Voi cum abordați mâncarea și băutura?

A ieșit un studiu BNS care spune că 30% dintre români trăiesc la limita sărăciei și alți 50% un pic mai bine. Un material video cu asta găsiți aici. Și e știut că românii cheltuiesc în jur de 70% din venituri pe mâncare și băutură, iar hypermarketurile fac ce pot să satisfacă această nevoie.

Eu cheltui 2.000 lei pe lună pe mâncare și băutură luată din hypermarket pe principiul “ce îmi place mie cel mai mult și mai mult să mănânc”. Nu știu prețuri decât la Cola și vinuri, mă uit ochiometric pe bon să nu fie ceva ieșit din comun și la suma finală să fie în estimări.

Și am observat acum mai mult ca niciodată atacul brandurilor copiate, știți voi, alea care seamănă la ambalaj și toată lumea crede că sunt făcute de firma originală, dar vândute sub brandul Cora sau Carrefour și care sunt niște mizerii sinistre. Gen muștar de la Heinz sau Olympia, biscuiți Belvita, conserve și orice altceva.

Mă gândeam că, dacă am 3 lei și nu îmi permit decât un PET de Burger, prefer să beau apă. Nu e snobism, e pur și simplu o alegere de viață. Nu am bani de Amstel, Heineken sau Ciuc, beau apă. Nu am bani de Coca Cola, nu beau American Cola sau Cora Cola. Nu am bani de Sâmburești sau Murfatlar, nu beau amidon.

Voi?

 

 

 

 

50lei

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Nu am bani de Mona beau… .Ce?

    00
  2. Romanii cheltuie 70% pe bautura si tigari iar din ce mai ramane, dupa rate si alte datorii cumpara mancare ieftina si proasta.

    00
  3. Cu ce crezi ca faceam petreceri in timpul liceului? Cu Burger, cantitate sa fie. Oricum dupa 4-5 beri nu mai faci diferenta

    00
  4. Probabil ca daca as face rabat la ce beau si mananc as fi bogat acum, dar asta este unul dintre aspectele la care ma respect.

    Cum esti tu cu vinul sunt eu cu whisky. Incerc sa am o sticla de single malt odata la doua – trei luni, iar daca nu – Tullamore Dew sau Jameson. Intrucat nu am tot timpul bani de asa ceva – apa plata :))

    00
  5. Cam la fel. Cu singura problemă că mai plecăm de obicei cu gândul să luăm mâncare sănătoasă (a se citi salate, roșii, etc) și plecăm acasă cu 2-3 sticle de vin, brie și blue cream cheese.

    00
  6. Depinde. Sunt chestii gen șervețelele de bucătărie (știu că nu-s de mâncare) care sunt la fel de bune și dacă sunt marca Carrefour.

    Caju-ul marca Auchan e 10-12 Lei în timp ce aceeași cantitate marca Mega Image e 17. La fel și mărcile cen Nutline. Are același gust.

    00
  7. Soacrămea se descurca cu 500 de lei toată luna. Are televizor, aprinde becul când se întunecă consumă apă și își ținea ziua în fiecare an. Iarna o ajutam noi cu întreținerea că venea 350 numai căldura dar în rest se descurca. Nu mânca somon fume și nici nu mergea pe principiul tău dar în nici un caz nu murea de foame. Mai degrabă la ea mare parte a banilor se duceau pe dări decât pe mâncare. Acum ieșită la pensie de 850 de lei e lux nene. Deja are planuri să renoveze prin casă.

    00
  8. Am un leu si vreau sa-l beu!

    00
  9. NOU
    #9

    La mine e cam pe aceeasi idee. Nu chetui 2.000 de lei pe mancare, in conditiile in care bucataria mea e de 1,8 mp si nu am loc sa ma desfasor. Deci mancarea gatita vine de la ambele mame. Am acces la oua de tara de la bunica (cu zecile), ocazional ceapa, cartofi, ardei, restul produselor se duc la ale mele mame pentru gateala. Nu consum sucuri, in afara de schweppes cu lamaie. Cand tata nu cumpara un vin alb nobil suberb de la un var, luam vinuri din supermarket, dar nu mai mult decat diferite tipuri de bere. Multe beri, din multe tari, cand vad o bere noua si de care n-au auzit, o cumpar. Multa branza albastra, brie, ardei iuti umpluti cu branza, ciudatenii. Mancatul in oras e mai rar, dar in Galati nici n-ai unde. Sunt cateva restaurante bune, dar un boeuf bourdignion e 50 de lei. Cred ca 1.500 de lei. Posibil.

    00
  10. Nu ai bani decat de parizer, nu mai cumperi tigari si vodka.

    00
  11. 2000 ron pt mancare pt cate persoane? Daca doar pentru tine, da-mi voie sa spun ca nu se cunoaste ca mananci asa mult :)

    00
  12. Nu neapărat Burger, dar măcar un Ciucaș acolo (că tot stai în Brașov).
    N-am înțeles care e faza cu Heinz. Sunt nașpa doar pentru că a renunțat McDonald’s la ei?

    00
  13. Atat timp cat salariul mediu e pe la 1500 lei, iar cel minim (care de regula e si general) vreo 900, cu 2000 numai ptr mâncare, fără utilități, cred ca ești un caz ultra fericit.
    Ești peste „alți 50% un pic mai bine”
    Daca gătești te descurci si cu 6-700, fără sa mori de foame, si sa-ti permiți cam orice, inclusiv fripturi marinate, etc, bineinteles fără fițe gen Heineken (merge si Timișoreana :P mustarul de Tecuci e țuț si el)

    00
  14. NOU
    #16

    2000 lei…e mult in opinia mea. la mine, prin comparatie, 650 rata la locuinta, 50 intretinere, 80 curent, 15 gunoiul, 39 internetul, 110 telefonul, 300 benzina, 400 hrana, 100 cheltuieli casnice. iarna mai platesc electricitatea cam 200-250 lei/luna. ce-i drept, nu sunt in cele mai productive perioade si ma fute la cap chestia asta, dar totusi, ma descurc destul de bine cu aceste cheltuieli fixe. 1850 total vara, 2100 iarna. nu imi permit decat putine produse premium. restu’s economii…pentru casa ce va fi (3-4 ani sper).

    00
    • @androidul cu sobolani: 500 lei gazul, 400 lei motorina, 100 lei curentul, 64 lei internetul, 8 lei gunoiul…

  15. mai trist e ca invata copii de mici sa manance kkt-uri doar pentru ca le e lene sa gandeasca sau sa faca un minim de efort… lasa ca nu moare de la o punga de krax-uri sau pringles si daca tot ii place, dc sa nu-i luam 3 pizza congelate si 10 cremwusti ca doar sunt de pasare… PS: Decat sa mananci mult si prost mai bine invatati stomacul sa manance putin si calitativ… 5 nuci si 5 migdale nu costa cat un Pringles…

    00
  16. Am mai incercat si marcile proprii, mai ales 1 si Carrefour Discount, insa e mare diferenta fata de produsul mai „de firma”.

    Pe mine altceva ma framanta: in ultimele luni ma costa tot mai multi bani sa cumpar cam aceleasi produse/aceleasi cantitati. Practic cresc preturile de la o saptamana la alta. Sau nu cresc preturile, insa scade cantitatea (vazuta recent la o marca de lactate, unde smantana la 480g costa 6,3 lei in ianuarie, iar acum e tot 6.3 lei cutia de 400g).

    Legat de marcile proprii, inca mai era cum era cand pe ambalaje era specificat producatorul. Acum insa vezi doar „Produs in Romania” sau „Produs in UE”. Cand inca era trecut si producatorul inghetatei „1” de Carrefour, am mancat kilograme intregi de inghetata Antarctica. Erau cutiile alea de neam prost, de 2kg parca. Si acum ma mai mir ca trec de 100kg…

    Chiar, au voie sa nu mai scrie exact producatorul? La multe produse am vazut acum mentionat doar „Produs in UE”.

    00
  17. Studiul ăsta ar trebui legat și de cel cu 50% din popendulația României nu are apă curentă și stă cu buda în curte.

    00
  18. Adi Hadean cheltuia 1200-1500 pe luna in 2011, pentru 2 persoane, gatind zilnic…

    00
  19. mai bine mai putin , dar de calitate.

    00
  20. Daca n-am bani sa beau o bere, atunci beau patru, sa uit ca nu mi-o permit pe prima.

    00
  21. mi-e frica sa fac un calcul, dar la mine micul dejun consta in un aperitiv

    – 2 cepe verzi, 3 ridichi, un ou fiert, 4-5 felii salam sibiu sau pastrama (am inceput sa mananc doar carne macra), 1/2 ardei, o rosie, 50gr telemea, 50gr cascaval (meekule, cate calorii bag ?)
    … in varianta asta cred ca ajung la un 10 lei dimineata, la pranz bag catering supa+fel2 cam 12-15 lei si seara mai bag ceva frugal, broccoli cu cas sau ciuperci.
    Deci, o persoana ajunge la 35-40 lei / zi cu bauturi cu tot… deci 1200 lei pe luna linistit se duc pe papa.

    Acum, adevarul ii ca de catzi bani ai , de atatia mananci. Nu este obligatoriu sa mananci seara, sau mai sari peste mic dejun…. dar dupamesele prin Mall echilibreaza balanta :)

    00
  22. S-ar putea să nu fiu total offtopic. :D Când vedem blogul de/pt. bărbaţi?

    00
  23. @RobertD”: cand n-ai bani de Mona, bei cola, sau astepti pana strangi – cam tot ala-i efectul pe termen lung, cantitativ echilibrat :))

    00
  24. Cand ramân fără bani, decât sa cumpăr alimente mizerabile…schimb 100 EUR si mănânc sănătos :)

    00
  25. Pe acelasi principiu ai putea spune ca nu ai bani de paulaner, duvel sau la chouffee si bei apa. Sau nu ai bani de salam de mistret si mananci cartofi. Ori, dupa o zi de lucru „in constructii”, e buna si burger, decat deloc. Zic.

    00
  26. Aproximativ la fel, doar cu o observatie. Nu toate produsele ‘own brand’ sunt prostii. Alea care incearca sa copieze la prezentare branduri bine stabilite, probabil.
    Dar la Carrefour, produsele introduse sub brand propriu erau pur si simplu produse ale unor mici producatori care nu reuseau sa produca suficient de mult ca sa creasca. Mai ales pe partea de conserve, am descoperit ca deseori imi placeau mai mult.

    00
  27. Lol, this is fun, nimeni nu m-a crezut ca chiar imi cumpar single malt si cand nu am bani beau apa… :))

    00
    • @jollyca: sunt mulți care n-au lins o sticlă de maccallan intr-o seară și a doua zi s-au trezit proaspeți și curați, ca și cum nimic nu s-ar fi intâmplat și trăiesc cu impresia că berea e toată la fel și jack cu cola e la fel cu lagavulin.

  28. Niciodată nu fac rabat la calitate. Prefer să fac foame (și știi că nu prea fac foame) decît să iau ceva ce nu e bun/ok. Mai sunt lucruri pe care le încerc, să văd despre ce e vorba, dar nu o dată am aruncat produse direct la gunoi deși am dat o sumă serioasă de bani pe ele.

    Da, cam ce zici și tu acolo: decît un PET de Bürger mai bine apă plată.

    00
  29. NOU
    #33

    – 400 lei motorina
    – 70 lei gaz
    – 50 lei electricitate
    – 50 lei apa
    – 20 lei cablu tv
    – 0 lei internet
    – 0 lei legumele, fructe, palinca, vin, lapte, si alte lucruri ce se pot cultiva in gradina de la tara.
    – 50 lei media lunara de impozite si taxe pentru apartament, masina, garaj.
    – 600-800 lei restul de mancare, haine, si alte cheltuieli lunare.
    – si obligatoriu 500 de lei in contul de economii pentru orice ar rezerva ziua de maine.

    00
  30. Din pacate n-am mai tinut o evidenta cati bani cheltui le mancare. Acum vreo 3-4 ani foloseam un excel si vedeam daca se duc banii pe cacaturi. Acum din pacate nu m-am mai tinut de el.

    in general urmaresc doua reguli:
    – sa produc mai multi bani decat cheltui
    – daca am vazut eu nu stiu ce fructe sau anumite produse sa pot sa-mi permit sa le iau (nu vorbin de fite gen caviar sau masini de lux, produse normale). Pentru asta scopul principal este sa fac bani destui cat sa-mi permit ca de exemplu sa iau jumatate de kg de cirese fix cand apar si balesc la stand chiar daca este 12 euro kg atunci.

    Faptul ca nu tin o evidenta, nu e un lucru foarte bun. Ma invat sa cheltui mai mult iar cand nu voi mai reusi sa produc bani destui exista posibilitatea sa nu fiu capabil sa fac o gestiune cat de cat ok in acea situatie

    Faptul ca nu

    00
  31. Pacat ca studiul nu evidentiaza si cat din mancarea si bautura cumparata ajunge la gunoi. Pentru ca sunt convinsa ca in majoritatea gospodariilor se arunca cam 30% din mancarea cumparata.

    00
  32. Asta e ca articolul tau cu schimbatul periutei de dinti – nimeni n-o sa spuna ca face rabat la calitate. Mandrie, rusine, whatever. Pe internet ne dam sfinti. :)

    00
    • @Andreea: tocmai de aia ideea unui blog unde sa invețe bărbatul să nu mai fie țăran nu e așa de bună pe cât pare :)

  33. Numai domni pe aici.
    Eu, student, ma incadrez pana in maxim 500 pe luna. De cand m-am lasat de fumat nu mai am curaj nici la alcool si am scazut binisor. Mai mananc si prin oras, nu la jeguri dar nici la master chef.

    00
  34. Are cineva idee daca Amstelul din Romania este acelasi (dpdv al calitatii) cu Amstelul din alte tari?
    Am baut Amstel in Grecia si mi s-a parut cea mai buna bere bauta de mine (fara sa fiu mare bautor). In schimb Amstelul din Romania mi s-a parut o aiureala foarte diluata.

    00
  35. eu nu cheltui 1000lei pe mancare+ bautura acasa. Cu tot ce beau si mananc in oras si birou s-ar putea sa ating suma asta.
    am inceput sa economisesc enorm de cand nu mai ajung in hipermarket. Ajung acolo doar pentru cumparaturi mari de prostii care nu au de a face cu mancarea.

    Pentru mancare: mega imaj, piata si magazine mici. Preturile sunt mai mari, dar oferta fiind mai mica, nu mai cumpar toate prostiile din care sa arunc la fel de multe.

    Nu dau banii pe bautura scumpa. Daca e sa am pofta de uischian: bag jameson. Daca vreau vin rosu, am gasit unu de 9 lei la mega image, toma bun. Asta cand nu beau vinu de acasa, impartit in doua: „de biserica” de la ai mei, facut din struguri de Panciu, de la ai doamnei :D

    00
  36. Daca nu ne-am aproviza saptamanal de la tara cu carne, lapte, branza, oua, cam 1200-1500 lei am da si noi pe utilitati, transport si mancare. Asta iarna, pentru ca vara e marea mea placere sa merg zilnic la piata si sa aleg legume proaspete de sezon, iar suma totala scade cam cu 50%.
    E adevarat ca noua ne plac foarte mult ciupercile, dovleceii, etc, si mai avem si un regim alimentar destul de strict pt ca sotul e putin bolnav. De cand nu mai avem voie prajeli in exces, mancaruri bogate in colesterol, etc, mancam ceva mai putin dar mult mai sanatos.
    Total de acord, daca nu am bani de .. suc de mere .. bem apa plata, sau limonada, si e foarte ok.

    00
  37. Nu stiu de ce unora vi se pare mult 2000 pe ron pe luna pe mancare si bautura. Nu e deloc mult. Pe mine ma costa atat fara bautura.

    Pe mine pranzul ma costa in medie 50 de lei. Deci 1000 lei pe luna numai de aici. Stiu, cam mult, dar nu pot sa mananc rahaturi (gen shaorma de 7 lei), asa ca un meniu de pranz (felu 1, felu 2, ceva de baut, poate si un desert) la o dugheana decenta (adica nici cantina de miroase in interior a mancare, dar nici restaurant de fite lol) ma duce la 50 de lei.

    Sunt noob la gatit, am femeie care nu gateste (e suficient ca e infiorator de buna, nu am pretentia de la ea sa mai si gateasca, spele, calce), asa ca seara de obicei mananc in oras. Costisitor.
    Rar gatesc acasa, dar si atunci e costisitor pentru ca nu ma prea pricep si arunc multe chestii. Fie le-am ars, fie am cumparat prea multe ingrediente si vor sta in frigider pana vor expira. :D

    00
  38. la un salariu de 1000 euro , cheltuieli cu hrana pe o luna ( de 400 euro)

    00
  39. Io am o deviza in viata: Putin, rar si de buna calitate.

    00
  40. zoso: numa eu cumpar mancarea. Eu sunt responsabil peste bugetul de achizitii haleala :)
    am oua de la tara.
    vin de la tara. incerc sa nu mai beau bere acasa
    nu mai cumpar apa plata – am filtru
    acum primavara cu 30 de lei cumpar mancare pentru uichend. si cam 10-20lei/zi pentru restul zilelor.
    S-ar putea sa ajung spre 1500 lei/luna, macare si bautura acasa, dar nu cred
    Ti-am zis. nu ajungi in hipermarket nu mai vezi somon afumat, salam d-ala bun, branza d-aia ciudata. Ajungi in piata vezi multa verdeata. Mai iei si niste carne si gata mancarea rapida :D

    00
  41. Putin diferit fiindca locuiesc in Anglia. Aici e ruperea la chirie+taxe+utilitati. Rupere.

    In schimb, la mancare, cu 60 lire pe saptamana 2 persoane nu avem treaba. In afara de asta de 2 ori pe saptamana mancat in oras.

    In cei 60 lire intra si un bax de 18 Stella.

    00
  42. niște domni :)

  43. eh, poti gasi meniuri decente sub 20 de lei. Ciorba, felu 2 si desert. Decente. La 50 de lei treci la nivelul urmator de calitate.
    Cam mult pentru pranz zilnic :)

    00
  44. NOU
    #50

    I see drunk people!

    00
  45. Io ti-am mai zis ma zoso: la tine comenteaza numa stilati

    00
  46. 2000 de lei e relativ. E foarte ușor să-i cheltui în supermarket dacă iei crema cremelor. E foarte mult dacă vrei doar să ai ce pune pe masă.
    Cert e că ouă nu cumpăr (am 15 găini), curent nu plătesc (am sistem off-grid de panouri fotovoltaice), apă nu plătesc (am puț).
    În schimb dau cam 800 ron pe motorină să ajung din S la N de București unde avem joburile și cumpăr lemne pentru încălzire iarna. Mai am +4 ani și pot să zic că scap de rata la casă. Să vezi atunci city-break-uri! :))

    00
  47. Mihai……. Amstelul baut de tine in Romania(este acelasi baut si in Grecia) este produs in Grecia sub licenta Heineken Amsterdam …..

    00
  48. Niciun bretharian printre noi? Mira-m-aș!

    00
  49. tocmai mi-am dat seama ca dau mai mult pe combustibil decat pe mancare

    00
  50. servetele, prosoape de bucatarie de hartie, bete de urechi…si tot asa sunt foarte bune cele mai ieftine, in mare pretul fata de o marca mai cunoscuta e la jumatate.Este ok sa cumparam si cumpar intodeauna produise ieftine similare cu unele mult mai scumpe.Nu vorbim de mancare, unde produsul ala trece prin tine si ce e de proasta calitate, te poate imbolnavii destul de rau.
    Sincer chiar am un respect deosebit pentru producatorul care reuseste sa iasa pe piata cu un pachet de sevetele la 0.4 lei fata de unul similar la 2 lei.Consider ca ala a facut un efort financiar sau o investitie in linia de proiductie sa iasa pe piata cu un produs iaftin si bun, cred ca trebuie ajutat si stimulat. Poate nu este toata lumea de acord dar au fost putine datile cand mi-am luat haine de firma, unele aproape identice care imi ofera aceasi beneficiu , fiind si de 12-15 ori mai scumpe.Binenteles ca de multe ori calitatea se vede si se resimte in produs…dar asta in doar 50 % din cazuri.
    Oricum cred ca la mancare si bautura nu trebuie sa ne uitam la bani, sau cel putin la aia cativa lei diferenta intre un produs ieftin si prost si unul sanatos si garantat, dar putin mai scump.Diferenta o poti plati de cateva zeci de ori intr-o operatie la stomac sau…nu o mai poti plati deloc in cazul unui cancer.

    00
  51. Sunt student in Bucuresti. Locuiesc singur. Doar micul dejun il servesc acasa si incerc sa mananc ceva usor, iaurt cu cereale, avocado si un muschi file sau salam. Pranzul si cina le iau in oras. Sunt mereu uimit cum o iesire la cumparaturi pentru niste nimicuri ale micului dejun ajung la 100 de lei pentru o saptamana, fara sa imi iau prea multe chestii dar totusi nu fac rabat la calitate (totusi micul dejun e cea mai importanta masa) pranzul si cina din oras cam 80 lei (uneori iau desert) cu o bautura mereu (apa). Uneori prefer ceva fast food pizza hut sau mc.
    Cand nu sunt cu masina prefer sa beau o bere mai din vest intr-un local alaturi de prieteni, nu imi place sa beau acasa alcool.
    Zilele de weekend sunt dedicate propriilor experimente culinare de acasa cand mai chem niste colegi la o friptura la cuptor sau paste.
    Total estimativ cheltuieli cu mancarea pt o saptamana: 450 lei + – 50 lei (covrigi, eclere, alte prajituri care imi fac cu ochiul pe unde merg).

    00
  52. sambag pl. io cand eram student consumam 100lei/luna cu tot cu camin.
    revin zoso: numa bogatani

    00
  53. produsele marca Carrefour sunt same shit cu cele originale,sunt facute de acceleasi firme doar ca pun marca hypermarketului..nu stiu daca ai observat dar ei nu sunt constanti pe un produs,le tot schimba ,diversifica in felul asta ii prostim pe prosti ,firmele primesc reclama,preturi mai reduse ….si iti dau 2 exemple concrete inghetata,vin de ala de paie la 12 lei :D hai si hartia igienica .
    Si asa si cu marca auchan,clever,kaufland ( aici e de discutat ).

    00
  54. 180$. nu 16 mil

    00
  55. Nu tot ce e scump e calitativ.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.