Învăţământul superior cu plată şi gratuit

Sunt pentru învăţământ superior cu plată. Nu neapărat cu facultăţile particulare de acum, adevărate maşini de diplome fără acoperire, ci cu plata pentru a urma o facultate.

Cu toţi ştim modelul american, cel puţin din filme. Părinţii deschid un cont copilului şi până acesta creşte se adună destui bani pentru ca juniorul să poată merge la facultate. Acesta este modelul părintelui responsabil, care se gândeşte la copilul său. Dacă părinţii nu s-au gândit la binele tău, poate au crezut că nu e necesar ca tu să mergi la facultate. Dar mai există şanse. Celălalt mod de a merge la facultate este obţinerea unei burse de merit, pentru cei care excelează într-un domeniu sau altul. Simplu. Tac-tu n-a fost la facultate şi a băut toţi banii pe care ar fi trebuit să îi economisească pentru tine? Nasol moment. Cel mai probabil e şofer si nu s-a gândit la tine. Cineva trebuie să tragă ponoasele. Şi nu, nu e societateă de vină pentru că tu nu mergi la facultate. Părinţii tăi sunt. Societatea va avansa cu oameni care muncesc şi plănuiesc pentru viitor, nu cu ţăranul care dă un porc să între fii-su la Contabilitate…

De ce trebuie să se schimbe sistemul?

1. Pentru că se produc absolvenţi pe bandă rulantă. Pentru că facultatea e gratis, toţi s-au grăbit să intre la una. Şi au ieşit, de exemplu, avocaţi şi consilieri juridici pe bandă rulantă în ultimii 15 ani. Toată lumea făcea Dreptul, inclusiv manechinele şi ăia care vând pixuri prin agenţii. Şomeri de lux. Sau secretare supracalificate. Şi toţi au pretenţii, că doar au făcut o facultate, nu? De ce nu ajungă ei şefi de departament, doar au studii şi asta presupune că au şi competenţe. Şi ajung, şi lucrurile merg prost, pentru că absolventul mânca seminţe cu gaz şi trăgea pornache de pe net în loc să se ducă la cursuri. Şi a trecut, pentru că altfel facultatea ar intra în atenţia ministerului dacă are picaţi prea mulţi (nu ştiaţi de asta, nu?).

2. Pentru că atunci părinţii se vor interesa de banii lor. Copii nu, că lor nu le pasă. Dar când tati bea mai puţină bere pentru a-l ţine pe Adi la facultate, acesta cu siguranţă nu va mai arunca pungi în cap la oameni pe stradă şi îşi va vedea de învăţat. Dacă nu, tati îi dă două după ceafă şi îl ameninţă cu întorsul la coada vacii.

3. Pentru că atunci când e plătit bine, profesorul are interesul să îşi facă treaba. Şi elevul are, la fel, interesul să înveţe. Şi atunci incompetenţa crasă a unora va ieşi mai repede la suprafaţă şi mulţi profesori/preparatori/lectori vor primi un şut în fund în loc să terorizeze generaţii de studenţi cu prostia lor.

4. Pentru că atunci când va fi ceva de învăţat, facultatea nu va mai însemna doar 4 ani pierduţi. Ştiu, nu se întâmplă asta peste tot, dar unele facultăţi chiar nu te învaţă nimic şi patru ani ar putea fi comprimaţi în 2 ani. Ştiu oameni care au renunţat la facultate pentru că îi încurca de la joburi bine plătite şi cu şanse mari de avansare.

5. Pentru  că ar cam fi timpul să producă specialişti. Să iasă pe poarta facultăţii tobă de carte şi de practică şi să ia viaţa în piept. Nu să o ardă 5 ani pe un post mai prost plătit decât un şofer de autobuz pentru că şcoala l-a învăţat din cărţi scrise în anii ‘80 de oameni care au profesat în anii ‘70 sub comunişti (cum se întâmplă la jurnalism).

Ar fi frumos ca absolventul să poată gândi pentru el, să aibă un pic de simţ critic asezonat cu realism. Şcoala ar trebui să îl înveţe asta.

Am uitat ceva: liderii societăţii nu vor vrea niciodată să adopte un sistem de valori care să producă cetăţeni educaţi şi inteligenţi. Ce politicieni ar vrea să aibă de-a face cu alegători care să gândească de capul lor şi să le analizeze acţiunile? Asta ar însemna că vor trebui să muncească pentru ţară şi pentru cei care i-au ales. Şi ei nu îşi doresc asta. Keep the mice in the dark!

Bibliografie:
Tot-mai-multi-parinti-economisesc-pentru-studiile-copiilor
Scoala-v-a-dat-totul-voi-ce-i-ati-dat-scolii-voastre
– Scoala-romaneasca-insamanteaza-si-cultiva-buruiana-egalitarista
– De-ce-suntem-o-tara-de-incompetenti
Guvernul-a-infiintat-agentia-de-credite-pentru-studenti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Mda, +1. Uita-te la Spiru. Am „colegi” care nu sunt in stare sa se logheze pe blackboard… si iau examenul la informatica.

    00
  2. Mai asteapta, tu, gigele, pana vezi asa ceva la noi… Banii de la stat sunt calduti si asigura un 7000 – 8000 lei pe luna unui prof universitar. Mai ales in conditiile in care taranul de la camp „nu-si permite” mai mult de 1000 euro pe an pentru odrasla! Hai sa-ti dau un exemplu si de ce n-o sa mearga niciodata, pentru ca cica sunt in consiliul facultatii la care studiez:
    S-a pus problema cum vor fi repartizati studentii pentru lucrarea de licenta. S-a propus un sistem in care proful NU ARE un cuvant de spus in a respinge/accepta un student la coordonare.
    Imediat, o tanti a sarit de cur in sus (vorbind cu noi, cei 4 din consiliu): „Voi sunteti copii buni, nu stiti ce inseamna sa coordonezi un student prost”. Raspunsul meu a fost urmatorul: „Daca nu se doreste sa existe copii prosti la coordonare, atunci reduceti numarul de studenti de la 700 la 100 pentru a stimula concurenta, dati afara 50% din personal si aveti numai copii excelenti la coordonare. In conditiile in care ultima medie de intrare anul trecut la cea mai buna facultate din institutie a fost 5,04, nu se poate vorbi de excelenta”. Stii cat de repede a tacut cand am zis sa dea afara 50% din oameni? Instantaneu, toti au fost de acord cu mine…
    O chestie asemanatoare s-ar produce si daca s-ar institui invatamant cu plata. S-ar tria profii dupa niste criterii mai putin ceausiste. Daca sunt student si dau 5000-6000 euro pe an, crezi ca o sa inghit sa ma scuipe vreun prof la ore?! Nu, o sa depun o plangere, iar facultatea, ca institutie privata ce se afla, va trebui sa se supuna cerintelor mele, clientului. Mai ales daca ne afisam 100 de clienti o data!
    Dar nu te astepta ca fosilele sa accepte un asemenea lucru; multi sunt constienti ca se balacesc intr-o mediocritate ingrozitoare si se vor opune cu toata puterea lor legilor pietei.

    00
  3. Da, planul e bun teoretic.
    Dar cine sa-l puna in aplicare? Clasa noastra politica?
    La noi, sistemul superior de invatamant (expresia asta deja e la misto) e facut dupa modelul URSS-ului din ’50. Pe catedre, pentru ca toti profiesorii trebuie sa aiba de munca. Nu conteaza sa faca ceva util. Doar sa fie ocupati, sa nu aiba timp sa se gandeasca la vreo forma de nesupunere fata de stat.
    Si in timp toti factorii implicati s-au obisnuit cu formula existenta. Sindicatele din invatamant nu ar vrea sa auda de reforma. Nu din asta reala cel putin. Studentii care vor sa invete cu adevarat sunt putini. Facultate? Pai aia e pentru plecat in alt oras si pentru party-uri departe de parinti moshule! La cursuri se duc fraierii ne-cool. Parinti care sa fie dispusi sa plateasca o facultate pe care juniorul poate nu o termina iar sunt putini. Si daca nu o termina, nu e vina juniorului, evident, e vina altcuiva… a guvernului probabil.
    Acum, daca juniorul e in pericol sa zboare din scoala, se poate rezolva cumva.

    O schimbare brusca nu se poate face. Una lenta va dura poate vreo 30 de ani. Zic si eu aiurea… nu sunt Brucan, nu citesc in stele.

    00
  4. Degeaba promovezi sistemul asta pentru ca legatura dintre el si calitatea invatamantului nu este asa de puternica. Drept dovada sunt universitatile particulare unde nu se face mare lucru. Cine ii opreste sa faca niste cursuri calumea? Statul?

    @Dana: de unde si pana unde, un profesor este obligat sa coordoneze orice student? Studentul are dreptul la un profesor coordonator atata tot, nu la unul anume. Faptul ca dai niste bani, nu inseamna ca iti poti face orice moft. Nu cred ca in SUA te poti baga in seama cu marii profesori doar pentru ca tu Gigel iti platesti studiile.

    00
  5. de ce nu ai dreptate, pe puncte:
    1) problema ar fi ecuatia picati = probleme pt facultate. nu alta.
    2) Adi va privi de sus profesorul, si probabil parintele la fel, pt ca vor avea impresia ca e un alt mod de a-si plati examenele. exact cum e acum la facultatile cu plata – pe care le termina toti, ca doar au dat un ban, nu?
    3) Aia de sus, profii, care fac legea, sunt oricum platiti bine. problema e ca nu-s pregatiti bine, si nu au ce sa predea chiar daca primesc miliarde pe luna. si daca ii dai mai multi bani, va avea din ce da spaga pt postul pe care sta. si un post primit pe spaga presupune ca ti se rupe ce faci dupa ce l-ai primit.
    4) pornesti de la presupunerea falsa ca va fi ceva de invatat.
    5) ala nu e un argument, ci o concluzie. (se poate reformula asa „daca dai bani, iesi specialist”. ori, asta cred ca era ceea ce voiai tu sa demonstrezi)
    punct suplimentar 1: intr-o tara in care functioneaza justitia si nu e coruptie, ajuta sa dai bani ca sa atragi oameni inteligenti intr-un domeniu. dar in romania vei atrage in principal smecheri care iti vor lua banii si isi vor bate penisul de tine, pt ca nu ai ce le face. cu banii tai, justitia nu-i mai atinge.
    punct suplimentar 2: faptul ca tac-tu are bani nu presupune neaparat ca e destept, si cu atat mai putin ca esti tu destept pt ca ai fi primit de la el genele de inteligenta care l-au ajutat sa faca banii aia. la fel, daca n-are bani nu e nici el neparat prost ca nu i-a facut, si cu atat mai putin nu poti spune ca tu esti. deci, sunt tineri care pot face ceva cu viata lor si fara sa aiba resursele pt a plati o facultate, si tineri care le au si nu pot face nimic cu ea (facultatea). iar bursele alea care trebuie sa egalizeze sansele pt copiii saraci dar destepti sunt putine…

    00
  6. slaba argumentatie… care este vina mea ca parintii mei sunt prosti si n-au planuit pentru viitorul meu? „bursa de merit” zici tu. pai daca nu sunt de bursa de merit? tu imi zici: „n-ai dreptul la educatie”. halal gandire. recomand toata educatia gratis, free, dar cu un sistem de invatamant serios, nu ca acum. problema banilor e penibila.

    00
  7. @Cristian: Era vorba despre faptul ca de cele mai multe ori profii acceptau/respingeau un student in functie de media sa, ceea ce mi se pare un semn de ipocrizie. Daca le luam taxa sau sunt subventionati de stat, desi sunt rupti in cur, nu putem avea pretentia sa coordonam numa varfuri. Cand predai fara interes la o serie de 100+ studenti, nu vei avea alt criteriu, iti garantez.
    Si stai linistit: profii si-au postat o serie de domenii de interes, iar recomandarea era ca studentul sa-si aleaga licenta in functie de ce domeniu il pasioneaza mai mult. Nu s-a facut repartizarea pe criterii gen „proful ala are ochi albastri, deci la el ma duc”, ci pe domenii de expertiza ale fiecaruia.

    00
  8. asta a fost argument?… eu cui cotizez prin orice plata? nu statului? nu cotizez mai mult daca sunt platit mai bine? nu sunt platit mai bine daca sunt mai bun in ceea ce fac? nu sunt mai bun in ceea ce fac daca termin o facultate serioasa? ce propui este daunator pentru fibra societatii prin diferentele superficiale care se creaza intre categorii sociale (cei cu bani care se duc la facultate, si cei fara care nu se duc). si da, daca e implementat in alte parti nu inseamna ca e OK. nu orice gogoasa capitalista se mananca. unele se mai si arunca la gunoi.

    00
  9. Facultatea nu e obligatorie, e de bun simt s-o faca numai aia cu ceva capacitate in cap, nu toate umpluturile. Sa ceri bani de la aia medii – sau de la aia mediocri, dar cu vointa, e o idee de bun simt. Dar cum ii selectezi p-aia buni, care chiar merita sa mearga la facultate gratis? Nu vezi ca toti au inceput sa ia medii mari si numai 10 la BAC? S-au umplut liceele noastre de genii, manca-ti-as! Deja situatila scolara sau media de la BAC nu prea mai sunt factori diferentiatori.

    00
  10. Cred că până la urmă acolo se va ajunge într-un fel sau altul. Vezi că facultățile scot din ce în ce mai puține locuri subvenționate și din ce în ce mai multe locuri cu plată. Cei cu plată ar trebui teoretic să învețe să le iasă catrea pe urechi, pentru că ”bursa” lor este de fapt trecerea pe loc fără plată din anul următor. În locul unuia care a avut loc subvenționat. Iar cei de la buget ar trebuie să rupă cartea pentru ca să își mențină și să nu plătească în următorul an. De ce nu se întâmplă așa, nu știu. Poate că părinții au bani (și într-un caz și în altul) și nu îi interesează.
    ”Dar cand tati bea mai putina bere pentru a-l tine pe Adi la facultate” – de unde mă cunoști? :))

    00
  11. „Pentru că atunci când e plătit bine, profesorul are interesul să îşi facă treaba.” – adică un profesor universitar nu e plătit bine în momentul de faţă? Heh. Nu asta e problema lor.

    00
  12. E o varianta(cea din USA, pe care o propui tu). Dar pierzi din vedere un lucru ESENTIAL: taxele studentilor sunt o sursa SECUNDARA de venit in facultatile de top. Principala sursa de venit a universitatilor americane o reprezinta granturile de cercetare. La fel activitatea profesorilor la fel: 90% din leafa o iau pentru cercetare, 10% pentru dascalit. Daca tu, ca prof, nu scoti 2 3 paperuri pe an in publicatii serioase(nu de la cucuietii de sus) esti out.

    Cine lucreaza in proiecte de cercetare ca „muncitori necalificati”(programat diferite paperuri, surveyuri pt diferite metode etc), dar totusi platiti part time cat un profesor de liceu de la noi? Studentii, in general masteranzii. Deci un prof are tot interesul ca facultatea sa aiba studenti buni pentru a putea derula proiecte de cercetare, atrage granturi etc. Cata cercetare se face la noi? Fix pix. Cat se publica in reviste de tipul IEEE journals? Fix pix.

    Dupa mine, tu pui problema gresit:” Banii aduc calitate in invatamant”. Eu zic ca „invatamantul de calitate aduce bani”.

    Hai sa iti dau un contraexemplu: Finlanda, tara nordica, pe primele 3 locuri in Europa la nivelul invatamantului superior.

    1. Universitatile de stat sunt pe sistemul „free tuition for everybody”. Universitatea din Helsinki e partener oficial de ani buni cu Nokia in activitatea de cercetare, companie care pompeaza bani seriosi in sistemul de invatamant finlandez.Si nu e singura.Selectia este relativ lejera, dar de iesit iese cine poate.

    2.Daca nu ai bani nici sa manci poti cere chiar si ajutor social. Ai posibilitatea financiara de a studia chiar daca esti average Joe ca inteligenta, mama e o drogata si taicatu un alcoolic. Totul e sa treci examenele(nu , nu ii poti da 100 de euro sa te treaca la un prof care castiga 10000 pe luna).

    3. Corect, dar e platit bine pentru activitatea de cercetare. Pentru predare doar niciunde in lume nu esti platit ca un rege. De fapt 90% din activitatea didactica e dusa de asistenti(subiecte la examene,teme, corectat). Profu doar vorbeste 3 ore pe saptamana si are grija ca lucrurile sa nu o ia pe aratura.

    4. Universitatea din Helsinki, desi tuition free e cea care i-a produs pe Torvalds si Kohonen(nu cred ca au fost 4 ani pierduti pentru ei.).

    5. Finlandezii produc la greu specialisti, chiar daca au facultati subventionate de stat.

    00
  13. @zoso: mergi la princeton si fa asa ceva. vei fi out din prima. in schimb esti liber sa mergi la alta facultate

    00
  14. Abia astept sa intre la facultate pe locurile cu burse de merit studentii care in liceu au copiat de au rupt normele sau care au dat bani sa ia note mari la bac ;)

    00
  15. moşule nu asta e soluţia. Examen de admitere, cum am dat şi eu. Şi atunci se va alege pleava…
    Banii ar trebui să fie ultimul lucru la care ar trebui să te gândeşti când dai la facultate.
    Am avut colegi care au renuţat la facultate din lipsa banilor, colegi care chiar învăţau…

    00
    • victor, sa iti explic cum se da admiretea la unele facultati? buna ziua, acesta este baremul de corectare si aceasta este lista cu cei care trebuie neaparat sa intre.

  16. La FSJC, da, se intra pe „naspa”, fiind corectatura subiectiva. La restul facultatilor la admitere iti corecteaza lucrarea de fata cu tine si 2 martori dupa barem.

    00
  17. toate bune, pana la „3. Pentru că atunci când e plătit bine, profesorul are interesul să îşi facă treaba.”

    eee… n-as zice chiar asa. in unele facultati sunt profesori foarte bine platiti si care iti cam dau cu flit in functie de ce-au mancat ei dimineata. nu se pune problema ca nu sunt pregatiti, ca-si stiu materia,; nu stiu s-o dea mai departe, nu vor, nu-i intereseaza…

    00
    • silvia, ideea e ca atunci cand dai un car de bani, poti sa te duci sa dai cu piciorul in masa si sa ii spui profului sa mearga in pizda ma-sii ca e un incompetent. pentru ca nimeni nu vrea sa dea 30.000$ pe an sa ii plateasca unui idiot incompetenta.

  18. @Cristian: universitatile particulare nu sunt performante pentru ca nu exista competitie. Si invatamantul de stat fabrica loaze, degeaba se impauneaza unii cu diploma. Iar beneficiarul, mediul de afaceri, trebuie sa aleaga dintre ciurucurile de la „stat” si cele de la „privat”.

    00
  19. Modelul pe care il propui functioneaza intr-un sistem bazat pe alte origini, pe alte mentalitati sau resurse de toate genurile. Nu poti veni in Romania cu universitati particulare cu costuri de 30,000$ / an pentru ca in secunda doi vor da faliment.

    De frica studentilor care vor trece ca gasca prin apa merita sa retezi dreptul la educatie celor care provin din zone fara posibilitati ? Ce te faci daca te nasti la Petrosani sau la Mizil sau cine stie ce alta zona defavorizata unde parintii stiu doar sa raneasca la porci ? Societata pentru acesti copii trebuie sa ofere o sansa pentru ca aparent banii astia aruncati pe geam in invatamantul asta de rahat as cum este el, spala de jeg cat de cat saracia lucie si de aici exodul de provinciali spre Bucuresti . Si de aici beneficiem toti. Prostia si violenta merg mana in mana, nu iti poti permite sa ai o societate saraca, complet needucata si flamanda. Pentru multi facultatea aia comunista la Bucuresti inseamna un colac de salvare, nu-i poti pretinde unui fost miner sa fi pus pe vremea lui Ceausesc bani deoparte pt studiile copilului lui, sa nu uitam contextul din tara in care traim !

    Referitor la performanta invatamantului, ea sta si in cunostintele si mai ales mantalitatea cadrelor didactice. Daca in facultati exista profesori de 70 de ani care predau ca acum 30 de ani materii actuale acum 40 de ani.. daca de maine s-ar trece pe sistemul complet pe bani, crezi ca s-ar schimba ceva ? Cati profesori sub 30 de ani exista si cati dintre ei sunt pregatiti sa faca invatamant de calitate ? Cine si cum ii sorteaza daca nu exista o traditie in acest sens ? Cei de 70 de ani ?

    00
  20. normancboy mi se pare că a dat cel mai bun exemplu legat de calitatea învăţământului. Profesorii nu trebuie să facă bani din predat – ăla le e lucrul cel mai la îndemână. Ei trebuie să fie nişte aşi în cercetare, în inovare, în inventarea unor, să le zicem, concepte. Predatul ar trebui să fie activitatea secundară: din multul pe care ei îl fac prin cercetare, vin şi-ţi spun şi ţie – studentul care vrea să înveţe – ce au mai făcut ei în respectivele domenii, având grijă să-ţi dea acel abc fără de care nu te-ai descurca în domeniul lor de expertiză.

    Sunt de acord să se şi plătească învăţământul superior (nu neapărat pentru salariile profesorilor – care aşa cum am zis mai sus ar trebui să se ocupe în principal de cercetare – ci pentru dotări materiale, pentru facilităţi, pentru cursuri, etc.) dar să existe acces liber la studii pentru cei capabili, însă fără un suport financiar. Nu mi se pare normal să ţi se ofere această şansă fără ca tu să fi făcut nimic în prealabil pentru ea.

    La noi, ca student, eu identific 2 probleme:
    1. Nu mai există oameni în învăţământ care, pe lângă aptitudinile necesare domeniului de interes, să mai aibă talentul didactic; degeaba eşti tu un guru, dacă nu eşti în stare să comunici şi să dai dovadă de bun simţ. Foarte mulţi profesori îşi privesc studenţii ca pe ultimii oameni, când atitudinea corectă ar fi una de colegialitate: el este cel experimentat care îl învaţă din experienţa sa pe tânărul care vrea să absoarbă cunoştinţe. Studentul neavând niciun cuvânt de spus în toată această treabă nu are cum să acţioneze în vreun fel: nu există bunul simţ din partea profesorului iar studentul nu poate fi considerat neapărat client, pentru că banii nu vin direct de la el.

    2. Nivelul calităţii cursurilor este execrabil. Aşa cum glumesc cu colegii mei de facultate (Automatică şi Calculatoare), ăştia ne pregătesc pe noi pentru a fi nişte ingineri foarte buni… pentru anii ’80. Înţeleg că trebuie să ştii de la ce au plecat anumite lucruri, dar să ajungi să studiezi doar temelia e penibil. Ca o coroborare la ce am zis în frazele anterioare, nimeni nu verifică conţinutul cursurilor. Mă refer la cineva de mai sus. Nu există o planificare, aşa cum exista în liceu. Drept urmare fiecare face ce îl taie capul. E drept că nici studenţii nu mai vin la facultate cu aceleaşi ambiţii cu care cred că se venea în generaţiile precedente. Şi asta pentru că peste tot s-a observat că „merge şi aşa”.

    Concluzie:
    Învăţământul în România trebuie schimbat de la temelii. Are nevoie de indicatori de performanţă – atât pentru profesori cât şi pentru instituţii -, de cineva care să îi aplice şi să sancţioneze/premieze pe baza lor şi, lucrul pe care eu îl văd cel mai important, de o strânsă colaborare între mediul academic şi cel profesional/industrial. Să se stabilească clar de ce e nevoie în piaţă şi firmele să investească în viitorii lor angajaţi încă de la început. E ceva ce în afară se face de ani: pentru că este o win-win situation.
    Şi mai e lucrul cel mai hilar: nu toată lumea trebuie să facă o facultate. La noi nu mai există oameni care să lucreze în agricultură pentru că toţi vor la birou. Totuşi, întreabă neamţul care se ocupă cu asta dacă îi e ruşine de activitatea lui. Ai să fii surprins!

    Sunt conştient că mai sunt o mulţime de lucruri pe care nu le-am atins aici.

    00
  21. discutia nu este deloc usoara. si zoso are dreptatea lui, si accedia spune lucruri adevarate. doar banii au incetat de mult sa fie o solutie: un invatamint pe bani nu inseamna un invatamint mai bun. solutia sta intotdeauna in omul care face lucrurile, iar romania sta f prost la capitolul asta. calitatea romanului este deplorabila. resursa umana este indolenta, prost pregatita, fara viziune si f usor coruptibila. puneti si cel mai bun sistem in acest context si va esua, pt ca lucrurile nu se fac de la sine, ci de oameni.
    eu am avut angajat un arhitect absolvent de spiru, care nu stia care este punctul cardinal de unde rasare soarele. ca un sistem de invatamint sa permita unuia care nu stie acest lucru sa capete o diploma inseamna ca acel sistem este dezastruos.

    00
  22. Sistemul de care vorbesti functioneaza in tarile civilizate pentru ca s-a introdus demult si treptat si pentru ca societatea a avansat odata cu invatamantul. Nu poti sa spui : Gata, de maine cu plata ! A spus cineva mai sus de zone defavorizate in care oamenii reusesc cu greu sa puna ceva pe masa. Asadar copiii lor sunt sortiti sa devina muritori de foame, samd. Societatea romaneasca nu e pregatita pentru asa ceva. De aceasta schimbare trebuiau sa se ocupe facultatile particulare. Dar ele apartin tot vechilor „tovarasi” si si-au batut joc de studenti. Poate problema la ora actuala este cea a admiterii si a locurilor mult prea multe. Poate problema este cea a elevilor pregatiti foarte prost in liceu si scoala generala(gratuite si obligatorii). Nu mi se pare atat de simpla rezolvarea problemei : BANI.

    00
  23. Nu ai dreptate.
    1) Daca ai mei sunt gunoieri incapabili si eu sunt sclipitor statul trebuie sa ma ajute. Daca nu te ocupi tu de inteligentii tai, sa nu te plangi cand toti sunt luati in afara.
    2) Pe concret, ai mei au facut amandoi facultati, dar tot prost platiti sunt. Daca un parinte responsabil, dar prost platit, nu are de unde sa puna un ban deoparte ii trimitem copiii la muncile campului?

    00
  24. Am observat ca in gimnaziu/liceu trebuie sa fiu sarac ca sa pot primi bursa.Daca m-am nascut intr-o familie cu o situatie financiara buna si ma preocupa si scoala de ce nu primesc bursa?Mediile mele sunt diferite de mediile celui sarac?In Romania ca sef de promotie primesti 10 milioane.Am castigat impreuna cu alti 4 colegi premiul 1 la un concurs european organizat de Consiliul European.Primaria din oras ne-a dat 1 mil jumatate…In Romania trebuie schimbat aproape totul…de la conducatori, sistemul de invatamant si pana la mentalitatea oamenilor

    00
  25. De acord cu cele scrise de tine, e o directie in care ar fi ideal sa mergem, nu inainte insa de a ne uita oleaca mai atent in gradina lor. Universitatile private din sua nu duc lipsa de lepre atata doar ca leprele lor sunt doar ceva mai bogate decat alor noastre. Si la univ de top se scot neterminati cu diplome, doar ca intr/un mod ceva mai discret si pe un pret mult mai mare ca al nostru.

    Plus ca problema implementatului e cea mai mare: Ia inchipuie/ti matale cum s/ar acorda acele burse de merit copiilor ai caror parinti au beut inainte sa se gandeasca la educatia odraslelor? Cred ca e la fel de evident pentru tine ca si pentru mine ca din x burse date de stat 20% ar fi pe bune, 40 % neamuri, 10& cunostinte, 10 % obligatii, 20 % spagi. Daca vrei sa intelegi mai bine ce incerc sa-ti sugerez hai si trage o privire de aproape sa vezi cine sta in caminele studentesti, ce masini conduc cei care cumpara locuri si cam cat de groase is dosarele lor medicale sau sociale.

    00
    • raluca, n-am zis ca ei n-au tiriacii si poponetii lor. dar tăticu ii asigura doar banii de facultate, nu si notele de trecere. juniorul trebuie sa puna mana sa invete cate ceva. ceea ce la noi nu se intampla.

      stii, in momentul in care dai niste bani grei ca sa inveti, nu iti va mai conveni sa il lasi sa copieze. sau sa tolerezi mizeriile profesorilor. si atunci te duci si dai cu pumnul in masa la decanat si daca nu esti bagat in seama la ziare. care vor inghiti cu drag povesti de genul asta. moment in care curajosii care dau diplome pe ochi frumosi vor cam disparea.

  26. @PCH:
    am colega de medicina care crede ca algocalminul a fost primul antibiotic inventat. culmea, a luat 7 la examenul la care a spus asta. alta, nu stie cu ce se continua stomacul. iarasi, a trecut. cumva, vor lua si rezidentiatul, mai ales daca il fac astia interviu, asa cum se preconizeaza. si vei fi tratat de ele.
    be afraid, be very afraid :-s

    00
  27. Ceilalti care trebuie sa intre sunt repartizati FF/ID/taxa, logic.

    Unele facultati au ajuns sa treaca studentii la examene pe nimic, ptr ca daca n-ar fi nici acei studenti, profesorii din anii mai mari nu ar mai avea din ce trai, in timp ce la altele daca nu i-a placut fata ta, nu treci pana nu dai de 2-3 ori. Exemplu chimie la universitate vs chimie la poli.

    00
  28. @zoso dude, platesc taxe care se duc undeva. well, facultatile nu sunt platite din nimic. primesc bani de la bugetul ministerului, ergo fiecare cotizeaza. dar nu asta era ideea. discriminarea pe seama banilor mi se pare slaba. pur si simplu. daca ar fi examene de intrare serioase, daca ar fi profesori seriosi atunci cu siguranta nimeni n-ar mai zice „privat”. in sistemul actual sunt probleme grave, dar interzicerea studiului superior pentru o multime de oameni (=facultati cu plata) este o aberatie si nu pentru azi maine, ci pentru viitor. sunt sigur ca daca statele in care se practica ce zici tu ar vrea, ar face din universitati institutii de stat, dar cum masina de bani functioneaza, normal ca se tin in priza.

    00
  29. NOU
    #36

    Foarte interesanta dezbatere, PCH nu are dreptate deloc. Nu oamenii sunt problema ci sistemul. ca fiecare acasa la el e om bun, si de caracter, si stie suficiente chestii ca sa supravietuiasca. In momentul in care tu, stat, ai nevoie de anumite resurse umane pregatite, iti faci tu , stat, sistem. nu astepti ca oamenii sa faca sistemul. Ca nu asa functioneaza lucrurile.

    Problema banilor este bine pusa, da, trebuie ca invatamantul superior sa fie platit, dar inaintea aceste probleme ar fi bine sa punem cel putin inca 2. Prima ar fi aceea ca invatamantul superior ar trebui sa fie obligatoriu privat, si a doua ar fi un sistem de selectie a valorilor.

    Spun ca sistemul de invatamant ar trebui sa fie privat deoarece in mult iubita si stimata noastra tarisoara, noi nu vom avea niciodata un stat performant, ca mecanism de functionare. Nu avem traditie si capacitate de a crea sisteme mari care sa dureze in timp, institutii etc. (nu cred ca stiti multe companii mari romanesti care sa concureze multinationalele ca si sistem de organizare si performanta economica). Statul este un fel de firma mai mare. ori la noi in economie, orice firma romaneasca ce creste peste un anumit nivel se surpa repede sub povara propriei sale greutati (de aia principala preocupare a „investitorilor” romani este exitul cat mai gras) din cauza ca nu ne pricepem la construit instrumente. De altfel noi am putea sa ne pricepem, dar aici e o teorie lunga (si foarte interesanta) pe care nu o abordez acilica penca deviem de la subiect. In atari conditiuni, singura noastra sansa sa avem un sistem de invatamant superior care sa dea ceva peteava este sail supunem pe acesta rigorilor pietei private. Chiar daca inceputul (care a fost deja facut) este cam de cacao (am aversiune fata de vulgaritati, ma scuzati va rog ca nu am scris cacat), asa au facut toti prin toate tarile care au ajuns acum undeva. Ca-n bancul ala cu gazonul englezesc, ca sa obtii gazon englezesc semeni iarba din seminte, o uzi in fiecare zi, o tunzi saptamanal, si tot asa 150 de ani pana obtii gazonul englezesc. Asa si cu invatamantul, il privatizam, la inceput o sa fie naspa, dupa care, in timp, o sa se cearna ca nu va avea de ales. Cu taxa – da!

    In ce priveste selectia valorilor, adica pe cine bagam in acest sistem de invatamant, aici iar e o teorie lunga si interesanta cuprinsa in destul de multe carti. Nu e productiv sa ne gandim ca daca minerul din petrosani va avea un copil destept acesta nu va avea acces la facultate penca e cu taxa si ala nu are de unde. Daca copchilul e de bursa intra, daca nu – nu! Ghinion! orice sistem, oricum ar fi gandit, se face pe baze statistice, nu isi poate propune sa nu nedreptateasca pe nimeni. E ca si cu Romeo si Julieta. Faptu ca parintii nu ii lasau sa si-o traga nu e un lucru rau in sine, mai ales ca babacii lor erau ca Israelu’ cu Palestina, e o regula buna. Vor suferi, le va trece, vor creste mari si vad ei peurma. Daca insa „romance”-ul dintre ei este suficient de puternic bate sistemul si se constituie in exceptie. Exceptia insa confirma regula, care functioneaza si ajuta 99,99% din cazuri, aia care nu sunt suficient de puternici si care se bazeaza pe sistem ca sa supravietuiasca.

    Nu putem avea insa pretentia de la statul nostru, care in acest moment este vai de mama lui, sa ne faca un sistem de selectie a valorilor.

    „Ar fi frumos ca absolventul să poată gândi pentru el, să aibă un pic de simţ critic asezonat cu realism. Şcoala ar trebui să îl înveţe asta.”

    Tie ti se pare ca absolventul pe care il descrii tu aicea ar mai fi capabil sa ingroase randurile alora de lucreaza in call-centere sau la marile firme care te „specializeaza” ca sa ne exprimam eufemistic si politicos in operatori de date, datatori de informatii la casca, help deskari si alte categorii vaste de personal? Daca omul ar fi dotat cu simt critic si realism ar fi gata-gata sa poata gandi independent, eventual sa si traiasca ca atare si atunci vai de statul care vrea sa ii ia taxe si impozite. E ca in mediul rural. Se straduie intregul UE sa ne convinga ca nu suntem civilizati penca nu avem buda in casa, Internet si TV la tara, telefoane peste tot, nu suntem conectati cu cele mai noi cuceriri ale civilizatiei si progresului penca oamenii de la tara, asa simpli cum este ei, sunt capabili de a trai independent de stat. Daca maine statul nu mai exista (apropos, citind bibliografia la acest articol am dat si peste articolul Ce s-ar intampla daca maine nu ar mai exista statul – un articol execrabil ca mod de abordare al subiectului si foarte prost scris, dar ce tema frumoasa de dezbatere!) sau vine marele cutremur si nu va mai exista curent electric pe planeta Pamant, iti garantez eu ca aia de la tara vor supravietui iar noi astia de la oras kaput! UE vrea sa ii „civilizam” pe aia de la tara penca aia nu platesc impozite, nu sunt niste consumatori model, adica nu se’nghhesuie in Carrefour sa cumpere toate tampeniile posibile si absolut inutile. din cauza astora insa criza nu ne-a afectat atat de tare ca pe tarile intens urbanizate. (ma rog, aici e o alta lunga discutie, poate alta data). Asa si cu sistemul de educatie. Doar nu om fi noi mai cu mot, sa scoatem indivizi care sa gandeasca in loc de robotei care sa execute. De gandit tre sa gandeasca altii, ca doar nu o sa ne conducem singuri, o sa ne conduca aia care gandesc si pe care trebe musai sa ii importam ca altfel ni se taie felia si ne da cu clauza aia de nu stiu cum ii zice.

    00
  30. Daca vrei sa inveti inveti, daca nu, te plangi ca sistemul nu-i bun.

    00
  31. @zoso : sa presupunem ca in doua zile se trece pe acest sistem, ce facem cu restul care n-au bani ?

    00
    • ktx, „work my ass off to pay for college”? sau „tati, pui ceva bani deoparte pentru mine”?

      eu mizez pe parintii cerebrali.

  32. zoso, invatamantul universitar romanesc (fie el, de stat, sau particular) ESTE PLATIT. nu mai e gratuit de ceva ani buni. problema e in bani. dar, nu in absenta lor, ci in PREA MULTA LOR PREZENTA. toate facultatile alearga lacome dupa bani si scolarizeaza sute de vite. un exemplu: la facultatea pe care am urmat-o eu au fost inscrisi intr-un an 1.000 DE STUDENTI!!! universitatile primesc pe oricine. de aceea avem vite cu diploma si secretare supra-calificate.

    00
  33. Suntem 4 fraţi. Trei cu studii superioare finalizate, unul în curs. Suntem din Petroşani. Dacă era să plătesc taxa sincer nu aveam de unde. Şi bursa cine crezi că prindea? Că şi alea se dau pe pile.

    00
  34. Am uitat ceva: liderii societăţii nu vor vrea niciodată să adopte un sistem de valori care să producă cetăţeni educaţi şi inteligenţi. Ce politicieni ar vrea să aibă de-a face cu alegători care să gândească de capul lor şi să le analizeze acţiunile? Asta ar însemna că vor trebui să muncească pentru ţară şi pentru cei care i-au ales. Şi ei nu îşi doresc asta. Keep the mice in the dark!

  35. @zoso sunt de acord cu tine in legatura cu tinerea in intuneric a societatii, dar in ziua de azi, cand generatie dupa generatie oamenii ca specie devin mai cerebrali, mai rationali, e putin preistoric sa gandesti asa de limitat. daca accesul la cunoastere pe cale formala se va face pe niste criterii absurde (caz la caz), fi sigur ca lumea va reactiona. desigur, vedem asta acum (online-ul contribuie enorm la raspandirea culturii, aspect de obicei trecut cu vederea), in linii minore, ce-i drept, dar presimt o crestere considerabila a dorintei neingradite de formalitati spre o cunoastere profunda. si scoala nu e acolo. cercetarea, mijloacele extraordinare, posibilitatile in teorie? desigur, dar pentru marea majoritate studiile sunt calea, nu scopul, chiar daca acest aspect nu e constientizat.
    ah, da, o alta problema: uita-te la cum sunt facultatile noastre acum. in cate generatii de „privat” crezi ca isi vor schimba statutul? in cate generatii crezi ca isi va schimba societate perceptiile fata de „mareata” facultate? azi lumea se duce la facultate ca sa isi gaseasca de lucru. mai penibil, mai imoral, mai jos, mai superficial de atat nu cred ca pot fi lucrurile, si nici nu cred ca pot fi schimbate prea curand.

    00
  36. Problema e, din punctul meu de vedere, ca trebuie sa „se treaca” generatiile cu diplome luate in rate – gen credit cu buletinul – de la toti particularii cu simt intreprinzator care si-au tras facultate in spatele blocului….Eh, generatiile astea de pitipoance si cocalari ajunsi contabili, avocati, stomatologi, profesori si mai stiu eu ce, sunt acum poplatie activa. Astia nu cred ca vor face economii toata viata ca sa-si trimita progeniturile sa-si rupa coatele invatand pentru ca au experienta trecutului si stiu ca se poate face rost de diploma si mai usor….
    Colac peste pupaza mai e si problema genetica: dintr-un cuplu cu iq-ul combinat egal cu marimea pantofului, crezi ca va iesi (aici vbim si de educatia de acasa) vreun pui de geniu? Atata timp cat mediocritatea se vinde si prinde, atata timp cat valorile sunt trecute cu vederea si ajung pe la altii (sa le stapaneasca sanatosi si sa le creasca PIB-ul pana da p’afara) noi ramanem cu pleaba si n-o sa aibe cine sa repare ticalosenia asta numita Romania.

    00
  37. Si totusi, in tarile in care exista (presupunem) mai multi oameni care gandesc de capul lor, pentru ca liderii societatii au luat decizii bune in trecut, de ce le-au luat? Banui ca te referi la unele societati, caci daca exista precedente, daca in SUA s-a intamplat si se intampla, inseamna ca exista tari unde nu exista „conspiratie impotriva prostimii”.

    Deci exista lideri responsabili. Ar fi interesant de vazut de ce alte societati au produs astdel de lideri, dar a noastra inca nu. Cel putin nu recent.

    00
  38. NOU
    #46

    Gresesti in privinta faptului ca elevul, studentul ar vrea sa invete. Eu am fost premiant, am avut bursa in facultate pentru note mari… da’ tot ma bucuram cand nu faceam o ora sau un seminar pentru ca nu aparea dobitocul.
    Mai gresesti si in privinta motivarii profesorilor, cei de la facultate sunt platiti in ultimul hal de bine. Si-au facut materia de predat o data acum 20-30 de ani si de atunci nu au mai facut nici un efort de actualizare sau imbunatatire si primesc:
    16 milioane per norma (mai multe norme, mai multe 16 milioane)
    spor de vechime (10-20% cat o fi)
    spor de doctorat (e per doctorand)
    spor de functie de conducere (parca era vreo 10%, dar nu mai stiu)
    mastere (aici e „putin”, vreo 60 de milioane per semestru)
    activitate de cercetare, adica frecare de menta, singura lor munca de cercetare e cum sa pacaleasca statul roman ca au facut ceva pe proiectele respective
    De luat cele mai de sus cu rezerva ca de 2 ani nu mai sunt in mediu universitar si nu sunt 100% sigur ca au ramas la nivelul acesta.

    Stiu cazuri de prin ASE, care trageau tare un singur semestru pe an, adica practic 3 luni de zile dupa care restul anului nu mai munceau nimic, frecau menta si faceau act de prezenta.

    Edificatoare sunt declaratiile de avere de pe site-urile facultatilor, cand vezi pe cate unul pe acolo cu 3 miliarde de lei vechi, ti se face rau.

    00
  39. tot se discuta de faptul ca daca nu esti bun sa meriti bursa de studiu nu o sa mai ai posibilitatea sa faci facultea. Dar nu este obligatoriu sa faci o faculte. Faptul ca la noi pe piata muncii se cere si la o secretara studii superioare este o aberatie. S-a inradacinat ideea ca daca nu ai faculte esti prost pregatit chiar si in domenii unde nu ai neaparat nevoie. Cred ca in momentul cand absolvi o faculte ar trebui sa fii pregatit sa te descurci foarte bine in domeniul tau de activitate. Dar la noi majoritatea termina facultea si sunt vai de capul lor…

    00
  40. Hai sa comentez si eu un pic. Parerea mea este: nimic nu o sa se schimbe din moment ce nu avem nevoie de specialisti. Cand peste tot in Romania angajarile se fac pe „pile” ca e fica directorului y din compania x, ca e nepoata vicepresedintelui, ca e cea mai buna prietena a presedintei. Asta pe de-o parte.
    Celalta parte este ca nu angajam oameni care sa stie sa faca ceea ce cerem noi deoarece bugetul nu permite acest lucru si prin urmare angajam unu cat mai apropiat de competentele necesare, dar care cere cat mai putin. Si nu, nu conteaza sa stie sa lucreze in excel, sau sa scrie un mail, etc.
    Aceia care sunt profesionisti nu or sa vrea sa fie prost platiti si calcati in picioare de niste sefi incapabili (incapabili a se intelege mai slab pregatiti decat cei din subordinea lor). Multumesc pentru atentie.

    00
  41. nu sunt de accord, daca dai un ban in plus pe facultate nu inseamna ca iti pasa mai mult … nu degeaba sub 5% din poplatia pamantului are peste 90% din banii, tie poate iti pasa dar lu ala cu vila la sinaia il doare n’ ..

    si daca ii dai unui profesor mai multi bani nu inseamna ca isi face *datoria* mai bine ci doar ca are mai mult interes sa nu isi piarda slujba bine platita, adica sa ia la misto studentii sai si sa ii promoveze doar pe aia care fac ce vrea el

    ultima faza in schimb mi se pare adevarata, nici politicienii, nici „oamenii de afaceri”, nici Leana profesoara care primeste spaga ca sa treaca copilul lui nustiucare, si nici politistul care „uita” sa se intereseze de un infractor sau judecatorul care subit a uitata jumatate din codul penal

    00
  42. vorbesti despre conta de parca ar fi the last place to go… unul care a facut anarata de hyperion. dar nu ma surprinde, plina lumea de prosti infumurati. pace

    00
  43. problema – una dintre – la noi e ca trebuie sa reinventam roata si nu sa aplicam un model de succes existent. eu cunosc 3 sisteme de invatamant superior care sunt aplicate cu succes afara, deci ai de unde alege pana la urma:
    a. germania – intra in mare oricine, nu este taxa – sau e relativ simbolica insa e modelul strike 3 – you’re out; ai picat a treia oara un examen, ai zis la revedere – asa incat trierea se face pe parcurs
    b. olanda si tarile nordice – nu este o taxa anuala cel putin pentru cetatenii tarii insa vei plati facultatea dupa ce te angajezi, lunar o anumita suma; daca nu termini facultatea – lucru foarte posibil acolo – esti bun de plata
    c. sua si anglia – taxe mari, strang parintii bani din timp sau esti foarte bun, si nu freci menta nici pe parcurs pentru ca bursa e conditionata de performante.

    la noi e aplicat un sistem cu bataie mai degraba economica decat inspre educatie: taxe rezonabile astfel incat si clasa sub-medie ca si venituri sa isi permita sa-i plateasca studiile lui Goe, ii ardem pe strainii eminamente imbecili care vin sa studieze aici si care in nici un sistem de invatamant nu ar fi capabili sa fie licentiati, facem cercetare care e o jonglerie cu banii statului, ponderea exercitiului practic in ciclul educational e sub 5% daca exista – caz fericit.

    in plus o nota, nu doar sistemul educational e anapoda, cat e si mentalitatea oamenilor care vor hartia aia pentru ca prin ea se vor ajunge; mentalitate de angajat si nu de antreprenor, lucru care nu se va schimba prea curand.

    00
  44. @PussyCat: e bine ca se schimba sistemul dar cu siguranta va fi un prilej de a fenta pentru unii. eu sper ca toti profii sa inteleaga ca activitatea de pe parcursul semestrului trebuie sa se desfasoare pe parcursului intregului semestru si nu doar sa dea o lucrare sau doua. eu unul, abia astept sa vedem ce vor face studentii. pana acum eu am folosit sistemul asta si nimeni nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. sa vedem de la anul. murder?

    00
  45. citisem un articol zilele trecut in care scria ca la studentii de la Univeristatea din Iasi nu vor mai avea sesiune de examene. acestia vor face diferite proiecte pe tot parcursul anului pentru note :) mi se pare o idee buna

    00
  46. Nu stiu voi…da eu m-am saturat de miile de prosti care termina facultatea pentru ca ma’sa respectiv ta’su au bani de taxa. Mi-as dori ca la fiecare facultate sa fie 100-150 de locuri la buget destinate persoanelor competente. Asa triem valorile de handicapatii mintal. De ce sa deschidem porti celor incapabili dar cu baji de taxa??? eu asta nu inteleg…

    00
  47. NOU
    #56

    1. Zoso nu a spus că doar cei cu bani ar intra la facultate, ci şi cei inteligenţi – pe baza propriilor merite.
    2. Singura problemă ar fi asta: cei mai săraci ar trebui neapărat să exceleze pentru a urma studii superioare, în timp ce ăia fără probleme financiare ar avea accesul asigurat. Majoritatea oamenilor nu sunt nici genii, nici retardaţi, ci undeva la mijloc şi ar fi nedrept ca cei ce provin din medii mai sărace să nu beneficieze de şanse egale.

    00
  48. mai este si modelul canadian – facultatea e pe bani si poti folosi fie banii investiti de parinti intr-un cont (si apropos – statul iti ofera bonusuri pentru a te incuraja sa depui banii) sau poti solicita o bursa (care acopera cheltuielile cu cursurile, manuale, si o suma, decenta, pentru a trai).

    bursa are doua componente. unul de bursa propriu-zisa, altul de imprumut cu dobanda subventionata. imprumutul incepi sa-l restitui la un an dupa terminarea studiilor.

    faptul ca-ti platesti studiile e o motivatie in plus sa mergi la scoala si sa inveti. este apoi corect ca societatea sa nu plateasca pentru fitele tale si pentru lipsa ta de decizie. incepi o facultate, treci la alta etc. studenti inscrisi la 2-3 facultati este o chestie pe care nu am vazut-o. nu poti performa la doua facultati in acelasi timp. sistemul e prea dur pentru a face fata.

    problema este ca in romania sistemul de examene este absolut cretin si permite invatarea in salturi si uitarea in aceleasi salturi. un curs de trei luni in canada este insotit si de 5-6 examene. Nu exista sesiune si nu poti invata doar in sesiune.

    problema 2: nimeni nu te trece pentru ca iti platesti tu scoala. daca media ta nu se incadreaza in media grupei constant, esti out.

    00
  49. si totusi de ce nu se aplica acest sistem de opinii?
    -pentru ca parerea ta e proasta-

    00
  50. Da de modelul francez ai auzit? Sorbona e Gratis.

    00
  51. … si cand gigel cu mot in frunte da la facultate cu plata, pentru el treaba e ca si rezolvata: dai banu`, iese si diploma. Cu cat da bani mai multi, cu atat ii cresc pretentiile(are senzatia ca diploma se cumpara). Nu prea il determina banii platiti sa invete, ceea ce l-ar determina cu adevarat e un regim stringent si riguros de examene si, bineinteles, profesori competenti ce stiu sa trezeasca interesul pentru materie. In concluzie, mai ai ceva de adaugat la ideea invatamantului superior cu plata ;)

    00
  52. Ai uitat un lucru…cum ramane cu copiii orfani? Cine strange bani pentru ei? Cum ramane cu copiii care au inca cinci frati si ai caror parinti au doua joburi pe 700 roni? Sunt foarte multi copii ai caror parinti ori nu exista, ori nu isi permit sa plateasca taxa. Dupa parerea mea, fiecare facultate ar trebui sa aiba examen de admitere obligatoriu. In felul asta, cei cu adevarat buni, pot intra iar cei care nu au nici o treaba raman pe dinafara. SUA este un stat bogat, lumea de acolo isi mai permite sa plateasca, noi mai avem mult pana la nivelul lor.

    00
  53. hai ca ai fost cam pripit la faza asta.
    din punctul meu de vedere: jos cu facultatile particulare (a da, si aia de ai terminat-o tu!), la stat doar omul competent+cel care isi permite. Imi pare rau ca nu esti suficient de informat, dar lucrul asta chiar se intampla, ma gandesc la UNATC cu taxa de peste 1suta de milioane, regie film, ASE 30 de milioane s.a.
    la sorbona, ca tot a adus aminte cineva, e intr-adevar gratis, dar gigi baiatu’ lu’ tata nu ajunge acolo. si nici un absolvent de hyperion.
    pace.

    00
  54. La noi perspectiva asupra facultatilor private e complet imbecila si se poate rezuma la „Eu platesc cursurile, vreau sa am numai note mari”. In loc de „Eu platesc, vreau cursuri de calitate si evaluari corecte” cum ar trebui.

    00
  55. NOU
    #65

    @zoso Gresesti. In sistemul privat ala cu traditie nu e o problema sa ai multi picati, oricum o sa ai o singura data multi picati ca dupa aia iti revizuiesti criteriile de admitere, e o chestie de reglaj intern al sistemului. Ca odrasla parinteasca sa treaca cu orice pret prin facultate, taticul avand resurse, se procedeaza altfel, taxa nu e suficienta. Se cotizeaza in fondul facultatii de „biblioteca” si”cercetare” si alte chestii din astea care suna bine si pe care se fac donatii. Multi dintre comentatorii acestui subiect fac greseala sa considere ca „la noi” e mult mai naspa decat la altii, oricare ar fi ei. Nu e! Nu e nici o diferenta la altii doar ca rahatul lor e mult mai frumos impachetat, si de fapt asta ni se cere si noua prin procesul de „integrare in UE”, sa-nvatam naibii o data sa impachetam frumos rahatul! Diplome se cumpara si in alte tari, in toate, ca coruptia e in natura umana in general, nu doar in natura romanului, dar sistemele avansate au debusee create special pentru astfel de cazuri, chestii legale, donatii, ONG-uri etc. iar decizia nu o ia un singur Gigel care primeste o valiza cu lovele ci o gasca de tipi care sunt „implicati in procese de cercetare” si alte alea, e o diferenta de imagine, esentiala. Adica la ei nu se fura pe fata, ca la noi, unde se dadeau cateva sute de diplome false la nu-s ce universitate din pitesti de aveau aia o tiparnita de diplome si dadeau la piata la taraba din ele, ci se fura mai cu perdea. Iar in al doilea rand, indiferent ce se intampla „la noi” acum nu e inca relevant si nu poate fi considerat regula de sistem. Noi nu avem inca un sistem si nu avem elemente pe baza carora sa generalizam. Ar fi bine sa gasim unele in curand!

    00
  56. NOU
    #66

    @zoso 44: aici gresesti. Liderii societatii nu trebuie sa adopte nici un sistem de valori, ca sistemul de valori nu se adopta in mod institutional de sus in jos, ci se naste invers. Si sigur ca exista notiunea de lideri responsabili, care se presupune ca se gandesc si la altceva decat la buzunar, dar si asupra alora iresponsabili, asa boi cum sunt,exista o presiune de jos in sus, care daca atinge un anumit nivel darama toata sandramaua, si care e capabila sa impuna alti lideri, alt sistem de valori etc. E adevarat ca liderii astia de acum sucks big time, da la fel de adevarat e ca e al naibii de reprezentativi pentru societate. Se plange lumea pe la toate posturile ca politicienii fura din banii poporului, adica toti, de la presedinte pana la ultimul functionar din minister sau lucrator la regia autonoma, adica vorbim de vreo cateva zeci de mii de oameni care fura din banii poporului. Pai din aia fura penca pe aia ii au la dispozitie. Si aia care nu lucreaza la stat fura, da nu din banii poporului ci din banii sau marfa sau timpul patronului. Cati din comentatorii de pe blogul asta scriu comentariile in timpul programului de lucru, cand noi toti ne facem cu drag ca muncim de ne rupem? asta nu e furt? din timpul ala pe care l-ai vandut angajatorului si pe care iei bani? Nu mai vorbesc de aia muuuulti care fura pe bune din marfa, din chestiile de prin birou (hartie pixuri cafea hartie igienica si alte alea) din bani prin incarcarea deconturilor, iau spagi si o gramadade alte situatii. sa nu fim in halul asta de ipocriti. oamenii astia care fura din banii poporului nu au crescut pe undeva pe camp printr-o tara straina si au poposit aici prin import, ei au fost crescuti si educati de noi, printre noi, si majoritatea celor care se plang de ei nu o fac din alte motive decat din invidia ca nu sunt ei in postura alora care ne conduc, sa aiba ei acces la resursele alea ca e mai mari. Totusi nu trebuie sa ne grabim sa-i condamnam pe aia de fura, ca furtul nu e intotdeauna ceea ce pare, uneori e o metoda de protectie, de revolta, mai ales ca din experienta cu „proprietatea colectiva”, perioada in care ni s-au consolidat aceste reflexe de a fura orice si pe oricine, era discutabil daca era furt sau nu, ca oricum proprietatea era a tuturor. Da nici sa nu cadem in extrema aia ca oamenii fura ca le e foame ca ne facem naibii de ras!

    Cand o sa ne treaca chestia asta, in ani buni, si inca vreo cateva metehne, atunci o sa apara si valoarea cu sistem cu tot, da tot de jos in sus. Daca nu suntem extrem de tampiti cu totii, ne vom asuma aceste chestii in loc sa ne smiorcaim continuu, acceptam ca astia suntem, ne propunem sa ne schimbam daca vrem, ca poate nu vrem, si in cateva generatii vom reusi sa facem asta. faptu ca nu se va intampla in timpul vietii noastre nu ar trebui sa ne oripileze chiar asa de tare ca nu suntem asa de importanti. Ne facem treaba fiecare, de preferat sa o facem bine, ca sa poata altii cladi pe ea mai departe, si cu timpul se va schimba si mentalitatea fata de studiile superioare si toate alealalte. deocamdata e mult prea devreme sa ne punem astfel de probleme. (Nu imi merge tasta space si Shift-ul ca lumea, ma enerveaza enorm!)

    00
  57. in ziua de azi facultatea e ca si liceul.

    nu te duci pentru ca ai ceva de invatat…sau pentru ca sunt acolo oameni care ti-ar putea deschide mintea sau schimba felul in care gandesti sau percepi realitatea…

    NU ! in ziua de azi se merge la facultate mai mult din nevoie de socializare, ” ce fac ba acasa ? stau si-o frec…ia sa mai dau o raita pe la facultate ” sau din simplul motiv, ca esti considerat un prost de prima clasa daca nu ai diploma.

    facem facultate pentru o bucata de hartie si nimic mai mult.
    eu raman la parerea mea ca un program de pregatire profesionala e mai bun ca 100 de facultati facute.
    pana la urma facultatea ar trebui sa ne pregateasca pentru viitorul loc de munca, sau sa ne invete cum sa ne administram viitoarele afaceri ( asta pentru cei cu idei, spirit antreprenorial, etc )
    poate vorbesc prostii, in cazul asta rog totusi pe cineva, sa-mi explice ce ar trebui sa faca mai exact o facultate…

    00
  58. Sau dupa cum m-a invatat tata:
    „Cine e prost sa moara”

    00
  59. Sansa la studii superioare a unui potential student sa fie decisa de situatia financiara a parintilor? Smart way of thinking!
    Seamana a selectie naturala, usor rafinata.
    In aceeasi directie propusa de tine, ar fi perfect normal sa nu ti se ofere nici macar asistenta sociala sau asigurare medicala pana la terminarea studiilor, daca parintii tai nu muncesc … pentru ca au murit, pentru ca te-au abandonat etc.

    Penibil mod de gandire …

    00
    • @catrina: modelul american mi se pare un punct de inceput. cele 10 genii de care se vorbea mai sus sa aiba parte de burse de merit si restul cu plata.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile