Imobiliare: Olanda și Elveția

Olanda are o abordare interesantă pentru casele goale:

Currently, home owners are obliged to register with the city if their building is empty for more than six months. Under 2016 legislation, the council has powers to order landlords of office buildings and homes to take a tenant if a building is empty for more than 12 months – under threat of a €7,500 penalty.

The city can also then determine the maximum rent. (sursa)

E casă de locuit sau casă de vacanță? De ce o ții goală? Că nu cere de mâncare? Uite, un 7.500€, să vezi că cere. Atât de simplu e să rezolvi un pic din criza imobiliară.

Statul elvețian va limita temperatura maximă până la care cetățenii confederației își vor putea încălzi locuințele cu gaze naturale la iarnă, în caz de criză energetică gravă, la cel mult 19 grade, iar cei care vor depăși această limită vor risca nu doar amenzi usturătoare, ci chiar condamnări penale cu închisoarea. (sursa)

E doar în caz de criză energetică, dar oricum, e o idee nemaiauzită. Credeți că s-a protestat pe tema asta sau lumea a înțeles că e ceva normal să tragă toți spre o societate civilizată și că tehnica “mie nu-mi pasă de nimeni decât de mine” nu duce la ceva bun?

 

 

imobiliare-2022-09

 

 

Și ceva simplu și cu bun gust:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

216 comentarii

  1. si in spania exista o taxa ce se aplica de la a2a casa daca o tii nelocuita, dar nu e penalizare, e un fel de impozit pe care l ar fi incasat agentia fiscala, daca ai fi inchiriat apartamentul…

    00
    • Asa e si in Olanda. Orice casa care nu e resedinta primara si nu e data in chirie are un impozit de approx 1,15%/an. Si la ei valoarea cadastrala de actualizata anual.

      00
  2. Băi, eu zic să o naționalizeze direct, ce să ne mai complicăm?

    Plăteşti impozit pe ea, hai, pot să accept o plată suplimentară în lunile reci dacă o ții neîncălzită şi asta afectează pe cei din jur. Mai mult de atât = mizerie cu iz comunist, indiferent cum ai împacheta-o.

    Mi se pare trist că priveşti admirativ la abordarea asta.

    00
    • adyzah, privește-o din perspectiva „societate”. nu doar din a ta, proprietar. că nu ești singur pe lume. sau în oraș. sau pe strada ta.

    • Ai locuinte goale cumva? Din partea mea as tripla taxa aia, 7500 e cam putin

      00
    • @zoso, iti amintesti in primele zile ale Recensamantului 2022 cum toti de la Tomozei, la Magda, Piperea, Constantinescu, Capsali, etc, o bagau pe aia…ca, proprietatile/casele nelocuite si in proprietate, vrea statul sa le de-a refugiatilor sau negrilor?

      00
    • „de-a”?

    • Si mie mis e pare ca Vali devine din ce in ce mai comunist pe zi ce trece din pacate. Dude, e proprietatea mea, am platit bani pe ea si platesc impozit, pot sa o tin si goala daca vrea muschiul meu. Ce urmeaza, daca nu merg des cu masina sa vina statul sa ma oblige sa o inchiriez la altii? Sau faca mi-am luat nevasta trofeu dar nu ma ajuta sausage-ul sa o tuf cel putin o data pe saptamana trebuie declarata bun public si data si la alti doritori?

      Wtf is wrong with you?

      00
    • @Nicu, indiferent de răspuns, ar fi doar două litere, dar nu mă obosesc pentru întrebări tâmpite

      @vali, nu te supăra, aveți două mașini în familie? Cât nu folosiți una, pot să o dai, te rog, statului? EL, STATUL va ști să o folosească spre binele comunității! Sculele tale din beci: pot să vin să mă servesc cu o bormașină? Că aș cam avea nevoie. Cât timp nu ne f..em nevestele, crezi că ar fi o idee bună să ajutăm societatea?

      Repet, că nu știu ce e cu mulți dintre voi. Cât timp ai cumpărat ceva cu bani făcuți legal, este al tău. Impozite, da, ceva suplimentar în cazuri excepționale (cum am scris mai sus) da/poate. Altceva, nu!

      Închei cu un clasic (încă) în viață: ”Proprietatea e un moft!”

      00
    • @xtz, lol, zici că suntem conectați mental :)

      00
    • @adyzah te-ai obosit deja. Multa sanatate!

      00
    • cât costă o bormașină versus cât costă o casă.
      poți trăi fără o bormașină?
      poți trăi pe străzi?

      e mai ușor să mă acuzi de comunism decât să te uiți în jur? este.

    • „Cât timp ai cumpărat ceva cu bani făcuți legal, este al tău.”
      deci poti cumpara droguri, arme etc cu bani facuti legal ?

      10
    • De-a berbeleacul

      00
    • Ia uite-l și pe @vlad, contorsionistul ideilor… Ultima oară chestiile alea, ele însele erau ilegale, dar, nah, dacă trebuie să dăm replica, de ce nu?

      00
    • @vali, continuand pe sistemul acesta, peste cativa ani poate ajungem la concluzia ca cei care au 1-2 camere nelocuite ar putea sa le inchirieze cuiva. Ca doar tot stau nefolosite si avem o criza a locuintelor.

      Si daca tot ne gandim la saracii oameni care nu au unde locui, haide sa analizam prima data cate cladiri neutilizate are statul si sa vedem cum pot fi transformate in locuinte. Si aici nu ma refer neaparat la Romania, pentru ca sunt convins ca si in Olanda sunt o multime de cladiri detinute de stat utilizate in procent mai mic de 50%.

      00
    • Indiferent ce ati spune, genul asta de abordare este opusul liberalismului economic. De ce sa ne oprim la proprietate? Eu zic sa mergem mai departe (nu la masina, scule si femeie cum s-a mai zis). Direct la bani. Ai bani pusi deoparte, ii tii la banca si nu faci nimic cu ei? Daca nu cumperi prdouse care sa sustina economia, ca traiesti intr-o societate si trebuie sa sustii societatea, noi iti punem o taxa de solidaritate. Astfel, fie vrei sa iti folosesti banii fie platesti. Dar nu e comunism, e pentru binele comun.

      00
    • Prin acțiuni din acestea statul nu reușește nimic. Apartamentele vor sta goale, nici olandezi nu sunt proști…va fi locuința soției, a copilului, etc. Apartamentele care vor trebui să le închiriezi la un preț maxim se vor degrada – niciun proprietar (mic) nu va investi absolut nimic. Chiar dacă se strică și ar fi obligat prin lege sa repare, va întârzia orice reparație la max.

      Nu, comunismul ascuns sub pătura unei “societăți civilizate” nu funcționează.

      Btw. Comunismul acesta pe vâre Vali îl tot propagă pe blogul său nu a funcționat nici in Berlin acum doi ani.

      Nicio persoană privată sau firmă nu este de vină pentru “criza imobiliarelor”. Orașele și politicieni sunt de vină pentru ca fie au privatizat zeci de mii de locuințe fie nu au construit destule locuințe sociale. Partea nasoală este când crezi ca ți se cuvine să locuiești in centrul Amsterdamului sau al Berlinului cu chirii de pomană.

      Da, este ușor sa deci populist și sa dai vina pe chiaburii care își permit să facă petreceri capitaliste cu Pepsi și Blugi in locuințele de vacanță….

      00
    • Nu cred că e comunism dacă ești impozitat/taxat extra pe o casă pe care o ții goală. E taxă de lux. În America plătești procent din valoarea casei impozit pe an (property tax). În New Jersey, de exemplu, plătești 2.49% pe an (adică vreo $5,419 la o casă de $217k) . Dacă ai fi obligat să plătești 1-2% din valoare ca impozit ai fi mult mai motivat să-l închiriezi și să nu mai colecționezi imobile ca și „investiție”.

      00
    • Partea distractiva ca aceasi oameni care sunt pentru proprietatea privata cand e vb de a doua masina si casa sunt si impotriva privatizarilor, impotriva descentralizarii, vor educatie de stat, vor sa plateasca statul subventiile de caldura, transport.

      Contractul nescris e ca orasul construieste infrastructura pentru N familii, o familie cu o locuinta. Familia lucreaza si plateste taxe care se intorc in infrastructura. Daca jumate de oras e nelocuit, orasul ala nu mai are o infrastructura functionala ca nu mai are cu ce. Si pleaca si cealalta jumatate.

      00
    • A omis un alt exemplu superb: ala in care , in Franta, chiriasul nu plateste nimic, dar nu il poti evacua intre 1 noiembrie si 31 martie, ca e frig afara, si tu chiar daca ai muncit pentru casa aia, a hotarat statul ca sta ala gratis, ca e mai egalitarist asa.

      00
    • istetule, si acum chestia asta e ilegala

      vrei doar legi care iti convin tie

      00
    • @alexnicolae adica tu propui o legare de glie in versiunea moderna, musai sa lucrezi in UAT unde ai domiciliul/resedinta.

      La iobageala tovarasi !

      Cum spunea cineva mai sus, sunt derapaje urate cu iz de comunism. Tine tu un batran cu boli respiratorii si cardiace la sub 19 grade ca-i va fi tare bine. Sau un copil cu pneumonie. Ati uitat cat era mortalitatea perinatala in romania inainte de 89 ? Chestii gandite pe genunchi de politruci.

      00
    • @xtz, adizah, ion, andrei G:
      Cum zicea cineva mai jos, Olanda si Elvetia sunt printre cele mai bogate tari din europa. Nu ajungi bogat cu sfaturi de la saraci.

      Propretarilor, voi in stirea asta ati presupus automat ca sunteti cei afectati – proprietarii care au de platit taxe. Nicio secunda nu v-ati gandit ca defapt sunteti cei care vreti sa locuiti intr-un loc decent dar nu puteti, ca a venit Blackstone si a cumparat 1700 de apartamente in 2 ani si le tine goale ca sa creasca artificial pretul.

      00
    • @Luxian, amesteci lucrurile intre ele. Este o diferenta intra taxa pe proprietate si taxa pe spatiul neinchiriat, care se adauga suplimentar la taxa pe proprietate.

      00
    • „Băi, eu zic să o naționalizeze direct, ce să ne mai complicăm?”

      Ah, argumentul de tip slippery slope.

      Știi cum sună asta, e ca aia cu „dacă azi permitem căsătoriile între homosexuali, păi hai să legalizăm și căsătoriile cu animale, și pedofilia, și incestul, și… ce să ne mai complicăm?”

      La fel și argumentul cu împrumutarea nevestii.

      Societatea umană e complicată, de aia ne complicăm. Tot ce facem se plasează undeva de-a lungul unui spectru.

      Proprietatea nu e un moft dar toate țările de pe lumea astea au impozite pe proprietatea ta, care sunt puse după multe reguli complicate. Unele au sens în anumite țări care se confruntă cu o acută criză de locuințe.

      00
    • Bai daca ar fi criza de bormasini, daca s-ar inchide santiere si fabrici din cauza lipsei de bormasini, daca ar fi bormasinile o resursa sever limitata atunci clar ar trebui sa le inregistrezi ca pe masini si ai plati super impozit pe bormasina care sta nefolosita in timp ce economia sufera. Asa e si cu casele, mai ales in tari care depind de imigranti calificati, cand nu mai poti atrage doctori si ingineri ca nu ai case sufera toata lumea.

      00
    • Nu poate să o naționalizeze că nu e legal și nu e moral. Poate în schimb să îți crească taxele, că e și legal și moral.

      Problema se pune foarte simplu: societatea în care există oamenii ăia e una în care e plăcut să trăiești, din mai multe motive. Unul din ele e faptul că dezvoltarea în domeniul construcțiilor e strict controlată din toate punctele de vedere – cât, când și unde se poate construi, la ce nivel de calitate, cum ar trebui să arate etc. Lucrul ăsta duce la o ofertă scăzută de spații de locuit, dar și la o cerere crescută, fiind un loc în care e plăcut să trăiești.

      Tu te plângi acum că statul nu acceptă atitudinea ta de ”e banii mei boss, fac ce vreau cu ei”. Dar dacă ar accepta-o n-ar mai exista condițiile ca societatea respectivă să arate cum arată în momentul ăsta și probabil ar arăta mai mult ca România. România însă există acum, precum și libera circulație între Olanda și România. Dacă preferi o societate ca România, ești liber să îți vinzi apartamentele din Amsterdam și să cumperi unele în București – așa funcționează piața liberă.

      00
    • Cred ca putem arunca o privire peste Ocean, la cum arata USA: vrem sa ajungem ca acolo, ca oamenii sa nu-si mai permita sa locuiasca? E tara libertatilor, dar parca n-as vrea acolo.

      Pe de alta parte nici n-as vrea sa-mi impuna statul sa primesc in locuinta chiriasi, doar pentru ca am spatiu. Trebuie un echilibru: daca discrepanta intre piata chiriilor sau imobiliarelor e mult mai mare decat ce poate patura medie sa faca atunci da, cu orice risc din poprietarilor de imobile, statul trebuie sa intervina.

      Alternativa este revolutia: eu care n-am nimic de pierdut, ca n-am un acoperis deasupra capului, vin si-ti dau tie, proprietar, in cap, fara remuscari.

      00
    • @vali, nu „acuz”, că nu-s vreo instanță morală superioară, plus că nu ne ştim, empatic vorbind între tine şi doamna de la care iau gogoşari nu-i nici o diferență pentru mine. Ea nu are blog. Am zis doar că mi se pare trist că un om de 40+ care a prins comunismul şi care a citit şi auzit chestii, consideră că aia e o idee bună.

      @alții, reglarea pieței se face umblând la impozite, celebrul impozit pe lux, nu luând cu japca proprietățile oamenilor.

      00
    • Ia uită-te cine zice prima dată de luat cu japca proprietățile oamenilor.

      Tu. Tu zici asta, pe sistemul slippery slope. Nimeni până la tine nu a luat în considerare chestia asta ca o posibilitate reală.

      00
    • @Giani err…

      „the council has powers to order landlords of office buildings and homes to take a tenant if a building is empty for more than 12 months”

      00
    • ”..under threat of a €7,500 penalty”

      Adică poți să nu faci ce zic ei dacă plătești.
      Și chiar dacă ai face ce zic ei, tot nu înseamnă că cineva ți-a luat proprietatea ci doar că ți-a limitat un drept legat de proprietate, lucru destul de normal din punct de vedere legal și moral în societate.

      00
    • O mare diferență între comunism și socialism, Adyzah.

      Și da, e oarecum ok pe la 40 sa ajungi socialist.

      00
    • @ion legat de „Ai bani pusi deoparte, […] noi iti punem o taxa de solidaritate”
      Asta exista deja in tarile civilizate. Se numeste „capital tax”.

      @adyzah: am un comentariu in moderare, da un refresh mai tarziu

      00
    • Subiectul asta cu casele si controlatul lor este peste tot insa pleaca de la o premisa incorecta – „oricine vrea trebuie sa aiba acces la o casa intr-un oras mare” – practic asta este problema care trebuie rezolvata si asta doar pe spatele proprietarilor

      Exista cazare mai ieftina la o ora de orasul ala mare, doar ca trebuie sa faci o ora dus si una intors si asta e schimbul – bani vs timp. Nu, nu trebuie sa stam toti in oras, in centrul lui si asta e esenta care e evitata din orice discutie – avem nevoie de un acoperis deasupra capului insa nu este musai sa fie exact unde vrem noi.

      00
    • Daca exista un deficit de locuinte intr-o anumita zona, tu ca stat de ce nu te apuci sa construiesti locuinte noi? Poate nu chiar in centrul orasului, dar poti fara probleme sa construiesti un cartier la periferie si sa-l legi de centru cu 1-2 linii de autobuz.

      00
    • @Andrei: problema aici e că există investitori care cumpără proprietăți și apoi le țin goale. Construitul în altă zonă doar ar transfera problema asta în zona respectivă. Și peste 2-3-4 ani vom discuta că de ce statul nu construiește ÎNCĂ un cartier, pe lângă ăla construit acum 2 ani și în care x% din proprietăți sunt goale.

      00
    • @Giani, mă scuzi că am răspuns așa târziu, am fost până jos la bancomat să scot 7500 EUR. Păi ce pana mea, cine are două apartamente(*) probabil că are și bani să plătească amenda stabilită de onorabilul council. O zici de parcă ar fi un mizilic, pe când ei îți forțează practic mâna.

      * – nu că aș avea :( ca să stea liniștit și Nicu

      00
    • Tovarăși! Știți cum au fost reclădite casele din RDG? Nu prin supraimpozite, taxe și pedepse.

      Cei ce au investit in case in fostul RDG aveau avantaje la taxare. Toate (absolut toate) investițiile in case in fostul RDG și renovarea lor puteau fi deduse ultrarapid de la impozite. Cuvântul cheie este incentives ptr proprietari și nu furatul caselor. A funcționat perfect cu fostul RDG!

      Investițiile chiaburilor in casele lor goale si închirierea lor trebuie să merite. Dacă pot sa deduc mai mult de la impozite, dacă taxele pe închiriere nu ar fi de 50% si progresive, dacă as putea deduce mai repede anumite investiții…. Atunci, atunci ar merita.

      Știți ca dacă eu as avea o locuință in PrenzlauerBerg/Berlin nu am voie să pun fainantă in baie până in tavan? După comuniști de aici de unde stau eu asta ar însemna o renovare “de lux” si tovarăși: luxul in baie duce la decandență si creșterea chiriilor. Fuck toți comuniști…

      Dacă un chiriaș rău plătitor, rău voitor ar putea fi dat afara din locuință fără ani de procese si costuri imense, atunci as închiria si la oameni cu venituri mai mici. La ora actuală cer dovada salariului pe ultimul an, control la baza de date a plătitorilor si o hartie de la ultimi doi proprietari la care au stat ca nu au datori sau au făcut probleme. Salariul trebuie sa fie de cel puțin 3x mai mare decât chiria cu costurile aferente. Cu legislația actuală oameni fără un venit foarte bun nu vor locui in centru.

      In acest Blog se mira toți ce prosti sunt unii care închiriază mașini fără sa controleze firmele de închiriat la sânge? Și eu sa dau ceva ce costa 250k – 300k in chirie la unu’ care nu va plăti si nici nu va putea fi dat afara din locuință? Sa se mute la stat!

      Deci mai puțin comunism, schimbat legile ceva mai in favoarea celor ce plătesc impozite si muncesc, nu a celor care stau cu mâna întinsa sa primească si sa li se dea..,

      00
    • cine are două apartamente(*) probabil că are și bani să plătească amenda stabilită de onorabilul council – nu e musai

      problema e aiurea la al 2lea apt. Ca 2 apartamente nu inseamna 100. Dar, are sens. Pentru ca daca eu fac hoarding de apartamente pot dicta pretul lor. Ca e o resursa mega limitata. Asa ca muie lor

      00
    • @Giani Mucea, construitul in alta zona nu ar transfera nici o problema.
      Sunt case detinute de stat, care poate sa impuna ce conditii considera necesare pentru binele populatiei. Adica poate sa le ofere permanent in chirie, la un tarif standard. Nu trebuie sa le vanda marilor fonduri de investitii internationale.

      00
    • Cred ca multi nu va dati seama ca daca spui ca anumite parti din capitalism nu iti plac nu inseamna ca iti place comunismul sau ca a vrea mai multa protectie sociale e ca si cand ai vrea sa se intoarca inapoi Ceausescu.

      Traim in societate. Nu e doar dreptul tau la proprietate, e si dreptul celorlalti de a vedea cerul, de a vedea o apa, o padure, de a fi aproape de o scoala, de un spital etc. OK, e proprietatea ta, dar trebuie sa respecti niste reguli daca vrei sa o folosesti. Ca-s mai bune sau mai proaste, asta o sa decida timpul.

      Mai e un aspect, al resurselor. Ca sa faci o casa trebuie niste resurse, ca sa faci resurse trebuie sa poluezi, cand poluezi scazi obiectiv din calitatea vietii atat pe generatii de acum inainte si asta doar ca sa ti-o imbunatatesti subiectiv pe a ta.

      00
    • @adyzah: o fi prea scump și o fi o metodă de a forța oamenii (adică e sigur o metodă de a forța oamenii, cum sunt multe taxe și amenzi) dar nu e naționalizare sau confiscarea proprietății.

      @Andrei: ah, înțeleg confuzia: Olanda e o țară capitalistă, deci din câte știu eu statul nu are locuințe în proprietate. Majoritatea construcțiilor sunt făcute de dezvoltatori și cumpărate de investitori.

      Acum o să zici probabil că statul poate bloca investitorii de la a cumpăra locuințe noi – de acord și am senzația că o și face, în anumite zone și în anumite limite. Asta rezolvă niște probleme, dar nu pe toate, că nu vor da liber la construcție oricum iar cererea e enormă. Deci trebuiesc găsite alte soluții, iar una din ele e chestia asta prin care opresc marii investitori din a-și folosi poziția pentru a influența prețul.

      Acum eu înțeleg că în România totul e despre business și cu cât o companie poate să-și folosească banii sau puterea mai mult pentru a câștiga și mai mulți bani, chiar dacă asta fute populația – cu atât mai bine. Crede-mă, nici în Olanda nu e extrem de diferit. Dar în cazul ăsta criza e atât de mare încât nu mai merge. E ok, să nu le plângem de milă, va trece și perioada asta și vor avea liber la exploatat orice portiță în continuare.

      00
    • @Giani Mucea, incerc sa explic din nou. Nu este nevoie ca statul sa interzica achizitia de locuinte de catre un investitor. Daca se constata ca exista un deficit de locuinte, in loc sa oblige proprietarii existenti sa-si inchirieze casele, statul poate sa inceapa un program de constructii de locuinte sociale noi. Undeva, pe un teren la periferia orasului, poate sa construiasca cateva mii/zeci de mii de locuinte.
      Iar aceste locuinte pot fi inchiriate catre cei care nu gasesc/nu isi permit o casa in centrul orasului.

      00
    • Si ce-ti zic eu e că se construiește deja, dar din diferite motive se construiește insuficient și nu sunt perspective să ajungă să fie suficient în viitorul apropiat sau mediu. Deci e nevoie și de altceva.

      00
    • adyzah, ca să facem cercul complet, ești cititor vechi, am mai zis de sute de ori că, după ce ți-ai pus burta la cale poți să începi să te uiți prin jur, să faci bine și în jurul tău, că nu te ajută prea mult să ai tu casa poleită dacă în jur e pârjol.

    • @vali, 100% de acord aici, chiar aş zice că e bine să ajuți cât poți şi când nu ai casa poleită. În măsura în care mi-am permis au fost lucruri pe care le-am făcut ca să ajut (puține în comparație cu ce fac alții) dar cuvintele cheie aici sunt „voluntar, de bunăvoie”. Dacă am un lucru/bani/timp şi vreau să-l ofer comunității, e ok. Când sunt forțat de stat, nu mai e ok.

      (erau doar 359 de grade)

      00
    • aici putem să ne întrebăm de ce ajunge statul să ne forțeze să facem chestii. oare la presiunea cui sau a ce? :)

    • mai adaug și eu ceva aici:
      dacă nu vrei să pună statul pe cineva în casa ta cu forța, mută-te tu acolo! E atât de simplu.

      Motivul pentru care ai avea o casă e să ai ceva pe numele tău care să îți dea stabilitate, nu, să îți aducă un venit în plus și o ocupație care să te întrebuințeze până la bătrânețe? Dacă o ții goală nu riști decât să o belești, pentru că fie nu mai are cine să o cumpere, ori vei lua o glumă de bani pe ea, ori ajunge o ruină, pentru că oricum tu trebuie să o întreții.

      00
  3. la astia cu limitarea temperaturii in casa nu exista memoria unor ierni in care tineam oala de ciorba in camera pe masa ca era destul de frig in casa oricum. la popoarele din fostul bloc comunist daca le zici ca le iei caldura iti dau foc, e mai mult din instinct. aici chiar se aplica „d-astsa am murit noi la revolutie ca sa stam iarasi in frig?!” logica e invinsa in fata reflexului asta, da stiu e recomandat sa dormi la 18 grd si ziua sa ai 20 … bla bla… si mai sunt motive: batranii lor n-au reumatismul alor nostrii si in general au sanatatea mai buna plus alte motive stupide de la case construite prost care vor face mucegai daca le tii in frig pana la obisnuitul tras de curent ….etc

    00
    • iti dau foc pe dracu. bucurestiul nu are caldura de 20 de ani, nu se agita nimeni

      00
    • Noi comentam aiurea, ca nici in Elvetia nu s-a stabilit nimic. Este doar un proiect de lege care nu se stie inca daca va trece si cum ar putea fi implementata verificarea in cazul locuintelor personale.

      Singura metoda pe care o vad este ca ar putea obliga populatia sa monteze termostate SMART, dar nu cred ca exista timp suficient pana la iarna.

      00
    • case prost construite zici.
      Este ca n-ai fost in londra sa vezi cum arata geamurile acolo in orice casa mai veche (un rand de geamuri, adica o singura sticla, si aia prinsa in rama cu chit de ala ca pe vremea lui ceasca).
      Este ca nu ai fost in spania sau sudul italiei sa vezi cum arta sistemul lor de incalzire, de faci iarna mai mult frig cand sunt afara 10 grade decat in romania la minus 10.

      00
    • AndreiG, tu oricum le stii pe toate, banuiesc ca stii si germana: https://i.imgur.com/yIGbPgy.png

      00
    • Boris asa arata casele care se inchiriaza la migrantii rupti in cur.

      00
    • Am memoria iernilor cu 15 grade in casa si nu am nimic impotriva sa economisesc energia.

      Mi-am izolat cat de cat casa, planuiesc sa-mi schimb si centrala cu una mai performanta si, la o adica, am si-o soba pe brichete de rumegus, putem dormi toti intr-o camera cateva luni daca o fi groasa.

      Si in cel mai rau caz ma mut in beci, am 16 grade iarna constant acolo.

      00
    • @hash :Am memoria iernilor cu 15 grade in casa si nu am nimic impotriva sa economisesc energia.”

      pe la 16-17 tin si eu minte, perioada dinainte nu mi-o mai amintesc, dar cred ca ne-am relaxat ca si popor, iarna stiu ca treningul era la putere, acum tricou relaxat

      „Mi-am izolat cat de cat casa, planuiesc sa-mi schimb si centrala cu una mai performanta si, la o adica, am si-o soba pe brichete de rumegus, putem dormi toti intr-o camera cateva luni daca o fi groasa.” – problema e fix in zona asta, tu ai izolat sa consumi mai putin si probabil ca iti ajung 150mc de gaz, dar gigel cu casa facuta la marea ciupeala ca sa ajunga la 21 de grade ca tine, are nevoie de 350mc, si statul o sa iti puna in casa un termostat smecher si vine gigel bugetarul cu cititorul prin cartier si ii apare casa ta ca e la 21 de grade si nu la 19 – unde ai ajunge cu doar 50mc gaz, dar gigel cu caza franjuri nu pateste nimic ca el are deja 19 grade si papa 200mc

      problema mare aici este ca nu se face nicio diferenta intre o casa izolata unde ai investit o gramada pt., un confort extra care necesita cost mic la gaz/curent si unu absolut fazan pe care l-a durut in dos care merge pe subventii de la primarie si arde gazul degeaba pana urma

      la 19 grade anul trecut, mainile imi inghetau pe tastatura, cand era mai tanar si am prins 16 grade in camera nu stiu exact ce naiba faceam, tin minte doar sosete de lana peste alea normale, trening gros, dar mainile le retin calde

      00
    • @Boris, hai ca te credeam baiat destept. Ce ar fi sa citesti aici inainte sa mai imprastii poze false?
      https://www.msn.com/de-ch/nachrichten/schweiz/heizt-der-nachbar-%C3%BCber-19-grad-fake-plakat-ruft-zum-w%C3%A4rme-petzen-auf/ar-AA11I9HC

      Nici nu trebuie sa cunosti limba germana, poti sa folosesti Google Translate.

      00
    • @Alex F, intamplarea face ca eu locuiesc (cu chirie) in Germania.

      Chiriile nu se pot mari dupa bunul plac, insa ele se maresc ANUAL cu cel putin rata inflatiei. In cazul meu cel putin, cu proprietar firma detinatoare de mii de apartamente in Germania.

      Statul, oricare ar fi el, nu are cum sa prezica sau sa previna manevrele marilor fonduri de investitii.
      Asta costa bani. Multi.

      Daca ar face asta si ti-ar mari impozitele, ai urla ca nu se mai poate trai, ca impozitele si taxele sunt prea mari.

      Oricum, sa vorbim din auzite este usor, mai greu este cu obiectivitatea.

      00
  4. Am facut frigul In Decembrie la o familie de elvetieni acum 15 ani. Reglau termostatul la 18 grade.
    Si aveau un apartament de 200MP pe malul Lacului Neuchatel…
    Sa nu mai zic de consumul de apa calda!

    00
  5. „Atât de simplu e să rezolvi un pic din criza imobiliară.” Depre ce criza imobiliara vorbesti? Toata lumea are unde locui.

    00
    • Toata lumea are unde locui pentru ca multi locuiesc cu parintii sau un shared apartments.

      Daca nici in Olanda nu mai este criza imobiliara…cand ai chirie 30-40 euro/mp si pretul per mp la achizitie este minim 10.000/mp…

      00
    • @Razvan, esti sigur ca exista o criza imobiliara in toata Olanda? Eu am auzit ca de fapt problemele se limiteaza la Amsterdam si poate Rottterdam si Utrecht.

      Si totusi, tinand cont ca sunt in continuare o multime de straini care vor sa se mute acolo, tind sa cred ca lucrurile nu sunt atat de grave. Adica salariile sunt suficient de mari incat sa acopere costurile cu locuinta.

      00
    • @Răzvan: și după părerea ta sunt de vină cei care-și permit ce zici tu? Sau politicienii locali care au omis ca trebuie construite locuințe sociale?

      00
    • Minim 10.000/mp? Uite la 9000 pe unul din cele mai cautate „canale”: https://www.funda.nl/en/koop/amsterdam/appartement-42891328-keizersgracht-194-c/
      Ia si la 7500 sa nu zici ca te fac prost degeaba: https://www.funda.nl/en/koop/amsterdam/appartement-42835702-waterrijkweg-396/

      00
    • @dragos, vezi cat este comisionul agentiei si restul taxelor pentru achizitie.

      Sambata am fost in Olanda, Haga si Gouda si chiar ne-am uitat in vitrinele catorva agentii de imobiliare.
      Preturile sunt mari, artificial sau nu.
      Si nu toti olandezii castiga de la 5000 euro in sus lunar.

      Acum mars si fa-ti parintii prosti!

      00
    • @Andrei G, m-am exprimat superficial cand m-am referit la Olanda, intr-adevar, doar orasele mari au probleme mai mari.

      Referitor la castiguri, nu toti castiga mii de euro. Multi aleg sa mearga acolo pentru educatie, altii pentru un standard de viata mai ridicat (excluzand banii), iar ultimii pentru ca nu au variante mai bune.

      @AlexF problema nu se pune ca sunt de vina sau nu, ci ca alta varianta nu au.
      Dincolo de politica si aruncatu’ vinei, orasele mari din Olanda, din cate stiu eu, au probleme serioase cu cladirile existente, datorita cutremurelor si a mlastinei pe care sunt construite.

      00
    • Ba da, exact așa se pune problema. Bineînțeles că trebuie găsită o soluție. Soluția însă nu poate fi și fac pariu pe ce vrei că “problema locuințelor” nu va fi rezolvată prin metode de “pedepsire” a celor care au locuințe. In Olanda, la fel ca in Germania/ Berlin, statul a privatizat zeci de mii de locuințe. Zeci de mii! Landul Berlin a vândut prin ani ‘90 si ‘00 de bunăvoie, neîmpins, neobligat, cam toate apartamentele comunale la un preț de aproximativ 800 mil de Euro. Landul Berlin le-a vândut intr-o stare deplorabilă deoarece statul nu este in stare de a lucra chibzuit și economic. Deutsche Wohnen (DW) a cumpărat multe, unele le-a renovat, altele le-a lăsat să “meargă” mai departe. Chiriile in Germania nu se pot mari după bunul plac – asta a fost mereu așa, din neamurile timpului. DW a mărit chiriile după legile și normativele in vigoare. Acum vreo 3-4 ani a ieșit o campanie de naționalizare a locuințelor deținute de DW. Cei mai Înrăiții erau urmașii securiștilor din Karl Marx Allee (blocurile staliniste). Mulți aveau contracte RDG-iste preluate se la părinți lor securiști și plăteau chiri gen 250-300 Euro pe 120-150 m2 intr-o zonă foarte centrală. DW le-a mărit chiria la nivelul pieri, undeva între 800 și 1200 euro la rece. Landul Berlin a răscumpărat de la DW câteva locuințe. Nu, nu locuințele înfocaților C, ale lui Vali șamd, ci locuințele foștilor comuniști, ca sa le stea odraslele la 300 Euro chirie in buricul târgului.

      Și ca sa închid cercul: dacă nu Cunosti motivul și vinovați unei asemenea probleme, problema se va repeta cândva. Poate in 10 ani, poate in 20.

      Singurele persoane care nu au nicio vina și datorie intr-o asemenea situație sunt proprietarii.

      Cine a vândut casele lui Black Rock? AlexanderB cu apartamentele lui, AlexF care a ștrâns din buci ca sa cumpere ceva? Sau peroanele care au petrecut toată viața, fac concedii de zeci de mii când sunt tineri si in putere, cei cu pcuri de mii de euro si care nu au bani sa dea un avans? Nimeni nu a promis niciodată cuiva că achiziționarea unui apartament este ușoară! Cei ce se plâng acum de prețuri de 10000m2 se plângeau si când costa m2 2500 acum 10 ani – cunosc asemenea specimene cu duiumul. Fuck, that s life. Cumpara de 2500 doua apartamente in provincie, inchiriazale si poate in 10 ani le vinzi si ai bani să-ți cumperi altceva, sau primeați credit mai ușor. Însă trebuie sa ieși din zona de confort…

      00
    • @Razvan, este o fractura logica pe undeva. Nu toata lumea trebuie sa locuiasca in Amsterdam. Cei care nu isi permit costurile ridicate ar trebui sa se orienteze catre alte orase mai ieftine.

      00
    • @Andrei G, man, cred ca fractura logica este in comentariile acestui articol.

      Se considera ca fiind comunism masurile luate de statul olandez, dar pe de alta parte este acuzat statul ca nu a construit el locuinte ieftine si bune pentru populatie.

      Din cunostintele mele (limitate) comunism este cand statul ofera “diverse” la preturi sub piata libera, iar limitarea unor anomalii de catre stat poate fi incadrata la socialism, socialism pe care tarile nordice il aplica cu succes.

      Referitor la cine unde ar trebui sa stea, nu ai dreptate deloc. Majoritatea oamenilor migreaza catre zonele unde sunt joburi (mai bine sau mai rau platite), nu catre zonele unde sunt chiriile ieftine.

      00
    • @Razvan, cred ca toata lumea este de acord ca socialismul (intr-o anumita masura) este foarte bun pentru a contracara derapajele capitalismului. Insa nu acelasi lucru il putem spune si despre comunism.

      Nimeni nu vrea ca statul sa intervina in proprietatea privata, sa confiste locuintele sau sa decida in locul tau cum vor fi folosite.

      Dar in schimb, constructia de locuinte noi reprezinta o masura sociala care poate contrabalansa specula imobiliara dintr-un anumit oras. Daca scoti pe piata suficiente locuinte la pretul corect, adica un pret care sa-ti permita amortizarea investitiei in 15-20 de ani, companiile precum Blackstone nu isi vor mai permite sa cumpere sute/mii de locuinte si sa le tina neocupate.

      00
  6. Cum zicea nea Nelu, proprietatea privata e un moft. Imi inchipui ca asa au gandit-o si olandezii de au idei din astea comuniste. Urmatorul pas o sa fie sa le bage cu japca in casa si chiriasi.

    Surprinzator insa cu elvetienii, ce ii freaca pe unii consumul de gaze al vecinilor? Ca doar platesc gazul ala, nu il iau gratis.

    00
    • pai il platesc dar cand nu mai ai de unde ce mai platesti?

      00
    • În Elveția contracte de închiriere menționează deja o temperatură maximă, de vreo 21°C, deși practic primești vreo 23-25°C. Asta cu redusul la 19°C arată doar că se pregătesc pentru ce este mai rău. Dacă nu vedem gaze la iarnă, o să fie un compromis între economie și căldură (tremurăm sau închidem fabricile).

      00
    • Elevetienii sunt singurii care fac sens in povestea asta.

      Daca tara nu are suficiente rezerve de gaz si se termina, aia care stau la 25 grade in noiembrie or sa aiba 0 grade in ianuarie, indiferent de bani.

      00
  7. Cel care tine apartamente goale spune ca e comunism cu taxa, cel care nu are doar un chibrit din beton e invidios si spune ca trebuie taxa 10x, confiscat, vai de mama lor cum isi permit :))

    Adevarul e undeva la mijloc totusi.

    00
  8. Si uite-asa redescoperim comunismul, pas cu pas… Fam. Ceausescu cred ca se c@c@ pe ei de ras in cazanul ala unde locuiesc acum…. :)

    00
  9. Ne întoarcem în comunism (Franța) și prin unele tari, în fascism (Italia, Germania, Austria, Spania). Așa au fost dintotdeauna și așa vor rămâne.

    00
  10. Taxa pentru case / birouri neocupata e buna pentru regleaza preturile si in jos nu doar in sus cum e trendul curent.

    In plus cine are a doua casa/spatiu comercial/birou/hala ar trebui sa plateasca un impozit echivalent cu suma pe care statul ar lua o daca s-ar inchiria acel imobil timp de 9 luni pe an (persoana fizica sau juridica).

    00
    • Daca te uiti la ce chirii a incasat si incaseaza statul prin RAPPS la niste vile din Bucuresti, o lasi mai moale cu impozitul ala.

      00
    • Ideea e sa il dai cuiva, ca il dai pe 1 leu pe luna sau cu 10000E pe luna nu e diferenta, dar daca stau goale in teorie fie faci evaziune fiscala, fie fortezi oamenii sa plateasca tot venitul lor pentru a avea un acoperis deasupra capului.

      In plus sa zicem 6(9)luni pe an sa ai un chirias nu e foarte greu. In plus trebuie sa ne gandim si la cei care castiga minimul pe economie ca sa poata trai si ei (asta inseamna cam 1/3 din populatie). Asta pentru apartamente

      La birouri sau spatii comerciale iar apar diverse probleme ce pot rezulta in zone intregi din oras parasite.

      Sa zicem ca la halele industriale e ceva mai dificil.

      Scopul nu taxei nu este sa aduca bani la buget ci sa corecteze un comportament. Asta fac si cei din Olanda.

      00
    • @nicolae, cei care castiga minimul pe economie sunt convins ca oricum nu vor putea sa-si inchirieze un apartament in centru Amsterdamului (adica acolo unde se va desfasura acest proiect pilot).

      00
  11. Nu e vorba de comunism, e stoparea risipei de resurse. Se consuma foarte multe resurse inutil, si putina frugalitate nu a daunat niciodata nimanui.
    Priviti iarna asta ca inceputul unui training ptr sanantate si prelungirea vietii. 19 grade sunt mai mult decat destul iarna si ajuta la longevitate. Lasati masina si mergeti pe jos sau cu bicicleta. Tineti post negru 24 de ore pe saptamana. Martha Gellhorn dormea si la 90 de ani doua nopti pe jos ca sa se mentina in forma.
    Rezultatele se vor vedea rapid!

    00
    • noi nu sîntem ninja

      00
    • Ninja, după post negru poți să mănânci căcat, de ce să risipești resursele!

      00
    • si nu vreti sa fiti?

      00
    • Martha Gellhorn aia care statea doar in zone calde? Ia incearca sa dormi prin RO intr-o iarna buna la 19 grade cateva zile pe jos. Apoi sa ajungi la spitalele din RO, sa vedem cu picioarele in ce directie iesi.

      00
    • Scuze, am uitat ca sunt in locul unde si adusul lemnelor din sopru e privit ca efort supraomenesc!

      00
    • Din partea mea, tu poti sa tii post negru 168 de ore pe saptamana si sa dormi la 0 grade pe ace, brice si carice. In momentul in care incerci sa impui altora ce sa faca, ce sa manance cat si la ce temperatura sa doarma, avem o problema. Care pe termen lung nu se va rezolva favorabil pentru cei ca tine.

      00
    • @Incomod – desi eu am formulat-o ca pe-o recomandare, un sfat si un moment de imbunatatire a calitatii vietii, ma bucur ca ai deschis subiectul obligativitatii! Cu ce se deosebeste o obligativitate care salveaza si prelungeste viata pe termen mediu si lung (de ex privarea de comfort pe termen scurt, urmata de relaxare si revenire, dieta, miscarea, etc – sunt sute de studii pe tema asta) de o obligativitate care salveaza viata pe termen scurt si foarte scurt, gen centura de siguranta? Ca pun pariu ca 99% sunteti de acord cu asta, si in afara de cel care o poarta sau cel care ii strange ramasitele in caz de lipsa nu are multa influenta asupra celor din jur. Si fara argumente „daca nu iti dai seama de asta inseamna ca esti prost!”…

      00
    • @Ninja: tu ești din Ala cu vaccinarea obligatorie și Pașapoartele de vaccinare, nu?

      00
    • @Ninja – duamne feri, tz-ai permis sa-i zici rumanului alea 3 chestii nasoale:
      – sa faca miscare: am intalnit personaje care se plangeau de febra musculara la picioare dupa ce au fost in mall, nojoke
      – sa nu manance kkturi: omg cate minusuri am luat cand am comentat ca eu consum 1l de ulei intr-un an. Si cate intrebari nedumerite: „da’ nu faci gogosi/snitele/draci baltati prajiti?” „aha, sigur iti comanzi si d-aia nu consumi”. Oamenii pur si simplu nu cred ca exista unii care nu mananca porcarii.
      – sa nu stea la 25 de grade iarna si 18 vara. Aici toti te iau cu „platesc, incalzesc/racesc cat vreau io”

      00
    • @Ninja: pai nu se deosebeste si din exact acelasi motiv eu nu sunt de acord nici cu obligativitatea purtarii centurii de siguranta… Cat timp este afectat doar (ne)purtatorul, e problema lui daca isi asuma sau nu riscul… As fi de acord in schimb cu dreptul ocupantilor locurilor din fata sa impuna purtarea centurii celor din spate… Pentru ca au fost cazuri cand in urma coliziunii si a inertiei, pasagerul din spate a venit pur si simplu peste scaunul celui din fata si l-a „turtit” … In general sunt de acord cu obligativitati care sa previna lezarea fizica a altor persoane DACA acele obligativitati nu impun la randul lor lezarea fizica a unor persoane – vezi vaccinul :)

      00
    • @Ninja, @RoadRider, nu inteleg de ce vreti voi sa obligati oamenii sa fie sanatosi. Nu mai bine lasi pe toata lumea sa consume cat vrea la gaze si pui un tarif care creste exponential dupa un anumit nivel?
      Adica eu de exemplu daca stau intr-o garsoniera, trebuie sa pastrez o temperatura de maxim 19 grade ca sa poata si colegul care sta intr-o casa de 300 mp sa aiba tot 19 grade? Poate tocmai asta este motivul pentru care am ales o garsoniera, ca sa ma pot incalzi cat vreau cu resurse putine.
      Sau nu am voie sa folosesc o aeroterma pentru a economisi curentul electric astfel incat sa ajunga pentru vecinul care tocmai si-a cumparat o Tesla.

      00
    • @Andrei G, bine punctat!

      00
  12. Exista o zona de validitate in parerea fiecarui comentator. Dar hai sa nu alunecam nici spre comunism (care duce la chestiuni infioratoare), nici la capitalism nisat catre crestere exponentiala pana la implozie. Solutia eleganta mi se pare crearea unui cadru legislativo-cultural care sa convinga oamenii sa fie mai darnici/economi/chibzuiti. Concret: campanii de informare la toate nivelurile (scoli, pe strada, in autobuz, etc.) in care sa fie promovate solidaritatea, reducerea consumului (care e o idee buna in general – buy smarter, not more), etc. corelate cu facilitati fiscale pentru cei care actioneaza in directia corecta – asadar in loc sa il supra-taxez pe ala care are 10 apartamente, il sub-taxez pe cel care ofera apartamentul nelocuit in chirie la un pret rezonabil (a se citi chirie sociala). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca de multe ori, recompensele non-materiale sunt mult mai eficiente (respect, status in societate, etc.).
    Fac o analogie cu dresajul de caini, in care cea mai eficienta metoda este recompensa aleatorie (adica, desi indeplineste corect comanda sezi de 4 ori, odata recompensezi la a doua indeplinire, alta data la a III-a si tot asa). Extrem de rar, si doar in cazuri limita se foloseste o zgarda cu socuri electrice (sanctionarea comportamentului negativ). Pur si simplu comportamentul negativ nu apare, sau apare rar, intr-un framework de incurajare a comportamentului pozitiv.

    00
    • What did I just read ?

      Ca sa nu mai vorbim de faptul ca de multe ori, recompensele non-materiale sunt mult mai eficiente (respect, status in societate, etc.).

      00
    • E în românește, de aia nu ai priceput!

      00
    • @Ionel
      „in loc sa il supra-taxez pe ala care are 10 apartamente, il sub-taxez pe cel care ofera apartamentul nelocuit in chirie la un pret rezonabil ”
      1/ Taxa pe apartament este 100 EUR/apartament; cine ofera apartamentul nelocuit in chirie la un pret rezonabil este sub-taxat si plateste doar 10 EUR/apartament.
      2/ Taxa pe apartament este 10 EUR/apartament; cel care are 10 apartamente, este supra-taxat si plateste 100 EUR/apartament.

      Dpdv economic intre 1/ si 2/ nu este nici o diferenta.
      Difera doar modul in care „vinzi” aceasta idee.

      00
  13. Intr-o casa stau ru, in cealalta sotia si copilu face naveta. Ce plm e asa greu? Tre sa ii invatam noi romanii, sa se descurce si ei

    00
  14. In primul rand cred ca e bine sa mentionez faptul ca nu Olanda are acea abordare ci doar Gemeente Amsterdam (adica primaria). Motivul e foarte simplu, au explodat preturile la imobiliare si orasul se confrunta cu o acuta criza de locuinte de toate felurile:
    1) studentii nu mai au unde sa stea si se doreste reducerea drastica a numarului de studenti in speciali internationali
    2) nu mai exista locuinte sociale si in contextul actual cu gaze, curent, inflatie o mare parte a populatiei a intra in zona de ‘saracie’ ; Nu mai vorbesc de imigratie care e o alta mare problema sociala actualmente in Olanda
    3) nu se construieste mai deloc din cauza iniativelor legate de mediu
    4) la preturile actuale nu mai exista aproape nimeni care sa-si permita sa cumpere

    Prin urmare primaria Amsterdam vine cu tot felul de initiative care sa ajute sa creasca oferta de locuinte:
    1) ceea ce vedeti mai sus e una
    2) o noua formula de calcul care sa reduca & limiteze pretul de inchiriere
    3) interzicerea achizitionarii de imobile daca nu locuieste in ele
    4) taxe suplimentare pt cei care detin deja mai multe proprietati
    5) interzicerea AirbBNB pt mai mult de x zile calendaristice si obligativitatea obtinerii unei autorizatii in acest sens – masura care in practica e mai greu de aplicat avand in vedere ca Airbnb nu coopereaza in acest sens cu primaria din cate stiu eu.
    – samd.

    In contextul actual, nu e comunism, e doar pur si simplu o realizare ca orasul s-a transformat in altceva, si ca daca vrei sa mentii stilul de viata trebuie facute eforturi colective.

    Legat de Elvetia – aici oricum nu prea are rost sa faci scandal ca daca faci mai incasezi o amenda. In realitate nu poate sa verifice nimeni ca tu tii max 19 grade dar ideea nu e sa faci pe politistul, ideea e sa faci oamenii sa inteleaga ca daca nu facem asta cu totii atunci s-ar putea sa avem alte probleme. Si nimeni nu vrea probleme.

    00
    • In sfarsit un comentariu logic.

      00
    • Si tot poporul tre sa trăiască in Amsterdam, eventual pe banii altora, sau, mai bine, ai tuturor!

      00
    • Mai e o chestie aici de care nu prea se discută: foarte multe dintre aceste locuințe nu sunt deținute de familii, ci de firme de investiții. Blackstone Inc. are 330 de apartamente în Amsterdam care în acest moment sunt vacante (asta conform spuselor lor), și asta e doar o singură firmă (americană, by the way). Sunt cel puțin două duzini de astfel de firme doar în Amsterdam.

      Știu, orice nu e capitalism feroce e practic comunism, yada yada. Dar poate am avea niște orașe mai locuibile dacă n-am permite specula cu apartamente, chestiile alea în care oamenii mai și locuiesc.

      00
    • @Lia, cum ar fi să fii nevoită să te muți de luni cu chirie în alt apartament din București, și eu să vin să-ți zic scuze madam, apartamentul ăsta e acum proprietatea neaorin SRL, și pentru că tocmai l-am „renovat” (am dat o spoială pe pereți și am luat mobilă nouă din IKEA) chiria tocmai s-a dublat?

      Nu-ți convine? Nicio problemă, firma noastră mai are încă alte 1000 de astfel de apartamente în București, la aceleași condiții.

      E nasol? Păi, e capitalism, e cerere și ofertă, iar firma mea are profit de făcut, că nu suntem asociație de caritate. De ce nu te duci tu să stai în Ploiești, că acolo încă n-am început să cumpărăm? Nu toată lumea trebuie să stea în București.

      Cam asta e în mare ce se întâmplă prin Amsterdam (și nu numai).

      00
    • Tocmai de asta mi-am cumpărat, nu stau in chirie si nici nu ma întind mai mult decât mi-e plapuma. Dar da, vreau si eu la Amsterdam pe banii fraierilor.

      00
    • @Lia: foarte bine că ai avut bani să-ți cumperi. Poți aprecia și faptul că sunt o grămadă care nu sunt în situația asta, mai ales ăștia mai tineri.

      Cum zicea vali mai sus, e mai comod să acuzi lumea de comunism decât să deschizi un pic ochii la ce se întâmplă în jur.

      00
    • Ăștia mai tineri să mai stea cu mami sau mai mulți la grămadă, să mai lase latte si abonamentul la netflix, să-și mai ia al doilea job sau să stea unde își permit, orice numai sa nu întindă mâna înspre cei care au muncit și acum speră să culeagă roadele. Da, eu n-am încă a doua casă că nu imi permit, dar as vrea. Si as vrea sa o am liberă, să ma duc acolo când am chef, nu sa mi-o murdărească vreun rapanos de chiriaș ca așa vrea statul să ținem toți leneșii in brațe!

      00
    • @Lia: exact ce spuneam, mai deschide un pic ochii. Chiriile se duc la cer, apartamentele la fel pentru că vin străinii să facă bani, și tu dai vina pe tineri că nu vor să mai stea la fusta mamei și că beau latte-uri.

      00
    • @neaorin Si după părerea ta ce ar trebui? Sa îți casa de vacanță pentru care ai muncit și ți-ai sacrificat tinerețea si concediile și să i-o dea unui chiriaș de asta sărac, dar cu pretenții de Amsterdam și tu să zici mersi că nu-ti mai baga unul si in camera rămasă liberă după ce ți-au plecat copiii. E bine așa?

      00
    • @Lia: Casa de vacanță e un lux, deci impozitul va fi ca atare. Iar singurele persoane fizice care își iau casă de vacanță într-un oraș mare gen Amsterdam sunt oameni care caută lux. Oamenii de clasă mijlocie se duc și închiriază pe perioada cât stau acolo.

      Deci, pentru lux, plătești suma aia suplimentară la impozit. csf, ncsf.

      În schimb măsura îi va lovi pe investitorii (majoritatea care stau bine mersi în alte țări decât cea vizată) care fac ce am scris eu mai sus.

      00
    • ^^ climb and remove the stairs

      00
    • @neaorin, chiriile se duc la cer din cauza politicii cretine a guvernantilor care au incurajat ani la rand locuitul in chirie in loc sa incurajeze achizitia de locuinte personale.
      Daca aveai o populatie unde 90% erau proprietari, nu mai venea Blackstone sa cumpere nimic.

      00
    • casa de vacanta in amsterdam. Ce am citit?

      romani care acuza olanda de comunism. ce am citit?

      00
    • @Lia Tu chiar crezi ca:
      1. Tinerii din Romania care nu-si permit o un credit pe 30 de ani n-au bani pentru ca-i cheltuie pe starbucks si iPhone ?
      2. Crezi ca un iPhone (care totusi face „doar” 2 chirii lunare in Bucuresti) cumparat odata la 5 ani este ceea ce-i impiedica pe tineri sa faca un credit pentru apartament ?

      Daca ti-as da azi 600 de dolari o singura data crezi ca asta iti va schimba viata pe urmatorii 5 ani ?

      00
    • rezi ca un iPhone (care totusi face “doar” 2 chirii lunare in Bucuresti) cumparat odata la 5 ani

      pune o dată pe an, că nu pui de la tine.

  15. Sefu’ la blog, sunteti doar rautacios cu Mandachi, ti-a raspuns pe feisbuc.

    00
  16. Din ce comentarii am mai citit, vad ca multi aleg sa se duca in extreme. Dude, cum poti compara „masina” cu „casa”? Tu intelegi ce nevoi iti acopera fiecare dintre ele? In cazul unei masini, ai imediat alternative la indemana: autobuz, troleibuz, tramvai, bicicleta in urban. Pentru extra-urban: autocar, maxi-taxi, tren, avion.

    Cand vine vorba despre adapost, ai vreo alternativa? Te gandesti si la nevoile altor oameni sau doar la tine?

    Jesus Fcking Christ, de-asta omul este cea mai tampita specie de pe planeta si singura care se auto-distruge. Consumam in draci resursele planetei: incepand cu luna August a fiecarui an, consumam resurse intr-un ritm in care acestea nu mai pot fi regenerate.

    Dar e ok, cat timp mergem pe retorica: „Sunt banii mei. Pot sa cumpar jumatate de Bucuresti si sa-l tin nelocuit ca asa vrea muschiul meu.” Ba frate cati idioti de serviciu (ca utili nu sunt) care comenteaza pe aici cum ca „te duci spre comunism”.

    Nu coae, e vorba despre a avea un echilibru si a nu te duce inspre decalaje unde 10% din populatie detine 90% din avere si restul populatiei ajunge efectiv „sclavi pe plantatie”; este vorba despre a incerca sa ajuti pe cei care vor sa se ridice, dar nu au efectiv posibilitatea din motive care nu tin de ei (e.g. copii abandonati, orfani, din familii fara posibilitati materiale), sa le dai o sansa. Dar nuuuu, s-au nascut saraci? Aia e, nu-si permit o casa, nu-si permit chirie, sa se duca drq la sat.

    PS. Sper ca analfabetii functionali care au inteles ca Vali o da spre comunism (ca asta sunteti, cititi ceva si intelegeti niste tampenii) sa nu se reproduca si sa nu transmita gandirea asta individualista cu zero empatie mai departe.

    00
    • Exact, “nu mai fiți saraki” simplificat.

      00
    • Si când e vorba de adăpost ai o mulțime de opțiuni, se vând case si cu 1 euro din câte am văzut, asta e, nu putem sta toți in centrul Amsterdamului

      00
    • plus ca oamenii nu inteleg ca polarizarea extrema duce intr-un final la revolutie.

      00
    • @SGT – da, avem variante la casa, se numeste timp/distanta. Problema este doar in orasele mari, peste tot in lumea asta. Ia iesi afara din orasul ala mare la o ora de condus si vezi cum e pretul la case/chirii si care e oferta – clar e o diferenta intre oras si o ora de oras.

      Problema este ca nimeni nu vrea sa conduca sau sa mearga cu trenul o ora dus si una intors, toti vrem sa stam in centru, aproape de toate. Iar astazi nu mai poti spune unui om ca nu isi permite ceva, trebuie sa vedem cum sa isi permita toti de toate.

      00
    • @SGT, da, cand vine vorba de locuinta ai mereu alternativa de a nu locui in Amsterdam. Chiar si in Olanda exista foarte multe orase unde pretul chiriilor este relativ scazut.

      Nu trebuie ca toata populatia tarii (plus cateva milioane de imigranti) sa locuiasca exclusiv in capitala.

      00
    • @BigBear
      Problema in toata afacerea asta o reprezinta faptul ca tot conceptul de piata libera este viciat. Pe de o parte ai fondurile de investitii care stau pe un purcoi de bani si cumpara la bucata intregi cartiere de locuinte, pe care apoi le tin goale sau la un pret agreat. Pe partea ailalta ai autoritatile care sub presiunea sociala vor taia in carne vie, iar masurile propuse de cei din Amsterdam sa ni se para lux fata de ce idei au altii.
      Chiar nu stiu cand am luat-o pe aratura de am facut faptul de a avea o chirie/proprietate sa fie un lucru de lux desi mi se pare o necesitate de baza.

      00
    • @Asdad2005 – pentru ca liber inseamna liber, nu reglementat.

      In piata libera manipulantul ia o mie de lei si contabilul 4 mii – pai e corect asa? Ala munceste fizic, greu si ia mai putin decat ala care sta la caldura, comod si mai scrie si comentarii pe net cand are chef?

      Acuma tu vii si imi spui ca nu este corect ca unul sau castige mai mult si altul mai putin, ca oameni sunt toti si ar vrea si manipulantul conditii mai bune si bani mai multi.

      De acord cu tine, insa manipulantul trebuie sa faca x scoala, apoi y experienta si ajunge si el contabil.

      00
    • @BigBear
      Atâta timp cât în piata unii vor fi mai speciali fata de restul, conceptul de piata libera pică. Iar orice reglementare chiar și una de tipul celei ce se întâmplă în Amsterdam este fix efectul asupra primei probleme.
      Ideologic picam în socialism, insa asta este doar efectul situației de oligopol creata înainte.
      Reglementarea pieței vine fix pentru a mai combate din probleme insa oricine propune asta este transformat în comunist sau socialist.
      Asa ca ori luam o decizie sa susținem piata libera unde toată lumea pleacă cu șanse egale, ori mergem pe reglementari din in ce mai dure?!

      00
  17. Dacă ai fi de partea cealaltă a baricadei nu ai mai zice că măsurile sunt cu iz comunist.

    00
    • Si nu te intrebi de ce esti de partea cealalta a baricadei? Tocmai ca nu esti in stare sa iti raspunzi singur la aceasta intrebare te face sa fii de partea cealalta a baricadei…

      00
    • De ce naiba ai tine mai mult, in afara de o obisnuinta bolnavicioasa?

      00
    • @unsirb, de ce naiba mananca lumea mai mult de 1 felie de paine pe zi, in afara de o obisnuinta bolnavicioasa?
      Am auzit ca este o criza a graului. Poate ca s-ar rezolva daca am impune o limita de in consumul de paine. Asa, pentru binele tuturor.

      00
  18. Perspectiva mea. Locuiesc in Olanda de 3 ani, este o criza acuta pe piata imobiliara, se fac licitatii si se depun oferte cu 50, 100k peste pretul cerut. Statul nu prea se joaca atunci cand vine vorba de impozite si clasa muncitoare (care produce, evident). Deci, o casa tinuta goala inseamna bani pierduti: din impozit pe chirii, din impozit pe munca chiriasilor care pot fi expati spre exemplu, de vecinii care vor plati mai mult pe incalzirea imobilului.

    Este adevarat ca imobilul este in proprietatea cuiva care deja plateste un impozit, mai mare in cazul in care este a doua proprietate. Dar fiecare primarie se bazeaza pe niste bugete anuale, bani care sunt cheltuiti justificat pana la ultimul cent. Peste toate astea, din cauza deficitului de locuinte, statul se da peste cap sa construiasca noi zone rezidentiale in detrimentul padurilor si a campurilor arabile ceea ce va afecta pe viitor economia si calitatea vietii (tara e de 3 ori mai mica decat Romania cu o populatie de 18 mil locuitori).

    Deci, bine ar fi ca proprietarii sa ia in considerare aceste lucruri si sa incerce sa reduca putin aceste costuri avand in vedere resursele din ce in ce mai limitate. Nici eu nu sunt de acord cu legea si constrangerea proprietarilor, pana la urma un act este un act. Insa, s-ar putea sa ne trezim intr-o zi ca pur si simplu nu mai avem alternative.

    00
  19. Frectie legea aia din Olanda, in Romanistan se va închiria fictiv la 100 lei pe luna, 7 luni pe an.

    00
  20. Mi se pare fascinant cati considera comunism reglementarea pietei, cand sunt atatea exemple in multe orase / tari de companii care abuzeaza piata cumparand sute de apartamente apoi tinand o buna parte goale fara sa fie nici macar inchiriate pentru ca asa pun presiune pe piata imobiliara si ori cresc in valoare „moca” ori cresc chiriile pentru ca exista cerere si 0 oferta.

    00
    • Si asta se rezolva suprataxand majoritatea care are 1-2 locatii in plus ? Companiile alea de abuzeaza piata au si o armata de avocati (porobabil si politicieni in buzunar) adica isi permit sa exploateze sistemul. Dar sa ne bucuram ca Hans care are o casa de vacanta este suprataxat abuziv !

      00
    • care e majoritatea care detine 2 apartamente in plus, intr-un oras ca amsterdam, fara sa le inchirieze?

      00
  21. Banc:
    – Ivan ! Daca ai avea doua case, ai da una revolutiei bolsevice ?
    – Da! Vine raspunsul tovarasului.
    – Ivan Daca ai avea doua masini de lux, ai dona una revolutiei?
    – Da! raspunde tovarasul.
    – Dar, Ivan Daca ai avea un milion de euro in cont la banca, ai dona jumatate revolutiei?
    – Da! raspunde mandru tovarasul.
    – Ivan Dar daca ai avea doua gaini ai dona una revolutiei bolsevice ?
    – NU! raspunde tovarasul.
    – Dar de ce donai o casa, desi ai aveai doua, donai o masina desi aveai doua, donai jumatate din bani si de ce nu donezi o gaina, desi ai doua ??!!
    – Pentru ca gainile le am!
    MORALA: Este foarte usor sa fii socialist cu proprietatea, munca si banii altora!
    Pe scurt, la munca si nu la intins mana ca nu ajungi nici unde cu cacatul asta de masuri comuniste. S-a experimentat 50-70 de ani si s-a vazut unde ajungem.

    00
  22. Anul de gratie 2022, unii fac procesoare cuantice, avem telefoane mobile mai puternice decat supercomputerele de acu 20 de ani si putem sa ne uitam la porn cu pitici costumati in batman la calitate 4k in varfu muntelui DAR iarna tre sa stam la 19 grade in case.
    Pai sa nu-ti bagi pula in toti verzii si tot greenpeace-u si energiile lor verzi? Daca aveam reactoare nucleare acum stateam si fluieram la caldura… dar nu. Nuclear is bad, mai bine ardem carbuni ca eoliana si solara inca sunt asa, de jucarie si nu prea poti sa le dai mai tare sau mai incet cum ai chef.
    Aia in 1800 aveau confort mai mare iarna…

    00
    • > putem sa ne uitam la porn cu pitici costumati in batman la calitate 4k in varfu muntelui

      prea specific ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      00
    • aia la 1800 iarna dormeau 18-20 de ore pe zi. se trezeau cat sa dea de mancare la animale si sa mai bage niste lemne in soba, apoi se culcau ca n-aveau ce sa manance. si mureau la 35-40 de ani (speranta de viata in Romania a fost 36 de ani pana dupa al Doilea Razboi Mondial). 22 de grade e temperatura optima, iar cel mai odihnitor somn il ai la 18-19 grade. terminati cu comparatiile astea stupide, bazate pe ce credeti voi ca se intampla, nu pe ceea ce se intampla cu adevarat.

      00
    • @cristi, sunt oameni si oameni. Eu de exemplu imi place un 18-19 grade, la 20 deja imi dau ciorapii jos. Am circulatie periferica buna, nu am traba. A mica la 18-19 grade deja stranuta si e cu muci in nas. Altii au mainile reci si disconfort termic indiferent ca mai iei o haina pe tine. Nu suntem toti la fel.

      00
    • @crist „terminati cu comparatiile astea stupide, bazate pe ce credeti voi ca se intampla, nu pe ceea ce se intampla cu adevarat.”

      Tocmai ai descris ce crezi tu :)) comentariile sunt ca un vis urat aici :))

      00
    • @cristi, temperatura optima este aceea la care se simte omul bine, nu cea pe care ai stabilit-o tu in baza unor studii facute pe populatia din Marea Britanie. Populatie care are si cea mai mare incidenta de artrita reumatoida din lume.

      00
    • @Andrei G troll much? Artrita reumatoida e o boala autoimuna la care nu se cunosc inca factorii declansatori iar printre cei de risc NU se afla frigul. In schimb se afla kilogramele in plus pe care surpriza le poti tine sub control mai usor, daca noaptea corpul trebuie sa faca si putin efort sa se incalzeasca.

      00
  23. Când am plecat de la ai mei la 18 ani, am avut o valiză cu haine și atât. Soția la fel. 27 de ani mai târziu avem 2 apartamente în România și unul, pe 3 sferturi plătit, în Italia. Oriunde în lume, cine e puturos și prost e și sărac. Faptul că specimenele astea sunt în viață este datorat societății, ce i-a protejat excesiv.
    Am avut chiriași. M-am lecuit.

    00
    • Ce imi place mie la oamenii astia ca tine e ca tu crezi ca ce ai reusit ti se datoreaza 100%. Iar contextul in care au reusit chestiile astea nu a contat deloc. Ca tot folosesti „oriunde in lume”, mergi in Mexic, de exemplu, si repeta ce ai facut

      00
    • Poate ne spui cit au costat alea 2 apartamente si cit costa un apartament nou in Milano.Geme blogul de miliardari si genii.

      00
    • @obnoxious
      ” mergi in Mexic, de exemplu, si repeta ce ai facut”
      Poate din cauza asta a fost un pic destept, ca nu a mers in Mexic ci in Italia.

      00
    • Si dintre toti aia care au mers in Italia care au muncit si pe care i-a dus capul, toti au avut job-uri ok, toata lumea s-a purtat decent sau neutru cu ei, nu a avut niciunul nu a avut vreodata o problema ce nu tine de el. Toti au nimerit vecini ok, au avut de-a face cu functionari ok, toti au fost perfect sanatosi, copiii la fel. Si asta pentru ca ei au fost destepti si muncitori.

      Omul a zis „oriunde in lume”. Nu l-am trimis in Bangladesh, doar in Mexic…

      00
    • Dacă ești muncitor faci bani și în Mexic. Calitatea muncii și seriozitatea se caută oriunde pe glob. Dar dacă nu le ai nu ai de unde să știi.

      120k € apartamentele în România, 250k€ in Italia, mulțumit? Mașină nouă, coreeană, acum 14 ani. Gpl. Am și o rezervă de € dar de aia nu ai întrebat așa că nu spun cat

      00
    • Când nimeni nu îți dă un pol, când tot ce ai e luat pe munca ta, atunci înseamnă că ai făcut alegeri bune, compatibile cu ce știi și ce poți face.
      Apartamentul nu e în Milano, că nu sunt masochist. E într-un oraș micuț, ce construia universități când Ștefan cel Mare și Sfânt construia biserici.
      Oamenii sunt ok, chiar mai ok decât rudele ce se așteaptă să vii cu tirul de ajutoare când îi vizitezi.

      00
    • @Fisherman

      Bravo ba! Extraordinar work ethic!
      Intotdeauna munca si seriozitatea te scot la suprafata.

      00
    • io am avut 2 apt in suedia. Am vandut unu ca nu prea avea potential de inchiriere.
      0 work ethic :D

      00
    • Work ethic au si aia din minele de cobalt din Africa, chit ca nu au auzit de asa ceva. Cum ar fi sa le explici si lor ca munca si desteptaciunea i-ar scoate din mizerie, dar au ei o problema. Cine stie, poate tara din care nu pot pleca, poate chinezul ala care nu prea ii da mizeria aia de salariu la timp.
      Mai du-te si aia din fabricile de textile din Bangladesh, poate le explici cum sa economiseasca, ca sa mearga in Dubai sa munceasca pe mai multi bani. Oh wait…

      De aia zic de context si ca nu functioneaza „oriunde in lumea asta”. Astia de-am avut noroc ca suntem nascuti in Romania, comunista sau nu, oricat de saraci sau prosti ne-au fost parintii, tot am avut mai mult noroc decat 99% din asiatici. Si asta doar bonus de la nastere. Sa mai zic de oras sau sat, scoala, cum o fi fost ea, sanatate sau fara accidente serioase… Deja esti in top 10% din alea 7 miliarde. Cu sau fara apartamente in Italia.
      Da munca si seriozitatea te ajuta. Dar fara context si/sau mediu, dai la pedale degeaba.

      00
    • @Fisherman Crezi ca daca nu ai fi fost nevoit sa pleci la 18 ani doar cu valiza cu haine si-ai fi avut o viata confortabila in Olanda sa zicem ti-ar fi iesit atat de bine viata? Sau daca ai copii care presupun ca o duc mult mai bine decat ai dus-o tu crezi ca ei vor reusi sa adune sa zicem 10 apartamente in acelasi timp ca tine, tinand cont ca nu or sa plece la 18 ani doar cu valiza cu haine? Nu fac misto, doar sunt curios cum crezi ca ti-ar fi fost motivatia.

      Si inca una, tot fara misto: Daca toate specimenele puturoase si proaste ca sa te citez ar fi la fel de motivati si muncitori ca tine si sotia ta sa isi ia 3 apartamente cum crezi ca ar arata societate? Ar valora apartamentele tot la fel? Ar insemna ceva? Ce-ar face? S-ar muta la cate X luni pe an dintr-unul in altul?

      00
  24. Zoso prezinta masurile luate in Elvetia si Olanda, unele dintre cele mai bogate tari din lume si cu cel mai inalt nivel de trai, pe care locuitorii celei mai rupte in cur tari europene, situata mai pe la jumatatea clasamentului mondial, le considera comunistoide. Ai dracu comunisti olandeji, care a inventat ei bursa si piata de capital. O stiti pe aia cu nu poti deveni bogat cu sfaturile unui om sarac? Elvetienii si olandezii au ajuns unde sunt avand o anumita mentalitate, o cultura, care a dovedit in secole ca e cea castigatoare. Noi daca nu ne schimbam mentalitatea, tot rupti in cur vom fi si peste zeci de ani. E adevarat, vom fi mai bine ca sarmanii aia care n-au ce sa manance de prin Africa, dar mai prost decat tarile vestice la care aspiram. Individualismul asta nu ne va duce nicaieri.

    00
    • Nici macar in toata Olanda.

      00
    • Oameni buni, confundăm aici lucrurile un pic.

      Olanda a fost o țară colonială care a jefuit și ea partea ei de planetă, pe lângă marii imperialiști. E ușor să-ți faci piață de capital când ai rezerve de aur pe care le-ai jefuit pur și simplu. Asta nu-nseamnă că n-au merite, față de noi care ne scărpinam în cur în vremurile alea și consideram avere să ai 2 vaci în plus, dar asta e altceva totuși.

      Pe lângă asta Olandezii NU au bani. Ăia bătrânii au bani. Tinerii sunt la fel de rupți în cur ca românii, și asta generează aceleași nemulțumiri și frecușuri. Banii și averea s-au făcut în anii de după război, creșterile alea faine, locuințe ieftine, terenuri ieftine, ajutoare de stat pentru orice, dacă ai prins rândul bine, dacă nu, ghinion.

      Întrebați orice olandez tânăr dacă din flexibilitate stă în chirie ? …sau fiindcă nici nu poate visa la o locuință la cât de scumpe sunt, vs salariile vs un credit care i-ar permite o amărâtă de garsonieră.

      Și da, nimeni nu are drept din naștere să stea în buricul Amsterdamului, dar în același timp, ce ne facem că toate locurile de muncă sunt concentrate acolo? Sunt convins că nici ei n-ar vrea să plătească chiriile alea obscene dacă n-ar trebui, dar alternativa e să faci naveta 2 ore pe zi, asta dacă ai transport în comun coerent (olanda are cât de cât totuși) ori să ai mașină care te va beli la taxe.

      Și situația e la fel în toate țările bogate. Da, sunt țări bogate și avem de învățat de la ele, dar în prezent situația pentru un tânăr e (pe cifre) de 10 ori mai imposibilă ca un tânăr acum 30-40 de ani care pornește la drum fără a fi parte din bogații respectivi cărora le plătește familia chiria, avansul pentru credit, etc…

      00
    • Doar pentru ca vestul a avut niste idei bune si noroc incat sa ajung civilizati nu inseamna ca absolut orice decizie pe care o ia vestu e o decizie buna si nu ar trebuie sa fie criticata. Poti sa vezi Germania si decizia ei de a continua sa faca afaceri cu Rusia dupa invazia din Crimea/Donbas.

      00
  25. Cum, Printesa Urbana, care a elogiat Olanda pana in panzele albe, nu are dreptate? Ntz ntz.

    00
    • Hmm, poate a elogiat infrastructura, linistea, civilizatia, sistemul incluziv de invatamant, curatenia, existenta unor proceduri care sa-to faca viata mai usoara (chiar si in relatia cu statul), chestii din astea pe care le simti DUPA ce pleci din Romania :D

      Daca o chestie e mai nasoala intr-o tara, nu inseamna ca, gata, toata tara e de cacat si diasporezii sunt cretini ca au parasit lor, incat deea, la fiecare chestie negativa despre o alta tara, isi aminteste ca are niste oase impotriva unora care au parasit tarisoara ei si mai au tupeu sa fie fericiti.

      Masuri similare exista si prin alte locuri (ca raspuns la comentariul lui Andrei, despre cum Amsterdam legifereaza AirBNB-urile de pilda). Sunt tot mai multe localitati (si aia in care locuiesc), unde fie sunt interzise complet, fie exista conditii foarte dure. Pe ideea ca sistemul acesta a dat peste cap chiriile si piata imobiliara, plus probleme de siguranta etc.

      Nu pot spune ca ma incanta ideea de a limita temperatura in casa, in conditiile in care sunt 1. fost copil trait in comunism si 2. friguroasa de ma ia dracu, dar e interesant de vazut ce se va intampla in viitorul nu prea departat.

  26. @alexnicolae adica tu propui o legare de glie in versiunea moderna, musai sa lucrezi in UAT unde ai domiciliul/resedinta.

    La iobageala tovarasi !

    Cum spunea cineva mai sus, sunt derapaje urate cu iz de comunism. Tine tu un batran cu boli respiratorii si cardiace la sub 19 grade ca-i va fi tare bine. Sau un copil cu pneumonie. Ati uitat cat era mortalitatea perinatala in romania inainte de 89 ? Chestii gandite pe genunchi de politruci.

    00
  27. Zoso e doar invidios că nu-și permite 2 case…

    00
  28. Romanul se descurca, dar da ca și rasa umana irosim resurse d-ampulea la greu. Nu strica frugalitatea. Am mai multe apartamente și sunt de acord cu orice taxa care sa limiteze consumul asta nebun. În Olanda și alte tarii cu apa calda se merge pe sustenabilitate la greu

    00
  29. Din ce stiu treaba aia cu Elvetia e doar un fake news, nu am vazut surse la profit.ro.

    00
  30. Si uite asa revenim usor usor la anii 80 cand era ILEGAL sa detii 2 apartamente, iar daca o faceai, unul se confisca. Dar hei, ati vazut ce bine era pentru societate! Avea toata lumea unde locui…

    00
    • Era ilegal sa detii un apartament. In general e ilegal sa detii orice, proprietatea era ori a statului, ori cooperatista.

      00
    • Era pe dracu ilegal. Hai sa fim seriosi…
      Era perfect legal si nu te lua nici dracu la ture daca nu erau din bani furati. Ca te dadea in gat pe degeaba @Ion sau @Rumbu vineti de invidie asta e alta discutie si-ti lua un an sa explici ce si cum asta e alta discutie….

      00
  31. La întrunirea membrilor de partid, șeful scoate în față pe ultimul venit și începe:
    – Tovarășe, dacă ai avea două case ai da una partidului?
    – Da, normal că aș da una pentru binele comun.
    – Dacă ai avea două mașini ai da una țării?
    – Da, fără nici o problemă.
    – Dacă ai avea două găini ai dona una una la cantina partidului?
    Stă omul, se gândește…
    – Nu, nu aș da una partidului…
    – Cum se poate asta, ai da casa și mașina care sunt mai scumpe dar nu ai da o găină care nu costă nimic?
    – Păi cum să vă spun… eu am deja două găini.

    00
  32. Masurile prezentate de tine nu ar avea sens intr-o societate ca a noastra. Societate care inca sufera din experienta comunismului si care nu stie sa traiasca intr-o comunitate. Trebuie doar sa te plimbi prin orice oras din Romania si sa vezi cum spatiile comune sunt vai de mama lor, dar uite ce frumos avem noi in casa. Chestia asta este o reminiscienta profunda a comunismului in care fiecare se descurca cum poate si de care nu putem sa descotorisim chiar si la 33 de ani de la revolutie. Mai mult este principalul motiv pentru ca noi ca tara nu am putut avansa mai mult, dar este o alta discutie.
    Revenind la masuri prezentate de vali. Acele masuri au venit ca efect asupra faptului ca exista posibilitatea ca penuria sa se instaleze. Acum gazele sunt importate de unde sunt importate si exista riscul ca rationalizarea sa fie impusa cu niste efecte colaterale nasoale, asa ca varianta propusa este raul cel mai mic. Referitor la proprietati problema apare cand incet, dar sigur ajungem intr-o situatie de oligopol. Mai precis cand ai foarte putini competitori in piata pe zona ofertei, insa cacalau pe zona cererii ceva undeva este gresit. Si asta este implicit mai nasol cand se intampla intr-o piata cu niste servicii esentiale gen energie, locuinte, telecomunicatii. Toate aceste lucruri s-au intamplat fix sub obladuirea neoliberala instalata in vest prin anii 80 si care acum ne arata monstrii nou creati.
    Din pacate nu prea exista solutii corecte la aceste probleme deoarece oricum ai vrea s-o dai cineva o sa fie deranjat de solutie in sine. Insa as vrea sa inceapa o taxare mai agresiva a celor care profita de situatii de tipul asta si fara impuneri si alte cele, coroborat cu scaderea impozitului pentru pulime care cauta sa traiasca cum poate. Foarte pe scurt, taxezi opulenta si mai putin munca extrem de socialist, dar na idealul unora in viata dau un ban, dar stau in fata.

    00
  33. Si Presedintele Confederatiei din Elvetia tot 19 grade va avea in casa anul asta ?
    Nici el nu-si va incarca masina electrica ? Sau e doar lege pentru plebe ?

    00
  34. Poate ne dai si exemple din tari civilizate, ca in Elvetia primesti bani daca iti parasti vecinii ca se incalzesc iar in Olanda se impusca jurnalisti in centrul orasului.

    00
  35. imi place cand lumea urla „comunism” ca sunt unii care nu vor sa ii lase sa fie fututi in cur de corporatii. Nici macar cu vasilina. Propaganda russian level
    Oricum. Mereu gandirea e de tipul „lasa ca fac io bani de 1000 de apartamente si vor astia sa ma futa”. Ei neavand bani de doua ciungi.

    Dar. As vrea sa stiu si eu un motiv sincer pentru care ti-ai lua un apartament in Amsterdam pe care sa il tii gol. Gen…nu ai ce face cu 1000e lunar sau cum?
    Asta vorbind de noi. „Apartament de vacanta in amsterdam”. Ma. Ma lasati. sambag pula, zici ca vorbim aici numa printi mostenitori

    E clar ca apartamentele goale sunt o varianta de micsorare a ofertei. Oameni pe care ii doare in pl de bani cumpara multe apartamente. Si le tin goale, ca sa valoreze mai mult.
    Intre timp statu vrea sa faca ceva si saracii „dar e comunism”

    00
    • Pentru ca nu e treaba nimanui ce face omul cu proprietatea sa, de aia nu vad ce-i freaca grija pe unii si pe altii legat de „da de ce sa ai 5 apartamente in amsterdam si sa le tii goale”.

      Datul in chirie vine cu probleme, ca tre sa te bagi in seama cu chiriasii cand se strica ceva etc. Asa daca il tii gol nu cere de mancare, nu ai probleme ca poate se strica ceva de utilizare etc.

      Eu cred ca fiecare ar trebui sa-si vada de treaba lui si sa nu mai aiba opinii din astea despre ce ar trebui sa faca altii cu proprietatea lor.

      00
    • Ba da. Treaba statului este sa rezolve niste probleme. Si, in momentu in care tu iei 5 apartamente ca sa faci specula cu ele, imi manci pula si platesti taxe. Oricum ai de unde.

      Voi le plangeti de mila speculantilor imobiliari. Aia din cauza carora viata voatra e ingreunata. Asta in speranta ca poate o sa aveti si voi bani sa cumparati 10 apartamente sa faceti specula cu ele. LOL!

      „Eu cred ca fiecare ar trebui sa-si vada de treaba lui si sa nu mai aiba opinii din astea despre ce ar trebui sa faca altii cu proprietatea lor”

      Eu cred ca tu esti un papagal prost.

      00
  36. ca de fiecare data, depinde de ce parte a penisului esti

    00
  37. atat timp cat exista o majoritate sa plateasca, taxele vor creste – woke capitalism

    00
    • ps. am vrut sa adaug ca e – acelasi wokeness pe care il foloseste putin in razboiul cu ucraina, atat timp cat ii merge, ii merge.

      00
  38. Nu am citit toate comentariile, dar se pare ca multi vorbesc in necunoștință de cauza. Pentru cei ce nu stiu, in Țările de jos (Olanda e doar o provincie) e o mare criza in privința caselor. In urma sondajelor făcute, pentru fiecare casa pus la vânzare, se bat in medie 10 oameni sa o cumpere. De asta atunci cand cumperi o casa trebuie sa licitez, câteodată se poate ajunge si la 100 de mii licitați peste. Din cauza asta preturile caselor pot creste de la an la an cu peste 50 de mii. Fiind o criza de locuințe, nu ți se pare corect ca cei care au mai multe case sa le închirieze? Sa poată sa trăiască si alții? De ce sa lasi o casa goala cand poti face profit si ajuți si societatea? Normal, majoritatea românilor nu au mentalitatea asta asta

    00
    • Haide sa luam situatia asta des intalnita in ultimii 2 ani.
      Sa presupunem ca am o casa in centrul Amsterdamului. Intre timp a avenit pandemia de Covid, iar firma la care lucrez mi-a permis sa fac asta de acasa. Pentru ca tot am libertatea de a nu fi nevoit sa ma duc zilnic la birou, am ales sa ma mut temporar la parinti la tara, unde am mai mult spatiu.

      Acum eu nu stiu sigur daca voi mai putea sa lucrez de acasa 3 luni sau 3 ani. Dar conform noii legi, as fi obligat sa inchiriez casa mea unui strain. Tie personal ti-ar conveni sa fie nevoie sa iti cari toate hainele si toate lucrurile importante din casa, nestiind exact cat timp vei fi plecat?

      Si toate astea doar pentru ca firmele din oras sa poata atrage mai multa forta de munca din alte orase sau din alte tari. Ca pana la urma despre asta discutam, oamenii vin atrasi de un salariu peste medie, dar care nu este suficient de mare ca sa acopere costurile cu locuinta.

      00
    • Nu, Andrei, nu ai fi nevoit să îți închiriezi casa. E domiciliul tău permanent, faptul că stai în altă parte temporar nu contează.

      Ăsta e cazul particular pentru care ai o problemă cu legea asta? De-aia dezbatem noi aici dacă e ok să împiedicăm o corporație să fixeze prețul folosindu-și poziția pe piață, pentru o situație teoretică imposibilă?

      De ce nu discutăm în schimb de reglaje? De ce nu zicem da bă, e o chestie ok, dar ar fi bine să se ia în considerare și situațiile astea..? Te deranjează legea asta din principiu? Care e punctul în care ai zice suficient? Când 20% din oraș e plin de case goale? 30%? 40%? Ce facem, construim nelimitat, București-style?

      00
    • @Vior: Pentru ca nu asa functioneaza ideea de proprietate privata. Alea 5-10-50 de case ale tale sunt ale tale sa faci asa cum vrei tu cu ele, nu ce cred altii ca ar trebui sa faci tu cu ele.

      00
    • „Alea 5-10-50 de case ale tale sunt ale tale sa faci asa cum vrei tu cu ele, nu ce cred altii ca ar trebui sa faci tu cu ele”

      trecand peste faptul ca nu poti face ce vrei cu ele, chit ca is ale tale, existand niste reguli, nimeni nu zice sa nu il tii gol. Il tii gol, nu e nici o problema. Atat ca te costa mai mult sa il tii gol.
      Tu in continuare poti sa il tii gol. Pentru ca esti un cancer. Pentru ca 7500e (cat zice olandezu) oricum sunt mai putini bani decat castigi tu pentru ca esti un cancer. Nu tu, stai linistit, nu te acuz pe tine ca ai proprietati in Amsterdam. Tu ala este cel care face asa ceva.

      Nu stiu cum e in amsterdam, dar in Suedia tre sa platesti lunar intretinerea. Intretinere care costa cca 4-500e/3camere. Plus rata treci de 1000e/luna.
      Deci da. Ca sa tii un apartament „ca asa vreau eu” la 1000e/luna inseamna ca ori esti din pula de domn ori din pizda de doamna.
      Ca sa tii 5, deja e clar scopul. Si meriti muie.

      00
    • @Giani Mucea, am mai avut un comentariu, dar cred ca a intrat in spam.
      Din cate am vazut, legea spune ca orice casa in care nu s-a locuit mai mult de 6 luni trebuie declarata la Primarie (chiar daca mai ai alta casa ca locuinta oficiala sau nu). Si in plus, chiar si vecinii pot anunta daca au observat ca imobilul este nelocuit.

      Deci ce spui tu, automat inseamna incalcarea legii.

      In plus, am vazut ca este deja o discutie legata de cum evita corporatiile aceste legi. Pur si simplu declara ca imobilul este in renovare (probabil au si un contract cu o firma de constructii partenera).

      00
    • Da dar nu te obligă nimeni să o închiriezi. Anunți că e liberă, le explici că stai în altă parte câteva luni și gata. N-a fost nimeni obligat să își închirieze locuința ffs.

      Oricum, chestia asta e un exemplu bun de perfectionist fallacy. Nu putem să oprim niște inginerii financiare care ne fac viața mai grea, pentru că ar avea niște măsuri adverse. Sigur, am putea să modificăm legislația să evităm măsurile adverse, dar nu. Oprim tot.

      00
    • @Giani Mucea, stai ca m-ai pierdut aici. Deci pana la urma nu te obliga Primaria sa inchiriezi locuinta daca nu locuiesti in ea? Ca atunci nu prea inteleg de ce mai avem toate discutiile de aici daca poti pur si simplu sa declari ca nu locuiesti in casa, dar sa spui ca vrei sa o pastrezi libera.

      Inseamna ca tot articolul lui Vali porneste de la o premiza gresita. Si mai mult, daca pentru persoanele fizice exista o portita, cu siguranta vor gasi si marile companii care au zeci de avocati aceleasi portite.

      00
    • Ți-am răspuns mai jos. Ideea e că tu ai deviat de la subiectul articolului cu cazul tău particular.

      Acum ce nu înțeleg eu e: de ce insiști atât pe chestia asta? De ce e important pentru tine ca societatea să mențină portițele astea deschise pentru investitori, chiar și în situații de criză care afectează populația?

      00
    • @Giani Mucea, nu ma intereseaza sa se mentina nici o portita deschisa, ma intereseaza doar sa se respecte dreptul la proprietate. Si daca lucrurile sunt asa cum spui tu, portitele vor exista in continuare in special pentru investitori, fiindca ei vor avea resursele necesare sa ocoleasca legea.

      Iar atata timp cat statul are destule alte variante mult mai eficiente pentru a rezolva criza locuintelor, nu stiu de ce ar alege sa decida in numele altcuiva cum trebuie folosite bunurile achizitionate.

      00
    • Bun, atunci să terminăm odată discuția, că s-a întins prea mult:

      Din punct de vedere principial, relaxează-te. Drepturile legate de proprietate sunt restrânse în mod constant în societate, iar situația asta e doar încă un exemplu din multe. Taxele există ca și concept, amenzile există ca și concept, știm că ele sunt făcute și pentru a forma comportamentul, așa că nu e nici o problemă. Atâta timp cât proprietarii au alternativă (și au, să plătească taxe mai mari) și nu li se confiscă proprietatea (nu li se confiscă), chestia asta nu e cu nimic mai gravă decât multe alte legi care restrâng diferite drepturi legate de proprietate.

      Când zici că statul are destule variante mult mai eficiente pentru a rezolva criza, prima problemă e că vorbești în absolută necunoștiință de cauză iar a doua e că ignori complet informațiile care ți se transmit. E nevoie să îți spun încă o dată că se construiește dar e insuficient oricum, pentru că e mult prea mare cererea iar construcțiile nu sunt la liber, din diferite motive legate de menținerea unei calități a vieții și nu numai? Înțelegi că lucrurile nu funcționează ca în România, să construiești unde și cum vrei, fără să te gândești la utilități, spațiu verde, servicii adiacente, trafic etc? Înțelegi că Olanda e o treime din România dar cu aceeași populație, cu o bază industrială solidă deci cu spațiu limitat și cu marjă de poluare depășită oricum în fiecare an? Nu știu ce ar trebui să explic să oprim ideile gen ”lasă boss, futem câteva mii de blocuri în câmp și rezolvăm problema, lasă băieții în pace să mănânce și gura lor ceva”.

      Și în final, ideea că investitorii oricum găsesc portițe. Asta mi se pare una dintre cele mai stupide. Da, găsesc portițe, că și asta e una. Dar cum putem să o închidem pe asta, putem să le închidem și pe celelalte. Ce facem, nu mai încercăm nimic pentru că se vor găsi metode de evitare a problemei? Nu îți dai seama cât de absurdă e ideea asta? De ce să punem taxe pe profit, că bogații oricum își mută profitul offshore. Hai să le eliminăm complet. În general vorbind, faptul că ceva nu e perfect făcut din prima nu înseamnă că nu merită făcut deloc. Înseamnă că trebuie analizat și îmbunătățit după ceva timp.

      00
    • @Giani Mucea

      1. Daca drepturile legate de proprietate sunt restranse constant in societate, atunci ar trebui sa ne revoltam de fiecare data cand se intampla asta. Daca asteptam sa se ajunga la confiscarea proprietatii (precum in comunism) deja este prea tarziu sa mai facem ceva.

      2. Eu am spus ca statul are mai multe optiuni pentru a lupta impotriva „agenturilor” straine care vin si fura locuintele bravilor imigranti din Amsterdam.
      Tu te-ai blocat doar la partea aia cu construitul de locuinte. Dar am mai zis si de:
      – Taxe de proprietate care sa creasca exponential pe masura ce detii mai multe locuinte. Asta ar avea un efect si mai bun, pentru ca ar descuraja in totalitate concentrarea de locuinte in mainile unor companii cu bani.
      – Incurajarea muncii remote, astfel reducand foarte mult presiunea pe spatiile locative din oras.

      3. Tu mi-ai explicat ca pentru persoanele fizice exista oricum o portitat sa ocoleasca legea. Daca un cetatean de rand poate gasi o portita, automat asta inseamna ca si companiile mare care au zeci de avocati si juristi pot gasi aceleais metode de a ocoli restrictiile acestea. Asa ca legea define ineficienta.

      00
  39. Case nelocuite? Ar fi interesant să vedem cum s-ar aplica la noi, unde mii de palate cu turnulețe stau nelocuite 11 luni pe an – asta în timp ce proprietarii sunt plecați la produs în vest – y compris Olanda.

    00
  40. pt ca am trait aproape juma’ de viata in comunism as putea sa dau sfaturi despre, dar n-o fac, n-are rost. voi spune doar atat: comunismul e cah/caca/rau/(bad pt …..engleziti)

    proprietatea este sau ar trebui sa fie sfanta si intangibila.

    chiar si in anul 1987 era criza imobiliara in bucuresti, nici atunci tinerii nu aveau unde sa stea, iar cineva mai sus spunea ca puteai fi chiar proprietar…..din experienta mea personala…nu cred: tata a fost chirias, mie mi-a fost returnat avansul pt apartament (in ’87) pt ca ….stat comunist. am platit chirie la inceputuri, iar apoi am devenit proprietar cand mi-am permis, fiind adult si avand un salariu mai mare.

    vrei, intr-un oras ca amsterdam/geneva, chirie mica si salariu mare? ghinion….nu se poate!! (si cu degetul in cur si cu sufletul in rai….nu merge) ia atunci chirie mica la vintu de sus si salariu in consecinta

    da, recunosc viata e complexa si are multe aspecte: intr-un fel se vede viata la 22-28 de ani in amsterdam/geneva, cand vrei un loc al tau si ti se pare ca toti bosorogi il au, stau bine mersi la caldurica, nu mai mor odata…ca sa ai si tu.

    00
    • @fptpoze
      Vine cineva cu bani la prima ora de dimineata si cumpara toata painea din oras. Mananca o paine si pe restul le tine sub cheie, sa mucegaiasca.
      Nu imi pasa ca tot orasul moare de foame, fac ce vreau cu banii mei si „proprietatea este sau ar trebui sa fie sfanta si intangibila”

      Sunt proprietar de apartament dat in chirie si sunt de accord cu idea de a supra-taxa apartamentele tinute goale.

      00
    • @fptpoze, exact asa este: oamenii astia vor salarii mari si chirii mici.
      Daca salariul nu iti permite sa platesti chiria in Amsterdam, nu esti obligat sa te angajezi aici, poti sa cauti de lucru si in alte orase.

      00
  41. Andrei, la fel ca în România, și în Olanda ești înregistrat la primărie ca locuind la o anumită adresă. Dacă e proprietatea ta, are statut de locuință a ta. Asta decide câte taxe plătești pentru ea.

    Dacă casa aia e adresa ta permanentă dar tu ai plecat la părinți pentru că covid și o să te întorci cândva, nu o să te oblige nimeni să o închiriezi. Nici nu cred că trebuie să anunți la primărie că e liberă dar plm, mai bine o faci că nu te costă nimic.

    Articolul lui Vali se referă la alt caz decât ăsta particular prezentat de tine, în care un om care locuiește și e înregistrat permanent la o adresă decide să stea temporar în altă casă, fără să își mute adresa.

    00
    • Tu spui ca „nu crezi” ca trebuie anuntat la Primarie ca este goala locuinta, dar legea spune clar ca se refera la locuinte in care nu a mai stat nimeni in ultimele 6 luni. Nu am vazut nici o exceptie de genul „asta este locuinta mea principala, iar cea in care stau permanent de la tara este doar o casa de vacanta”.

      00
    • Ai citit legea sau un rezumat al ei?

      Oricum, nu contează. Discuția asta a devenit inutilă de ceva vreme așa că îi pun punct aici.

      00
    • Am citit aici:
      https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR431095/1

      Pare ca este intreg textul legii. Daca este doar un rezumat, ti-as fi recunoscator daca m-ai indruma catre textul complet.

      00
    • Am citit link-ul pus de Vali in articol. Daca este incomplet, ti-as fi recunoscator daca m-ai indruma catre textul complet al legii.

      00
  42. >>ci chiar condamnări penale cu închisoarea. (sursa)

    Adica ii baga de la racoare tot la racoare?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube