De ce nu m-au mâncat câinii de stână

Am avut noroc ca înainte de 30 să mă apuce mersul pe munte și nu mersul la curve, merg atât în drumeție cât și în alergare. De ce alerg e altă poveste, de ce merg pe munte e mai simplu: pentru că am crescut în București, pentru că orașul e din ce în ce mai zăpăcit, nici eu nu mai am aceeași răbdare ca acum 10ani, pentru că am destule responsabilități la muncă, pentru aer curat, liniște – mai puneți si voi aici din ce se mai găsește pe net referitor la petrecut timpul în aer liber – cele mai multe din ele sunt adevărate.

Nu am avut atât de multe întâlniri cu ursii, ba chiar cele care au fost nu au fost atât de spectaculoase precum v-ați aștepta. Mici pete de culoare închisă suficient de departe sau îndepărtându-se încât să nu prezinte vreun real stres. Ursul este pe munte și dacă-l văd, și dacă nu. Nu trăiesc o secundă cu impresia că, dacă nu l-am văzut, nu am trecut pe lângă vreunul prin boscheți, mai ales când alerg.

Revenind: câinii de stână. Vă las câteva sfaturi încropite din experiență, însă mai ales din diversele întâlniri cu ei – fără vreo ordine anume:

  1. Îmi feresc pielea. Nu sunt prost.
  2. Ciobanii nu sunt tovarășii mei de pahar. Ciobanii nu sunt acolo să mă protejeze pe mine. Ei, precum câinii, au un singur scop: să protejeze stâna.
  3. Nu mă bazez că le dau cu toporul în cap, că fac schema aia din filme sau mai știu eu ce. Un moment de grabă și ajung la știri.
  4. Că am zis de știri, nu pun botul la ce mi se servește în media referitor la numărul maxim de câini permis, dimensiunea câinelui, câte coaie să aibă, dacă cu floci albi sau gri. Ciobanii (încă) fac legea.
  5. Nu mă salvează politia/jandarmeria montană. Au altele mai importante.
  6. Dacă văd stâna, sigur are câini. Nu contează câți, că-i Azorel, Costică Prietenosul. Are câini iar eu sunt pe tarlaua lor, nu ei pe a mea.
  7. Sigur unul din câini e mai agresiv decât toți ceilalți la un loc.
  8. Am fost înconjurat de câini de stana de nu mai știam să îi număr. Doi ciobani cot la cot cu mine. Ciobanii cu toiagul în cap la câini, câinii tot să ne mănânce. Cu tot cu ciobani!!! M-a salvat asta. Ciobanii nu au zis nimic că schelălăiau câinii.
  9. Când văd stâna, țip după cioban. Ai mulți câini? Pot să trec? Chestii de bun simt. Nu am întâlnit cioban să mă ignore sau să nu îl țină pe șeful grupului. Ne-am urat un civilizat ziua bună! și aia a fost.
  10. Din toate alergările și drumețiile, de mult prea puține ori a fost nevoie să folosesc sprayul vs. de câte ori l-am cărat aiurea. Este genul de lucru de care am nevoie doar o dată cât să nu renunț la el.

Drumeții cu spor!

pregatiri-462

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Iar daca m-au mancat, m-am scarpinat.

    00
  2. Io zic ca ai avut ghinion, nu noroc.

    00
  3. Nu sunt muntii ciobanilor si ai javrelor lor. Nu mai pun ca intreaga fauna e afectata de cainii aia. Mi se pare ca acceptam prea usor problema asta cu cainii. Muntii nu sunt ai ciobanilor si ai cainilor. Nu inteleg de ce ii lasa inclusiv in rezervatii naturale sau situri Natura 2000 strict protejate. Sa vezi ce frumos e cand ai si copii mici si trebuie sa duci o batalie cu o haita semi salbaticita. Pai sa nu le dau si la ciobani cate un spray in mufa? Mi se pare ca discursul public e in zona de acceptare si nu este ok.

    E o situatie similară cu cea in care te plimbi prin oras si cainii unui individ te ataca. Nici muntele nu e al ciobanului. Daca ciobanul are terenul lui e alta discuție.

    10
    • Scris la celalt articol, am fost downvotat to oblivion.

      Ciobanii au parcelele lor alocate de primaria de care apartin, nu umbla cu oile de capul lor.

      Cainii ciobanesti obligatoriu au la gat jujeu sa nu prinda vanatul, vanatorii au voie sa traga in oricare caine fara.

      In general cainii ciobanesti te intercepteaza inainte sa intrii in zona pe care o apara si intentia lor e sa te tina acolo pana vine ciobanul, nu sunt chiar javre ordinare, ca daca ar fi, nu ar trece ziua fara un excursionist in groapa, ca vorbim de caini de 60 kile invatati sa atace ursul.

      10
    • din cate stiu chestia cu vanatorii au voie sa traga in oricare caine fara jujeu nu mai e valabila de cativa ani.
      Am umblat ceva pe munte in ultimii ani si probabil sub juma din cainii vazuti cu oile aveau jujeu.

      01
    • Nu e nene nicio fauna afectata de caini. Sa nu mai existe stani ca ii arde unui bucurestean sa se regaseasca cu natura 1 data la 2 ani (eventual si cu copchii mici, ca asa se poarta) si ce sa vezi, sunt animale in padure.
      Dupa tot acelasi bucurestean se mira ca nu mai gaseste branzica cu gustul ala de la bunica. Mai incearca si alt gen de concedii, aparent astea prin natura nu prea te ajuta. Sau poate nu ti-ai luat portia pe anul asta.

      03
    • Atat timp cat merg pe poteci marcate si platesc taxa de access in parcul national, este deplasat sa am pretentia sa pot face drumetii in siguranta ? Am fost inconjurat de caini de mai multe ori si ciobanii stateau deoparte si radeau de mine sau „Nu am ce sa le fac, descurca-te si tu” . Incep sa cred ca fac intentionat sa nu mai vada lumea cum taie padurea si ce alte mizerii fac pe acolo.

      21
    • Nu inteleg de unde downvote-urile. Se pare ca unii apreciaza mai mult branza cu gust de cioban comparativ cu plimbarea in natura. Ciobanii de acum nu mai au nimic in comun cu traditia. Lasa o gramada de deseuri in urma lor, nu dau de mancare la caini pe principiul ca se descruca ei cumva, la stana vin cu 4×4, duc la pascut oile inclusiv tarziu toamna si iarna cand pasunile ar trebui lasate in pace. Vedeti in zona Moldovei cum pe toate dealurile au aparut cocioabe de stani si in jurul lor munti de gunoaie si pasuni rase pana la pamant.

      30
    • Posibil @vlad dar la mine in sat e obligatoriu sa il aibe, era o perioada cand se vanau mistreti cu cainii ciobanesti mari.

      Cei mici care sunt pentru intors oile nu au, aia au nevoie de viteza.

      Sursa, sunt implicat in niste proiecte de promovare locala, ciobani inclusiv. Am fost printre cei cu ideile de realizare a https://www.google.com/amp/s/m.mediafax.ro/amp/social/reportaj-un-cioban-din-rotbav-rescrie-istoria-transhumantei-in-carpati-dupa-mii-de-kilometri-pe-jos-foto-11379701 si a fost un succes.

      00
    • da, sunt sigur ca ciobanii respecta toata legislatia in vigoare si fac cerere sa le fie alocate parcele si pun jujeu la toti canii si alte alea pentru ca sunt niste oameni foarte educati si foarte responsabili si cu mare incredere in institutiile statului

      10
    • @Baltha Zerus: pleaca, ba, cu logica ta d-aci. unde-i matterhorn ala sa te faca prost ca iti expui logic argumentele?

      00
    • @baltha zerus – eu am zis doar ca nu prea am mai vazut in ultimii ani caini cu jujeu. uite si in filmul lui razvan – e vreun jujeu pe acolo?
      Se poate ca lucrurile sa fie diferite in anumite zone, eu am mers mai mult in partea de sud si noi nu suntem campioni la civilizatie.
      Felicitari pentru proiect!

      00
    • @Baltha Zerus: Au pe dracu jujeu, doar o parte au. Plus ca la stanale de sub munte unii au rotweilleri si alte rase minunate.

      00
    • hai ca mai adaugam un sfat util la lista din articol. Cand te molfaie Grivei sau Costica il iei deoparte si ii explici. Bai patrupedule nu e nevoie sa fim agresivi adica javre (ok iarta ma ca te am jignit) e loc pt toata lumea natura si padurea nu apartin doar ciobanilor si javr..ok sorry my bad. Sigur va intelege si pleaca linistit dupa ce ti da o limba pe rana sa o dezinfecteze. Pare un sfat desprins din cartea Vital tips to survive in nature de Claudiu Nasui …

      00
  4. Eu zic ca nu mai era necesar un update.

    00
  5. S-a intamplat in Iezer acum 2 saptamani. A fost pentru prima data cand am crezut ca nu scap nemuscat. Unii cu ATV-uri s-au intors din drum, efectiv nu au reusit sa treaca de ei.

    https://streamable.com/joabnq

    00
    • spray ?

      00
    • Faina Orbea.

      00
    • „Nu-ti fie frica” :)))))

      00
    • La cum dadeau din coada pareau mai degraba prietenosi.

      01
    • Daca si aia sunt caini agresivi.
      Exercitiu de copil de 4 ani. O poza cu munte si apoi: oi, caini, atvuri, biciclete – Alegeti care obiecte nu sunt la locul lor.

      Unii fac maratoane pe munte, altii downhill…nu ne mai place sa ne plimbam pe munte ca boomeri.

      01
    • L-au simtit pe ala cu bicicleta ca era om rau…

      00
    • Cat timp cainele da din coada si latra, nu musca.
      Trebuie doar sa te impui prin atitudine si glas, nu sa ii ameninti fizic, cum ar fi aplecatul dupa piatra sau sa te faci ca ii lovesti.

      01
    • @Boris

      E asa de usor de pe canapea :))

      10
    • Razvan, poate am gresit, nu am mai fost pe munte de cand a fost basescu presedinte, si s-or fi schimbat lucrurile in privinta cateilor. Cand mergeam eu, nu cred ca erau nici ciobanii mai trezi, nici cainii mai blanzi, dar poate na, s-au schimbat.

      Totusi ce vad acum cand ma duc „la” munte e ca din cauza de echipamente profesioniste, elicoptere smurd, si altele zici ca e olimpiada de sporturi extreme. Plm, in ’95 puteai sa iti sucesti glezna pe vreun bulevard gen 2000-piatra arsa. Nu aveai nici gps, nici telefon sa anunti pe nimeni, nici smurdul nu ridica sapte elicoptere sa te caute. Deci erai ceva mai cumpatat. Acuma sa moara bibi, nu mai puteti vedea muntele decand din seaua unui mountainbike de 5000 de euro la 30 de KM/h si eventual pe un traseu pe care nu a calcat picior de turist vreodata.

      10
    • Banuiesc ca cei care au dat downvote cunosc foarte bine domeniul, nicidecum nu sunt cacasiosi care fug cand vine un caine latrand spre ei.

      Iar daca voi nu puteti gestiona o situatie amuzanta precum cea din clip, imi pare rau pentru voi.

      Toate bune.

      01
    • @Razvan – Iti zic din start ca nu sunt superdog lover psyho. Merg si am mers cu bicicleta si m-am confruntat des cu situatii care au implicat caini, in anii in care la fiecare 4 blocuri era o haita de caini dar si pe trasee de munte.

      Cei pe care i-ai intalnit tu sunt departe de a fi din soiul celor mai agresivi, cel putin in comportamentul filmat de tine. Si aleg sa iti scriu in ideea in care citesc si altii si poate o sa ii ajute.
      Incearca sa ii ocolesti, fara sa para ca ii ocolesti. Incearca deci sa nu ii fixezi foarte mult. Arata ca tu esti cu treaba ta si ei cu a lor. Ce-i drept rotile ii ațâță destul de mult, dar poate alta data vei fi pe jos. Daca fugi de ei, fii pregatit pentru un animal care prinde 40-50km/h, in plus vei arata ca o prada, altfel de ce sa fugi (gandeste el).

      Daca te intersectezi cu ei, incearca (si insista) sa te imprietenesti cu ei, sa le vorbesti domol sa incerci sa ii calmezi. Tu impreuna cu prietenul vostru il imitati pe cioban, insa ciobanul are o autoritate in fata cainelui. E ca si cum vin eu la tine acasa si incep sa-ti dau ordine. Nu face decat sa te enerveze. Nu adopta din prima varianta tipatului si a gonitului cu marsh.
      Un amanunt foarte important: si cand vrei sa te imprietenesti cu ei si atunci cand vrei sa ii calmezi si atunci cand vrei sa ii gonesti, trebuie sa te adresezi liderului haitei. Ceilalti il vor urma pe loc sau la scurt timp. Nu e intotdeauna cel mai guraliv, dar de obicei e cel mai mare/fioros dintre ei.
      Apoi vine parte de limbajul corp. E bine ca incercai sa pui bicicleta intre tine si ei dar cu niste miscari bruste si sacadate, care iarasi nu fac decat sa ii intarate.
      Ideea e sa le dai impresia atat in ton cat si in miscari si comportament ca nu reprezinti o amenintare pentru ei/turma/cioban.

      Abia dupa ce nu merge nimic poti sa incerci sa ripostezi, sa tipi, dar in acelasi timp incearca sa te retragi si sa nu te lasi inconjurat.

      00
  6. Rescriu eu articolul pentru cei care n-au timp de tot felul de exprimări diferite care spun același lucru.

    Deci,

    Titlu: De ce nu m-au mâncat câinii de stână
    Text postare: Am avut noroc.

    Mulțumesc!

    10
  7. În articolul postat de Vali comentariile merg de la o extremă la cealalta.Ca de obicei, realitatea e pe la mijloc(mai spre stînga sau dreapta).Cei care au pățit-o văd doar extrema Kill, ceilalți bat din gură de parcă ar merge la plimbare cu un chihuahua.
    Nu trebuie să mergi pe munte să ai tatuaje de la un cîine, deocamdată nu au dat goarnele media că cineva a murit din cauza mușcăturilor de cîini pe munte, în orașe, da.
    Nu discut de urși, că ăia sînt altceva.
    Nici nu sînt dresor de cîini să nu îmi fie frică, dar nici să dau cu parul(dacă îl am) în ei imediat ce îi văd.
    Articolul acesta e exact ce trebuie.

    00
    • Daca ai fi dresor de caine, ti-ar fi frica de o haita, pentru ca ai intelege cum le functioneaza creierul. Iar pedigree-ul cainilor de stana e „ma-sa a trait 5 ani si s-a batut cu 3 ursi. Tacsu a trait doar 3, are in palmares 2 lupi si 4 ursi. Intr-o zi s-a enervat si s-a incaierat cu cine nu trebuie”.
      Cainii de stana de la noi pe langa instinctul nativ de a proteja si a fi utilitari, nu prea stiu de gluma. Inclusiv selectia se face in directia asta. Nu intereseaza pe nimeni sa fie ca aia draguti de pe Insta, care se duc la competitia de „condus” oi. Ii intereseaza sa pazeeasca de animale de prada patrupede sau bipede, ca-mi imaginez ca Baltagul n-a fost chiar o fictiune 100%

      10
    • @sly
      Au fost mai multe cazuri de femei si copii omorati de caini „plecati de la stana” si care i-au atacat in sat, sau pe langa sat.
      Strica un search pe google ca e gratis si poate iti trece de pacifism.

      10
    • @hagarnu ai: discuția este despre munte, nu cîini plecați de la stînă la sat.

      00
    • @F. dacă ai fi dresor ai știi mai bine decît mine sau majoritatea cum să te aperi.
      Partea aia cu apărat stîna de bipede e valabilă la unii cîini, la alții nu, deci vorbim doar de extreme care sînt puține raportate la total.

      00
    • @habar nu ai: ce să zic, hop și tu atoștiutorul cu search pe google.Învață un lucru: vrei să construiești, atunci vino cu argumentele, nu „dă și tu un search” ca oricare koaye.

      00
    • NOU
      #39

      Nu dai cu parul. Cand armezi esti vulnerabil. Deci nu. Mai bine ii dai cu o piatra mai maricica…

      00
  8. Bre, problema e nitel mai nuantata. Si nu prea merge cum spui matale. Sau cel putin nu intotdeauna.

    Si eu bat campii de cam la fel de mult timp si pot sa spun sincer ca situatia s-a schimbat teribil in ultimii 5-7 ani,si in functie de zona in care balauresti, cainii nu au acelasi narav.

    Acum 20 de ani singurele spray-uri disponibile erau din alea mici, si nu cred ca fi luat vreunul cu mine pe munte, ca nu-i vedeam rostul.
    Mai mergea cu un „ni la oi” mai fluiera ciobanul, era oarecum controlabila treaba. Am batut toate salbaticiile in studentie, cu trasee de mai multe zile in care rar vedeam om si cu toate astea nu tin minte nici o interactiune memorabila cu cainii de stana.

    Eh, de …sa zic 10 ani incoace, s-a schimbat paradigma din ce mai se pare a fi trei motive principale:
    1. A crescut imens numarul de ursi. Asta nu e vreo surpriza. Am vazut 9 (NOUA) ursi duminica seara pe marginea drumului dinspre tunel spre vidraru acum 1 luna.
    Asa ca stanile au inceput un fel de „cursa a inarmarilor”. Caini mai mari, mai rai, mai multi.

    2. S-au popularizat la noi rase de caini de talie uriasa si comportament agresiv, kangal de exemplu.
    Si au avut timp sa-i corceasca si pe astia locali, rezultand exemplare care mai au doar vag legatura cu „ciobanescul” ala latos pe care il stiam toti.
    In plus, majoritatea proprietarilor de oi cauta exemplare cat mai mari si mai agresive pe care ii dau pe mana ciobanilor adunati de pe te miri unde si care nu ii pot controla.

    Sunt zeci de filme pe youtube cu „crescatorii” unde stapanii se lauda ca au cei mai mari si mai agresivi caini. „Abia pot sa-l tin” si „rupe tot” e lauda si marketing.

    3. Sunt mult mai accesibile masinile de teren, sunt bani mai multi si e mai ieftina mancarea. Asa ca de multe ori „stana de munte” nu mai e un adapost temporar, ci o adevarata ferma. Fiind usor de ajuns, „patronilor” le e mult mai simplu sa care saci intregi cu mancare pentru cotarle si asta nu mai e o parte importanta din decizia de a tine 5 caini, sau 10, sau….20.
    Practic fiecare stana mai serioasa e o mini crescatorie unde probabil o treime din caini stau in mod real cu oile, restul fac haos „pe langa casa” in stare de semi-salbaticie, unde isi asuma un teritoriu imens prin comparatie cu stana.

    La fel, comportamentul e diferit in functie de cat de obisnuiti cu oamenii in zona:
    1. Pe traseele turistice foarte umblate ( creasta principala a Fagarasului, Bucegi, Piatra Craiului), cainii sunt practic o non-problema. Vin la cersit cum vad un rucsac, rar mai latra asa, mai in scarba sau se tin dupa tine pana pe varf de plictiseala.

    2. Pe traseele turistice pustii ( cai de acces spre creasta, prin Retezat, Orientali, etc.) merge la noroc cam cum spui tu, in functie de situatie. Nu cred c-am folosit vreodata spray sau petarde aici pe caini.

    3. Prin locurile non-turistice, de obicei, cum e aia unde l-au muscat pe neamt. Sau orice zona de offroad.
    Aici turistul e vazut ca intrus. Prima intrebare e „ce cautai domne aici”. Cainii vad oameni doar ciobanii si „vecinii lor”, dar se cred sefi de trib si nu prea pot fi controlati. Traiesc intr-o stare de semi-salbaticie si cam fac regula.

    La astia nu merge cu cutu-cutu si biscuitei, eu personal as compara intalnirea cu astia cu o haita de lupi, ei nu apara nimic, ei pur si simplu te vaneaza.
    Sincer, aici, cum spuneam si la articolul anterior e „free for all”, dai cu tot ce ai minutele alea pana poate se trezeste ciobanul din betie si speri ca-i mai poate linisti, dar e posibil sa si-o ia si el la pachet. „Nu asculta de mine”, e iarasi o fraza des intalnita aici.

    Ca metoda de aparare, personal eu iau cumine spray de urs si petarde peste tot, mai putin in zonele neumblate unde….topor sau maceta, ori o bata zdravana. Primul meu gest cand intru in padure aici e sa fac o bata „ca pe mana”, ca nu se stie.

    40
    • This guy hikes

      00
    • Misto articolul scris de tine cu sfaturi mai mult decat utile.
      Acum imi vine sa ma echipez ca Rambo cand plec pe munte si eventual as lua si un tanc cu munitie de razboi ca sa fiu sigur.

      00
    • Like! Big one.

      00
    • Pirații muntelui ar putea sa faca un video tematic.

      00
    • excelent spus. Am avut un carpatin si desi era extrem de agresiv in curtea lui, credeai ca rupe gardul cand nu ii placea de cineva o singura data s-a intamplat sa intre un nebun fara noi acolo si in mod curios nu l-a rupt. Doar l-a prins de brat si l-a retinut pana cand a venit cineva sa-l scoata. Omul a avut doar o vanataie, nici nu i-a dat sangele. Iar pe strada era super linistit.

      Ff multi din cainii pe care i-am vazut pe munte in ultimul timp erau de necontrolat inclusiv de stapani.

      Nu cred ca am vazut acum 10 ani sa fie caini care sa le zica ciobanul „ni la oi” si ei sa mai scoata mai mult de un marait. Acu se lupta cateodata cu ei sa te scoata, ca in filmuletul pus de Razvan.

      10
  9. Am pățit și eu, dar nu la stână, ci la capătul lu’ 135. Am strigat după șofer, nu după cioban, și cică sunt prietenoși, chiar dacă erau mari și șapte.

    00
  10. Nu vad in comentarii nicio legatura intre 1. a crescut enorm numarul de ursi si 2. sunt mai multi caini mari decat acum cativa ani. Oare sa nu fie niciuna?

    00
  11. Eu de obicei in timp ce astept ciobanul mangai cateii pe burtica, ma mai iau la tranta cu ei, mai iau niste capuse, le mai scot niste scaieti din blana…dar astia is caini mai ardeleni asa, de prin apuseni, chill

    00
  12. Nu mai bine eviti? Sunt nșpe aplicatii si bloguri cu aproape fiecare traseu in care oamenii mentioneaza stane si pericole.
    Vrei sa urci pe varfu X, dar este o mentiune ca-s caini de stana agresivi sau o fost vazuti ursi? Te duci in alta parte, pe alt traseu.

    Mi se pare mai sanatos sa mergi in siguranta, pe un traseu mai light, la aer curat, decat sa urci pe nushce varf doar ca sa pui poza pe insta cu placuta pe care scrie altitudinea.

    00
  13. Oare cum e situația prin America?

    00
    • Probabil/mai mult ca sigur pe acolo prin USA multi au arma de foc la ei si in caz ca apare vreun grizzly pufos sau vreun caine agresiv sau alt animal …stiti ce urmeaza. Nu sta nimeni pe acolo sa dea biscuiti sau bobite si sa mangaie pe burtica animale semisalbatice sau salbatice.

      00
    • Gigi, lasă probabilitățile, vrem să ne spună Dojo sigur cum e pe acolo. Tu nu ești din America…

      00
    • Acolo stapainii sunt mult mult mai constienti ca daca vreun animal de-al lor capseaza pe cineva vor plati cu varf si indesat chiar daca a fost pe propietatea lor..a, si animalaul este eutanasiat pe loc de politie, nici nu se discuta. E de ajuns un latrat nu muscatura sau altceva, pac pac direct.

      10
    • 1. cainii sunt tinuti in lesa sau in curte, daca se intampla sa capseze pe careva, te-ai rupt, ca platesti doctori pana iti iese pe gat. De multe ori animalul este eutanasiat. Exista o mare pasiune a astora pentru pitbull si alte rase din astea dragute. Apoi te miri cand ramane cate unul desfigurat. Cel mai recent caz, o copila de 3 ani, muscata de cainele prietenilor (cica bland ca un miel in general). De prin comitatul nostru. Desfigurata, se adunau donatii pentru operatii.

      2. daca te fugareste grizzly, at cam pus-o, ca is extrem de nasoi. La mine in sat sunt ursi negri, e plin de ei, ca de 5 ani nu s-a mai dat liber la vanatoare. NU am voie sa il impusc, chiar pe proprietatea mea (bun, 1 la mana, inca nu am arma, 2 la mana fiecare stat are legile lui privind armele de foc. NJ e cam pe la mijloc – ai voie sa detii, sa o duci pana la locul de tir, dar nu ai voie de pilda sa te opresti la magazin, in drum). Deci dus/intors unde ai treaba. In casa ta te poti apara, dar nu ai drept de plimbat cu ea, ca nu esti politist. Mai studiem, ca vrea mr. Dojo sa cumpere una la anu.

      OK, revenind la ursii pacii … daca il impusc pe proprietate, am sanse de probleme, chiar si ca se considera braconaj. Partea proasta este ca sunt extrem de obraznici, sunt deja cu 4-5 pui pe an, nu mai hiberneaza (ca e mancare tot anul). Exista o groaza de tampiti care tin bird feeder (desi e padure, au pasarile ce manca), gunoiul la strada etc. Exista pubele „anti-ursi”, la care se infileteaza capacul .. e plin de filme in grupul comunitatii cu ursi care le deschid. Sunt isteti si tupeisti. Mai intra in cate un garaj, mai rastoarna si golesc tomberoane (stiu cand e zi de gunoi si vin la „vanatoare”).

      Au atacat cate un localnic, dar s-a lasat cu zgarieturi mai nasoale. Nu se recomanda spray, se merge pe ideea ca, daca il folosesti, esti deja futut, ca e prea aproape si cu chef de lupta. Suntem sfatuiti sa avem fluier (cica nu le place zgomotul) sau goarna din aia cu aer comprimat (cu care se da startul). La hiking, recomandarea e sa nu fii singur, deci grup. Nu sunt permise petarde.

      Pentru gunoi regula este sa il scoti doar inainte de a fi luat, sa nu lasi pubela pe proprietate la vedere (deci garaj), sa nu existe materiale organice (nu compost), fara bird feeders etc. pubela sa o dai cu amoniac sau pine sol (un cleaner cu miros de pin, cica nu le place).

      In general, ii bagi in zda mamii lor si pleaca, imediat ce urlii la ei. Eu inca nu am avut ocazia, sunt cacata pe mine de frica, prefer sa ii vad la distanta doar.

  14. Cu cainii de stana e exact ca si cu femeile, e imperios necesar sa nu dai senzatia ca ti-e frica si in acelasi timp sa nu dai senzatia ca vrei sa ataci. Iti continui drumul incet si sigur pe tine.

    00
    • La întâlnire tot cu spray şi pocnitori trebuie să mergi? Şi, fiindcă pari a stăpâni subiectul, „femeia care latră nu muşcă” e valabilă?

      00
    • Pe principiul asta merg si eu!
      Nu mi-e frica de unii mult mai prosti ca mine!
      Pietrele culese de pe jos ii tin la distanta! Ma uit in ochii lor si ma fac ca dau cu piatra in seful haitei, cel care ar vrea sa atace primul!
      Merg incet mai departe!
      Dupa 5 min se calmeaza si ma accepta in peisaj!
      In Retezat dupa ce s-au calmat am mers cu ei pe aceiasi carare. Noaptea au dormit undeva in apropiere si m-am simtit protejat de ei!

      00
  15. Nici câinii ăștia nu mănâncă chiar așa pe oricine și orice.

    00
  16. Cum e in alte tari? Pentru cei care ați făcut drumeții in alte tari, e la fel situația cu câinii și stânele?

    Eu am fost puțin pe munte in Franța, nu am patit așa ceva. La noi in țara m-au atacat câini mergând cu bicicleta pe un drum județean, era o stana la vreo 700 metri distanța. Am reușit sa scap de ei făcând cale întoarsă și pedaland la maxim.

    Americanii care fac Appalachian Trail oare sunt atacați de câini? Sau doar de ursi?

    00
    • Ca raspuns petntru cateva comentarii pe subiect
      – In Franta, in zona montana de pajisti, nu turistii sunt prioritari, asa cum ar vrea unii sa creada, ci turmele
      – Si in Franta sunt zone cu caini, in care e de evitat sa treci. Daca ai un caine , asa cum era cazul cuiva ieri, e FOARTE recomandat sa nu te duci pe munte cu cainele, nici macar in lesa.
      – Nu se iese din trasee! nu poti calca pajistile cum vrei, pe unde vrei, ca ai iesit tu in we si vrei sa te umpli de ozon.
      Pe munte turistii sunt tolerati, nu prioritari.

      Pt detalii:
      https://isere.ffrandonnee.fr/html/2580/les-alpages-les-patous
      https://cms.ffrandonnee.fr/data/CD38/files/aborder-un-troupeau.pdf

      01
    • Ca raspuns petntru cateva comentarii pe subiect
      – In Franta, in zona montana de pajisti, nu turistii sunt prioritari, asa cum ar vrea unii sa creada, ci turmele
      – Si in Franta sunt zone cu caini, in care e de evitat sa treci. Daca ai un caine , asa cum era cazul cuiva ieri, e FOARTE recomandat sa nu te duci pe munte cu cainele, nici macar in lesa.
      – Nu se iese din trasee! nu poti calca pajistile cum vrei, pe unde vrei, ca ai iesit tu in we si vrei sa te umpli de ozon.
      Pe munte turistii sunt tolerati, nu prioritari.

      Pt detalii:
      isere.ffrandonnee.fr/html/2580/les-alpages-les-patous
      cms.ffrandonnee.fr/data/CD38/files/aborder-un-troupeau.pdf

      01
    • Nici eu n-am văzut câini liberi prin Alpi. Chiar nu știu de ce nu se poate aplica și pe la noi legislația vestică pentru a nu fi cuceriți de ciobani.

      00
    • @ouiouifi- dar prin franta de ce ursi se feresc? ca si-au cam rezolvat animalele salbatice, si presupun ca nu au nevoie de ditamai namilele de catei pt. protectie cum e pe la noi

      10
    • @norbert
      nu, nu te feresti de ursi in Franta, ci de vanatori: sunt o multime de accidente de vanatoare.. cand e sezon deschis, mai bine stai acasa.
      fr.wikipedia.org/wiki/Accident_de_chasse#:~:text=Pour%20la%20saison%202018%2D2019,les%20victimes%20sont%20des%20chasseurs.

      00
    • @norbert
      pt turme se feresc de lupi, ca au fost reintrodusi si s-au inmultit

      00
  17. „De ce nu m-au mâncat câinii de stână”
    – miroseai urat
    – erai acid
    – erai prost îmbrăcat și câinii nu mânca mai jos de influenceri în haine de firma
    – vroiau doar sa facă caterinca
    ….

    00
  18. Asta e nivelul de pizdificare la care a ajuns România.
    Cum sa mergem pe bicla și sa nu ne julim genunchi și coatele.

    01
    • Ne julim, rupem clavicule si maini… dar nu vad legatura cu cainii. :)

      10
    • Era pe post de exemplu.
      Cum plm sa ajungem sa citim articole cum sa ne ferim de câini sau ursi ?
      Astept cu nerăbdare articolul despre întâlnirea cu porcii mistreți.

      00
  19. M am oprit din citit la “si nu la curve”. Care e problema daca mergeai sau mergi la curve ??!

    00
  20. NOU
    #73

    ori mers pe munte, ori la curve, there is no in between

    00
  21. si cu desene, ca sa pricepem:)
    cms.ffrandonnee.fr/data/CD38/files/bd-patous-1-.pdf

    01
  22. Cand eram mic si ma duceam in vizita la bunica treceam pe langa o fabrica cu zeci de caini la poarta.
    Taxa de trecere era o jumatate de paine :))

    00
  23. Am 41 de ani.Bunicii din partea tatalui erau tarani, inainte de ’89 taiam porc tot familionul.A avut bunicul bivoli vreo 12 bucati, apoi vaci (bivolii erau cei mai ieftini, rezistenti si nepretentiosi).Ma mai temeam, dar in negura anilor 80 iernile cel putin le faceam la tara.Acolo era cald cat aveai chef, mancare, lapte etc.In Cluj mai putin.Bunica ne lua (eu + fratele mai mic) in poiata la 4 dimineata la muls, deoarece in casa singuri era o simfonie de plansete.Strabunicu saracu o incercat in niste dimineti, dar era si trecut de 80 de ani, si crescuse 8 copii, era satul ce mai.
    Mergeam in poiata, bunica ne explica : la vaca ii place sa ii legi coada asa, sa ii speli ugerul asa.
    In lipsa de Netflix, bagai la cap obligat.
    Anii au trecut, mergeam sa aducem fanul cu caruta.
    Bunicu’ : „Striga la cal asa! Da_i putin cu scorbaciul!”. Bine, caii mi_i faceam tovarasi cu zahar cubic, ca mult le place.
    Eu m-am considerat baiat de oras.Am o iubita care a crescut doar in CJ, si am mers la un prieten la tara, unde sunt si niste cai oropsiti, si le-am dat la iepe mere dintr-un mar s-apoi am urcat-o pe femeie pe cal si am plimbat-o putin.
    Acuma comparati putin cu generatia actuala, care nu stiu cate picioare are calul, 4 sau 5.

    01
  24. NOU
    #78

    1. Ciobanii sunt retardati. Si folosesc cuvantul in sensul tehnic.

    2. „Stanele” pot fi oriunde, inclusiv in zonele de deal.

    3. Cel mai sigur e pe Transfagarasan.

    00
  25. In general detest pe cei ce fac referire la copii am copii mici plang copiii etc…invatati va sa va asumati familia copiii datoriile …daca ai copii in masina nu esti mai special doar ca tu ai ales s iti transporti copiii in masina regulile rutiere se aplica la fel si chiar nu exista nici o lege care sa te faca special daca ai copii ai tu grija de ei nu astepta avantaje de la fraza asta am vazut sute de parinti iresponsabili care neglijau copiii apoi cand aveau interes bagau copiii in fata…degradant!sper sa nu stergi acest post zoso mersi!

    00
  26. Pentru caini am avut tot timpul la mine mancare (prajiturele) cumparata si a functionat de fiecare data.
    Inainte aveam probleme cu trecera prin zona lor.

    Ceva de genul:
    https://www.lidl.ro/p/hrana-animale/hrana-uscata-caini/p4814

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)