Roșii cu gust

M-am apucat de grădinărit ca un hobby  acum vreo 10 ani, după mutarea în Germania. Clima din nordul Germaniei este umedă și răcoroasă, dar stabilă, fără extreme. Se pretează bine la cultura de cartofi și mere. Eu am început cu chestii putin pretențioase gen fasole, ceapă și dovlecei.

Acum 2 ani am construit un solar special pentru roșii. În sezon găsesc roșii ok și aici la diverse ferme sau chiar la țăranii din satele din jur. Doar că la ei  se folosesc 2 sortimente: cherry și unele normale zemoase și puțin acrișoare, dar fără „pulpă“.

Eu am ales sortimente cu roșii mari, cu multă pulpă și puțină zeamă, gen „inimă de bou“.

Am cumpărat semințe și apucat de treabă pe la mijlocul lui martie. Răsadurile le-am făcut în casă și le-am mutat afară undeva pe la începutul lunii mai. Nu e foarte complicat să le faci, dar îți trebuie o încăpere cu o temperatură constantă (20-21 grade) și lumină.

Am încercat să le plantăm în 3 moduri. În sera vreo 20 de bucăți, 10 ghivece pe o terasă acoperită și în grădină alte 20. Cele din ghivece nu au avut destul pământ și s-au dezvoltat foarte slab, am mâncat vreo 10 roșii în total de acolo și alea mici. La cele din libertate a apărut o ciupercă, s-au înnegrit, în 2 zile erau moarte. Nici o roșie. Am scos 4 borcane de gogonele.

Cele din seră în schimb sunt un mare succes. Cam 2 kg de roșii fiecare plantă, dar sunt foarte pretențioase și necesită foarte multă atenție. Cam o oră pe zi în medie. Am vrut de asemenea să fie cât de bio posibil. Îngrășământ făcut din urzici macerate sau compost propriu. Din când în când niște peleți din caca de vacă fără adaosuri de azot sau alte substanțe. Nu le-am stropit cu nimic împotriva bolilor sau dăunătorilor, iar îndepărtarea buruienilor făcută manual fără erbicid.

Roșiile sunt excelente, DAR:

  • nu le poți transporta. De exemplu din grădină până în casă le-am pus lângă niște castraveți și aveau deja mici găurele în coajă unde a 2 zi intraseră deja musculițe
  • după ce sunt culese încep în 3-4 zile să se strice
  • riscul de boli și dăunători foarte mare, de asta când încearcă țăranii să mă convingă că nu sunt stropite nu prea îi cred
  • foarte pretențioase. Trebuie să fie cald, dar nu umiditate. Deschide geamurile la solar. Trebuie să fie soare, dar nici prea uscat. Închide un geam, dar nu toate și udă-le. Și așa mai departe
  • le plac foarte mult melcilor și trebuie zilnic îndepartați manual. Am pus și o poză cu o roșie mâncată
  • de 2 săptămâni mâncăm roșii în continuu.
  • dacă ar fi să le vând nu știu ce preț ar fi ok, dar sigur ar fi foarte mare și nu ar vrea nimeni.

Concluzia mea este că dacă vrei roșii cu gust, nestropite și fără azotat nu o să găsești să cumperi. Dacă aș depinde de recoltă nu aș alege niciodată aceste sortimente, ci aș merge pe cele rezistente. Dacă aș depinde de grădinărit nu aș cultiva roșii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Frumos specimenul de roșie dar și construcția pentru seră.

    00
  2. felicitari.
    mi-e dor de o rosie d-asta adevarata.

    00
  3. Autorul descoperă de unde vin roșiile.

    00
  4. Sera si gradina ta arata exemplar, felicitari!

    Acum partea proasta:
    Eu am ales sortimente cu roșii mari, cu multă pulpă și puțină zeamă, gen „inimă de bou“ sunt si sortimente care tin mai bine. Oricum cateva zile pentru o leguma e decent, esti prea obisnuit cu alea „rezistente” -That’s your problem right there. Sunt mari si moi si sensibile.
    -Merge si fara urzica, da bunica punea ceai de urzici, era mai simplu.
    – Se gasesc si in comert in romania: Obor/ Domenii. La domenii sunt foarte scumpe in general produsele dar au si produse bune. Nu am fost in buc din iunie dar deja luam rosii bune.

    si eu am aproape o luna de cand mananc rosii cu orice, e perioada preferata a anului.

    00
    • Multumesc.
      Legat de soiuri incercam sa explic de ce e greu sa gasesti sa cumperi aceste soiuri. Pe mine nu ma deranjeaza treaba asta ca tin putin, dar daca le culegi, transporti, stai cu ele pe taraba nu prea cred ca le mai cumpara cineva a 2-a zi.
      Legat de rosile din Obor, e normal sa fie scumpe in comparatie cu cele crescute in pahar in Olanda de exemplu.

      10
  5. nu exista „nestropite”… le halesc o gramada de specimene din aer si pamant. Bunicii mei sunt a 6 a generatie cu rosii la solar, au prins toate variantele posibile si imposibile. Felicitari pentru munca si efort, nu realizeaza nimeni ce inseamna sa te chinui sa cresti bio pe bune, extinde te si la alte soiuri, pt tine si familie.

    00
    • Anul asta am reusit sa fac in solar rosii pe care le-am stropit o singura data, la inceputul primaverii, cu Milbeknock, ca le napadisera goangele, dar atat, nu au mai avut nevoie de nimic altceva. Acelasi soi, plantat afara, a avut nevoie de o runda de ridomil, intrase mana in ele. Eu consider asta aproape bio, mananc cu incredere din ele, pentru ca substanta respectiva a avut doua luni de zile sa se metabolizeze inainte de coacerea fructului si fertilizarea s-a facut doar cu gainat de gaina.

      10
    • Merci. E intradevar greu cu bio, dar cum ziceam e hobby iar la final se merita.
      Daca as fi avut o problema in solar e clar ca as fi incercat sa scap prin stropire. Afara nu m-a interesat pentru ca nu prea ajung sa se coaca aici din cauza climei

      00
    • Am roșii la țară (sud-est-ul româniei) nestropite cu nimic și nu le mănâncă nici un melc sau altceva. De fapt, nu cred că am avut vreodată probleme cu melci în grădină, în zona aia a țării. Am roșii și în solar și în aer liber. Alea în aer liber sunt nelegate, fără arac, fără nimic. Cresc pe jos, ca vrejul pe pepene și sunt ok.

      00
  6. Felicitari pentru rosii, arata bine. Din experienta mea, rosiile sunt cele mai usor de crescut, mult mai putin pretentioase decat ardeii, care au nevoie de fertilizare serioasa, sau castravetii, care sunt extrem de sensibili la boli. Rosia merge inainte, daca ai putina grija sa controlezi umiditatea si temperatura.

    Sera e construita cu simt de raspundere, nemteste :))) Pe la noi merge si clasicul solar cu folie, tot la fel cresc plantele in el.

    00
    • Merci.
      Am ales rosii pentru ca nu se gasesc sorturile astea. Ardeii de la polonezi sunt excelenti, iar aici nu se fac. Castravetii aia lungi de salata mi s-au facut de zici ca erau buruieni.
      Sera am construit-o cu niste geamuri de la o demolare. Practic am facut o rama de lemn pentru ele. Cu folia e mai greu din cauza de vant si grindina

      00
  7. oameni cu prea mult timp liber.
    nici nu stiu cat costa un kg de rosii, 5 lei in sezon, problem solved.
    nu mi rup spatele, nu vai nu am udat azi rosiile samd.

    daca timpul tau valoareaza cat un kg de rosii, ok

    00
    • Tu esti pe sistemul, de ce sa mai gatesc acasa cand pot manca/comanda de la McDonalds. Da-i inainte ca e mai eficient asa, timpul tau valoreaza mult mai mult doar ca o sa cheltui mai incolo banii obtinuti pe tratamente, clinicile particulare abia asteapta din astia ca tine.

      00
    • prea mult timp liber raportat la ce?

      00
    • Bogdan nu a înțeles conceptul de hobby. Bogdan nu știe ce înseamnă să te bucuri de ceva făcut cu mâinile proprii.

      Nu fi ca Bogdan

      10
    • E adevarat Bogdan. Am timp liber pe care trebuie sa il umplu cu ceva. La sala nu am nevoie sa merg, la fotbal cu baietii nu imi place, cumparaturile le fac o data pe saptamana sau dureaza foarte putin, moluri in zona nu prea am, netflixu ma lasa rece, asa ca am ales asta ca sa omor timpul.

      00
    • Bogdane, e vorba de plăcerea de a face ceva. De aia se numește pasiune. Că ocupă timpul, că mai mănâncă și ceva bani, resurse, asta e. Oamenii îs diferiți.

      00
    • Ce pula mea iti trebuie ma ? Cum ai ajuns aici ?

      00
    • Timpul meu este foarte scump, dar nu spun nu la ceva cat mai aproape de „natura”. Am mancat acu’ niste rosii de la o ferma din zona (culese PERSONAL de un prieten, nu din alea de pe taraba, cica aduse de la ferma, dar „culese” de pe raft in Costco).

      NU SE COMPARA cu nimic din magazin, fie-mea inca maraia ca nu-i plac ca-s prea zemoase. Puii mei, copil crescut cu cacaturi din supermarket, crede ca rosiilea alea bune de spart geamuri is alea bune. Asa ca nepoata-mea, care, cand vine in Romania, nu bea decat lapte 1.2 la suta grasime, ca ala mai gras (sau doamne fereste de la tara) i se pare gretos :D

      Felicitari autorului, arata beton si rosiile si sera. Curat si frumos ca la neamt in spais.

      Ma gandesc sa pun si eu niste rosii (cam am semintele de la alea sexy de ferma), dar nu stiu ce sa fac ca e august. Sa le pun in ghiveci in casa? Sa le usuc pana la primavara?

    • Tine minte ca rosiile au un timp de maturizare mai ridicat, vreo 90 de zile de la plantare pana la coacerea primelor fructe, asa ca risti sa ajungi cu ele in iarna si sa nu mai aiba conditii pentru a se coace. Semintele rezista doi sau trei ani, le poti pastra pana la primavara. Daca ferma respectiva planteaza hibrizi, nu o sa obtii aceleasi rosii ca ei din semnitele oprite din fruct, pentru ca intervine segregarea caracterelor. Daca e un soi pur, merge fara probleme.

      00
  8. Pentru alte plante primesti guest authors :)))?

    00
  9. Depinde de soi. Am crescut și eu anul ăsta (tot „bio”, doar sămânță, pământ și apă) și unele soiuri sunt foarte bune, integre și gustoase și după o săptămână. Îmi plac în special de mult cele mov. Dacă îți displace ingineria genetică, la polul cumva opus sunt svgenebank, care trimit mostre de semințe din cele mai românești roșii.

    La mine problema a fost alta. După ce am belit ochii la răsaduri cum se chinuiau să dea câte o frunză, dintr-o combinație de milă și entuziasm că ia uite ce frumos cresc în solar, nu le-am mai copilit ca lumea și acum sunt junglă. Cred că am pierdut 30%+ productivitate (dar sunt doar pentru mine, deci nu-mi pasă prea mult; experiență pentru la anul) și abia am loc să mai merg prin solar.

    00
    • Asta cu copilitul e foarte importanta. Si polenizarea. Asta a fost facuta cu o periuta de dinti electrica. Cica imita miscarile albinelor.
      Legat de rasaduri iti recomand ca dupa ce fac primele 4 frunze sa le muti intr-un recipient mai mare, iar apoi cand au 20 de centrimeti sa le plantezi.
      Spor mult la anu

      00
    • Andrei, poti te rog dezvolta ideea cu polenizarea cu periuta, te rog?

      00
    • Un ventilator sau mai multe in spatiu inchis ar functiona?

      00
    • Rosiile sunt polenizate in mare parte de catre bondari (bumble bee), care vin sa colecteze polenul si fac asta prinzandu-se cu dintii de floare (in Romania ii zice muscatura de bondar, se pot observa doua liniute inchise la culoare dupa ce pleaca bondarul) si vibrand cu tot corpul pentru a scutura polenul si a cadea pe corpul lor. Periuta de dinti electrica simuleaza aceasta virbratie. Cu ea pornita, atingi coditele florilor si o sa vezi un nor de polen cum este eliberat. Din acel nor, cateva granule ajung sa se lipeasca unde trebuie pe floare si rezulta polenizarea. Uneori e suficient doar sa zgudui putin planta, dar eu am avut rezultate foarte bune cu periuta de dinti.

      00
  10. Ce sera frumoasa ai, m-ai facut invidios, ceva spatiu as avea si eu, insa parca nu am energia sa investesc in asa ceva, plus ca ar trebui sa imi fac un model sa nu o ia vantul.

    Confirm tot ceea ce spui cu natural vs stropit, ce observ este faptul ca sunt anumite soiuri ff rezistente, gen cherry, si altele fff sensibile, care se innegresc imediat (e o ciuperca). Am plantat diverse legume anul asta(unde stau eu nu a fost primavara si nici vara), in rasadnite si ulterior in pamant, singurul artificiu a fost faptul ca am acoperit pamantul cu folie, si asa am redus mult buruienile/daunatorii.

    Eu am comandat diverse seminte din Romania, pe internet, am avut noroc cu niste castraveti slanic, fff productivi si gustosi, rosiile asa si asa(nu s-au facut, le trebuie mult soare si nu boli), am mai plantat ceva gogosari/ardei gras-nu cred ca voi manca ceva, si ceva ardei iute, o specie bulgareasca, astia au produs ceva.

    Rosiile ff mari sunt in general sensibile, sunt ceva soiuri de dimensiune medie, care rezista linistit cateva zile , si nu sunt atat de sensibile.

    Cat despre asa zis taranul roman, se adapteaza, in general folosesc seminte din soiuri hibrid ameliorate (clar nu romanesti), consumatorul roman nu prea mai face diferenta intre gustul de altadata si ce primeste acum, iar pe de alta parte, folosirea fara creier a pesticidelor e sport national…..deci slabe sanse sa gasesti in piata ceva decent.

    00
  11. Ăla nu este solar, e penthouse după standardele din ro

    00
  12. Mie chiar nu mi se pare complicat…
    Am avut anul trecut plantate în gradină diverse soiuri, undeva la 30 de fire, nestropite cu absolut nimic, am pus tot zămârci, din urzici sau ceai de iarbă, zaț și cenușă, le-am mai copilit din când în când și aia a fost.
    Cele puse de mine nu au fost atacate de absolut nimic, în schimb, cele patru puse din răsaduri cumpărate, au crapat.
    Una singura a mers bine, un soi de cherry negru, a produs încontinuu, dar a fost atacata de mucegaiul cenușiu, cred ca asa ii spune.
    Aveam roșii crescute peste tot prin grădină, pentru că am storcosit roșiile care mi-au plăcut direct în pământ, doar ca să experimentez, iar solul avut la dispoziție pot spune că a fost execrabil și cu el am avut de fapt cea mai mare bătaie de cap, nu cu ce am reușit sa cresc din el.
    Am avut și gogonele pentru ca alea cherry produceau ca nebunele și cum in centrul Franței ploua în neștire, de la 1 septembrie deja vremea a dat-o doar pe nori și răcoare.
    Eu totuși rămân cu dilema de cum de in anii 90′ tarabele erau pline de roșii extraordinar de gustoase, de diverse soiuri, vândute la preturi care le permiteau bunicilor și alor mei sa cumpere sa facă bulion și zacuscă.
    Țin minte perfect mirosul care umplea scara blocului și oalele imense în care bolborosea sucul gros plin de semințe, iar azi, totul e prea greu, prea complicat, prea, prea, prea…
    Bine, țăranii de pe atunci nu voiau sa își cumpere iPhone și suv-uri și să își facă vile cu 10 camere…

    00
    • Atunci n-aveam internet, fb, netlix, 6436535831 jocuri pe calculator, nu puteam călători prea mult și nu erau o grămadă de alte chestii cu care ne petrecem timpul azi.
      Bine, cozile, spălatul de mână, ședințele de partid, corurile, munca patriotică și alte kk-uri unde practic te luau cu arcanul care mâncau destul timp, dar probabil era ceva mai mult timp ca azi.

      În plus, nu se găsea mare lucru în magazine, voiai bulion, zacuscă, murături, compoturi, etc, fie că pur și simplu voiai, fie le voiai mâncabile (țin minte și acum castraveții murați de la alimentară: niște ăia mari, umflați, cu semințe, așa de bătrâni că erau aproape dovleci), trebuia să-ți faci singur.
      Azi se găsesc pe toate drumurile conserve de toate felurile, din toate legumele și/sau fructele, la toate prețurile că e absurd să fierbi bulion la 40 de grade într-un apartament (și asta e o chestie, acum 30-40 de ani mulți încă mai aveau rubedenii apropiate care locuiau la casă, la țară sau oraș mic, făceau acolo, cu focul afară).

      00
    • Cred ca ai ratat faptul ca vorbesc de anii 90′. Nu sunt atât de veche ca alții ca să fi prins anii 80′.
      In rest, nu mă mai obosesc sa scriu atata timp cât tu consideri ca sunt mai bune conservele din hipermarket decât preparatele de casa și mai și consideri absurdă pregătirea lor.

      00
  13. noi avem 40 de fire de rosii, cherry, prunisoare, negre, plus inima de bou si soiul romanesc (habar n-am cum ii zice dar nu e inima de bou clasic). am facut deja 2 ture de bulion…

    rasaduri cumparate o parte, o parte crescute acasa….

    udate din aprilie pana in august si acum in continuare… cu sprinklere(la 7 dimineata am avut pe cineva sa porneasca robinetul). stropite cu zeama bordeleza de 3 ori… 2-3 fire au fost mai anemice… in rest… am niste tufe de te sperii.

    cu ardeii in schimb am probleme ca ii ataca o ciuperca si par opariti. in sat nu s-au facut nici castravetii… noi am aruncat zeci de kile. am avut cam 12 m2 pe jos.

    nevasta-mea zice ca secretul e ca le-am abandonat acolo doar sambata am fost la gradina… ma declar multumit.. gust, cantitate…. am in sfarsit si bulion de baut :P

    00
    • Cherry sunt foarte gustoase și rezistente. Țin minte, că am avut într-un an roșii cherry până la finalul lunii noiembrie. Le acopeream seara cu o folie și atât.

      00
  14. Misto sera, poti locui in ea.

    Eu pentru mana (ciuperci), stropesc rosiile cu lapte (diluat 1:1 cu apa), dar cica si piatra vanata e aprobata pentru cultura ecologica.

    Anul asta adio rosii, cumparasem samanta de rosii negre, lungi, chery albe etc. plus rosii de la banca de seminte Suceava, dar p..la rasaduri, de frica pisicii le-am urcat pe niste polite in balcon si nu au avut lumina.

    Mai incerc la anul.

    00
  15. Bah… cam asa arata resturile din recolta de saptamana trecuta:
    https://imgur.com/jWpKHmA

    Miniferma e undeva prin Campia Romana, colt cu IF.
    Anul asta au fost probleme mari cu ciupercile (in solar, nu prea mare, vreo 400 de plantute, a fost dezastru) asa ca, desi legal inca sunt bio – am aplicat un singur tratament cu fungicide – eu nu le mai consider bio.

    Apa de la fantana, ingrasamant de la gaini (ramasesem cu vreo 30… dupa ultimul vaccin ) si porci.
    Soiul e un hibrid ad-hoc… asa se intampla cand lasi albinele/bondarii sa se plimbe din floare in floare. In solar da randament mai mic (cumva are legatura si cu modul in care e construit ) insa afara o planta produce in jur de 10 buchete (etaje) cu cate 8-12 rosii fiecare.
    De obicei mananc rosii pana tarziu in octombrie.

    PS stiu ca virgula kit-ul ala e dat cu picioarele, mi-a fost lene sa refac munca meseriasului :))

    00
    • Misto recolta. Asta cu ciuperca a fost cred peste tot anul asta. La toti cunoscutii mei de pe aici a fost

      00
    • @AndreiofB nu prea m-am putut ocupa anul asta de ele… cand am inceput sa intreb de ce nu e bine… era deja prea tarziu. Problema mai mare a fost la ceapa si cartofi. Sper sa reziste in beci pana in martie anul viitor. Varza de toamna se misca bine, in ritmul asta o sa am ce baga la putina (poloboc).

      In schimb am mancat cirese, visine si caise de mi s-a acrit.
      Am un singur Tuleu gras in livada, are vreo 25 de ani… in prima saptamana am mancat prune cu prune si apa. Si tarta cu prune si prune cu tarta si… au iesit vreo 30 de borcane de gem/dulceata. In toamna mai plantez cativa pentru ca motive ;))
      Anaspetul (anna spath) e in primul an deci…. pauza momentan.

      Acum sunt pe cura cu pere (de la inceputul lui august pana in septembrie tarziu) si curand trec la Ionatan (si alte soiuri – e manajerie in livada – pana prin octombrie) . Si ceva „capsunica” ca mai dureaza vreo 2 ani pana mananc din aia de masa (am pus vreo 10 butasi/coarde in primavara, au peste 1.5m acum, ceva alb de august); as pune niste Merlot pana in zavoiul de salcami (nu, de apicultura nu ma apuc nici batut).

      Am reusit sa prind si vreo 5 gutui…. Pepenii nu vreau sa ii mai vad =)))

      E frumoasa viata la tara ;))

      00
    • Si la mine cuiperca a aprut fix cand eram in vacanta si era prea tarziu de facut ceva.
      Cartofi am scos 2 saci de unii mici. Dar merg, doar ca te chinui la curatat. De 3 ani de zile cirese nu am vazut pentru ca a inghetat fix cand erau infloriti. In schimb mari rezultate la capsuni si zmeura. Avem gem pentru tot anul. Anul asta am plantat si coacaz rosu si alb. Sa vedem cum merge. Am un gutui mic care e plin dar nu stiu daca apuca sa se coaca pentru ca la noi de2 saptamani sunt 20 de grade si nici nu se anunta mai cald,
      Dar, da, e frumos la tara

      00
    • @zoso @andreiofb vad ca s-a activat trupa de apasat manutele rosii ;)))
      E greu sa stai in coada pe bulevard :))

      00
  16. @zoso iar am ajuns in spam :)))

    00
  17. În Germania până și serele au termopane

    00
  18. Felicitări și … să vă crească!

    00
  19. Soiul asta de rosie „inima de bou” se preteaza mai mult pt bulion si mai putin pt mancat.

    00
  20. Foarte faina constructia.
    Tu ai facut-o? Mai ai poze cu sera?

    00
    • Constructia e creatie proprie incepand de la proiect pana la final. Asta e o alta pasiune de a mea, lucratul cu lemn. Mai am si alte constructii la activ prin gradina.
      Din pacate poze am doar una din timpul constructiei
      https://imgur.com/a/V6olT0F

      00
  21. Acuma depinde si cum ti-e norocul cu daunatorii. Prin primavara am luat niste kituri de rosii cherry si ardei iuti (soi Dracula?) de la Lidl ca erau ieftine si venise momentul in viata sa aflu de unde vin legumele. Rasadurile au iesti super ok si usor in casa, tinute in pahare de unica folosinta de cafea. Eu speram sa imi iasa vreo 5 rasaduri de rosii si inca 4 de ardei, dar m-am trezit cu vreo 15-20 de fiecare asa ca le-am impartit o parte pe balcon la bloc si altele date la curte (in zona umbrita).

    # Bloc vs Apartament:
    – la bloc trebuie sa cari apa de la chiuveta (din experienta: 1l de apa/planta/zi peste 32 grade sau 0.6l/planta/2zile sub 28 grade); la casa mai prinzi niste apa din cer, iar un furtun cu picurare este ieftin
    – rosiile cresc ceva mai anemice in ghiveci ca nu au suficient pamant; in gradina tulpina e mult mai groasa si mai rezistantea
    – la gradina, cu exceptia legatului n-am depus niciun efort
    – la bloc m-am trezit cu ceva ciuperca (aka mană), dar nu stiu cu ce sa o tratez si nici chef sa fac cercetari; la casa problema clasica cu limaxi, dar s-a rezolvat rapid cu ceva granule verzi date la marginea dintre bordura si rosii
    – productia mult mai spectaculoasa la gradina; cirochinii de rosii sunt imensi (am numarat vreo 20 de rosii pe unul din ei).
    – ai de carat mult pamant sa umpli toate ghivecele (10-15 kg pamant/rosie) si e nasol fara lift; one time effort, presupunand ca pastrezi pamantul cu ghiveci si pentru la anul
    – n-am dat chimicale nicaieri, n-am pus ingrasamant, am aflat tarziu de copilire, am inteles si mai tarziu ce e aia copilire
    – pe balcon s-au copt mai repede rosiile ca au mai mult soare
    – pe balcon cam ai nevoie sa polenizezi manual florile (which is a pain in the but) ca nu vin albine sa le ajute sa faca sexut; am citit prea tarziu de tehnica cu periute electrice sau alte vibratoare asa ca eu am folosit o pensula mica

    Overall a fost un experiment interesant sa vad cum creste o planta, dar n-as mai repeta. Rosiile sunt bunicele dar nu-s suficient de dulci. Ardeii iuti nu prea sunt iuti dar au aroma faina.

    00
  22. Wow! Ochi-mi sclipesc de atâta lumină. Felicitări.

    Anul acesta a fost ultimul meu an de grădinărit. Toate roșiile și mai ales salata au fost mâncate de vrăbii. Acum fac xerascaping, sper ca la anul să-mi rămână buruienile. Nu știu din ce cauză însă oregano, timianul, rozmarinul și menta cresc de înnebunesc. Rozmarinul are aproape 1,90m (3-4 ani), anul trecut am mai pus unul alături și și ăla are aproape 60, 70 de cm. Nu le fac nimic…

    00
  23. NOU
    #56

    Si eu am experimentat anul asta gradinaritul. Nu am avut solar asa ca rosiile s-au copt relativ tarziu (cam acum 2 saptamani). In afara de sapat pamantul din toamna trecuta, copilit din cand in cand si smuls buruienile nu am facut alte lucrari. Nu a iesit cine stie ce productie. In schimb gustul nu se compara cu nimic cumparat din supermarket sau din piata de la tarani. Este o diferenta foarte mare intre felul in care arata si gustul lor comparativ cu ce gasesti in piata, de unde trag concluzia ca „taranul” roman baga in legume orice si in oricata cantitate.

    00
  24. Solutie pentru melci, sa nu-i mai culegi manual: https://www.youtube.com/watch?v=oAA9nCqNfR4

    00
    • Ce tare e ideea. Totusi, eu as dori ceva mai radical. O turela cu un tun laser cu care sa prajesc nesimtitii cu sau fara cochilie ;-)

      00
  25. Bravo dle. Horticultorul din mine e gelos.

    00
  26. Exact acelasi soi am si eu in gradina, in aer liber, stropite cu zeama bordeleza si nu s-a atins nici un daunator de ele. Atata ca trebuie sa am grija sa le spal ca lumea inainte sa le mananc.

    00
  27. NOU
    #61

    Mai ai de citit una alta.

    Lasa-te de polenizat cu periuta de dinti, are cine sa le polenizeze, ca banuiesc ca nu le ai permanent inchise. Si nici nu e recomandat, cand temperatura trece de 40 de grade rosiile avorteaza, de cum sunt noaptea temperaturi peste 7 grade la mine solarul sta deschis, si usa din capat, si lateralele ridicate.

    Nu lasa sol la vedere, inviti mana pe ele, pune folie de mulcire gen sac de iuta taiata fix unde pui rasadul (10 cm pe.diagonala unui patrat). Pe dedesupt, furtun de udare la picatura, cel mai des (20x20cm). Il alimentezi cu o pompa dintr-un butoi noaptea, pe programator. La mine merge 1 ora pe la 1 noaptea,tras din iaz.

    Rosiile le platezi 3 pe m liniar, si 1 m intre ele. (In general).

    Ideal la rasaduri faci fluctuatii de temperatura, gen 25 ziua, 10+ noaptea, daca le pui din primavara, ca daca nu sunt obisnuite, cand le scoti afara stagneaza pana se obisnuiesc.

    Nu mai pune botul la seminte bio, nu stiu ce ai in germania, dar un soi okish erau old german, cauta heirloom type, DAR astea prind rapid boli. In romania este un produs cu care stropesti preventiv antimana se numeste scudo, e pentru gradinaritul eco, certificat, poate iti trimite cineva. O sticla iti ajunge cu anii, se pune 10ml la 10l de apa.

    Nu te feri de hibrizii de calitate. Cherryurile pe care le pun sunt zuccherino f1, extraordinar de dulci si productive, rodesc 2-3 luni, de la mijloc de iulie pana da gerul, daca le copilesti/conduci bine.

    Nu mai pune inima de bki ca soi principal, sunt rosii mari, care nu fac multe pe fir si se strica majoritatea repede (pretentioase)

    Cand te apuci de pregatit pamantul pentru tura urmatoare pune gunoi steril paletizat, pe aici e italpolina sau orgevit, chestiile de 1 kil la 50 de lei sunt bataie de joc pentru necunoscatori.

    Sunt o tona de zis, dar nu mai am timp, sunt la saraci, prin thassos :).
    Bafta.

    00
    • E ft frig aici, daca nu tinem usile si geamurile solarului inchise nu se fac rosiile. 40 de grade nu au fost in solar vara asta, cred ca maxim 32 de grade cateva zile. Noaptea sunt 7-8 grade.

      00
  28. NOU
    #63

    Ah, si pentru limacsii aia foloseste ceva gen optimol, poti sa le pui intr-o capcana sa nu se imprastie aiurea.

    Sau uita-te pe youtube dupa o capcana dintr-o cutie cu bere pe post de momeala sau apa + drojdie si zahar. Numai ca e scarbos rau cand o golesti.

    00
  29. Pieliţa tomatei este greu digerabila si creatoare de crampe intestinale la colon sensibil, contine celuloza. Cojesc chiar rosiile cultivate de mine si descopar un gust mai bun si mai usor digerabile. Anul asta a plouat mult in germania belgia olanda si melcul limax melcul scarbos fara cochilie a distrus multe culturi. Se gasesc zeci de soiuri seminte la plic, rosiu galbene, rosii negre, dar semintele bunicilor pastrate de la an la an, acele rosii ale copilariei nu mai exiista.

    00
  30. Acum mulți ani am mâncat ardei Cornul Caprei în saramură combinați cu diverese. Am căutat soiul prin piața de la noi și o tanti mi-a explicat că ardeii ăia nu prea o să-i văd prin piață pentru că : – Trag prea puțin la cântar și că nu se merită și toată lumea cultivă o cantitate mică doar pentru ei.

    00
    • Eu ii inteleg perfect. Traim in o societate de consum. Toti vom alege varianta cea mai usoara, sigura si cu profitul cel mai mare.

      00
  31. Pentru limacsi recomand un pahar de bere ingropat in zona unde mananca :) in doua trei nopti ii prinzi pe toti (nu e necesar sa schimbi berea)

    00
  32. Fain! Sa fiti sanatosi sa va bucurati!

    00
  33. Cred că de pe la inceputul lui iulie nu am mai cumpărat legume de la piața / magazin. Toate sunt ușor perisabile, morcovii se înmoaie, roșiile se strică, castraveții se strică, dovleceii par mai rezistenți.
    Anul acesta am avut din gradina proprie:
    Ceapă, usturoi, ridiche de lună, spanac, salata, gulii, morcovi, porumb, roșii, castraveți, dovlecei (ne-am saturat de ei, btw sunt mai dulci ca in comerț), pătrunjel, coriandru, leuștean, mărar,busuioc, cimbru, cartofi, ardei iuți, ardei grași, capia, gogoșari (nu prea le merge bine), sfeclă roșie, vinete, pepeni galbeni, căpșuni, mure (doar de degustare anul acesta).
    Urmează: varză, conopidă, ridiche negre de iarna, dovleci plăcintari, spanac.

    Chiar și altceva, muncă nu mai zic…dar zic că merită pentru copil de 1 an. Nu știe lumea ce însemnă natural, „BiO”,” Eco” sunt doar etichete. Dacă aș vinde roșii probabil le-aș vinde cu 100 de euro kg și tot nu ar merita. Merită că te bucuri când vezi că dintr-o sămânță a crescut ceva ce poți băga în gură, că are gust și cel mai probabil este mai sănătos decât orice găsești la tarabă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube