Am dat temperatura la centrala în condensare mai jos…

Am testat pe două zile. Centrala e asta, Viessmann 32kw în condensare, am dat temperatura în instalație la 50 grade, în loc de recomandarea oamenilor care au instalat-o, care zic minim 55. Două zile cu 50, consumul s-a redus de la 17m3 la 15m3.

Acum sunt în dubii. Să cred în ce am testat sau să cred specialiștii?

 

consum-gaz-centrala

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Se poate si o comparatie in paralel si cu temperaturile exterioare si viteza vantului? Ai folosit aceleasi temperaturi interioare? Ai avut acelasi nr de oameni aceleasi ore? S-a aerisit mai mult duminica decat marti?

    Comentariu apreciat.7812
    • da, aceleași condiții.

    • Ca o centrala sa mearga cu temperaturi joase caloriferele trebuie supradimensionate. Altfel o sa funcționeze ca una normala.

      1118
    • 31 a fost mai rece decât 29, se vede pe orice site care iti arata un grafic de temperatura pentru Brașov de-a lungul zilei (temp de la ora 0 pana dimineață a fost cu 1-2 grade mai mică, în rest sunt destul de apropiate). În plus, și viteza vântului mai mare pe 31. O vorba mare spune așa: garbage in – garbage out. Concluzia este greșita.

      Indecis. Tu ce zici?269
    • PS temperatura in instalatie daca ai calorifere imense poate fi si 40 grade, atata timp cat transferul de caldura spre ambient depaseste pierderile de caldura ale casei. Doar ca, daca afara sunt -20, putin probabil sa functioneze ok la temperaturi reduse agentul termic, din vreme ce la -2 grade in medie temp exterioara ti-a mers centrala 5 ore in blana (consum ~3mc/h), sau mai mult timp pe o treapta de modulatie mai mica.

      1711
    • Am calorifere supradimensionate (160cm cu 6cm grosime, 1960w/ camera de 12mp) primite gratis de la Romstal ( am comandat cu ramburs, au fost livrate de ei direct, am vrut sa platesc dar cica nu e nimic de plata…).
      Am si aceasta centrala Viessmann 32kw (asta nu a fost gratis) setata la 45°C , acum afara e -2°C si e foarte cald in camera, la culcare inchid caloriferul. Am verificat la 21,5°C (setat termostatul) si temperatura exterioara -2°C/+2°C centrala pleaca de 2 ori pe zi, dimineata pe la 7-8 si seara tot pe la 20-21 maxim 22:00.

      Indecis. Tu ce zici?826
    • Am uitat sa specific, casa are 130mp (utili) pe 2 etaje, izolate exterioara 15cm, izolatie acoperis 20cm spuma. Geamuri in 3 foi de 54mm si rama bluevolution 92.

      Indecis. Tu ce zici?921
  2. Poti sa scazi si sub 50 pe tur, nu vad problema

    Indecis. Tu ce zici?259
    • Daca are calorifere supradimensionate poate altfel nu.

      Indecis. Tu ce zici?3111
    • Pentru o centrala in condensatie in general eficienta maxima este la 45 de grade. Acum, daca la temperatura asta nu face fata sa incalzeaza toata casa, poti sa o mai ridici (crescand si consumul).

      Indecis. Tu ce zici?3210
  3. Muta si de pe cicluri/ora pe TPI

    36
  4. Eu din ce stiu, condensarea merge cu atat mai bine cu cat temperatura apei e mai mica. De aceea merge excelent la incalzirea in pardoseala unde avem 50 de fapt condensarea nici macar nu intra in joc…

    Indecis. Tu ce zici?2712
    • Si eu am setata temperatura la 50 la incalizrea in pardoseala, ar trebui mai jos?

      59
    • @Ciprian In mod normal, da, ar trebui mai jos. Cel mai probabil ai una sau mai multe cutii de distributie prin casa, cutie in care se afla un robinet termostatat care coboara temperatura apei de la 50 de grade cat vine din centrala la 40-45 cat e maximul recomandat pentru incalzirea in pardoseala. Tot in cutia de distributie ar trebui sa fie si un termometru care sa iti arate ce temperatura are apa in instalatie. Sper sa ajute.

      Comentariu apreciat.377
    • Eu am direct 40 grade in centrala. Robinetul termostatat din cutia de distributie e setat la 40 grade.

      106
  5. Ca sa functioneze condensarea cat mai eficient este nevoie ca temperatura apei pe tur sa fie cat mai mica. 45-50 de grade maxim. De asta centralele in condensare se preteaza bine cu incalzirea in pardoseala, ca acolo setezi temperatura apei mai mica sa nu te arda parchetul la talpi.
    La o temperatura mai mica a agentului termic, incalzirea spatiului se face insa mai greu. Centrala merge mai mult timp sa incalzeasca spatiul. In practica insa conteaza dimensiunea caloriferelor. Un calorifer mai mare va incalzi spatiul mai repede decat unul mai mic.

    Indecis. Tu ce zici?308
  6. Teoretic trebuie sa ai consum mai mic cand scazi temperatura, presupunand ca temperatura de afara si aia din casa nu se modifica, dar mi se pare prea mare diferenta in cazul asta. Mai curand e posibil sa fie mai frig (nu cu mult, 1-2 grade) in unele camere din cauza ca apa ajunge acolo prea rece si de aici sa mai ai ceva reducere de consum.

    86
  7. Din ce-am inteles, la o temperatura mai mica de 55 evident ca scade consumul, dar scade per total randamentul centralei.

    Cred ca testul trebuie facut pe cel putin cateva luni inainte sa tragi o concluzie. 2 zile nu prea e relevant tinand cont ca si consumul de gaz desi e in m3, se traduce dupa o formula magica variabila stiuta doar de ei in putere calorica.

    @razvan, la incalzirea prin pardosea ar trebui sa ai pe la 30 de grade. Daca ai 50 de grade nu prea cred ca poti sa umbli descult :) Sau mergi in team buildinguri din alea unde umbli pe carbuni incinsi.

    Indecis. Tu ce zici?1123
  8. Ce ai observat tu este normal, cu cat temperatura apei din instalatie este mai mica cu atat centrala in condensatie va functiona mai eficient. Sunt insa si dezavantaje. In functie de cum sunt dimensionate caloriferele e posibil sa nu ajungi la temperatura dorita in toata camerele, mai ales cand este foarte frig afara, sau sa creasca procentul de timp in care centrala incalzeste si circula apa prin instalatie, deci uzura mai mare pompa de recirculare. Un alt dezavantaj ar fi ca la temperaturi mai mici de lucru nu sunt neutralizati compusii corozivi rezultati in urma arderilor si care, in timp, ataca arzatorul. Eu folosesc un termostat smart Tado care alege automat temperatura de pe instalatie in functie de conditiile din apartament si cele de la exterior. Sunt zile cand e mai cald afara si temperatura pe instalatie nu trece de 40 de grade pentru a maximiza eficienta.

    Comentariu apreciat.486
    • NOU
      #22

      Ce model de centrala ai? Am și eu Tado dar nu modifica temperatura apei, ci doar On-off pe calorifere. Ma gândesc sa nu fie greșit montat la mine.

      33
    • Doar anumite modele de vitodens merg cu tado pe opentherm. Exista o lista cu seriile compatibile pe pliantul care vine în cutia termostatului. Din păcate, nici a mea nu e pe lista – vitodens 050 W. :(

      33
  9. Miroase a sărăcie când ajungi sa faci dinastea:)

    Comentariu apreciat.16724
  10. Centrala are randament maxim la 50 de grade pe tur si 30 de grade pe retur. Daca scazi prea mult sub 50 pe tur risti sa nu mai functioneze in condensatie. Testele nu mint si profesionistii pot fi si prosti.

    Indecis. Tu ce zici?1031
  11. Ai dat si ultimii bani pe Tesla aia. Of of.

    Comentariu apreciat.393
  12. Nu te lua niciodata dupa specialisti. :)

    47
  13. Mie mi-a pus-o baiatul la instalare la 48.

    Indecis. Tu ce zici?284
  14. „Specialistii” din Romania sunt cam 99% hoti de meserie. Au furat si ei pe unde au mai lucrat de la unul altul. Daca aia de la care au furat faceau prost, asa prost fac si ei acum. Majoritatea nici nu inteleg fizica din spatele lucrurilor pe care le fac.

    Specialistul adevarat are scoala, are teorie in spate si pe urma practica si proiecte executate corect. Astia sunt 1%. Dar poate sunt optimist.

    Comentariu apreciat.6011
  15. O folosesti pentru incalzire in pardoseala sau calorifere ?

    610
    • Calorifere.

    • Acum invat la scoala exact despre asta, mai ales pompele de caldura, la mare moda in Germania. Ca sa functioneze optim, au nevoie de un „radiant” cu suprafata cat mai mare, ca temperatura agentului termic sa fie mica (ideal 35 de grade). Daca ai calorifere vechi, mici de fonta nu ai nici o sansa sa integrezi acea ceva in retea. Daca tu ai calorifere mari de tabla nu ai nevoie de 55 ci poate de 45. Sunt niste curbe mega complicate si complexe care se intersecteaza undeva in cel mai bun punct. Dar e un calcul facut calorifer/suprafata camera/care camera e principala ca si confort/si inca cateva.

      184
  16. Intrebarea caruia inca nu i-am gasit raspuns este:
    Daca dau temperatura mai jos cum ai facut tu, economia de gaze nu se compenseaza cu timpul mai lung de incalzire – deci consum mai mare de gaze?

    Indecis. Tu ce zici?3017
    • Păi el ți-a arătat consum mai mic de gaze.

      1313
    • Vrei sa spui cu discomfort termic? Ca daca e setat si ti-a aratat consum mai mic clar nu-s mai multe gaze.
      Pune si graficul de temperaturi, da-i lu chatgpt sa iti explice 😆

      72
    • Nu. Consumul nu e linear cu temperatura. Sa aduca apa de la 35 la 45 de grade are un consum mai mic decat sa o mentina la 55. E ca si la masina cu cat mergi mai repede cu atat consuma mai mult.

      410
  17. Ce aplicatie folosesti?

    47
  18. Mie atat cel care a instalat centrala in condensatie, cat si cel care a venit la revizie (vorbesc de oameni atestati de Ariston, nu de „meseriasi”) mi-au zis clar sa incerc sa o tin cat mai mult la maxim 50 de grade, ca acolo e cea mai eficienta.
    Asa ca toamna merg cu 45 de grade, apoi cresc usor pe masura ce scade temperatura afara, pina ajung la 50, cat am acuma. Cand scade sub -10 grade afara, dau 52-55 de grade, ca la 50 nu face fata.

    Indecis. Tu ce zici?296
  19. Eficienta centralelor in condensatie este data de temperatura de retur. La 20 grade pe retur are eficienta maxima. Bine, asta este greu de realizat, dar 30 grade se pot obtine. Pentru asta esta, cei care proiecteaza si monteaza centrale din astea se asigura ca:
    – locuinta poate fi incalzita complet cand temperatura de pe tur este cat mai mica (40-45 grade si retur la 20-30)
    – caloriferele sunt supradimensionate astfel incat sa fie cat mai mica temperatura de retur (si nu ai calorifere mici la baie, ca trece multa apa prin ele si creste tempertaura de retur)

    De ce este asa? pentru ca centrala in condensatie, dupa cum ii spune numele, are un condensator pus pe retura unde gazele dupa ardere condenseaza si recupereaza din caldura. Ca ele sa condenseze trebuie ca temperatura pe retur sa fie sub 55 grade (gazul condenseaza la <55 grade, peste aceasta valoare e ca si cand ar functiona fara condensatie) si cu cat temperatura este mai mica pe retur cu atat condenseaza mai mult, recupereaza mai multa caldura, deci creste eficienta.

    Comentariu apreciat.426
    • dar cel mai bine feirificati graficul din manualul centralei, majoritatea au un grafic unde arata cum variaza eficienta in functie de temperatura gazului de retur. La 20 grade este la 99% eficienta, la 55 grade este undeva la 60-70%.

      atentie, nu variaza liniar, intre 20grade si 30grade retur nu este diferenta asa mare de eficienta, poate fi 1%. Intre 45 si 55 poate fi insa si 30%.

      123
    • *gazului de retur -> apei de retur, voiam sa zic …

      124
    • condensor ca condensator e altceva

      165
  20. Tu ai reusit sa te conectezi cu aplicatia celor de la Viessmann la centrala?

    65
    • da, e relativ simplu, nu știu cum am făcut, e în manual, e complet stupid și antilogic, dar am reușit în câteva minute.

    • Mie imi da gherle la procedura de imperechere. Scanez codul QR si imi spune ca sunt incorecte informatiile. Le bag manual, tot incorecte.

      55
    • Bai, cum se desface capacul de la centrala ca sa ajung la codul QR pt wifi?
      „mesterii” mei n-au fost in stare.

      Am vazut pe net ca se baga 2 surubelnite pe jos. Poate careva sa faca un video mai clar?

      76
    • o balama, 4 autoforante, flex si iti faci o usita mica, mica, mica, de vizitare (da
      …stiu …sunt idiot)…

      62
  21. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2163
  22. Ia măsoară și pierderea de temperatură în 5 ore, ca mai jos:

    https://www.tado.com/gb-en/press/uk-homes-losing-heat-up-to-three-times-faster-than-european-neighbours

    Mie, la apartament 3 camere, Brașov, etaj 4 din 4, mi-a ieșit 0.6 grade. I-am bătut pe Austrieci.

    https://photos.app.goo.gl/N6sTPXcCZvBuj6US8

    Acum râd eu de ăia care comentau aici că e scump 5800 lei să schimbi termopanele :)

    94
  23. Ai DHW direct în centrală sau ai cu puffer extern cu termostat/sondă?

    Ți-a scăzut consumul în perioada raportată cu 1kw pe DHW, dar dacă asta se face în puffer extern atunci temperatura sare de 80 de grade, indiferent de cum setezi temperatura pe tur, că o lași la 55 sau la 50 chiar nu contează. Deci acei 0.4m3 la gaze consumați nu i-aș include în calcul.

    Altfel, dacă ai încălzire direct din centrală/încălzire în plăci sau cum îi zice pentru DHW, acolo ai setare separată, maximul este de 60 de grade și presupun că nu ai umblat la maxim DHW.

    Înapoi la întrebarea ta, da… cu cât o lași mai jos cu atât mai bine pentru eficiența condensației, dar îți dai tu seama când e prea jos pentru că îți este prea frig.

    47
  24. De când e ceva mai frig, eu am crescut de la 38 la 40. Ideal ar fi să meargă cât mai mult, la o temperatură cât mai mică, fără prea multe porniri/opriri. Dacă reușești să găsești echilibrul între temperatura mică a apei și temperatura dorită în cameră, e perfect.

    Pentru asta există termostatele de exterior, care modifică temperatura apei în funcție de temperatura de afară. E zi de toamnă, 0 grade afară? 35 în calorifere. E ger afară, – 15? Bagă 50 în calorifere. În lipsa unui astfel de termostat, poți ajusta tu temperatura manual, în funcție de temperatura exterioară.

    153
  25. Eu tin agentul termic la 40 de grade. Am echilibrat hidraulic caloriferele in asa fel incat sa fie toate calde dar sa am returul la 30 – 32 de grade. La o suprafata de 70 mp consumul este de 5 mc in 24 de ore.
    Cu agentul termic la 55 de grade consumul era de 8 mc.
    In casa am 19 grade constant zi si noapte. Avand o temperatura scazuta centrala functioneaza mai mult iar confortul este ridicat caloriferele fiind calde in permanenta.

    59
    • 5m3 in 24 de ore si 19C constant in casa? Statia meteo Vf Omu?

      Indecis. Tu ce zici?266
    • NOU
      #65

      Cum frate 19 grade? Ca eu la 21 deja fac tzurturi la nas. Eu tin termostatul noaptea la 23 si ziua la 21 si am 80-100 mc pe luna la 80 mp. Si nici nu e in condensare e o janghina de Ariston Bis 2 care sta sa pice.

      1214
    • Nicu, nu inteleg. E prea mare consumul?

      24
    • Eu zic că e mare. Consum 8mc/24h la 160m2 + 100mp spatiu tehnic. Spațiul locuit sta la 21 grade și cel tehnic la 18.

      31
  26. da catamai palatul ai de ai luat de 32kw?!
    ce ai facut cu condensul? …intamplarea face ca de 2 sapt caut si eu o centrala noua si 2/4 instalatori de centrale mi-au zis ca nu merge scurs in scurgere de fonta ca e coroziv iar ceilalati 2/4 mi-au zis ca nu e mai acid decat sucul de rosie si ca sa nu-mi fac griji :) din ce am mai citit le-as da dreptate alora de au zis ca e coroziv

    45
    • 300mp, ca oamenii, p+2ă, cameră de streaming, cameră de jocuri, cameră de citit, doar mă știi…

      condensul se scurge printr-o țeavă de plastic într-un sifon care ajunge în canalizare.

    • Chiar 16 m3 in 24 ore! Eu la 3 camere consum 3 M3/24 ore.

      La Vali de merită o pompă de căldură aer-apă.

      66
    • „300mp,…. cameră de streaming…”

      Am citit „de screaming” și chiar mă gândeam de ce naiba-ți trebuie 23°C în camera cu furci și topoare că, oricum, ăia cu care „vorbești” se încălzesc de frică.

      94
    • @Vali. 300mp / persoana locuitoare sau vorbim de cotete?

      67
  27. La un moment dat am comparat consumul zilnic raportat de app cu cel calculat din contor, pentru cateva zile; valorile din app au variat aleator cu pana la 50% diferenta fata de contor.

    Am lasat-o balta asa ca nu stiu daca e de la app, de la centrala mea sau de la karma, dar daca esti pus pe aflat adevarul poate te uiti si la contor.

    192
  28. Short review :D :
    Centrala o pornesc in Septembrie si o opresc in Mai, deci pompa de apa functioneaza 100% din acest timp iar flacara in centrala probabil undeva spre 95% din acest timp.

    Nu exista termostat la centrala, folosesc robineti termostatati la fiecare calorifer astfel controlez temperatura in fiecare incapere din casa, agentul termic e permanant cald.

    Temperatura agentului termic e stabilita de un senzor de exterior (variaza intre 36 – 65 grade, la 0 grade afara e undeva la 42-44 grade, parca…)
    170mp2 locuibili cu o izolatie saracacioasa a casei construita acum 17 ani.
    Consum ~300m3 dec.2022, temperatura ambientala 22-23 grade

    Din ce am studiat cand am cumparat centrala (schimbat acum 6-7 ani cu Ariston Genus Premium Evo 24 EU) astfel de centrale au eficienta maxima daca temperatura agentului termic nu depaseste 47-49grade.
    La mine nu cred ca sunt depasite aceste temperaturi mai mult de cateva zile pe an.
    Fata de centrala veche clasica s-a simtit o diferenta de minim 25% la consum. Am avut oarecum noroc si din cauza caloriferelor un pic supradimensionate care
    imi permit sa folosesc centrala la temperaturi mai scazute.

    93
  29. Eu daca o las la 50, centrala merge aproape non-stop. Am dubii ca scade consumul, dar din pacate nu am cum verifica „smart”.

    43
    • @Bogdan: e f simplu sa o faci și nesmart. Cauți pe vreme sa ai doua zile cu temperaturi asemănătoare. Notezi de pe contorul de gaze în prima zi, la 8:00 sa zic și setezi la centrala temperatura 1, cea mare. A doua zi verifici contorul de gaze, notezi consumul și modifici centrala pe a doua temperatura. Peste alte fix 24 ore notezi consumul de gaz și vezi cum iesi mai ieftin.

      52
  30. Testat prin 2011 cind am pus asta in condensatie de acum (Motan MkDens 25) si ramas pe 45 la calorifere. Calorifere cit de mari s-a putut peste tot (am unul de vreo 3 metri in dormitor, cu robinet termostatic pe el) si termostatul in sufragerie, unde am pierderile cele mai mari de caldura. Jucat un pic si cu temperaturile, de la 22.4 la 21.8 nu simti mare lucru in real life, dar diferenta pe factura e de vreo 15-20% (depinde si de temperatura exterioara, desigur). Incepind de iarna asta am redus la 20.8 ziua si 19.8 noaptea. Nu se plinge nimeni ca vai ce frig e, in schimb factura e in continuare rezonabila (a venit 250 RON pentru septembrie-decembrie, probabil in lunile astea cu frig va veni un 250-300 pe luna, cel mult.

    66
    • La calorifer de 3 metri în dormitor, mi-e frică să te întreb ce mașină ai în garaj..Dormitorul meu unde visez in culori are 4 lungime pe 3,5 lățime. Dacă bag un calorifer de 3 metri, scot patul și priponesc un hamac.

      232
    • doarme pe calorifer. ca boșii.

    • E dormitorul junioarei. Am preferat combinatia calorifer imens + robinet termostatic unui calorifer mic care sa se incalzeasca simultan cu celelalte cind vrea termostatul de ambient, dormitorul fiind camera cea mai calduroasa. Se pare ca am gindit-o bine. P.S. Nu am masina, insa in conditiile astea de trafic/drumuri, daca ar fi sa ma deplasez cu ceva personal, as lua elicopter. Wait, ca stau la bloc…

      16
    • Pe ce termostat poți seta subdiviziuni așa mici la temperatura? Al meu are din 0,5 in 0,5 grade și nu e prea plăcut sa se oprească la 22,5 și sa pornească la 21,5..

      01
    • Subdiviziunea la al meu e de 0.2… e un Euroster. Fix asta – https://euroster.pl/en/product/euroster-2006

      21
    • Cred ca e in moderare comentariul anterior, sau o fi fost o eroare la mine, asa ca raspund din nou – Euroster 2006 TX.

      01
  31. Cand micsorezi temperatura apei in instalatie, scade si consumul. Ai descoperit gaura de la covrig …

    Indecis. Tu ce zici?1318
  32. cauta pagina 85 din manualul cu Instrucţiuni de montaj şi service a centralei. Din pozele de mai sus se vede ca a scazut consumul cu 14% dar si heatings cu 12%, deci e mai eficient la 55. Dar si consumul de apa calda a scazut cu 57%.

    73
  33. Tocmai ce faceam si eu un test, ieri si azi, tot asa conditii identice. Dar nu am facut decat pe jumatate de ora aseara si jumate acum.
    55 vs 50.
    Ieri am consumat 0.5 mc cu temp la 55 si a crescut temp de la 20.0 la 21
    Astazi am consumat 0.4 cu temp la 50 si a crescut temp de la 20.0 la 20.6
    Temp afara si ieri si azi 2 grade, apartament 2 camere, 50mp.(bloc nou)

    41
  34. Când ești blogger, faci economie la gaze. Vezi dacă n-ai învățat carte sa te faci it-ist?

    88
  35. 1 capturile de ecran sunt din app a centralei?
    2 Cum naiba setez temperatura pe tur la un Saunier Duval nou de 31kw, inainte de a pune termostat, setam direct din centrala, acum am pus termostat si nu mai pot umbla la temp pe tur, doar din termostat setez temp dorita in casa si centrala decide cat baga pe tur…uitandu ma la contor, consuma mai mult decat cand nu aveam termostat.

    11
  36. Termostat on/off sau opentherm?

    00
  37. Constanta apartament 3 camere 75 mp utili, pozitionare sud, 6 radiatoare din aluminiu, centrala Immergas in condensatie, ACM 47 grade, pentru radiatoare 38 de grade, termostatul este reglat la 21.5 grade ziua si 21 noaptea.

    Consumuri anuale :
    2018 – 413 mc, maxim lunar decembrie 76 mc
    2019 – 371 mc maxim lunar ianuare 70 mc
    2020 – 420 mc, maxim lunar ianuarie 75 mc
    2021 – 349 mc, maxim lunar februarie 67 mc
    2022 – 369 mc, maxim lunar februarie 69 mc

    11
    • Zi-ne si ca stai la etajul 2 din 4, fara pereti exteriori pe colturi, iar blocul e izolat cu polistiren de 10, daca nu chiar 15-20. P.S. Ai ceva detalii lipsa, poate nu e cum zic eu, dar ar fi frumos sa clarifici toate detaliile. Oricum ar fi, felicitari pentru valorile de consum!

      30
    • Notez consumul intr-un tabel xls de aceea am trecut si datele pe fiecare an si luna cu cel mai mare consum din an. Etajul 8 din 10, izolatie exterioara cu polistiren de 5 cm cand s-a izolat tot blocul, iar in casa ce am exterior pe nord am izolat cu vata bazaltica de 3 cm.

      10
  38. De unde informațiile astea ca scade randamentul scăzând temperatura??
    Dimpotrivă, centrala in condensare funcționează mai eficient odată cu scăderea temperaturii. Diferența majora este un recuperator de căldură care adaugă energie din gazele care la varianta clasică sunt evacuate. Condensul e un amestec de H2SO4 și apă care se formează in acest recuperator adițional. Crescând temperatura pierzi avantajul recuperatorului, centrala funcționează ca o centrala clasică.
    Practic, eu țin temperatura caloriferelor la 47C. Apa menajera la 45.
    Din experiența, pe o luna de vară, cu doi consumatori plăteam prin 2020 cam 60 de Ron pe gaz, deci apa nu e un parametru relevant in ce privește energia.
    Economii reale obții reducând temperatura din casa la 20-21 de grade.

    51
  39. Casa – 210 mp – calorifere supradimensionate – 175% – centrala 24 kw functioneaza pe 45 grade – consum pe zi – 14 m3 – asa functioneaza in mod normal.
    la 55 grade consumul devine 18 mc . (25.5 temp in casa – sunt idiot, stiu, aia e)

    probele le-am facut in conditii similare – rezultatul fiind similar ca si procent.

    Casa este izolata – desi nu foarte bine, in viitor va trebui sa pun polistiren in pardoseala si suplimentat izolatie acoperis pt mansarda- solutia cea mai buna pare a fi – placi PUR sub tabla acoperis – sa nu mai fac dezastru in casa. plus rulouri la geam.

    Deci mai e loc de imbunatatiri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube