Minunata lume a magazinelor de outdoor

Weekendul trecut am fost cu Doru și alți oameni într-o tură de #biodiversitate, unde căutăm șopârle, vipere, cerbi și alte animale, stăm la cort, dormim în hamac și ne dăm cu Foresterul pe noroi.

La montarea hamacelor, am observat că Doru folosește niște chingi, care se ancorează mult mai bine de copaci sau de bârne. Am notat și, ajuns acasă, m-am pus pe căutat. La Hornbach aveau dimensiunea cerută, dar nu erau cusute, și o coasere în casă nu doar că arăta urât, dar nu era și foarte rezistentă.

Am apelat la minunata lume a internetului și m-am lovit de câteva probleme:

  1. dacă știi doar firma și cauți denumirea comună a unui produs, șansele de a-l găsi sunt aproape zero. poți căuta sinonime până te plictisești, nimic.
  2. opțiunea de căutare din majoritatea site-urilor de outdoor e defectuoasă. la decathlon crapă când te duci la pagina 2, la alte site-uri nu arată toate rezultatele.
  3. boala de a indexa aiurea cuvinte cheie e vie și nevătămată. nu contează că nu ai produsul în magazin, tu indexează în google că îl ai, și apoi oamenii care îl caută vor fi impresionați și vor cumpăra altceva. desigur.
  4. am căutat și niște carabiniere (pe vremuri se numeau carabine) și m-am lovit de un detaliu amuzant: toate siteurile au doar detaliile tehnice, nici unul nu are detalii pentru oamenii normali. la carabiniere, de pildă, totul e exprimat în kN și succes la găsit ce înseamnă asta pe net. era prea greu să scrii acolo “suportă 200kg”. e extrem de stupid să te adresezi doar specialiștilor și nu și publicului larg. așa că am luat din Hb unele pe care scria cât suportă.

Apropo de ultimul punct: chingile alea se numesc “anneau”. Nu aveam să știu de asta și, desigur, de multe ori nu e specificat în titlu și brandul. Ca aici, de pildă. Le voi lua de aici, ies mai ieftin cu două chingi și două carabiniere. Și da, sforile mi le iau de la Hb, au vreo 10 tipuri, moi, tari, groase, subțiri, și se dau la metru.

carabiniere-1 carabiniere-2 carabiniere-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Pixul albastru de unde l-ai cumparat bo$$?

    • A fost proaspat desigilat.

    • Pixul ala scrie fantastic de usor, pe orice hartie. Am avut unul la birou, dar l-am ratacit. Da un link, trai-ti-ar…

    • NOU
      #4

      de la megaimage, mi-am luat eu un set!

    • Dah….kN nu e pe google? Dorel e best, da sincer…agati ceva, deci te gandesti la greutate si un pic la acceleratia gravitationala. Ce daca esti uscat de 50 kg, cand cazi le faci spre 500. Stii aia cu „un urs cade de la 20 m in 2 secunde. Ce culoare are ursul?”

  2. Nu era mai simplu sa-l intrebi pe Doru detalii?

  3. ati gasit si ursi? sau de la cine erau urmele alea de laba..?

  4. „… chingile alea se numesc “anneau” Nu aveam să știu de asta…”

    Vezi, daca ai facut rusa in scoala, in loc de franceza? :D

    • Este lege de nu știu cati ani pentru un format mai mic al CI.
      Încă de acum un an dau doi autoritățile trebuiau sa implementeze noua dimensiune a Cartii de identitate.
      Dar cum legea este facultativa in Romania…

    • am putea sa-i spamam pana taie odata 2cm din rahatul ala de plastic

  5. 1Kg~10N, faci pe la fizica prin clasa a 6-a

    • Și folosești informația asta cel puțin lunar timp de 20 de ani după ce ai învățat-o să ți se fixeze in minte.

  6. „anneau” inseamna ca bucla in franceza.
    Daca chinga aia, are capete cusute din fabrica si e certificata sa reziste la niste kN forta atunci, ea are forma unei bucle si se numeste bucla de chinga, in limba romana.
    Daca folosesti cordelina si nu chinga si un nod marinaresc dublu, atunci obtii o cu bucla de cordelina. Nu e simplu?

    „carabine” aveau baietii aia prin filme western, si trageau cu ele.
    Carabiniere sau caraba, daca esti lenes. Daca zice in kg, atunci e clar cat e de buna. Forta si unitate de masura in Sistemul Internationa de marimi si unitati se invata in clasa a 7-a. Principiul al 2-lea al mecanii este aceelasi (ala cu F=m*a), inca poti rotunji acceleratia gravitationala de la 9.8m/(s^2) la 10, in spatiul carpato-danubiano-pontic.
    Apopro ce cuplu maxim ai la Forester? Si in ce masoara producatorul?

    Problema e ca nici buclele de chinga si nici carabinierele nu au fost proiectate pentru ce vrei sa le folosesti tu si de aceea nu ai stiu unde sa le cauti, adica la sectiunea de alpinism a site-urilor.

    Sunt bucle de chinga ce au 3mm latime si rezista la 24kN, cate kg are masina ta? Pot sa o tractez? Dar sa o scot din noroi gros? Greutatea care o poti trage si tensiunea la care rezista sunt lucruri diferite.

  7. Nu s-au numit niciodată „carabine”. Poate la țapinari. Parametrii unei carabiniere, corzi, anneau etc., se pot exprima doar în N (newton) pentru că este vorba despre forțe. Kilogramul este unitatea de măsură pentru masă (ca mărime fizică). Nu poți spune „suportă 200 Kg” pentru că nu știi ce forță dezvoltă o masă=200 Kg, în condiții diferite (statice, dinamice).

    • Strict teoretic da, practic se poate exprima forta si in unitati de masa pentru ca asa intelege mai intuitiv tot omul care n-a fost atent prin scoala si care inca incurca frecvent greutatea cu masa si volumul.
      Cantarul (de tip dinamometric) masoara forta si afiseaza masa, de exemplu. Nu functioneaza corect pe Luna, dar cui ii pasa.

    • @Sorin:
      https://www.dictio.ro/dex/carabina

      2. Cârlig închis prin intermediul unui arc, care se fixează la extremitatea unui lanț sau a unei curele pentru a prinde de el diferite obiecte. 3. Cârlig pentru cablu fixat cu un dispozitiv care permite rotirea ușoară a cablului.

      Pentru noi, astia mai batrani, carabiniera era o italianca focoasa in uniforma, care tragea cu carabina in mafioti.
      „Caraba” era in jargon. Poate acum a devenit corect literar.

    • stai liniștit, nu e prima oară când am dreptate pe tăcute :)

  8. Scuze pentru grammar nazi dar si eu m-am lovit de asta la un moment dat. Carabinele nu erau arme de foc? Carabinierii – purtatorii de carabine si carabinieră / carabiniere – chingile pe care le cauți tu. Sau greșesc?

  9. Carabinierele, buclele si corzile pe care le vei gasi in magazinele de gen Hornbach sunt destinate solicitrilor statice (asigurarea incarcaturilor, ridicat la scripete, etc.). De aceea sunt marcate de obicei in kg, si sunt mai ieftine. Sunt super OK la ancorat hamacul.
    Carabinierele, buclele, anourile, corzile si tot ce tine de zona de alpinism intra la categoria echipament de siguranta si sunt destinate solicitarilor dinamice (trebuie sa-ti opreasca caderea daca ai picat de pe stanca). Sunt marcate in kN, si e treaba ta sa calculezi daca asta iti opreste caderea sau te frange in doua – asa ceva se invata cu instructori calificati, nu dupa ureche. Evident, sunt mai scumpe. Merg folosite si la ancorat hamacul. Poti incerca , sau – e bine sa ai cate doua din fiecare.

  10. Numele coret este carabiniera. popular, cataratorii, speologii si alte nationalitati conlocuitoare le spun carabe. Unii le zic si carabine, altii le zic elemente de tachelarie, dar va prindeti voi ce sunt. Da, Vali, carabele tin in Newtoni sau in KiloNewtoni si nu in kilograme, pentru ca, asa cum ziceau baietii mai sus, e important cum le folosesti. De regula in carabiniere poti avea caderi si pentru asta sunt gandite sa reziste, la caderi. O carabiniera tine 200 de kilograme forta – adica o cadere a unui corp cu masa de 200 de kilograme cu acceleratie gravitationala de 9,8 m/s2. Pe scurt, daca te urci ca oamenii in hamac, tine si mai mult. Daca sari in el ca un turbat, e posibil sa puste ceva (carabiniera, cordelina sau chiar panza).
    Dar pe scurt, da, o carabiniera de 2400 de Netoni sau 2,4KN va tine aproximativ 250 de kilograme in forta sau (mult) mai mult de 250 de kilograme in tensiune statica.
    Din experienta din teren cu nenumarate modele de hamac de la Minor Swing va zic atat: folositi carabiniere cu filet ca sunt sfinte si chingi pentru copaci (nu mai pun link, a pus Vali deja). Nu doar ca nu ranesc deloc coaja copacilor, dar fac priza mai buna pe scoarta si nu aluneca.

  11. Chingile se mai numesc popular (nu asa pretentios ca la Hymalaia Brasov – anneau) si bucla.
    La o cautare aici
    https://www.nootkasport.ro/page_search?search_text=bucla+
    gasesti cam ce-ti trebuie. Iar la categoria alpinism gasesti aprox orice in domeniu.

  12. N-as crede ca in Brasov nu exista un mag. gen ” explorer sport” unde gasesti chestii de genul asta si niste sfaturi pertinente. Mag de bricolaj au in majoritate habarnisti. Multi sunt tentati sa creada ca au preturi bune dar la un studiu mai atent offside. Despre calitate ramane cum am stabilit.

  13. man, carabinierele nu sunt pentru oameni normali, nu le gasesti la magazinul de cartier intre peturile de bere si chiloti….
    si cand o sa ti se rupa „sforile” de la ultraviolete, o sa intelegi de ce scrie in kN si nu in kile pe ele…..
    ia si intreaba daca nu stii ce sa cumperi, oamenii din magazinele de munte sunt de obicei foarte ok si amabili.

  14. Toate ca toate, dar eu, daca nu eram cititor vechi al acestui blog de bricolaj, nu as fi stiut ca Hb inseamna Hornbach. Bine, tu te adresezi specialistilor, nu publicului larg :)

  15. E ok, te pricepi cam la 99% din orice. Dar hai sa lasam outdoorul pentru unii care chiar se pricep. Ramai tu cu soferia, feisbucu, chestiile casnice.

    Iar carabinierele s-au numit mereu asa, doar bloggerii cu pretentii le spunea carabine. Si navlegii.

  16. Carabinele dedicate montaniarzilor sunt din materiale mai ușoare mai cu schepsis. Având în vedere ca le cară Foresterul, Hornbach e exact ce-ți trebuia.

  17. In terminologie:

    alea se numesc „anouri” si celelalte sunt „carabe” . Intri in primul magazin de specialitate si ceri anou de cati metri vrei (e ceva si prin Dedeman) si carabe de atatea kile. Anoul il gasesti si la metru, ti l confectionezi tu, inodand corespunzător (vezi si tu un tutorial de noduri) si trecand caraba cu asigurare prin el. Daca tine tehnician de pilon sau antene sectoriale, tine si un hamac cu tot cu tine si eventual rucsac.

  18. &Decathlon& imi cer scuze. La Dedeman gasesti chinga …nu i acelasi lucru dar ca sa te scoti un sezon…

  19. Uite, Vali, niste chingi cu lungime ajustabila. Produs nou la baietii mei pe site.
    http://www.minorswing.ro/shop/xxl-adjustable-tree-huggers/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.