Știrile zilei – 12 septembrie 2022

  1. Copac . Roșcată . Mov . Castel . Brunetă . Oraș . Verde . Blondă . Coiot . Blondă . Albastru .
  2. 4 miliarde, ajutor de la UE
    De aia plângeau fabricile de mobilă, mirosiseră ceva…
  3. Păi nu eram bine, depozitele pline, zero griji?
  4. Mai ho cu regina
  5. Excelent. Mai des.
  6. Întâmplări din lumea a treia
  7. Legea Anti-Kaspersky
  8. Ce mișto e învățământul românesc
  9. Musk și Dogecoin
  10. Cronica de tehnologie
  11. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. La punctul 6. poate ii întreabă cineva pe frații neacoita (premarul de sector și frasu fostul patron de club de fotbal); ca zvonurile sunt ca ei (prin interpusi) ar fi pus mana pe bucata aia de parc iar prin puz-ul de sector anulat de Nicușor (ma rog, instanta, la cererea lui Nicusor), ar fi vrut sa o facă construibila, pentru a face blocuri…dar nu au romanachii probleme de astea…ei ar cumpara apartamente ‘dha lucs’ in parc, ce plua lor, aia valoare…

    00
    • Ce zice nenea ala acolo, in esenta, e ca Rusia nu are alternativa la piata europeana, ca nu are inca infrastructura pusa la punct pentru a exporta in China, si oricum cantitatile exportate in China ar fi la jumatate din cele exportate in Europa, bla bla bla… Ce ignora nenea asta e ca pentru rusi, taierea gazului pentru europeni, e pe termen lung o varianta care s-ar putea sa le mai ofere o sansa… Europenii oricum se jura ca vor sa reduca dependenta fata de gazele rusesti, sa gaseasca alti furnizori – mai scumpi si mai incolo asa, mai peste cativa ani :) … Adica mai dati-ne voi gaz acum, pana reusim noi sa v-o tragem, sa gasim alta varianta :) Putin a platit cu sec, ok, nu mai asteptam cativa ani, taiem acum de tot Si s-ar putea ca dupa cateva luni, vreo 4 – 6 maxim, altfel sa se puna problema.. Baietasii si fetitele Europei inca nu prea realizeaza ce li se intampla, pe ce lume traiesc… E simplu sa cotcodacesti din spatele monitorului… :) :)

      00
    • Nu e nici o surpriză că Rusia nu poate schimba macazul gazului de la un an la altul, peste 10 ani posibil, așadar e clar că Putin joacă la străns koayele europenilor pentru iarna asta.Dacă noi vom da din buci la +19 grade în casă atunci e clar cine are frîiele pentru cîțiva ani de acum încolo.
      Altfel, Putin este cu izmenele jos de cîteva zile, era de așteptat asta.
      Tare aș vrea strînși de koaye toți rusofili-lingăii Rusiei, primul pe listă fiind Viktor Orban.

      00
    • Putin a platit cu sec, ok, nu mai asteptam cativa ani, taiem acum de tot Si s-ar putea ca dupa cateva luni, vreo 4 – 6 maxim, altfel sa se puna problema.. Baietasii si fetitele Europei inca nu prea realizeaza ce li se intampla, pe ce lume traiesc…

      Până una-alta, băiețașii și fetițele Europei și-au umplut rezervoarele mai mult (și mai repede) decât anult trecut, în condițiile în care au importat mult mai puțin gaz de la rusi (comparat cu 2021) ceea ce indică că au găsit alternativa la gazul rusesc. Astfel că Putin n-am platit cu sec, ci și-a dat cu tesla-n coaie.

      00
    • @Sabotor: Siiiguuuur… :) :) :) De aia se isterizeaza toate panaramele care cica conduc Europa, de aia 19 grade, amenzi, alea alea… Zau daca inteleg la ce foloseste auto-fraiereala asta… Efectul prea multor cursuri de „positive thinking” :) stai legat de calea ferata, vine trenul catre tine si in loc sa te zbati sa incerci sa te dezlegi, inchizi ochii si repeti „e doar o pisicuta, e doar o pisicuta” :) :) Dupa cum spuneam, 4-6 luni maxim… tic-tac…

      00
    • NOU
      #8

      Ba, voi ati avut vreodata mai mult de 19 grade in casa iarna?

      00
    • @Incomod
      Nu e nici o isterie, isterie e doar in presa (pentru clickuri) si la propagandistii rusi. S-a discutat, s-au facut planuri pentru a reduce sau chiar elimina dependenta de gazul rusesc, planuri care functioneaza. Drept urmare, dupa o perioada de panica generata de „OMG, Rusia inchide robinetul de gaz” care a dus la o explozie a pretului gazului si energiei electrice, acum pretul energiei electrice e in scadere iar pretul gazului e in scadere si el in conditiile in care Rusia a inchis robinetul de gaz.

      00
    • @Incomod, sterge-te te rog la gura ca esti de mandrie rusa pe la bot. Stai linistit ca nu murim de frig una,doua,trei ierni pana devine Europa independenta de gazul rusesc. De la celebra declaratie cu ajunsul la berlin in 3 zile vad ca nici la kiev nu pot in 6 luni, deci s-a cam spart balonul cu a doua mare putere. Si btw, spune-i rusului care te tine capra ca ar trebui sa-si concentreze atentia pe China ca si aia au pretentii de mare putere mondiala si din cate stiu fac ochi dulci la resursele Rusiei.

      00
    • @Sabotor: OK, cum zici… :)
      @Light: Chiar ma gandeam cand apare primul mononeuronal cu poezia asta :)

      00
    • O dau unii ca fara gazul rusesc murim de foame, de parca rusului pana acum ii statea in gat euroii si dolareii. Rusii vindeau cu scarba pana cum gazul.

      Daca la urmatorul plin seful de statie o sa zica ca pana nu o fute pe nevasta-ta nu iti mai da benzina, ce faci? Si la urmatoarea benzinarie si tot asa.

      00
  2. desi nu ma afecteaza cu nimic si nu e problema mea, aceeasi parere o am si eu despre regina. monarhia este o relicva a unei ere apuse deja de vreo 100 de ani si nu inteleg de ce as plati eu ca si contribuabil niste bani ca o familie oarecare sa traiasca in lux si sa arate bine la televizor.

    00
    • Pai la fel platesti si pentru presedinte, iar in Romania platesti si pentru o casa regala pe care nu o ai

      00
    • da, doar ca presedintele are un rol si are putere. ah, ca nu-si face treaba si nu-si foloseste puterea, sau nu o foloseste cum mi-as dori eu este altceva.

      dar monarhia nu are nicio putere, e acolo doar pt…nimic.

      00
    • presedinta Ungariei, presedintele Germaniei, nu prea ai auzit de ei, asa este? Exista republici prezidentiale si republici parlamentare, unde presedintele e fix ca regele, fix reprezentativ.

      00
    • Lol, Romania e republica parlamentara, presedintele are exact acelasi rol si aceeasi putere ca monarhul din UK. Singura diferenta e ca noi il schimbam teoretic la 5 ani.

      In Romania, ca si in UK, cel mai puternic om este prim-ministrul.

      Plm, cateodata am impresia ca s-a mutat reddit-ul aici.

      00
    • Stupizenia monarhiei nu e ca dai o gramada de bani ca sa tii o papusa decorativa acolo. Cum s-a zis mai sus, aparent orice stat are nevoie de un reprezentant care sa stea frumos la masa si sa mestece cu gura inchisa.
      Prostia e ca se presupune din start ca daca tanti Veta a fost ok pentru rolul asta timp de 70 de ani atunci singurul om care poate fi la fel de potrivit e fi-su, pentru ca are urechi clapauge si case misto la tara.
      In formele politice vag mai evoluate ai macar sansa sa alegi dintre mai multi prosti.

      00
    • @michael, nu prea știu cum să-ți explic, dar cel puțin în Spania regele nu e chiar cu rol decorativ.
      Da, se duce pe ici colo, mai face ceva treburi caritabile, ne mai transmite salutări pe la televizor, dar când o mai iau pe ulei ăștia din guvern și încep cu ,,io nu fac aia că n-am chef și ba pe-a mă-tii,, mârâie regele la ei și imediat se potolesc și pun osul la treabă.

      00
    • Băi, de fapt, întreg sistemul britanic gravitează în jurul monarhiei. Doctrina puterii de stat explică cam totul prin raportare la monarh. Tradiția asta instituțională face din UK un stat puternic. Mai mult, relațiile externe ale U.K cu Australia, Canada (aflate sub uniune personală) și celelalte state din Commonwealth sunt fondate într-o mare parte pe monarh. Plus că monarhia chiar asigură o mai mare stabilitate în guvernare. Plm, nu trebuie să raportăm totul la bani, avem în România unele instituții care toacă bani fără să facă nimic.

      00
    • @xixache – diferențele dintre președinții menționați de tine și monarhi țin de legitimitatea puterii și de mecanismele de check and balance. Puterea, în cazul nostru cea politică, își „trage” legitimitate fie din competență (sau din percepția ei), fie din alegeri. Monarhul, din familia în care se naște (pentru prostirea supușilor – de la Dumnezeu). Eu nu vreau să plătesc sau să fie reprezentat pe baza dreptului sângelui sau a celui divin. Exemple de degenerați sunt destule în istoria recentă. Ba chiar sunt și ceva fapte penale printre membrii unor case regale, inclusiv în cea britanică. Mai mult, monarhii nu se supun mecanismelor de check and balance. Ei nu prea pot fi sancționați pentru deciziile și faptele lor, ei nu pot fi verificați instituțional, revocați, demiși, suspendați.. Politicienii – da. În plus, monarhia vine la pachet cu o mulțime de titluri și instituții medievale – duci, conți, prinți, lorzi. Din nou întreb: care este legitimitatea acestor titluri?

      @Rumbu – Îmi pare rău să te contrazic, dar România nu este republică parlamentară pentru că președintele este ales de către „bobor”. Nu este nici prezidențială, pentru că președintele nu este șeful executivului. Poate fi un soi de republică semi-prezidențială limitată, în sensul că președintele nu are totuși funcțiile pe care le are președintele Franței, o adevărată republică semi-prezidențială, după structura și ierarhia instituțiilor esențiale.

      00
    • Sorin, da, ai dreptate din punct de vedere al legitimitatii presedintelui. Din punct de vedere insa al atributiilor si puterii, presedintele nu poate face mai nimic.

      A, ca in politica damboviteana am avut destule exemple cand presedintii (chiar si aia de partid) si-au numit marionete la guvern, e alta discutie.

      Era doar o comparatie cu monarhia britanica. Culmea e ca monarhul britanic are mai multe puteri decat un presedinte, intr-un fel el poate dizolva parlamentul sau guvernul fara nicio problema. Cateva sute de ani de civilizatie britanica insa il opresc sa faca asta. Cam la fel e povestea ai in celelalte monarhii europene.

      Presedintele nostru poate face acelasi lucru doar in anumite conditii exceptionale. Atat de exceptionale ca nu vor putea fi aplicate niciodata :)

      Personal cred ca Romania se muleaza mai bine pe modelul prezidential, daca tot votam „tatucu'”, ar trebui sa il lasam sa conduca guvernul. Teatrul ala ieftin prin care i se propune prim-ministrul de catre parlament este exact atat: un teatru ieftin. Altfel nu aveam prim-ministrii ca Ciuca, Dancila sau Boc.

      00
  3. Scameri romani din Praga
    https://www.youtube.com/watch?v=81ZtnRDxhDU

    Baiatul de mai e un american care a decis sa se mute in Europa, ca aici e si copilul sau si ca e frumos, civilizat, mancare buna, etc. Si-a vandut casa din State si s-a mutat/cumparat un apartament in Portugalia intr-un oras universitar si turistic. Era frumos acolo pana a fost pandemia, acum…
    https://www.youtube.com/watch?v=5olX7xZeqK4

    00
    • Pe mine ma paleste rasul ca au vandut imediat casa din murica fara prea multa considerare si sedere in noua locatie(portugalia) in cautarea aventurii sau macar spargerii monotoniei ca sa se planga ca ii deranjeaza galagia orasului si ca nici locurile linistite nu-s pe plac ca parca-s prea rupte de societate, trist dar arata de fapt privilegiul pe care ca muricani nu l-au bagat in seama

      00
    • Cine spune muricani e mai prost decat aia care spun tefelisti neomarxisti.

      00
  4. 7. total de acord cu ce scrie acolo (da …stiu …am loc in frigider pt carne), ii pot da dreptate 100%. Ce lipseste de acolo e un punct care ar trebui dedicat mafiei titularizarii. Pentru ca cine crede ca modul in care se dasfasora la noi procesul de titularizare este unu transparent si corect, se inseala amarnic. Si aici nu ma refer la examenul in sine, ci la modul in care sunt apar si dispar orele in sedintele destinate repartizarii in urma examenului. Din pacate asta este un aspect care e trecut intotdeauna sub pres. Si cate, si mai cate…din pacate, e mai usor sa arunci cu noroi, decat sa incerci sa te informezi si sa intelegi.

    00
  5. @8
    Bun articolul dar am unele comentarii:

    „Nu mai vorbesc despre ipocrizia codurilor de la examenele naționale, care sub pretextul GDPR-ului, ascund aceeași perfidă dorință de a nu „leza” prostia, cretinismul, mediocritatea.”

    Nu doar ca nu vor sa lezeze dar chiar incurajeaza prostia si mediocritatea. Toata prostia cu GDPR e ridicola si ar trebui regandita sau anulata.

    Legat de „Bullying-ul la adresa profesorilor corecți” asta e si in alte domenii sau profesii de aceea trebuie sa fi capabil sa iti aperi principiile si sa iti justifici actiunile. Pentru momentele cand se depasesc limitele trebuie sesizari + plangeri penale (facut cu avocat etc).

    00
  6. 8. bine intentionat dar totusi logica de profesor: privatizarea e rea desi sistemul de stat e imposibil de reformat. Se doresc investitii dar in acealasi timp se recunoaste ca investitiile facute au fost inutile, asa ca sa investim mai mult in cursuri inutile? (cursuri digitalizare de 1 an pentru profesori – care dupa aia nu stiu sa deschida tableta);

    Altfel articolul se termina cu un singura solutie propusa. Cresterea salariilor profesorilor! Desigur, restul sistemului poate sa ramana la fel..Ce poate fi mai eficient decat sa umpli cu apa o galeata gaurita?

    00
  7. 9. Investitorii Dogecoin ar trebui sa fie ca ala care a comandat o femeie gonflabila si a venit gata sparta. Nici nu ar trebui sa recunoasca.

    00
  8. Deci i-au facut dosar penal la caine?

    00
  9. La pct 4: hai să dăm cu pietre in sicriul ăla, că prea multă lume duce flori.

    Cred că este cel mai jegos articol scris despre răposata (dintre toate articolele pro și contra pe care le-am citit). Cred ca omul nu vrea decât atenție (puzderia de dictoane/citate cu care vrea să epateze, începutul ipocrit „io-s monarhist convins, daaa, vă rog să mă credeți ca n-am vreun interes!)

    Ce rahaturi a găsit el de reproșat (dincolo de anacronismul monarhiei, cu toate cele ce derivă de aici) bietei fumei?

    1 – că n-a fost mamă bună – să fii mamă bună e ocupație full-time. Tot full-time e si să fii directoare/manager de ceva, peste un grup semnificativ de oameni, ori peste o instituție importantă – ce să mai zici de un regat (și încă unul Unit), cu popor (mai multe, de fapt), instituții, partide, să ai de-a face cu toți liderii importanți ai lumii – cum să mai poți fi familista aia care spală, gătește, merge la ședințele grădinițelor/școlilor?
    Ori ești mămică, ori ești regină. N-o fi avut stofă de mămică, ori i s-a părut important să se inhame la ceva cu adevărat mare, sacrificând tihna căminului – ar putea fi interpretată (alegerea asta) ca sacrificiu, abnegație, eroism. Dar nah, priceputu’ zice că nu, n-a putut, n-a dus-o capul, a tras chiulul.

    2 – a fost o ignorantă. Da, exact asta afirmă (și in titlul bolduit al celui de-al doilea paragraf al rechizitoriului, și in final. Cu subiect și predicat: 70 de ani, istoria lumii a tolerat o… o… o Vioricăvasilică).

    3 – n-a lăsat nimic in urma ei, a domnit 70 de ani DEGEABA! (nu-mi pot – dar absolut deloc! – imagina cum ar fi trebuit, in viziunea distinsului autor, să arate o regină-JUCĂTOR)

    (atâta, doar trei capete de acuzare a găsit, atâta a bolduit. Probabil e la fel de satisfăcut ca Tudorelul, cu raportul lui de ievaluare, dacă vă mai amintiți mânia lui proletară, de profesionist experimentat al Dreptului. Numai că ăla a împărțit secreția in mai multe puncte).

    00
  10. Trist cu Kaspesky, desi era de asteptat sa ia candva exemplul Europei de Vest. Pacat ca tot nu e inca alt Security Suite la fel de eficient ca al lor.

    00
  11. Eu as vrea sa vad live cum se balbaie Ciuca sa ne spuna ca nu o sa fie bine… mm de incult.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube