Nu pot să înțeleg cum românul e combinator la toate, mai puțin la politică

Serios. Nu pot să înțeleg cum ia țeapă de la toți nespălații și analfabeții care îi promit toate prostiile, dar când e vorba de afaceri, e cel mai isteț și combinator din lume.

Situația 1

mă pune un prieten să sun la un anunț de pe net, să întreb de o mașină. eu protestez, bos, VINul dă rezultat pe site-uri din US, a fost lovită, da, anunțul a dispărut, dar gugăl știe. în fine, sun.

eu: bună ziua, în legătura cu 328ul de pe autovit.
el: da, spuneți.
eu: putem merge să o verificăm la o reprezentanță?
el: da, domne, e mașină serioasă, nu ne jucăm.
eu: n-a fost lovită, da?
el: nu!
eu: sigur?
el: n-a fost!
eu: sigur sigur?
el: bine, aripa dreapta, dar s-a înlocuit.
eu: și de la aripa aia a fost daună totală în SUA?
el: nu e, domne, sunt minciuni.

am închis râzând.

Situația 2

Opresc la o casă unde se pusese anunțul de vânzare. V-am zis, am prieteni interesați.

eu: bună ziua. preț?
el: 200 mii. are trei…
eu: știu casa, locuiesc în zonă.
el: ah, da?
eu: da. în 2014, fostul proprietar voia 80 pe ea.
el: eu am luat-o cu 140.
eu: desigur. spor la vânzare.

 

Asta zic. Cum dracu de votează neamul ăsta numai rupți în gură, dar sunt atât de deștepți în restul situațiilor?

sptcfk4miud51

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Cred ca in mare romanul doar crede ca le stie pe toate si se descurca, cand de fapt in realitate e cel mult mediocru.
    Revenind la problema cu votarea, marea problema e ca romanasii nu participa la vot si politicienii (aia vechi) au prins miscarea si de acolo apar smecherii de genul s-a micsorat valoarea numarului de votanti pt a valida un candidat.
    Ultimul exemplu in acest sens e Bucurestiul, unde a iesit duamna cu 200-300k numar de voturi la o populatie de 2-3 milioane locuitori.

    00
    • Amin

      00
    • e vorba ca muntele, marea si maroon5 sunt sfinte la bucuresteni si nu se poate sari peste un weekend la busteni pentru un amarat de vot care iti impacteaza urmatorii 4 ani.

      00
    • Ar fi trebuit să iasă shordan ca doar 175 mii de voturi e mai mult decât 246 mii de voturi – logic nu ?

      00
    • Cu ce a fost mai legitim băsescu care a fost votat în turul 2 de aprox. 28-29% din cetățenii cu drept de vot 5.5 milioane de voturi din aproape 19 milioane fata de firea care a avut 16-17% – 246 mii de voturi din 1.7 mil de bucureșteni cu drept de vot în turul 1, Băsescu în primul tur luase sub 15% – vreo 2.5 mil de voturi ? Chiar și iohanis a castigat in turul 2 cu vreo 35% din total alegători, în primul tur când erau doar voturile lui luase sub 20% – vreo 3.5 mil de voturi. Cine stabilește că 28-29% e o legitimitate ok iar 16-17% nu reprezintă nimic ?

      Turul 2 nu-ți dă o legitimitate de 50%+1 ci doar se votează raul mai mic și e un prilej de înțelegeri dubioase între partide pt susținerea candidatului x sau y, adică politica de cumetrie pe care o cunoaștem de 30 de ani, în america sau anglia nu sunt 2 tururi câștiga cel care ia cele mai multe voturi dintre toți candidații, nu exista un tur 2.

      00
    • am un prieten dezamagit (valul x de dezamagire) care nu voia sa mai mearga la vot. vorbind cu el, am aflat ca habar nu avea ca la alegeri nu conteaza prezenta pt validare. l-am informat de lucrul asta si s-a razgandit instant, acum vrea la vot.
      deci neinformare cat cuprinde. unii cred ca daca la referendum conteaza % de prezenta, conteaza si la celelalte activitati cu urna de vot. nivelul de miserupism si lene de informare pe lucruri importante e impresionant. si omu nu e leguma, are pasiuni despre care se informeaza.

      00
    • Pe mine ma amuza prietenii care se plâng de cum arata Bucureștiul, dar au buletin cu locația în provincie, și nu-și fac de București pentru ca e mai ieftin rca/casco decât în București

      00
  2. Pai romanu’ e smecher numa’ cand tre’ sa scoata banul din buzunar. Cand ii baga altu’ direct mana pana la cot, nu simte.

    00
  3. Voteaza dupa chipul si asemanarea lor, si ei isi doresc sa combine nu doar la nivel local, o masina, ci un oras, un contract, un tun.

    00
  4. sunt smenari nu afaceristi
    si se cred buricul pamantului – pe ei nu ii pacaleste nimeni
    sau merg pe ideea corb la corb nu scoate ochii

    00
  5. Case, terenuri, masini, combinatii, vanzari-cumparari, astea sunt toate pe bani, si reprezinta visul de a reusi in viata , de a iti face un rost, o situatie, in contradictie cu o cariera, pentru ca o cariera este ori in firme private (unde sunt alte reguli, alte jungla, alt tip de combinatie), sau faptul ca o cariera ca functionar public este conditionata de a fi membru de partid, amanta, a fi prost/analfabet si participant la furaciuni in grupuri infractionale de partid.
    Cat despre implicarea in alegeri, pe de o parte au succes politicienii ” a furat, dar a si facut”-vezi la Brasov cum domneste Scripcaru, agramatii cu cariere fulminante in politica (pe model ceausescu), cei ce umbla la coarda sensibila (vezi Firea cu icoanele si influencingul pervers facut prin preotime)- asta e nivelul societatii romanesti, si pe de alta parte analfabetismul funcional al romanului de a intelege democratia, un popor indobitocit, ce refuza sa iasa din mizerie, ca se descurca el cumva(aduce masini din germania).

    00
    • Mai pe scurt: situația să se facă pe șmecherie și ciordeală.
      Cel mai cinstit dacă poate fura, se bagă la o combinație să iasă de i mașină nouă.
      Misticismul tipic răsăritean este mai confortabil când știi că unu de sus are grija de tine, în loc să pui mâna sa gândești, să faci ceva să ieși din căcat.
      Partea cu descurcăreala are 2 tăișuri. Pe o parte ne fute fiindcă vrem legi, vrem civilizație, vrem ordine și visăm la occident, dar ne este greu să le respectăm și să aderăm la ele într-un stat croit să te fure și să fută, cu legi făcute de consiliere sugătoare de carici.
      Pe de altă parte, lipsurile, nevoia de a trăi, ne-a transformat într-o nație de supraviețuitori. A trebuit să ne descurcăm, ca să avem ce pune pe masă. Pe burta goala și rupți in cur de foame, nu există interes pentru civilizație, educație, lege și ordine, spirit civic. Descurcăreala înseamnă inteligență, înseamnă intuiție. In haos românul a prosperat. Nu cu cele mai lăudabile calități, dar tot aici e.
      A nu se confunda inteligența cu educația. De aici vine spiritul de combinatozaur.

      00
    • @becaly
      Am revenit in Brasov dupa aproape 10 ani. Si orasul arata mai mult decat ok. Mai putin gara. Nu stiu cine a facut ce a facut. Dar tinand cont ca scripcaru are vreo 12-16 ani ca si primar, eu cred ca merita votat. Repet, am revazut Brasovul dupa vreo 10 ani. Si imi place.
      Inaintea lui a fost Ghise. Eu cred ca Scripcaru e un upgrade. Stii pe altu care merita mai mult?

      00
    • gara nu tine de oras, tine de cfr.
      organizatiile astea nationale au talentul sa erodeze imaginea unui oras pentru cei care nu stiu cine e responsabil de locul respectiv. la sibiu guvernul (toate partidele) a lasat in paragina palatul justitiei si e o rusine ca primaria nu poate amenda guvernul pt cum isi bate joc de peisajul urban.
      apropo, palatul justitiei a fost construit de guvernul ungariei, inainte de unire.

      00
    • foarte aproape de palatul justitiei, alta mare institutie nationala romaneasca, biserica ortodoxa romana, a lasat sa se deterioreze un parc privat si un palat, palatul mitropoliei (ok, construit tot de ei, cred ca tot inainte de unire). la parc se vad mici progrese, dupa multi ani de
      la retrocedare. dar e prea putin si, din nou, zona e frumoasa, dar uratita de dezinteresul acestor institutii cu bani, dar carora li se rupe de Sibiu.
      mai la vale, dupa o retrocedare, bor a lasat in paragina cativa ani strandul municipal (o paragina care era groaznica, urat mirositoare si plina de deseuri) pana cand l-a vandut unora care au facut un nou strand acolo.
      nu-mi place in mod deosebit de oamenii din usr sibiu, dar sunt singurii care au facut scandal pt locurile astea. dintr-o zona a orasului care inseamna imens de mult pt mine.

      00
    • Nu stiu ce va pare asa extraordinar la Brasov, din contra, a mers si merge intr-o directie total gresita:

      -oras la munte, inconjurat de paduri, si este in top 3 cele mai poluate orase din Romania
      -orasul este raiul bombardierilor cu japite de masini….
      -centrul vechi: un kitsch cu mare concentratie de terase (marea majoritate de prost gust), restaurante cu gust indoielnic
      -se amana aplicarea impozitului majorat la cladirile degradate…pai plm, ori centru vechi istoric intretinut, ori tiganeala cu termopane pvc turcesti si shaorma
      -Brasov a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari, ce au aglomerat si distrus zone intregi, fie prin blocuri dormitor, fie prin constructii odioase, vezi mall-ul din centrul civic; toate aceste constructii vor aglomera si mai tare traficul si vor genera nervi si poluare; daca te intrebi de ce e primaria construieste gradinita in cartierul Tractorul, pai vezi care sunt legaturile sentimentale si vei intelege
      -Brasov nu are nici o strategie pentru momentul in care va aparea o autostrada Bucuresti-Brasov/Sibiu, orasul se va sufoca de la turistii ce vin la munte in centru la brasov cu tedeiul din dotare, deja centrul este sufocat (fata de cum era Brasovul, un oras linistit)
      -smenuri ciordeli, blaturi la ordinea zilei, pai in Brasov e o intelegere tacita intre anumite partide, iar presa e adusa la stadiul de leguma/lingusitoare fata de cine are puterea

      00
    • @becaly
      nu chiar inconjurat de paduri, inspre nord se deschide ca un evantai in depresiunea unde e doar camp. plus ca pt mediu conteaza sa ai si un rau mai serios care sa traverseze orasul.
      as adauga si ca si-au batut joc de fotbal si de infrastructura pentru fotbal in ultimii 15 ani cum nu si-a batut joc nici un alt oras mare. mai ales cand te uiti si la potential si traditie.

      00
  6. Romanul in general crede ca este combinator, dar in realitate, de cele mai multe ori este prost. Desigur, se intampla ca uneori sa dai de altii mai prosti ca tine si sa te crezi combinator, dar foarte rar.
    Referitor la vot, pentru ca am vazut ca, incepem, iar logica de campanie si cliseele din anul de gratie 2016 hai sa luam cateva chestii simple:
    1. Alegerile de anul acesta au sansa de a se desfasura in doua zile, din cauza situatiei exceptionale curente. Asta inseamna, diverse portite spre fraudare deschise.
    2. Alegerile de anul acesta sunt dependente de adresa de domiciliu. In marile orase sunt foarte multi oameni care nu au mutatia facuta pe acel oras, desi traiesc in acel oras. Motivele nu le mai discut, insa a schimba adresa de domiciliu in Romania anului 2020, ramane o provocare.
    3. O buna parte din oamenii care voiau o schimbare, au ales varianta mai complicata a emigrarii si prin urmare, numarul ala mare de romani declarati in tara este mai mic. O invitatie din nou la niste fraude.

    Votul reprezinta o modalitate prin care poti incerca sa schimbi ceva, dar mai mult ca sigur ca nu vei schimba ceva daca tu nu te vei schimba. Degeaba, avem pretentii de la primar sa rezolve problema cu apa calda, cand tu esti certat cu igiena, degeaba ai pretentii pentru un trafic mai linistit, cand tu te opresti pe banda 1 sa-ti iei tigari. Si exemplele pot continua pana la nesfarsit. Partea nasoala, la acest lucru este ca daca tu realizezi ce se intampla si incepi sa te schimbi, realizezi foarte rapid ca votul tau nu va schimba ceva in urmatorii 10-20 de ani de viata asa ca trebuie sa te adaptezi.

    Iar despre clasa politica actuala, cred ca suntem cu totii convinsi ca ea este captiva schimbului de generatii din vechea cu noua Securitate.

    00
  7. NOU
    #20

    Ok.
    Dar de ce dai exemple complet diferite? (House flipping e legit oriunde si cei care fac asta nu sunt stigmatizati)

    00
    • aia care fac house flipping imbunatatesc casa masiv. romanul face house upselling

    • NOU
      #22

      Care roman? Asta despre care vorbim, sau „romanul? Pe ce te bazezi cand spui asta?

      00
    • Iei casa darapanata cu 50k,bagi 20k in ea, o dai cu 100k,asta e house flipping.
      Iei casa darapanata cu 50k ,ii faci poze si o pui cu 70k, e romanian house flipping.

      00
    • Cumperi 2 camere cu 50k in bloc neinceput….astepti 2 ani….se termina blocul, faci poze si il pui cu minim 65k cu titlul de „apartament premium, ideal investitie”.

      00
    • Bunnnn… Care-i problema.

      Văd aici o groază de specialiști. Dacă faci cum a zis unu aici cumperi cu 50k, bagi 20k și vinzi cu 100k ești falit. Pentru că probabil trebuie să fi trecut prin ase ca să poți să vezi problema completă. Ce-i cu riscul? Ce-i cu capitalul ținut (kapitalbindung)? Ce-i cu irr-ul? Ce-i cu opțiunile de investiție? Ce-i cu tva-ul? Ce-i cu rezerva de pensie? Ce-i cu un câștig? Plm, deci unii vor să le construiască/ renoveze cineva o casă și sa le-o dea gaza la în preț stabilit de cumpărător. Că așa crede gigel-cumparatoru-cimpanzeu că este valoarea casei pe care nu si-o permite dar ar dori să o aibă. La o investiție de 70k trebuie sa iasă minim 210k (incl. taxe, etc).

      Nu-ți convine, nu o iei.

      00
    • De la Robert la „sfătuitoru”:
      „Cumperi 2 camere cu 50k in bloc neinceput….astepti 2 ani….se termina blocul, faci poze si il pui cu minim 65k cu titlul de “apartament premium, ideal investitie”.”

      A) dacă-i asa de ușor de ce nu faci și tu la fel?
      B) ce putea să facă ăla cu capitalul respectiv? Înainte sa aibă riscuri pentru tine? Recunoaște, dacă aveai o zi bună îi dădeai 2-300 peste prețul plătit de el pentru el și familia lui acolo.

      00
    • @AlexF….am vazut ca moldovenii de peste prut (posibil si romani) fac asta,cu banii castigati in Italia, Spania. Aia n-au atata minte sa faca analize financiare, ei sunt „investitori”.

      00
  8. poate a bagat 5000 in reparatii la casa si acum vrea sa faca un exit frumos :))

    00
    • nu, e mai dărăpănată ca în 2014.

    • Problema e ca nu prea este oferta de case, cel putin la mine in oras au ramas la vanzare: casele mari de 400+ m2, casele exagerat de scumpe, cotete sau case in curte comuna. Incet lumea ia la puricat tot ce e mai ok si alea dispar fara sa apara prea multe noi, urmand cu putin noroc sa se curete si cotetele care sunt mai decente la pret. Asa ca domnu din poveste poate are noroc si gaseste cumparator la 185-190k. Sper sa fie o toamna si iarna grea sa puna in miscare piata.
      Cred ca nocivi sunt:
      – cei care nu vor sa vanda defapt si tin de pret, desi ei au casa postat la vanzare de 3-4 ani
      – agentii imobiliari care pun din pix 10-20 % peste ce zice proprietarul, ca sa mentina iluzia ca asta e pretul corect. Am vorbit cu proprietari care au vandut direct pana la urma si au lasat bine din pretul artificial.

      00
  9. Este gresit „e”. Corect este „se crede”. Intre cele doua e o distanta destul de mare …

    00
  10. e combinator la prosti, la batrani etc. In alte tari unde tineretu nu e complet imbecil nu ar merge. Tot asa, la pensionari, la senili sau la furat sa-i mearga..

    00
  11. Cred ca romanul e smecheras doar la lucruri care pot fi intelese usor. Sa zici ca o masina nu a fost lovita e din oficiu,iar sa incerci sa umflii pretul unei locuinte e litera de lege.
    Politica,chiar si la nivelul practicat in Romania,este un subiect mult prea complex pentru omul de rand.

    00
  12. Pentru ca omul de rand nu este constient de felul in care politicul influenteaza viata sa. Pana acum indiferent de ceea ce s-a votat, tot timpul au fost aceleasi probleme, aparent oameni corupti sunt de toate culoriile politice. Puterea are menirea sa atraga scursuriile la varf. Intr-o tara cu un sistem corupt atat de bine pus la punct nu avem sansa sa scapam, doar poate daca apare la un moment dat un batman autohton / justitia devine functionala. Oamenii fura pentru ca nu sunt pedepsiti, iar justitia este o gluma, un serviciu de „albire” prestat in favoarea celor cu bani.

    00
  13. Nu sutem unici, peste tot aceleasi sunt regulile. Calitatile pentru a fi un bun candidat difera de cele de a fi un bun coducator. Adauga si miopia din media si ai un sistem busit care genereaza firi si trumpi, asculta:
    http://revisionisthistory.com/episodes/44-the-powerball-revolution

    Tin minte cazul oprescu 2008. Era Blaga vs Oprescu. Un candidat necarismatic, cu o imagine tulbure, si care venea dupa Videanu vs un smecheras care nici macar nu si-a dat interesul sa se prezinte ca altceva.
    Eu nu cred ca a pierdut Blaga pt ca venea dupa Videanu. Oprescu era pesedist cu acte si spagar cunoscut de toti care au ajuns in apropierea lui. Nici macar nu a contat.

    In schimb m-a marcat cat de putin a contat continutul Blaga fata de Oprescu, si de predecesorii lui, a avut un plan (cum se face un plan) harta, termene, buget, prioritizare, rezultate. Se vede ca angajase pe cineva priceput la planificare si management sa lucreze la planul ala macar. Oprescu a venit fix ca smecherasu de liceu cu o foaie mototolita, cu niste vrajeli scoase pe moment si a castigat fluierand.
    E o lectie dura care se tot repeta. Chiar si acum daca vine basescu cu ce capital politic ciuruit mai are matura cu Nicusor pe jos. Smecherasii inteleg instinctiv si mai bine regulile jocurilor de popularitate.

    00
  14. Ahaha, tu vrei ca astia sa aleaga oameni cinstiti care sa dea legi corecte, eventual sa fie respectate si dupa sa le blocheze biznisul. De ce si-ar sapa singuri groapa?
    Intr-o tara bine pusa la punct ar disparea 3 sferturi din bisnita de pe olx si vanzatorii de dauna totala ca noua.

    00
  15. Mai nou urs in curte are toata lumea. Lupul e fitza acum.

    00
  16. Nu sunt deștepți. Sunt combinatori din ăia care fac combinații proaste…

    00
  17. Am sunat sa ma intresez de un teren intr-un cartier mai bunicel:

    – Alo, buna ziua, ma numesc xyz, ma interesez dupa terenul in zyx care ar fi pretul?
    – Da, teren maricel dom’le 900 mp pret 350K euroi
    – Hmm, are toate utilitatiile trase la drum?
    – Pai, nu! Rezolvati la primarie daca e cazul!
    – Hmm, ok, am vazut ca ar fi ceva straduta mica care taie terenul in doua care e situatia acolo sunt 2 parcele?
    – Ah, da! Pai vedeti ca vecinul a construit casa in spate la teren pe o parcela si are nevoie de acces la drumul principal.
    – Cum adica? Deci vindeti terenul cu o strada la mijloc?
    – Dom’le se rezolva, mutam strada aia sau facem CF separat pe 2 terenuri!
    – Si cine face asta? Eu dupa ce cumpar?
    – Pai pai…
    *am inchis telefonul*

    Terenul in cauza: https://i.imgur.com/k8CakkB.jpg

    00
    • și tu ești idiot din ăla care se prezintă prima oară când sună la anunț? că și eu fac la fel.

    • @vali, și eu de cele mai multe ori, dar în funcție de unde/pe cine sun am început să mai sar peste asta, că parcă nu vreau să știe orice operator de call center cum mă cheamă dacă doar vreau să știu că produsul X chiar este în stoc și livrabil. Cer scuze pentru deranj, în schimb, măcar atât… :)

      00
    • @vali am vazut nr de tel. pe o pancarta pe teren deci am fost la fata locului sa zic asa :)

      00
    • Ai dat de doi destepti.
      Si ala cu parcela, ca l-a lasat pe vecin sa faca drum pe unde l-a taiat capul, si ala cu casa din spate, care si-a facut drum ca la gara, direct spre mijlocul casei, daca il facea la o margine a proprietatii ii cadea ceva jos.

      Muti strada aia, ca n-ai ce face, si apoi o sa ai un vecin ofticat langa tine.

      00
  18. Sunt cominatori si astia in politica, dar numai pt ei. Fura ca in codru…

    00
  19. Ești șmecher până se sparge geamul și intră lupii peste tine sa te halească

    00
  20. „[…]dar sunt atât de deștepți în restul situațiilor?”

    Tocmai că aia nu e deșteptăciune, e șmecherie .

    00
  21. Din cauza energiilor carc ies din tunelele din Buci-egi.

    00
  22. pai romanu nu e nici la restu cel mai combinator. si politica, ca e ceva public, doar il da de gol.

    00
  23. legat de situatia 2: stiu caz de cumparat duplex cu 50K prin 2009, renovat un pic si apoi celalta jumatate de duplex cu 90K in 2014-2015 si acum cere 400K. Frumos profit de 250K in 10 ani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.