Economia la litere și rezistența limbii române

Îi urăsc sincer pe oamenii care fac economie la litere. “cf” în loc de “ce faci”, “ms” în loc de “merci”, “mn” în loc de mine, “tn” în loc de “tine”.

retard-roman.png

Și cred că e important ca noi, restul oamenilor civilizați, să rezistăm tentației de a scrie așa sau de a trece peste aceste prescurtări sinistre. Serios. Eu le atrag atenția mereu.

Pe bune, ai economisit 2 litere, scriind ca un idiot? Cât îți lua să scrii încă două litere? 1 secundă? Ai 12 ani, de scrii ca pe ym? Faceți-o și voi, că limba română trebuie să reziste în fața atacului prescurtărilor idioate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. @adi – ym e in engleza, poate fi prescurtat :D pe noi ne intereseaza romana.

  2. @dragos: a fost prea la fileu, prea cu poarta goala :))

  3. In anii 50, seful Tewu, Kang Sheng, a condus o comisie a reformei limbii chineze. Adica au eliminat toate ideogramele care nu conveneau gindirii Mao si au facut chineza rosie. Unul din efecte a fost ca dupa 10 ani, tinara generatie nu a mai stiut sa citeasca romanele subversive, tiparite inainte.
    Dupa care au bufnit cu revolutia culturala si au ctrl+alt+delete cam multe.

  4. Oară să zic că a scrie cu diacritice nu-i chiar atât de greu precum pare? E prea mult? Exagerez?

  5. ym e cumva acronim

  6. @alex treaba cu diacriticele ii cam sensibila, ma gandesc ca sunt folosite mai mult de cei care scriu texte in limba romana unde conteaza diferenta intre „tine/tine” sau alte cuvinte interpretabile.

    Multi dintre noi au tastatura implicit setata pe en_US pentru ca au treaba mai mult cu verificarea limbii engleze decat cu cea a limbii romane.

    Problema ii alta. Tinerii nu prea citesc, vocabularul este limitat la ceea ce se aude in curtea scolii si ce se discuta pe internet. Lumea nu mai joaca Fazan si Scrabble, prefera Candy Crush :)

  7. Mare adevar ai grait! Si tare bine ar fi sa il repeti pana il intelege toata lumea. Din pacate, economia asta absurda de vocale vad ca se raspandeste pe zi ce trece.

    –––––-

    Dar daca tot ai deschis subiectul, parerea mea este ca ar mai fi un lucru de care ar trebui protejata limba, de catre noi, cei care putem sa o facem oarecum. Ma refer la expresiile ilogice, gresite si adesea ridicole, folosite pentru a lasa impresia ca vorbitorul este capabil sa produca un limbaj elevat.
    Ca sa intelegeti despre ce vorbesc aici, iata si cateva exemple de idiotenii pure, lipsite de orice urma de logica lingvistica sau de sens:
    „Pe cale de consecinta” in loc de „in consecinta” ori „prin urmare”
    „A face succes” in loc de „a avea succes”
    Si cateva exemple de folosiri gresite:
    „Datorita” folosit in locul lui „din cauza” (ex: datorita inundatiilor). Stiu ca suna elevat si mangaitor de orgoliu, dar problema e ca niciodata ceva nu poate fi „datorat” unui eveniment negativ (in context), ci este eventual „cauzat” de respectivul eveniment.
    „Mai multe alternative” in loc de „mai multe posibilitati” – oricum ai da-o, alternativa e doar una, ca de-aia se cheama alternativa.
    Am dat doar cate doua exemple ca sa nu transform comentariul asta intr-un roman.

    Grav e ca expresiile astea sunt intalnite foarte des la oameni care in general par capabili sa se exprime coerent si logic. Ca sa fie si mai grav, de multe ori, respectivii sunt si exemple pentru altii, care, la randul lor, preiau aceste prostii pentru ca „daca asa a zis X, atunci asa e de bon-ton, asa o sa zic si eu”.

    Poate merita si tema asta un post, macar asa, in numele datoriei civice.

  8. @brosky, „sunt folosite mai mult de cei care scriu texte in limba romana”, textul ăsta a fost scris tot în română, nu? Eu scriu zilnic texte atât în limba română, cât și în limba engleză, iar Alt+Shift este o combinație de taste tare la îndemână și tare ușor accesibilă. Zic.

    Problema nu-i nici un del de alta, îi aceiași din totdeauna! O știi pe aia cu exemplul? Dacă mă-sa se juca solitaire la job după ce-și lua pruncul de la școală, ce crezi că a pricepul pruncul? Ai ghicit!

    Pot spune cu mâna pe inimă că acest Candy Crush este noul Solitaire, sau snake.

  9. Mie cea mai jignitoare mi se pare „LMA” . Am primit o data un sms asa si am intrebat ce inseamna , cica ” La multi ani” . Sincer te simti ofensat cand vezi ca un an nu poate o data la un an sa iti scrie o banala urare din 3 cuvinte.

  10. Total de acord, pe mine ma enerveaza si cei care scriu cu litera „k” in loc de „c” sau „ca”.. adik ce nu intelegi ? maine merg la munk.. etc

  11. Economia facuta cand scrii „mn” in loc de „mine” o poti folosi ulterior, cand scrii „neboon” in loc de „nebun” :)

  12. @alex: hai cu o solutie pentru mine. La inceput, scriam fara diacritice, dar de luni bune m-a dadusem pe brazda si era minunat cand le foloseam. Parca textul avea alta culoare. Doar ca de curand mi-am cumparat laptop cu tastatura Azerty sa invat sa lucrez foarte bine pe ea. Din nefericire, nu m-am gandit si la blog si ca am sa intampin dificultati in legatura cu folosirea diacriticelor. Vreau sa folosesc diacritice, dar FARA SA SCHIMB LAYOUT-UL in QWERTY, ca asa nu rezolv nimic. As vrea sa le pun din combinatii de taste (shift sau alt sau ctrl + a, s, t, sau orice altceva).

    Astept orice varianta care nu implica modificarea tastaturii in qwerty. Oricine se poate implica daca stie.
    Multumesc anticipat.

  13. E doar un obicei prost ce se trage de la scrierea SMS-urilor, unde trebuie sa te incadrezi intr-un anumit numar caracter per SMS. La fel sta treaba si cu „k” in locului lul „c”. E tot de la telefoanele mobile clasice, unde intr-un fel e mai usor sa scrii mesajul (adica, mai repede). Asta insa nu e o scuza ca sa scrii peste tot in felul acesta retard.

  14. @Ciprian: Eu nu sunt rigid… am inteles ce ai vrut sa spui chiar daca ai scris „invatati” in loc de „invatatii”… Si „cruci” in loc de „crucii”… Evolutie, nu?

  15. @vaultboy – pai poate asa iti testeaza ei rezistenta!

  16. @Ciprian: Scolar cumva? Cu ce ajuta la dezvoltarea intrumentelor de comunicare sa scrii „mn” in loc de „mine”? Limbajul evolueaza oricum, nu trebuie sa inventam noi un razboi impotriva academicienilor rigizi la schimbare…

  17. YM = Yahoo Messenger
    Limba literară trebuie să evolueze. Trebuie să fie un instrument de comunicare cât mai eficient. Dacă academicienii nu vor s-o modifice, o vor schimba noile generații (asta e evoluția firească a lucrurilor). De curiozitate, vedeți limba română de scum 200 de ani. Probabil învățați vremii s-ar cruci de modul în care noi o folosim acum. Cu cât știm mai multe într-un domeniu, tindem să fim mai rigizi la schimbare.

  18. Nu merge linkul de inscriere

  19. Linkul corect pentru inscriere este

  20. @Alex Ionut
    there you go . Foarte usor de folosit, se schimba cu alt dreapta.

  21. @ Alex Ionut:
    Doar din tasta „Alt Gr”:

  22. vezi ca e mersi nu merci.. si eu am scris multa vreme merci pana m a atentionat cineva ca romana se scrie cum se aude ( vezi dex merci vs mersi)

  23. Si putorile ordinare care nu stiu sa inceapa o propozitie cu litera mare. Numai cu litere mici, ca-i coooool, ui’ ba ce interesant is io!
    Bine macar ca nu l-i lene sa puna punct la sfarsit de propozitie, sa stiu tousi de unde dracu’ incepe cealalta fraza.

  24. NOU
    #26

    Gulie Bogdan, poza cu haina pe umar ca agaricii din politica. Pai cum sa nu scrie cu prescurtari de clasa a saptea?

  25. @bit: ai nimerit-o la „învățați”, dar apoi ai dat cu bâta-n baltă.

  26. OFFTOPIC: Umpic, uameni, fuarte, loat, venii, dorii, impartii, gandii. Poate nu stiati si ultima noutate: acum articolul hotarat se desparte cu cratima, gen BONUS-ul, TIPAR-ul, BLAT-ul, COLEG-ul… pentru ca se poate ;)

  27. @ bit : iPhone autocorrect

  28. Eu am început să scriu cu diacritice când am constatat că nu pot să transmit coerent diferența dintre țâță, tata și țață.

  29. Sa zicem ca, pana la un punct, tine de exuberanta varstei, naivitate, lene. Dar, ulterior, se transforma in prostie cand constati, cu stupoare, ca asa scrie in documente oficiale, teze, examene etc. si asta pentru ca abaterea devine, pentru ei, normalitate.
    Ceea ce e grav.

  30. @Florin Ispirescu @Lavinia Pop: nu face ce vreau eu. Eu doresc sa o folosesc tot azerty, dar sa pot introduce si diacriticele prin o combinatie anume de taste. Nu ma deranjeaza sa apas chiar si 3 taste sa formez un caracter, dar nu vreau sa schimb layout-ul din azerty in qwerty.

  31. NOU
    #33

    Nici cu „Merci”-ul in loc de „Multumesc” nu-s tocmai impacata, dar fie!
    :-D

  32. Doar la noi este o totală lipsă de respect față de diacritice. În Germania nu se întâmplă asta. Acum vreo 7 ani aveam un client german care voia să-și ia chiar și numele de domeniu cu diacritice. Și emailul la fel.

    Și văd că și aici, în Norvegia, diacritica e sfântă.

  33. @VOC: Mda, stiu… mea culpa…

  34. Mkay, se pare ca multi se chinuie cu schimbarea layouturilor (what is this? 2004?!!).

    Soluția se numește „Romanian (Programmers Mode)”:

    https://imgur.com/XY66Z71.png

    Cu layoutul „Programmer’s Mode”, tastatura este en_US (deci qwerty clasic), dar cu ajutorul tastei AltGr (ALT ăla din dreapta, pentru necunoscători) se pot obține diacriticele.

    De exemplu:

    • AltGr + q = â
    • AltGr + a = ă
    • AltGr + s = ș
    • AltGr + t = ț
    • AltGr + i = î
    • AltGr + e = €

    etc.

    Layoutul e disponibil începând cu Windows Vista.

    Avantajul e că dacă deja scrii „fluent” pe layout QWERTY, nu trebuie să re-înveți layoutul ăla românesc retardat cu âăș în locuri dubioase.

  35. @alex ionut: foloseste si tu ASCII. De exemplu Alt + 131 e â. Nu trebuie sa instalezi nimic si sa schimbi nimic.

  36. Da, ai dreptate, nici eu nu-i suport pe aceia care prescurteaza inutil cuvintele in convorbirile de pe net, fiindca asa i-a invatat Messengerul. Cam cat de lenesi sa fie? Problema e ca mai scriu asa si prin lucrarile de la scoala.
    Cel mai mult mi-a placut un comentariu de mai sus, nr. 13, fiindca are dreptate.

  37. Geniali sunt si cei care, la o dicutie fata in fata rad cu „lol”…

  38. – Avem sinistrati! Trimiteti 200 de paturi!
    – Am trimis 200 de paturi.
    – Am primit 200 de paturi dar noi am cerut 200 de pături.

  39. Daca ai facut facultate atunci stii ca acolo se scrie cu prescurtari ca sa apuci sa iti iei ceva notite, asa ca de ce nu s-ar folosii acele prescurtari de bun gust si in viata reala prin simplul motiv ca ai ramas cu ele din aceea vremea.

  40. Mie-mi place mult argumentul ăsta: ”lasă că mă înțelegi și așa” x(

  41. Ai uitat si de aia care folosesc „îi” in loc de „este”. Asta este expresie de moldoveni prosti. Vad ca sunt cativa pe aici…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.