„Jocul de-a vacanța”, la Sovata

Am zis să scriu și un text mai optimist despre turism, că din alea nasoale aș putea scrie zilnic (inclusiv despre Sovata).
Am observat că ne-am cam acrit aici, în „comunitatea” asta (de soacre?), am zis să schimb foaia o perioadă, să scriu „pozitive”. Nu înseamnă că sunt mai puțin depresiv, ci că încerc, mă forțez să văd și ceva bun în România. Că avem. Puțin, foarte puțin, dar avem.
De exemplu, am rămas mai mult decât plăcut impresionat de Sovata.

Pe drumul spre stațiune vezi multe steaguri secuiești și ungurești, dar dacă alegi să le ignori (aceasta e atitudinea corectă) poți vedea chestii faine. De exemplu, cuiburi de berze pe aproape fiecare stâlp de telegraf.

Un review despre masă nu am cum să fac, pentru că am mâncat „din portbagaj” – am o familie de demenți, care au pus inclusiv sare, zahăr și ulei în bagaje. Moșnegi, cu amintiri triste de pe vremuri, când plecai de acasă cu absolut orice, că nu găseai nimic pe nicăieri. Așa pleacă ai mei, nu am ce le face. Deci, pauză la calitatea mâncării din Sovata. Bănuiesc că e bună, că era plin pe la terase.

Cazarea a fost la o vilă de pe-acolo. Bună. Acceptabilă. În general, mulțumit. Adică, m-aș întoarce acolo – iar asta spune multe.
Totuși, dacă mergeți cu pensionari de 77 de ani care nu prea pot urca scări, recomand să verificați unde e cazarea, să nu fie „la înălțime” cum a fost în cazul nostru, adică am avut de urcat multe scări (vilă înălțată pe verticală mai mult decât pe orizontală).

Nu știu ce să scriu mai mult, că eu nu sunt obișnuit să scriu de bine despre turismul din România. lol
M-aș întoarce la Sovata? Da.
Ai ce face, ce vizita, dacă stai mai mult de trei zile? Nu prea.
Atunci de ce te-ai întoarce să stai chiar și două săptămâni? Pentru flori. Pentru natură. Să stau. Efectiv, să stau. Da, Sovata îmi dă senzația că aș putea să-mi calmez nervii. Asta chiar dacă mă întâlnesc cu ursul pe-acolo*.
Pun galeria de poze. Apar câteva pe-acolo unde se vede steagul UE, că s-au refăcut multe cu fonduri europene. Se aude, nostalgicilor? Cu fonduri europene. Europa! UE! Mă opresc, am spus că e articol de bine.

Ce trebuie să observați (mai mult) în poze:
* flori, multe flori. Așa cum trebuie să arate o stațiune!
* pâine secuiască, de aproape 2kg; sau pâine de la Gheorgheni – am luat-o pe cea mai mică, avea 2,7kg. Cea mai mică!
* curățenie. Dat cu mătura, domnii mei, atât! La Sovata se dă cu mătura. Deja e ceva ce sare din tipic, nu?
* bănci renovate. Adică, dat o mână de lac pe ele dacă a sărit de la un an la altul. La Sovata s-a dat. Au avut 25 de lei de dat pe cutia de lac și un om să dea băncile.
* berze, berze, berze… peste tot.
* m-am întrebat întotdeauna dacă centrele alea turistice au vreo treabă (revin pe tema asta). Da, la Sovata au. Multe pliante, flyere, să te țină ocupat. Am zis eu că n-ai ce face mai mult de trei zile, dar dacă iei fiecare flyer de-acolo, ai avea și două săptămâni ce face, zilnic altceva.
* ori că oamenii sunt altfel, ori au înțeles că ei locuiesc într-o stațiune. Nu cred că am văzut vreo casă aiurea, iar eu sunt foarte atent la case. Adică, e o plăcere (aproximativă) să faci „promenadă” prin Sovata.

Nu e perfect, mai au de lucru (și aș avea alte 20 de poze să arăt unde), dar am spus că articolul acesta e de bine, și așa îl las.

Închei cu… titlul: „Jocul de-a vacanța”, de Mihail Sebastian. Acțiunea se petrece „în zonă”. Da, m-am simțit puțin ca în piesă.

 

 

 

* M-am întâlnit cu ursul în Sovata.
Nu mi-am luat camera foto serioasă, că aș fi făcut niște poze în care să se vadă mai mult decât un fund de urs în plan depărtat. (nu mai am chef să car 1,7kg de DSLR pentru ce nimicuri de poze am ajuns să fac)
Ieșise din pădure, se uita curios la noi.
Reacția imediată, învățată din „cărțile de cercetaşi” a fost să fac zgomot. Am început să fluier din degete de… Pot fluiera foarte tare din degete, am exersat o vară întreagă la Bucium, la bunica. (pot și să pocnesc din bici! În aceeași vară am învățat: știu să fac un bici de pocnit, și să pocnesc din el.)
Până să scot mobilul să pozez, ursache pleca deja…

 

 

P.S.:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Am o părere de rău că nu suntem prieteni cu urșii. Cred că, dacă ar avea inteligență ca delfinii, ar câștiga bine de la familiile cu copii (și nu numai).
    Cât e cazarea la tine, Martine?
    Iar dacă vreau să dormi cu mine, să te țin în brațe, munte de blană moale ce ești, cât costă în plus? Doar un borcan de miere în plus? Deal.
    Am citit undeva că urșii ar putea fi îmblânziţi de oameni, dacă am vrea. Doar că nu produc nimic, și mănâncă mult. Nu e economic viabil pentru specia umană să domesticească urși, de asta nu o facem. Cumva, îmi pare rău.
    Cred că m-aş putea obișnui cu un urs într-o gospodărie sătească.
    Hai, leneşule, la cărat lemne! La iarnă ai să vrei cald!
    Tot ceri miere, dar n-ai căra stupul ăla. Băi, ce oameni!… pardon, ce urși! Cine v-a făcut atât de leneși!? Nici nu știu ce am văzut la tine, să te iau acasă.

    Am citit prea multe povești cu urși personificaţi?

    • NOU
      #2

      Incredibl. Cum sa nu îți placa ma tara asta! O ursoaică se urca in tren la Azuga și la Câmpina, coboară. Halea și pleca inapoi. Tot cu trenul. O lua aia cu sanctuarul de ursi de la Zărnești. Bai ursul asta merita sa fie ministrul mediului. Și unii veterinarii vindeau tranchilizante la Drogați. Bă ce mi-ar fi plăcut da dau de Ursache in tren, ii dam de haleala și băut trei zile și la ris și povesti.

      00
    • Asta e pe bune :))? Wtf :))

      00
    • @Alex
      Da da…Tu credeai ca ursii aia de pe sigla de la Brifcor si de la Fabrica de Hartie Busteni erau asa la misto?
      Aia erau cadre de nadejde, sefi de sectie.

      Ori asta ori Rzv e singurul care a descoperit ce fuma Sven Hassel

      00
  2. Kenyer. Cu accent pe ultimul e

    00
  3. Sambata trecuta la cabana Trei Brazi din Predeal, un urs a facut o vizita la in plina zi la tomberoanele hotelului (intr-o curte cu gard de 2m) . Adica venit prin lateral pe pajistea de langa terasa, prin parcare pana in curtea interioara si dupa ce a rascolit putin prin gunoaie, a facut cale intoarsa pe aceeasi ruta.
    Asta dupa ce in aceeasi dimineata, o iapa si un armasar in calduri au devastat 5 autotutisme in aceaasi parcare.

    00
    • Alții plătesc bani grei ca să vadă rahaturile astea prin cine știe ce safari.

      00
    • Nici eu nu pot sa inteleg de ce nu fac bani din asta. Ar trebui sa fie brand de tara: go to Romania, where bears live with pigs in harmony

      00
  4. You need therapy!

    00
    • Terapie de orase si statiuni unde se da cu matura si se inlocuieste lemnul rupt de la banci? Da, am mare nevoie de terapie din asta.
      Oare de ce orasele noastre „de zi cu zi” nu sunt tratate ca niste statiuni? Sa gandim ca locuim in statiuni, si sa ne comportam (autoritatile) cu orasul cum ne-am comporta cu o statiune care asteapta turisti…

    • Înțeleg ce zici, doar că e cel mai trist articol de bine pe care l-am citit eu vreodată. Mi se pare că te-a durut fizic când l-ai scris. 🤣🤣🤣

      00
  5. Pai lipseste ce-i mai misto din sovata: parcul foarte fain amenajat din jurul lacului unde te poti plimba o ora linistit cap coada, traseele cu poteci de lemn ce te arunca putin in padure si lacul mic de langa ursul unde e mai liniste si e decent de stat sau de balacit.
    De mers 2-3 zile sau in weekend e ok. Merg de mai multi ani si de fiecare data vad lucruri imbunatatite. Cazarile trebuie alese cu atentie, au obiceiul romanesc de a supraevalua totul. o unguroaica imi explica ce frumos e la ea cu 180 lei desi baia era facuta acum 30 ani si in camera nu puteai sa stai de mucegai. Dar au ceva vile mai noi in partea de sus a statiunii cu preturi ok.

    00
    • Și din cînd în cînd mai trebuie să și mănînci. Și uite așa aștepți 1/2 oră pînă să ia hoțpătarul comanda, că era ocupat cu alții din etnie ce au sosit după tine și abia apoi i s-a făcut milă să nu mori de foame…
      Ori ”miciuri nu avem”, doar ”frigărui de pui” cu 2 bucățele de pui și 3 cuburi de grăsime de porc pe băț (în plină vară).
      Sau îmbăiatul în lacul Ursu cu pauză la prînz ca să încaseze de 2 ori intr-o zi.
      Mă lași…

      00
    • Mizeria cu pauza de la pranz la lacul Ursu e de cel putin 25 ani. Mi-aduc aminte cand eram copil, acolo am invatat sa inot. Si imi aduc aminte mizerabilii cum fluierau sa iesim din apa si sa iesim din strand ca ei inchid pana dupa-masa. Cica e ceva duma ca pt sanatatea dvs…. ca e prea sarat lacul bla bla bla. Dar da, Sovata e unul din statiunile de „asa da” din tara.

      00
    • Te scoate din lac sa se aseze straturile-Lacul Ursu e lac helioterm.Anul trecut fenomenul helioterm era cam absent, cel putin iubita asa sustinea, ca eu is animal de nord si frig.
      Doar ca nu te lasa sa iesi afara desi ai platit bilet, si iti ofera mancare udata in ulei la farfurie/tacam de plastic si pret de restaurant.In Gyula am mancat cu 5000 de forinti la restaurant doi…La fel si-n Praid, cred ca si eu stiu ca nu mai revin oamenii p-acolo si ii ard cand ii prind.

      00
  6. @Cristici, mult mai faina este o vacanta la Braila :)

    00
  7. Ai putea sa faci ceva vlog de calatorii, ai avea succes, mancare din portbagaj, ti-au servit paine in ungurime, era curat pe jos, etc, astea sunt chestii exotice :)

    Este decent la Sovata, depinde ce asteprati ai, insa daca vrei doar sa stai la aer curat, ceva baie, sa te plimbi, cateva zile e reconfortant.

    00
  8. NOU
    #19

    poti sa adaugi ca Sovata e conectata cu cateva alte micro statiuni, este si mocanita, salina amenajata, iarna ai partie de ski si vara ai lacurile balneo, spa-uri, piscine interioare (in plus fata de clasica plimbare pe munti si prin paduri); una din putinele statiuni care e adaptata pt turism pt mai mult de 4 luni pe an.

    00
  9. NOU
    #20

    Asta e minciuna, sa te duci in bozgorime, sa ceri piine si sa ti si dea.

    00
  10. Faina Sovata! Dar prea plina de turisti. Mai ales cei de evitat!
    Merita sa o vizitezi cand nu sunt vacante.

    00
  11. Aromata-i inghetata?

    00
  12. berzele alea erau reci?…. ah, berile.

    00
  13. Du-ma, mama, la Sovata
    Sa-l cunosc si eu pe tata !

    00
  14. Sovata a fost intotdeauna premianta la turism in Romania. In copilarie am fost acolo cu parintii in doua vacante consecutive, in 1985 si 1986, apoi inca intr-una in 1988. Erau anii de foamete in Romania, ani in care la cel mai luxos restaurant din tara primeai ca unica optiune de mancare o felie de carne de origine dubioasa care semana cu o talpa de pantof cu o garnitura de 4 pastai de fasole verde fiarta in apa cu sare. Ei bine, la Sovata la orice restaurant mergeai puteai alege din mai multe sortimente de carne sau peste cu vreo 5 variante de garnitura. In timp ce scriu imi dau seama ce ridicol suna, mai ales ca majoritatea dintre voi nu ati prins anii 80, insa era o realizare sa mergi in concediu si sa nu faci foamea. Si era curata statiunea, si conditiile de cazare erau foarte bune, cu asternuturi curate si fara mirosuri dubioase in camere, si era apa calda la baie tot timpul si personalul se purta frumos cu turistii.
    Pentru parintii mei, Sovata era ca un concediu in strainatate.

    00
  15. Daca stiam ca mergi in Sovata iti recomandam restaurantul Ciuperca Mica. Incepand cu 2009 de fiecare data cand ajung in zona, trec pe la ei si-mi iau o supa crema de usturoi in chifla. E cea mai buna din cate am mancat si am mancat in cateva locuri. In plus, imi place ca n-au stricat reteta de-a lungul timpului. De abia astept sa ajung si anul asta pe acolo. O alta statiune frumoasa si curata e si Praid.

    00
  16. Bai…mie melodia aia imi aminteste de inceputul adolescentei si sensul metafizic al termenului „a mameli”… asa ca nu pot s-o ascult fara tremurici in miocard:)))
    Daca afla maica-mea cu cine ma bate si acu’, major fiind si cu rapel….

    00
  17. Am impresia ca am fost cazat in casa din poza Sovata-19, acum vreo 18 ani.

    00
  18. si acum rubrica multa muie lui thebblack. sunteti bine veniti.

    eu stiu ca romania in general lupta in liga campionilor imbecilitatii muzicale. da’ cacatul ala de piesa le da fum multor pretendenti la cea mai proasta melodie din lume, ever. iar videoclipul nu e mult in spatele muzicii, ba chiar as putea spune ca o depaseste.

    00
  19. Am testat Sovata in 2019, foarte fain, 280 ron camera cu mic dejun. Accesul la SPA se platea separat, nu m-a interesat, dat fiind ca mersesem acolo pentru lacul Ursu. Am cochetat cu ideea sa mergem si anul trecut, dar camera sarise la 500 pe noapte cu demipensiune, acces la SPA tot separat. Toate preturile pe care le mai stiam din anul anterior aproape se dublasera. M-am reorientat. Anul asta nici macar nu m-am mai uitat. Acum sunt in Baile Felix, sa vedem la anul unde mergem, teama mi-e ca sar granita spre Szeged daca preturile continua sa creasca in acelasi ritm.

    00
  20. Painea de la gheorgheni e cea mai buna din zona, aduc si la Mures dar cel mai bine daca o cumperi direct din fata brutariei cand e inca calda

    00
    • Shameless plug, cea mai buna din Gheorgheni e de la Brutaria Pilcoop Pékség, painea „de Cluj” cum ii zic e cea mai buna! Vin oameni tocmai din Bacau sa cumpere de craciun, de paste :)

      00
  21. Prin 2010 sau 11 am fost in Sovata de ceva sfarsit de saptamana. Amintirile mele de acolo sunt de plictiseala. Eram la inceput de iunie si totul era cam inchis. Nu as face 5 ore pe ceva dj ca sa-l vad pe Nicu cum face armata, la Sovata. Scaldatoarea nu m-a impresionat. Am fugit pana prin Praid, am facut ceva tura cu o mocanita. Atat. Putin pentru la acea varsta in care alergam sa vad cat mai mult si multe. Pentru ceva carne prajita cu ceva garnitura plina de ulei, ciorbe grase de untura si ardei iuti, nu scot 1500 lei. Pentru vreo 3 zile. Mai ales ca a mea e cu verde si stie sa gateasca chestii grase si iuti.
    Sigur, cei cu asteptari de barza peste 9 luni, vor alege o statiune balneara sau cum o fi. Cred ca in zona aia se invarte. Probabil autorul se gandeste la un bebe ;).

    00
  22. Am fost in Sovata in 2019 la Hotelul Muresu Health Spa (Maros) cu spa, piscina si restaurant decent (mancare romaneasca dar si ungureasca foarte buna, preturi maricele).
    Nu mai tin minte cat a costat cazarea+spa, undeva la 1200 de lei 2 camere, 3 nopti.
    Statiune de relaxare, plimbare, apa termala buna pentru stromeleag, dar cam pustie la inceputul verii. In rest, am vazut galagiosi cu ATV-urile prin padure si probabil mai poti face drumetii prin jur.
    Drumul in schimb pana acolo foarte prost, a fost o aventura, din Roman, Neamt, cel putin portiunea de pe la Gheorghieni era in lucru, gropi de rupi masina in doua si probabil asta e unul din motivele pentru care nu as mai merge in acea zona.
    Chiar, stie cineva cum mai arata drumul?

    00
  23. Si in Dolj sunt berze cate vrei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.