Din puțul gândiri lui Șerban Trâmbițașu, agent imobiliar.
Când prețurile cresc, asta e, asta este piața, asta este cererea, asta este oferta. Când nu se vând, nu au cum să scadă, că nu au cum, ce nu înțelegeți? Prețurile merg doar în sus.
Când spuneam că piața s-a blocat din vara trecută și că dezvoltatorii imobiliari au apartamente pe stoc și nu lasă, oficial, din preț, ziceați că aberez. Acum iată că avem și agenți imobiliari care recunosc cu jumătate de gură că suntem într-un blocaj. Asta după ce acum vreo 2 luni anunța tot el că blocajul care nu există s-a terminat.
La toți ne e greu. Dar dezvoltatorilor imobiliari care construiesc mizerii și agenților imobiliari care păcălesc clienții să cumpere mizeriile le este cel mai greu. Pe cumpărător dă-l dracului, să cumpere repede cu credit și să nu pună prea multe întrebări. Ce schiță, ce spații de depozitare, ce legi, astea sunt prostii, să cumpere repede că o să crească prețurile luna viitoare.
Nu am mai auzit nimic de vreo jumătate de ani de imobiliare dubai. Oare sunt pe plus? Au terminat de vândut tot nisipul? S-au terminat fraierii?
(faza cu tiktokul e așa: acolo e conținutul. nu am cum să stau să caut prin ore de podcast după fiecare bucățică de video care merită discutată. nici eu nu sunt mare fan, dar n-am încotro.)
E reala treaba aia ca cica se discuta in secret sa fie castrati agentii imobiliari pentru a proteja viitorul umanitatii!?
Fac parte din loja evreiasca globala a masonilor, confirm ca se discuta asta
da, pare mai usor sa-i castram decat sa-i facem sa vizioneze ei intai apartamentul inainte de o vizionare cu potentialul cumparator
Sau sa locuiască 2-3 luni în el?
Trebuie sa fii prost sa ai incredere intr-un agent imobiliar ce urla pe tiktok sa te ghideze spre cea mai importanta achizitie din viata ta…
La cât s-a construit în ultimii ani mă așteptam ca agenții imobiliari să se profesionalizeze și practicile din domeniu să ajungă la zi, așa cum și trebuie. Agentul imobiliar protejează strict interesele părții care i-a acordat mandatul. Legal vorbind, are dreptul să păcălească clientul, înțeles ca negociere, desigur, în limitele legii, dacă intermediază vânzarea – de parte dezvoltatorului imobiliar, nu cumpărarea – client. Mizeriile mai apar și din cauza nerespectării contractului sau dacă conține clauze anulabile în instanță, dar cel mai probabil nu ajung multe astfel de cauze deduse judecății dacă încă sunt practicate la scară largă. Adică mulți clienți, care nu își iau propriul agent și o consultanță juridică să descifreze riscurile la care se expune prin semnare, înghit și țepele.
expun*
Cand ai in comentarii zeci de oameni care nu inteleg cum inflația le erodează economiile și veniturile și care se tăvălesc pe jos, insistând ca este o idee senzațională sa cumperi diverse pocnitori imobiliare supraevaluate ca sa le închiriezi sau sa le pui pe Airbnb, este absolut limpede ca există o bula.
Când toată lumea crede ca face bani din aceeași combinație, păi cine mai cumpără?
Era inevitabilă o corecție. Nu numai ca o să stea o vreme cu imobilele alea pe stoc niște ani buni, dar mă aștept ca în următorii ani să se umple piața cu imobile puse la vânzare de persoane private care încearcă să găsească alți fraieri cărora să le arunce motanul și să își acopere credite sau să obțină lichidități pe care se le îngroape în alte idei strălucite de investiții.
Si tu in ce investesti ?
El investeste in High Life.
Nu-ți va spune. Sa nu facă toată lumea bani din aceeași combinație, n-ai auzit?
E ok @AlexE, nu am momentant bani de investit, da mereu am vrut sa stiu parerea si optiunea unui specialist … poate intro zi o sa imi permit si eu sa investesc, dar e ok pana atunci face el suficienti bani
E foarte relevant sa investesc în ceva ca sa am o opinie despre isteria cu imobiliare, în condițiile în care este suficient să nu ard bani ca un idiot în imobiliare supraevaluate cu acces la porumb ca să mă laud la pitipoance ca am trei apartamente și două rable cu kilometrajul dat înapoi, cumpărate din Germania de la un samsar Turc care părea ușor mai cinstit decât Gelu Duminică.
@Ioan C, poate ca exista si alte metode mai rentabile pentru a investi banii economisiti. Doar ca majoritatea cetatenilor nu au cunostinte economice atat de avansate si cauta si ei cea mai simpla metoda de a evita inflatia.
De imobiliare in Dubai nu vei auzi NICIODATA in timpul verii. Alea se vand bine cand la noi e frigut (sfarsit de toamna – inceput de primavara), iar la ei e acceptabil. Vara insa, e insuportabil, si daca ar chema oamenii la vizionari, nu ar vinde nimic acolo. Deci din toamna incolo revenim cu Dubaiul.
Idei pt marii dezoltatori:
1.Avem nevoie de o lege care sa permita cumpararea de apartamente cu bitcoini si pe actul de proprietate sa apara „Anonim”.
2. Cine cumpara cu bitcoini plateste impozit 500%
500% impozit în loc de 100 lei? sau te referi la impozit pe tranzacție?
Eh a aruncat-o la misto, impozitul se plateste de catre vanzator, dar astea sunt detalii…. In afara de impozitul pe casa care e undeva la 100-200 de lei la un apt normal…
Va spun eu cum am simtit eu piata dupa ce am cautat din 2020. E groasa si o sa aiba probleme aia care au construit in porumb sau la metrou la prima statie/la capat. In oras “in mijloc” se vand. Va dau exemple: plaza residence 1,2,3,4,5. S a vandut tot. Tot aici smart lujerului faza 1 s a vandut tot. Faza 2 la smart lujerului s a pus in vanzare in decembrie ianuarie anul asta si in prima saptamana s au vandut o gramada. Am vazut cu ochii mei in calculatorului domnisoarei de la ei in prima saptamana de cand s au pus in vanzare ca hubix invest cumparasera minim 4-5 garsoniere/2 camere pe fiecare etaj. Minim 50 de apartamente. Daca nu gresesc baiatu asta care ii ia interviu lu trambitasu e actionar in hubix invest. Am sunat sapt trecuta la ei sa mi trimita mail cu ce mai au de vanzare. Mai au maxim 2-3 apartamente pe fiecare etaj de vanzare iar preturile sunt mai mari fata de decembrie/ianuarie cu 2-5 mii/apartament. One cotroceni vandut tot, langa politehnica alt complex vandut tot ( imi scapa numele acum ). E jale in bragadiru, chiajna, rosu si in tot ce inseamna ilfov
@Dan: pai chiar tu zici care e trendul „hubix invest cumparasera minim 4-5 garsoniere”.
Adica sunt cumparate la pachet de firme, nu de oameni simpli. Care firme nu le cumpara pentru angajati, ci pentru a le inchiria mai departe. Si nu cred ca o sa le inchirieze la pretul minim.
One nu e cel mai bun exemplu, dimpotriva…
Punkreas, nu le inchiriaza. Le vor mobila minim si basic pe toate ( cu discount aferent ca vor mobila 50 ap) dupa care le vor vinde. Au mai primit cel mai probabil un 5-6-7% discount cand le au luat si cand e gata blocul le vor vinde cu profit 10-15% minim per apartament. Au zis intr un podcast ca asta fac
Hubix e o asociere de persoane fizice ce doresc sa investeasca in imobiliare dar nu au destul pentru o unitate intreaga.
Un fel de ‘REIT’, adaptat.
E organizat de Cristian Istratescu, expert in ‘triplarea investitiei’ pe baza de credit imobiliar.
One au avut marja de profit de 1200% anul trecut. Just saying
Ești slab informat. Acum o luna am întrebat la one Cotroceni și mai aveau 5 apartamente de 4 camere direct dezvoltator. Doar de 4 camere am întrebat dar sunt sigur ca mai aveau și de celelalte tipuri. Și parcări erau ff multe nevândute.
Stai ca vin acusi cumparatorii „da pa Anglea / Italea / Spania” sa arunce cu cash in apartamente ca apoi sa le inchirieze. Pentru astia se construiesc atatea blocuri.
La mine la Evergreen Towers Iasi, „suedezul” mai avea de facut un colt de parcare subterana conform proiectului initial, dar intre timp a zis sa mai faca un bloc mic peste coltul ala de parcare.
A bagat niste piloti in pamant si de 2 luni nu mai misca nimic, nici utilaje, nici angajati nu prea mai vad. Nu-mi dau seama de ce: o fi de la cele 30 procese de la noi, o fi ca a avut conturile blocate de noi, o fi ca il costa 40.000 euro sa refaca actele legat de spatiile comune prin care sa ne dea cota parte (ca le pastrase in proprietatea lui), o fi de la reclama proasta facuta de noi ca ne-a oprit apa si are comportament de camatar….
Asta e de fapt problema cu reshitentialele de romanica ; toți interlopii care au făcut bani din droguri, cămătărie, prostituție etc , fac blocuri.
Și pentru că sunt niste imbecili și pentru că bugetarii sunt corupți, le fac în bătaie de joc.
Dar atât timp cât există prosti care sa cumpere…
ma bucur ca situatia din Evergreen se vede si in recenziile din Google, nu cred ca am gasit pana acum 1 rezidens ok fara plangeri blatante generate de constructori smenari.
Evergreen Towers sunt cumva aia care trebuiau sa plateasca taxa de udat copacelul din propriul balcon?
Iar tevile alea de gaz care atarnau pe deasupra intrarii in bloc sunt tot acolo?
complexul, constructiile in fizic sunt ok, sunt spatii verzi, foisoare, copaci. NU e doar asfalt printre blocuri. Daaaar ce dorea baiatu asta de le-a construit…sa administreze el in continuare. Ne-a pus bete in roate cu infiintarea asociatiei.
Si cel mai grav si-a pastrat in proprietate spatiile comne si abuzeaza de ele.
Acu cadastru+notar+cadastristu+dezvoltator stau sub supravegherea ANCPI de la Bucuresti sa rezolve si sa ne de-a in acte cota-parte indiviza cum ar fi trebuit. Si au zis si ei ca e caz penal.
@florn, da, aia. Dar nu e taxa de udat.
Faza cu copacii din balcon cred ca e asta: au luat fonduri e la mediu / europene sa faca spatiile astea verzi….eco Avem si acoperis verde cu gazon si plante. Si posibil sa aiba o obligatie sa existe in continuare.
Si se uscase la unii plantele si a vazut o oportunitate sa taxexe si sa oblige sa le schimbe el. A eliberat abuziv facturi proforme si nu voia sa renunte la ele. Oamenii si le-au inlocuit personal acolo unde erau uscate.
Eu tocmai ce am primit de la un dezvoltator un mail cu ofertele actualizate. A scumpit toate apartamentele cu 3000 euro.
Rata la un apartament de 3 camere in zona ajunge la 1000 euro lejer.
La chirii 2 camere se dau cu 600 euro parcare inclusa si 7-800 3 camere.
In blocul ala mare si frumos de langa noua Lagoon din Bucuresti, unde trebuie sa cheltui juma de salariu minim pe economii ca sa intri cu familia, sunt apartamente de 2 camere la 800 euro care stau de 2 ani de zile pe net. Am sunat si sunt disponibile, nu e invarteala de agent cu „a expirat, lasa ca am altul”.
S-au cumparat o groaza de apartamente si s-au pus anunturi de chirii cu pret mare, asteptand sa traga pestele.
Banii se termina, proiectele se inchid, pe redditul de „programare” si cele externe e crima si pedeapsa cu concedieri si dureri mari ca nu-si mai gasesc posturi.
Pentru cei cu argumentele ca trebuie sa ne apropiem si noi de preturile din vest, mai ales in orasele mari, ca sunt salarii mari, omiteti DOBANDA.
Vezi ce la suma te incadrezi in vest cu rata de 1500 euro pe luna, vs. la ce suma te incadrezi aici. Nu mai are rost sa vorbesc de suprafete si minim confort.
Japca la drumul mare, oameni cu standarde joase pacaliti de toti speculatorii imobiliari.
Dobanda variaza in jur de 3-4,x%. o rata de 1500 de euro o platesti pentru un credit de circa 400k, la care platesti 20% avans iar taxele de cumpărare sunt de 7% aplicata la valoarea platita.
https://arhiblog.ro/poze/2024/06/IMG_1525.jpeg
Un exemplu: In Anglia a trecut vremea ratelor de 3-4% APR. Acum ai rate fixe la 6% si variabile la 7-8% APR setate de banca Angliei. Efectiv ratele s-au dublat in ultimii 3 ani, daca aveai un avans de 20% pe 30 de ani acum ajungi sa platesti aproape dublu la finalul termenului daca ramai pe rata variabila. Vorbeam cu un broker acum cateva luni cand am facut re-mortgage zicea ca ar trebui sa fii idiot sa ramai pe variabila pentru toata durata termenului. Intr-o lume normala dobanda variabila nu ar trebui sa existe ca optiune de mortgage.
Ce este de neconceput pentru mine e cum cineva poate sa justifice £150k pentru un apartament in Bucuresti. Eu nu am certitudinea ca lucrurile vor fi la fel in 10 ani in UK, nici nu vreau sa ma gandesc in RO cum o sa fie.
Vezi ce la suma te incadrezi in vest cu rata de 1500 euro pe luna, vs. la ce suma te incadrezi aici.
Inca o paralele la UK: in general suma imprumutata este egala cu salariul tau x4. Totul e in functie si de depozit, ai un depozit mai mare scade dobanda sau termenul de plata.
La 24.000 euro pe an ar trebui sa te incadrezi la un apartament de maxim 100k euro.
Am citit titlul gresit, „imbeciliare” :))) oh well.
Tu vrei sa le distrugi universul „oamenilor de afaceri” care cred ca or sa cumpere doua garsoniere/apartamente si aceste „investitii” or sa produca pentru ei in timp ce isi traiesc viata in Bali? Cata rautate…
Caut in BV de 2 ani un 3 cam in bloc nou. Urmaresc in mare 2 dezvoltatori care par mai ok si de 2 ani apartamentele care ma intereseaza sunt nevandute si nu doar ca nu negociaza, dar si maresc preturile cam la 6 luni…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Si nu gasesti unul vechi mai bine pozitionat, care cu renovare completa sa iasa mai ieftin? In 2 ani, daca ai stat inchirie, nu s-au dus 10000 euro?
Doar de curiozitate, ce dezvoltatori ți se par mai ok in Bv?
Zici că sunt 2. Din circa 20 câți sunt în Brașov? Uite o chestie: poate și altora li se par ok, au totuși vânzări, sunt capitalizati după 10 ani de creșteri de prețuri și prin urmare scumpesc … altfel spus, dacă ar ieftini, ar vinde foarte repede.
@gicu m-am uitat si la vechi si din pacate nu am reusit sa gasesc. fie cu renovare ajungeai peste sau aproape de pretul unuia nou, fie structura era grav afectata, fie nu aveau loc de parcare si nici posibilitate de a concesiona, etc.
@liviu cosmopolit si kasper (unde am vazut ca sunt proiectate tot de cosmopolit). „au totuși vânzări” – in 2 ani intr-un bloc au vandut un singur ap de 3 cam din 7
@ shorka – recomand și Urban Plaza (bine, dacă îți place zona).
Și 2 camere cât vând? banii sunt bani, indiferent că vin din 2 camere sau din 3.
3 camere s-ar putea sa nu fie așa relevante, de obicei sunt 10-20% din totalul apartamentelor într-un bloc. Probabil sunt și excepții, dar în ce am văzut eu cam așa e.
Da, cei doi vând puțin pentru că sunt de mult pe piață și sunt bine capitalizati. Cosmopolit cel puțin are niște prețuri „bini di tăt”.
Spor la căutări!
@liviu am fost la urban plaza si mi se pare ca au inceput sa scada calitatea. pana si lifturile sunt mai mici. mi s-o parut inghesuit si am inteles ca turnul acela cu piscina si supermarket nu se stie cand si daca se mai face. m-o distrat si parcul ala cu care atat s-or laudat si care e un mini parc avand in vedere ca parca sunt peste 20 de blocuri de 10 etaje acolo.
eu incercam doar sa-i dau un exemplu lui Vali ca sunt dezvoltatori care nu negociaza. inteleg motivele. nu cred ca au credite nici cosmopolit, nici kasper.
multumesc
Aștept cu mare interes sa se spargă aceasta bula imobiliara. Este incredibil cum apartamente cu 2 camere (45-50mp), care sunt așa cum le-a făcut Ceaușescu, sa coste 110k. Hai că la cele noi înțeleg, s-a construit și ieftin și scump, dar la cele vechi nu are nici o logica sa coste 2000 de euro metrul patrat.
Eu am dat în 2011 34k pe o garsoniera de 32mp, era renovata (nu cu cel mai bun gust, dar ok…). Acum costa 60k în aceeași zonă, nerenovate…wtf!!! Mi-ar fi jena să cer atât și pe a mea in care am investit aproape 15k și acum e lux.
Legat de agenți: Cu mici excepții, majoritatea sunt de cea mai joasă speță. Am văzut anunțuri de la 4 agenții, același apartament, preturi mult diferite, toți voiau comision între 3-5% dar nici măcar unul nu a pus poze ok, releveu…doar niste mizerii blurate de zici că sunt făcute cu Samsung Galaxy S3.
Trâmbițașu, așa antipatic cum e câteodată, e o gura de aer proaspăt printre agenți.
Locatie, locatie, locatie. Conteaza enorm. Unii zic ca locatia e cel mai important factor din pret. Alea noi sunt de obicei in porumb si iti toaca viata in trafic, astea centrale iti scurteaza timpii de mers unde ai nevoie.
Locațiile sunt ok(Stefan cel mare, Iancului) dar totuși, să crească în 3-5 ani prețul cu 100% pentru niste coji in care mai bagi 30k mi se pare delir
alex, preturile alea la blocurile vechi sunt atat pentru ca in primul si primul rand locatia. e cea mai importanta in bucuresti. una e sa faci cu masina 20 minute pana la serviciu si alta e sa faci 40 de minute. o sa zici ce sunt 20 minute in plus doar ca sunt si conteaza enorm de mult in timp….. una e sa faci 5 minute pe jos pana la metrou si alta e sa faci 15-20 minute pe jos pana la metrou zilnic, ani la rand
La blocurile vechi, mai ales la cele înalte, m-aș uita cât faci cu apartamentul până la subsol în moloz la primul cutremur mediu. Potrivit codurilor de proiectare, durata de viață normată a unei clădiri din beton e de 50 de ani, iar imobilele care au depășit deja această vechime sunt, în mare parte, construite fără nicio proiectare la seism sau după un cod inadecvat din punct de vedere al specificității seismice date de Vrancea.
Bine, mai sunt și oameni cărora nu li se poate întâmpla nimic rău, pentru că totul va fi sigur bine și, uite, n-a venit niciun cutremur semnificativ de 20 de ani!
@Acru, ok, si care ar fi solutia? Demolarea? Cine o pune in practica? Cum convingi 50 de oameni sa vanda iar cineva sa vina sa demoleze, ca mai apoi sa faca alt bloc?
@Zarax, da, din punct de vedere structural demolarea e soluția cea mai viabilă. O spune orice inginer de profil care a dat pe școală și n-are interese imobiliare în zonă.
Din punct de vedere economic, ar putea merge și o consolidare, deși va pierde serios din suprafața utilă a fiecărei proprietăți.
Uman vorbind, cele două soluții raționale, fundamentate științific, sunt imposibil de aplicat, așa că mergem pe Doamne-ajută și ne rugăm să fie bine până la prima zguduială medie (nu e nevoie de un 1977 reloaded, ajunge un 1986 sau 1990 pentru o…reașezare). Există specialiști (ex. e Prof. dr. ing. Paul Ioan, expert structurist la UCTB) care susțin că nu e imposibil să avem colapsuri structurale fără o încărcare cu caracter de calamitate în următorii 20 de ani. Adică unele o să cadă și fără cutremur.
@acru, unde spanac pe globul asta se darama orase care au blocurile vechi de 50 de ani ca sa se faca altele in loc ? Inginerii aia de profil sunt buni, asta nu inseama ca e social/economic posibil sa se poate face asa ceva.
@Alex e vorba de locatie. Si chestii din astea sf de pe langa ele, gen gradinite, scoli samd. Da, e posibil ca in porumb sa ai un mega/carrefour, dar cateva gradinite/scoli cam greu.
ma uitasem de curiozitate la un apartament de 3 camere anul trecut, rezidens nou in zona ‘buna’, iar de anul trecut au scazut cam 20-30k euro si acum dau bonus si 2 locuri de parcare. sigur se poate si mai jos fara stres.
Unde?
Pipera – First Estates, ma interesa Avalon dar am înțeles ca asociația lor face mizerii.
bah cu riscul de mult hate.. mie imi vine sa rad de oamenii care tot asteapta corectii, ieftiniri si tot tacamul…
sunt aceasi care asteapta de 2-3-5 ani si de atunci tot creste pretul. acum si daca scade cu 25% va fi tot peste momentul in car ei au asteptat scaderea..
Iar daca in momentul in care da, va fi o scadere sa strigi ca uite am zis eu e egal cu zero. predictiile fara unitate de timp( adica cand) nu au valoare logica pentru ca timpul e infinit si ai.nenumarate incercari.. da la.un moment va scadea.. fair.
Eu sunt unul dintre oamenii aia. Am așteptat corecție când lumea își cumpăra in draci apartamente scumpe (înainte de 2007-2008) și în loc să dau 54k pe o garsoniera (cum a făcut soră-mea care nu m-a ascultat) am dat 34k pe același tip de garsoniera, in zona mai bună. Și asta doar pentru că am avut răbdare câțiva ani și pentru că am învățat cum funcționează economia.
Sigur, acum nu o sa mai ajungă la același nivel, dar cu siguranță apartamente de 2 camere pentru care acum se cer 110k sau peste o să scadă la 70-80k in maxim 5 ani.
Alex, salvez comentariul tau, si peste 5 ani, daca nu e cum zici tu, imi platesti diferenta sa pot sa-mi iau totusi o garsoniera?
Pune reminder in calendar. Daca nu ne intersectam pe front în linia întâi până atunci…
si eu pun reminder ca undeva in 5 ani.
dar as mai dauga o chestie: daca mai stam 5 ani se face 2029.. deci 20.de ani de la ultima scadere drastica… pai sa si astepti atat… e rabdare….
asta e schema: cat sa si astepti?
Aștepți până la 5 ani de la vârf, nu de la ultima scădere. Ia clopotul lui Gauss că exemplu…
Bineînțeles, trebuie sa tii cont și de ce se întâmplă în economie, politica etc. Dar eu așa estimez, că o să fie sigur o corecție in următorii ani
ce vreau eu sa spun e ca trebuie sa ti cont si de nevoile/asteptarile tale de confort. nu astepta scaderi si cresteri ci adapteaza la viata ta care trece. iti permiti o achizitie? cumpara si bucurate de ea. dar e important sa iti permiti….
alex, niciodata nu vor mai fi preturile din 2011-2013. niciodata ….. eu sunt unul din fraierii care a zis prin 2018 ca nu iau acum apartament ca vine criza o sa scada bla bla bla bla si ce luam atunci cu 60-75 de mii acum e 140 minim. am strans an de an bani iar ritmul cu care au crescut preturile a fost mai mare ca ritmul meu de strans bani. n am mai asteptat si am cumparat acum in ianuarie 2024. am discutat cu oameni in domeniu, arhitect care mi e prieten, etc si concluzia e ca pot sa scada ici colo dar zonele bune oarecum centrale cu infrasctructura facuta nu o sa moara niciodata mai ales acolo unde nu mai pamant liber pe langa de construit iar preturile nu se vor duce mult in jos pentru ca in primul rand preturile la materialele de constructii nu vor scadea din contra toata lumea spune ca atunci cand se termina razboiul din ucraina vor creste rau pentru ca cererea in ucraina va fi enorma, vor avea bani de la UE si americani si chiar se preconizeaza criza de fier beton,chinezii abia asteapta. bucurestiul e ultimul oras care va stinge lumina in materie de imobiliare pentru ca an de an vin tot mai multi oameni la facultati sau sa lucreze si asta inseamna cerere de locuinte si chirii.
prețuri 2008, vârf de bulă https://zoso.ro/credite/
@Alex – poti detalia putin, ca nu sunt sigur daca inteleg corect. Astepti 5 ani de la varf si apoi cumperi? Adica 5 ani dupa 2008, incepand cu 2013 era un timp bun de cumparat?
@bebe: iarta-ma, dar ce criza preconizai tu ca o sa vina in 2018? Perioada aia 2017-2019 (pana in pandemie) a fost printre cele mai bune ca nivel de trai.
punKreas
toti expertii asta preconizau ca in 2020 vine vine vine criza
@bebe daca sparg rusii frontul si in cateva zile trec prin cele 2 Moldove, de pe o parte si ala a Prutului, preturile o sa scada, daca o sa vrei sa vinzi
Ca pana vine NATO, unele orase o sa fie afectate, direct sau indirect.
Da, o sa fie cea mai mica problema in situatia aia, dar dupa ….
Era o zicala cu „nu pune toate ouale in acelasi cos”.
Nu e de sperat la asa ceva, dar nici de ignorat si anuntat ca niciodata nu o sa mai fie …
@bigbear: preturile se duc ușor în cap după o criza și durează vreo 5-8 ani până iau din nou panta ascendentă. Eu am cumparat in 2011 dar preturile au fost ok până în 2015.
Mai avem puțin până se duce iar sinusoida in jos dar asta depinde mult de aspectele externe și de capacitatea statului de a gestiona criza(care foarte mică)
In principiu economia functioneaza in cicluri si este clar ca suntem intr-un alt ciclu intr-o era un pic diferita. Tot ce a insemnat imobilare dupa 2012 hai 2015 a fost alimentat din cateva chestii simple:
1. Dobanzi 0 sa nu zic negative care au alimentat apetitul de consum si nu numai.
2. Perioada in care politic s-a mers pe ideea aruncam cu bani la lume si sigur iese ceva, unii facand-o politica de stat, nu uitati wageledgrowth.
3. Explozia anumitor domenii ce nu aveau legatura cu statul vezi it-ul.
5. Inflatia nu a fost asa de mare precum e acum deci loc de una alta a fost.
Din 2020 s-a schimbat aceasta paradigma de lucru si implicit au crescut dobanzile si toate s-au scumpit. Singurele care n-au crescut au fost fix salariile. Insa chiar si asa a existat mult credit, banii s-au miscat si se stie ca romanul iubeste sa aiba proprietati cat cuprinde.
Acum ne aflam in situatia in care cumparatori nu mai sunt pentru ca realitatile economice s-au schimbat(viata scumpa, dobanzi maricele) si cine are cash fie a cumparat deja sau asteapta alte proiecte interesante.
Si acum pentru ca vad ca exista o oarecare discutie de pret, pot sa dau un exemplu din Bucuresti zona decenta Stefan Cel Mare pe langa spitalul colentina:
1. Apartament 2 camere in 2017 cumparat cu 70k eur, raportat la pretul aurului de la aceea vreme 1756 eur ar veni 39,85 uncii.
2. Apartament 2 camere in 2024 listat pe imobiliare 85k eur, raportat la pretul aurului de dimineata 2179 uncia ar veni 39.00 uncii.
Concluziile fiecare le trage pentru sine.
…ora exacta a crizelor se da la new york…dupa cum arata datele economice la ei…o corectie ar putea apare dupa septembrie 2025 …salvati si mesajul asta…
Cine isi cauta locuinta pe tiktok isi merita soarta.
Măi să fie, „se anunță o criză a dezvoltatorilor, nu pentru că prețurile n-ar fi corecte, că atâta i-a costat să le facă (:)))))))))))))), ci pentru că oamenii nu sunt dispuși să dea banii respectivi pe imobile”? Deci oamenii, potențialii clienți ar fi responsabilii pentru criza aia, că au indispoziții în a da niște bani, bani pe care îi au sau îi pot obține relativ ușor. Anunț dezvoltatorii că, în acest caz, se anunță o criză blândă, că multor oameni le place în general corectitudinea și o să le treacă indispoziția. Criza dezvoltatorilor s-ar anunța nasoală dacă prețurile chiar ar fi incorecte și la o achiziție de apartament ar mai conta și altele, pe lângă un preț (perceput drept) corect. Dar bine că nu va fi cazul, pfiu, dezvoltatorii cu apartamente multe nevândute să stea liniștiți cu ele în poartă, că nu expiră sau ceva.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Bigbear, așa cum știm cu toții, pretul de vânzare al unui produs nu înseamnă doar costul/prețul de cost. „pur si simplu pretul de cost pentru un apartament este mai sus decat suporta piata”. Nici tu, nici domnul din clip nu ziceți nimic de profituri. La mere e clar, o marjă de profit la mărul românesc de 14% e inacceptabilă, o marjă de 29% la mărul polonez este. La apartamente cum stă treaba, ce marjă de profit au dezvoltatorii?
ce marjă de profit au toți de pe lanțul de aprovizionare?
că la dezvoltatori se vede după mașini că bieții de ei abia fac 10-20% profit.
@Bigbear: retorica asta o folosesc si dezvoltatorii afiliati psdnl-ului care il blameaza pe Nicusor ca a blocat PUZ-urile de sectoare. Ma doare pe mine in cur ca e o intreaga industrie in spate, daca dezvoltatorii construiesc haotic si fara urma de urbanism.
D-aia moare Dedeman, ca nu mai construieste One blocuri de 50 de etaje unde doreste :))
bigbear, aici sunt cu punkreas. ok, prețurile nu scad pentru că salariile și profiturile unora depind de ele? dă faliment fabrica bmw dacă scad prețurile cu 20%? mai bine mai plătește prostul 20-30.000€ în plus 30 de ani decât să scadă prețurile? de prostul care plătește la final nu ne pasă deloc?
Practic erau 2 aspecte in comentariul meu – faptul ca se demonizeaza o firma sau un om cand de fapt este un lant. Hai sa facem asa, cati oameni ar milita/vota ca salariile tuturor din domeniul materiale de constructii/constructii sa scada cu 30% si asta ar duce la scadere pretului casei cu 15%? Stiu ca nu este raportul exact insa e un exemplu.
Partea a doua era legata de sens si randament. Ca sa construiesti ceva inseamna sa stii ce faci, sa ai multi bani, timp si sa iti asumi un risc, pentru ca nu stie nimeni exact ce o sa fie peste 1-2 ani cand termini tu proiectul. Nu am idee cat castiga un constructor, hai sa spunem 30% ceea ce este o marja obscena, nu?
Pai in cazul asta ce opreste orice om care are un apartament deja platit sa il vanda si sa intre in afaceri? Faci o casa pe an la 100 de mii, pac pac ai facut 30 de mii profit. Dupa 2-3 ani ajungi sa faci 2 pe an, pac pac 60 de mii profit in buzunar, nu?
Eu spuneam doar ca un dezvoltator are niste calcule si alea pleaca de la pretul de productie, iar momentan suntem intr-un punct unde piata nu e dispusa sa plateasca pretul la care dezvoltatorul vrea sa construiasca. Rezultatul? Ala se chinuie sa lichideze ce are pe stoc si apoi nu o sa mai construiasca pana ce piata nu o sa fie dispusa sa plateasca un pret care sa ii convina si lui, asa e de cand lumea si pamantul, exista cicluri in orice domeniu.
Mie doar mi se pare interesant ca oamenii nu fac paralela cu articolele despre producatori care arunca legume sau lapte pe camp, in loc sa vanda ieftin. Este aceleasi principiu, nu vor lasa pretul mai jos doar pentru ca piata nu plateste, mai iute vor iesi din piata.
Bigbear esti din nou pe langa complet, asa undeva pe Pluto cel putin. Nici un dezvoltator nu cumpara materiale din Dedeman. Vine TIRul cu fier direct din Polonia sau Turcia (poate chiar Ucraina). Ce plm incerci sa vinzi aici ?
@TRL – perfect, elimin magazinul, restul lantului e la fel – productie, transport, constructie.
Ok, dar cat timp poate sa tina un dezvoltator imibiliar la pret, acolo sunt niste bani blocati, poate niste dobanzi de platit cate se aduna la niste imprumuturi, etc
cât poate. nu scade nimeni prețul de bunăvoie.
Sunt multi care nu au construit pe imprumut, sau daca au facut sunt sume prea mici. Pot sta mult si bine.
Nu exista niciun motiv pentru ca preturile sa scada. Bucurestiul este cea mai ieftina capitala din UE, alaturi de Sofia. Inca este relativ accesibil sa cumperi acum, peste 10-15 ani situatia va fi alta. Copiilor nostri le va fi exponential mai greu sa achizitioneze o locuinta. Asteptati prabusiri si corectii degeaba.
„Copiilor nostri le va fi exponential mai greu sa achizitioneze o locuinta.”
Gresit dintr-un punct de vedere. In conditiile in care natalitatea este in continua scadere, sunt din ce in ce mai putine familii care sa aiba mai mult de un copil si asta se aplica de multi ani incoace. Concret, asta inseamna ca multi copii sunt nepoti unici si asta se traduce printr-un proces de mostenire simplu.
Ai un singur copil -> parintii nu au frati/surori => minim 2 case/apartamente mostenite de la bunici
Natalitatea e in picaj direct in toate tarile din UE. Vezi vreo scadere de preturi, sau dimpotriva, devin prohibitive pentru generatia tanara?
@Deea: eu nu ma refeream la scaderi de preturi, ci la usurina copiilor nostri de a avea casa lor, usurinta care se traduce prin mosteniri, nu achizitii.
Conteaza si unde sunt localizate. Una e sa aiba mostenire vreo casa la tara sau apartament in Zimnicea, alta e sa mostenesti in Bucuresti vreo 2-3 apartamente care pot fi valorificate altfel.
De acord. Dar si o mostenire la Zimnicea inseamna ceva. Altfel pornesti pe drum cu un credit luat cu avans minim vs un credit luat cu avansul dat pe mostenirea din Zimnicea.
sunt apartamente cu 30.000€ de vânzare in giurgiu. nu le vrea nimeni. much valoare, much început.
Asta cu valurile tot mai mari de studenți care iau cu asalt Bucureștiul e unul dintre cele mai găunoase clișee imobiliare. Un sfert dintre apartamentele din București zac deja goale. Puteți testa chestia asta empriric intrând în câteva scări de bloc la întâmplare și uitându-vă la tabelul cu nr. persoane de la întreținere. Numărul studenților români scade de la an la an, numai anul trecut s-a diminuat cu încă 15 mii.
Pleacă din țară populația tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte țări. În 2021, scăderea naturală a populației s-a triplat față de 2016, iar în 2022 s-au născut aici cei mai puţini copii din ultimul secol! În 2023, prăbușirea demografică s-a accentuat, în primul semestru născându-se în România cei mai puțini copii de când există date statistice (adică din ultimii 145 de ani)!
Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2022 sunt azi îmbătrânite și pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari. Și oricum tendința în România e de migrație de la oraș spre sat. Datele ultimului recensământ arată că 52,2% din populația României trăiește în mediul urban, în scădere de la proporția de 54% înregistrată la precedentul recensământ, care a avut loc în 2011.
In Zimnicea pe un apartament de 100mp central renovat se cer 40000 de euro.Nu exista nici un client.
3 camere 46.000€ https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-3-camere-semidecomandat-zona-tineretului-IDimXfj.html
Dacă e relevant sau nu decideți voi.
Italia.
Casă în cel mai bun cartier al unui orășel universitar (Padova), suprafață aproximativ 250m pătrați construiți, parter și etaj 1, cu garaj dublu. Curte împrejur mică, cam 5m (sau mai mult) de jur împrejur. Singur în curte. Casă făcută în anii 60, cu simț de răspundere, cărămidă, beton, etc. Evident într-o stare nu prea bună, a fost locuită de bătrâni ce au murit iar rudele vor banii….
Preț negociabil 450k€. Ieftin ca braga, având în vedere că cu 150k€ o faci să se întoarcă după soare. În plus în Italia sunt deduceri de la 45% la 80% pentru renovare. Dacă renovezi, îmbunătățești izolația termică toate electrocasnicele sunt deduse (adică îți dă statul bani înapoi în zece rate anuale).
Nu mai sunt tinerel, ar fi o bună oportunitate de afacere, având în vedere că poți face 2 apartamente foarte mari, cu o chirie medie de 1000€ per apartament. I plus zona este foarte căutată de familii întărite….
Vreau să spun că prețurile în România sunt exagerat de mari față de ce oferă și puterea de cumpărare. Iar piața va cădea inevitabil, curând chiar..
@Fisherman – interesant modul tau de a privi investitiile – iei o casa cu 450 de mii, mai bagi 150 de mii si inchiriezi cu 2000, nu? Deci 600 de mii investit si chirie de 2 mii, daca taiem un zero atunci avem 60 de mii si chirie de 200, un raport pe care il bate aproximativ orice apartament prin Romania.
Fisherman, Padova ( daca e ala de sus din regiunea Veneto ) e corect spus orasel pentru ca orasel e. oras e mult prea mult spus dar padova e de o tristete de doar in germania mai gasesti. padova are avantajul ca e in nordul italiei care se vrea partea civilizata a italiei desi zilele trecute roberto baggio a fost sechestrat, batut si jefuit in casa lui ghiciti de unde, fix in Padova. investitie imobiliara in italia nu as face decat la Firenze sau oriunde in Toscana si la Roma
Sunteți amândoi „amuzanți”. Ați citit și nu ați înțeles nimic.
Unul nu poate procesa „deducere fiscală” și crede că în România găsești chiriaș decent să stea minim 5 ani într-un apartament de 60k€ unde să plătească 200€ chirie.
Altul vorbește din auzite, spunând că este un oraș anost și plictisitor, adică transportul în comun funcționează bine, e curat, sunt parcuri, plin de studenți și tineri (fiind centru universitar recunoscut în lume), micuț având doar 207k locuitori în oraș fără zonele limitrofe (Brașov are 237k locuitori), fără zgârie nori. Apoi dă exemplu că a fost jefuit nu știu ce neica nimeni, de parcă aia dă valoarea criminalității dintr-un oraș.
Cât despre Firenze și Roma.. Niște jeguri scumpe, ce marsează pe turism, cu o rata de criminalitate mai mare decât Padova, proprietăți și servicii mai scumpe. Ca și când ai compara Sibiul cu București și ai zice că e mai bine în București….
@Fisherman – eu vorbesc de Constanta, la 60 de mii iei un apartament care se inchiriaza pe piata cu 300 de euro si tu imi spui ce minune este in Italia unde se inchiriaza cu 200 de euro, nu?
Nu inteleg ce mare deducere fiscala iti da Italia, daca renovezi casa iti da banii inapoi pe electrocasnice in 10 transe anuale, adica in 10 ani? Adica eu dau 10 mii de euro pe aparatura astazi si statul imi da cate o mie de euro pe an? Nu este rau insa e parte din ecuatie, in nici un caz nu o sa echivaleze cu jumatate din chirie, nu?
Insa stai linistit, nici in Constanta nu are sens sa inchiriezi cu 300 la o investitie de 60 de mii. Cu atat mai putin in Italia.
Mai citește odată.. Deducerea nu este de 100%….. (ca în România 🙊). Dar statul este rău că îți dă bani degeaba în 10 ani.
Ce suprafață are apartamentul ăla din Constanța? Eu vorbesc de casă! Apartament găsești cu 150k, făcut decent, pe la 80/100m pătrați…. Și dacă tu compari Constanța cu Padova…. Sănătate și noroc. Că îți trebuie….
@Fisherman – investiile sunt o chestie matematica, un raporta intre risk si randament. Este irelavant ca tu cumperi o casa mare, 3 apartamente sau 10 garsoniere, ca sunt intr-un satuc din Spania, in Paris, in Constanta sau Peru.
Atata timp cat numerele au sens inseamna ca este o investitie buna si invers, daca numerele nu au sens nu conteaza ca este o vila impunatoare sau un apartament in centrul Bucurestiului.
Cum arata calculele? Chirie – rata la banca – impozit – asigurare – management – intretinere – renovare – un procentaj cat sta unitatea goala intre chiriasi. Dupa asta mai iei in calcul si potentiala apreciere a zonei.
Banii se fac oriunde, locatia este doar un alt factor din calcul.
Observ un paradox in piata imobiliara(imi caut de 6 luni un apartament), preturile sunt mari dar oamenii nu scot apartamentele la vanzare, foarte putine anunturi noi ies la iveala pe site-urile de profil, ma refer la cele vechi nu la rezidentialele noi.
Cele vechi sunt în oraș, deci au acces la facilități urbane (transport in comun, scoli, grădinițe, piețe etc) ; mai mult se închiriază.
Cele noi (in zona de preț medie și jos) sunt mai la porumb .
unde cauti?
In capitala, capitala moldovei.
Am asa un vibe de vara lui 2008. La fel, mesaje de genul „n-au cum sa scada”, „nu ai cum sa construiesti mai ieftin”, mai iesea si
Ciolacu… pardon, Tariceanu si spunea ca economia duduie, nu trebuie sa ne panicam.Fast forward – 2009, vine Boc si incepe sa taie din salariile bugetarilor, imobiliarele se duc pe copca, creste dolarul elvetian si toti corporatistii si bugetarii care se bucurau ca au pacalit banca, luand cate doua credite in franci elvetieni, incep sa planga cu sughituri. Ce vremuri!
La anul, vrand, nevrand, dupa ce a marit toate taxele cat a putut si i-a sarit tot mediul privat in cap, Ciolacu o sa fie nevoit ca sa taie si din privilegiile privilegiatilor. Vom trai si vom vedea.
Chiar ce-o mai fi facand Renderman? Cred ca la anul scoate iar graficele la inaintare :)).
Oare nu vine criza aia frumoasă care se tot anuntă de câțiva ani. Tot văd semnale prin SUA cu gradul foarte mare de indatorare a populație. Poate doar așa mai scad și dezvoltatorii din adaosul ăla baban de 150%.
@Sorin – mi se pare interesant cum oamenii asteapta o criza ca sa scada pretul imobilelor. Stii insa ce inseamna o criza? Daca ne ataca rusii maine intr-o saptamana pretul imobilor o sa scada brusc – vrei asta? Daca vine Ciolacu si spune ca nu mai sunt bani de pensii si nu se da urmatoare pensie scad preturile rapid cu un 20-30%.
O criza inseamna ceva serios care afecteaza toata populatia sau o mare parte din ea suficient cat sa fie disperati si sa vand mai ieftin – asta iti doresti?
bigbear, alternativa fiind „prostul care vrea casă să plătească prețuri aberante și să tacă dracului din gură”. asta ni se spune acum.
La masini cum este? Mercedesul costa atata, Toyota atata, Loganul atata. Cat erau preturile acum 2-3-5 ani? Sta cineva in loc ca lumea nu are bani de masina x sau y? Nu.
Ce faci daca nu ai bani de o masina noua si frumoasa? Iei ceva mai mic si mai vechi, nu?
De ce nu e la fel si in case?
@Bigbear: „Ce faci daca nu ai bani de o masina noua si frumoasa? Iei ceva mai mic si mai vechi, nu?” Faza e ca si sh-urile s-au scumpit si, de multe ori, e mai rentabil sa strangi din oo cateva mii de euro si sa iti iei o masina noua cu 5 ani de garantie.
@punKreas – eu am 5 mii de euro, pentru un Passat din 2010 cu 250 de mii de km la bord. Cate mii de euro mai trebuie sa pun peste astia 5 mii ca sa imi cumpar acelasi Passat nou nout si cu garantie? Ca nu comparam masini diferite, ca altfel as putea spune ca in loc de 3 camere vechi iti iei o garsoniera noua.
Construiți băieți, construiți, că populația României se reduce anual cu circa 100 de mii de persoane, deci, în medie, se eliberează echivalentul a 40 de mii de locuințe în fiecare an! Numai prin depopulare, fără să ne uităm la locuințele nou-construite. Altfel spus, dacă nu s-ar mai construi absolut nimic, am avea 40 de mii de locuințe în plus pe partea de ofertă în 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗻.
O să fie distractiv după ce trece anul electoral și vom descoperi nevoia de „puțină” austeritate care să mai regleze din deficite.
Daca se elibereaza locuinte in satele alea frumoase cu 3 pensionari, popa si primar nu inseamna ca va scadea pretul apartamentelor din Sebastian (zona de Bucuresti)
@gicu, și clienți proaspeți pentru București de unde scoți, din satele fantomă? Sau ne bazăm pe nepalezi, sri-lankezi și pakistanezi ca să suținem prețuri maxime?
Gicule,ia vezi cite apartamente stau goale in blocul tau.
Acru are dreptate .In blocul in care am crescut in Balta Alba acum locuiesc cam 40 la suta din nr. de persoane care locoiau in 90.
Si cam 15 la suta din apartamente sint goale.
De unde ar trebui sa înceapă corecția prețurilor?
Nimeni nu vinde un imobil (vechi) raportat la cât de puțin a costat el în trecut. Dar, teoretic, aceste persoane ar fi primele dispuse să accepte un preț mai mic în cazul unei scăderi de prețuri. Cel care a cumpărat/construit anul trecut cu 120k o sa refuze categoric să îl vândă la 110k.
În ce privesc prețurile la o casă de exemplu, te uiți la:
– prețul terenului
– costurile cu autorizațiile, drumuri de făcut
– costuri cu utilitățile
– costuri cu proiectarea
– costuri cu muncitorii
– costuri cu materialele de construcție
– timp petrecut pe șantier cu muncitorii și pe drumuri
Dacă le aduni toate astea plus marja de eroare și tot ți se rentează sa îți pui jobul pe pauză, ai energia, nervii și răbdarea ca sa construiești tu, atunci apuca-te de treabă. Daca nu, o cumperi gata făcută.
Muncitorii de calitate nu-s ieftini, materialele nu-s ieftine.
Procesul de construire este în momentul de față scump, atât din cauza materialelor de construcție cât și din cauza costurilor cu muncitorii, ca să vorbim de o scădere de prețuri.
De scadere a adaosului comercial ai auzit?
bun. daca sunt costurile mari ar trebui să avem produse de calitate cel puțin decentă, nu?
pereți drepți, spații ok, nu pereți de rigips și așa mai departe.
avem asta? ah, nu? atunci hai sa mai scădem 20% din preț și după aia să comentăm.
member baia din Cosmopolis? https://zoso.ro/vlogger-cosmopolis/
@Vali, ma refer aici strict la constructii decente. Cu ce ma ajuta ca imi face discount 5-10% daca imi da pereti strambi sau cu rigips? cu alte cuvinte o constructie de calitate slaba.
vezi tu, aici avem o problemă. nu există construcții decente. toate fură la spații, toate sunt construite grăbit, și toate au aceeași replică/scuză: cumpără acum că o să crească prețul.
@caposu: o sa sumarizez.
Daca eliminam constructorul din ecuatie si imi construiesc eu casa, tot o sa am consturi mari. Posibil ca apropiate cu cele ale pretului cerut de constructor (el cumpara cantitati mai mari de materiale, discount etc, foloseste acelasi tip de proiect la 10 case, umbla o singura data dupa autorizatii, negociaza un alt pret cu muncitorii pe care ii angajeaza pe cativa ani).
Deci chiar si fara constructor eu am costuri mari din cauza materialelor de constructie si a muncitorilor. Intrebarea mea este: de unde ar trebui sa scada preturile? tu zici din adaosul la materiale de constructie. Bun, si de ce nu scade nimeni? ca volumul de vanzari sigur a scazut.
Adi,
Esti in eroare mare.
Daca iti faci in regie proprie casa si ai niste minime cunostinte in domeniu si ceva timp de pierdut pentru supraveghere este foarte rentabil sa iti faci casa.
@caposu: ce intelegi prin minime cunostinte in domeniu? sa stii care materiale sunt mai bune/rentabile? sa stii etapele constructiei? sa stii preturile la orice in domeniu ca sa poti compara daca un lucru ii scump sau ieftin?
Tu ai construit in regie proprie? cu cat ai iesit mai ieftin decat daca cumparai casa?
Eu am avut de a face recent cu muncitori pe partea de finisaje si mi-a fost suficient.
Ex: Muncitorul lucrează cu anumite materiale (fiind mai scumpe). Nu alege ceva mai ieftin ca zice ca nu iese calitate. Pot eu sa stiu daca chiar are dreptate sau de fapt ii mai usor pt el sa lucreze cu materiale scumpe?
Adi, gresit! Muncitorul lucreaza cu materiale mai scumpe si isi baga picioarele in ele si le distruge de se duce dracu’ amenajarea ta cu materiale scumpe din cauza lui Dorel care habar n-are cum sa lucreze curat si conform.
Si la capitolul muncitori suntem o tara de prosti fiindca acceptam orice lucrare facuta in bataie de joc, cand de fapt ar trebui sa facem contract cu Dorel in care sa fie specificat clar faptul ca ce strica la montaj plateste domnul Dorel. Strica si nu plateste, il dai in judecata, sa plateasca naibii toata viata bulelile facute, asa poate se invata.
In alte tari exista inspectori independenti la care apelezi in caz ca Dorel face lucrari neconforme si daca ti se da dreptate si ti se confirma ca lucrarea nu este conforma, firmei lui Dorel i se ridica “autorizatia de Dorel” si plateste si pagubele pricinuite.
Pana nu o sa ne civilizam si in domeniul jegurilor astea de “mesteri”, nu o sa fie bine nicicum…
@Vali: stii prea bine ca 90% din cost il da locatia, De multe ori, diferenta de finisaje dintre un apartament de 2.5 k euro pe m2 din Pipera si unul de 1.5 k euro pe m2 din Popesti e minima. Ba chiar pot sa zic ca ala din Popesti este posibil sa fie compartimentat mai bine si mai mare decat cel din Pipera.
Fratele meu asteapta din 2019 sa tot scada preturile. nu-i convinea apt 3 camere cu 80k. acum un apt cu 3 camere asemanator e 140k. da, poate vor scadea la un moment dat, dar nu va mai ajunge niciodata iar la 80k. acum regreta si el si toti banii aia dati pe chirie.
pe de alta parte, salariul lui aproape ca s-a dublat in ultimii 6 ani. dar nu accepta ca si preturile la imobiliare s-au dublat. el tot asteapta sa se sparga bula.
eu cred ca cu romania se va intampla ce s-a intamplat cu croatia. in centrele mari: buc, cluj, brasov vor exploda preturile la imobiliare. nu conteaza natalitatea cand toti romanii vor in 2-3 orase, abia incep turistii sa descopere romania, abia incepem noi sa aducem 100k de imigranti pt munca, etc.
Haha . Brasov centru mare. Am ras irl.
este #8 https://www.topfirme.com/judet/numar-agenti-economici/
In primul rand, era vorba de centru adica orasul, nu judetul. 2 la mana – statisticile alea au legatura destul de slaba cu ceea ce inseamna puterea de cumparare in imobiliare. Si 3 la mana, stii presupun ca rentabilitatea firmelor este cam invers proportionala cu veniturile angajatilor, sau erai socialist doar de forma ? Chiar asa, ce s-a ales din mutatul la Oradea ?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Salariu mediu vs salariu median, săracii tot nu își permit deși top 10% trag mediul în sus destul de tare.
O sa razi, dar mediana din ce am văzut e cu doar vreo 10% sub medie, deci nu e mare diferenta… Nu schimba cu mare lucru situatia.
Altfel, nu pot sa nu remarc lipsa de contact cu realitatea… Bai, realitatea nu are legatura cu opiniile si nemultumirile voastre …
Un angajat care pune marfa pe rafturile din carrefour, poate sa isi cumpere un apartament? Ii da banca oare credit? Are de unde sa stranga bani pentru avans?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Și cine o sa le cumpere, la preturile astea ?
Sau tot o să crească salariile la romanika, depășim Elveția ?
Câte apartamente să cumpere aia care fac bani negri și gri ? Și ca să ce facă cu ele ? Sa le închirieze și să aibă cheltuieli cu reparatii, renovări periodice ?
Problema cu închiriatul, dincolo de faptul că 95% dintre români sunt deja proprietarii casei în care locuiesc, e că seacă rezervorul de chiriași potențiali! De unde mai iei chiriași, din satele fantomă, din orașele miniere părăsite? Închiriezi nepalezilor care fac Glovo la scorurile actuale?
În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, datele Eurostat (sistemul de referință Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul SCADE constant până în 2050. La fel și Clujul, Brașovul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție, Ilfovul.
În tot acest timp, fondul imobiliar a crescut și continuă să crească, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.
Lasa Elvetia, ia vezi cat costa un apartament in Budapesta, ca sa nu mergem foarte mult spre vest, ca acolo te ingrozesti.
Pur si simplu asta este tendinta, de scumpire lenta dar sigura. Foarte multi nu o sa isi permita sa cumpere peste 5-10 ani, moment in care vom incepe sa devenim o natiune de chiriasi. Exact ca in vest, ca aia nu sunt chiriasi ca asa vor ei, ci pentru ca nu isi permit.
Lasă Budapesta, repet întrebarea : cine o sa cumpere apartamente la peste 300 000 euro ? Fonduri de investiții ? Și o să le închirieze românilor? Cât ar trebui sa fie chiria lunară pentru a-și recupera banii și trece le profit, într-un interval de timp rezonabil ?
Chiria lunara in zonele decente o sa ajunga la 1200-1500 EUR. 3 camere, loc de parcare, aproape de parc si de scoala/gradinita.
Oamenii o sa ajunga sa isi pretuiasca mai mult timpul liber si sa prefere sa plateasca mai mult doar ca sa nu stea ca papagalii in trafic. Asta pe fondul unei tendinte de crestere a salariilor, ceea ce se intampla deja de ani buni.
Deci cam 20 de ani pentru recuperarea prețului, in ipoteza in care nu ar fi cheltuieli de reparații, renovări, perioade fara chiriași, nu ar trebui plătită dobândă pentru banii cu care s-ar cumpăra apartamentele…
Mda, sună a afacere tare bună…./s
Exact, 20 este multiplul general acceptat in industrie. Dar nu asta este P/E real, pentru ca in timpul celor 20 de ani creste atat valoarea apartamentului (300k va parea un chilipir) cat si chiria lunara.
O alta varianta este sa il votati pe imbecilul mitoman patologic de Simion, care va face case cu 35k.
ce prost ești, de ce nu 500keur, sau 750keur?
milionu’ chiar, că suntem prea proști să gândim, da’ cifre fără număr putem debita la infinit