Instalare panouri fotovoltaice

Acum ceva timp vă spuneam că este greu să vinzi curent, adică să devii prosumator. Între timp acest lucru s-a întâmplat, hai să vă spun cum.

Pentru cei care sunt incredibil de leneși și comozi și nu au chef de bătăi de cap pot rezuma experiența la ceva ce vreți să auziți „s-a ocupat o firmă”. Nu, serios, dacă nu eram nerăbdător, puteam să aștept ca fiecare etapa să se întâmple în termenul legal și atât, nu telefoane, nu mailuri, dar n-am avut răbdare…

De lucrat, am lucrat cu băieții de la e-acumulatori la care am ajuns pentru că mi-au fost recomandați de un vecin ce își instalase un sistem identic. Discuția cu ei a fost destul de simplă și s-a rezumat la ‘Vreau la fel ca Gigel, cât mă costă?’

Am ajuns să plătesc 7k euro pentru 14 panouri cu o putere maximă de 6KWh conectate la un Fronius Primo 6.0-1, toate actele necesare în procesul de a deveni prosumator și menținerea legăturii cu e-distribuție în acest proces. În cazul în care prețul vă entuziasmează, nu mai este de mult atât de ieftin – la vreo doua luni după mine cineva a primit ofertă de 7k fără TVA și inverter Huawei.

Montajul a fost rapid, într-o zi au montant panourile, tras firele, conectat inverter între Enel și casă. La plecarea lor produceam 98% din consumul instant al casei – mai mult nu aveam voie. Apoi a urmat partea cu semnat de acte, scanat, trimis pe email, și bătut la cap dacă e gata și cât mai durează. Într-un final au venit cei de la e-distribuție și și-au dat acordul de prosumator, moment în care am început să produc la capacitate maximă, dând însă gratuit în rețea. Pasul final a fost contractul cu Enel care, conform legii, plătesc pe kW prețul mediu din anul anterior.

Următorul pas ar fi însă ca Enel să respecte OUG nr. 143/2021 și să ofere compensare cantitativă a producției. Până în acest moment placa pe care aceștia o servesc este că cererea este în curs de procesare.

Inverter vine la pachet cu o subscripție basic pe solarweb prin care poți monitoriza producția, consumul, vedea ceva istoric, etc. Există și o variantă Premium care dă niște funcționalități în plus, dar nu știu ce pentru că, spre deosebire de Huawei, Fronius se poate integra direct în HomeAssistant.

Nu știu ce altceva aș mai putea adăuga, așa cum am spus de la început, procesul a fost destul de simplu. Pot încerca să răspund la eventuale întrebări în comentarii, cât timp știu răspunsul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. 7 K Eu cu banii primiti inapoi de la stat sau fara ?

    00
    • Fara. Pana de curand costul era cam de 1000 euro / kw instalat.

      Daca iei de la stat bani, din toata investitia mai scazi 4000 de euro.

      00
    • Merci…
      Asta stiam ca teoretic asa e…eram doar curios cat timp dureaza si care sunt procedurile daca vrei sa iti pui panouri cu ajutor de la stat…

      00
    • fara, banii mei

  2. Am o intrebare foarte specifica legata de Fronius: exista vreo metoda sa poti sa interoghezi invertorul pe ethernet sau seriala sa poti colecta informatii despre cat au generat panourile si cat s-a consumat din panouri+baterie intr-un mod cat mai exact, sa zicem precum un contor de curent cum ai acasa de la Enel?

    00
    • poti, prin home assistant, care ia info din inverter din 5 in 5 secunde. vezi graficul acela de productie

    • Si stie sa-l si exporte intr-un format gen CSV/JSON o data pe ora sau pe acolo in mod automat undeva? :)

      00
    • Vezi Fronius Solar API, sunt doar niște call-uri http prin care îți dă direct json-ul pe care-l vrei; faci un schedule cu ce sculă îți place (eu folosesc nodered) și faci ce vrei cu datele.

      10
    • Invertorul poate fi configurat sa exporte in retea datele pe Modbus (are inclus Datalogger si Modebus TCP converter).

      Pe scurt, poti folosi Home Assistant (se seteaza usor) sau alte dispozitive, precum InfluxDB si apoi grafana pt a face ce grafice iti doreste inimioara, timp si nervi sa ai.

      Daca ai masina electrica, poti folosi statia Fronius Wattpilot sau alte statii (mai ieftine) + un controller extern pt a incarca EV DOAR din surplusul de energie electrica (sa nu dai in retea la rpet de nimic).

      00
  3. 1. Compensarea cantitativă a producției este respectata undeva in tara? Cat timp au voie sa nu o respecte de cand ai depus cererea?
    2. Exista invertor combo aprobat ca prosumator in Romania care sa permita conectarea de baterii si conectarea de generator de backup? (intreb ca eu nu am gasit in lista lor)
    3. Daca iei un invertor supradimensionat pentru numarul de panouri, cu gandul sa adaugi alte panouri mai tarziu, ai nevoie de alte aprobari si contracte atunci cand adaugi noile panouri?
    4. Daca ai sistem de baterii conectate la invertorul aprobat (presupunand ca exista) ai nevoie de aprobare pentru tipul de baterii si BMS sau poti sa pui ceva homemade?
    5. Nu am gasit nicaieri ca e voie sa fi prosumator cu microinventoare gen Enphase, dar poate nu am cautat suficient de bine, se pot folosi oare? Atasat, ar fi intrebarea, daca adaugi panouri noi cu microinvertoare, ai nevoie de aprobare a conectarii la fiecare extindere cu cate 2 panouri?

    00
    • 1. de prin aprilie. nu stiu daca au implementat-o pe undeva inca.
      2. sincer, nu stiu, dar cand i-am intrebat daca pot face combo cu generator au zis ca da, dar mai e nevoie de inca un aparat. nu am intrat in detalii.
      3. nu stiu, dar tu in acordul de racordare ai o putere data de e-distributie. nu stiu daca acea putere maxima poate fi mai mare decat cea instalata.
      4. dunno
      5. dunno

    • 1.Semnat contract de compensare în urmă cu 2 săptămîni.Fiindcă produc mai mult decît consum probabil voi ajunge după 2 ani în situația aceasta:

      (5) Neutilizarea de către prosumator a unei cantităţi de energie electrică reportate în termenul de maxim 24 de luni de la data livrării acesteia în reţeaua electrică din cea prevăzută în factura emisă conform prevederilor alin. (2) lit. a) sau b), după caz, conduce la includerea în procesul de compensare financiară prevăzut la alin. (4) şi a cantităţii şi valorii rămase nereturnate.

      00
    • catitativa? cu ce furnizor? cum ai rausit?

    • Ei mi-au solicitat încheierea contractului, nu eu.
      NOVA PG.

      00
    • 24 luni, adica 2 ani.
      Trebuie vazut cum se consuma astea.

      Adica daca eu iarna consum din retea ce-am bagat in prima luna, apoi ce-am bagat in a doua luna/FIFO e ok.
      Daca consum LIFO (last in first out) nu prea e ok ca exista pierderi si poti sa ramai fara rezerva.

      Teoretic daca ai productie mare vara, poti sa inseriezi o centrala de incalzire electrica cu cea pe gaz spre exemplu. Consumi electric cat ai produs si apoi opresti centrala electrica si o pornesti pe cea pe gaz (sau peleti/coceni/brichete, etc)

      Daca pui o pompa de caldura fiecare kw bagat vara poate sa te incalzeasca cat 4-5 kw.

      Exista multe jonglerii care se pot face pe-aici. Important e sa ai timp si cascaval sa le poti implementa. Dar le poti face si una cate una cat te tin bracinarii bugetului.

      Referitor la pct 3.
      Vb cu firma care se ocupa sa ceara aprobare de putere inserata mai mare.
      Peste 2-3 ani cand mai pui panouri nu stie nici vantul nici pamantul.

      pct4.
      Eu stiu ca tot ce este dupa contorul de energie este in sarcina beneficiarului. Deci dpdv al companiei de electrice, ce-ai tu acolo nu-i pasioneaza.
      Ideal ar fi sa nu le faci tu singur ca oameni suntem si aia mai buni dintre noi gresim cateodata. Daca greseala inseamna sa ti se duca dracu 10kE de baterii sau sa-ti ia foc casa … parca nu mai e asa frumos.
      D-aia eu (inginer de briz-brizuri cu curent) chem pe unu autorizat, il pun sa faca si il supraveghez/verific.

      pct 5.
      Care e diferenta intre astea Enphase si alea cu invertor clasic? Scuze, dar nu prea am timp sa studiez.

      00
    • @GoGu
      la pct4- stai pe site-urile de masini stricate si cumperi baterii si le reimpachetezi cu BMS-uri bune dar din china. Sau cumperi baterii din china brute si iesi chiar si la jumatate de pret decat o solutie LG. Dar nu iti da nimeni nici o documentatie pe care sa o poti depune. Intreb daca cere Electrica astfel de documentatie.
      la pct 5 – Enphase, Avantaje:
      -pui cate un invertor mic de 500W la fiecare 2 panouri. Astfel, poti sa pornesti instalatia fotovoltaica cu banii de 2 panouri si un invertor mic.
      -cumperi cate 2 pe luna pana ajungi la 100 daca vrei
      -nu trebuie sa cumperi un invertor de 50kW cu banii jos de cand ai pus primele 2 panouri.
      -invertorul e mic si poti sa il pui sub panou, nu iti mananca spatiu separat, se raceste pe casa, nu bazaie in camera tehnica, etc.
      -firele la o serie de 20 de panouri sunt subtiri, pentru ca ai 240V 10A pe fir, nu 40V 50A ca la un invertor central. O lipitura de cupru prin care trec 50A nu e treaba usoara.
      Dezavantaje: Daca aduni banii la final,dupa 10 ani, dupa ce ai ajuns la 100 de panouri si 50 de enphase, iesi cu 50% mai scump pe inverotare decat daca luai 1 invertor de 50kW.

      00
    • Am gasit ca se pot folosi toata gama de Enphase IQ7 !

      00
  4. Aia cu compensarea este „za mazar and fazar of ieconomi” practic folosesti reteaua ca o baterie.

    Sper sa termin si eu casa pana intra cu adevarat in vigoare toata treaba.

    00
    • Eu ma astept sa puna „facem comensarea, dar abonamentul de prosumator cu compensare este 200 de lei pe luna, pentru a ne compensa costul de intretinere a retelei”.

      00
    • da, e incredibil de bine, d-aia cred ca o lalalaie mult in implementare.

      eu speram nu la 200 abonament, ci compensare 0,8:1 sau ceva, sa acopere costurile cu reteaua.

  5. Mult 7000 EUR.

    Eu vrea sa-mi instalez singur. Problema mea este ca din cate am inteles trebuie sa am semnatura unui „autorizat” ca sa pot deveni prosumator. In schimb imi aleg ce panouri/invertor vreau eu.

    Fronius Primo 6.0-1 – 6600 LEI
    Un panou bun – 1500 LEI
    Un panou decent – 900 LEI

    Ast inseamna 6600 LEI + 15000 LEI (10 panouri) + 1000 LEI (cabluri/sigurante/tablou) + 1000 LEI structura metalica + 1000 neprevazute.

    Eu nu vreau pe casa ci in curte pe o structura metalica care va tine umbra la masina.

    Deci ~25000 LEI cu panouri bune si ~19000 LEI cu panouri decente.

    00
    • Ești cam optimist în cifre….mai ales cu structura metalica. Eu vand astfel de sisteme și nu prea dau cifrele. daca vrei ceva bun, ar trebui sa mai pui inca 1000 eur. Și cu manopera ta. Nu te zgârci la panouri…chinezismele sunt mai ieftine dar daca incep sa se exfolieze sau sa se îngălbenească, asta înseamnă eficienta slabă și bani blocați pe acoperiș.

      00
    • Eu cand am zis structura metalica ma refeream la rectangulara cu care o sa fac structura de baza.
      Apoi daca nu ma insel mai trebuie niste sine pe care voi prinde panourile.

      Da-mi te rog niste exemple de panouri bune, gen LG.

      00
    • Sa nu uit. Intre timp am aflat cu partea de prosumator. Poti face singur instalarea si te costa 2000 LEI punerea in functiune / verificare si partea de dosar la enel.

      00
    • Da-mi te rog niste exemple de panouri bune, gen LG.

      Deși făcea panouri foarte bune, LG a anunțat că iese din afacerea asta.
      Alt panou foarte bun este SunPower, dar vine cu un cost corespunzător.

      00
    • Si 4 panouri mai putin decat cel cu 7000 de euro

      10
    • eu am de gand sa incep cu 10 si sa adaug, de aici calculul cu 10. imi vine greu sa cred ca in cei 7000 EUR are panouri de 1500 lei bucata.

      00
    • Prețul pentru structura metalică este foarte optimist. Cred că ai nevoie și de autorizație și de proiect (+2000 lei).

      00
    • de autorizatie si proiect ai nevoie doar daca faci fundatie.

      00
    • imi vine greu sa cred ca in cei 7000 EUR are panouri de 1500 lei bucata

      A zis omul ca acum e 7000 plus TVA si cu alt invertor, banuiesc ca mai slab.

      10
  6. Daca dai in rețea mai mult decât consumi, in ideea ca ești prosumator înregistrat, iți virează ei ceva bani?

    00
  7. Eu am o curiozitate legata de fixarea panorurilor: nu imi dau seama daca acoperisul are tigla clasica sau metalica; este acoperisul suficient de solid sa sustina greutatea panourilor? Sunt bine fixate, sa nu apara surprize la vant puternic? care este garantia la o asemenea instalatie, si care e durata de viata a unui panou?

    00
    • vezi ca ai mai jos un raspuns referitor la cum se prind.

      eu am acoperis de tabla, au intrat cu suruburi lungi pana la capriori de care au prins tructura. suruburile, cum zicea si Bogumil mai jos, aveau o garnitura speciala.

  8. Mai faci un update după ce reușești să obții compensare cantitativă? Încă nu mi-e clar cum e mai bine, la cantitativ se reportează într-un mod dubios cantitatea nefolosită (factură cu scadență 24 de luni, zice în ord 15/2022; ce se întâmplă la scadență dacă nu folosești, îți dau bani pe ea? și nu e prea clar nici ce plătești pentru consum – pare că toate taxele/distribuție/etc). Adică la anumite rapoarte de producție vs consum, pare să fie mai util să rămâi pe partea de vânzare a producției.

    00
  9. Salut, doua intrebari de la un muritor de rand

    1. Prinderile panourilor pe casa nu genereaza riscuri de infiltratii in pod?
    2. Panoul de control este montat inauntru sau afara? Banui ca trebuie sa fie cat mai aproape de panoul de sigurante ale casei. Eu am o problema legata de amplasare, ca oriunde l-as gandi, ar arata ca p..a.

    00
    • 1. In fct de ce ai pe casa, se folosesc altfel de prinderi.
      Daca ai tigla se folosesc prinderi pe sub tigla, pe lemn, apoi se pun barile de aluminiu ca suport pt panouri.

      Daca ai tigla metalica, se folosesc suruburi speciale, cu garnitura, dar la garnitura mai dai si cu silicon bituminos.

      2. Ai mai multe chestii de gatata:
      – panoul de sigurante DC (fuzibile, descarcatoare)
      – invertorul, care nu e de dorit sa fie in casa, ci afara, dar protejat de razele soarelui si intemperii
      – panoul de sigurante AC, care contine si smartmeterul.
      Intre smartmeter si invertor trebuie tras un cablu, dar exista si solutii wireless non-standard.
      E deranj mare pt instalatiile cu TG in casa. Eu am rpeferat sa interceptez cablul care imi aduce curent in casa, sa il scot din pamant si acolo sa pun un panou didicat pt AC.

      00
  10. Felicitări!

    În timp ce comentez, meșterii sunt pe casă și montează 16 panouri de 400W, cu Fronius Symo 6KW.
    costul total e nițel mai mare.

    00
  11. Cine vrea mai multe detalii despre proces, vedeti pas cu pas pe forumul softpedia
    https://forum.softpedia.com/topic/1212113-instalatie-foto-voltaica-pas-cu-pas/

    Compensarea cantitativa se face doar la energia activa, deci practic pt cca 3 kW introdusi in retea, poti lua 1 kw inapoi, pt ca 3/4 din pretul curentului sunt taxe, accize si distributie.
    Teapa…

    00
    • Teapa…

      Mă pun nițel în papucii distribuitorului, si zic așa:
      Tu vii la mine și vrei să fii prosumator; perfect de acord, dar ia în calcul următoarele
      – energia pe care mi-o furnizezi nu e constantă (poate într-o zi e mai înnorat sau ai mai multe haine murdare de spălat)
      – tu îmi dai energia asta doar în timpul zilei, noaptea mă descurc restul surselor

      Așadar, sunt foarte recunoscător și-ți fac compensarea, însă trebuie să înțelegi că nu sunt o baterie 100% reversibilă, deci pentru tine, compensarea n-o să fie chiar 1/1

      Am văzut niste studii care sugerează folosirea în comun a bateriilor (acolo unde se poate); cu alte cuvinte, distribuitorul te ajută să-ți iei baterii, dar îti cere să-i dai voie să-ți folosească o parte din capacitate pentru a alimenta rețeaua.

      00
    • nu vad exact unde scrie ‘activa’.

    • Acum o sa primeasca si autorul cateva facturi si se lamureste el cum este.
      Apoi scrie o erata despre compensarea cantitativa a energiei active.

      Personal ordonana sufletului mi s-a parut o mare mizerie facuta cu dedicatie pentru alti baieti destepti.
      Aia cu 200 sau 400 Kw putere instalata care primesc pretul mediu ponderat al lunii precedente.
      De ce nu se poate sa fie la fel pentru toti prosumatorii, stie doar ministrul energiei.

      00
    • Aia cu energia activa se subintelegea dc citeai normele incalcite, dar se vor aduce clarificari:
      https://www.arenaconstruct.ro/prosumatori-pretul-pentru-energia-produsa-si-cea-consumata/

      00
  12. Sunt in curs de instalare a unui sistem de 5KW cu Engie (fotovoltaice@ro.engie.com) prin AFM.
    Contributie personala 15.000 lei.
    Ofertele sunt: 3kw monofazat 3000 lei contributie, 5kw monofazat 9000 lei contributie parca, 3kw trifazat 10000 lei contributie, 5 kw trifazat 15000 lei contributie. Se ocupa ei de tot, de la obtinerea hartiilor(ATR, autorizatie de montaj etc) pana la instalare, punere in functiune, certificat de prosumator.

    Singurul minus dupa mine e asteptarea, e depus in ianuarie dosarul si inca apare ca „depus” si atat.

    00
    • In curs de instalare inseamna ca engie e depus dosarul si asteapta pasii urmatori de la AFM? va dura vreo 2 ani daca nu apar alte probleme si nu se taie fondurile

      00
    • Programul verde de la AFM este blocat. De ce, nimeni nu știe. Oamenii care au aplicat sună încontinuu la firmele autorizate dar am înțeles că din câteva zeci de mii de dosare au fost verificate doar câteva zeci de AFM.

      00
    • Programul AFM nu e blocat, merge foarte-foarte greu, in fiecare zi se aproba cateva dosare. Merge foarte greu pentru ca aparent nu se asteptau sa aiba asa multe dosare si se aproba manual. Am cunostinte care au depus in 2020 si au avut panourile in 2021, ma astept si la mine sa dureze cel putin un an. Dar hei, 20k ron sunt 20k ron.

      00
    • ”Merge foarte greu pentru ca aparent nu se asteptau sa aiba asa multe dosare si se aproba manual”.
      Cum adică nu se așteptau să fie atât de multe cereri când și pentru programul din 2019 s-au blocat. Este o mizerie cum doar la stat vezi așa ceva.

      00
  13. Fronius-ul l-ai montat într-o cutie în exterior sau este la interior?
    Ce cutie este aia?

    00
    • e la exteior. au venit ei cu ea. m-au intrebat inainte daca vreau asa, sau pe perete, raspunssul a fost evident.

    • pune si tu o poa cu cutia, ca am si eu nevoie.
      La o adica intreaba de unde putem cumpara plz

      00
  14. In cat timp ar trebui sa se amortizeze cheltuiala ?

    Ce costuri de intretinere are solutia ?

    00
    • asking the right questions

      00
    • La tariful și consumul mediu actual, din rețeaua clasică, 7 000 euro îmi ajung cam 27 de ani.

      00
    • @Sebi, da..dar la un sprit ce faci cand se discuta despre care o are mai mare? Instalatia ma refer.

      00
    • La https://creator.fronius.com/ poti proiecta un sistem PV si la final estimează destul de corect amortizarea.

      Pentru întreținere, aș zice doar curățarea panourilor și rugăciuni să nu cadă grindina foarte mare.

      00
    • doar din curent, vreo 8 ani, cu pret de anul trecut, urmeaza contract nou care probabil va reduce la 6-7.
      cum am de gand sa compensez incalzirea pe electric din iarna, probabil 3-4.

    • Pe linga timpul de amortizare un alt aspect important este durata de viata a unei asemenea instalatii. Care este durata de viata?

      00
    • Poti face un calcul bazandu-te pe pretul de anul trecut al curentului. Tinand cont ca va creste pretul in fiecare an (fie ca exista sau nu justificare), eu zic ca da bine

      00
    • Tinand cond ca acum Hidroelectrica vinde pe OPCOM curent pentru 2023 cu 800 de lei pe megawatt, foarte, foarte curand. Mie imi vine factura 600 de lei in medie, consum cam 500-800 KWh pe luna. Ofertele acum sunt la ENEL la 1.400 lei pe megawatt pentru casnici. In factura mea de curent intra si „carburantul”.

      00
  15. Multi veniti cu solutii tip „Buhnici” in care iti amortizezi investitia in 30 de ani daca esti norocos, dar hei „uite, am facturi pe zero”… sure! Fotovoltaice/pompe de caldura, momentan financiar nu merita (am vazut la parinti la casa, 200mp2 cu centrala pe gaz, izolata super buni, incalzire in pardosea, factura maxim pe iarna = 500 de lei – de ce naiba sa investeasca alte zeci de mii de euro), e doar ceva „nice to have”. Mai bine v-ati concentra toti sa va asigurati ca e super bine izolata casa.

    00
    • În cazul nostru am estimat o amortizare optimista in 6 ani si una pesimista in 10 ani (depinzand de gradul de compensare pe care il putem obtine).

      // Consum lunar de ~400-500 KWh

      00
    • Mai am la Enel cateva luni din contract cu pret fix 0,25 ron/KWh + taxe.
      In ultima factura mi-au facturat suplimentar 0,49 ron/KWh pentru consumul din aprilie.
      Deci platesc 0,74 pentru ca OUG a pulii mele desi am contract cu pret fix.
      Deci orice estimare ca vei plati nu stiu cat la furnizor e fix p*la.

      00
    • Care zeci de mii de euro? 7 mii nu sunt zeci. Nu mi se pare o cheltuiala asa mare. Daca le imbini pe amandoua e si mai bine.

      00
    • @Bogdan

      Faci o mica eroare cu comparatia cu preturile. Aia 0,25/kWh sunt pretul doar al energiei active. La asta se aduga Distributie en.el, Tarif de extragere en.el din retea (TL), Tarif de introducere en.el in retea (TG), Servicii sistem, Certificate verzi, Acciza, Cogenerare si la toate cumulate se aplica si TVA-ul. Lista de mai sus reprezinta grosul costului, mai mult de jumatate.

      In aprilie s-au marit si costurile de distributie variabil in functie de zona, dar in Bucuresti de exemplu cu vreo 18% grosso modo, si tarifele de extragere/introducere.

      De asta si eu am platit de la vreo 0,68 in martie vreo 0,74 in aprilie. Cu un pret/kwh energie activa constant de 0,244.

      00
    • @tyrion

      Nu fac nici o confuzie.
      Pe ultima luna am consumat 370KW.
      Pe factura, pentru consumul asta platesc 0,25/kw plus toate taxele si accizele. Ca si in facturile precedente. Cam 0,7/kwh final.
      Doar ca, pe ultima factura, pentru consumul aferent lunii aprilie, in plus, mai trebuie sa platesc suplimentar 0,497 RON/KWh + TVA. Ca si cum cei 0,25 ar fi fost plafonati, nu stabiliti prin contract.

      00
    • @Bogdan

      Stai sa inteleg. Daca imparti partea din suma totala care ti-au facturat-o in aprilie (cu absolut totul inclus si numai pentru zilele din aprilie ) la nr de kwh consumati numai in aprilie iti iese 0,7 + (0,497*1,19)=~ 1,30 lei? Adica la un consum teoretic de 100 kwh iti factureaza 130 de lei? Si nu ai nicio stornare, ceva cu – undeva in factura?

      Daca ai o factura care cuprinde si parti din martie si din aprilie trebuie sa tii cont de ce am scris mai sus, ca difera costurile de distributie si retea. Deci pentru kwh din martie ai un pret, pt cei din aprilie ai altul, mai mare. Enel in factura pune separat in cazul asta toate componentele si face o polologhie ceva de gen energie activa x.03-31.03, distributie x.03-31.03 samd apoi energie activa 01.04-y.04, distributie 01.04-y.04 samd.

      Daca e corecta situatia din primul paragraf si ai avut consum mediu de sub 300 kwh in 2021, nu au voie sa-ti factureze cu un pret total mai mare de 0,8 consumul din aprilie si ar trebui sa faci o reclamatie la Enel si daca nu raspund corect, la ANRE.

      00
    • @Bogdan

      Scuze, nu am vazut initial ca ai avut consum pe o luna de 370 kwh. Daca asa ai consumat si in 2021 sau mai mult, deci ai depasit media de 300 kwh/luna, atunci OUG-ul nu se aplica deloc la tine.

      (1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
      a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
      b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
      c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

      si

      (2) În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decât prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual.

      Daca esti in situatia asta, cu consum peste 300 kwh per luna in 2021, atunci nu aveau nicio baza legala sau contractuala sa-ti mareasca pretul, daca nu te-au notificat inainte.

      00
    • @Bogdan

      Imi cer mii de scuze. Tot ce scrisesem anterior a fost bazat pe o citire incompleta a OUG-ului. Din pacate se pare ca guvernul le-a dat mana libera furnizorilor sa jupoaie pe toti clientii cu consum mediu mai mare de 300 kwh/luna in 2021.

      Din OUG, partea care am ratat-o:

      Articolul 5
      (1) În perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, pentru clienții casnici de energie electrică, cu excepția celor prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a) și b), pentru clienții noncasnici de energie electrică și producătorii de energie electrică prevăzuți la art. 1 alin. (8) și pentru clienții noncasnici de gaze naturale, cu excepția celor prevăzuți la art. 1 alin. (2) lit. b), prețul final facturat se stabilește de către fiecare furnizor/operator de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice ca sumă a următoarelor componente, după caz:
      a) componenta de achiziție stabilită în condițiile prevăzute la art. 6;
      b) componenta de furnizare stabilită în condițiile prevăzute la art. 4;
      c) componentele reprezentate de tarifele reglementate/ stabilite conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei în vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, pentru serviciile prestate de către operatorii rețelelor/sistemelor de distribuție și transport al energiei electrice/gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de către operatorii depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
      d) componentele reprezentate de TVA, accize, contribuția aferentă schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
      (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul contractelor încheiate ulterior intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
      (3) La solicitarea clienților finali, furnizorii/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice pot încheia contracte de furnizare și în alte condiții decât cele prevăzute în prezentul articol.
      Articolul 6
      (1) Componenta de achiziție se calculează de către fiecare furnizor/operator de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice pentru fiecare lună, denumită luna n, din perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și va include:
      a) contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale achiziționate, care cuprinde și cantitățile extrase din depozitele de înmagazinare subterană, precum și cele transferate între activitatea de producție și activitatea de furnizare în cazul producătorilor care furnizează energie electrică/gaze naturale;
      b) contravaloarea estimată a energiei electrice/gazelor naturale necesar a fi achiziționate din piața pentru ziua următoare/piața intrazilnică;
      c) o componentă de ajustare calculată în luna n pentru luna n+1 ca diferență între componenta de achiziție luată în calcul în prețul final facturat în luna n-1 și prețul mediu de achiziție realizat în luna n-1 determinat în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2). In aceste condiții, prevederea nu se aplică la stabilirea prețului final facturat pentru primele 2 luni din perioada de aplicare, dar în aceste prime 2 luni și va include costul estimat al dezechilibrelor calculate conform art. 3 alin. (2) lit. b).
      (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la stabilirea prețului final facturat clienților prevăzuți la art. 5 preluați în regim de ultimă instanță.

      Deci daca nu te incadrezi la sub 300, iti factureaza cat au costul lor cu care cumpara energia in fiecare luna, recunoscuta de guvern. Singura solutie cred ca e Hidroelectrica, cat mai repede posibil.

      Inca o data, scuze ca nu ti-am dat datele corecte adecvate situatiei tale.

      00
    • Exact, cu articolul 5 face ce vrea furnizorul cu pretul tau din contract.

      00
  16. Noob questions.
    Puterea instalata de 6KWh baniuesc ca este in conditii ideale.
    Realistic vorbind cat produce in conditii nefavorabile sau iarna?
    Daca puterea produsa este sub necesarul instantaneu va consuma din retea, in mod automat, doar diferenta?
    Ce durata de viata au panourile?

    00
    • da, ideal. inca nu stiu iarna.
      da, ia automat din retea doar diferenta.
      au garantie la 20 de ani, parca

    • In primul rand, să fim un pic atenți la detalii. Puterea se măsoară în kilowați (kW), energia se măsoară în kilowați ora (kWh). Puterea unui panou se măsoară la iluminarea normala de 1000w/metru patrat flux luminos. Pentru a obține energia produsă de panou se folosește un coeficient de iluminare măsurat/calculat/estimat pentru locul geografic unde este instalat. Acest coeficient geografic este de 6 (ore, teoretic) la latitudinea României. Asta înseamnă că puterea instalată trebuie înmulțită cu 6 pentru a obține energia medie produsă de panouri intr-o zi, de-a lungul anului. Matematic este energia produsă în ziua echinocțiului primăvară/toamna, cînd soarele sta 12 ore pe cer. Apoi, cu regula de trei simplă se poate calcula cam cît e minimul și maximul. Minimul este 9/12 din iluminarea normata, la soltitoul de iarna cînd ziua are 9 ore, maximul este 15/12 la.soltitiul.de vara, cînd ziua are 15 ore. Adică acel coeficient de iluminare este 4.5 la soltitiul de iarna și 7.5 la cel de vara.
      Evident că apar și situații cînd coeficientul asta e afectat grav de vreme neprevăzută. Acum vreo 4-5 ani, spre exemplu, in București nu a fost văzut soarele timp de 33 zile consecutive in noiembrie-decembrie, a fost nor compact și iluminarea maxima a fost practic sub 10%.
      Așa că pentru un calcul mai precis, din coeficientul ăla teoretic de 6 scazi 15-20%, adică să zicem cam 5. Dacă ai un sistem de 6kw putere, poți produce 6*5=30kWh pe zi de-a lungul anului, adică 365*30=10950kWh.
      Toată problema este dimensionarea corecta a sistemului, astfel încît să nu pui pe casă prea multe panouri, care vor produce prea mult. Prea mult în sensul băgat în rețea și necompensat. In principiu se pleacă cu un invertor ceva mai mare, sa zicem 6kW putere și doar 4kW panouri. Apoi vezi cum merge treabă și mai poți adăuga pina la.puterea maxima a invertorului.

      00
    • Salutari, apropos de întrebarea despre producția vara – iarna, implicit dimensionarea puterii instalate: am putere instalată de 3,85Kw și asta iarna produceam de obicei putin peste 400W.
      Acum produc aproape cât am puterea instalată.
      Evident tine de poziția fata de soare și de înclinația in funcție de anotimp, adică unghiul ce ar trebui ajustat in funcție de anotimp (la mine panourile sint fixe pe acoperiș), deci este doar un exemplu.

      00
  17. Continuare:
    – dimensionarea corectă universală a unui sistem PV nu există.
    1) In primul rand trebuie făcut un scenariu cuprinzător de consum, cum anume consumi energia electrică. Mai multa ziua, mai multa noaptea? După stabilirea puterii necesare a sistemului, urmează pasul 2.
    2) trebuie dimensionat corect invertorul și conectivitate a panourilor, serie-paralel.
    – din motive de eficienta a conversiei DC-AC, care e in general 94-98%, invertorul nu trebuie dimensionat să funcționeze la puterea maximă, e in general mai eficient pe la 75-80% din puterea maximă. Asta e un aspect, deci puterea maximă a panourilor un pic mai mică decît cea a invertorului. Ventilarea lui trebuie bine făcută.
    – calculul sistemului trebuie făcut funcție de caracteristicile de DC ale invertorului. Aici e un pic mai complicat, necesită înțelegerea aprofundată a legii lui Ohm și a pierderilor de putere pe cabluri, dar în esență sta in felul următor. Invertorul are un domeniu de tensiuni de intrare, gen 50-500V și un curent maxim de intrare, gen 12 A (m-am uitat și eu pe niște specificații). Să zicem că livrează Pout=4kw putere la 230V AC, eficienta de 96%. Asta înseamnă că puterea de intrare este Pin=Pout/0.96=4.16kW. Cum pot fi legate panourile serie-paralel astfel încît să livreze puterea maximă fara a atinge vreo limită a invertorului? Pai dacă un panou de 375W să zicem are 30V la borne in sarcina la curent maxim MPPT de 12.5 A, rezultă că sub tensiunea de intrare Vin=4160/12=346.6V invertorul nu folosește la maxim puterea panourilor pentru că limitează curentul la 12A. Pentru a atinge acea tensiune in sarcina este nevoie de 11.5 panouri in serie, deci 12, care dau o tensiune Vin=30*12=360V in sarcina și Vin=12*36=432V in gol. Dacă tensiunea maxima a invertorului e 500V, e ok.
    Deci, avem nevoie de 12 panouri in serie, care dau datorita MPPT-ul (maximum power point tracking) cei 4.5kW fără limitare din invertor. Trebuie precis calculat, cu graficele MPPT ale panourilor.
    Dar dacă invertorul are două intrări DC? E oare mai eficient sa punem 6 panouri in serie, două grupuri in paralel? Posibil, dacă specificațiile invertorului arata asta.
    – apoi numărul de panouri trebuie sa fie multiplu de numărul de panouri in serie.
    Pierderea de putere pe cabluri este P=R*I^2, e cu pătratul curentului. Mă rog, niste detalii. Nu sunt sigur că firmele care instalează sisteme fotovoltaice au oameni care fac aceste calcule, au niste tabele și iau de acolo datele.
    Va urma.

    00
    • Si atunci utilizatorul final ce naiba face? Probabil ca nici 1% din cei interesati de asa ceva au habar despre ce ne spui tu aici.

      00
    • *nu au

      00
    • Calculul unui scenariu de consum.
      Să zicem că ai consum de 240kwh pe luna, iar consumul este repartizat egal zi-noapte. Atunci înseamnă că ai un consum total de 2880 kWh pe an, din care 1440 kWh sunt produși de panouri, restul este consumat din rețea noaptea. Cum zic cititorii pe aici că se compensează 1:3, înseamnă că trebuie să injectezi in rețea 1440*3=4320kwh. Deci trebuie sa produci un minim de 5760 kWh pe an, adică 15.78kwh pe zi, e nevoie de un sistem de 3.15kw putere. La limita. Daca adaugi in consum și o mașină electrică, sa zicem Dacia Spring, care necesita 30kwh un plin pe săptămână, ajungem la încă 52*30=1560kwh pentru mașină, considerînd că o încarci exclusiv din panouri in weekend. Puterea totală a sistemului urca la 4kw pentru a acoperi și mașina electrică.
      Lucrurile se complica spre exemplu daca vrei sa devii independent energetic, sa instalezi pompa de căldură ce extrage din pămînt căldură pentru iarna. Am făcut un calcul sumar pentru o casa de 120m pătrați, ce necesita cam 2400m cubi de gaz pe sezon de iarnă, adică peste 24000 kwh. Considerînd un factor de eficienta de 5 al pompei da căldură, va trebui un sistem fotovoltaic de 9kW putere care să producă pe la 16500kwh pe an, astfel încît sa producă suficient curent vara pentru a compensa consumul pompei de căldură în nopțile de iarna.

      Acest gen de calcule trebuie făcut pentru a instala un sistem ce va produce curent util, altfel îți iei un sistem de jucărie foarte scump, cu care te poți lauda.

      00
    • ‘Aidi bre Finch, daca e mai multa putere decat ne trebuie, e belsug.
      Facem Teslarie la poarta. Vine omu’ marca banu’ (neaparat cash ca nu dam rest) si ia galeata de curent s-o toarne-n baterie.

      PS: Daca nu merge Teslarie, putem incerca si uzina de bitcoini, eteri, doggy, shibi, d-astea pa hipstereala.

      PPS: Fain explicat, sa lasi niste date de contact pentru consultanta cand m-oi apuca de proiect.

      Pis, adica peace!

      00
    • Mama cate prostii poti spune pe metru patrat…

      In primul rand, un invertor (depinde de firma desigur), poate duce pana la 40% mai multa putere produsa de panouri, dar nu va scoate niciodata mai mult decat puterea sa nominala.

      Adica, in practica un invertor Fronius de 8.2 kW va scoate maxim 8.2 kW, dar poti pune probleme panouri de 8.2 * 1.4 = 11.5 kW.
      In practica nu folosim 1.4, ci folosim 1.2 ca multiplicator => instalezi panouri de 10 kW putere totala maxima instalata in conditii ideale!

      In practica conditiile sunt mult mai proaste.

      Apoi mai e o problema limitativa dpdv al calculelor sofisticate serie/paralel.
      Majoritatea invertoarelor casnice (pana in 10 kW) au 1/2 intrari, deci in practica e simplu: ai 1 sau 2 siruri si aia este.
      Sir = conectare in serie = se aduna tensiunea pt fiecare panou si „sweet spot” este pe la 600V, desi accepta pana la 1000V (depinde de specs invertor).

      00
  18. 1. Pe compensare cantitativa iei inapoi curent. Cand platesti 0.6 lei/kwh, din el 0.2 lei reprezinta costul productiei iar diferenta sunt costurile de distributie, certificate verzi, etc., adica lucruri care cad in sarcina distribuitorului dar de care tu te bucuri chiar si noaptea/iarna, deci pe care le vei plati.

    Pe scurt, ca sa iei inapoi din retea 1 kwh, trebuie sa fi injectat 3 kwh in prealabil.

    2. Cine viseaza cai verzi pe pereti cu independenta energetica atunci cand e prosumator, sa se mai gandeasca o data. Cand e avarie pe retea, invertoarele sunt setate sa se opreasca pe baza unui senzor de diferenta de potential din contorul de afara.

    De ce ? ca sa nu-i frigi pe aia care vin sa repare transformatorul, cand panourile tale ar merge in sens invers. Si pentru ca invertorul are nevoie de curent ca sa porneasca dupa o avarie.

    Pe scurt, daca am panouri si sistem ongrid, e zi cu soare si cade reteaua, imi cade si mie ? da boss.

    Alternativa e sa ai fie un generator pe benzina/motorina cu un ATC si niste sigurante smechere (pentru cat suge invertorul), fie un invertor hibrid si obligatoriu acumulatori/baterii.

    Adica la ongridul ala mai pui vreo mie diferenta pana la un invertor hibrid, vreo doua mii in baterii, vreo mie manopera/montajul.

    „Stai boss, ca am ramas blocat la aia cu reteaua picata si panourile MELE se opresc sa imi dea MIE curent !! Pai eu de ce mi-am mai luat sistem de panouri daca nu sa evit tocmai genul asta de scenariu ?”

    De prost boss, ca asa e in tenis, in crypto si pe bloguri.

    Ongridurile sunt pentru reducerea cheltuielilor lunare cu curentul. Iar iarna sunt aproximativ inutile.

    Si in Romania e iarna lunga de vreo 6 luni.

    In rest e ca si cum ti-ai cumpara in avans curent de la Enel pentru urmatorii 6-10 ani.

    Daca ai 7-8k de spart, sigur ai si 100-150 pe luna sa platesti curentul, eventual un generator pe benzina de 2000 de lei, pentru alea 3 ori pe an cand se ia curentul si bossul de la corporatie te vrea pe Zoom si sa faci troubleshooting clientilor, daca tot esti „pa work from home”.

    01
    • Adica la ongridul ala mai pui vreo mie diferenta pana la un invertor hibrid, vreo doua mii in baterii, vreo mie manopera/montajul.

      La primele căutări, văd că o baterie BYD de 8.3 KWh e cam 25.000 de lei, deci cam cinci mii, nu două.
      E drept, poți încerca să bticolezi și să ieși la final mai ieftin, dar după o vârstă obosești să faci experiențe , mai ales daca le faci pe portofelul propriu.

      00
    • Dar dacă mai ai și mașină electrică și o-ncarci și pe aia? Iar factura la curent să zicem că nu e 150, e vreo 3-400. Și da, să zicem că mașina e acasă și o poți încărca ziua când e soare.

      00
    • Faptul ca invertorul on-grid nu merge fara retea e o porcarie, casa iti bage pe gat un invertor hibrid, care implica teoretic si un circuit de avarie (pt frigider de ex).

      In rest, cu o suma infima se putea monta obligatoriu un contactor NC, care in lipsa retelei ar fi deschis automat circuitul si nu se mai prajea nimeni, dar sunt interese mari si piata inghite.

      00
    • In rest, cu o suma infima se putea monta obligatoriu un contactor NC, care in lipsa retelei ar fi deschis automat circuitul si nu se mai prajea nimeni

      @Bogumil, diferența e că la contactorul ăla ai acces și la o adică poți să-l închizi manual.
      Dacă invertorul e blocat fără curent, se cheamă că excluzi riscul direct de la sursă.

      00
    • Bossule . Esti tu hater dar nu tine . Pe programul Casa Verde Fotovoltaice editia 2023 cand a aparut si concurenta reala in piata iti cumperi sistem 6KW full cu Inverter hibrid Huawei asigurare Uniqa 6 ani si garantii de la 10-25 ani de la Inverter+manopera+panouri . Service gratis 10 ani toate cu o contributie de doar 2k RON. Cu acesti 6 KW acoperi cu taxe cu tot un consum normal de 250-300 kw/luna la o casa . Deci ajungi pe zero nene. Iar daca vrei sa acoperi caderile de tensiune pe timp de zi mai cumperi cu 1600-1800 RON un back-up box dedicat Huawei si iti functioneaza panourile legate la casa daca ai consumul sub productie instant ! Deci bossule daca acum 102 ani mai mergeau povestile acum in 2024 nu mai tine ! Avem investitia totala 2 k RON recuperati dupa doar 1 an ! A si obligativitatea sa nu modifici sistemul este de DOAR 1 an !

      10
  19. Poate recomandati si o firma. N-am gasit una sa raspunda la mail :) dapoi sa faca o oferta. Seller market, plm.

    00
  20. Salut, până la urmă unde contactez și eu firma asta e-acumulatori de ți-a pus și ție?

    00
  21. Un aspect despre care nu s-a discutat: invertorul se adaptează la rețea. Dacă tensiunea din rețea creste peste 256V, invertorul meu oprește producția. Tensiunea este influențată și de consumatorii din zona, pe langa parametrizarile de rețea. Mai contează in cazul meu si puterea reactiva, deși eu sunt persoana fizica si se facturează doar puterea activa, in jur am consumatori de reactiva si la un moment dat invertorul opreste productia chiar dacă mu am atins limita de 256V.
    Ar mai fi ceva: tipul consumului, adică una este sa aveți consum rezistiv (gen calorifer electric) si alta este cel capacitiv (motoare, AC). Dacă ai consum preponderent capacitiv acesta influentează tensiunea, o ridica si duce invertorul in protecție.
    Toate astea le afli dacă îți cumperi de exemplu in prealabil dispozitive de măsurare a rețelei de la Shelly, care se leagă automat la aplicația lor (in Cloud, fără alte costuri) și poți analiza parametrii de rețea și profilul tău de consumator, precum și măsura in care îți poți adapta consumul la producție (in. Azil meu prin scenarii pe prize Smart de la ei, am sistem on grid).

    00
  22. Stiti cumva ce inseamna sa ai panouri fara sa fii prosumator?

    00
  23. Salut ! Imi poti da mai multe detalii despre sistem ? Am semnat azi prin Casa Verde Forovoltaice pt instalarea unui sistem identic : 6KW din 14 panouri de 430W si acelasi model de Fronius. As fi interesat de zgomotul pe care l face la productia maxima ventilatorul inverterului si cam cat a produs sistemul intr-un an ! Multumesc

    30
  24. Desi scriu la 2 ani de la publicarea articolului, am venit aici sa corectez autorul si sa spun ca Huawei se poate integra in HA in cel putin 4 variante:
    – cea pe care am facut-o eu este ca din HA sa caut wi-fi-ul inverterului (acela cu „sun2000…” si sa ma loghez la el in ideea in care HA este legat prin cablu la reteaua casei. Folosind integrarea Huawei Solar care e integrare locala, dai IP-ul 192.168.200.1 si port 6607 si bam – integrat inverter si smart meter – atentie ca sunt niste senzori care sunt pe disabled. Dupa ce dai enable la toti, apar in total 42 entities la mine fara sa fi bifat „elevate permisions” la integrare. Refresh la 30 sec si parca am citit undeva ca poti seta sa fie si la 10 s
    – mai e o varianta prin MOD-BUS pe care n-am incercat-o
    – optional poti folosi integrarea Fusion Solar pe modul Kiosk dar e dependent de cloud si ai update ceva gen 30 min si doar vreo 5 entities la mine, complet inutilizabil la orice altceva decat statistici la final de zi
    – ultima varianta este Fusion Solar prin OpenAPI unde printr-un cont Northbound iti da instalatorul acces la anumite detalii, dar desi instalatorul a facut tot posibilul sa ma ajute, n-a reusit sa bifeze entitatile la care sa am acces.

    00
  25. Nu mai bine cumperi un Inverter normal de la bun inceput ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)