizer, bucatar etc), sa exceleze

    00
  4. Conform logicii tale, in tara asta nimeni n-ar trebui sa mai faca niciun fel de scoala. La ce bun, daca toate studiile iti vor folosi doar pentru a pune intrebari retorice pe forumuri, nu?
    Mai bine ne facem toti bloggeri ca suntem mai interesanti, mai destepti, putem emite pareri axiomatice (pentru cititorii pupincuristi) si castigam si bani din trafic.
    Contrar parerii tale, afla ca mai exista in tara asta persoane care vor sa-si ia o masina noua sau o „vacanta la relaxare” cu bani munciti, „pe masura aptitudinilor si pregatirii profesionale”.
    De partea cealalta, cei care iau la misto „genul asta de oameni” apreciaza aptitudinile si pregatirea profesionala a Alinei Plugaru sau a altor paţachine promovate peste tot,, ca deh, ele au viitor…
    Si uite-asa ai mai gasit un subiect pentru blogul la care vine lumea ca la Maglavit. Bleahhh…
    Apropo, cuvantul „munca” iti suna cunoscut?

    00
  5. @dezorientata: nu, draga mea miruna, intrebarea e ce rost are sa faci un master daca, dupa asa, nu stii incotro sa o apuci?

  6. @blink: Pfoai ce munca pe el! iti dai seama ca a ramas omu fara amprenta degetelor aratator si „muie” cu care da copy-paste.
    Tu crezi ca articolul asta e scris de el? hahaha…
    https://zoso.ro/cum-functioneaza-companie/

    Eu il citesc cand ma plictisesc. Inainte de a avea net, cand m-apuca o stare ca asta, citeam reviste/ziare cu articolase de 3 lei gen „Atac la persoana”, cu multe poze si putina info. acum il citesc pe el ca e ieftin.

    00
  7. am terminat facultatea aproape imediat după ’90. totul era tulbure în jur iar io eram destul de prost. nu, tulbure nu era din cauza stării bahice. :)
    și d’aia am mai făcut și masteru’. și dup’aia, la vreo 2-3 ani, m’am dumirit că făcusem facultatea greșită.
    @dezorientata: mi’a plăcut aia cu maglavitu’! serios.

    00
  8. @dezorientata : probabil ai sa ma numesti pupincurist, dar tu vrei sa insinuezi ca banii pe care un blogger (n.r. zoso) ii castiga sunt nemunciti ?

    00
  9. dar de cine e scris ala?

  10. Cand am terminat facultatea, m-au intrebat mai multi „De ce nu faci si master”? „De ce? Vreau un motiv bun”. Majoritatea raspunsurilor au fost „pentru ca e bine”. Un foarte bun argument. Multumesc, nu.

    00
  11. Link-ul e plin de dezorientati care intreaba verzi si uscate si de care o companie serioasa nu s-ar atinge nici cu un bat de 10m.

    „viorica_snagov
    pe 10/02/2009

    Buna seara,

    In sfarsit sunt si eu sunata pentru programarea unui interviu pentru 13 feb, insa v-as ruga sa-mi spuneti si mie daca trebuie sau nu sa am la mine in momentul interviului si un CV? Astept raspunsul dvs.
    Va multumesc, o seara buna!”

    La fel de interesante sunt thread-urile din arhivă, cu ceilalţi specialişti ai săptămânii… :)

    00
  12. cunosc foarte bine 3 limbi straine. <–Am o engleza bunicica, cu accent puternic romanesc, o franceza de balta da nu-i bai ca niciodata n-o sa vorbesc cu un francez, si inteleg spaniola multumita telenovelelor.

    am cunostinte temeinice de operare PC<–Stiu Word si Excel. Am ecdl, chiar!

    sunt o persoana cu reale calitati profesionale ( lasand la o parte orice urma de modestie).<-am tate mari(le arat usor)

    00
  13. Oricum cred i-ar fi greu sa isi gaseasca un job pe masura fitelor.

    Cand prima intrebare pe care o pui unui posibil angajator este „cat dai”, de parca ai fi la piata sau pe centura, ce pretentii poti sa ai sa iti fie luate in serios aptitudinile, presupunand prin absurd ca le si ai.

    Romania tara „diplomatilor” pe banda. Cred ca din fosta mea clasa sunt singura care nu are master sau MBA sau alte nebunii, dar castig minim de 3 ori mult decat cei mai bine platiti dintre ei si in plus facand o munca cinstita :-)

    00
  14. @dezorientata: Din cate observ deja ai colaborari si lucrezi pe domeniul tau. Intrebarea mea e urmatoarea: de ce nu ar fi posibil sa avansezi la locul de munca? Daca esti un bun profesionist ar fi normal sa poti evolua. Nimeni nu te angajeaza de la inceput pe un post „dupa asteptari”.
    In cazul in care locul in care lucrezi nu iti ofera perspective, incearca sa gasesti un job care sa iti permita in timp sa ajungi unde iti doresti.

    Din proprie experienta iti spun ca atunci cand esti serios si bun in ceea ce faci esti remarcat de altii care iti pot deschide noi usi. Dar pentru asta trebuie sa fii flexibil si sa nu astepti sa fii gasit la tine acasa.

    00
  15. e jale în sistemul de învăţământ. toţi profesorii trag de tine în toate direcţiile, indiferent că îţi place sau nu. doar trebuie să ia şi ei prime că te duci tu la nu ştiu ce olimpiadă obscură, nu?

    e generală treaba asta. de curând vorbeam cu o prietenă care termină un liceu pedagogic şi care habar n-are ce vrea să facă mai departe, pentru că timp de 4 ani de zile, nimeni nu s-a îngrijit să îi cultive calităţile. şi da, poate că e nasol din partea mea să dau vina pe sistem, dar de ce nu face nimeni nimic pentru ca tinerii de azi, care vor să muncească, să realizeze ceva, să aibă o şansă în plus faţă de cei de acum 20 de ani, fără prea multe şuturi inutile în cur?

    poate pentru că lumea e prea ocupată cu probleme de un real interes, precum ne relatează zi de zi Click, Libertatea şi CanCan.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.