La ce materie se învață asta la școală?

Școala te educă. Te face om. Da? OK.

  1. La ce materie înveți la școală să te ferești de unchi-tu, frati-tu sau tac-tu când e în călduri?
  2. La ce materie înveți să nu îți bei mințile, ca tac-tu?
  3. La ce materie înveți să nu îți bați nevasta?
  4. La ce materie înveți să repari gardul, acoperișul și priza?
  5. La ce materie înveți să coși un tricou?
  6. La ce materie înveți să faci duș din când în când?
  7. La ce materie înveți să te speli pe dinți?
  8. La ce materie înveți nu fii jegos?
  9. La ce materie înveți că nu trebuie să te comporți ca un sălbatic?
  10. La ce materie înveți că, dacă te comporți ca o maimuță, îi deranjezi pe alții?

Matematica și Eminescu îți folosesc în viață, dar să nu ajungi un jeg la ce materie se învață? Că nu sunt de ajuns ăia 7 ani de acasă, mai ales dacă acasă lucrurile nu sunt tocmai OK. Și e de ajuns să ne uităm în jur și să vedem că nu, nu sunt OK lucrurile în România. Mă gândesc că sunt lucruri de predat la școală care ar trebui să aibă prioritate înaintea Latinei sau Fracțiilor.

Suntem lideri la natalitatea minoră. E simplu să faci o medie de vârstă la mamele minore și să spui “da, de aici trebuie să îi învățăm pe copii chestii”.

Suntem lideri la cocalari care nu știu că, comportându-se ca niște animale, îi deranjează pe cei din jur.

Suntem lideri la oameni fără educație financiară, care se aruncă la credite înainte de a calcula “bă, dacă înmulțesc rata cu numărul de luni, nu dă suma luată, nu cumva ăștia vor mări rata pe parcurs”.

Dar hei, cine știe cuvinte în latină?

idei-reguli-de-siguranta-pentru-copii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

  1. >> “bă, dacă înmulțesc rata cu numărul de luni, nu dă suma luată, nu cumva ăștia vor mări rata pe parcurs”

    Chestia asta n-ar fi ilegala? Intreb si eu; n-am invatat la scoala.

    00
  2. Teoretic parintii, practic mami si tati sunt ocupati si n au timp de prostii. Acuma si ce vede in jur si in ce mediu traieste copilul il defineste, asa ca nici nu trebuie sa faca nimic parintii, daca se comporta ca niste cocalarus, rezultatul e evident. Cat despre scoala… Cum era.. inca nu stiu cum sa inceapa anul scolar ? Astia nu vor ba baiatule sa munceasca sa faca ceva bine, lepre de la cel mai mic la cel mai mare in tot ministerul si sistemul educational.

    00
    • Minusuri la greu.. is curios de ce.

      Pt ca am zis ca parintii ar trebui sa si educe copii?

      00
    • @Noname – posibil, pentru ca probabil tu esti expert la toate, dar nu orice om e si educator. Eu pot sa-i explic copilului chestii in cuvintele mele, dar atitudinile si cunostintele nu se imprima doar asta. E nevoie de metoda, sa stii ce si cum sa faci.

      In plus, te poate soca informatia asta, dar familiile sunt diferite. Fiecare invata altceva. Vasluianul care isi abuzeaza familia o sa-i invete ca nu e ok aia si aia? Ca si societate ai nevoie de o institutie care sa puna o baza comuna. Tu ii inveti pe ai tai una, eu ii invat pe ai mei alta si dupa aia isi dau in cap la scoala, ca acolo invata sic transit gloria mundi si cine are timp de aia ?

      00
    • Boss, daca ai trantit un puradel, nu trebuie sa fii expert sa ti l educi, ba trebuie doar sa nu fii prost si sa beneficiezi de tehnologie intr un mod util: citind carti despre cum iti poti educa copilul, carti cu exemple, studii, ce vrei tu. Iar pana la a a veni o institutie sa ti l educe.. oh boy, ai uitat unde traiesti? Conducatorii sunt oglinda poporului.

      Intamplare simpla ce demonstreaza dorinta noastra de a schimba ceva: buna ziua, 200g de produs X. Imi cantareste 250.. ma.intreaba daca e ok..zic.. puteti sa mi scadeti ca am zis 200.. scade pana la 230.. ma intrraba daca e ok.. zic.. mna… Ce sa zic.. e ok.. dupa care replica „nu poate fi totul chiar la fix” …. Exact, nu poti un kkt de 200g sa cantaresti ok.

      00
    • @Noname, hai nu mai exagera si tu!
      daca e vorba de cantarit zahar, sare, boabe de fasole sau altceva foarte marunt, da, e stupid sa nu-ti poata cantari fix 200 gr.
      dar cand cantaresti rosii, cartofi sau mai stiu eu ce e mai complicat.
      chiar si la mezeluri e mai complicat (presupun ca despre mezeluri de vorba). daca n-ai zis cat de subtire vrei felia, o felie d-aia are si ea un gramaj, e circu’ dracului spre imposibil sa nimeresti fix x sute de grame cate vrea clientul dintr-un numar intreg de felii care la randul lor au o anumita masa. cu niste felii extrem de subtiri si cu diametru mic de mai poti juca, dar cu niste felii mai putin subtiri si/sau un diametru mai mare e balamuc.
      sa nu mai discutam despre branzeturi sau mai stiu eu ce, unele care au o anumita structura, astfel incat se destrama/faramiteaza daca tai prea putin/prea subtire.
      sorry, dar e pierdere de vreme si nervi ca pt fiecare client sa stai si sa potrivesti la gram x sute de grame de ceva. esti la raionul de mezeluri/branzeturi, nu in laboratorul de farmacie sa prepari nu stiu ce.
      nu sunt tanti de la mezeluri, nu sunt vanzatoare, nu detin un magazin, nu am rude/cunostinte care sa fie ceva din toate astea, sunt doar un client care se uita ce fac tanticile alea acolo si o tanti care mai intra in bucatarie si pt altceva decat cafea si mai cantareste produse alimentare pt uzul propriu.

      00
    • Da’ de ce Niciodată! nu pun mai puțin decât ceri? Și ăștia, macaronari, tit așa fac, deși știu fix cât înseamnă 100g sau 120g.
      Dacă cer 100g la 35€ kg de prosciutto, înseamnă că atât vreau, căci feliat se strică. 100g sunt 2 sandwich-uri……

      00
    • @AB – e vorba despre masline, usor cantaribile. si 50g diferenta nu e aceeasi chestie cu +10-15grame diferenta, sau 35 cum mi-a lasat mie.

      si nu sunt absurd, dar vrem o tara mai buna, nu ? hai sa cantarim cat de cat ok, dati mai mult interesul, fa 210-215, ca se poate, nu arunci la cantarit 250 si ma intrebi daca e ok cand ti-am zis 200. asa si eu pot sa parchez masina aproape de bara ta din fata sau spate, ca sa te chinui cand vrei sa iesi din parcare, dar nu sunt bulangiu, si ma parchez cat de cat ok sa poti iesi, cativa cm mai incolo.

      plus ca…pot privi si altfel problema. in mare, cam stii cat inseamna 50g la un produs, gen stii ca 5 felii vin vreo 50g, le pui pe alea, mai tai dupa sa adaugi.

      00
    • @Andi, daca esti in stare sa citesti un articol si sa dai un raspuns bine articulat, chiar daca nu pe gustul unora dintre noi, ar trebui sa fii in stare sa-ti educi copilul. TU esti primul care trebuie sa o faca, pentru ca in familia ta creste.

      Daca asteptam de la mediu / scoala sa ne faca treaba, ne ia dracu.

      Nu trebuie sa fii puericultor sa stii cateva chestii de baza:

      – ingrijeste copilul cum trebuie
      – nu bate copilul, nu te arunca imediat in pedepse si cacaturi din astea, ca se poate si cu rabdare si limite puse cum trebuie
      – explica-i pe intelesul lui tot ce-l inconjoara. Nu-i spui de la 3 ani ca faci sex pentru a scoate un copil, sau ca-l scoate ma-sa de unde e traditional, ca-l pui in fund. Dar poti sa-i arati o femeie gravida si sa-i spui ca are un bebe in burta, sa nu ajunga fata la 9 ani sa creada ca vine barza.
      – invata copilul igiena de baza si fii alaturi de el in primii ani de viata, sa faca ce trebuie. La 5-6 ani de pilda nu prea mai stai dupa curul copilului sa-l stergi, dar il inveti sa se curete ca lumea, sa faca eventual un dus, daca e acasa, sa se spele OBLIGATORIU pe maini, sa nu tuseasca in gura altora etc.
      – invata-l sa scrie si sa citeasca si deschide-i apetitul pentru studiu. Cu activitati usoare si amuzante, sa nu te miri la 6 ani ca are mult de lucru la scoala si ca e prea greu.
      – vorbeste cu el chestii, explica-i conflictele din jur (din familie sau exterior, la care e vrei nu vrei martor) etc. Noi trecem prin divortul unor prieteni (zic trecem pentru ca locuim cu ea si fiica lor) si Nadia intelege deja unele chestii. I se explica una-alta, pe intelesul ei, mai ales pentru a-i linisti teama ca si noi doi am urma in curand acest drum. Nu este cazul, copilului i se raspunde la intrebari si mergem inainte.

      Absolut tot ce i se intampla copilului mic e bine sa fie filtrat alaturi de parinte. Asa cum ai observat, scoala e asa cum este, poate da de un dascal ca lumea sau de tampiti, prietenii poate nu-s tot in familii super bune, dar tu ca parinte cu capul pe umeri poti face minuni.

      Nu te stresa cu priceperea sau cu nus’ ce limbaj smecher. Vorbesti pe limba lui si ii explici asa cum te pricepi. mai bine o comunicare constanta, decat sa invete dracu’ stie de unde tot felul de prostii

  3. Raspunsul la intrebarile de mai sus, cu riscul sa-mi iau pietre:
    Astea se invata (sau ar trebui sa se invete) la religie

    00
    • sigur, uite, cel mai recent la Huși au descoperit pe unul care înființase un grup de studiu

      00
    • Ai partial dreptate in sensul ca partile de morala ar trebui invatate la relgiei, doar intreg crestinismul se bazeaza pe conceptul „sa nu fii jegos cu ceilalti” (Matei 22:39). Ce invata practic la religie, de fapt ce mai tin eu minte dupa vreo 20 de ani: sinoade ecumenice, erezii, tainele bisericesti si alte prostii care se invata tangential la istorie si care nu prea te ajuta practic cu ceva. Poate niste pilde din noul testament, din alea mai poti invata lucruri utile.

      Dar sa cosi un tricou si sa fii jegos si educatie financiara nu te invata la religie, cum zici tu, ar trebui sa se bage astea intr-un obiect deja existent (gen educatie civica) sau scos unul inutil. Si avem de unde lua exemplu, daca toata lumea lauda Finlanda, ei au deja obiecte din astea la scoala in care invata copiii sa faca mancare, curat, un buget de familie si, daca ne luam dupa coalitia pentru familie si „conservatorii” de la noi, probabil si sa se futa in cur sau sa fie alt gen.

      00
    • Ce-i drept Isus era tamplar dar la prize nu se pricepe

      00
    • cand eram eu eleva exista materia „lucru manual” (la scoala primara si la gimnaziu) unde te invata sa cosi un nasture, sa fierbi un ou, sa tai o ceapa, sa tai o chestie la traforaj, presupun ca si sa schimbi o priza.
      bine, in gimnaziu era cam impartit pe sexe, dar erau niste maistri care-i ii invatau pe copii diverse.
      well, acum cica materia aia ar fi tot teoretica cu niste ingineri care predau dracu’ stie ce.

      00
    • @AB: eu sunt nascut in ’84 si am avut atelier, da, era impartit pe baieti si fete, dar n-am facut nimic extraordinar de util, am facut pirogravura, traforaj, vreun semestru am stat si am pilit la o bucata de metal sa scot un ciocat din ea, numai porcarii, nu imi aduc aminte altceva. in 1-4 am avut lucru manual, dar acolo aveam de decupat, lipit si parca facut niste cusaturi pe niste foi, alea au fost putintel mai utile, posibil si sa fi cusut un nasture la un moment dat. noroc ca exista YouTube acum si poti sa inveti de la profesionisti, ca oricum nu ne putem baza pe ce se face la scoala.

      00
    • @Perkele, poate n-ai învățat nimic util în mod direct, dar ai învățat să ții în mână un mini-bomfaier de traforaj, un pistol de pirogravură și să le folosești fără să-ți tai sau arzi degetele.
      Probabil că abordezi un pic altfel niște scule potențial periculoase decât unul care n-a văzut/n-a folosit și pornește cu idei de tip „ce mare lucru”.
      Ai văzut o foarfecă și un ac și ce pot face ele. Alții se uită ca la farfurii zburătoare.

      00
  4. „La ce materie înveți la școală să te ferești de unchi-tu, frati-tu sau tac-tu când e în călduri?”

    versus

    „Nimeni nu are voie să vă atingă părțile private (excepție părinții)!

    00
    • mă amuză foarte mult voturile la postările de ale mele unde nu ai ce comenta, pentru că nu sunt opinii, ci reflectă niște realități factuale care nu pot fi negate. e ca și cum spun că într-o propoziție e o virgulă între subiect și predicat. ei, bine, la postările de genul ăsta am 2-3 voturi negative tot timpul.

      (observația asta va lua, în măsura în care discuția mai e activă la acest articol, multe voturi negative. asta e normal)

      00
    • Da’ nu stiu de ce stai si observi voturile, in primul rand. Cu plusuri sau minusuri, aia e observatia ta, oricare ar fi ea.

      Eu iau cel putin un minus, la orice, nu cred ca am avut vreodata postare fara minusuri.
      Unii dau minusuri din greseala, vor sa apese like si apasa pe langa (am mai patit-o eu, cu touchpad-ul de la laptop), altii se uita la nickname si isi aduc aminte ca nu le place de tine si dau dislike asa, din principiu, altii pur si simplu dau dislike ca sa troleze, sa n-ai zero minusuri.
      Ma refer la postarile astea cu cateva minusuri.

      Si ca sa fiu on topic la comentariul tau, cumva are sens, pentru ca, in principiu, da, asa are, nimeni nu are voie sa te atinga in partile intime in afara de parinti, DAR, trebuie sa stii sa te feresti daca parintele e „in calduri”. Adica, exceptia de la regula, trebuie invatat copilul cum sa faca diferenta intre: „tactu iti da chilotii jos ca sa te spele la fund si sa te schimbe” vs „tactu iti da chilotii jos si baga si el mana la el in chiloti”.

      00
    • NOU
      #24

      Poate nu sesizezi diferenta de nuanta intre parintii( unchiu’ si frate-su nu sunt parinti, dar se aplica si lor fiind rude f. apropiate) in calduri si cei care nu sunt in calduri.

      00
  5. Sigur ca da. Te astepti ca un copil al carui tata depaseste pe banda de urgenta, campeaza in loc nepermis, da drumu la manele, lasa gunoi in urma sa si parcheaza la handicapati, sa o asculte pe doamna invatatoare?
    Copilul isi cauta model in viata si ii copiaza actiunile, vede ca tatalui sau nu-i face nimeni nimic si vrea sa fie ca el.
    Daca cei care incalca legea ar fi taxati si n-ar mai merge smekeria lumea s-ar converti treptat. Tatal smardoi ar sta frumos in aceeasi coloana cu doamna invatatoare si s-ar relaxa cu familia in liniste.
    Deci a cui e vina? Exact, vina e a celor care nu merg la vot.

    00
    • In mod miraculos majoritatea cocalarilor si smardoilor de la noi se comporta ok cand trec granita spre vest de frica amenzilor si a legii.
      Aici e secretul unei societati moderne si sanatoase, in politie si justitie.

      00
    • Ma irita extraordinar placa asta cu mersul la vot. Chiar daca ar fi prezenta de 100% la vot o sa avem aceeasi clasa politica fiindca asta ne dorim. Cat timp votul lui Gogu drojdier de profesie este egal cu votul lui George profesor in macroeconomie nu se va schimba nimic. Sper ca anul asta sa ia USR tot ca sa terminam cu fantezia asta ca ei sunt salvarea. Rezolvarea e sa aducem o alta clasa politica dar asta nu se poate fiindca cei mai multi nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga un program de guvernare.

      00
    • @gc: Am impresia ca tu nu prea stii de ce se merge la vot. Nu mergi la vot pentru a-l alege pe cel mai destept din multime, ci pentru a-l alege pe cel care o sa-ti reprezinte cel mai bine interesele. Pentru ca si Gogu, si George, si eu si tu avem niste interese care nu intotdeauna coincid. Asa ca unii pensionari se duc la vot pentru pensii mai mari (pentru ca stau doar in pensie), alti pensionari se duc la vot pentru infrastructura mai buna si impozite mai mici (pentru ca de baza nu este pensia ci o afacere sau o investitie pe bursa intr-o firma care creste daca are drumuri bune si plateste impozite mai mici), altii se duc la vot pentru sistem de sanatate si invatamint mai bun (pentru ca au copii pe care spera sa ii poata creste mari in conditii bune) si tot asa.
      Din pacate, se pare ca in cam toate tarile cu sau fara apa calda, tineretul nu este prea interesat de vot (isi traieste tineretea fara prea multe pretentii, nu are nevoie de altii), abia cind apar copiii si se apropie de pensie incepe omul sa se gindeasca nu doar la ceea ce poate obtine prin efort propiu, ci si la ce vrea de la comunitate/stat.
      Asa ca de vina nu este cel care merge regulat la vot (ala isi apara interesele), ci cel care nu merge (pentru ca nu face niciun efort pentru a-si apara interesele, doar se plinge pe facebook). Nu mai astepta ca altul sa se ocupe de interesele tale in dauna intereselor lui, fie ca e Gogu sau George.

      00
    • @gc: „Sper ca anul asta sa ia USR tot ca sa terminam cu fantezia asta ca ei sunt salvarea”

      Frate, relax, ca nu e nimeni SALVAREA. Nu re mai gandi ca la un eveniment unic in viata tarii: pe data de X a venit salvarea si am scapat cu totii. Scopul e sa bagi in parlament oameni cu 10-15-20% mai buni decat aia de au fost inainte (mai putini hoti, cu ceva scoala sau meserie facute pe bune, etc). Si peste 4 ani, tot asa. Si peste 4 ani, tot asa.

      In felul asta.peste 10-15 ani ar devini complet nerentabil politic pentru un partid sa tina in fata vreun marlan agresiv, vreun analfabet functional sau pe unul cu doua condamnari penale, ca iti trage rau scorul electoral in jos.

      Deci votul chiar conteaza, daca se atinge incet-incet o masa critica ce vrea altceva. Daca nu se poate instantaneu, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mergi deloc la vot. Ca ramai tot in starea de acum, cu deputatul Mitraliera ranjind la tine din parlament

      00
  6. Ar trebui sa existe in scoala:: educatie financiara, niste psihologie (bullying, dezamorsare conflicte, cum sa spui NU..), supravietuire in varii situatii (remember PTAP? :) ), educatie sexuala, alimentatie (obezitarea e dupa colt..), igiena, gatit, mediu, sport misto ( din ala care sa te invete ca daca faci 126 de abdomene nu iti scade grasimea de pe burta), educatie civica pe bune, sa stii unde si cui sa te adresezi in diverse situatii de viata

    00
    • Vali, presupun ca nu-ti bei mintile, nu-ti bati nevasta si in general nu esti un jegos. Si mai presupun ca nu ai invatat (toate) chestiile astea de la scoala. E drept, cand eram copii, ne verifica invatatoarea daca suntem tunsi regulamentar, avem batista curata si unghiile taiate, iar la lucru manual am invatat toti sa coasem un nasture. Dar pana la urma educatia in domeniul asta se face prin puterea exemplului. Copilul invata si baga la cap ce vede ca functioneaza la parinti, colegi, anturaj.
      Nu cred ca un jegos (la propriu si la figurat) nu stie ca ce face el nu e in regula. Doar ca alege sa nu-i pese, fiindca stie ca nu are de ce sa se teama de consecinte. Sau prefera varianta comoda, fiindca vede la altii ca merge si asa.

      00
    • Chiar de la clasa pregatitoare exsista cursuri de educatie financiara, ce-i drept ele sunt optionale, asa ca depinde de parinti ce optionale aleg.

      00
    • Da, I remember PTAP. Nu învățai nimic. Diriginții chiuleau (la propriu) de la orele astea, spre bucuria noastră. Și când se țineau orele, ne învățau să mergem în cadență, ceea ce oricum făceam la sport. O singură dată, în liceu, ne-au dus la tragere în poligon. În rest, da, toate celelalte teme expuse de tine ar trebui să fie abordate în școli. Aș mai adăuga ceea ce noi făceam în clasa a 7-a: Constituția. Ceva educație legislativă de bază plus arhitectura statului. Să știe oamenii care sunt instituțiile de bază, ierarhia lor, puterile, așa n-o să mai auzim „să facă Iohannis ceva”. Înlocuiește Iohannis cu oricine: Iliescu, Constantinescu, Băsescu.

      00
    • @corcodusul: de unde cunoastetz numele meu

      @sorin: da, da, absolut. la aia ma refeream si eu cu “sa stii unde si cui sa te adresezi”.

      Si Educatie Rutiera :) !!! Ca toti vor fi soferi, pietoni sau biciclisti.
      Modul dublu!!!!

      00
    • @Sorin, educație legislativă de bază plus arhitectura statului se invatau intr-o oarecare masura la educatie civica. Eu am prins asa ceva si cu toate astea vad oameni de 30+ ani pe Facebook cu aceleasi pretentii „ca sa faca Xulescu ceva ” Deci despre ce vorbim ? Cand o sa acceptam ca nu e ok sa avem pretentii doar de la stat sa ne bage educatie pe gat cu forta ? pt ca educatia nu e o pastila ca in Matrix, o iei o data si gata esti educat pe viata. E un proces continuu care mai depinde si de individ. Eu spre ex legat de bautura am avut o ruda care era super ok treaza dar la betie iti era urat sa stai pe langa ea. Exemplele din familie pot sa fie si negative.

      00
  7. Eminescu ajută, dar să fie mai multe bancnote decât știe matematica ta să numere.

    00
  8. Ar fi util un guest post de la cineva care a facut scoala in strainatate (scoala primara/liceu) ca sa vedem cum e acolo. Eu am tot auzit variante si idei, dar nu de la niste surse de incredere.

    00
    • Depinde la ce te referi cu „să vedem cum este acolo”. Dacă te întrebi cum se predau lucrurile despre care scrie Vali, sunt unele care se predau (gen de ce nu este bine să bei alcool, cum să coși un nasture, un basic de economie personală), altele le înveți pe propria piele. Nu o să te învețe nimeni de ce nu este frumos să nu fi jegos cu colegii, dar o să constați că nu se mai joacă nimeni cu tine în pauze.

      Vorbesc având experiența de școală primară până la facultate în țările nordice.

      00
    • Depinde de strainatate, dar in UK de exemplu profesorii nu se astepta ca tu ca parinte sa inveti copilul acasa matematica, fizica, etc. Iar tu ca parinte nu te astepti ca ei sa invete copilul la scoala ca nu e bine sa faca ca maimuta la ore.

      00
    • NOU
      #40

      Eu locuiesc de trei ani in Elvetia si tocmai termin un master care are legatura cu invatamantul. Am apucat deja sa fac un stagiu de practica in scoala si pot sa spun ca lucrurile postate de Vali sunt printre primele lucruri pe care le invata un copil la scoala. Mai invata printre altele si cum sa aiba grija si sa respecte mediul inconjurator si natura. Invata sa arunce deseurile selectiv si multe lucruri ce tin de viata de zi cu zi si interactiune sociala. Invata cum sa fie curati, cum e corect sa se spele pe dinti, ca e bine ca in pauza sa manance anumite fructe si legume si sa nu mananca dulciuri pentru ca nu pot sa se spele pe dinti imediat. Li se cultiva gustul pentru frumos, deci chestii din acestea. Lucrurile astea se invata inainte de matematica si alte materii si continua sa fie amintite pe tot parcursul scolaritatii. Nu exista profesori si materii speciale pentru toate acestea. Invatatorul e cel care ii invata/inoculeaza toate aceste lucruri. Scoala incepe aici la 4 ani dar primii ani sunt un fel de gradinita in care fac si un pic de scoala.

      00
    • NOU
      #41

      Si încă ceva ce am observat este ca e mult mai putina retorica vis à vis de părinti de ce fac si ce nu fac cu atât mai mult ca e plin aici de copii de emigranți, copii de părinti care trăiesc din asistenta sociala etc. Mai nou profesorii singura informație pe care o au in mod oficial despre copii este limba materna, adresa si număr de telefon de contact al părinților. Deci in mod oficial ei nu mai au acces la informația ce lucrează mama si ce lucrează tata. Daca sunt probleme si atunci când colaborarea cu părintii nu e eficace pentru ca peste tot sunt tot felul de părinti, tot profesorii, psihologii si toată armata de profesioniști care gravitează in si in jurul școlilor trebuie sa găsească soluții ca de aceea au ei ‘nspe mii de diplome in educație.

      00
  9. Hostibus meis invidia habent, autem valorem meum non habet ?

    00
  10. Pe vremea cand am facut eu scoala existau ore de Lucru Manual (4, 5), Educatie Civica (3, 8, 9, 10) si Dirigentie (1, 2, 6, 7). In clasa a VIII-a, la Anatomie, au fost si cateva ore de invatat despre reproducere, ocazie cu care am facut si un pic de educatie sexuala (profa de Biologie era diriginta clasei).

    Problema nu este ca nu se invata la scoala, ci intreg mediul in care traim nu favorizeaza respectarea unor minime reguli de bun simt. Nu exista modele sanatoase de urmat, nu exista consecinte pentru comportamentul de maimuta.

    In scoala gimnaziala copiii inca respectau profesorii (in mare majoritate), fara sa fie nevoie sa se impuna cu forta. La liceu situatia incepusa sa fie scapata de sub control iar prietenii care au trecut prin scoala la cativa ani dupa imi spuneau ca s-a deteriorat peste tot.

    Situatia a sintentizat-o fiu’meu la 9 ani prin urmatoarea intrebare: „De ce in Germania regulile sunt mai stricte si se aplica tuturor, iar aici nu?” Cateodata simt ca obosesc sa-i explic faptul ca regulile sunt bune si trebuie respectate pentru un trai civilizat, mai ales cand vedem la tot pasul cum sunt incalcate, fara consecinte.

    00
    • Si ce se intampla la dirigentie la noi? Diriga da drumul acasa tuturor, ca deh, intr-o ora mai faci una alta sau daca nu, se discuta de ce ar mai fi nevoie prin clasa si eventual prin scoala, o tabla, un dulap, etc. Copiii bucurosi ca pleaca acasa, parintii bucurosi ca-i stiu acasa, diriga a mai scapat de o ora, toata lumea fericita. Iar peste ani ne punem intrebari. Pe de alta parte degeaba ai ore de genul daca tot ce conteaza dupa 12 ani e media la romana si mate, iar la restul cumparam carti pentru 10 :)

      00
    • referitor la ora de educatie sexuala: ina 7-a (cand faceam anatomie), ne pune profesoara de bio in grupe de fete si baieti si ne explica
      la prima sedinta cu parintii, majoritatea mamelor de fete s-au revoltat impotriva profei, ca de ce le zice ea de mensturatie & stuff
      rezultatul: nu am mai facut ore de educatie sexuala
      (timisoara, liceu ce se credea in top, acum aproape 20 ani)

      00
  11. Apropos de educatia finaciara si limba latina: am sa pun un citat dintr-un mare filosof grec ( Socrate or shit), care face cat 1000 de ore de curs finante-banci-dobanzi-imprumuturi-ipoteci:
    „Quia non habet XXV leus redire non habetis?”

    adica mai pentru pulime : „N-ai 25 de lei , ca n-am bani sa ma-ntorc?”

    00
  12. Pai daca rămân fără cocalari cine ii mai votează pe ăștia de la putere, nu e niciun interes momentan in Romania sa avem o societate civilizată și nici nu cred că a fost vreodată. Te civilizezi vezi ce e pe aici și dacă ești un pic mai deștept pleci din noroi.

    00
  13. la nici o materie, astea-s lucruri normale pe care le inveti si le vezi la parinti, daca te-au facut niste oameni normali. daca nu, ghinion.
    punctul 5: cusutul, asta s-a predat cand faceam „Educatie Tehnologica” in gimnaziu acum 20+ ani.

    00
    • ghinion pentru cine?

      pentru noi, pentru societate, comunitate, planeta, ca doar nu afecteaza pe D-zau.

      hai sa imi mai iau niste minusuri si acuzatii ca-mi plac eugeniile.

      nu vrei ca baietu sau fetita ta sa fie, ca si vaccinarea obligatorie, sterilizarea temporara atunci girezi cu casa. de ramane gravida, cand vrea ea cum vrea ea, si nu-i duce pe copii pana la varsta de adult, pierde batranu casa.
      de aia e si baiatul sterilizat, ca daca nu e, a girat si tat-su casa si o pierde de e cazul.
      ovulul si spermatozoidul, ca sa fie bine.

      mii de copii abandonati anual doar in .ro, pe plan mondial fara numar. hai cu solutia.

      00
    • wow, J. vad ca ai venit tu cu solutia, ce sa mai zic :)))

      00
    • Corect, sunt cateva puncte acolo care se invata (ar trebui sa se invete) pe la lucru manual/educatie tehnologica, insa expresia cu „cei 7 ani de acasa” se refera fix la chestiile pe care trebuie sa le inveti acasa si nu la scoala/gradinita/cresa etc.

      Departe de mine de a lua apararea bugetarilor din sistemul de invatamant (lepre mai mari nici ca exista), dar sunt prea multi care se asteapta ca scoala sa inlocuiasca parintii.

      Si ca un side note, va recomand serialul Rita (netflix) despre o profesoara in danemarca.

      00
  14. NOU
    #57

    Parcă educație civică îi spunea!

    00
  15. Multe de mai sus se invata acasa !! Si asta se numeste educatie !!! E prost parintele care are pretentia ca scoala sa i invete/educe lui copilul in anumite chestii elementare gen unde are voie sa te atinga x sau y, speli pe dinti….. iar “cine te invata sa repari acoperisul sau priza” e bine ca nu te invata nimeni la scoala ca nu e treaba scolii. Asta e o meserie calificata si daca nu ai pregatire pentru asa ceva nu te bagi ca s ar putea sa cazi ca prostul sau sa te curentezi ca prostul si n ar fi ok sa dai vina pe unu de la scoala pt treaba asta

    00
  16. Ba, adevăratul cocalar chiar știe ca, comportându-se ca un animal deranjează pe cei din jur. Știe, vrea și îi place.

    00
    • Îi deranjează pe cei care știe că nu-i pot face nimic.
      Laolaltă, mai vezi câte-o știre cu o beizadea de parlamentar sau așa ceva, fiind bătut. Că anchete, că investigare, ambii tot acolo se întâlnesc după ce se termină așa-zisul scandal.

      00
    • Nu stie ca deranjeaza, ci crede ca impresioneaza: „Uite ce urat se uita fraierii aia la mine, mancatzas, ca am venit cu masina pe plaja, ii mananca invidia, le-am dat boala la ficat pa invidie fraitoru’ meu, pai neam de neamu’ lor nu face de-astea!”.

      00
  17. Ar fi foarte bine venite lucrurile astea la scoala.

    Eu am un exemplu negativ in familie. A mea nu stia e e aia ciclu pana nu ia venit efectiv. S-a speriat s-a cacat pe ea pentru ca nu stia ce se intampla. Va dati seama un copil de 12 ani care sangereaza dintr-o data :) ce surpriza.

    Cand ia spus tata socru lu mama soacra daca a vorbit despre….raspunsul a fost: „Lasa ca nu trebuie sa stie ea” …. pam pam pam facepalm. Parintii astia exista :)

    00
  18. Unele nu le înveți niciodată. Eu am 35 de ani și nu știu ce e un sterilet. Când sunt lacune grave , nu poți recupera.

    Cunosc bărbați căsătoriți care nu știu că femeia face pipi prin alt orificiu decât cel pt venirea copilului…

    00
  19. 2,3. Religie
    4. Educație tehnologica
    5. Educație manuala
    6,7. Educație sanitara
    8, 9, 10. Educație civica+ religie

    Acum nu știu cum o fi pentru alții, insa eu care am făcut scoala primara și generală în anii 90, am făcut cam toate astea.
    La religie după ce se citea lectia, se explica morala, nu ardea nimeni nicăieri, nu te traznea de sus samd…in manual aveam niște texte scurte, despre sărbătorile principale și diverse povestioare. Da na, poate am avut eu noroc de profesori buni. Am avut preotul de la biserica din Giulesti și după un tip care de abia terminase facultatea.
    La educație manuala am cusut o gramadă de cartonase d’alea, nasturi, peticele, am croșetat etc
    La educație tehnologica am făcut cu un nene care zici ca era decupat din pozele cu vizitele lui Ceaușescu. Am învățat d’alea cu bătut cuie, tăiat geamuri, tăiat cu bomfaierul etc. Mă rog, bineînțeles ca băieții erau mai băgați în seama, dar nu aia e ideea. Înainte existau și acele ore unde se învață cum să repari diverse electrice…
    La educație civica, deși făceam cu diriga, pe care nu o suportam, discutam chestii de buna purtare în societate etc
    Singura materie pe care nu am făcut-o a fost educația sanitara, insa a fost pe vremuri, existând inclusiv manual, dar și o mica trusa obligatorie, cu săpun prosop și periuța de dinți. Am avut și eu, însă doar la grădiniță și în primară.
    Dar da, sistemul ala vechi era prost și nașpa.
    Uniforma, care în opinia mea te învăța că într-un loc anume trebuie sa porți o chestie anume și nu ce te taie capul, pentru ca aia e, în societate exista reguli, la fel era proastă, ca vezi doamne era comunista, deși într-o gramada de alte tari e nelipsită. Acum după ce copii au fost lasati „sa se exprime”, se mira unii și alții cum de se vine la interviu in pantaloni scurți.
    Se pare ca materiile care au dispărut sau au fost lăsate la urmă pentru a fi înlocuite cu bălării moderne, erau nu doar necesare dar și logice dpdv al dezvoltării.
    N-or fi fost ele perfecte, insa pana ună alta, după eliminarea lor, oamenii se comporta din ce în ce mai nasol.

    00
    • În timpul școlii: Pământul e rotund, microbii și virusurile există, limba română se trage din limba latină, „mi-au și miau” nu sunt același lucru, etc.

      După școală: Pământul e plat, nu există guvid19, limba latină e un dialect dacic, „d c zici k nuntzelegi”, etc.

      Aș zice că nu școala e problema.

      00
  20. Sistemul de invatamant nu e de-ajuns. Trebuie sustinut atat de institutiile statului cat si de media.

    Cand ai mizerii de dosare clasate sau nici incepute dupa 20-30 de ani, cand ai emisiuni ale lui Capatos/Maruta/Cel mai prost din curtea scolii cand ai revelioane cu toti manelistii, cand se promoveaza prostia peste tot, cand ai interlopi in combinatie cu toti de la putere, parca materia de la scoala e cea mai mica problema.

    00
    • Pai si de ce s-ar vrea asa ceva? Un bobor cu mintea îmbâcsită de nimicuri va pierde direcția bună. Ma rog, asta deja s-a întâmplat.

      00
  21. in mod normal, acasa. fiica-mea are mai bine de 1 an de cand se spala singura in zonele intime, pentru ca nici mami nici tati nu au ce cauta acolo. si a functionat

  22. E tare aia cu „pastreaza-ti hainele pe tine cand te joci cu prietenii”.
    In copilarie, cred ca toti am trecut prin faza cu „daca mi-o arati tu, ti-o arat si eu” cu prieteni de sex opus.

    00
    • Nope… Si am fost singura fată dintr-un grup de vreo șase băieți.

      00
    • @Ioana din 6 nu a vrut niciunul sa ți-o vadă ție? Off. Zi lu zoso să-ți dea emailul meu să-mi trimiți mie să te simți și tu copil

      00
    • Da ba iote ce anormal, aparent 3 persoane considera ca e nasol ca nu i-am văzut putzulica niciunui prieten din copilărie și ca noi eram ocupați sa jucam v-ați-ascunselea, leapșa, fotbal etc…
      Daca zic și ca m-am ftut prima data la 18 ani cred ca imi iau ban pe aici…

      00
    • In ziua de azi, daca trimiti poze pe mail, iti iei ban de oriunde :).

      In copilaria mea a anilor ’90, singurul lucru nasol a fost ca masturbarea nu a dus la alungirea membrului la marimea dorita, dar macar nu am orbit :)

      00
    • Ioana făceam aluzie că ești urâtă

      00
  23. „Suntem lideri la natalitatea minoră. ”

    Nope. Marea Britanie e pe locul 1.

    00
    • Adolescenții și tinerii de acolo, în special ele, mi se par cu vreo 3 clase sub ce avem în România.
      Nici astea din Franta nu sunt vreo strălucire. Sunt mai puțin vulgare dar tot urlă pe strada de parca ar fi la mă-sa în casă.

      00
    • Blestemul romanesc. La nimic nu putem sa fim primii :(

      Stai sa caut la cazurile de tuberculoza, poate nu e totul pierdut…

      00
  24. Sa te stergi la cur, sa bei, sa futi, sa manci, sa mai ce ? Hai sa nu exageram. Multi confundati scoala cu educatia. Scoala poti sa o consideri un vagon din trenul educatiei. Educatia e mult mai mult decat scoala, teoretic cea mai buna educatie e cea care ti-o insusesti singur dar asta e o alta poveste. Scoala e doar de transfer de cunostiinte si poate te mai disciplineaza si cam atat.

    00
  25. In mod normal la dirigentie ar trebui sa se invete, dar daca ai dirigentele de mate, info, romana, engleza, poti sa fii sigur ca numai dirigentie nu faci.

    00
  26. Asta-i psihologia inversa pentru a face fix ce-i interzis.

    00
  27. Presupui că profesorii și cei care decid ce se învață prin școlile din România sunt complet diferiți față cei pe care i-ai enumerat cu liniuță, și complet străini de toate „obiceiurile” acelea? Să nu uităm că și ăia au fost educați în același sistem și că au fost botezați la rândul lor în lăturile corupției și delăsării.

    00
  28. hmmm… deci daca o atinge ta-su pe ici pe colo e ok.

    in acelasi timp, cand o avea copii, nu are voie sa ii atinga.

    00
  29. La categoria cocalari ne depaseste tineretul englez. Oriunde am dat de ei in concedii erau orbi de beti/drogati, urlete, injuraturi… indiferent de ora

    00
    • Tineretul englez, pe care îl văd eu, după 6 ani de locuit în Marea Britanie (Londra plus alte două orașe), l-am înțeles așa:
      – au drepturi și își pot teroriza părinții fără frică de ei
      – se distrează și fac tâmpenii specifice vârstei (pot sări calul mai mult – vezi mai jos -deoarece părinții nu au foarte multe modalități de a-i controla)
      – au acces ușor la droguri
      – băutul peste măsură și hainele foarte sexy/vulgare sunt ceva normal, asociate cu distracția de weekend / vacanță
      În schimb, aceeași tineri englezi:
      – poartă uniformă la școală și în general sunt foarte disciplinați atunci când sunt în uniformă (în drum spre și dinspre școală)
      – lucrează de la 16 ani – contract legal (o chestie faină a fost să văd un puști de 14 ani din cartierul meu care împărțea fluturași de promovare pentru serviciile sale – să tundă iarba, aducă ziarul, laptele etc. pentru a strânge bani să-și cumpere bicicletă – pe fluturaș era trecut numele/nr de telefon al părintelui)
      – plătesc chirie părinților sau contribuie la cheltuieli imediat ce se angajează
      – nu sunt gălăgioși și distructivi
      – violul nu face parte din cultura lor
      – răspund în fața legii și Poliția se ocupă de infracțiunile minorilor (de ex. un copil de 7 ani a spart lucruri din casă și a amenințat părinții cu un cuțit, Poliția a fost chemată și copilul reținut)

      00
  30. Ce inseamna „din când în când” la dus?? :-D
    1 luna? 1 semestru?

    00
  31. Și stilul ar trebui să se învețe la școală. Privește și plângi, Zoso! Învață ce este acela stil și eleganță!
    Așa arată cu adevărat o contesă! :)
    https://youtu.be/yHP_FLQYObU

    00
  32. 1, 2, 3, 9, 10 – Educație civică & Dirigenție
    4, 5 – Atelier/Educație tehnologică
    6, 7, 8 – Educație sanitară
    Pe vremea mea am făcut aceste ore.
    Educația sanitară ne-a fost ținută de asistenta școlii în cadrul orelor de dirigenție.
    Țin minte c-am primit pasta de dinți Cristal.

    00
  33. Latina: futis ne futis tempul pulis ireparabile fugit

    00
  34. „Dar hei, cine știe cuvinte în latină?” – Vali, chiar crezi că ăia care bat, fură, violează, fac tot felul de nenorociri și se comportă ca niște jeguri știu ceva – orice – despre limba latină? LOL

    „Educație socială” – clasele 5-8, o oră pe săptămână – ar trebui să-ți dea o idee despre cum să funcționezi în societate. În practică, nu cred că se întâmplă asta.
    „Religie” – clasele 5-8, o oră pe săptămână – ar trebui să te facă mai moral, mai tolerant. În practică, nu cred că se întâmplă asta.

    Concluzia: „Elemente de limbă latină și cultură romanică” – clasa a 7-a, o oră pe săptămână e de vină. Eliminați materia asta și totul va fi bine.

    00
  35. La ce scoala inveti sa nu dormi pe banda 2? Ca la aia de soferi clar nu.

    00
  36. Man ești sigur că vrei să lași asta pe mâna sistemului școlar românesc? Așa am lăsat și limba română iar acum 50% din populație e analfabetă funcțional.

    00
  37. desi youtube te poate invata sa repari o priza..
    n-ar trebui sa o faci daca nu ai o calificare in domeniu sau macar daca nu esti supravegheat atent de un calificat.
    n-ar trebui sa te joci cu gazul si cu electricitatea si probabil nici cu apa (macar aici e doar cu pagube materiale).

    00
  38. nici daca Romania e cucerita de o tara cu influente civilizatoare in anul asta, nu la anul, ci acum, si sa ii inlocuiasca cu oameni de-ai lor pe toti din politica, politie, conducerea scolilor si spitatelor si restul functiilor publice, noi nici in 20 -30 ani nu am fi in rand cu normalul din Vest. Noi tot am fi in urma cu cateva decenii

    00
  39. E păcat să promovăm clasicul „ori-ori”, când de fapt la școală este loc și de latină, și de fracții, și de educație financiară, sexuală sau pentru alte abilități independente. :) Pe de altă parte am ridicat școala pe un piedestal și vrem de la ea soluțiile perfecte într-o societate imperfectă, zic să nu mai fim ipocriți. Dacă sunteți pasionați de subiect, căutați la voi în bătătură organizații care lucrează pe aceste domenii și centre de tineret și susțineți-le activitățile! :)

    00
  40. Asta în teorie sună bine, foarte bine chiar.

    Faptul că părinților le e lene să fie părinți nu înseamnă că trebuie să ducem copiii la stat lunea și să-i luăm vinerea, iar ei să-i educe să fie buni cetățeni obedienți și plătitori de impozite care să poată fi furate fără să se plângă nimeni.

    În SUA a fost dezbatere acum 100 de ani când au început să apară școlile de stat, pe ideea că acolo programa școlară o hotărăște statul și părinții n-au ce comenta. Pe de-altă parte, mulți părinți erau analfabeți deci nu era ca și cum puteau decidea cine știe ce.

    Ce vreau să zic e că asta e o putere și responsabilitate foarte, foarte mare, să ai control total asupra viitoarei generații a unei țări, avem exemplul lui Hitler cu Hitler Jugend. Majoritatea celor care au ajuns carne de tun nemțească în WW2 au fost educați intenționat așa cu 10 ani înainte când Hitler știa că o să aibă nevoie de soldați obedienți. Comuniștii n-au băgat pe gât zeci de ani propaganda cu omul nou, după care tragem ponoasele și azi?

    00
  41. internetul ii invata.

    00
  42. România, țara in care se cere ca in gimnaziu sa se scoată limba latină, sa fie înlocuită cu ore de spălat pe dinți.
    România, acesta țară despre care nostalgicii spun ca „varfurile noastre umileau profesorii străini”.
    Avem cel mai mic IQ mediu din UE, dar hei, să inlocuim cele 2 ore amărâte de latină pe săptămână cu ore de spalat pe picioare.
    E mai mult decât trist.
    Nu pretind că sunt deștept, dar ușor-ușor am sa incep sa ma simt singur printre atâția proști, rezultatul sistemului de educație. :(

    00
    • In familie. Școala nu suplinește familia. Părinții aia care nu știu să-și educe copiii, au fost la rândul lor copii needucați. Tocmai pentru că tindem să scădem calitatea învățământului, a actului educațional avem astfel de părinți și astfel de copii.
      „Cine n-are de lucru, își face”. Adulții ăștia de azi care nu știu să se șteargă la fund singuri, d-apoi să-și învețe proprii copii, nu ajungeau în halul ăsta dacă școala era școală.
      Nu-ți trimit copiii la școală să învețe să se spele sau sa se șteargă niciunde, asta o fac eu acasa. Treaba scolii este să-i ofere o bază elevului, din domenii cât mai diverse, astfel încât, având baza, să-și poată diversifica sau aprofunda cunoștințele. Și dacă nu știe de-acasă, va învăța singur cum sa se spele la toate alea, cum sa fie om, cum sa se poarte în familie și în lume.
      Am exemple de copii din satul natal, mulți, pe care școala i-a scos din balegarul vacilor părinților lor. Cu latina, cu ecuații și cu integrale, cu istorie, cu lucru manual și cultură civică, chimie, fizica, literatura și gramatică, toate materiile alea pe care din păcate mulți le consideră azi inutile, de cele mai multe ori pentru că habar n-au de ele.

      00
  43. cosi un tricou daca esti sarac. nevoia te invata. mie nici nu mi-ar trece prin cap sa-mi cos un tricou :)))

    00
  44. Oglinda societatii e in cei pe care o conduc si cu asta am spus tot. Cel mai bine, s-a observat in ultimele luni, cat de mult le pasa unor romanasi mioritici de aceasta pandemie, de aici si nivelul de educatie. Egoisti… Aceeasi tara in care, caricaturi umane precum Vulpita si Viorel, fac rating bun si in care nu mai poti avea o parere proprie si trebuie sa urmezi turma sau unde educatia sexuala inca e un subiect tabu sau unde cei de la Garda de Mediu sunt mana in mana cu taietorii de lemne sau unde masina iti confera ”statut” social etc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube