Influenceri și “review plătit și obiectiv/sincer”

Am tot auzit asta în ultima vreme, când se discută despre marcarea ca publicitate a clipurilor video de pe Youtube și pozelor de pe Instagram pentru a nu mai înșela publicul că sunt păreri sincere și obiective.

Sunt mai multe probleme aici.

Am luat bani, dar review-ul e pe bune

Asta e o mantra. Ne-am dat bani, dar nu ne-au impus ce să spunem/scriem. OK, e de bun simț, chiar dacă în jumătate din cazuri nu e așa.

Dar aici problema e așa: tu nu te apuci acum și faci review pe bune dacă tot iei bani, nu? Nu te apuci să menționezi branduri concurente, nu te apuci să compari pe bune ce face produsul. Că poate iese prost și oamenii vor fi nemulțumiți și tu vrei review plătit și data viitoare.

E o autocenzură simplă, impusă de burtă. Dacă mă apuc să spun pe bune, nu mai iau bani.

Deci nu, niciodată review-ul pe bani nu va fi cinstit sau obiectiv. N-are cum.

Am luat bani pentru altceva, nu pentru asta

Aici sunt variații. “Am făcut ceva cu ei săptămâna trecută”. “Sunt prezentator la evenimentul lor”. “Mi-au dat produsul acum, dar campania e peste două săptămâni”.

Din nou, luând bani anterior sau posterior review-ului, nu ești idiot să spui adevărul. Nu ai cum. Îți anulezi șansele să mai iei vreodată bani de la ei.

Soluții

Sunt câteva pentru a nu mai înșela publicul.

Una din ele e găsitul de sponsori din alte domenii. Ai vlog auto? Nu lua bani de la Ford sau Renault, ia bani de la lame de ras, bere, bricolaj, prezervative, orice folosește un șofer. Ai vlog de tehnologie? La fel. Ai vlog de beauty? Caută altceva decât produse de beauty.

Alta e renunțarea la a te preface că ești obiectiv și ai o părere sinceră. Zi din prima, e sponsorizat, și ne prindem noi că te-au plătit să reciți poezia de PR.

Că este enervant și jenant când apar 2-3 review-uri și sunt la fel, că au respectat același brief. Toate campaniile Revolut se axează pe cât de siguri sunt, că ei știu că au o problemă, și asta vor să comunice. Toate review-urile de mașini cu motoare leșinate spun că puterea e destulă. Toate review-urile de telefoane spun că ecranele sunt cele mai bune. Toate review-urile la Huawei spun de multitudinea de aplicații din AppGallery. Și tot așa. Obiectivitatea a fost anihilată de bani.

influenceri-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Ce tupeu pe tine! Cum poți să ceri așa ceva „influensărilor” valoroși pă valoare? :D :D :D

    00
  2. Ai vlog auto? Nu lua bani de la Ford sau Renault…
    Da, man, dar ca sa iau bani din alte parti, trebuie sa am multa audienta si audienta aia nu se face testand Renault Megane, ca nici supercar blondie nu e economic car blondie.

    Am de scris un roman despre PR-ii din auto care se supara pe tine si daca zici ca masina are un fir de praf pe bord (si asta la reviews neplatite), cred ca daca iti trimit un comunicat te ajuta sa iti faci meseria, umbla cu liste negre cu oameni pe care sa nu ii invite la evenimente, iar apoi se lauda ca sustin presa libera, lol.

    E o piata mica, la piata asta mica sunt bugetele mici si le imparti la niste prieteni si 2-3 din astia de nisa ca sa nu moara de foame. Aia e! Eu m-am lamurit, daca vreau sa fac reviews pe bune, fie apelez la oameni care au cumparat deja masina, fie ma mut pe o piata mai mare gen, Germania…

    00
    • Eu te contrazic, sa stii. Eu am cele mai bune rezultate cu masini affordable, pe care oamenii chiar vor sa si le cumpere. Sunt si ceva exceptii, dar sa stii ca in general se cer masini la review care prezinta interes pentru ca oamenii chiar vor sa si le ia.

      Ai dreptate cu listele, cu PR-ii, ca in Romania inca merge pe pile si relatii. Daca esti x-ulescu de la Y ai automat acces primul la orice, desi audienta nu mai e ce a fost odata, si numerele tale sunt usor de batut azi. Nu mai zic ca TV-ul devine din ce in ce mai irelevant in ziua de azi, dar aparent companiile nu realizeaza asta. Cum ziceam: ‘suntem prieteni, ce dracu, lasa ca merge asa’

      Cat despre spus si nasoale, e important tonul si cum formulezi treaba. Sunt putine masini proaste lansate in ziua de azi, daca e sa fim realisti. A, ca un Logan nu se compara cu un Bentley, normal, dar trebuie sa prezinti lucrurile adaptat la clasele in care se bate fiecare masina. Daca platesti 8,000 de euro pe o Dacie, nu poti sa te astepti sa fie altceva decat the cheapest shit. Intotdeauna faci un raport intre cost si ce primesti.

      00
  3. Nu exista o lege in România pe tema asta? FTC are Endorsement Guide for Media Influencers și este ilegal să nu specifici ca ai fost plătit pentru postul / video-ul respectiv.

    00
  4. Cred ca mai sanatos e sa pornesti de la ideea ca totul este o reclama si ca oricine reuseste sa iasa in fata este un mancator de rahat profesionist care face umbra pamantului degeaba.
    In felul acesta o sa ai o surpriza placuta cand mai intalnesti cate un om integru.

    00
  5. Ba, da care e solutia BUNA ?

    Adica, eu sunt producator de rindele; si m-ar interesa ca xoso sa zica sincer pe blogul lui ce parere are despre modelul nou lansat „x-2021”.

    Ce fac ?

    Ii dau o rindea cadou, contra parerii sincere ? Dar daca el nu vrea o rindea ca n-are ce face cu ea ? Totusi e o munca sa mi-o puna la teste si sa scrie o evaluare ? Ii platesc munca aia ? Daca i-o platesc, il mai crede cineva ca spune o parere sincera ?

    Ce mama draculu, de ani de zile se invarte blogosfera romaneasca in jurul cozii si nu s-a gasit un consens pe subiectul asta.

    Avem extreme: curve ca buhnici sau de’al de tine certati cu toata lumea care urla ca de ce primesc curvele ca buhnici bani sa faca reviewuri.

    Hotarati-va dracu odata !

    Jeeez… !!!

    00
    • Simplu, ai doua soluții. Ori spui de la început ca ai fost plătit pentru acel review ori găsești un sponsor. De exemplu, dacă faci review la un telefon găsește un sponsor care face huse / skin-uri pentru acel telefon (dbrand anyone). Dacă faci review la o mașina găsește un sponsor care face colatari sau tuning. Cam asta e soluția.

      00
  6. cred ca buhnici doar la absorbante nu si-a dat cu parerea. probabil ca pentru o suma corespunzatoare o sa-l vedem si intr-un astfel de review.

    00
  7. Vali, cred ca daca spui ca da sunt in campanie cu ei sau am fost e corect, Eu am produse despre care am vorbit inainte sa am vreodata un contract si pentru care la un moment dat am avut si contract. Fiind blogger de beauty, pe bune ca nu stiu de unde si cum as putea sa am alte sponsorizari decat din domeniul meu. Eu zic ca tine treaba si de continuitate si de mesaj, adica daca la tine pe blog omul vede numai articole cu iz de advertorial, ca se vad astea, normal ca nu ai credibilitate. Insa cand de 8 ani, in cazul meu, eu scriu numai beauty si cu bune si cu rele, cand fac ceva platit, nu am cum sa zic rahaturi. Da, am refuzat si campanii unde mi se spunea sa zic ca crema x e pentru ten sensibil si ea duduia de parfum, am refuzat eu si altii 20 au luat contractul, aia e. Corect e sa spui mereu asta e primit, asta e platit, asta e dintr-o colaborare trecuta etc si omul poate sa te cantareasca vazand si ce continut ai mai produs. Da, cand vad la unele fatuci ca numai nivea si vichy au folosit si le lauda a la longue, ma lamuresc singura de cata relevanta au….chiar si daca nu spun ca e platit. Si mai e ceva, depinde si ce brief accepti, eu am avut cazuri cand am discutat cu clientul si am zis ca spun ceea ce consider eu si a fost ok. Da, e drept nu m-am imbogatit, insa dorm foarte linistita noaptea pentru ca tot ce e scris e parerea mea. Asta zic pe beauty, pe alte domenii nu ma bag.

    00
  8. NOU
    #16

    Scutece pentru adulți.

    00
  9. „Una din ele e găsitul de sponsori din alte domenii. Ai vlog auto? Nu lua bani de la Ford sau Renault, ia bani de la lame de ras, bere, bricolaj, prezervative, orice folosește un șofer.”
    Deci eu ca vanzator de o anume categorie de produse trebuie sa fac reclama in locuri in care nu se gasesc clientii mei ci doar unii care au legatura mai mult sau mai putin indirecta cu domeniul?
    Pentru ca…. pitong….

    00
  10. Suntem țară ex-comunistă, au trecut 30 de ani degeaba, de unde până unde review-uri oneste, clare, fără clișee & verbiaje, fără ca limbricul antrenat din naștere palpează dacă sunt critici de făcut?

    România, din punctul ăsta de vedere, nu poate fi sau deveni, vreodată, asemeni altor țări unde promotorii chiar pot să critice fără să le fie teamă de existență.
    Cuvânt cheie – teamă – după 30 de ani, tot un colț mort care tărăgănează (apropo și de Extrapolați șpaga asta…).

    00
    • Asta și pentru că producătorii și importatorii refuză să admită că produsul lor are o bubă și au impresia că dacă nu este prezentat impecabil de infleunsări o să le cadă vânzările.

      00
  11. Ba da poti sa faci review sincer cand esti platit.
    Cum? Simplu, scrii doar despre produsele care ti-au placut intr-adevar si nu scrii despre cele care nu ti-au placut.

    Evident ca nu poti sa scrii ca produsul e prost daca esti platit, dar poti sa refuzi sa scrii despre el pur si simplu.

    True story, se intampla la blogger-i care au coloana verticala. Sotia mea de exemplu a refuzat sa scrie despre 3 produse in ultimele 4 luni tocmai pt ca nu erau ce trebuie. Le-am testat, nu ne-au placut, le-am trimis inapoi si am scris doar despre cele despre care credem ca merita intr-adevar recomandate.

    00
  12. Review-ul ar trebui să fie o părere PERSONALĂ despre produs. Dar dacă spui că Huawei P40 Pro nu are Google Mobile Services și nu face 1500 de euro, nu mai vezi nici telefoane, nici bani de la ei. Așa că mergi pe burtă și zici că are cameră bună, și o ții langa așa minute bune.

    Problema e că din ce în ce mai multă lume, începe să se prindă. Și oamenii spun odată ce au zis, văd că li s-a șters comentariul și plecă. Și nu se mai întorc. Dar e bine cu bani în buzunar, nu?!

    00
  13. Un exemplu de la GamersNexus apropo de practicile MSI in legatura cu producatorii de review-uri ce nu laudau produsele sau evidentiau defecte, cu incercari de cenzura/blocare a review-urilor sau de manipulare/boicotare a producatorilor de review-uri.
    Cred ca arata ca si producatorii de review-uri sunt supusi presiunilor nerezonabile din partea producatorilor in incercarea de a manipula continutul.

    https://www.youtube.com/watch?v=O6BXwCJtaZE

    00
  14. NOU
    #23

    Una din ele e găsitul de sponsori din alte domenii. Ai vlog auto? Nu lua bani de la Ford sau Renault, ia bani de la lame de ras, bere, bricolaj, prezervative, orice folosește un șofer. Ai vlog de tehnologie? La fel. Ai vlog de beauty? Caută altceva decât produse de beauty.

    Cum functioneaza asta ? care sunt sansele sa gasesc un sponsor tip marele pescar pentru blogul meu care prezinta roboti de tuns gazonul de exemplu ? Adica no, inteleg, nu mai tunzi manual gazonul, mergi la pescuit, dar nu are sens. Nici pentru cititori, nici pentru eventualii sponsori.

    Apoi mai avem un caz. Cumpar pe banii mei o dracie. Sunt multumit, vreau sa fac o fapta buna pentru altii interesati, trag o prezentare. Nici macar nu fac asta pentru bani. Firma respectiva vede ca ii vin vizitatori de la mine, ma contacteaza, imi multumeste pentru prezentare si ma intreaba daca sunt interesat de o colaborare sa imi trimita produse sa le testez si sa scriu de ele. Plm, eu as vrea sa iau ca sa le folosesc, dar ori imi depasesc bugetul, ori am altele de cumparat. Ce fac, trebuie sa refuz, ca se scandalizeaza necunoscutii de pe net ca vezi doamne ca nu mai scriu de rau pentru ca le-am primit gratis la test.
    Si cum plm sa scriu de branduri concurente, ca doar nu ma apuc sa cumpar/cer de la firme concurente alti roboti de tuns gazon sa am cu ce sa compar. Fac review pe bune la ce primesc si compar cu alte produse de pe youtube ?

    Uite asa iti bagi pweula in idiotii de pe net care phut oamenii la cap ca de ce nu are p, ca de ce nu scriu ca am luat bani ca nu cred ca am primit animalul gratis si nu a avut nimeni nici o pretentie de „sugarcoating”, si stai linistit in banca ta fara sa mai recomanzi/descrii nimic. Un singur idiot de genul phute bucuria pe care ti-o aduce o gramada de oameni multumiti de recomandarile tale.

    Asa de scarbit am ajuns ca nici macar recenzii la articolele comandate de pe emag nu fac.

    00
  15. Uite ca de data asta nu sunt de acord. Eu unul nu promovez decat produsele pe care le testez in prealabil si pe care le gasesc utile celor care ma urmaresc. Abia dupa ce il testez si mi se pare ca e ok, putem vorbi de bani. Chiar am facut recent o recenzie extrem de onesta despre un produs care a suparat compania ce mi l-a trimis. Nu mai zic ca am subliniat ca exista si alternative mult mai ieftine care fac acelasi lucru… Dar asa mi se pare corect fata de audienta. Si da, sunt constient ca (avand in vedere ca as fi fost platit din vanzarile produse de clipul meu) faptul ca am fost sincer mi-a daunat financiar, dar sunt lucruri mai importante pe lumea asta decat banii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile