Ce se poate face în cazul inundațiilor din orașe?

Nimic.

La Brașov a plouat o jumătate de oră și strada Stadionului era plină de apă, pentru că e în vale și toată apa din oraș s-a adunat acolo. La București a plouat și unul din noduri a cedat și a dat pe afară.

Că așa se întâmplă când plouă prea mult: canalizarea nu e făcută să absoarbă atâta apă.

Așadar, fie se ridică din umeri, adică fix ce se întâmplă acum, fie se sparge asfaltul și se reface canalizarea pentru cele câteva inundații pe an. Acolo unde se poate, pentru că în unele cazuri nu se poate.

Asta e tot.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. NOU
    #1

    Am fost viteaz, am mers cu masina prin apa cu nisip/namol, a doua zi rotile spate infranate, ca si cand ai porni cu frana de mana…Plus ca la franare se aud placutele cum scartaie….
    Poa’ fi ceva grav? Supravietuire cu sechele dupa un flooding?
    Primul service mi-a zis s-o mai ard asa cateva zile….

    00
    • Stii faza cu „nu pune frana prin balti”?

      00
    • NOU
      #3

      Franele isi vor reveni cel mai probabil dupa ce o speli.
      Singura chestie naspa e cand se inunda cu apa sarata sau se uda mocheta si nu e uscata in timp util. Am trecut si eu printr-o apa mai mare si am zis ca nu s-a intamplat nimic, la o saptamana cand am deschis portbagaju l-am gasit inundat si plin de mucegai…

      00
  2. In Bucuresti planul de aparare hidrologica prevedea 2 lacuri : Morii pentru a prelua debitele venite din amonte si Vacaresti pentru a prelua debitele create in interior. Pana cand nu o sa se respecte planul initial o sa tot avem inundatii la fiecare ploaie. Ca dovada acum cand au sapat la Piata Sudului au gasit pompele de adancime uitate acolo (care scoteau apa din panza freatica pentru a o deversa in Vacaresti, in caz de urcare a nivelului apei in subteran). Azi metroul si Gara de Nord au fost inundate si date peste cap.

    00
  3. In majoritatea oraselor se intampla asta, care zic ca primarii sunt de vina nu stiu ce vorbesc… se intampla odata la cativa ani, daca urmarim bine si in alte tari se intampla sa fie inundatii. Ce sa facem daca sunt schimbari climatice!

    00
    • Corect. Csf? N-ai csf! Nu poti sa te pui acum sa investesti in extinderea sistemului de canalizare doar pentru ca sunt schimbari climatice de vreo 50 de ani incoace si nu sunt semne ca se vor remedia.

      00
  4. Vali, de câțiva ani, citindu-te, îmi dau seama că ai făcut o mare greșală când te-ai mutat la Brașov. Înțeleg că e greu să dai înapoi, dar totuși nu ești chiar „lipit pământului”. Fă o ședință cu colega, stabiliți un plan și veniți înapoi în civilizație.

    00
  5. Gresit. Canalizarea e făcută sa faca fata. Doar ca trebuie CURATATA din cand in cand. E atât de simplu.

    00
    • Si ar mai trebui oamenii educati sa nu arunce toate minunile in WC…. Si uleiul de la gatit in chiuveta…

      00
    • @QuadroQ
      Sau macar daca arunca, sa dea cu Mr Muscle :)))

      00
    • Canalizarea in Bucuresti e facuta sa nu faca fatza pentru ca avem multe lacuri din care nu se preia apa nicaieri si, daca sunt pline ochi (pe model IOR), pe principiul vaselor comunicante, apa de la ploi nu are unde sa se mai duca si balteste in diverse locuri. Se lucreaza in prezent la un sitem de drenare la IOR, care sa preia apa din lac si sa o verse la 3km distanta in Dambovita. Pentru cine nu stie – inainte sa apara parcul si lacul Cismigiu, apa de la ploi baltea frecvent in acea zona, formand, practic, o mlastina puturoasa. Apoi, s-a amenajat lacul si sistemul de canalizare, Dambovita, etc. si apa n-a mai baltit nicaieri.

      00
  6. Păiii… ori suntem cetățeni ioropeni… ori degeaba.
    Inundațiile vin de la Brucsel, în caz că habar n-aveați.

    00
  7. Astia nu-s in stare nici sa acopere gropile din asfalt sau sa reabiliteze un bulevard (bd. Liviu Rebreanu din Bucuresti e in lucru de pe vremea lui Burebista) daramite sa bage o alta conducta de canalizare. Masinile vor fi dotate cu cizme, barca gonflabila, colac / vesta de salvare care vor fi obligatorii ca si stingatorul si trusa. N-o sa mai promovati SUV_uri pe aici ci masini amfibie:

    00
  8. Dacii adevărați nu se tem de olecuță de apă!

    00
  9. Se poate face câte ceva:

    In primul rând trebuie regândite sistemele „antiînfundare” a canalizărilor.
    De exemplu, rezervoarele de la WC-uri.
    Pe vremuri, exista rezervorul acela de fontă de deasupra capului. Când trăgeai de lanțul ăla nu prea mai aveai cum să oprești apa, toți cei 10-15 litri curgeau deodată și ajungeau în canalizare. Astfel aceasta era spălată de apa a zeci de mii de rezervoare care deversau 10-15 lt fiecare.
    Acum suntem șmecheri. Cănd apăsăm pe clapeta aia repede apăsăm și în partea cealaltă a clapetei, să nu consumăm prea multă apă, pentru că apa costă. In canalizări în loc să ajungă căte 10-15 lt ajung doar 1-2 lt, iar rezultatul este că sistemele de canalizare sunt înfundate și în zilele calde orașele put a țuică de pufoaică din cauza căcatului care dospește în canalizări.

    Un alt sistem antiînfundare folosit pe vremuri erau ecluzele din canalizare. Periodic, cam o dată pe lună, ecluza era închisă și lăsată așa până când porțiunea din spatele canalizării se umplea. După aceea ecluza era ridicată și toată masa aia imensă de apă și rahat se comporta ca un berbece care curăța tot ce era în aval de ecluză. Nu știu dacă mai știe cineva despre lucruri din astea sau dacă le mai face cineva.

    O altă modalitate de rezolvare a problemei inundațiilor în orașe sunt acoperișurile verzi. Pe un acoperiș „normal” cănd ploaie toată apa se scurge în stradă/canalizare. Pe un acoperiș verde o mare parte din apă este absorbită de plantele și solul de acolo și este eliberată ulterior prin transpirație, canalizarea nemaifiind suprasolicitată în momentul în care ploaie. E cam ca la munte, cand a fost pădure totul era OK, după ce nu a mai fost pădure apa împreună cu muntele le-a venit în cap țăranilor care au tăiat pădurea.
    Sper că nu mă însel în privința orașului, în Chicago parcă, nu mai e voie să se facă clădiri peste un anumit volum decât cu acoperișuri verzi.

    Din păcate pentru rezolvarea acestor probleme sunt necesari specialiști. Unii care să le gândească, alți specialiști să le facă.
    Iar învățământul românesc nu mai produce specialiști, produce olimpici la matematică care nu vor ști să facă nimic în viață sau produce diplome.

    00
  10. Păi cum să se teama?
    The ducks come from the trucks

    00
  11. recomand „aspirarea apei in motor” must have pe polita CASCO

    00
  12. Ar fi cateva cauze:
    1. In unele locuri tevile vechi de 700 mm au fost inlocuite cu 500 mm, pt. ca fuck it
    2. Gurile de canal care preiau apa de pe strada sunt rare, la distante mari una de cealalta + infundate cu frunze si ambalaje
    3. Strazile nu sunt asfaltate cu panta si directia pantei corespunzatoare pt. a permite apei sa curga catre gurile de canal de la punctul 2.

    00
    • Las-o moarta
      La băltoaca aia de 1 m ce panta îți trebuie ?
      Aruncă in vasul wc ,in același timp, 5 găleți cu apa.îți garantez ca se întîmpla același lucru

      00
    • Iar nu-mi apare comentariul .In fine…

      Am văzut cum se construiește o rețea de canalizare ,mai nou
      Nu se mai pune problema pantei,a diametrelor țevilor de colectare,a nimic
      Daca spun că am văzut conductă principala de 200 diametru ,nu ma crezi
      E vorba de pompe de aspirație ,de bile care curăța țevile si de alte căcaturi
      So…..

      00
    • Nop, daca teava are diametru mic -> presine mare -> sare capacu de canalizare. Rezolvarea celor 3 scrise de mine sigur imbunatateste. Think about it for a while

      Cine zice de incalzire globala, ca inainte nu erau asa ploi…forget it, you’re dumb.

      00
    • Ba baiatule ,nu înțelegi că așa se fac canalizările acum ?
      Suntem in secolul 21 si tu ai rămas ca acu 30 de ani
      Mai pune mina pe-o carte,pe-un proiect ,nu poți să-mi spui ca nu există ceva ce se construieste

      00
  13. Canalizarea nu a fost gândită pentru atâta apa. Când a fost făcută erau 50.000 de oameni în oraș, iar acum sunt 250.000. Acest aspect, cumulat cu încălzirea globala care produce aceste ploi minunate au condus la supraîncărcarea sistemului. SuchSuch is life. Nu mi se pare o problema grava, atâta timp cât apa dipare într-o ora.

    00
  14. Nu va mai plangeti. Peste tot in lumea asta, in tari dezvoltate mai mult sau mai putin, sunt parti din orase care au probleme cu inundatiile.
    In urma cu vreo doua saptamani, in Belgia, au fost inundate strazi din Bruxelles, Brugge, Gent, Antwerpen, localitati intregi, portiuni mari de autostrazi. Au fost foarte mari pagube la case, masini distruse, etc
    Anul trecut am patit-o si eu cu masina.
    Iar aici grindina-i grindina. Daca ti-a prins masina, aia e. Sunt patit.

    00
  15. Pai uite, in prima faza, Strada Stadionului poate fi redenumita Strada Oceanului (sau Ocean Drive, sa sune mai misto). Asta e o prima chestie care se poate face si cred ca nu costa nimic.

    00
  16. În Tokio au construit un bazin imens, subteran, cu rol de acumulare a apei de ploaie. Documentarul asta explica tot-

    00
  17. Exista solutii, au fost prezentate pe programele documentare. Una din ele ar fi sa se construiasca niste bazine imense, subterane, care sa preia o parte din apa (cat mai multa). Dupa ce se termina cu ploile, puse in functiune pompele si golite bazinele, sa fie pregatite pentru urmatoarea ploaie

    00
  18. in plus, am mai vazut o chetie pe la tv
    toti „inundatii” care se vaicareau ca le-a intrat apa in casa aveau niste constructii de-a dreptul nesimtite: am vazut casa la care coborai o treapta, practic podeaua era la 20-30 cm sub nivelul solului sau care nu aveau nici macar 10 cm peste, case ca niste placinte intr-o groapa, „pivnite” cu ferestre complet neprotejate la 10 cm de sol…
    in alte parti un lucru e clar: casa se face mai sus, 2-3 trepte; inevitabil va veni o ploaie mai mare, poate odata la 50 de ani, dar e suficient
    si atunci nu faci decat sa privesti lacul din jurul casei vreo 2 ore pana dispare..apoi iti vezi de viata

    00
  19. Doar de curiozitate, poate există deja şi nu ştiu eu, dar nişte pompe mari care să pompeze apa mult mai rapid nu ar fi mai ok? Decât să aştepte să se scurgă ea natural…

    00
  20. Iti pui snorkel si te doare in banana :))

    00
  21. De la Apa Nova citire: „Pai daca v-ati gasit sa faceti dus toti odata?!”

    00
  22. imaginile sunt de la gara de nord, nu ? nu era o intreaga lume subterana de aurolaci pe acolo prin canalizari ? imi inchipui ca daca aia traiau in canale acolo nu poate fi vorba ca nu-s dimensionate tevile cum trebuie ci ca ar trebui aia scosi de acolo. s-ar fi spalat ieri ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube