Litoralul românesc, situația în teren

Credeam că 2017 e la câțiva ani în urmă, iar de atunci s-a mai schimbat ceva pe litoralul românesc.

2017, „Nea Petrică”, în Vama Veche.

„La nea Petrică” e o unitate de cazare în Vamă Veche. Pe site-ul casei pozele sunt perfecte, făcute din camerele cele mai bune, bănuiesc.
Noi nu am avut norocul ăsta. Noi am fost cazați în camera pe care o vedeți în poze. De fapt, în poze sunt mai multe camere, că am prins o zi de joi când pensiunea era mai goală și am făcut un tur de camere, fără să ne vadă nenea.
O cameră are boiler, una nu. Un boiler servește două camere, de asta e așa.
Boilerul se află în baie sau în cameră. Dacă ai necazul să prinzi o cameră cu el înăuntru, adaugă câteva grade la temperatura ambientală din cameră, că piesa nu e dintre cele mai bine izolate.
Baia nu are cadă/cabină de duș. Bateria de la chiuvetă e din aia de cadă, din ea iese furtunul de duș, faci duș pe jos, în baie. Atenție să nu stropești hârtia igienică!
(…)
Am cerut factură pentru banii plătiți, nu a vrut să ne dea. A spus că nu eliberează facturi, că oricum, el e înregistrat ca particular ce oferă camere de închiriat, și plătește sumă fixă anuală: „Pentru 5 camere plătesc 100 de milioane pe an la ANAF, că am sau că nu am clienți”. Nu mă pricep, așa că am luat de bun ce a spus.
Casa cică e înregistrată la Fisc cu 5 camere, de fapt are vreo 25. Multe sunt în pod, unde, dacă ai mai mult de 1,80m riști să nu încapi.
Paturile și băile sunt ca în poze.
„Priveliștea” seamănă cu situația cazării

 

2021, Neptun, „stațiunea președinților”.
Clientul a ajuns să pună anunțuri pe olx, să semnaleze mizeria:

Țeapă Narciz Apartaments Neptun
Coșmar , fără să exagerez cu nimic, jignesc grajdiul când asemăn garsoniera sau garsonierele că am refuzat prima…la a doua m-am enervat și am hotărât să plec.
Igrasie, mizerie, totul degradat în ultimul hal, rugină, jeg, miros pestilențial și peste toate doamna administrator o persoană cel puțin needucată. La toate o observațiile făcute mi-a reproșat că trebuia să refuz garsoniera numărul doi… Eu nu pot înțelege cum poți caza oameni în așa ceva și să le și ceri o mulțime de bani pe noapte.Supărat foc că am plecat fără să termin rezervarea făcută ….Apropo, a costat 250RON pe noapte.
Pozele explică mai bine decât 1000 de cuvinte.
PS… Site-ul pe care este promovat blocul de garsoniere și apartamente are secțiunea comentarii închisă… oare de ce????

 

Ar trebui să mai scriu multe, de genul: „Litoralul a al țării, bă, nu al vostru, ăia care aveți case pe-acolo. Să vă fie rușine cu toate mizeriile astea!” dar nu mai am energie și chef.
E plin. Anul ăsta a fost plin pe Litoral, ce sens are să mai scriu eu texte din astea, când românul e mulțumit? E mulțumit, nu?, pentru că altfel nu ar merge acolo. Sau… îi place să se plângă? Caută vinovați pentru starea de rahat în care e el (în general)?

RECORD de turisti pe litoral. Ce strategii folosesc romanii ca sa prinda un metru liber de nisip (știrile ProTV nu cunosc diacritice)

 

P.S.: Să pun niște vederi vechi cu Neptun, din anii ’70? Sau iar apar ăia cu „ești învechit”, „ești blocat în trecut”?
Dacă vrei Litoral ca în vederile alea ești anormal, ești „învechit”, „blocat în trecut”.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. In Vama Veche stau doar la Casa Luca. E curat, apa calda oricand, aer conditionat, preturi bune in septembrie. Au si parcare care se inchide noaptea. E ok pt banu dat.

    00
  2. Dacă te-a mâncat în 3 litere să mergi pe „litoralul românesc” când ai bulgarii, grecii, croații aproape. Ce-ai făcut tu se numește „brigada sinucigașilor români”. 🤣🤣🤣

    00
    • Anul acesta nu am fost pe litoral, iar pe litoralul romanesc merg doar la cort, la tanti Elena in Vamă. Macar nu am pretentii, stiu ce e acolo: nimic. Sunt ok, nu ma simt tras in teapa.
      Pe litoralul romanesc nu cred ca am fost cazat de trei ori in camera cu pat, in ultimii 20 de ani. Nici nu caut!

    • Apropo, se inscrie cineva la un Varna – Constanta pe bicicleta? As reface cursa asta, in 3-4 zile de pedalat relaxat, dar nu mai am chef sa o fac singur. Ieftin: cazare la hosteluri sau campinguri, mancat de prin piete sau spermarketuri.

    • NOU
      #5

      @cristici
      Iarasi cauti parteneri pentru chestiile tale gay?

      Drumul ala se face intr-o zi daca esti serios, si in 2 zile daca mergi relaxat.

      Tu zici 3-4 zile pentru ca in restul zilelor joci la ochiul maro? Cam jenant

      00
    • Ce prost e ăsta.
      Prostovanule, nu merg „ciclist”, mers sa văd, sa privesc, sa ma relaxez pedaland. Sa vorbesc cu oameni, sa ma opresc in piețe sa mananc cu bulgari la impinge-tava, sa stau ore pe malul mării, unde gasesc ceva fain. „Explorez”, dacă vrei, nu pedalez ca un idiot fără sa văd altceva decat roata din față.

      Iar cand scrii de foarte multe ori „gay”, orice e „gay”, trebuie sa incepi sa te intrebi de ce te tot „pasionează” chestia asta? Ciudat cum orice e „gay” in capul tau… Reflectează la asta. A fi sau a nu fi gay… cine știe, poate descoperi ceva despre tine.

      00
    • NOU
      #7

      Cam de cate ori am scris “gay”? De foarte multe ori, zici? E hazliu sa te vad cum te agiti cand recunosti o urma de adevăr. Vorba poetului, the lady doth protest too much, methinks :)

      In realitate putin imi pasa de aventurile tale in care inviți străini sa “împingeți tava” la bulgari. Din cate am mai citit in articolele tale mediocre, ai condiția fizica a unui dulap si inteleg de ce consideri ca 100km pe zi inseamna sa pedalezi ca idiotul. Cred totusi ca înțelegem lucruri diferite prin “pedalare”, pentru mine e ceva ce faci cu picioarele pe o bicicleta :)

      Iar faptul ca ai început cu injurii nu face decat sa iti trădeze nesiguranța de sine, însă nu ma asteptam la nimic altceva.

      Bafta la împins tava :)

      00
  3. Pai nea petrica are 7.3 pe Booking si 3,4 pe Google. A comentat deja cineva pe tema asta. 7,3 e ultima cocina posibila. Nu trebuie decat sa iti iei 2 minute sa te uiti la review-uri si la pozele de acolo. Nici macar pozele puse de petrica nu sunt incurajatoare, vezi ca dusul e de fapt o improvizatie si te speli langa chiuveta, iar baia e o bomba. Aia e, nimeni nu vrea sa piarda o zi pentru a gasi o cazare decenta, dar sa se planga dupa o saptamana intreaga peste tot ca au luat teapa e ok.

    00
  4. Subiectul asta devine ca o ciorba reincalzita.
    E atat de simplu, litoralul romanesc se muleaza dupa majoritatea turistilor care-i trec pragul, e oglinda populatiei majoritare, exact cum este si parlamentul.

    00
    • NOU
      #14

      Asa e, se știe. Dar tot se duc…tot plătesc, tot pling… frumoasa țara, cacat ca e locuita…

      00
    • Exact. Mie mi se pare ca cei care sunt clienti ai acestor ghene nu stiu altceva. Poate la ei acasa e la fel sau poate mai rau.

      00
    • Si mai e o chestie – am vazut asta in general in Romania: toti vor ieftin si bun. Iar cand platesc putin, vad absolut orice urma de pe pereti, se plang ca „…” (care oricum e sport national). Ori camerele alea sunt ieftine intr-un sezon de 2 luni dintr-un motiv anume. Nu ai cum sa tii ceva ieftin cand tu nu ai turisti decat 2 luni – si cei mai multi sunt „de weekend”, iar ca bonus, ei isi sterg pantofii cu prosoapele din baie.

      Sincer, nu mor dupa litoralul romanesc. Merg cam o data la 2-3 ani, mai mult din nostalgie, cred. Nu am pretentii, iau un hotel cu reviewuri ok-ish care, da, costa la fel ca unul in Grecia dar macarr in alea 3 zile nu ma aleg cu capuse sau acarieni.

      00
  5. Nu mai pune poze de demult…romanii s-au suedejizat, manelizat , de aia exista locatii de genul asta…Bangalore style…

    00
  6. Tot ceea ce construcție în România se face în bătaie de joc.

    Indiferent că e bloc de apartamente din București, Cluj – orașele ”bogate”, pe hârtie ale țării, ori hotel.

    Construcțiile sunt apropiate una de cealaltă, fără lumină naturală, fără spații verzi, fără parcări.

    ”Serviciile” hoteliere sunt exact cum sunt construcțiile rezidențiale, în aceeași făcute în aceeași bătaie de joc.

    Autoritățile statului sunt și ele la fel, altfel nu s-ar mai face asemenea mizerii ori nu s-ar mai oferi asemenea servicii turistice de 2 lei, într-o țară din UE.

    București, 2021 (https://www.restocracy.ro/wp-content/uploads/2018/04/Militari-Residence-cu-restaurantul-Aqua-Garden-si-complex-spa-37.jpg)

    Kabul, 2021 (https://www.alamy.com/stock-photo-apartment-buildings-in-kabul-afghanistan-51055326.html)

    Avem în 2021 ”residence-uri” mai urâte, mai înghesuite și fără spații verzi, de un nivel mai jos decât Afganistan, țară aflată de 50 de ani în război.

    Să vă dea de gândit lucrul ăsta.

    00
    • Mă uitam la un „residence” din Cracovia care are 5 blocuri, însă dacă nu făceau spații verzi și de joacă + locuri de parcare free însă accesibile doar rezidenților și vizitatorilor (are inclusiv în subteran – cred că plătite) mai puteau construi 3 blocuri… Proștii de ei, ar trebui să învețe de la români cum se face…

      00
    • Coordonate: 50.0856999, 19.9323714

      Uitându-mă la imaginea din satelit vezi că locurile de parcare ocupă chiar aproximativ ~50% din suprafața terenului.

      00
    • @Andrei dezvoltatorul ar fi facut, un venit mai mare. Dar acolo sunt alte autoritatie, diferite si cu alt interes fata de cele de la noi.

      00
    • Andrei, sa vezi ce spatiu fain era pe Kapelanka intre Monte Cassino si statia Lotos cand inca nu erau construite blocurile chiar la sosea, pe dreapta, spre Tesco. Nici acum nu-i aglomerat ca-n rrromania. Sa nu mai zic de cartierul de case intre Kapelanka si Zalew Zakrzowek. Ii invit pe toti sa arunce o privire pe google maps sa vada cat spatiu verde poa’ sa aiba un oras deloc mic.

      00
    • Nu mai este de multă vreme câmpul ăla în Residence :))

      00
    • @Ovi. True.

      @BogDan: nu despre câmpul dintre residence și linia de tram vorbesc ci despre cel care e exclusiv locuri de parcare.

      00
  7. Daca exista inseamna ca are clienti. Marcica din Petrila vrea si ea sa vina la mare sa puna poze pe insta. Nea Petrica indeplineste visele unor romani.

    00
  8. Să pun niște vederi vechi cu Neptun, de prin anii ’70?

    Nu știu cum era în anii ’70 la mare dar, în anii ’80 când am fost eu era la fel de jeg. În camere mirosea a rufe umede lăsate la coclit. Mobila era veche de cel puțin 25 de ani (atunci) și avea încă urme de la borcanele de gem ale anteriorilor. Hârtia de WC era ca la lotto: dacă nimereai cameră în care aveai – aveai; dacă nu – nu. Pe plajă erau chiștoace de Bucegi și Top și cioburi din sticle sparte de sifon. Distracțiile principale erau ștrandul cu tobogan unde urinatul în apă era tradiție, o sală de jocuri și făcut poze cu un urs împăiat. Doamnele din hotel erau comuniste de-alea ”vero” care nu se uitau la tine cât îți vorbeau cu scârbă. La micul dejun era gem cu unt și pâine plus ceai de ceapă, mentă sau tei. La amiază erau ciorbă și cartofi pireu. În fiecare amiază același fel. Plecai de-acolo mulțumit pentru că o mare aveam și Ceaușescu impunea prețuri mici. Nu știai cum e ”dincolo” așa că ”la mare” era cel mai mișto din țară. Prin comparație, acum e lux de-ăla din filme. Ignoră vederile din anii ’70, că alea nu reflectau deloc realitatea, chit că înfățișau pionieri salutând semeț capul lui Ceaușescu răsărind din mare.

    00
    • the good old days: covoarele arse si aragaze de camping pe balcoane.

      Mirosul de ciorba din camere.

      00
    • in plus pentru orice trebuia sa dai spaga. daca vroiai camera dadeai o cafea, 100 lei, la receptie, chiar daca ai platit camera altfel stateai pe hol pana seara tarziu. daca vroiai mic dejun dadeai o atentie ceva altfel primeai ce ramanea. puteai in schimb sa mergi la cofetarie si aveai voie sa cumperi o singura prajitura de persoana asa ca puteai sa manaci savarine foarte bune cu 5 lei/prajitura. una pe zi.

      00
    • O spaga sa te cazezi mai devreme de 15.00 se poarta si in ziua de azi, mai rar ce-i drept.

      00
    • Ca sa nu mai zicem de hoteluri de 1*-2*, fara baie in camera. Deja nu se mai punea problema sa gasesti hartie igienica acolo, mergeai cu a ta. Daca erai precaut iti luai de acasa si lenjerie de pat.

      Iar nea Petrica probabil era exact la fel, el sau parintii lui, dadeau camere „in gazda” la fel de bune, neoficial, nefiscalizat. Oricum atunci nu puteau fiscaliza.

      @alexnicolae, mi-ai starnit amintiri cu asteptat 6+ ore in holuri de hotel sa binevoiasca tovarasele receptionere sa ne cazeze.

      00
    • Nu știu cum era în anii 70 sau 80, dar în 90-2000 nu era așa jeg. Din ce țin minte, erau și dușuri pe plajă, se trece și cu tractorașul pentru a grebla nisipul. Erau mai puține vile construite haotic, mai mult spațiu verde, mai multă plajă (Costinești sau Eforie, de exemplu).

      00
    • Nu era ieftin, era destul de scump pt average joe pe vremea lui ceasca daca merge la o statiune de categoria 1(neptun-olimp sau mamaia). Sareai de 200 de lei/zi cu cazare, mancare si baut seara. Nu zic ca nu-ti permiteai dar nu era nici mocangeala.

      00
    • @ubercool, exact asa imi aduc si eu aminte, ca prin anii 90 era destul de curat in statiunile astea. Si sunt surprins ca inainte chiar se plimbau cu tractorasul care curata mizerii din nisip, dar acum nu mai exista asta.

      @Ciocanul, 200 de lei pe zi pentru cazare, mancare si bautura seara nu mi se pare deloc scump. Adica daca luam in calcul ca un salariu mediu era in jur de 2400 de lei, pentru un sejur de 7 nopti cheltuiai in jur de 60% din salariu.
      Acum salariul mediu este in jur de 3500 de lei, iar cu 60% (adica 2100 de lei) nu prea ai nicio sansa sa stai 7 nopti la mare, indiferent de conditii.

      PS: presupun ca te refereai la costul pentru 2 persoane.

      00
    • Sau cand jumatate din portbagaj era plin cu canistre de benzina pentru ca altfel nu ajungeai la mare … Si asta daca reuseai sa „economisesti” din ratia lunara de 40l (sau erai atat de „looser” ca nu cunosteai niciun sofer / sef de autobaza care sa te ajute).

      00
  9. Situatia e si mai simpla de atat, doar ca trebuie sa realizezi ce vrei:
    Cand esti tanar, fara copii si vrei distractie si galagie te poti duce lejer la noi pe litoral pentru ca din acest punct de vedere nu se compara cu Bulgaria.
    Daca mai vrei si conditii sunt destul de multe cazari foarte misto doar ca trebuie sa platesti mai mult.

    Prostia este ca cei care nu sunt in target-ul unei statiuni de distractie (Vama, Mamaie) compara preturile cu cele din Bulgaria.

    00
    • si de mers cu copiii e ok…pentru perioade scurte: mergi 2-3 nopti si e ok.

      la mers doar pentru we e nerentabila Bulgaria

      00
  10. De citit răspunsurile lăsate de proprietar la review-urile postate de consumatori pe Google pentru Nea Petrică. Pur și simplu o oază de înțelepciune, ospitalitate, totul într-o gramatică art noveau a limbii române.

    00
    • Nu vad motive pentru care mai exista cazarea aia. Nu inteleg…

      00
    • Motivul pentru care exista cazarea reapectiva o reprezinta clientii. Sunt foarte multi cei care vor sa mearga in Vama si numarul de locuri de cazare este insuficient. Asa ca pentru multi conditiile alea infecte sunt de preferat dormitului in masina.

      00
    • O sa-l muste de cur pe domnu’ petrica la anu’ raspunsurile astea la misto, ca acum inca gaseste fraieri care probabil is prea putori sa faca un mimin research. Dar la anu’ or fi poate mai atenti si mai putin disperati sa iasa din casa cu orice pret. Acum profita de faptul ca oamenii doresc sa faca totusi ceva in vara asta (nu doar sa se distanteze), asa ca are apa la moara. E usor sa the joci cu recenziile GBM, dar, daca are multe negative, o sa ia ceva timp sa scrie prietenii din alea pozitive. La booking il pot trozni si mai bine clientii, numa’ sa aiba chef si timp

    • „Aici e VAMA VECHE, nu Ibiza, asta e pensiune stil „Vama Veche”!
      Hahaha, geniale comentariile, omul e la alt nivel

      00
  11. hahaha n-a dat 150 lei pe somiera si a trantit niste scanduri luate de printr-un santier. Asta inseamna descurcareala romanului.

    00
  12. “Litoralul a al țării, bă, nu al vostru, ăia care aveți case pe-acolo.”

    De-aia și arată așa!

    00
  13. vama veche e the OG refugiat experience. Trebuie sa fii batut in cap sa alegi vama veche in anno domini 2021.

    00
    • dezvolti?
      Nu de alta dar poate are careva chef de combatut afirmatia ta punctual.

      00
    • – praf;
      – agolomeratie;
      – baie pe sistemul te caci si faci dus in acelasi timp;
      – mizerie;
      – drogalai;
      – mancare proasta;
      – muzica de inspiratie orientala;

      extra fata de o tabara de refugiati totul e absurd de scump.

      00
    • Am mers in Vama, si am sa mai merg. La camping. Cateva zile pe an de „jeg tip camping” nu au omorat pe nimeni (sper).
      In plus, cat va mai fi statiunea tinerilor – si nu se ajunge cu manele cum s-a ajuns anul asta – merg pentru a intra in contact cu „tanarul din mine”. E asa… un fel de nostalgie. Nu trebuie sa merg in cluburi (nu m-am dus nici acum 15 ani), ci mai mult pentru a vedea tineri. Daca se va duce si mai mult la vale Vama Veche…
      In Jupiter mai mergeam, si mai trec pentru nostalgiile de altadata. Dar nu as ramane, nu as dori sa raman mai mult de o zi in Jupiter.

    • Serios vorbesti din auzite si e pacat ca iti tot dai cu parerea pe aici destul de des.
      „baie pe sistemul te caci si faci dus in acelasi timp”
      – praf;
      E praf, au cam toate strazile neasfaltate, ai dreptate.

      – agolomeratie;
      Doar seara cand incepe sa iasa lumea la distractie

      – baie pe sistemul te caci si faci dus in acelasi timp;
      iti las la repezeaza cateva nume de cazari care contrazic total ce spui tu.

      – mizerie;
      Nu mai mult ca in alte parti.

      – drogalai;
      Au locurile lor, cateva, daca nu le frecventezi nu vad de ce te-ar deranja

      – mancare proasta;
      Aici gusturile pot fi subiective dar am mancat mereu cel mai bun storceag si cele mai bune midii si rapane la plita.

      – muzica de inspiratie orientala;
      Doar in parcare in boxele unor pusti corditi si needucati. II poti gasi in orice loc in tara din pacate.

      00
    • Candva mai statea lumea la un gigi la camping, mai simteai miros de joint pe plaja, nu era o problema.
      Acum vin pastilati agitati, alt public.

      00
    • Pai e 50 de lei boaba si te distrezi 12h. Iarba e 50 geu si ala e jumica daca nu te pricepi. Normalizati boaba la plaja la chill pe bune

      00
    • Daca te tine buzunarul, mergi in Vama la Elektra :)

    • bai, eu am mancat bine la Bolo Steak acolo, 4000 de review-uri pe Google

      00
  14. Sunt extrem de circumspect că nea pulă ăsta plătește 10.000 de lei impozit. Una la mână, sigur nu declară toate veniturile. Doi la mână, probabil declară la cota de 15.000 lei venituri unde are de plătit 625 de lei per cameră. Sumă care cică e pe cale să se schimbe “cândva”, mi-a zis o tanti de la ANAF. Deci, 5×625 și multă mue nea Petrică.

    00
  15. Nu mai mergeti la cazari care pe booking au sub 8, 8.5 ( functie si de nr de comentarii, si de comentariile recente, etc ) si/sau pe google au sub 4/5. Serios, nu ne place sa folosim uneltele pe care le avem la dispozitie sau preferam sa scutim 100-200 lei pe noapte dar stam la ceva ce e naspa. Also, daca au in jur de 8, 8.5 si sunt la noi, mai ales pe litoral, analizati bine tot ce scrie prin descrieri, pentru ca s-ar putea sa gasiti o camera de 20 mp, fara balcon, fara niciun view si sa nu fiti tocmai multumiti, poate va asteptati la altceva.

    00
    • Am luat eu in Sibiu pe booking cazare de 9 și nu a fost uau. Nu m-am dat pe spate. Am platit și am plecat w doua zi dimineața.

      00
    • Ne poti da si noua numele cazarii? Multumesc

      00
    • Am fost si eu la o cazare in Alba Iulia unde pe Booking avea premii pentru curatenie si mi-a fost frica sa ating orice pe acolo fara sa dezinfectez. Noroc ca am stat doar o noapte fiindca eram in trecere.

      00
  16. Off topic 1: Posesorii de Xiaomi lasă mark-ul ăla cu „Shot on MI” că e lene să umble 5 secunde în setări sau doar să arate că au Xiaomi? Internetul începe să devină plin de poze cu asta pe ele.

    Off topic 2: De ce nu mai găsești Red Bull fără zahăr (ăla cu albastru deschis) nicăieri?

    00
    • La 1, cred ca multi nici nu stiu cum sa scoata, iar Xiaomi se bazeaza pe asta cand a pus setarea by default on, ca sa isi faca reclama. Parca si Huawei avea la un moment dat asta. multi utilizatori nu sunt suficient de tehnici sau nu le pasa asa mult incat sa schimbe setarea.

      00
    • @Claudiu cand aveam Mi, am pus special watermark-ul ala ca sa deosebesc mai usor pozele facute cu telefonul de cele facute cu aparatul foto atunci cand le cautam in OneDrive (in galerie).
      Nu mai zic ca vreo enspemii de binevoitori imi tot ziceam cum sa scot setarea.

      00
    • Și eu când fac poze am uatărmarcu cu Xiaomi. Dar îl las numai de al dreaq, să vadă lumea ca am telefon de săraci.

      00
    • @zidanne: nu folosesc OneDrive, dar nu permite niste filtre dupa EXIF sau nu e o metoda mai ok de identificat de unde vine poza? :)

      00
    • @Perkele am mai multe surse. Nu tin doar poze acolo.
      Direct din browser, in modul galerie nu.
      Din galeria lu win10 sau din explorer (tot 10) se pot face multe.

      00
  17. „Pe site-ul casei pozele sunt perfecte, făcute din camerele cele mai bune, bănuiesc.
    Noi nu am avut norocul ăsta. ”

    Daca toate firmele astea de mancare (si nu numai) au voie sa faca mancarea cat mai aratoasa (ba chiar si din plastic) si sa pozeze in conditii de lumina, ideala, de studio si sa faca afise cu ea si sa puna jos mic de tot „Imaginea e de prezentare. produsul poate fi diferit” si tie sa-ti vina un burger (de exemplu) pleostit si cu totul alte culori … nu vad de ce nea Petrica n-ar avea voie.

    00
  18. Da, pune vederi cu Neptun și Olimp dar ceea ce vrei tu să zici ar fi așa: cum au arătat cînd au fost noi versus cum arată acum aceste 2 stațiuni care nu au fost întreținute, renovate timp de 40 de ani, nu 30 că întreținerea era necesară și înainte de 90.Asta reflectă cu adevărat ce înseamnă preocuparea pentru a păstra ce se contruiește, asta zicea și Vali în alte posturi legate de renovări.

    00
    • ce vrea sa zica in articol e ca acum e la fel ca in anii 70-80 cu poze frumoase din cea mai buna camera/cea mai frumoasa fatada de hotel si tot gunoiul si mizeria ascunsa. Aceleasi persoane care nu vad gunoiul, foamea si mizeria din „vederile vechi cu Neptun” nu vad nici gunoiul si mizeria de pe litoralul de azi sau nu isi dau seama ca exact la fel. Cum zicea si ala ca pozele de reclama erau din camerele bune? Ironic, la fel ca vederile de pe vremuri ;)

      00
  19. Stiti exact la ce va duceti cand mergeti in serparie dintr-asta. Va place doar sa va vaitati ca sa cersiti atentie. Eu nu cred ca mai mere cineva undeva in vacanta si nu stie la ce sa se astepte in proportie de 80%(poate daca esti la 60 de ani si nu stii sa cauti). Cacatul asta de grota nu merita mai mult de 50 de lei pe noapte dar probabil v-a prins cand a fost megafull si atunci cere ca fraierii vor fix atunci sa mearga.

    00
    • Cieste mai sus un comentariu: „Daca toate firmele astea de mancare (si nu numai) au voie sa faca mancarea cat mai aratoasa (ba chiar si din plastic) si sa pozeze in conditii de lumina, ideala, de studio si sa faca afise cu ea si sa puna jos mic de tot “Imaginea e de prezentare. produsul poate fi diferit” si tie sa-ti vina un burger (de exemplu) pleostit si cu totul alte culori … nu vad de ce nea Petrica n-ar avea voie.”

      Acum fa sistem de ecuatii cu „Eu nu cred ca mai mere cineva undeva in vacanta si nu stie la ce sa se astepte in proportie de 80%”

      Si vezi ce-ti da.
      Cauta si poze pentru al doilea om din postare, nenea cu anuntul pe olx, cauta ce poze pun pe net Caca Turism aia.
      La mare (la noi) mergi o data pe an, poate o data la cativa ani. Nu esti obligat sa cauti doua saptamani reviews si poze reale.
      Am pus eu azi, adunate de pe net, si uite ce comentarii primesc: Care, ma, va place sa va vaitati! Adica, pula mea, ala vede poze ok la Nea Cur, ajunge acolo si e cacat… el e de vina, a? Nu Nea Cur, ci turistul?
      Baga-mi-as piciorul…

      00
  20. In nimicnicia mea de român plimbat pe Litoralul românesc încă din 1975, am decis în 2017 că nu mai calc dincolo de podul de la Cernavodă decit in interes de serviciu și/sau pe banii altcuiva. In 2017 am vizitat Valencia, am dat o fuga la Malaga, cu o oprire și în Gibraltar. Am stat în 3 hoteluri, cel din Malaga o casa veche iberică într-un parc natural. Cam 60-70 euro camera. Bai, fain tare, o experiență totală, biciclat in Valencia, plajă, străbătut centrul pietonal peste tot, stat o zi la centrul ăla meseriaș al artelor și științei, plus Oceanograficul. Marfă, ca în poze și descrieri. Vin bun, tapas la greu, înghețată, iaurt congelat.

    Apoi am venit in țară și pentru că nu luasem copilul destul de mic pe avion, am mers la Cap Aurora, cu rezervare pe Booking la un hotel cu nume de nestemată. Tot 60 euro pe noapte și era cam ce mă așteptam, adică mobila din 1978, dar curat, acceptabil. Ei și că să vedeți nemernicia românească, am ieșit pe plajă și nu prea îmi plăcea, cam multe alge și chiștoace, am tot căutat o plaja curată ca să nu îmbolnăvesc copilul. Am găsit mai încolo, in dreptul altei nestemate. După vreo juma de ora nevasta mă atenționează că spiritul femeiesc de observație a detectat ceva interesant: toți din jurul nostru erau militari și se salutau discret cu don’ capitan, don’ colonel, don’ maior. Trecut de 40′ și cu tunsoarea scurtă, eram din film, nimeni nu realiza că eram non militar, ce e drept cam fara burtă. Deci acolo erau doar militari, că eram in dreptul acelor hoteluri ale armatei, miliției și securității. Le zicea Pavilion C, pavilion A, etc, nume conspirative. Și mă uitam la vajnicii apeviști cum se băteau pe burtile alea de neam prost și mîncare proastă gratuită, că nu au fost de 20 de ani nicăieri în altă parte, nici măcar la Neptun. Erau cu toată șatra, cu copii și nepoți și veri de nepoți. 25 lei cazarea, 2 lei ciorba, 5-6 lei friptura, 3 lei vinul, 1.5 lei berea. Preturile „in sectorul privat” erau de 3-4-5 ori mai mari. Și erau tare mîndri de micul furt făcut pe seama bugetului țării. Stăteau două săptămâni la îngrășat cu toții. Ba unul era cam șucărit pe fi-su că nu sta două săptămâni, se duce ca fraierul și la bulgari, ce i-o trebui Bulgaria? Vroia noru-sa, de aia se ducea, să cheltuie banii aiurea.
    Un tip s-a bagat in vorba cu mine, m-a salutat regulamentar cu „să trăiți”, l-am salutat și eu, am discutat ceva, apoi cam după vreo două ore i-am spus că nu sunt ce crede că sunt, adică militar. Și i-am povestit experiență din Spania. Și prețurile decente de acolo la calitatea de acolo. Omul era polițist, din Hunedoara, era prima dată cînd vedea Marea Neagra în viața lui la 43 de ani. Reușise să facă niște ore suplimentare și șeful îl lăsase să meargă și el la mare subvenționat. Ce bine era la mare, ce ieftin, ce frumos. I-am arătat nota de plata de la terasa din apropiere, 72 lei pentru doi adulți și un copil, doua ciorbe, o friptura, un pește, două beri si-un suc. Nu înțelegea ce înseamnă cifrele alea, că el dăduse 25 și i se păruse că totuși nu-și permite așa oricînd atîta cheltuiala, dar totuși acum era la mare și merita.

    Asta a fost una. Anul următor am fost prin Bucovina. Fain, super, doar că nici o pensiune de pe Booking nu avea baia uscata, in toate curgeau instalațiile. Bai, TOATE IN CARE AM STAT. Că asta e, n-are cine sa le repare.

    De asta nu fac turism in Romania. Anul trecut cu pandemia am stat acasă. In 2018 și 2019, Thassos pămînt românesc! La același hotel de trei ani, cu plajă privată. Fac 9-11 ore, dar nu am nici cea mai mică inconveniență. Litoralul romanesc poate sa moară de tot, să surpe marea tot, să inghită dracului toate cojmeliile alea.

    00
    • Ce tare este experienta cu plaja pentru MAI. Asa a nimerit taica-meu, prin anii 80 si ceva, in plina foamete ceausista, era la specializare la Bucuresti. Cazare la hotel comunist (evident), mancare in oras. Dar, toate restaurantele nu mai aveau carne in menu (sau doar tiparita, ca fizic, nu prea). Si nimereste taica-meu, intr-o buna zi, la restaurantul Cina. Chelnerii vorbeau in soapta, se servea foarte rapid si cand i se aduce mancarea, surpriza: o friptura cat colacul de la WC (vorba romanului). Dupa ce a mai observat restaurantul si clientii, s-a prins ca acolo mancau cei care il pazeau pe Ceasca. Si nici un chelner nu punea intrebari, ca nu indraznea. Mancarea era excelenta, preturile foarte mici. Tot restul sederii in Bucale a mancat acolo. In vara, in drum spre litoral, ne-a adus si pe mine si maica-mea la restaurantul Cina. Acolo am vazut prima data felul friptura cu varza care consta, de fapt, in friptura si garnitura de varza cu carnati :-D . Nu stiu ce s-a mai ales de restaurantul respectiv.

      00
  21. Am fost acum o saptamana sa o cazez la Sarata Monteoru pe soacramea pentru 16 zile prin programul pentru pensionari. Am ajuns acolo pe la ora 11,00 ca poate facem check in mai devreme de ora 13,00 cand era afisat. Inca de l-a intrare ne-a intampinat o receptionera ce ne-a spus sa ne inarmam cu calm, rabdare si Zen, ca afara e cald, ca avem de completat un teanc de documente si lumea e nervoasa, habar n-are de ce. Asta in timp ce urla prin receptie strigand ca din gura de sarpe ,, cine dracu mi-a furat pixu’???? Sa aduceti pixu’ nemernicilor!!!,, si ne arata ostentativ teancul de documente completate deja de altii subliniind ca se va face cazarea in ordinea documentelor depuse, doar doar scapam o spaga sa modifice ordinea. In alta ordine de idei am facut check in la ora 17,30 cu toate ca trebuia la 13,00. Sa dea dracii in cine s-o mai caza vreodata in hotelul ala benevol.

    00
  22. Mai am 2 zile si-mi termin sejurul din Sunny Beach..

    Sa ma bata mama si toate rudele cunoscute si necunoscute daca mai calc vreodata in romania la mare :)

    00
    • E fain în jegul ăla de Sunny?

      00
    • Chiar da. E o curatenie generala atat pe plaja cat si pe statiune. Cine zice altceva inseamna ca se uita direct in cosurile de gunoi.

      Mai sunt cateva terenuri pe ici pe colo uitate dar deh, nimic wow. Dar tot ce inseamna plaje, trotuare, parcuri de distractii, parcari, nessebar old town… e curat. Tot ce iti poti dori ca turist. Sunn nu e jeg. Romania e jeg :)

      00
  23. un foarte mare procent din cei care merg pe litoral spun ca asa le place lor: aglomeratie, sa isi poata ingropa mucul de tigara in nisip, suedejii cu porumb sau zmeura, mirosurile de tot felul, tzatze goale ( yes, sunt multi obsedati si pervs in tara), manele, lanturi si tatuaje, cocalcari si bmwueri…etc etc zoaie zoaie. Mai zic?

    Sunt unii care vin din Italia sau Spania cate 2 zile pe drum ca sa indure litoralul romanesc. :))

    La toti acestia de doresc ” sa tina sus munca buna” si sa revina la noi pe litoral :). Deabia nu risti sa ii intalnesti in alte locuri civilizate.

    00
    • Ce daca-mi plac țâțele goale ?
      Nu-s ghei

      00
    • Exact, uitati-va si la stirile despre litoral din ultimele saptamani sa vedeti ca majoritatea persoanelor intrebate e multumita de conditii, ba chiar se bucura ca e aglomerat din motivele de mai sus.
      Asta se cere, nu stiu de ce ne miram.

      00
  24. Nu inteleg valul de indignare la mizeriile din turism: nu este nici mai mult, nici mai putin, decat nivelul romanilor, la fel cum sunt traficul, educatia, sanatatea, constructiile haotice si fara gust, etc.
    Vad ca persista ideea ca sunt lucruri senzationale, nelalocul lor…..nu oameni, asa e Romania, poate sunt mici nuante, ceva diferente intre Onesti, Calan Rosiorii de Vede si Cluj, Brasov, si Iasi, dar in rest, totul e dupa chipul si asemenarea romanului.
    Eu cred ca e destul de simplu, cui ii place, cine nu poate mai mult, sau pe cine nu afecteaza, va trai asa, cine nu, lasam lamentarile pe internet, si cautati un alt loc in care sa traiti, care sa fie mai bun.
    Eu personal nu cred in schimbare, sau chiar daca se petrece, se petrece ff lent, si te consuma, imbatranesti, si tot nu va fi mult mai bine.

    00
    • De parcă jegul, mizeria, coceanul de porumb și mucurile nu sunt aruncate de români. Drumurile proaste, flash-urile și mersul pe banda a doua pe autostradă nu sunt ale românilor.
      Neamul prost și cocălărismele nu s-au inventat pe litoralul românesc ci sunt adânc înrădăcinate și ne place să ne văităm când vedem că alții sunt mai puțin gherțoi, aruncă mizeria la coș, nu pe plajă.

      00
  25. Am voucherele de vacanță și trebuie să le cheltui acolo,ce altceva sa fac

    00
  26. Sotia tot ma bate la cap sa mergem pe litoralul romanesc, mai ales de cand a inceput pandemia. Anul trecut am scapat, anul asta am scapat si la anul probabil iar voi scapa. In plus, pe langa multe exemple negative de-ale oamenilor de aici, am primit si „review”-uri negative de la prieteni si rude care au fost anul asta. Au ramas total dezamagiti. Au luat la rand multe din statiuni, mamaia, costinesti, neptun etc. Doar de neptun am auzit pareri relativ OK, in rest, exact cum imi imaginam. Desi ultima data am fost acum vreo 15-17 ani la mare, pare-se ca nu s-au schimbat multe in bine, mai degraba in rau. Trist, dar nu e treaba mea.

    00
  27. NOU
    #87

    Asta patesti daca esti prost si fudul.

    Am stat in Constanta cu ~280 de lei pe noapte (prin Airbnb) la casa facuta special pentru asa ceva (camere separate, patio, etc). Tot confortul: AC, mini fridge, baie in camera, etc. Ok, sunt bosorog, dar chiar daca nu eram tot acolo ma duceam. Zoom beach (Peroni) e chiar tare si mai ai si kitesurfing

    00
  28. Aveam două vacanțe prin anii 80: una la Neptun-Olimp și una la Poiana Brașov. Hai că-n Poiană mai era cum mai era, dar la mare se putea vorbi despre orice în afară de vreo mare curățenie și corectitudine. Și vorbesc de Neptun-Olimp, nu de Jupiter, Venus sau alte stațiuni mai accesibile, vorbesc de alea în care se cazau mulți străini (hotelurile Belvedere, Amfiteatru, Panoramic). Eram aceeași nație și atunci, suntem aceeași și acum și vom fi la fel peste 20 de ani. Cum zicea nenea Horațiu, trecut de căcat am avut, viitor de căcat avem, bine măcar că n-avem nici un fel de viitor :)

    00
  29. Cristici: nu merg pe litoral și când merg ma duc la cort în Vamă.
    2017 încercat totuși altceva, tot Vamă.
    Intră ca ultimul mizerabil în camerele hotelului fără să fie invitat (fază similară cu mutatul produselor la casa de marcat dacă vă mai aduceți aminte).
    2021 încearcă Mamaia, la economic, a pierdut cortul.
    Și iar ca în restul articolor sintagma cu românii, ei românii.
    Prea mult ceri atenție, prea puțin ești tu ca exemplu.

    00
    • Scrie mai sus, in primul comentariu, ca nu am calcat pe litoral anul asta. Repet: am gasit anuntul pe olx „aleatoriu”, cautand altceva. Tot pe-acolo scriu ca nu ma cazez decat la camping, in ultimii 20 de ani am dormit in pat doar daca altcineva s-a ocupat de cazari, eu nu… de fapt, nici nu stiu daca am cautat cazari vreodata in viata mea. Doar la cort, atat. Iar daca nu caut eu cazari, nici nu ma plang (mai ales cand sunt multumit si cu un cort, lol)
      „Prea mult ceri atenție, prea puțin ești tu ca exemplu.”
      Pot si eu cacaturi din astea, fii atent: Prea mult esti prost, prea putin ai inteles subiectul.

      00
  30. NOU
    #92

    La Neptun nu mergi la cazari la apartamente. Mergi la hotelurile vechi, mai ales alea de pe langa plaja „Boss”. Preturi bune.

    00
  31. Am fost 2 ani la rand in Neptun si am stat doar la hotel. Nu am avut de ce sa ma plang de cazare. Acu fiecare isi alege locatia in functie de buget. Daca ar fi sa ma plang de ceva … sunt crasmele. Multe is pur si simplu bombe. Iti vine sa vomiti dinainte sa pasesti pragul.

    Nu cred ca e doar vina romanilor ca vor la mare. Exista niste oameni platiti tot de noi ce ar trebui sa verifice crasmele si cazarile. Chiar daca se inchid 70%, macar stii ca nu pleci cu vreo boala dupa sejur.

    00
  32. Îmi amintesc că în 1983 a fost primul an în care am mers la mare cu mașina, achiziționată în iarna ’82. Tot anul ăla a fost și începutul sfârșitului, dementul începuse cu plata anticipata a datoriilor și turismul ăla de căcat, pentru tot proletarul, atunci a devenit execrabil. Efectiv am făcut foamea. Ne cazam pe la particulari, că nu se putea la hotel fara bilet prin cine dracu știe ce sindicat și alte forme de control proletar. Mîncat la terase, braserii, restaurante obișnuite. Ei bine, atunci 1983 a fost cu foame. Stăteam în Eforie Nord sau sud, sau in satul Tuzla, mai devale după Eforie Sud. Plajă făceam în Eforie Nord. La ora 8:00 cînd ajungeam la o terasa lîngă poșta din Eforie Nord era deja gol, nu mai aveau mîncare. Pe la Vraja Mării mai găseai, dar era mai scump. Pe plajă stăteam și două ore la coadă pentru niste hamsii, pui și cartofi prăjiți. Tata se bronza la coadă pentru o halbă de bere. Bai, așa jeg uman ca in anul ăla nu mai văzusem. După ce că era lipsă, romanașii furau la gramaj. Gestionarii și chelnerii din restaurante furau la greu la gramaj, că parcă prea mici erau porțiile. Anul următor am luat de acasă roșii, brînză, cît să

    00
    • cît să încropim un mic dejun. A fost la fel. Ultima oară am fost la mare cu părinții în 1990. Bai, efectiv nu găseai ce să maninci. Varză și fasole. Era dezastru. Toate hotelurile și restaurantele erau vraiște, nu știau cine e seful.

      00
    • Pen’că la noi mîncarea era socotită la materie primă, nu la produs finit, cum am ”pățit” eu la bulgari (după răzmeriță), cînd am comandat porție dublă de pește și n-am putut să-l termin, pe cînd la noi n-apucai să-l guști bine mai ales dacă aveai și 2-3 carii…

      00
  33. Nea Petrică ăsta e ăla din povestea lui Godină?

    00
  34. Ce să zic, eu am fost mulțumit de cazarea de pe litoralul românesc. Am fost la Mangalia, la hotel Laguna, aflat „pe plajă”, curat, oameni amabili, camere cu mobilier nou și finisaje noi (cred). Nici prețurile nu au fost extrem de mari. În alți ani am fost la Cometa (jupiter), mi s-a părut OK.

    00
  35. Cazare la apartament modern utilat in CT prin Airbnb – 185 lei / noapte, intr-un residence, zona str. Baba Novac, mers cu autobuzul dimineata cateva statii pana la plaja (Neversea-3Papuci).

    00
  36. Atata timp cat lumea accepta conditiile si se cazeaza acolo, nea petrica o sa fie up and running.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile