Saturație pe tema poluării și secetei?

OK. Știm. Am aflat toți, inclusiv nea Fane, care e mai îngrijorat de producția de la distileria de acasă decât de dinții din gura proprie. Cred că e destul. Nu am ce face eu mai mult decât fac deja. Mingea nu e la mine. Deloc. Eu doar simt pe pielea mea că e din ce în ce mai cald.

Ce se așteaptă după încă 1.283 articole? Să ieșim în stradă și să cerem ce? Că nu-mi dau seama. Bănuiesc că articolele astea fac afișări, altfel nu ar fi atât de multe.

pamant-seceta-plastic Summer photo created by jcomp – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Sanzi poate sa ne ajute, practic, arzand.

    00
  2. Cineva sau ceva are de câștigat de pe urma acestei încălziri globale. Nimeni nu contestă faptul că și omenirea și-o fi pus amprenta mai mult sau mai puțin, însă eu rămân la ideea că este doar o ciclicitate a Terrei, odată la câteva sute/mii de ani și mai serioasă, tip Ere Glaciare, la intervale de sute de mii sau milioane de ani.
    Vorbim de poluare, însă de arderile necontrolate de prin jurul Capitalei și a altor mari orașe și deșeurile importate de pe nu știu unde, nu scoate nimeni o vorbă.
    Deranjant e faptul că sunt abordate doar temele legate de mediu, care dau bine în agende și publicului, nu cele care ar putea fi rezolvate primele și ar avea un impact major, per total. Câți dintre pseudo-ecologistii ăștia, stau cu apa închisă atunci când se săpunesc, în cadă, la dus sau se spală pe dinți, cât îi perie, de exemplu. No, pai asta spun. Asta e așa, un exemplu venit din minte, dar care aplicat la scară largă, ar reduce substanțial consumul de apă.

    00
    • sunt interese mari la mijloc.

      00
    • Și da, Terra are cicluri, la anumite intervale, mai mici sau mai mari, care mă îndoiesc că pot fi afectate cine știe ce, de către omenire.

      00
    • Bono zboara la o conventie ecologista cu privatejetul lui care consuma o cisterna pe minut, Leonardo di Caprio face reclama unui Fiat electric pe urma merge la vila lui de 25 de camere si trage un gratar cu toti amicii veniti de dracu stie unde, toti bufnicii conduc electrice luate pe barter care incarca bateriile ce au poluat toata africa scurmand trei tone de pamant pentru 10 grame de gadoliniu, toti dau vina pe noi ca nu punem pungile de plastic in containerul galben si aruncam laptele stricat la chiuveta. Cand o sta Bill Gates la camin in Regie o sa fiu si eu ecologist pana atunci nu ma simt vinovat de nimic.

      00
    • Se munceste de zor pentru a topi calota glaciara si a ajunge la resursele de dedesubt, fie ele petrol, gaze naturale sau situri arheologice antice (in Antarctica s-ar afla cea mai mare piramida de pe pamant, ascunsa sub gheata, dovezi aparute in urma scanarii din satelit).

      00
    • Ascultați-l pe Vlad, care după ce și-a dat doctoratul și a publicat în reviste de specialitate niste articole pertinente peer reviewed își menține ideea.

      00
    • @cireasa
      Religia stiintei.
      Stiinta e super politizata si corupta, majoritatea studiilor stiintifice nu pot fi reproduse si media spune sa nu faci singur cercetari stiintifice (crede dar nu cerceta).
      Stiinta in care crezi e doar un mit care suna bine teoretic, dar practic e cu totul altceva.

      PS: Mars inapoi pe reddit!

      00
    • Nu este vorba despre ciclicitatea Pământului, ci despre cea a activității solare. Au mai existat perioade de încălzire globală, în vremuri când nu exista încă industrie, avioane, mașini etc.

      00
    • si nici macar vulcanii aia care dintr-o eruptie minora arunca mai mult co2 in atmosfera decat omenirea in ultima suta de ani, pm(x) cat sa intrerupa zboruri pe luni de zile sau mai nasol sa omoare animale domestice cate nu poti ingropa, sau sa induca mini epoci glaciare de 1 2 3 ani, suficient cat sa afecteze siguranta alimentara a intregii omeniri. pai cand o exploda yellowstone ce pana mea o sa mai zica greta?

      altfel spus incalzirea globala exista si este o problema. doar ca nu oemnirea este principala cauza. nici macar secundara. e doar un factor favorizant. asta iarasi nu inseamna ca ar trebui sa stam cu mainile in san si sa dam din umeri. dar nici ca acum trebuie sa nu ma mai spal decat o data pe saptamana pentru ca antarctica…

      ps cati dintre voi stiu ca in istoria planeteti au fost momente in care temperatura medie la pol era de 35 de grade celsius si momente in care temperatura medie la ecuator era de -35 de grade celsius? si viata in ansamblul ei a rezistat bine mersi?

      00
    • Putem marturisi creerea unei bule live :)).

      Hai sa le luam pe rand:

      Cineva are de castigat din ORICE. E ca la bursa, daca exista un derivat(care are o valoare ce variaza in functie de ceva) ipotetic care „pariaza”(nu e un pariu, e multa stiinta in spate) ca economia o sa creasca, este posibil si probabil ca exista si un altul care estimeaza ca o sa scada.
      Daca maine guvernul scade taxele pe salarizare, cineva are de castigat direct – cei angajati si indirect cei care angajeaza(oamenii brusc sunt mai bine platiti). Daca maine guvernul creste taxele, cineva are de castigat – (unii dintre noi – cei carora statul o sa le poata plati contractele in urma unei colectari mai mari, bugetarii carora o sa li se poata plati salariile, etc

      Intelegi de ce gresesti cand gandesti asa?

      Vlad – omule e plin de studii pe aceasta tema, deschide putin ochii. Uita-te la orice lac stator din Romania cum arata. Aia e poluarea, peturile alea de la mal, vremea, desertificarea, poluarea din orase – in Bucuresti se simte in unele nopti cand se fac diverse arderi sau cand functioneaza CETurile. Suceava miroasea oribil din cand in cand pentru zile intregi. Iti place ce vezi? Si da, este si vina producatorilor si celor care comercializeaza dar este si vina noastra pentru ca am cumparat PETuri si nu le-am reciclat. Pe de alta parte, de abia acum suntem suficient de „dezvoltati”(si tehnic si economic) ca sa putem sa rezolvam aceasta problema. Masina electrica exista din ~1890, de ce crezi ca de abia acum ne-am amintit de ea? Pentru ca acum avem infrastructura(sau ne permitem sa o cream) si este sustenabil si economic.

      Singura problema este sunt foarte putine guverne dispuse sa ajute acest proces, el fiind extrem de scump si nerentabil (dintr-o gandire economica invechita in opinia mea – eu unul imi doresc un capitalism mai responsabil, atat). Guvernele le spun firmelor mari(multe chiar companii de stat sau cu actionariat mixt) ca trebuie sa-si reduca profitul(cel putin momentan) pentru a putea ajuta si ele alaturi de guverne(R&D-ul pentru o masina are un cost imens – . Firmele mari nu sunt detinute de Gigica pe persoana fizica, firmele mari sunt listate la bursa si detinute de diverse entitati (fonduri de investitii, persoane fizice care investesc la bursa, etc) – daca eu te intreb pe tine acum, ok, vrei sa-ti scadem 10-20% din venituri o perioada de 5-10 ani ca sa salvam planeta, ce raspunzi? Scaderea nu e directa, scaderea e in preturile care o sa creasca si astfel volumele o sa fie mai mici(castiga planeta, castigam si noi, castiga si companiile dar ceva mai putin).

      De asta auzim doar vorbe despre asta din punctul meu de vedere. E scump!

      00
    • timisoareanul, uau. pur si simplu uau. hai sa ardm un miliard de miliarde de tone de petrol si gaze ca sa obtinem acces la un milion de tone de petrol si gaze.

      00
    • @cireasa: Prietene, eu vreau doar să menționez faptul că trebuie găsită o cale de mijloc, atâta tot. Tu, tine-o cu ironiile. Am o cultură generală destul de bună, deși recunosc că nu sunt om de știință, cercetător și n-am publicate cărți și lucrări/tratate.

      00
    • https://vm.tiktok.com/ZMRhYTCJu/

      Un video despre Antarctica.

      00
  3. iesim in strada si cerem sa ne intoarcem la stilul de trai 1850, la carute, mers pe jos, fara plastice, fara hartie, fara obiecte de larg consum si tot asa. Adica solutia nu e sa trecem la electrice, e sa trecem la carute, ba chiar aici la noi suntem destul de Eco la cate carute sunt.

    00
    • Se poate reduce foarte mult consumul de plastice, dacă am avea apă potabilă la robinet (fără rugină, nămol și alte chestii) și cișmele în orașe. Câte sticle de apă plată nu s-ar mai cumpăra? Sticle de plastic care vin ambalate într-o folie de plastic. Pe un palet învelit într-o folie de plastic.

      S-ar putea reduce consumul de plastice și dacă nu s-ar mai ambala orice prostie în propriul ambalaj de plastic. De exemplu bateriile ar putea veni bulk, nu 4 baterii într-un plastic. Berile ar putea veni și ele la sticle de sticlă, fără 6 pack-uri într-o folie de plastic. În fine, sunt o grămadă de obiecte în ambalaje de plastic, ce ar putea fi ambalate în altceva mai sustenabil sau deloc.

      Pungile de plastic complet interzise. Nu ai nevoie să mergi la piață și să iei 3 castraveți într-o punguță de plastic, apoi 2 roșii în altă punguță, 4 cepe în altă punguță și tot așa.

      00
    • da dar nu e doar plastic. Tre sa dispara: curieratu, transporturi de marfa, becyri, electronice si electrocasnice, apa curenta, telecomunicatii, detergenti. Nu mai insir, ca la 1850.

      00
    • nu la carute, dar macar sa incercercam sa facem in orase cum au facut olandezii (in timpul liber care le-a mai ramas dupa ce uneltesc sa nu intre romanache in Schengen si sa puna mana pe portul Constanta…) ; sa poti sa mergi in oras cu bicicleta, trotineta clasica sau electrica fara frica ca o sa te dea vreun bolid cu capul de asfalt …dar e greu la noi, unde e ‘pe valoare’, pe masini de boss….

      00
    • @Car – cand dai exeplul cu olandezii poate spui si de faptul ca, cel putin in Amsterdam si Tilburg, capacele de canal SUNT ALINIATE la milimetru cu drumul respectiv…la fel si sinele de tranvai.

      Si dupa aia putem vorbi de ce fac baietii aia pe acolo….

      00
    • în Amsterdam apa de la robinet e potabilă. la noi nu e.

    • La noi, la țară, apa de la robinet e potabilă.

      00
    • @Ionut M: asta e parerea ta. Duci o proba la un laborator oarecare sa iti faca niste analize la ea? :-)

      00
    • Instalația de alimentare cu apă a orașului e nouă, stația de epurare a apei la fel. Aici orașul e mic. Nu e că la București, unde apa pleacă bună de la Apa Nova și se contaminează pe conductele neschimbate de 70 de ani.

      00
    • Plm, confundati apa potabila cu apa distilata.

      Eu am băut toată viata apa de la robinet. În București. Si acum în Ilfov.

      Apa minerala mai pun doar în șpriț de când am „nascut” niște pietre la rinichi.

      00
    • Potabila nu inseamna ca poti s-o bei. Potabila inseamna ca poti s-o bei si nu patesti nimic.

      00
    • Și de câte cazuri ai auzit tu în România de oameni îmbolnăviți de apa chiuvetata?

      Era un sondaj pe tema asta, ca 60% din romani nu considera potabila apa de la rețea. Fără niciun fundament, dar ce mai contează, oricum trăim în epoca în care parerea are valoare mai mare decât faptele.

      00
    • +1 pt Eau Du Robinet. D-asta beau de zeci de ani, cu sanatatea sunt ok, da’ poate am eu noroc de traseu ok pana la bloc (care e de pe la jumatea anilor 80) si poate blocul e cu tevi mai bune (d-alea de fier). Oricum stiu ca apa acolo de unde pleaca in retea e verificata in fiecare ora sa fie in parametrii de potabilitate.

      00
    • Fyi – exista filtre locale care se instaleaza la robinet si pot filtra apa a.i. sa fie potabila.

      00
  4. va dau eu solutia:
    1. cate unu mic si negru care sa stea la fiecare gunoi sa vada ce si cum arunci
    2. procese de reciclare cap coada la nivel de tara. nu jucatul de a reciclatul si purtatul de gunoi intre tari.
    3. great success

    altfel nu se poate

    00
    • Nu vrea nimeni să facă nici un efort. La un moment dat, se vor implenta restricții din ce în ce mai dure. Interzis comercializarea anumitor obiecte, utilizarea anumitor materiale, întreruperea electricității între anumite intervale, întreruperea apei curente în anumite intervale, interzicerea călătoritului cu automobile personale în anumite zone/perioade etc.

      00
    • ba voi astia cu 9 dislike pana acum sunteti toti aia care ati votat contra zonei verzi a lu firea? atat puteti?

      00
    • Un punct de vedere foarte naiv. Poluarea majora o fac cateva tari. Oricat este aici frumos, vom fi afectati. Putem face frumos la noi, dar in primul rand cu stoparea arderii gunoaielor Europei aici.
      dupa cu altele.
      Ins oricat de frumos va fi aici, vom fi cotropiti de cei care fug de seceta si foamete din cauza ca … alea cateva tari/corproatii care vor prea mult si de aia nu se va schimba nimic si vom ajunge in pun ctul x chit ca noi vom colecta tot ca la carte si vom fi super impozitati.
      Plus populatia, suntem prea multi,e ste adevarul incomod, nu exista solutie la asta, cel putin nu una etica, daca nu se va renunta la:
      economia de consum
      jefuirea tarilor bogate in resurse, sarace in rest pt ca… corproatii, multi mkiliardari etc.
      In tarile sarace oamenii fac 6-8 copii, acestia vin in locurile frumoase, la un moment dat va exploda tot.
      Dar nu este vina lor. Unde este prosperitate scade si rata natalitatii tot. insa unii vor prea muklt si de aia se tin tarile multe sarace, se exploateaza (aici pe blog era un artivcol ca este normal sa fie asa, ca meritam noi astia dezvoltatii s beneficie=m etc) dar asta ni se intoarce in fata. Ca oamenii vor invada locurile manoase (evident daca sunt haituiti si nu mai au de niciunele), de inmultit rate mari natalitate sunt in tarile sarace (normal) si tot asa.
      O sa se faca nimic.
      aaa ne vom preface ca facem ceva: taxat chestii x y nimic care sa dea ceva rezultat.
      China tot pescuieste industrial de goleste toate marile si oceanele planetei si nu ii pasa, altii la fel, altii cresc populatia masiv si o lasa sa emigreze unde vede cu ochii (normal) si tot asa.
      o sa fie momentul x cand o sa crape tot si atunci fiecare se va salva cum poate, dupa gradul de rezistenta si abia atunci va fi selectia naturala, dar nu pe baza cine este mai destept, ci cine este mai rezistent.
      Stkiu ca este ceva nepopular ce am spus eu aici.
      popular este sa filozofam cum sa renuntam la paie de unica folosinta, chestii, principii frumoase etc.
      pana la urma bucurati-va de ce este azi, cand va veni urgia (ca va veni in max 15 ani daca nu mai curand) o sa fie care pe care.
      Astea cu chestii una alta si noi nu suntem in satre sa stopam gunoaiele sa vina la noi in tara. Pt ca… tarile dezvoltate prietene nu fac niciunefort sa opreasca mafiotii lor sa duca gunoi aici, asta vor de fapt.
      Si ca… cine vrea cu paduri chestii?
      Doar discutii goale, principii dar nimic cu adevarat.
      O s ajungem in punctul x oricum. Si asta este poate ceea ce trebuie sa se intample.
      I nsa sa nu imi spuna niciun politician ca sunt eu naspa ca merg cu masina, cat timp ei iau spagi sa aduca gunoi aici, sau sa taie padurile, sau sa una sa alta coruptie.
      Asta facem: punem taxe si taxe si taxe, dr ce este grav nimic.
      pana una alta din cele 25 nde orase cu cea mai mare poluare 23 sunt in China si nimeni nu o sa ii spuna Chinei vreodata ce sa faca, asa ca…
      haideti nu mai faceti una alta, ca salvati planeta… lol

      00
    • Nu, noi suntem ăia mici și negrii!

      00
  5. Daca incalzirea climatica era serioasa si produsa de om, s-ar fi luat masuri, nu ? Ca de-aia exista G6, G7, Bill Gates, Fauci, Arafat. Ia uite, la un virus asa mic s-au luat masuri asa mari, dar cand e vorba de clima nu se face nimic.

    00
    • Măsurile trebuie luate treptat, ce legătură au merele cu perele. Se poate incepe de la marii poluatori mondiali, adică SUA, China, India sau Rusia.

      00
    • Pai au legatura pentru ca e acelasi lucru. De covid se moare. De incalzire globala se moare, sau ma rog, se va muri in curand pe capete.

      00
  6. Ador tipul asta de argument. Daca blahblahblah, atunci blahblahblah.

    Incalzirea globala este un subiect foaaaarte complicat. Din punct de vedere economic, politic, geografic etc. Efectele incalzirii globale se observa in ani si afecteaza toata planeta. In schimb pandemia s-a instalat in cateva luni cu efecte imediate si devastatoare. Din aceste motive s-au luat masuri asa drastice si sa spunem „rapide”. Iar noi ca omenire am trecut prin zeci de pandemii de-al lungul istoriei. Asa ca stim ce se poate întâmpla in cazul in care nu reactionam. O ciuma a ras o treime din europa acum ceva vreme.

    00
    • Incalzirea globala este un subiect foaaaarte complicat. Din punct de vedeeeere econooooomic, poliiiiitic, geograaaaaafic eeeeetc. Efectele incalzirii globaaaaale se observa in ani si afecteaaaaaza toataaaaa planeta. In schiiiiiimb pandemia s-a instalaaaaat in cateva luni cu efeeeeecte imediaaaate si devastatoaraaaae. Din aceste motiiiiive s-au luat masuri asa draaaaaastice si sa spunem “raaaaaaaapide”. Iar noooooi ca omenireeeee am trecut prin zeeeeeeci de pandemii de-al lungul istooooooriei. Asa ca stiiiiiim ce se poate întâmplaaaaaa in cazul in care nu reactionaaaaam. O ciuuuuma a ras o treime din europaaaaa acum ceva vreeeeme.

      00
  7. Soluții sunt, dar nu s la noi după cum zici
    1 detinerea de bitcoin,etc sa fie taxat cu certificate verzi -> se reduce masiv consumul de energie (ex 1btc = 200$ pe an)
    2 aparatele electronice, tractoare, etc sa se poată repara -> se reduce nevoia de a produce lucruri noi
    3 interzicere sticle, pahare,etc de plastic

    toate măsurile de mai sus nu au legătură cu noi, dar nu se vor implementa vreodată

    00
    • Cine nu te lasa boss acum sa-ti repari frigiderul sau tractorul?

      00
    • De exemplu, John Deere nu te lasa:
      Farmers Fight John Deere Over Who Gets to Fix an $800,000 Tractor
      The right-to-repair movement has come to the heartland, where some farmers are demanding access to the software that runs their equipment.

      00
    • Sa mai spunem si de Tesla? Ca risti sa ai o caramida pe 4 roti daca faci ceva modificari la soft fara sa te duci la ei?

      Sau de Apple? Si la apple nu vorbim de orice piesa pe care o poti gasi in china dar la care calitatea lasa de dorit. Ci de piese originale, facute de ei. Nu tot Apple bagau in iphoneuri niste suruburi cu capat total diferit fata de cele uzuale?

      00
  8. Oscilațiile climatice ale Pamântului au fost mult mai grave în trecut când nu se punea problema intervenției umane. Cea de acum însemană doar ca Africa se deșertifică accelerat în timp ce vaste teritorii precum Siberia sau Canada devin locuibile. Desigur, consecințele sunt importante, dar nu de ne-gestionat. În termeni globali, este posibil ca pierderea să fie mai mică decât marele câștig.

    Apropo, Germania și Belgia au fost devastate de inundații grave, în timp ce Olanda, vulnerabilă prin excelență la acest fenomen, abia s-a resimțit. De ce ? Pentru că lucrează de o mie de ani la problema asta.

    00
  9. Problema e petrolul. E prea ieftin. Da, am zis bine.

    Dacă nu am avea așa mult și așa de ușor de extras și procesat, n-am avea nici atâta plastic peste tot, oriunde, dar nici nu treceam masiv în anii 50-60 la mijloace de transport în comun pe el.

    Orice documentar conspiraționist arată cum mafia petrolului a înlocuit tramvaiele, troleibuzele și ce era electric, în diesel. Dar nu era nici o conspirație, era pur și simplu mult mult mai ieftin.

    E o binecuvântare dar și un blestem pentru că tot ce avem azi e rezultatul energiei ieftine din petrol, de la asfalt la benzină și mai ales plastic.

    Mult mult plastic. E mai ieftin să produci plastic nou din petrol decât să reciclezi plastic existent.

    Soluția nu știu care e, dar greu vom lăsa pasărea din mână pentru cea de pe gard…

    00
  10. Problemele de mediu și clima merg discutate pe mat plin. Momentan pe romani nu-i interesează atât de mult problemele astea cât faptul ca nu au ce pune pe masă.
    Pe termen lung natura va găsi echilibrul și oricum o dam în acest moment soluții în afara de a ne întoarce sa traim ca la 1800 nu avem. Cu toate acestea întreaga agenda ecologista care este promovata acum la nivel de UE nu va face decât sa adâncească falia dintre bogați și săraci, dar vom combate încălzirea globala. Fix din cauza asta discuțiile legate de tema asta sunt doar zgomot de fundal pentru o buna parte a oamenilor de rând. Apropo cam cu cât o sa crească factura la energie electrică pentru ca nu-i asa suntem ecologiști?

    00
  11. 1. Fara mers cu masina 100 metri pana la colt sa luam paine. Fara mers cu masina inutil, in general. Da, stiu, doar sarakii merg pe jos, dar asta e: mai bine sarak decat obez si cu probleme cardio-pulmonare.

    2. Fara apa la PET. Fara PET si plastic in general.

    3. Cumparat chestii de calitate care dureaza 10-15 ani, in loc de chestii ieftine si proaste care ajung la gunoi dupa 6 luni. Valabil si pentru haine, electrocasnice.

    4. Reciclat cat mai mult si pe bune.

    5. Renovat cladiri pe bune. In loc de aer conditionat, mai bine o izolatie termica si un acoperis de calitate.

    6. Fara motor diesel, marca germana, condusa de o batranica pana la piata, an fabricatie 2009. Mai bine o frantuzeasca onesta noua, de saraki.

    00
    • Asa este astea sunt sfaturile pt pulime.
      SUA si Rusia in principal au detonat 2000 de bombe de bombe atomice de la 1945 incoace, dar eu sa nu spal rufele cu detergent ca sa nu poluez

      00
    • 6. alea vechi unde ajung?

      2. apa de la robinet nu e potabilă.

    • Legat de punctul 2: de vreo 9 luni am luat o cana care filtreaza apa ( unii zic ca nu e deloc sanatoasa apa aia filtrata asa ), este adevarat ca nu am mai cumparat apa imbuteliata, practic 1-2 baxuri pe saptamana, dar nu mi se pare ca a scazut poluarea. Totodata, cana pe care o folosesc e din plastic, filtrele ei sunt din plastic. Cumva, vrem nu vrem, incepe sa fie clar ca nu la noi e problema.

      00
    • tu nu faci decat sa muti vina la consumator, cand vina e la corporatii. Oamenii cumpara apa la PET pentru ca exista apa la PET. Cumpara chestii proaste pt ca o chestie de calitate fie nu exista, fie costa de 10-15 ori mai mult. Reciclatul e o gluma, nu este fezabil economic. Decat sa reciclam PET-uri, how about sa nu le mai producem? Oare cate PET-uri pe secunda produce Coca-Cola? Cat despre poluarea pe care o atribui masinilor, iti dai seama ca sunt niste nave industriale enorme care transporta marfuri de pe un continent pe altul si polueaza cat poluezi tu cu masina in cativa ani? „The largest producers according to the ICCT are the biggest vessels; container ships, followed by the bulk carrier and the oil tanker. Container ships account for about one fifth of all emissions.”

      00
    • Oamenii cumpara apa la PET pentru ca exista apa la PET.

      nope. cumpără pentru că beau 2-3 zile din aia dela robinet și apoi se cacă împrăștiat.

    • Tot legat de apa la PET. Noi cumparam in principal Aquatique. Ei bine, la Carrefour un bidon de 5 l e 5.69 lei (verificat acum pe bringo) iar un bidon de 2l e 2.15 lei (la fel, pe bringo). Daca facem calculele, in cazul bidonului de 5L ma costa 1.138 lei/litru iar in cazul celui de 2L ma costa 1.075 lei/litru.

      Acum explicati-mi si mie de ce m-as complica sa cumpar bidoane de 5L, dupa sa pun in alt recipient sa o bag in frigider cand e mai ieftin sa manevrez si sa depozitez un pet de 2L. Eventual sa luati in calcul (daca nu e prea greu) si apa/detergentul folosit cand speli acel recipient.

      Si, total irelevant pentru exemplu de mai sus, e usor sa vorbesti de poluare si ecologie cand ai burta plina (vezi vedetele ce „militeaza” pentru asa ceva).

      00
  12. Nu exista solutii, planeta ne va extermina precum niste paraziti.

    00
  13. Doua idei:
    – taxa pe CO2
    – taxa pe gunoi

    De aceea se dau toti cu fundul de pamant.
    Totul e bine si frumos pana cand trebuie implementate si unii cetateni fac scandal, sparg vitrine si capete de politisti si ii iau de gat pe politicieni: pai tu ce salar crezi ca am eu?
    Comme on dit en français: veste galbene?

    Se bate saua ca sa inteleaga prostimea ca trebuie sa plateasca, ca moare planeta, ca desertificare…

    00
  14. Cand Bill Gates va crede ca incalzirea antropica globala o sa duca la cresterea nivelului apelor substantiala pe termen de 10-20 de ani , o sa cred si eu:

    https://www.businessinsider.com/bill-gates-bought-43-million-san-diego-california-beach-house-2020-4

    00
  15. pai practic Romania ar trebui sa primeasca de la UE bani grei ca salveaza statele din vest aducand toate gunoiele lor aici, inclusiv cele pe 4 roti.

    00
  16. Companiile sunt cele care creeaza poluarea, nu neaparat utilizatorii. Companiile fac chestii care se strica dupa x timp si sunt nereparabile, tot ele si-au mutat productia in tari unde nu prea se tine cont ca se arunca chestii in rau sau ca fumul iese pe cos nefiltrat. La ultima chestie se adauga transportul de la zeci de mii de km etc etc. Pana nu se face o taxa calumea pe amprenta de carbon, nu o sa se schimbe nimic. Si nu o sa faca nimeni taxa asta, tot companiile pompeaza bani in guverne etc. Si da, sunt interese mari la mijloc, cum altfel isi mai facea Bezos racheta aia in forma de p..a?

    00
    • EXAAAACT! AMEEEN! dar noua ni se impinge ideea ca e vina la noi, hai sa traim ca in secolul 15 ca sa poata corporatiile sa nu-si mareasca costul cu 1 cent pe produs.

      00
  17. Scurt rezumat cu titlul „din ideile cititorilor pentru oprirea încălzirii globale” :
    1. Transportul să se facă doar cu căruțe, diligente, poștalioane.
    2. Bufnici sa nu mai conducă electrica că s a poluat mult pentru bateriile alea ( că bateriile de pe care comentează cititorii la telefoane/tablete/laptopuri sunt făcute din compost, nu au aceleași substanțe/metale prin ele)
    3. Leonardo di Caprio sa nu mai facă grătare.
    4. Să nu mai existe servicii de curierat.
    5. Sunt interese mari la mijloc.
    6. Sub Antarctica se afla cea mai mare piramida din lume, înconjurată de zăcăminte uriașe de aur, petrol, gaze naturale, diamante și shaorma. Așa adaugă că este evident în acest caz unde duc tunelurile dacice…de aia a ars burebista viile de fapt…nu înțelegea de unde își procură unii gheață să își pună vara in spritz.

    00
  18. Nu e pentru noi, e slujba de duminca ca pentru orice alta religie.

    ati vazut cum se recita rozariul?
    Asa fac si apostoliei apocalipsei: „vine apocalipsa, trebuie sa renuntam la carne, trebuie sa renuntam la stilul de viata pacatos”.

    Vezi reddit, twitter pe unde sunt cei mai vocali activistii americani, e o rugaciune interna pentru ei. Noi suntem la marginea civilizatiei, de asta ni se pare ciudat. mai la est de noi crezi ca ii doar in penis pe rusi, georgieni si turci de trecerea la lapte de soia?

    00
    • Vezi cum ii vânează rușii pe martorii lui Iehova. Le cam pasă.

      00
    • eu zic de rusu de rand, ca politica nationala bine le face.

      Sa se planga ca sunt persecutati. Plm de aia au fugit peste ocean.

      Vii la noi si ne explici ca nu mergem la doamne doamne daca bem vodca si ne impodobim bradul? Mars de aici.

      00
  19. Incalzirea globala e o consecianta SI a civilizatiei noastre, si e usor sa o combati proletar, e deodata mult mai greu sa o aplici cand:
    – pretul energiei creste vertiginos (gaze, petrol, curent etc)
    – iti place sa fie mcar 24C in apartament/casa iarna
    – descoperi ca gazele in 10 ani bye-bye, deci cu plm ne incalzim la iarna?
    – pretul curentului explodeaza, iar reteaua de distributie nu face fata la EV si 5 AC-uri/casa
    – pretul sistemelor fotovoltaice e f mare si se amortizeaza in ‘j de ani! In plus merge doar ziua, cand e soare, deci mai day ‘j de mii eur pe acumulatori, care nu au o durata de viata prea mare.
    – tu iti permiti un dizal ce consuma 5% cu 110 km/h pe autostrada, care a costat 5000 eur, iar astia iti vorbesc de masini electrice care costa 30 000 eur, iar cand vor avea pret pe care il poti accesa si tu SH, vor mai avea autonomie sa iesi cu ea din sat.
    – totul e produs ieftin in China, dar daca ar costa dublu nu ti-ai mai permite!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.