Unde este Microsoft acum

Modelul de business al Microsoft a fost simplu până acum: inovația în domeniul procesoarelor avansează rapid, avem nevoie să facem Windows să consume mai multe resurse pentru ca oamenii să cumpere mai multe computere, deci mai multe licențe de Windows și de Office. La un moment dat, prin 2008, odată cu criza și cu Vista, lanțul de iubire s-a rupt, cam pe când au început să spună că îmbunătățirile de la noul Office este că rulează bine pe noul Windows. Și oamenii au dat din umeri și au rămas pe XP (37% market share) în loc să treacă pe Vista (4% market share).

Sigur, Microsoft făceau (și fac în continuare) bani vânzând către corporații, așa că nu le-a păsat prea mult.

Momentul 2007 și 2010 însă i-au lovit rău, PC-ul și Windows devenind dispensabile. Oamenii au putut să citească, să verifice mailul și să facă diverse și pe telefon sau tabletă. PC-ul a devenit pentru unii un mediu de stocare, acum putând să acceseze internetul de pe mobil (spre exemplu, 500 milioane oameni intră pe Facebook de pe telefon).

Și Microsoft nu există în lumea telefoanelor și tabletelor. Da, Windows merge, da, Microsoft face bani de rupe, dar o face din inerție, asemeni colegilor de suferință Dell și HP. Problema cu Ballmer și cu restul e că n-au nici o idee nouă, alta în afară de a suge bani de la companii. Și asta nu e de ajuns.

Steve_Ballmer

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Eu ma intreb daca trebuie sa existe – Microsoft in lumea tabletelor si telefoanelor, zic. Momentan nici tabletele si nici telefoanele nu sunt instrumente relevante de business dar asta nu inseamna ca viitorul va arata la fel ca ziua de azi.

    00
  2. ballmer asta e un fel de ciutacu de la noi „in terms of” sugere?

    00
  3. Microsoft nu s-a descurcat foarte bine în sectorul B2C. Cel mai bine le reușește B2B, acolo au experiență adevărată, acolo le merg lucrurile bine.

    Microsoft nu are nevoie să fie în piața de mobile mai mult decît să-și vîndă suita office. Sigur, ar fi ideal să cumpere lumea WP8. Dar ar putea foarte bine să trăiască fără. XBox, Office, Windows Server, HyperV – au o serie de produse de succes, care îi ajută să trăiască. Nu e inerție. E valoare reală dată de niște produse care vînd și vînd bine.

    Sunt curios ce aduce cel de după Ballmer. Microsoft e o companie mișto pentru dezvoltatori. Om vide’.

    00
  4. @Dorin
    Foarte adevarat, pe partea de Business vrem nu vrem, nu au concurenta in momentul de fata. Nu exista alt sistem de operare asa de controlabil, organizabil, flexibil ca Windows si ecosistemul Active Directory cu tot ce inseamna asta (inclusiv exchange).

    In opinia mea, sunt aplicatii foarte bune, dar vor fi din ce in ce mai putin folosite pentru cateva motive simple:

    Development poti face pe orice OS, nu e nevoie de windows (decat daca dezvolti pentru windows, evident)

    Grafica si alte cele, Apple incearca un comeback prin noul Mac Pro, si vor incepe sistematic probabil sa atace acest segment, grafica, sunet, video, etc, unde sunt foarte buni si au traditie si o masa de clienti foarte fideli deja, trebuie doar sa se extinda mai agresiv un pic.

    Pentru corporatii, din ce in ce mai multa lume va trece pe tablete, poate vor avea o tastatura wireless in buzunar pentru input, dar windows se va reduce treptat doar la chestiile strict esentiale de data entry, unde ai nevoie de eficienta in introducerea datelor.
    Dar si acolo, din ce in ce mai multe device-uri pot face data entry automat, si multe procese sunt din ce in ce mai automatizate prin device-uri mici.

    Daca nu vor inova cumva, ceva, incet incet vor fi doar o nisa cu care nu o vor putea mulge destul ca sa supravietuiasca. Dar nu va muri rapid, va fi o moarte lenta, ce va tine ani buni poate.

    Si da, pe segmentul consumer, efectiv nu stiu pe ce planeta traiesc. Cu xbox am impresia ca le-a mers din prost noroc.
    Poate si pentru ca l-au vandut sub pret ca sa fie competitivi, si ca in afara de playstation nu aveau concurenta, si era trendy sa fi anti-playstation.

    Om trai si-om vedea.

    00
  5. toate marile companii sunt in dificultate. nu toate recunosc asta. din pacate lumea se orienteza doar dupa cotatia la bursa si profiturile imense pe care le fac. si aici ma refer in special la Google, Apple…

    00
  6. Si suptul de la corporatii se va termina.

    Asa incepe infiltrarea produselor in companii, incet, cu beta-teste pe consumatori pana sunt functionale. Smartphoanele si tabletele ii vor da afara si din firme.

    00
  7. Cu Windows parcă era mai ușor/sau nu să-ți protejezi conversațiile. Ce se va întâmla de acum încolo greu de spus. În era comunicațiilor intimitatea trebuie să fie o prioritate!

    00
  8. Ce lucrati voi, astia, care ziceti ca o sa folositi tablete si smartfoane la munca in loc de PC/workstation?

    00
  9. Wow, Microsoft, o companie care și-a triplat profitul în ultimii 10 ani sub Ballmer merge din inerție.

    00
  10. Cred ca sistemul de operare de la MS va fi in curand gratuit, pentru a putea tine pasul cu concurenta, iar MS va face revenue din Market si reclame inside, si plus ca o data cu sistemul de operare gratuit se va putea introduce colectarea de date anonima (exista si acum, dar optional). Mai exista si alta optiune de „abonament” la sistemele de operare, sa se uneasca cumva cu abonamentul Office fiind o chestia accesibila companiilor de business.

    Cert este ca nu vor mai fi niciodata sisteme de operare de sute de euro, si daca vor mai fi, se va migra masiv catre alte optiuni, depinzand de necesitatea fiecaruia.

    P.s. Pentru data-entry se poate opta si pentru linux, orice varianta …

    00
  11. CRPL, care ar fi concurenta aia?

    00
  12. @Dorin

    Microsoft are success in B2B datorita succesului precedent in B2C. Pe de alta parte eu am observat avalansa de cere B2B pentru platformele apple.

    00
  13. corporate stuff Microsoft sta excelent si de cele mai multe ori si face treaba buna.

    au gresit la momentul care nu trebuia cu Vista – au luat o palma peste cap asa urata ca in 2 ani au scos din Vista tot ce le-a venit in cap si a iesit Win7 care le-a garantat 5-7 ani de venituri pe multe piete. win8 este iar un esec pentru ca s-au gandit ca pot sa scoata si mai mult din ce a ramas ( din vista ) si doar au pus ceva peste sa mascheze ( animatii aproape 0, interfete faine – 0, doar labartate si urate pentru degete )

    probabil windows-ul o sa fie vandut in 50-100 euro, dar pentru 50 euro/an o sa fie adus ceva gen „bussiness software assurance” un poti pune toate combinatiile win+ office + av (de la MS) pe care ti le imaginezi, dar la finalul anului trebuie sa platesti doar abonament si daca te decizi sa nu mai platesti licentele se inchid

    nu moare MS prea curand, pe partea de home noi spunem ca a cazut piata, eu zic ca e saturata piata si lumea are deja un pc mai mult decat suficient pentru ce vor sa faca. o sa apara viitorul val de cumparaturi cand ceva se schimba un calculator cuantic ceva (10-20 de ani), procesoare de grafen (5-10 ani) si care in aceeai bani o sa ofere un 3x putere

    ps. eu nu inteleg deloc de ce se merge pe simplitate, chrome a schimbat icon-ul default intr-o mizerie plata, microsoft a scos aero, tab switch cu Win+Tab in ferestre 3D, etc, cand sistemele duc aceste elemente fara nicio poblema

    00
  14. În aprilie 2014 MSFT termină suportul pentru Win XP. Multe computere vor migra pe Win 8, ceea ce va duce la creșterea cotei de piață, atât B2C, cât și B2B. Mai mult, upgrade-ul de sistem de operare va genera și vânzări pentru Intel pentru că va fi nevoie de mașini noi.

    MSFT mai câștigă foarte bine și la divizia Server & Tools (+10%). De asemenea, acum se apropie sărbătorile de iarnă, iar vânzările de Xbox One stau foarte bine în această perioadă. Marja pt Xbox este pe la 19%.

    Totuși, cred că MSFT trebuie să vină și cu ceva nou.

    00
  15. @polonicul: topline e una, profit a alta

    00
  16. Pc-ul si Windows-ul au devenit dispensabile? As vrea sa cunosc si eu contabili, tehnoredactori arhitecti, graficieni, programatori (si lista poate continua), care sa lucreze pe telefoane si pe tablete. Daca singurul avantaj pe care il vad cei care au un Pc cu un sistem de operare Windows este doar aclea de a stoca date, atunci, fara suparare, ar trebui sa-l doneze (sau sa-l vanda) pentru ca sunt prea prosti ca sa-l detina.
    Si nu, Microsoft-ul nu face bani din inertie, face bani pentru ca a stiut sa faca un sistem de operare usor de folosit (chiar daca nu e cel mai fiabil si mai stabil), pe care functioneaza o mare varietate de programe si aplicatii, ce poate fi poratat pe aproape orice statie de lucru. Si toate astea la un pret de achizitie rezonabil, per total (hardware + s.o.+programe).

    Numai de bine!

    00
  17. @Laur. Nu ai inteles nimic. Sau poate nu vrei. Nu conteaza ce crezi si ce parere ai, conteaza ce se intampla. Asta cu fortarea unei opinii nu mai tine, a inceput lumea sa faca diferenta.

    00
  18. @CRPL „Cred ca sistemul de operare de la MS va fi in curand gratuit, pentru a putea tine pasul cu concurenta, iar MS va face revenue din Market si reclame inside, si plus ca o data cu sistemul de operare gratuit se va putea introduce colectarea de date anonima (exista si acum, dar optional). ”

    Asa, si dupa asta MS o sa isi schimbe numele in Google 2.0

    Esti sigur ca iti doresti asta? Eu unul, nu. Eu vreau sa stiu de la inceput pe ce dau banii, cat e exact TCO-ul, cat timp o sa am suport pe acel produs. Smecheria asta cu „e gratis, mosule, dar te cocosez cu reclame, iti vand toate datele personale si mai gasesc eu alte cai smechere de monetizare” nu ma incanta deloc. Chiar crede cineva ca e ceva gratis pe luma asta?

    Si on-topic: e prea mult spus ca MS merge din inertie, pentru ca au anumite piete castigate si foarte greu de doborat. Si au castigat aceste piete avand produse competitive. Si acum acele produse sunt la fel de competitive si astazi si sunt destul de mult in fata concurentei.

    Piata dispozitivelor mobile poate sa functioneze ca un cal troian pentru MS. Atacul nu e frontal. Adica aceste dispozitive nu pot in niciun fel inlocui in viitorul previzibil PC-ul cu care generezi continut. Doar ca ecosistemul mobil se poate umfla atat de tare incat sa fie o parghie remarcabila in doborarea vechiului desktop MS. Adica sa fie gasita o cale de conversie a banilor/codului/aplicatiilor/dezvoltatorilor/clientilor generate de sistemele portabile spre un sistem desktop care sa fie cu adevarat un pericol pentru MS. Mie Google mi se pare cel mai periculos pentru MS, desi unii ar zice ca Apple, tinand cont de experienta desktop pe care o au. Problema e ca Apple sunt cam blegi pentru trebusoara asta, aia de la Google chiar sunt niste rechini care par capabili de multe.

    Si eu tot zic ca inca MS nu e mort pe piata dispozitivelor mobile. Rabdare, mai e pana sa se puna prima lopata de pamant :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube