Moștenire pe DJ246 – să o păstrez sau nu?

Mama mea, împreuna cu 3 alți frați, au primit recent în moștenire o casă la țară, pe un teren de 4.000 m2. Casa e bătrânească, dar destul de rezistentă, și ar putea fi recondiționată. Frații ei ar vrea să vândă casa cu tot cu teren.

Strada pe care se află casa cu terenul aferent (DJ246) devine drum strategic în 2022, urmând să crească traficul și activitatea în zonă.

Aș vrea să aflu câteva păreri despre cât bine sau nu ar fi să vândă terenul acum sau să îl cumpere de la frații ei și să dezvolte ceva acolo mai târziu.

Nu vorbesc româna foarte des, pentru că nu locuiesc în țară.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. 4000mp / 3 frati = rahat.
    O investitie implica munca multa.
    Cine munceste?

    00
  2. Vad ca e la limita cu judetul Vaslui. Eu am niste rude in zona, langa Negresti si merg anual pe acolo. Nu cred ca ai ce sa faci in zona. Nici daca era la un drum principal Negresti-Vaslui nu cred ca puteai sa faci nici macar un mic bar/restaurant. E si o bataie de cap sa tineti terenul/casa pt ca se degradeaza, vin hotii, muta un vecin putin gardul etc. Daca nu vrea nimeni sa se mute acolo, vandut si sanatate.

    00
    • Nu cred ca ai ce sa faci in zona

      how about bautura & viol? singura alegere e daca iti plac minorele sau babele

      00
  3. Ce sperante tragi tu de la strategic pentru Vaslui?

    Iesire la buda de pe o autostrada?

    00
  4. „Mama mea, împreuna cu 3 alți frați, au primit recent în moștenire o casă” – vinde! Restul nu conteaza.

    Ramane de stabilit doar cand se va vinde (si implicit pretul).

    00
    • Si daca ajung la consens legat de vanzare, sa vezi impotmolire la pret. Sau modalitate de plata. Sau…. Da-o si fugi!

      00
  5. Vrei sa te intorci in tara la un moment dat si sa te asezi in aceasta casa?
    DA – Cumpara partea lor si trebuie sa te ocupi de ea. Altfel, cum zicea Mofo mai sus, o sa dispara bucata cu bucata
    NU – vinde

    00
  6. Într-adevăr, Vaslui este o zonă strategică pentru alimentarea cu țuică a României.

    00
  7. Neamurile mele au vandut casa batraneasca cu „100 de milioane” acum multi ani si terenurile cu „10 milioane” hectarul.

    Cred ca sunt singurul din familie cara regreta imbecilitatea lor. Restul sunt fericiti, oricum ce era sa faca ei la tara?

    I-a adus Ceausescu la oras, le-a dat apartamente, i-a facut oameni.
    La tara era de cacat, coada vacii, ce sa faci acolo.
    Satul nu e nicaieri interesant, dar casa era superba.

    00
    • @alxzn
      Nu poți judeca preferințele oamenilor, când vine vorba de viața la țară. Unora le place, altora nu.
      Ei urăsc statul la țară și fug de zona rurală din cauza sechelelor cu care au rămas, de când erau copii și a vieții grele pe care au dus-o.
      Lipsuri, foamete, sărăcie, copii mulți într-o casă de chirpici, lipsa oportunităților, etc, etc.
      S-au învățat cu un confort și un anumit grad de civilizație: curge apa din perete, centrală pengaz, căldură de la calorifer și fără lemne, supermarket, dispensar, spital, toate aproape. Lipsa nevoii de a avea mașină la dispoziție fiindcă totul e în oraș. Îi înțeleg.
      Acum că noi, generația mai tânără, visăm la curte, casă departe de oraș, e altă poveste. Fiecare își face drumul după bunul plac.

      00
    • 10 milioane dai ptr un weekend la mare. Cum sa coste atat un hectar de orice? Si nisip sa fie nu poate costa doar atat.

      00
    • Dar daca in loc de 10 milioane hectarul atunci ai fi avut urmatorul scenariu:
      – nu vindeai, dar dadeai in arenda terenul
      – dupa 5 ani in care nu primeai nici 10 lei de pe exploatare pentru ca „a fost dezastru in agricultura” schimbai arendasul
      – dupa 5 ani de primit 20 de lei pe exploatare, arendasul a facut monocultura cu ierbicide pana a distrus terenul pentru urmatorii 10 ani si nici macar nu ti-l mai cere in arenda, ti-l da inapoi.
      – dupa 2 ani de parloaga incepi sa primesti amenzi ca iti creste ambrozie pe teren, cineva a descarcat 5 camioane de moloz si a aruncat carcase de animale, iar neamurile zic ca nu au bani sa „faca cele de trebuinta”, iar tu esti singurul care nu are credit in familie si care ai vrea sa nu ti se puna poprire pe salariu.
      – un vecin deja exploateaza un colt insemnat din teren cu utilajele lui agricole si te ignora cand incerci sa „ceri dreptate”/partea ta din recolta neautorizata. Aduce argumente ca a vorbit cu o ruda de-a ta care nu are nici un drept.
      – da, acum ai putea sa vinzi cu 3000 de euro hectarul, daca nu ar fi poluat si cu moloz pe el, si amenzi.

      00
    • @Dani Coliban, in urma cu 20 de ani, cand s-au dat pamanturil inapoi in limita a 10 apoi 50 apoi 100 de ha, weekendul la mare era 300 de lei, pamantul era 10 milioane.
      Era pamant bun, doar daca dadeai spaga alte 10+ milioane la primar – dati de obicei de cel care deja avea promis ca il va cumpara de la tine. Altfel, primeai niste hectare pe rapa satului sau in panta pe deal de nu poate fi folosit agricol.

      00
    • 10 milioane cand erau milioane boss, hai sa gandim putin.

      „Dar daca in loc de 10 milioane hectarul atunci ai fi avut urmatorul scenariu:
      – nu vindeai, dar dadeai in arenda terenul
      – dupa 5 ani in care nu primeai nici 10 lei de pe exploatare pentru ca “a fost dezastru in agricultura” schimbai arendasul”

      Fix asta s-a intamplat, arendasul a luat tot si de la bunici si de la vecini, a strans frumos 300 de hectare, acum roditoare, le lucreaza frumos cu john deereu

      00
    • NOU
      #22

      Da, boss, cand erau milioane. Adica 1000 de lei astazi.
      Eu zic ca nu poate fi atat de ieftin, nu scump. Pai cu 100.000 de lei (20.000 de euro adica) imi cumpar 100 de hectare. Nici boierii de la 1907 nu aveau asa intinderi.

      00
  8. Pff, m-am uitat, de curiozitate, pe axa asta strategică făcută prin POR și am constatat cu stupoare că trece și prin satul în care m-am născut (unde încă mai trăiesc ai mei și merg cel puțin o dată pe lună, deci merg pe ea frecvent).
    Frate, ia și vinde dacă ai cui, nu sta, că stai pe pagubă. Axa asta, de care povestesc, străbate cele mai sărace zone ale județului Vaslui, un vecin mai tânăr de-alor mei încearcă să vândă de vreo 5 ani o casă de peste 150 mp, P+1, cu teren (la roșu, în care a investit pe puțin 125.000 de lei) și nu are clienți la 20.000 de euro.
    Toate satele/comunele pe care le traversează au populație îmbătrânită (pensionari) și care se ocupă (cei care mai pot) cu agricultura de subzistență, altfel spus potențialul economic al zonei tinde lejer spre zero.
    Este o zonă de dealuri împădurite cu sate mici de-a lungul văilor, cu populație majoritară de pensionari și singurele obiective turistice din zonă sunt două mânăstiri (Al. Vlahuță și Florești, construite/reabilitate după anul 1990), majoritatea terenurilor agricole fiind pășuni sau lăsate de izbeliște (pârloage).
    So, cred că indicat ar fi să dai cu banul și să alegi să vinzi, dacă ai noroc de clienți.

    00
    • P.S. Axa, din câte îmi dau seama, se dorește să fie o alternativă a traficului greu pentru decongestionarea acestuia de pe celelalte două rute principale spre Iași, DN 24 (Bârlad – Vaslui – Iași, prin Bucium) și DJ 248 (Vaslui-Iași prin Scânteia/Grajduri).

      Extras din fișa proiectului, ca să argumentez ce am scris mai sus:

      „Notă:
      – din cele 12 comune beneficiare ale proiectului (inclusiv comuna Ibănești), conform Atlasului zonelor rurale realizat de Banca Mondiala in anul 2016 – 9 au o rata de marginalizare medie-severă, dintre care 6 au o rată de marginalizare severă (Alexandru Vlahuță, Băcani, Ibănești, Poienești, Dănești, Miclești ).
      – pentru comuna Ibănești, una din cele 4 comune din țară cu cea mai mare rată de marginalizare (peste 80%), drumul strategic este singura legătură cu restul județului.”

      00
    • @Gicu adica in loc sa faca drumul pe langa comuna, vor sa trimita camioanele pe drumul ce serpuieste printre casele darapanate prin mijlocul comunei?!? Atunci terenul e bun de investitii in depozit de materiale de constructii cu echipa de consolidari case, si pompe mortuare pentru neatentii „surprinsi de tir”.

      00
  9. Depinde de pret. Vad ca ceilalti te indemna sa vinzi, dar nu intreaba pe cat ai vinde. Daca ti se pare mica suma care ti-ar reveni, atunci cumpara tu. Inseamna ca banii aia nu reprezinta cine stie ce pentru tine si nu se stie niciodata ce rezerva viitorul.

    00
  10. Una dintre cauzele sărăciei noastre tradiționale este aceea că familiile nu acumulează averea de la o generație la alta, pentru că o vând.

    Amu, o proprietate de 4000 de mp împărțită la 4, cu o casă de împărțit la 4, nu este o avere, dar ar fi un început.

    Din punctul meu de vedere, o casă/ apartament nu se vinde.

    00
    • depinde ce faci cu banii luati. daca ii bagi intr-un BMW de 10 ani…

      00
    • Generația actuală, să zicem prima:
      4000mp/4 = 1000mp/familie.

      A doua generație:
      1000mp/2 = 500mp/familie

      A treia generație:
      500mp/familie

      A patra generație:
      500mp/2 = 250mp/familie

      Și tot așa. E ok când acumulezi tot, dar când se împarte într-una, de la o generație la alta, mai mult de încurcă.

      00
    • Nope , nu asta e cauza saraciei (lipsa acumularii de avere inter-generatii ), e fix opusul.
      S-au facut niste studii pe societatile arabe ( perioada 900-1300 , epoca de aur a islamului), astfel:
      – aveau avans tehnologic si stiintific
      – aveau forta de munca ieftina (sclavi)
      – aveau access la resurse naturale si capital
      Si cu toate astea, agricultura, manufacturile, artele, toate au stagnat, fix pentru ca averea era administrata si „crescuta” exclusiv in interiorul familiei. Fix aceleasi conditii au aparut in Europa anilor 1400-1700 ( inainte de revolutia industriala) , si rezultatul este total diferit, pentru ca oamenii s-au asociat in afara familiilor , si au creat companii detasate de fondatori ( SRL-uri ).

      Practic ce zici tu e ca averea se face ‘a la Moromete’ …

      00
    • Cica daca mori cu mai mult de 10 000 dolari (euro la noi ) in cont, esti un prost….daca ai moștenitori si le lasi o casa,un apartament ceva, negrevat de datorii , ti-ai cam facut datoria fata de ei…
      George Best dixit : ‘marea majoritate a banilor i-am cheltuit pe bautura, femei si masini. Pe restul i-am irosit’ 😀

      00
  11. Anii trecuti gaseai teren in zona Bran – Moeciu, relativ decent. Acum a innebunit lupul, fara suta de mii nu te mai atingi de nimic.

    Daca poti sa cumperi cu banii luati pe ea alta proprietate, da. Daca risipesti banii aia (concedii/masini/prostii), nu.

    00
    • Oooo, daaa, sînt sute de pensiuni de vînzare pe ruta Bran-Moeciu. Și nu de acum sau de ieri, ci de dinainte de pandemie.

      00
  12. „Nu vorbesc româna foarte des, pentru că nu locuiesc în țară”
    Te-ar ajuta in decizie textul meu „Motive pentru a te întoarce, sau nu, în România”? Are aproape 200 de comentarii.
    Vaslui… unde esti, pe harta, fata de alte zone? Daca nu vrei sa ramai in satul acela pana mori, ce oportunitati ai? La cati km de tine, si cum ajungi?

    00
  13. Regula mostenita de la strabunicu’ :
    Nu vinzi pamant decat ca sa cumperi pamant si casa ca sa cumperi casa.

    Daca te dezavantajeaza zona, vandut si cumparat altundeva. Mai mic, mai la munte, mai….dar pamant.

    00
  14. „DJ246 devine drum strategic în 2022, urmând să crească traficul și activitatea în zonă.”
    Cu ce viteza urmeaza sa creasca activitatea? Un an, doi ani? Ce inseamna „strategic”, se schimba asfaltul? Aduc fabrici la granita cu rusii? Ce e „strategic”?
    Nu e ironic, intrebarea e serioasa. Daca declaram ceva „strategic” in Romania, sa spunem un drum intr-un judet de la granita cu rusii, ce schimbari vor fi pe/la acest drum?

    00
    • Se lățește drumul și se asfaltează, probabil vor să devieze traficul greu de pe DN 24 (Bârlad-Vaslui- parțial Iași). Altă strategie nu cred că este. Drumul începe la ieșirea din Bârlad spre Vaslui, merge aproximativ paralel cu DN 24, trece la vreo 15 km de Vaslui (comuna Laza) și se termină la Codăești, unde face din nou joncțiunea cu DN 24.

      00
    • Adica, din satul ala linistit, sa zicem, va deveni un sat de trafic greu?
      „Strategic”… mai mult praf? Ca pentru locuitorii de pe drum nu e nimic de bine, bag seama.

      00
    • Cristici încearcă tu să faci naveta pe drumul în still WW2 care e acum.

      Beneficiile sunt că sunt mai puțin rupți de lume, că microbuzele care duc copiii spre școală nu mai merg cu viteza reformei în educație.

      00
    • Atunci e super! Deci microbuzele care duc copiii spre școală nu vor mai merge prin noroi? E super. Atunci sa se mute. Si repede! Sa cumpere repede, ca zona va deveni o valoare! Strategica!
      Cacat.

      00
  15. Spune-le celorlalți că vinzi.
    O să îți spună că nu valorează nimic, și să te mulțumești cu un scuipat.
    După aflarea valorii părții tale ( cum consideră ei ) înmulțește cu 4, mai pune ceva ( puțin ) și spune-le că vrei să cumperi tu.
    Dacă sunt de acord – te alegi cu o proprietate la preț ok.
    Dacă nu sunt de acord – ai șanse să primești prețul corect.
    –-
    Dacă ai cumpărat, fă contract cu cineva care dă net, instalează 2-3 camere.
    Fă înțelegere cu un tânăr din sat și îl pui periodic să curețe, taie iarba, etc.
    ATENȚIE !!!
    Banii îi trimiți în contul lui DOAR după ce vezi pe camere că a executat – altfel ai șanse să nu facă nimic.
    –-
    Casa …. când vrei să te muți acolo, închiriază un buldozere și rade tot.
    Restructurările te costă mai mult timp, nervi și bani decât dacă construiești de la zero – sunt pățit, știu ce zic.

    BAFTĂ !

    00
    • Am un prieten care are o casa in judetul Buzau, pe langa Vulcanii Noroiosi. Sa spunem ca ar fi mai ok decat Vaslui, ca ar fi si trafic turistic.
      Casa lui, renovata de el, a cumparat si adus in ea mobila de la Ikea.
      De cate ori a fost in ultimii 5 ani? O data. De cate ori a fost acolo in ultimii 3 ani? Niciodata.
      A rugat un satean de acolo sa arunce un ochi… cam zilnic, ca nu vrea sa ramana fara termopane si caramizi.
      Acum a pus-o pe olx, la vanzare. Vrea pe ea cat a dat initial, renovarile si mobila sunt bonus. Nu se inghesuie lumea sa cumpere, nici macar pe pandemie, cand se mutau toti din orase.
      Casa la tara… iti cumperi daca te duci pe-acolo des. Macar de cateva ori pe luna. Altfel, n-are sens.
      „Casa …. când vrei să te muți acolo…” Omul nu vorbeste bine limba romana, il vezi la pensie pe granita de Est a Romaniei, socializand cu oamenii din cel mai sarac judet din Romania? Iar pana la pensie mai are macar cateva zeci de ani, banuiesc.
      1300 de mp in „pustiu”, sa te astepte inca 20-30 de ani pana te muti tu… Adica, pe scurt, nimic.
      Afacerea suna bine daca omul se muta maine, la anul, peste 2-3 ani, nu peste 20-30 de ani.

      00
    • Tanar? Cont? O sa te intrebe ce-s alea!

      00
    • Alti prieteni, pensionari: Bujoreni, la granita judetului Teleorman. 6 luni pe an, iarna, in Bucuresti, 6 luni pe an, vara, in Bujoreni. Asa da!

      00
    • Înainte de a cumpăra terenul, sfatul meu e să pui pe o foaie raspunsurile la un set de întrebări (valabil și pentru alte zone):
      – cât faci din cel mai apropiat oraș unde ar fi un supermarket, spital, farmacie?
      – orașul ala e in expansiune sau pleacă toți de acolo cu prima ocazie?
      – există transport în comun din oraș în caz că se strică mașina?
      – ai aproape vreo pădure, baltă de pescuit, ceva unde te poți relaxa dacă vrei să o faci casă de vacanță (birtul din sat nu se pune)?
      – cam în cât timp trece cu lama pe acolo după ninsoare?
      – curentul electric se întrerupe la fiecare ploaie sau trebuie furtună puternică? Dacă pică, cam în cât timp repară?
      – dacă e la drum principal câte camioane trec prin fața casei? Ai avea curajul să lași copilul pe marginea drumului?

      00
  16. Bunica-mea a avut teren langa Vaslui. Bacesti, mai precis, nu prea departe de-al tau, 2 hectare. Si-a rugat fratii sa-l ia sa-l lucreze, nu au vrut. L-a lasat parloaga vreo 10 ani pana cand, vorba unuia de mai sus, a inceput sa fie folosit drept groapa de gunoi comunala. Vinde. Nu e la periferia Bucurestiului, nu e intr-o zona buna, nu vad ce alte posibilitati de extindere\exploatare\ce vrei tu aici ai avea in zona aia. Nu cred ca esti atat de imbecil incat sa te intorci din ce tara esti si sa-ti faci casa acolo sau sa bagi in cea veche. Legat de asta, stiu un tip care locuieste in delta, undeva unde ajungi cu barca dupa 4 ore pe apa, intr-un sat cu 58 locuitori. Omuletul a plecat pe „lumea cealalta”, a muncit, a facut bani si s-a intors si si-a facut casa cu un etaj in gaura aia infecta. Nu concep ca un om care a vazut ca exista si altceva in afara de noroaie, tantari, lipsa infrastructura etc, sa vina si sa insiste in prostia lui in acelasi loc. A, pe alea 2 hectare bunica-mea a luat 800 lei, acum 5 ani.

    00
  17. NOU
    #48

    ce inseamnă drum strategic și de ce va deveni acel drum strategic din 2022?

    00
  18. Fara o investitie serioasa e o cauza pierduta. Trec pe acolo cand vin de la bacau si vreau sa evit aglomeratia de pe european. E o zona pustie. Is doar localnicii si cateva masini de tranzit de vaslui. Tu zici de drum strategic. Vezi cealalta ruta VS-IS, mult mai tranzitata+drum impecabil si la fel, satele alea sunt pustii.

    Vinde-ti daca aveti cui. Si daca o fi sa faceti investitii acolo, cred ca gasesti teren de cumparat la discretie.

    00
  19. daca se hotaraste mama ta (sau tu) sa il cumperi, cum va fi pretul, va respecta piata sau va creste proprotional cu imaginea unchilor despre tine si ce faci in acea tara straina?

    si dupa ce cumperi cum vor evolua pretentiile lor la „casa parinteasca?” te vei trezi cu ei agatati pe garduri la fiecare sarbatoare si orice alta data li se pare lor importanta, ca in casa aia s-au nascut, ingratule?

    00
  20. Dacă nu ai de gînd să stai acolo, nu te complica. Zona aia nu se dezvoltă nici în 50 de ani.

    00
  21. Încă o chestie.
    Telefoane, televizoare, mașini,….. se fabrică și vor fi tot mai multe.
    Pământ …. nu am auzit să se fi înmulțit.

    00
  22. Si DJ245 a fost reabilitat fiind considerat drum strategic si traficul e la fel de mic ca înainte. Desi e o alternativa la drumul Bârlad – Vaslui.

    DJ246 vad sa duca de nicaieri spre nicaieri. Cel mai apropiat oras e Negrești, considerat prin presa acum cativa ani ca fiind cel mai sarac din România. Lumea fuge din zona aia, chiar si bunica-mea care are 70 si ceva de ani a vandut si a plecat.

    Deci cred ca tragi si tu concluziile.

    00
    • Păi eu despre DJ 245 vorbeam în comentarii (de la Simila până la intersecția cu DN 2F Vaslui – Bacău). Când am mers ultima dată pe el (acum 3 săptămâni), mai erau vreo 3-4 km neasfaltați Acum 5 ani erau cu asfalt din anii 70 vreo 25 de km, lumea încă nu a aflat de el. Probabil când se va afla, traficul va crește. Dar cel mai apropiat oraș pe lângă care trece e Vaslui, nu Negrești, că de la Laza o ia spre Codăești.

      00
  23. Singurul lucru strategic din zona aia in 2022 ar putea fi un Lidl. Pana atunci, succesuri cu negocierea intre frati.

    00
  24. ii aduni pe toti intr-o camera, ii legi de scaune si pui melodia asta pe loop: https://www.youtube.com/watch?v=D1vPPfHz_Uw mai aleternezi si cu versiunea Fuego sa nu se plictiseasca

    00
  25. DJ246 pleaca de la Cioca-Boca si se termina la Codaesti.
    Nu stiu ce trafic si ce activitate vezi tu in zona aia, in afara faptului ca unii o sa treaca de la caruta la logan si poate mai face unul o vulcanizare pe acolo.
    Cand e de vandut, toti vad numai oportunitati in viitor. Oportunitate drum, oportunitate gaz, canalizare, oportunitate turism, afacere etc.

    00
  26. Fa o plimbare mai intai pe DN24 intre Iasi si Vaslui. Excludem zonele imediat limitrofe oraselor: uita-te intre Solesti si Poieni cam ce sate sunt si cum arata: cat de darapanate sau ingrijite sunt casele, santurile, drumurile, cati oameni tineri sunt, ce posibilitati au, etc. Imagineaza-ti ca te-ai muta acolo.

    Vezi ca Google Street view a trecut pe-acolo si in 2012 si in 2018. In „Satu Nou” se vede o involutie: in 2018 au santuri betonate, dar pline de buruieni. In 2012 santurile nu erau betonate, dar iarba era tunsa.

    Acum imagineaza-ti ca DJ246 si dupa ce se reabiliteaza si „devine strategic” tot de 5-10 ori mai rau decat DN24 o sa fie.

    00
  27. NOU
    #62

    da , pe partea ta iei maxim 2 mii de euro :))

    00
  28. NOU
    #63

    “Nu te lega la cap fara sa te doara”

    00
  29. Daca te-ai gandit la un pret, lasa te rog um comentariu. Si daca ai posibilitatea, distanta fata de negresti sau satul in care e. Multumesc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube