Justiția e o hidră

În orice țară din lumea asta. Justiția e un monstru care nu mai știe nici câte capete are.

Știu impresia e numai în România, dar realitatea este alta. Toate țările (democratice sau nu) au o justiție care a devenit monstruoasă. Dinîn slujba cetățeanului” sau „în slujba dreptății„, a devenit un cuibușor cald pentru mici dumnezei.

Vinovații suntem noi. am început ne ducem la judecător pentru o cană cu apă, pentru un măr furat dintr-un copac sau pentru o înjurătură pe stradă. Apoi, tot noi, am cerut și mai multe legi, ne-am tot simțit nedreptățiți, neregulati, e nevoie spună o lege, clar și răspicat, cum se traversează strada. La ce unghi trebuie întorci capul te asiguri. La câti cm trebuie stai în față trecerii de pietoni indici vrei traversezi. Și așa mai departe.

Politicienii ne-au auzit cererile și au purces la dezvoltarea hidrei. Și cum nu era suficient ca judecătorii fie „suprasaturati” de procese, au apărut și avocații. O specie aparte de hiene. N-au fost suficienți banii mulți, era important ca ei intre regulat. Pentru noi, avocații, judecătorii, avem gusturi scumpe, ne place luxul, vacanțele Eyes Wide Shut la castel sau pe yacht.

Dosar simplu, firma X l-a concediat pe domnul Y. Primul termen după 7 luni. Standard. Se constată lipsa concilierii, termenul următor peste alte 7 luni. Firma faliment, asiguratorul îi ia locul. Asiguratorul n-a avut niciodată niciun raport cu domnul Y, singurul lucru pe care-l are în față e dosarul depus, cu concluzii cu tot. În 7 luni n-a zis nimic. În ziua audienței depune concluzii. La ce? La ceva ce n-a fost prezent? Nu, îmi șoptește avocata, au făcut-o doar ne împingă pe noi cerem amânare luăm la cunoștință, ca procesul dureze și mai mult, ca ei continue încaseze onorarii. Atât de simplu. Și mizerabil. Sunt cazuri în care oamenii nu și-au luat salariul și așteaptă de 14 luni o decizie. Nope, mai intâi eu, avocatul/a, fac rost de bani de Maldive, apoi tu, cetățene. N-a mers. Avocata mea pledează astăzi, după ce a avut fix 3 ore citească și se pregătească pentru pledoarie. Avocații anunță oricum vor face apel. Decizie peste câteva luni, apoi prima înfățișare pentru apel peste minim alte 12 luni. O medie de 3 ani pentru un litigiu de muncă, în care nu s-a cerut nicio expertiză, niciun raport, absolut nimic, doar înscrisuri. Unele procese pentru crimă durează mai puțin, cu tot cu expertiză balistică, reconstituire, expertiză psihiatrică și 20 de martori.

Presiune mare pe judecători. Prea multe procese între angajați și angajatori. Angajatul nu și-a luat salariul, dar avocatul trebuie plătit! Și? Nu e problema mea. Firmele au bani, angajații nu. Ce fac eu, ca judecător? Păi, cel mai simplu, pentru rezolvarea maldărului de dosare cu cele mai mici riscuri pentru mine, e resping cererile angajaților. Unii dintre ei o renunțe la apel, pentru nu mai au bani, deci îi ajut și pe colegii de la Curtea de Apel. Dacă dau în favorea angajaților, firmele oricum au bani, deci vor face apel. Logică simplă, hai vedem partea bună: mai puține procese în apel, mai mult timp pentru acei judecători, adică justiție mai rapidă! Am rezolvat cvadratura cercului.

Am mari speranțe de la primenirea justiției și avocaturii cu multe femei. Da, poate n-ați observat, dar în ultimii 20 ani, mai rar auzi „domnul judecătorși mai desdoamna judecătoare„. La fel cum mai rar găsești un avocat pentru custodie sau divorț ieftin, dar e plin de doamne sau domnișoare avocate. În Franța raportul e pe la 3/1 femei vs. bărbați. Și continuă crească, având în vedere ce raport e acum în Facultatea de Drept. Foarte bine. bucur. Aștept de la ele transforme hidra în ceva bun, cum numai ele știu facă. Succes și mulțumesc!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Succes!

    00
  2. Da aia cu cana de apă e o problemă că suntem de căcat ca specie. Tu îmi iei cana, pentru mine e a 3 oară săptămâna asta așa ca mă enervez și-ți sparg capul, tu scoți cuțitul șamd. Justiția e un fel de sperietoare să te gândești de două ori înainte să acționezi cu forța ca maimuța.

    00
  3. In Germania exista un sistem de asigurări prin care tu cetățean te asiguri ca în cazul în care vrei sa dai în judecata pe cineva, plătește asiguratorul onorariul avocatului. Astfel, pot sa o întindă cât vor prin curțile de apel nu cetățeanul plătește.

    00
    • Data inregistrarii 27.02.2013
      Data ultimei modificari: 21.01.2021
      Sectie: .
      Materie: Civil
      Obiect: anulare act
      Stadiu procesual: Fond

      Ar trebui sa-i spun persoanei care e in procesul asta de 8 ani, ar incalzi-o tare faptul ca are 600.000 EUR blocati de atunci. Dar, hei, nu mai trebuie sa plateasca avocatul. Uraaa!

    • Nu stiu cum e in Franta, dar un dosar cu mafia imobiliara e ‘judecat’ de 20 de ani. Da, 20. Intre timp, proprietarii de buna credinta sunt faliti, au pierdut tot – fix din motive similare cu ce-a fost expus mai sus.

      00
  4. NOU
    #6

    Penultima propozitie e un trolling foarte, foarte fin?

    00
  5. J’ai oublie mon cahier à la maison.

    00
  6. La bilant, judecatoriile se lauda cu un numar cat mai mic de solutii schimbate de Curtea de Apel. Nu prea are relevanta proportia dosarelor rezolvate in total. Ce conteaza cat dureaza? Poate sa dureze si 30 de ani. Important e sa nu ii poata nimeni trage de maneca. Nu are nici o importanta ca peste cativa ani, actul de justitie isi pierde sensul sau ca mor victimele/martorii/inculpatii intre timp sau ca raman oamenii cu paguba si nu are cine le face dreptate, pentru ca magistratii sunt prea ocupati sa dea amanari sau sa bage unele dosare la sertar.
    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/procuror-sef-din-pascani-condamnat-din-cauza-lehamitei-pentru-munca–99047.html
    Cand am calcat eu singura data intr-o sala de judecatorie, judecatoarea era mai preocupata sa imi faca mie profilul si imi cerea insistent sa spun eu cine a gresit intr-o anume situatie (dupa ce am descris ce s-a intamplat).

    00
  7. Justitia mereu a fost o hidra, d aia si zicea Shakespeare sa i omoram mai intai pe toti juristii. Dar, daca ai destui bani, poti sa i mai tai dintre capete sau macar sa le indrepti catre adversar. Justitia nu a fost niciodata si nu e, oricat s ar ridica in slavi ideea accesului la justitie, pentru saraci.

    00
  8. Offtopic, SCUZE!
    Măi oameni buni, scoateți poza aia cu celulita Loredanei pentru că mi s-au aburit ochelarii, mi s-a tăiat ciorba de burtă de la atîta grăsime…ce dracu’!?!?

    https://bit.ly/2O4gkTu

    00
  9. De aia justiția islamica sau staborul (cel de la Timișoara) sunt atât de populare.

    00
  10. Că tot se vorbește de justiție…poliția doarme…iar…

    https://ibb.co/HPM23Pn

    00
  11. Hail Hydra !

    00
  12. Femeile alea ar putea rezolva problema dar raportul ala e prea mic. Ar trebui cote bagate, delea de egalitate de gen. Vreo 95%, restul barbati (chiar, trans nimic?). Si daca depasesc din greseala cota nu-i bai, se anuleaza ca la primaria din Paris. Dupa ce platesc amenda. Nu femeile, tot primaria, adica cetatenii o platesc si p-aia.

    00
  13. Nu stiu pe ce se bazeaza speranta pusa in femeile judecator, avocati etc. In ultimii ani, cele mai multe decizii aberante in ceea ce priveste cazurile cu pedofili au fost date de magistratii femei. N-am explicatie pentru lipsa lor de empatie, dar minorii abuzati n-au primit niciun ajutor de la partea feminina a magistraturii.

    00
    • In general, o speranta nu se bazeaza pe mare lucru, de aia e speranta si nu certitudine:-)

      Pe de alta parte, matematic vorbind, e „normal” ca femeile judecator sa para ca gresesc mai des, deoarece sunt majoritare in justitie. Dar nu as spune neaparat ca femeile gresesc mai mult. Multi barbati judecatori au eliberat interlopi (când nu le dadeau adresele persoanelor care faceau plangere impotriva lor) sau criminali. Cred ca greselile n-au legatura cu genul.

  14. NOU
    #29

    Vreau să reamintesc tuturor că justiția română e doar o curvă proastă, iar statul român e peștele împuțit al acesteia. Treaba merge ca unsă.

    00
  15. O specie aparte de furunculi pe fundul hidrei sunt notarii. O secta de oameni care nu fac nimic si castiga bani, in care e greu sa intri, se mosteneste si practica un fel de monopol. Dar cred ca o specie de furuncul si mai puturos sunt executorii judecatoresti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile