Avem tehnologie, dar o folosim ca să…nimic

Finalul anului școlar mi-a arătat o fază amuzantă: părinții se dau peste cap ca să cumpere tablete și telefoane și laptopuri pentru copiii lor, ca să le folosească pentru, spun ei, lucruri utile în viață. Pentru că e important ca copilul să știe să folosească computerul. Foarte important.

Pe de altă parte, 99,99% dintre părinți nu folosesc laptopul ca să își facă viața mai ușoară. Exemplul cel mai bun sunt cele două situații ale utilităților: raportarea lor și plata lor. În Brașov, în afară de gunoi (dacă stați la casă), totul se poate plăti online: cablu, internet, curent, gaz, apă. Dap. Se creează un cont, se stabilește o alertă pentru perioada de raportare și apoi se plătește factura când vine alerta pe email. Simplu ca naiba.

Câți părinți, dintre cei care le-au luat copiilor smartphone și tabletă în clasa1, fac asta? În afară de mine nici unul. Nici măcar unul.

Nu există legătura între “avem asta aici” și “hai să o folosim și pentru altceva în afară de jocuri”.

 

 

laptop

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. pai si la tequila, ilie si mamica lui noah, cine le mai face trafic?

    00
  2. Copilul care invata sa-i placa sa citeasca, sa afle lucruri noi, sa aiba pasiuni frumoase – va invata la un moment foarte usor sa foloseasca o tableta (in 30 de minute invata). Copilul care invata prima oara sa foloseasca tehnolgia, mult mai greu va mai prinde dragoste de lecturi, de hobby-uri „offline” si de miscare in aer liber.

    Este timp berechet in viata sa invatam cu „tehnolgia”, mai importanti mi se par pilonii „offline” de cultura si pasiune.

    00
  3. Si nu numai asta
    Se pot transfera bani,plătit amenzi ,impozite si alte căcaturi fără sa te înghesui la coada cu toți transpirații
    Cu 6 beri, timp de doua ore la terasă ,scap de toate cozile si înjurăturile si nervii cauzați de plata facturilor
    Cam asta-i civilizația…..

    00
  4. In Brasov daca ai gunoiul la Urban poti plati online. Scrii pe OP numele, codul de client si nr. facturii. Stai ca sunt unii de 20-40 ani care nu folosesc online-banking si nu stau la Cucuietii Mari, sa nu mai zic de mobile banking?

    00
    • Poate nu il folosesc pentru comisionul aferent!

      00
    • Totu’ se plateste. Comisionul ala e taxa pe timpul liber castigat. Zic ca se merita, zau !

      00
    • de ce merita Internet Banking cand poti sa platesti tot on-line?

      00
    • Comision, urias ce mai. La mine e fix 5 lei/luna. Daca nici asta nu isi permit oamenii….. cred biletele de troleu costa mai mult doar ca sa mergi la ghiseele alea, sa nu mai zic de benzina. Plus ca nu stai la coada la electrica.

      00
  5. Analfabetism tehnologic !?

    00
  6. era prin corporatii la un mom dat o glumita cu „daca te plictisesti sau te simti singur organizeaza o sedinta” asa o fi si cu facturile de utilitati „daca te stimti singur du-te la coada la Enel”

    00
  7. De abia astept sa creasca prunca suficient incat sa ne jucam cu Swift Playgrounds (sau ce-o mai aparea peste 3-5 ani)

    00
  8. NOU
    #19

    Inca din vremurile imemoriale ale interneților de viteza mare, toti cocalarii si prințesele aveau hi5, dar practic stiau sa foloseasca pcul foarte putin.
    Ete de cand cu smarfoanele si tabletele, nici macar nu isi mai bat capul sa deschida un browser, sa tasteze siteul si sa bage user si pass, dau direct cu degetul peste facebook, nici sa stie sa citeasca nu trebuie.
    Practic Google e o necunoscuta mai mare decat era acum 8 ani.

    00
  9. pun pariu ca laptopul din poza functioneaza si acum ?

    00
  10. Transmit citirea online, platesc factura online, platesc cu cardul cumparaturile online. Dar uneori am chef sa mai ies din casa, sa mai stau la o coada, la un ghiseu. Mai interactionezi cu oameni din afara cercurilor tale sociale.

    00
  11. Pai sigur ca nu, doar n-a zis BOR SA ca cardurile (cacofonia e intentionata) „e” satana? Atunci platile online „e” cel putin ta’su. Logica de enorias, csf… Nu, Sfantul Stat la Coada e singura salvare.

    00
  12. Direct Debit si nu ai grija. Problema e ca uneori nici angajatii furnizorilor si nici ai bancilor nu inteleg cum functioneaza sistemul pus la dispozitie chiar de angajatorii lor.
    Am avut probleme doar cand am schimbat banca de la ING la BT si a trebuit sa creez direct-debite noi si la BT se poate face doar la ghiseu, nu si online. Si in prima luna nu mi-au facut plata la orange si inca 2 luni nici la rds.
    Dar acum e ok, urmaresc facturile si sumele sa fie ok(oricum am specificat un maxim) din cand in cand si trebuie doar sa am bani in cont(oricum acolo intra salariul si tot timpul mai las bani).

    Nu e complicat, eu doar transmit contorul. Si asta se mai simplifica, exista contoare care sunt citite automat de angajatii furnizorilor, doar ca inca nu e si la mine sistemul.

    00
  13. De cand cu smartfoanele redevine o chestie premium viteza la tastare. La un moment dat odata cu MiRC-ul si Messengerul mai toti tinerii aveau viteza la tastare (ca scriau cu prescurtari si nu prea le aveau cu cratimele era altceva), acum nu mai stiu decat swipe…

    00
  14. Wow, ai gusturi. Ala e ultimul model de thinkpad?

    00
  15. mi-am amintit că nu am plătit apa. într-un minut rezolv

    00
  16. Lucrez cu un nişte italieni (it-işti şi ei) zilnic şi ei sunt foarte miraţi cum noi, cu internetul ăsta la care ei doar visează, nu suntem în stare să-l folosim.

    E şocant şi când vede oameni care scriu facturi de mână, când ei cu liniile lor folosesc ERP-urile de le sar capacele, cu sincronizări noaptea, API-uri light, cu tot felul de minuni ca să compenseze internetul lent, iar noi avem gigabit şi facem facturi de mână şi apoi stăm pe facebook cu el.

    Ăsta e adevărul, nu suntem un popor cu idei practice, am senzaţia că din comunism ni se trage frica asta de a ne face viaţa mai uşoară.

    00
    • … da’ daca-mi fură banii de pe card?

      00
    • … pai… in asta consta caracterul Romaniei de tara africana… Suntem Bangladesh-ul Europei. Gandeste-te numai ca idiotzenia de timbru fiscal a supravietuit 26 de ani de la Revolutie… datorita retardatilor care au condus aceasta tara. Abia acum se pune problema sa se scoata.

      00
    • cred ca la noi este si neincrederea in sistemele online. la modul ca ne e frica ca o factura platita online nu este luata in seama sau nu este inregistrata si apoi mori cu ei in telefon sa descurci itele.

      00
    • Hartia la mana si stampila rotunda. Asta e esenta, miezul, sufletul tuturor problemelor.

      00
    • Ginditi-va ca Posta Romana a supt 26 de ani.La fel ASF-ul si alte companii de stat.
      Pe cind un post cu primele babane luate de nesimtitii aia din ASF din banii tuturor cat timp ei erau „in restructurare”?

      00
    • @ Gupi: …. te duci la bancomat cu cardul de sănătate, tastezi cnp-ul şi se reîncarcă.Credeam că se ştie.

      00
  17. Garsoniera Bucuresti + Casa langa Bucuresti – toate facturile, inclusiv intretinere si gunoi le platesc online. Nu am mai trecut pe la un ghiseu de nici nu mai stiu cand. Se poate atunci cand exista un minim de interes si vointa (si nu vorbesc din partea mea)

    00
  18. Adica un fel de avem DSLR dar il tinem pe automat ca nu stim sa facem poze cu el

    00
  19. Eu platesc online sau ma mai duc la chioscul de langa casa (de unde mai iau paine). Are Pay Point. Mai stau de vorba cu vecinul (patronul, mai una, mai alta).
    Doar pentru firma platesc la ghiseu, stiu oameni patiti. :)

    00
    • Esti bazat csf…

      00
    • Multumesc, bubble.Dar de ce sunt bazat? Pentru ca stau de vorba cu vecinul, patronul unui chiosc si singurul vanzator? :) Atunci sunt bazat.
      Sau pentru ca platesc la ghiseu pentru firma? Platesc de frica, am auzit de oameni patiti, este o „tehnologie” la autoritati, o functionara stie calculeaza, una aduna si una incaseaza. :)
      Decat sa umblu pe la usile lor cu „jalba-n bat”, mai bine sunt prevazator. Oricum cetateanul este vinovat, orice ar face.

      00
  20. Eu platesc intetinerea pe internet, cablu, curent, taxe… si tot trebuie mai fac un drum la Administratia blocului sa duc indexurile de apa, ca e o tanti cu 4 clase acolo, care nu le trece intotdeauna bine daca i le dau prin telefon si ma trezesc cu surprize pe lista de intretinere.

    Eu cred ca o sa devenim, in cele din urma, o tara civilizata, mai ales daca reusim sa desfiintam Posta Romana (cu tot cu pensionarii din ea) – institutie dinozaur care nu stiu cum de a supravietuit, intr-o forma profund retardata, pana in ziua de azi. Propun desfiintarea imediata a Postei Romane si trimiterea a tuturor doamnelor cu 4 clase care tasteaza greu la calculator, cu un singur deget, acolo unde le e locul – adica la sapa.

    00
    • Multe din înapoieli se datorează existenţei poştei române.

      Gândeşte-te numai cât pierde poşta dacă anaf-ul nu mai trimite notificări/scrisori lunare cum că eşti în regulă cu toate. Sau cum că nu eşti.

      Atunci cine e abonat la supt bani de la poştă are tot interesul să dea şpagă să se menţină legislaţia. Plus că sunt convins că serviciul e suprataxat de către poştă.

      Ce să mai zic de orice act care trebuie trimis/primit prin poştă cu confirmare de primire, şi numai şi numai prin grandioasa poştă română, altfel nu e valabil în instanţă.

      00
  21. Foarte multe domenii stagneaza in Romania datorita handicaparii birocratice din sectorul public si lipsei infrastructurii. Degeaba ai internet Giga daca ai sosele Kilo sau daca nu poti sa trimiti o scrisoare decat stand la coada, laolalta cu pensionarii care isi platesc „curentul”. La pensionari e vorba si de o forma de retardare pentru multi dintre ei primesc pensia pe card si, daca ar sti sa-l foloseasca, in afara de a scoate bani de pe el si-ar usura statul la coada in vreo 2-3 locuri unde merg lunar sa plateasca diverse.

    00
  22. Generatiile 45 de ani+ au o neincredere patologica cand e vorba de a plati orice cu cardul. Nu mai zic de a plati orice pe internet inainte de a vedea lucrul respectiv. Sau factura. Pe hartie. Taica-miu e proiectant si foloseste cardul numai ca sa scoata salariul. Eu regret ca nu pot sa platesc si intretinerea online. Traiasca debitul direct.

    00
  23. NOU
    #49

    70% din romani nu stiu sa utilizeze un aparat din ala de pe strada, de incasat facturi,iar voi vreti sa utilizeze platile prin internet???Internetul este doar pentru feisbuc si eventual putin porn,asa saptamanal.

    00
  24. Tara civilizata o sa devenim si cand va inceta sa ne futa grija pentru cum isi platesc altii facturile. Dati-va in pendula mea jos din copac.

    00
  25. babaieti. Oamanii nu sunt refractari la un sistem nou de plata pentru ca sunt prosti. Nu pentru ca sunt inapoiati, ci pentru ca sunt SARACI.
    Daca plata intretinerii reprezinta jumatate din venitul tau pe luna aia, nu-ti vine sa-l risti „ca a dat eroare calculatorul”. Atunci cand ai 3 lei in buzunar vrei sa-i simti in mana nu sa-i cheltui printr-un click si in caz „de ceva” sa mai trebuiasca sa-i mai dai odata ca nu ai cum dovedi…
    Pentru 90% din oamenii din tara asta sa plateasca intretinerea de doua ori intr-o luna echivaleaza cu foamea. Si nu risca. Nici voi n-ati risca.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.