Toate serverele de Exchange din lume au fost compromise

Folosindu-se de o vulnerabilitate nou descoperită, un grup de hackeri chinezi a găurit zeci de mii de servere Microsoft Exchange, servere folosite de companii pentru a stoca mailurile companiei.

Deja americanii sunt speriați rău de tot de știre

"It’s massive. Absolutely massive," one former national security official with knowledge of the investigation told WIRED. "We’re talking thousands of servers compromised per hour, globally."

Pe la noi nu am văzut știrea asta, pentru că Microsoft plătește deplasări, iar nouă ne place în deplasări. Plus, la noi securitatea e o glumă atât la privat, cât mai ales la stat (mulți angajați de la instituțiile de stat cer documente pe mailurile de la yahoo, uneori chiar personale).

 

hackeri-hackers-cybercrime Image by Gerd Altmann from Pixabay

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. E scumpa licenta bo$$ … windows 2000 server edition :)

    00
  2. Am vazut zilele trecute stirea pe mai multe site-uri romanesti de stiri https://www.google.com/search?q=microsoft+hackeri+chinezi

    00
  3. acum stii ce e misto cand pierzi datele de pe un server? ca poti sa zici ca aveai mai multe. dar ai facut backup doar la unele (alea care te intereseaza) cam asa e si la suceava, doar ca acolo aveau dosare cu sina. La Suceava au ars doar unele dosare..ai vazut ce uniform ardea acoperisul? treaba profi. oare cand au avut ultima inspectie de incendiu. ia sa-i ia si pe aia de la ISU sa-i intrebe cand i-a controlat ultima oara…

    cum ziceam: unele dosare se pierd, altele nu…

    00
    • Arhiva este in subsol, nu in pod.
      In zona mansardei se faceau lucrari de amenajare ale unei sali de conferinte care implica foarte mult lemn folosit, de la lambriuri pana la orice alte elemente de decor.
      Un singur muncitor este de ajuns sa fi uitat ceva pornit ieri, cand au plecat acasa.

      Dar deh, cum le stiti voi pe toate. Prost.

      00
    • Noul prefect Iulian Cimpoeșu a depus jurământul joi 4 martie. ora 15.30. ar putea fi o coincidenta. ar putea fi.

      00
  4. Ce înțeleg eu din știre (pe lângă mesajul relatat): deja, fiecare cetățean al Americii, viitorii lideri din orice, au făcut dosarele în sertarele Securității Statului Chinez.

    Până-n pandemie, s-a relatat numai despre breach-uri de informații personale din diverse locuri. Dacă deja se atacă email-urile, mesajele trimise în timp real ș.a. de fel, înseamnă că o proporție majoritară a fost profilată.

    00
  5. Mai nasol e ca au intrat si in serverul Glovo si au incurcurcat comenzile.

    00
    • Iti dai seama cum reactionezi cand in loc de ceafa cu mujdei si cartofi prajiti primesti un medalion de muguri de bambus pe pat de grau incoltit?

      00
    • @Nicu
      Sa vezi ce nasol este la aia la care trebuia sa ajunga comenzile cu fara gluten si au ajuns cu gluten. Sau aia care au primit carne de vita si ei erau vegetarieni. Mai ales activisti vegetarieni.

      00
  6. Asta ca să mai stoarcă lumea de niște bani de licențe. Cu datele alea de mail pot face ciorbă chinezii.

    00
  7. De ce or fi atât de speriați? Au de ascuns ceva?

    00
    • Daca ar intra cineva strain la tine in casa tu te-ai speria? Ar trebui sa fii ok daca n ai nimic de acuns…

      00
    • daca ar intra la mine in casa, da. daca mi-ar sparge doar casuta postala, nu.

      00
    • Intrebi de ce nu ar vrea toate companiile din lume sa aiba China access la informatii comerciale sensibile?

      00
    • Sunteti prosti facuti gramada si bag mana in foc ca nu aveti nici 2FA. Casuta aia de mail e mai importantanta decat credeti.

      00
    • @SirNeo eh, lasa, or sa se panicheze cand nu or sa mai poata sa isi acceseze internet bankingul… Iar chinezii or sa faca o ciorba grasa de tot cu informatiile din emailurile celor din treptele superioare ale cooperativelor.

      00
    • anonim va troleaza pe ideea ca de fiecare data institutiile statului spun ca urmarirea ar trebui sa fie o problema strict daca ai ceva de ascuns :) in spatele atacului fiind un stat (chiar si inamic) in teorie nu e nicio problema daca nu ai nimic de ascuns. dar asta este retorica institutiilor respective :) de-aia el este anonimi

      00
    • @cristi, daca pe tine nu te deranjeaza fiindca nu ai nimic de ascuns, ne dai si noua userul si parola de mail?

      00
  8. eu am observat ca mail-urile de la munca nu sunt intelese de 99% din angajati. fie ca e ala de trimite idiot, fie aia de primesc. Deci nu stiu ce pot face hackerii cu ele.

    00
    • Sau nu sunt citite în întregime. Te sună Gogu „cum fac acolo/de ce/ce acte îmi mai trebuie/n-am înțeles x” „păi am scris” „ah, da, și nu-mi spui și la telefon?!” „Gogule, io mi-am făcut treaba, nu mai stau acum încă nu știu cât cu tine în telefon că îți e ție lene”.
      Erau și chestii care se puteau explica mai clar la telefon, că la telefon puteai să folosești limbaj de oameni și exemple din viața de zi nu zi, nu limbajul de lemn pe care-l voia corporația în mail-uri; acolo explicam până înțelegea omul.

      Sau am o prietenă, într-o corporație în care a lucrat era la nivel de politica firmei să dai mail, să fie dovadă și apoi să mai stai un ceas în conf call, că porneau din start cu ideea că mulți sunt analfabeți funcțional.
      Ambele faze la privat.

      00
    • Indienii sunt specialisti pe asa ceva.
      Dupa ce-i faci mail si-i explici cu pasi ce are de facut, el te mai ia o data pe chat sa-i spui despre ce vb.

      00
    • la indieni nu mă bag, ai mei erau români sadea, daci verzi. :) ai prietenei nu mai știu ce erau, posibil nu doar români.

      00
    • @Lucifer, contul de exchange instalat pe telefonul de munca permite acces la toate informatiile din telefon, nu doar la adresa de mail.

      00
  9. Long live, .pst!

    00
  10. Oare ce impact poate avea o astfel de bresa de securitate pentru companiile private?
    Si cum poate afecta asta angajatii companiei?

    00
  11. Oare ce impact poate avea o astfel de bresa de securitate pentru companiile private?
    Si cum poate afecta asta angajatii companiei?

    Serverele Exchange „on-premise” nu sunt folosite foarte mult de firme cu 3 angajati, ca licenta e destul de piparata. Asadar, un server Exchange din asta are lejer cam 1000 de mailbox-uri
    E, ce poate gasi un atacator acolo ? INFORMATIE
    – date confidentiale (contracte, urmatorul model de telefon, planuri strategice, idei de proiecte, ela alea)
    – bani (indirect, prin date de cont, card si parole)
    – poze cu pisici si pisicute
    – adresele gagicilor de la HR
    uite aici o explicatie mai veche: https://krebsonsecurity.com/2013/06/the-value-of-a-hacked-email-account/

    Acuma revenind la septelul nostru, daca ai un server Exchange cu licenta la zi, Microsoft te-a cautat insistent (direct sau prin parteneri) inca de la inceputul saptamanii sa te puna sa-ti peticesti serverul.

    00
    • „Microsoft te-a cautat insistent (direct sau prin parteneri) inca de la inceputul saptamanii sa te puna sa-ti peticesti serverul.”
      Doar ca desi vulnerabilitatea e publica doar de vreo saptamana, licitatia pentru codul sursa MS dateaza de prin ianuarie:
      https://twitter.com/HaboubiAnis/status/1367999902798774275?s=20

      Iar problemele create de exploatarea accesului in companii mari de software via exploits de SolarWinds de-abia incep sa fie vizibile.

      00
  12. E destul de nasoala dar aproape nici o firma mai rasarita nu are in prima linie exchage ci un DPI (Deep packet inspection).
    Bonusu’ e ca O365 nu a fost afectat sau asa se lauda microsoft :)

    00
    • in cazul asta poti avea si mama DPI-urilor, atacul se poate face si printr-un email trimis catre interior.

      00
  13. NOU
    #35

    Over-inflated bullshit. Strategia indianului prost de la MS de a mai face rost de niște bani. Dă-l în curva de mă-sa. 😈

    00
    • Care-i procedura de a face mai multi bani?
      Pentru cei care au licente inteleg ca patch-ul de securitate este gratuit. Te referi ca Microsoft a lansat acest „zvon” in piata pentru a-i speria pe cei care folosesc softuri fara licenta?

      00
  14. Faza cu instant karma: politistul nu trebuie sa acorde prioritate de dreapta masinii albe iar in cazul asta sa mai faca o tura de giratoriu? E clar ca nu avea cum da iasa din giratoriu pentru ca avea in dreapta masina alba. Rezulta inca o tura de giratoriu. Prioritatea de dreapta e sfanta.

    00
    • Și mie mi se pare că polițistul trebuia să dea prioritate.

      00
    • A vrut să-și dea amendă și avea nevoie de martor

      00
    • Si mai e ceva: daca gaborul e in afara orelor de serviciu, are voie sa faca ce vrea pla lui? Adica sa opreasca pe oricine pe strada? Mai ales ca nici nu prea avea dreptate in situatia data.

      00
    • va dati seama câtă băşcălie o să fure politistul asta la secție ?

      00
    • salutare.

      polițistul a procedat corect.

      giratoriul este o intersecție dirijată.

      00
    • Voi toti aveti permis de il scoateti vinovat pe ala cu A4? Doamne fereste

      00
    • Adi, ce relevanta are faptul ca e intersectie dirijata in cazul de fata?

      Da, din nefericire, in minim 80% din giratoriile cu mai multe benzi din Romania, Audi A4 ar fi trebuit sa acorde prioritate.

      Da, in absolut orice situatie, manevrele de genul celei pe care o face SEAT denota multa prostie, indiferent daca sunt permise sau nu.

      Da, cand vine vorba de giratorii cu mai multe benzi, manevre precum cea executata de SEAT n-ar trebui sa fie permise. Absolut niciodata. Pentru asta ar fi nevoie de niste marcaje (stiu, e greu, mai ales in capitala) care sa stabileasca ce iesiri poate folosi fiecare banda. In cazul de fata, exista acele marcaje si cel cu SEAT nu le-a respectat.

      00
    • @Stefan: asta e relevența
      https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu

      apropo, că tot vorbești de lipsa de marcaje, știți că în localități pietonii pot traversa și dacă nu sunt treceri?
      (e nevoie să căutați în ce condiții)

      și nu ai nevoie obligatoriu de marcaje peste tot ca să poți circula în siguranță/ legal, la fel cum prezența marcajelor nu implică obligatoriu că se circulă corect ăn zona respectivă

      00
    • hai că încerc să mai las un comentariu deoarece precedentul pare a fi în moderare pentru că am pus un link cu legislația rutieră.

      așadar,

      prioritatea de dreapta este valabilă doar în intersecțiile nedirijate.
      prin nedirijată se înțelege lipsa oricărui marcaj, indicator, etc, adică ceva prin care se dirijează circulația.

      giratoriul, prin faptul că are un indicator specific la intrare și implică ocolirea prin dreapta a centrului intersecției, este prin definiție o intersecție dirijată.
      cu niște reguli și obligații.

      spor, mă duc la șpriț și e nevoie să traversez strada acum, și, deși nu e trecere de pietoni, o să trec și nu o să fiu amendat de gardă dacă mă asigur.

      00
    • Ma uit la min. 5.30 din filmuletul tau si nu-mi pare deloc ca politistul are dreptate

      00
    • si mie mi se pare dubios pulitaiul
      de cand a doua banda are prioritate in prima iesire din giratoriu?

      00
    • Adi, serif, in cazul de fata vorbim de neacordarea de prioritate la schimbarea directiei de mers. Adica la schimbarea benzii. N-are treaba cu prioritatea de dreapta sau „de stanga”. Chestie care nu se aplica aici, fiindca cel cu SEATul era obligat sa foloseasca iesirile 1-2. De aia a si fost amendat.

      Astia care ati dat minus, cu ce nu sunteti de acord? Nu e de rahat ca astfel de cazuri nu sunt reglementate clar in Codul Rutier? Nu e o manevra de rahat, chiar daca in 80% din cazuri e permisa? N-ar trebui sa fie interzisa folosirea iesirilor 3-4 daca te-ai incadrat pe prima banda? E ok faptul ca SEATul n-a respectat marcajele?

      00
    • ai de pula mea. ce căcat prioritate să aibă seatul? sunteți loviți la cap? cum pula mea faci stânga de pe banda 1 a giratoriului? cât de muist să fii? încadrează-te în morții mă-tii pe banda a doua dacă vrei să faci stânga.

    • @zoso aceleasi cuvinte legate de morti le merita si politistul care a taiat fatza sa faca dreapta direct de pe banda a doua – ceva ce tu injuri la multi.

      00
    • Ștefan, un giratoriu cu două benzi este echivalentul unei intersecții cu două benzi pe sens. Spune-mi, e ok într-o asemenea intersecție să faci stânga de pe banda 1?

      Asta e și logica din spatele obligației de a te încadra pe banda 1 dacă faci dreapta sau înainte, și banda 2 pentru înainte sau stânga.

      E și pur și simplu coerență în legislație.

      Schimbarea sensului de mers în giratoriu e pentru cazurile în care giratoriul se face la intersecția dintre drumuri cu 1 și 2 benzi pe sens, unde tu vii de pe 1 bandă și faci stânga și ieși în 2. Și pentru alea cu 3-4-5-6 benzi, gen Aviatorilor, unde e futerea după lume de exemplu când vii dinspre Dorobanți și faci stânga spre Victoriei, pe Aviatorilor.

      Și da, e și o portiță decentă și pentru cazurile în care te încadrezi greșit și traficul permite. Dar nu blochezi ca muia circulația pentru 3 intrări ca Seat-ul că n-a vrut pula lui să se încadreze corect într-un giratoriu unde obligațiile sunt clare.

      În rest, ce să zic, stați voi la interpretarea poliției, că eu m-am plictisit de câte ori nu am avut șapcă. Nu sunt în mod cert ușă de biserică, și greșesc și eu, dar îmi cam place ca banii mei să stea la mine, nu la gardă.

      00
    • Nu prea cred ca e echivalentul unei intersectii
      „Sensul giratoriu este un drum circular cu sens unic unde se aplică aceeaşi regulă ca la schimbarea benzii de mers”

      00
    • Seat-ul nu s-a incadrat corect la intrarea in giratoriu. As fi curios care e pedeapsa? Politistul a vrut sa faca pe desteptul si a nu a acordat prioritate boului cu Seat. Iarasi sunt curios care e pedeapsa pentru neacordare de prioritate? Daca vroia sa fie destept, politistul trebuia sa cedeze prioritatea, apoi se lua dupa Seat, il depasea, oprea pe dreapta, cobora repede din masina si ii facea semn sa opreasca. Daca eram in locul Seatului ieseam din giratoriu si opream ulterior. N-am vazut nicaieri in codul rutier faptul ca politistul deschide usa masinii si coboara facand semn in mijlocul intersectiei. E un abuz si un avocat bun il faci muci pe politist. Asta se intampla pt ca politistii nu sunt pregatiti si au impresia ca sunt dumnezeu (vezi aia de la sectia 16).

      00
    • @merlin, iesirea aia are 2 benzi. Politistul venea de pe banda 2 din giratoriu si intra tot pe banda 2. In momentul in care tu vezi pe cineva pe banda 1, te gandesti automat ca va face si el dreapta. Normal, SEAT-ul, fiind pe banda 1, trebuia sa faca si el dreapta.

      PS. Vali, ai camera pe masina. Intr-o zi cu soare filmeaza intrarile si iesirile in/din sensurile giratorii din Calea Bucuresti ca sa vada baietii ce inseamna sensuri giratorii (la Brasov, majoritatea intrarilor in giratorii sunt marcate pe benzi cu cel putin 20 – 30m inainte. Adica, numai daca esti bou, poti sa gresesti).

      00
    • nu e nevoie. banda 1 înseamnă înainte și la dreapta, banda a doua înainte și la stânga. restul e gargară gratuită de la oameni care fie nu se uită pe unde merg, fie au învățat să conducă la Ploiești.

    • Si daca sunt 3 benzi la intrare, a 3-a este la stanga daca iesirile au 2 benzi.

      00
    • @Marin problema de logica cu regula de o sustineti cativa e ca doar incurca si genereaza situatii aiurea: daca seat-ul nu intra in giratoriu odata cu politistul ci pe la „prima iesire” (politistul vrand sa meaga inainte – a doua iesire), politistul trebuia sa-i dea prioritate. Asta duce la acordarea prioritatii pe baza locului in care ai intrat in giratoriu si nu ca la o schimbare normala de banda – intr-un ipotetic giratoriu cu 3 benzi si 5 intrari aplicabilitatea si beneficiul este zero.

      00
    • Hai mah. Organul are prioritate de semnal si de haudi…
      Pot sa ma invart in giratoriu cat vreau eu, pe orice banda vreau eu. Si nu ma intereseaza ca imi zic unii ca giratoriul este o intersectie dirijata (vai de plm de aberatie) sau ca banda 1 este pentru dreapta sau inainte daca nu am sageti (desi si acolo, conform organelor, alea sunt doar de dirijare si nu au sens de obligatie – a fost un caz mediatizat si asa au zis unii cu cashcheta).
      Schimb banda, semnalizez intentia, ma asigur si fac manevra.

      00
    • @Merlin & @ daniel, luati de aici:
      https://www.youtube.com/watch?v=BKjLhp9eHzU

      Asta va da mura-n gura (si grafic, si din legislativ).
      @daniel, poti sa te invarti cat vrei in giratoriu pe banda 1. felicitari!

      00
    • Daniel, in cazul din video exista niste sageti, nu apar pe film, fiindca acesta incepe cand masina din care se filmeaza e deja in giratoriu, dar ele exista. Totusi, cum adica marcajele au rol de dirijare, dar nu au sens de obligatie? Ele iti indica pe unde ai voie sa circuli, dar le respecti doar daca vrea pl ta? Chiar as vrea sa vad si eu unde au spus imbecilii cu cascheta asemenea enormitate.

      00
    • acum hai sa ne imaginam situatia pe un drum drept. seat merge pe banda 1, audi pe banda 2, si 5-10 metri mai in spate, vrea sa faca dreapta. seat trebuie sa opreasca si acorde prioritate audiului. hilar, nu?

      00
    • cam ciudat articolul la care se comenteaza, dar ma rog.
      politistul ala nu incalca un marcaj rutier? adica banda aia se poate incalca avand prioritate? exista vreo lege sau regulament legat de asta? in afara de ce zice pertea, ca daca el e vlogger clar nu mai poate gresi, nu?
      seatul nu facea dreapta, ci mergea inainte. audi-ul facea dreapta. asa e la un drum in curba.

      00
    • ah, am uitat sa comentez si despre conu militica. ei ignora cu buna stiinta o carca de infractiuni care se intampla efectiv in fata lor declarand senini ca au alta misiune in locul ala (cum ar fi boschetaritul). aici, in masina civila (cocalara mai degraba dar nu te poti caca in gustul omului), o fi fost in misiune undercover, dar in uniforma…. si nu are nici o jena din a iesi si a opri si a amenda. deci se poate. LA MUNCA BA!

      https://youtu.be/b5ZBm2UE7ys

      00
    • @mst, sensul giratoriu nu se considera un fel de curba, cum spui tu. Este o intersectie. Te-ai uitat degeaba la video-ul lui Pertea. El iti da si articolul care mentioneaza clar (negru pe alb) ca sensul giratoriu este inclus la categoria intersectie. Vezi min. 5.43.
      Asta inseamna ca daca eu ma incadrez pe banda 1 – pe un drum cu 2 sau 3 benzi pe sens -, si vreau sa fac la stanga, nu e in regula.
      Pertea nu isi da cu parerea, chiar si de aia politist. El in momentul in care face anumite afirmatii, aduce ca argumente articole din legislatie.

      00
    • @ Marin
      Orice organ (chiar si ala din film zice ca sunt colegi care gandesc diferit aceeasi lege) interpreteaza legea dupa cum i se scoala lui si nu intr-un mod unitar la nivel de tara. Asa ca filmul ala e asa, ca sa consumam timp. Iti pot gasi, daca chiar as vrea, alt organ care are o parere opusa fata de ala din filmul tau.
      Un giratoriu este un drum drept (un sens unic sa ii zic mai concret) cu 1-2-3 benzi si care se intersecteaza cu alte drumuri, toate in partea dreapta. Deci nu poti face stanga pe drumul ala (nu confunda cu invartitul in stanga in giratoriu). Cum se desfasoara circulatia pe drumuri drepte? Cum se schimba banda pe drumuri drepte? Hai ca nu e greu.
      @Stefan, a fost pe softpedia un caz cu un accident in giratoriu in care organele au considerat ca marcajele nu sunt obligatorii. Si, la ce debandada este in marcarea drumurilor, nici nu pot emite pretentii de a fi obligatorii (atunci cand se vad marcajele).

      Revenim la drumul drept de mai sus si marcajele inaintea giratoriului. Ele iti arata ca poti sa mergi prima la dreapta sau tot inainte – dar sageata aia nu te obliga sa mergi fix inainte! Daca ai doar 2 iesiri din giratoriu – una la 90 de grade fata de intrare si una la 270 grade fata de intrare si ai sageata de mers inainte…ce faci? O iei pe camp? Ganditi!

      Deci, ma pot invarti in giratoriu, pe banda mea, cat vrea plm! Cand vreau sa imi parasesc banda semnalizez intentia, ma asigur si execut manevra dand prioritate celor care au prioritate.

      00
    • Mama ce de discutii… Nu exista stanga in sensul giratoriu. SEAT-ul a procedat incorect la incadrare dar avea prioritate.

      @zoso: Mai tii minte cand a facut unu’ stanga si tu erai in depasire? Cine a schimbat directia si n-a dat prioritate? Ce conta ca tu erai legal sau in depasire sau cand ai intrat in depasire? Erai acolo? Da. S-a asigurat inainte sa iasa de pe banda lui? Nu.

      E asa si aici.. Schimbi directia de mers (iesi din intersectie si de pe banda ta), te asiguri.. Politistul nu a facut-o.

      Hai ca ai condus suficient si in afara, te-ai lovit de sensuri mari… Nu ai stat niciodata pe prima banda sa cauti indicatoare ca nu esti sigur cand iesi si sa nu tai macaroana tuturor? Exista stanga doar la noi unde suntem obisnuiti cu giratoare de cartier.

      00
    • Cei deranjați de seatul alb sunt b2 loverii, cârnații care stau numai pe b2 că ei sunt valoroși

      Atunci când întâlnesc giratoriu au pretenția ca cei de pe B1 sa se dea din fața lor. Și o baga p-asta cu trebuie numai înainte și la dreapta. Fals. Folclor urban.

      „Înainte” in sensul giratoriu înseamna învârtirea indefinită pe o banda. E moral? Nu. E legal să mă învârt pe o banda de circulație care nu se termina niciodată? Da.

      Și nu exista stânga. Dacă sensul giratoriu are 17 ieșiri, care mai e stânga, deștepților?

      00
    • @daniel, tata, chiar esti analfabet functional. Deci, Pertea iti da articolul din Codul Rutier care confirma ca giratoriul este inclus la intersectii dirijate (art.55 lit.b), dar tu o tii pe a ta: „Un giratoriu este un drum drept (un sens unic sa ii zic mai concret) cu 1-2-3 benzi si care se intersecteaza cu alte drumuri, toate in partea dreapta.” Se pare ca tu interpretezi legea dupa cum te taie capu’.

      00
    • @Marin – eu spun ca e un drum drept care se intersecteaza cu alte drumuri, toate la dreapta. Tu zici ca e intersectie. Bun, am lamurit care citeste de-ampulea si e analfabet.
      Functional desigur.
      Organul ala din film doar sa dea articole din lege stie fara sa-si foloseasca capul. Spune in film ca in giratoriu nu sunt benzi de circulatie? Pai atunci de ce plm te mai intereseaza semnele de pe asfalt inainte de a intra in giratoriu? `De ce ar mai fi alea obligatorii?
      Prezinta in film 2 giratorii la care invarte explicatiile sa iasa bine…aberatii curate.
      Dar tu esti liber sa il crezi.
      Cauta pe pagina asta cati zic ca ala cu seat-ul nu a facut nimic gresit si cati zic ca audi-ul are dreptate. Dupa aia gandeste-te ca nu toti suntem analfabeti ….
      Si mai lasa dracului increderea asta oarba in organe ca unii sunt mai varza decat verzele.

      00
    • ce înseamna sens giratoriu? e un sens unic în cerc. e cea mai simplă interpretare posibilă. Așa ar trebui să se predea la cursul auto, asta și faptul că nu blochezi în plm intersecția!

      00
    • Am ajuns la acest articol abia acum si am citit comentariile de 2 ori caci nu-mi dădeam seama daca e trolling sau nu.

      Concluzie e trista, majoritatea sunteți prosti bata si nu știți sa circulați într-un sens giratoriu, iar cine a încercat sa va lumineze în prostia voastră, i-ați răsplătit cu niște mue. bravobajeti

      00
  15. „Șoferul a fost sancționat contravențional cu 6 puncte amendă și 870 de lei pentru neîncadrarea corespunzătoare în sensul giratoriu în vederea efectuării virajului la stânga” a precizat comisar-șef IPJ Bihor, Alina Fărcuța, pentru Bihon.ro

    00
    • E ciudat pentru că în cazurile în care sunt implicați oameni normali polițistul spune că e de vină cel care schimbă banda pentru a ieși din girator (cu alte cuvinte mașina albă mergea corect). Brusc dacă e implicat un polițist se schimbă interpretarea.
      Nu zic că e frumos să faci pe prima bandă tot sensul ca ăla….

      00
    • Nu-i ciudat e un abuz, in instanta o sa se vada

      „I-am întrebat pe polițiști și dacă un șofer greșește dacă intră în sensul giratoriu pe prima bandă și traversează întreaga girație pe prima bandă pentru a ajunge la cea de-a treia ieșire?

      ”Nu este greșită această manevră, șoferii pot intra în sensul giratoriu de pe orice bandă de circulație, dar recomandarea noastră este să se respecte marcajul rutier pentru evitarea producerii de evenimente rutiere”, mai spun reprezentanții IPJ Sibiu.”
      https://www.turnulsfatului.ro/2017/04/05/ce-spune-politia-despre-noile-marcaje-premergatoare-sensurilor-giratorii-cum-se-circula-corect-82626

      00
    • Cam cretin raspunsul politiei. Ce rost mai au marcajele daca e oricum ok ca fiecare sa se incadreze dupa cum il taie neuronul singuratic? Poate au vrut sa spuna ca e ok atat timp cat nu provoci un accident. Ca daca-l provoci si se stabileste ca n-ai respectat marcajele, nu vad cum ai putea sa scapi de vinovatie.

      00
    • Alt citat din articol:
      „Mai pe românește, problemele între șoferi apar când cel încadrat pe banda a doua dorește să iasă din giratoriu, în timp ce pe banda 1, în paralel cu el, circulă un alt vehicul care își continuă drumul prin giratoriu. O eventuală tamponare între cele două vehicule din acest scenariu îl va avea drept vinovat, din punctul de vedere al Poliției, pe cel de pe banda a doua, care nu a acordat prioritatea la schimbarea de bandă de circulație.”

      00
    • Da, tizule, dar cand marcajele stabilesc clar ce iesiri poti folosi in functie de banda pe care te-ai incadrat, scenarii ca cel din comentariul tau n-ar trebui sa fie posibile.

      Adica: eu, incadrat pe banda 2, vreau sa folosesc a doua iesire si altul, incadrat pe banda 1, intra in mine pentru ca el voia sa foloseasca a treia iesire, desi marcajele nu-i permiteau decat iesirile 1-2. Unde e neacordarea de prioritate, din moment ce, daca respectam marcajele, drumurile noastre nu au cum sa se intersecteze?

      Alt exemplu: semafor, banda 1 are obligatoriu la dreapta, banda 2 inainte sau la dreapta. Tu faci dreapta de pe banda 2 si intra unul in tine, care voia sa mearga inainte de pe prima banda. Teoretic, i-ai taiat calea, practic, n-avea ce cauta acolo.

      00
    • Contesta si castiga. Organul are muci in cap daca a dat amenda.

      00
    • @Stefan
      1. Marcajele nu se văd pe film… știe cineva mai bine intersecția? în caz că erau se poate da amendă pentru nerespectarea lor. Problema e că alea se șterg repede și dacă nu sunt dublate de panouri e degeaba. Oricum, dacă făceau accident, se aplica punctul 2.
      2. Faza cu ”nu avea ce căuta acolo” încearcă să o explici unui polițist dacă intră cineva în tine atunci când ai cedează trecerea la intersecția cu un drum cu sens unic și vine unul de pe contrasens.

      00
    • Soluția instanței, caz similar, constata nulitatea pv si o locația celui de le banda 2 de a se asigura și a acorda prioritate vehiculelor din dreapta, de pe banda 1:

      https://legeaz.net/spete-civil-judecatoria-sibiu-2016/plangere-contraventionala-sentinta-528-03-02-2016-zrv

      00
    • @Flat, dacă omul ăla merge în instanță (şi, spre norocul lui are filmul ăsta) multe certitudini enunțate aici o să se facă țăndări.

      00
    • Bai, voi ati si citit decizia catre care ati dat link?

      Nu se constata nulitatea procesului verbal, ci „instanța constată temeinicia procesului verbal de contravenție contestat”. E chiar bolduita sintagma asta. Adica se mentine amenda pentru nerespectarea marcajelor la intrarea in sensul giratoriu si vinovatia petentului. Exact cum e si normal, in mortii lui de analfabetism functional.

      00
    • Ic, exemplul tau e irelevant. Acolo vorbim de cedeaza trecerea la intrarea pe un drum cu alt regim de prioritate. E obligatia ta sa te asiguri ca patrunderea pe respectivul drum se poate face in siguranta.

      Intre doua benzi intr-un giratoriu sau la semafor nu exista diferenta in regimul de circulatie. Daca politistul nu e in stare sa constate asta, va constata instanta. Vezi decizia spre care face referire Flat.

      00
  16. Schimbă intepretarea după cum le convine.
    Sensul este marcat și polițistul a și pus semnal dreapta, deci era conștient că schimbă banda.

    Da, este aiurea ce face SEAT-ul, dar nu este greșit dpvd legal.
    Polițistul este de vină pentru că nu a acordat prioritate la schimbarea benzii în sens.

    00
    • Daca se pune politistul pe taiat fatza in acest fel ca sa dea amenzi, e mai tare ca cei ce se ascund in boscheti cu radarul.

      00
  17. De data asta problema cea mai mare nu era neaparat partea de Exchange, ci faptul ca prin aceasta bresa exista posibilitatea de take-over a controllerelor AD. Bonus, asta se poate face direct via Exchange HTTPS si nu exista un workaround pentru a limita accessul, ci este nevoie de Security Patching. Desigur, patching-ul pe Exchange nu e doar un „Windows Update” de pe Win10 :)

    Pentru interesati:
    https://msrc-blog.microsoft.com/2021/03/02/multiple-security-updates-released-for-exchange-server/
    https://www.microsoft.com/security/blog/2021/03/02/hafnium-targeting-exchange-servers/

    00
  18. Legat de filmul cu giratoriul, am şi eu o întrebare: să zicem că tu crezi că trebuie să ieşi la prima, că aşa a zis mamaie care e cu tine. Tu ajungi acolo, vezi semnele, zici „shit, de fapt trebuie să ies la următoarea!”

    Ce faci în momentul ăla?

    Şi acum, my 2c: ăla a greşit încadrarea, ok, dar polițistul trebuie să dea prioritate (schimbare bandă). Plus că pare şi m#ist.

    00
  19. Eu din câte ştiu la giratorii există RECOMANDĂRI de încadrări dar OBLIGAȚII la schimbarea benzii. Cred că mai ține şi de bun simț, dar, repet, poate chiar te-ai încadrat aiurea din eroare, nu neapărat din rea intenție. Ce faci, ieşi la prima şi te întorci? Nu prea cred.

    Pune 50 lei jos şi urmărim procesul :) La cât durează de obicei, luăm suta, o băgăm în bancă şi cine câştigă îşi ia yacht.

    00
    • Chiar vreau sa vad unde palaria mea scrie, negru pe alb, ca marcajele sunt recomandari. A, poate exista recomandari cand nu sunt marcaje clare, dar aia e alta poveste. Ca din cate tin eu minte, respectarea marcajelor e obligatie, nu recomandare.

      00
    • @Stefan, sunt cazuri in care există drumuri secundare la 50-100 de m de un sens giratoriu. Să zicem că tu trebuie să ieşi pe principal şi apoi la SG să faci stânga. E posibil ca din cauza traficului să nu ai cum să te bagi pe b2 până ajungi la SG. Ce faci, stai ca mutul până se face seara şi scade traficul? E absurd şi nepractic.

      00
    • Aici e mai degrabă un caz de „s-a întâlnit căscatul/nesimțitul cu unul care nu acordă prioritate dar s-a crezut dzeu”.

      Tu crezi că polițistul a observat că ăla e de mult în SG?

      00
    • Stii ce mai este, pe langa absurd si nepractic? O exceptie. Nu poti sa pleci de la exceptii cand trasezi reguli generale. Pe alea le tratezi punctual. In cazul de fata, poti foarte bine sa schimbi banda in giratoriu, acordand TU prioritate.

      Totodata, pragmatic vorbind, rolul SG e sa fluidizeze traficul. Daca tu permiti parasirea SG la a 3-a iesire de pe prima banda, te-ai pisat pe ea fluidizare.

      Ps. Vreau totusi sa vad unde scrie ca marcajele sunt recomandari.

      00
    • @Stefan, mai, nu vreau să sugerez că marcajele sunt opționale, dar dacă ajungi în situații speciale, excepții, asta nu înseamnă că trebuie să ieşi la prima, altfel iei amendă. Iar odată ajuns în SG, schimbi banda doar după ce te asiguri.

      Eşti pe b2, încadrat frumos să faci stânga la SG-ul care e la 100m. Auzi Smurd-ul în spate. Te bagi repede pe b1, ca un cetățean corect. Fiindcă – am uitat să precizez – eşti în România, pe b2 s-a umplut de cetățeni care au mers la aspirație în spatele ambulanței. Prima la dreapta şi înainte dau în drumuri cu gard pe mijloc, minim 5km. Te duci pe ele, conform noii tale poziții?

      Şi mai am, hai să ne oprim totuşi :)

      00
    • @Stefan, tocmai de aceea in vest sensurile giratorii au de regula o singură bandă și ditamai insula maaaare în centru.

      La noi milițienii români au inovat, au pus 4 popice in mijlocul unei intersecții cruce și i-au zis giratoriu. Descurcați-va, na.

      00
    • Flat, asta am si scris mai sus. E penibil ca nu e reglementata clar circulatia in SG cu mai multe benzi. Mai ales cand nu sunt insotite de marcaje si soferi d-astia care sufera de scenarita decid sa se invarta jumatate de ora in sens. Cand insa avem marcaje clare, situatia nu mai este interpretabila. Vezi chiar decizia judecatoriei Sibiu spre care ai facut tu referinta.

      00
  20. ai mei rulau fin pe squirrelmail pana acum vreo 3 ani. a intrat un ransom, s-a sters tot.
    au angajat profesionisti, au trecut pe exchange.

    00
  21. Plm, mai existe firme cu Exchange on prem?

    00
    • NOU
      #109

      Hahaha buna asta :)
      Ești profesionist cu vedere larga, se vede

      00
    • @Rumbu, foarte multe firme mari au ceea ce se cheama „sistem hibrid”, in care majoritatea utilizatorilor folosesc serviciile de e-mail online, insa firma mai are si un server Exchange „on premise” pentru mesaje trimise de diverse aplicatii legacy sau de utilizatori pentru care licenta M365 nu este justificatata financiar.

      Cele mai simple exemple sunt mesajele trimise de imprimanta multifunctionala de langa secretara sefului sau alertele trimise de placile de remote control ale serverelor (iLO, DRAC).

      00
    • Nu iti trebuie tot pachetul M365 sa trimiti un e-mail. In cel mai rau caz, daca nu ai vreun contract, un Exchange Plan 1 costa 4 parai pe luna. Daca nu iti permiti sa dai 4 parai pe luna pentru o secretara, ai probleme mult mai grave.

      Pentru echipamente si device-uri se poate folosi si serverul smtp din office365 fara a avea vreo licenta asignata, singura problema apare daca echipamentele respective nu au acces la Internet. Sau daca comunicarea este strict interna, nu vad de ce nu ai folosi un server mai lightweight decat exchange.

      Acum intr-o nota serioasa – fiindca vad ca unii nu au sesizat gluma – ma gandesc ca singurul motiv intemeiat pentru care mai vrei sa ai batai de cap cu Exchange on prem este acela de data ownership, nu vrei ca datele tale sa stea pe undeva pe un server de care numai MS stie. Si cred ca aici ar intra bancile si alte asemenea, ceea ce face si mai grav incidentul respectiv

      00
  22. Putina lume intelege gravitatea acestei situatii. Nu intamplator sunt americanii panicati. Parerea mea este sa va apucati de cyber security daca vreti case cu piscina si masini cu motoare mari. Va fi si este un domeniu cu cerere exploziva de competente.

    00
  23. Am mai scris un comentariu, dar poate Vali ai crezut ca e prea conspirationist, asa ca mai incerc o data de data asta cu linkuri:

    https://www.google.com/amp/s/www.zdnet.com/google-amp/article/microsoft-says-solarwinds-hackers-downloaded-some-azure-exchange-and-intune-source-code/

    Chinezii prin hackul SolarWinds au pus mana pe niste cod de exchange. Apoi l-au studiat codul si au gasit bube pe care le-au exploatat (oricat de profi sau norocos ai fi, nu poti sa gasesti deserializari nesecurizate ale inputurilor userilor asa cum sunt descrise intr-un fix microsoft scos saptamana asta).
    https://www.microsoft.com/security/blog/2021/03/02/hafnium-targeting-exchange-servers/
    Apoi le-au exploatat din ianuarie (probabil targetat), ms s-a prins Volexity de fapt) si a scos patchuri sapt asta, moment in care chinezii au lansat atacul automatizat sa prinda ce mai pot pana se aplica patchurile.

    00
  24. Eu zic ca a venit Biden si nu stie cum sa dea contul Pentagonului catre Amazon nu catre Microsoft cum au decis generalii lui „Trump”. Ca Bezos a fost ofticat tare cand cu licitatia de 10 miliarde de euro. Asa ca au primit o servita cu ajutorul prietenilor rosii.
    https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-pentagon-idUSKBN28P31I

    si uite asa nu mai e microsoft „best value for the goverment”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.