Ploile recente…

Variază. Vorbeam cu tata azi, la Giurgiu plouă torențial, apa băltește, că pământul nu o poate absorbi pe cât de repede cade, la Brașov a plouat de ieri de la prânz până dimineața, dar așa, cât să ude pământul, pe la prânz deja grădina era uscată.

Nu e bine la nici un fel.

ploaie-apaPhoto by Max on Unsplash

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

 1. Dacă plouă, plouă.. dacă nu plouă,nu plouă. Acum nu plouă.
  Pe capitală a dat vreo 2 zile ceva ploicică.

  00
 2. În unele locuri popii se roagă prea mult, în altele prea puțin sau deloc.

  Trebuie să-și alinieze rețetele, altfel iese cacealma.

  00
 3. Au dat handicapatii aia cu avioanele cu viteza

  00
 4. Bucurați-vă de secetă, la anu’ o să avem inundații.

  00
 5. La noi se asteapta sa fie ploi fix cand trebuie si apoi ne dam cu curul de pamant. Altii gen unguri ca tot s-a vorbit de ei(si nu numai) au tras irigatii peste tot unde cultiva si exista risc de seceta, nu e nici o filozofie.

  00
  • Si noi am avut sisteme de irigatii prin toata tara, dar autoritatile au zis ca nu sunt necesare si le-au lasat in paragina.

   00
  • In primul rand, oamenii au decis că sunt inutile și le-au furat la bucată. Să ne amintim de cazul dispariției dalelor de beton dintr-un canal de irigații. Le căutau procurorii și au găsit un sat întreg, fiecare avea câteva prin curte…

   00
  • @Andrei: Si acolo unde a fost posibil, le-au furat aborigenii. Cine si-a facut suporti de vie din tevi de irigatii?

   00
  • NOU
   #14

   Ok, Ciocanele, trebuie sa punem puțină ordine în gândurile tale: România(zona asta de Europa dar și HU) este și se afla intr-o zona privelegiata a Europei dpdv al agriculturii, în aceea ca El Nina apare în zona noastră în perioada mai-iunie, exact lunile ce oamenii din agricultura le numesc lunile „motor” pt agricultura, aprox 30% din totatl de precipitații din an, sunt doar în aceste 2 luni. Ok. Deci cumva suntem f norocoși. Pana acum 20 de ani, aceste precipitatii din mai-iunie ce dau startul culturilor au fost cu preponderență 99%. Suntem intr-un ciclu climativ în schimbare, în care unii s-au adaptat (HU). Cine a trecut pe la fac. Geologie-Geografie mai stie un lucru: este complicat managementul pânzei freatice de aducțiune pentru irigatii, si niciodată nu o sa fie suficienta apa pt ce e necesar

   00
  • Andrei G, la marea retrocedare a terenurilor agricole (prin 1990), oamenii au distrus TOT. Chiar si inainte de 1990 se furau in draci tevile de irigatie.
   Du-te chiar si acum la unul de 70 de ani si explica-i sa-si irige terenul sau sa il dea (chiar si in arenda daca nu sa il vanda) unei firme care sa se ocupe in mod coerent de el.
   O sa iti explice ca e al lui din mosi-stramosi de cand Vlad Tepes isi pastea vaca pe acolo, ca „strainii vor sa ne fure tara, unde esti tu Tepes Doamne” si ca e treaba statului sa le ude lor proprietatea.

   00
  • Nu e nici un ciclu, seceta a fost si va ma fi. As pune problema cu subiect si predicat in Parlament/Guvern sa nu se mai dea daune pt seceta in zone stiute ca sunt cu probleme si nu se fac irigatii. Nu mai cultivati unde este risc de seceta daca nu sunt irigatii ! Pune pe barba ta ! Nu ma opun sa se dea fonduri pt irigatii, ar trebui clar facut, nu mai conteaza ce a fost, tevile din 70 si dalele din canale nu se mai intorc. La noi tot timpul e blestem cu seceta… sa vina popa si paparudele !

   00
 6. Nu cu mulți ani în urmă, a mai fost o perioadă lungă de secetă, dar nu se discuta atât de catastrofic. La sfârșitul lui iulie am traversat tara de la nord la sud cu trenul. După știri, ar fi trebuit să văd totul uscat, secat, mort. Da, iarba era uscată, galbenă , dar în rest, verde. Destule sisteme de irigații funcționau, lacurile, iazurile erau bine mersi…. Am ajuns sa exageram orice.

  00
  • Ma indoiesc ca ce ai vazut tu pe geamul trenului e reprezentativ pt toata suprafata agricola a tarii.

   00
  • e chiar scazut… Dunarea e sub orice critica, am primit poze „de la sursa”. Chiar nu se exagereaza foarte mult de data asta.

   00
 7. daca nu ploua, e cald, praf si seceta.

  daca ploua, e noroi, inundatie, fug malurile.

  00
 8. e greu cu incalzirea globala :)

  00
 9. apa nu balteste in Giurgiu. baltea ieri cand a plouat. maine e uscat.

  00
 10. Nu știu dacă e adevărat, n-am încercat experimentul personal, dar am văzut ieri un filmuleț cu un experiment, unu’ intorcea cu curul în sus un pahar plin cu apă în trei tipuri de iarbă/sol, fără a ridica paharul
  – sol deja irigat/iarba udă
  – sol nici prea prea, nici foarte foarte/iarbă verde, dar nu udată recent
  – pământ uscat/iarbă pârjolită.
  La primul, s-a dus apă aia în pământ, ca berea pe gâtul unui bețiv însetat- vâââââj
  La al doilea, apa s-a scurs în pământ intr-un timp rezonabil, dar, ochiometric, de 2 ori mai încet ca în primul caz
  În al treilea caz apa stătea în pahar fără să se scurgă în pământ deloc. În tot timpul cât s-au scurs celelalte pahare, din al treilea nu se scursese în pământ aproape nimic, sau nimic vizibil pt mine.
  Explica de ce sunt inundații după secetă.
  Dacă se ridica paharul apa făcea pleoșc, fără să intre în pământ. La un volum mare de apă într-un timp scurt, situația devine albastră.

  00
  • Probabil depinde mult de tipul de sol, mi-e greu sa cred ca un sol nisipos, chiar si uscat, nu ar absorbi repede apa aia

   00
  • @Trl, nu te contrazic, dar, din câte știu solurile nisipoare nu-s grozave pt agricultură.
   din extrem de puținele și vagile mele cunoștințe, solurile nisipoase sunt bune pt pepeni și vie.
   parcă cernoziomul era mândria țării.

   00
 11. Haha! Daca lucrai la patron, articolu’ asta nu prindea tiparu’ neam! :-))

  00
 12. Sunt lângă Câmpina de 5 zile, a plouat torențial in fiecare zi, excepție astăzi.
  De multe ori aici plouă și la Brașov nu cade nimic..

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Top articole

7 zile