Imobiliare: băi nene…

Mă pune șefu’ de la compania care deține blogul să mă uit din nou după o casă, că vrea ceva și aici, și caută cam ce am eu acum, așadar știu piața bine. 90% din casele pe care le știam din vara trecută sunt acolo. Tot acolo. Dar cu prețuri un pic schimbate.

Top? Asta. Voiau 130.000€ acum 12 luni. Mi-am scos ochelarii de soare, mi i-am pus pe ăia de vedere, am dat un zoom pe pagină, dap, e aceeași proprietate.

Second top? Asta. Voiau 150K pe ea, nu se vindea la prețul ăla, au mărit la 180.

Te doare mintea.

imobiliare-2022-brasov-2

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Probabil sunt opere de arta la licitație, alea se vand mai scump la a doua strigare 🤣

    00
  2. (articol sponsorizat) – la ce? Ochelari de soare? oameni iraționali ce vând case :)?
    O chestie, în zona centrală Brașov găsești și case ok cu o curte mai generoasa gen 4-5 ari? sau doar 150-200 m2.

    00
  3. Cum adică corp de casa???
    Plus ca eu cred ca sunt mulți prostiți de agenți. Puneți 200k, se vinde sigur.

    00
    • Iar la 5,5m front stradal, în caz că demolezi, nu mai poți construi nimic acolo. Limita inferioară e 8m.

      00
  4. Vezi ca acum ai mesaj pe pagina: „Cumpăra acum. Alți 100 clienți se uita la aceasta proprietate”.

    00
    • Da, scriptul ăla care generează un număr random între 50 și 100.

      Nici măcar nu l-au pus server side, poate mai mai prosteau pe cineva, e în javascript direct acolo cu tupeu :))

      00
  5. am vrut si io sa-mi iau ochelari de la femei da’ n-am reusit ca am dibla mare si de-abia imi iau de la barbati.

    00
  6. Zi și de mașinile SH, ce nu e același trend? Bine nu știu dacă alea se vind sau stau tot așa 90% de un an pe piata.
    Și la mine in cartier case făcute de 5 ani cu 80000 € s-au scos la vînzare cu preturi de te doare capul, dar nu am auzit sa se vinda ceva .

    00
    • Legat de mașini îți pot răspunde eu – cele mai pricopsite se vând, unele în mai puțin de 1 lună (asta din cele puse la favorite pe mobile.de).
      Mă uit de vreo 2 ani după o mașină sport și prețurile au sărit cu 20-30% și marja de negociere e infimă (am reușit să scad 2k euro la o mașină de peste 60k față de 5-10% înainte de pandemie).
      Touareg-ul cumpărat acum 1,5 ani valorează ceva mai mult decât la cumpărare.
      Tiguan-ul cumpărat acum 4,5 ani valorează cam cât am dat pe el sau mai mult pe (cu vreo 70k km in plus).

      00
  7. S-au golit stocurile de Tinyhouse din China.

    00
  8. „Te doare mintea.”

    Spune-i șefului de la companie că e foarte probabil să se împace cu ideea ca la bătrânețe să suporte în continuare zgomotul de trafic până la moarte, din simplul fapt că:

    a) românii sunt absolut shit în ceea ce privește evaluarea de terenuri și imobile (cuplat cu regulile notarilor & deciziile ad hoc ale administrațiilor de oraș)

    b) băieții deștepți din dezvoltare imobiliară cu băieții deștepți din instituții financiare continuă să doarmă liniștiți fiindcă schema funcționează în continuare.

    Alternativa – petiționează online ( cum altfel? :-)) ) să se legalizeze eutanasierea asistată.

    00
  9. M-am uitat si eu de curiozitate si e slabuta rau oferta. Dintre cele sub 800k asta e singura care mi se pare decenta https://www.imobiliare.ro/vanzare-case-vile/brasov/centrul-civic/casa-de-vanzare-3-camere-X4PE1102B?lista=4023480&listing=1&pagina=lista&imoidviz=3561206384
    Restul trebuie demolate si in locul lor sa se faca niste bloculete de 4 etaje cu cate un apartament pe etaj si parcare subterana.

    00
    • Da, mișto însă trebuiesc revopsite toate camerele că au făcut Grafitti cu “kw” pe mobilă, pereți și geamuri. Ce i-o fi apucat?

      00
  10. Oamenii nu vor sa vanda..vor doar sa se laude

    00
  11. Se da urmatorul anunt, de proprietar zice-se:

    https://compariimobiliare.ro/case-vile-de-vanzare/cluj-napoca/casa-de-vanzare-in-dambul-rotund-1611036 (a se observa pretul, 330,000 EU, publicat acum 12 zile)

    Gasit proprietarul, sunat, intalnit, vizitat casa. Ieri, 15 aug 2022.

    – „Si, care e pretul la care va ganditi?”
    – „Poi s-au cam scumpit toate, vedeti si dumneavoastra. 400,000 EURO, usor negociabil”

    WTF?

    00
  12. Proprietarii sunt oameni cu foarte mult timp liber.

    00
  13. Criza care e pe vine va baga mintile in cap multor proprietari si dezvoltatori. Aceste preturi sunt halucinante pentru o tara de lumea a treia. Voi rade cu clabuci cand voi vedea preturi de 500 euro mp in 2-3 ani.

    00
    • „Pot să aștept, nu mă grăbesc.”

      00
    • NOU
      #29

      In Spania e acelasi lucru, am vrut sa schimbam apartamentul de vacanta pe unul de retras la pensie ceva mai mare… Cam jale. Bloc nou anul trecut in porto de sagunto ~150k si te mutai atunci, azi cer 190k pe acelasi apartamanet in bloc la care incepe constructie in decembrie 2022 cu finalizare in 2024.

      Mai asteptam.

      00
    • Care criza, Deea? Aia care trebuia sa vina si pe care trebuia s-o traim acum? Aia de anul trecut? Aia din pandemie? Aia de la anul? Sau de peste 2 ani? Aia pe care lumea o asteapta de 14 ani deja? Sau care mai exact?

      00
    • Deea, 500 euro pe mp nu a fost nici macar in 2014 cand s-a atins minimul dupa criza din 2008…

      00
    • Materialele de constructii au crescut cu minim 30% fata de acum 2 ani; manopera? posibil si mai mult.

      00
    • @Baltha Zerus, asa cum spune si @Vlad, pretul materielelor de constructie a crescut foarte mult. Motivul: razboiul din Ucraina, criza gazelor, etc. Iar tariful pentru mana de lucru a urmat acelasi trend crescator.
      Asadar, daca vrei sa pastrezi o oarecare marja de profit, este aproape imposibil sa vinzi un apartament pentru care abia acum incepi constructia cu acelasi pret ca un apartament finalizat acum un an.
      Eventual, daca cumva a scazut cererea de case in zona, poti sa speri sa scada preturile la casele vechi. Dar nu as fi prea optimist in aceasta privinta, tinand cont de inflatia din toata Europa.

      00
    • Mai vine criza aia imobiliara sau? O tot astept din 2020. Iancu Guda ce zice?

      00
    • @Vlad
      Lavabilul a crescut de la 280 la 400.
      2000 manopera pentru o cameră – pereți sunt curățati, îndreptați?!?
      (Au nevoie de un strat nou de lavabil, aer nou)

      00
    • @Pixel – nu imi mai zi… sunt cu casa la rosu (inceputa in oct ’21), manopera pentru finisat exteriorul (vata bazaltica+culoare) pare a fi la fel cat materialele.
      Noroc ca am proiectul mic si simplu ca altfel era trist.

      00
    • NOU
      #37

      @andrei, stiu, dar anul trecut nu am avut timp sa ne ocupam, acum regretam. Daca era la 130k il luam fara probleme, la 150k parca era cam multisor (din perspectiva de acum ar fi fost ok).
      Pe cel de vacanta am dat 50k in sine + 30k modernizarea si am recuperat 45k pana acum din inchiriere si pot sa il dau lejer cu 100k. M-am cam saturat de afacerile astea, cred ca la anul ma apuc sa lichidez tot daca gasesc o casa/apartmanent de pensie.

      00
    • @Vlad nu e bai, am mai făcut, nu am glet de dat jos, de dat cu girafa, doar să pun folia bine, că tot eu curăț.

      00
  14. Părerea mea este că în acest moment piata imobiliară este decuplată de la realitate :
    -pe de o parte avem inflatie, toate preturile cresc, deci proprietarii se simt îndreptățiti să ceară mai mult;
    -pe de altă parte tocmai pentru că avem inflatie și toate preturile cresc, iar IRCC – ul creste și el potentialii cumpărători au mai putini bani disponibili pentru a cumpăra case/apartamente.
    -deci vânzătorii vor mai mult iar cumpărătorii nu au de unde să le dea

    Opinia mea este că motorul pietii imobiliare este creditul, ori creditul se scumpește trimestrial pentru că IRCC -ul creste constant – asta în mod concret înseamnă că pentru același pret la un imobil (să spunem 100.000 de euro) la fiecare crestere a IRCC vei avea o rată mai mare (de la 400 euro/lună la 440 euro, apoi la 500 euro și așa mai departe)- dar când iei credit trebuie să te încadrezi într-un plafon de venituri

    Cu alte cuvinte ratele pentru noile credite nu pot crește oricât de mult deoarece salariile au rămas la fel iar oamenii pur și simplu nu au salariul cât trebuie pentru a putea să li se acorde creditul – adică mai concret dacă ai salariul de 8400 lei net poti avea o rată de 2200 lei dar dacă IRCC -ul crește și rata pentru aceeași sumă împrumutată ar fi 3000 lei nu poti lua creditul, pentru asta ar trebui să ai salariul 10.000 lei ori tu nu ai 10.000 de lei, ai doar 8400 lei, la care poti avea doar o rată de 2200 lei dar pentru că a crescut IRCC -ul nu mai poti lua creditull de 100.000 de euro, poti lua doar 75.000 de euro (exemplele sunt date din burtă, nu sunt chiar exacte dar ati înțeles ideea).

    Adică fiecare crestere a IRCC înseamnă că dobânda creste, deci oamenii LA ACEEAȘI RATĂ pot împrumuta mai putini bani – adică au mai putini bani disponibili pentru a cumpăra imobile.

    Știu că sunt mulți care spun că se cumpără majoritar cu cash doar că nu este chiar așa – A face credit și cumpără de la B iar acum B are cash, mai pune o diferență și ia de la C, acum C are cash și ia de la D și așa mai departe – deci da, se cumpără majoritar cu cash, dar mare parte din cash-ul ăla vine dintr-un credit anterior.

    Părerea mea este că în acest moment sau într-un viitor apropiat se va intra într-un blocaj, adică nu prea se vor mai vinde imobile – este greu de spus dacă acest blocaj va duce la scăderea generalizată a preturilor pentru că la urma urmei apartamentul nu se strică, poti să îl tii până îl vinzi la pretul pe care îl vrei.

    Cred însă că cei care vor vrea să vândă vor trebui să lase din pret – nu m-aș bucura însă ca aceste scăderi de pret să fie de 30 -50 % cum se așteaptă unii oameni – asta ar însemna o catastrofă economică pentru că este o catastrofă ca să vinzi un apartament la jumătate de pret față de acum – asta s-a mai întâmplat după 2008 și nu a fost bine pentru nimeni.

    00
    • Mai exista 2,3 fatete ale discutiei:

      1) Te-ai indatorat la maxim. Platesti 40% din venituri pe rata. Un coleg mi-a zis ca rata de 1500-1600 s-a facut 2300.
      Restul preturilor au crescut.
      => Nu te mai ajungi cu banii, nu mai platesti rata. Iti ia banca casa si-o vinde la licitatie 2009v2 sau dai in plata.

      2) Casa ta valoreaza azi 100.000$. Maine face 70.000$. Daca principalul creditului e peste 70.000E, banca are dreptul sa iti ceara colateral. Adica sa mai vii cu ceva sa depui gaj. Daca nu vii, iti ia si iti vinde casa. Scade din provizioane si asta a fost

      3) Nu vad in piata efervescenta aia din 2006-2007-2008. Atunci nimeni nu concepea ca imobiliarele or sa scada vreodata. TOTI ziceau ca singura directie e in sus. TOTI!
      Acum sunt impartite parerile: unii zic in sus, altii au mai avut cosmaruri d-astea cu franci elvetieni si sunt mai sceptici. Ceea ce imi zice mie ca n-am ajuns inca la maxim, sau ca preturile n-or s-o ia in jos … inca.

      Pe bursa treaba asta se traduce asa:
      Doar cand ultimul bear va capitula si va cumpara ca „traim in timpuri deosebite, preturile n-au cum s-o ia in jos”. (exces de cerere). Doar atunci va veni crash-ul.
      Doar cand ultimul bull va vinde in pierdere doar ca nu mai aiba de-a face vreodata cu bursa, atunci piata o va lua in sus. (exces de oferta).

      00
    • Cred ca bancile se vor feri extrem de mult să ia apartamentele/casele oamenilor care au deja credite, vor prefera sa amane plati, sa faca rescadentari etc.

      Motivele pentru asta sunt două și sunt extrem de simple :
      1.băncile nu fac afaceri imobiliare, ci afaceri cu bani – cu alte cuvinte scopul bancii este ca omul sa ii dea banii inapoi plus dobanda și banca nu are interes să ii vândă imobilul, deoarece executarea silita a unui datornic și recuperarea datoriei prin vanzarea apartamentului este un proces de lunga durata si costisitor – plus ca risti sa ai o imagine negativa in societate ca banca rea care a dat afara pe X cu 5 copii sau pe Y care este olimpic la matematica dar parintii lui sunt saraci și banca hrapareata i-a dat afară – iar asta ar putea sa coste banca extrem de mult in planul imaginii.

      Ca o paranteza dacă ați văzut băncile se feresc să facă direct executări silite – de obicei acele datorii se cesionează către alte societăți.

      2.Exista o proportie contabilă între banii pe care o banca ii are și banii pe care poate sa ii imprumute altor persoane – cu alte cuvinte banca trebuie sa aibă mereu bani pentru a putea da inapoi banii acelor oameni care au făcut depozite la bancă.
      Când banca da un credit inseamna ca lunar trebuie sa primească de la datornic o sumă de bani – adică rata. Atâta timp cat creditul este in derulare, chiar daca se intarzie o rata sau două, asta inseamna ca banca in actele contabile scrie că trebuie sa primeasca acele rate.
      Teoretic acele rate incasate lunar constituie un fond de bani la dispozitia bancii din care poate sa faca alte tranzacții – cum ar fi sa dea banii inapoi oamenilor care si-au facut depozite la banca atunci cand depozitele ajung la scadenta.

      Cand se ajunge la executare silită este clar că datornicul nu mai plăteste – deci se incheie un document care tocmai asta spune și anume ca datornicul X nu a mai plătit iar creditul a fost declarat scadent anticipat.
      Din punct de vedere contabil in acest moment banii aia pot fi recuperati sau nu – dar normele prudentiale bancare spun, in esență, că banca ar trebui sa isi constituie rezerve pentru a compensa banii de la datornicul X pe care nu se stie daca ii va mai primi – adica pe de o parte banca nu mai primește bani de la datornicul X dar trebuie sa blocheze și alti bani suplimentari pentru a garanta ca are bani pentru onorarea obligatiilor.

      Acesta este un alt motiv pentru care bancile vand creantele neperformante – odata vandute nu mai trebuie sa constituie provizioane pentru ele (adica sa faca rezerve supolimentare de bani).

      Acestea fiind spuse eu nu cred ca in viitorul apropiat ne indreptam spre un risc major ca oamenii sa isi piarda casele ca urmare a cresterii ratelor – sunt diversde programe guvernamentale de amanare a ratelor și in plus bancile nu vor asta.

      Ceea ce cred insa este ca pur si simplu se va diminua extrem de mult volumul tranzactiilor noi – adică se vor vinde extrem de putine apartamente/case pentru ca vor fi putini oameni care vor avea banii necesari și inevitabil cand cererea este mica iar oferta este mare preturile ar trebui sa mai scada – adica cei care vor vrea sa vanda vor mai lasa din pret.

      Cat de multe imobile se vor vinde – asta este greu de anticipat. Cred ca acum inca se mai incheie contractele pentru care s-au semnat precontracte in urma cu 2 – 3 luni, dar se va vedea in urmatoarele 6 – 8 luni pentru ca IRCC acum este 2,65 (dupa ce in trimestrul anterior a fost 1,86 si mai in urma a fost 1,17) , de la 1 octombrie va fi cam 3.9, iar de la 1 ianuarie cred ca va fi cam 5 sau chiar peste 5%.

      O crestere cu circa 3 – 4 % a dobanzii inseamna ca la aceeasi rata o persoana poate imprumuta cu 20-30.000 de euro mai putin – adica cel care putea imprumuta 100.000 de euro mai poate imprumuta doar 70 – 75.000 de euro – deci nu mai are bani de apartamentul de 100.000 de euro – dar fara discutie tot are bani de un apartament de 75.000 de euro
      La fel, cel care putea sa ia 80.000 de euro credit va putea lua 60.000 – dar oare acesti oameni vor alege un apartament mai prost doar ca sa isi ia un apartament ???
      Asta nu știu, ramane de vazut.

      00
  15. 10.000 costă doar buda aia care are inclusă țeava albă-neagră :))))

    00
  16. Preturile la immo cresc penca investitorii si-au scos banii din crypto si cumpara apartamente 5% randament in buzunar e mai bun decat 250% pe ecran

    00
    • bagi toti banii intr-o casa virtuala si te rogi la sf arsenie
      * a se citi: bagi toti banii sa fii primul si sa lasi fraierii tinand punga

      00
    • Titlurile de stat au 8% dobanda si nici nu mai trebuie sa iti mai bati capul cu nimic, cum o faci la apartamente. Pe langa asta, 5% e randamentul in cazul ideal, real e sub 4%. Si e si greu sa iti scoti banii investiti.
      In momentul de fata, 5% e foarte putin pentru sute de mii de euro investiti. Insa, nu se mai cumpara rational, nimeni nu isi mai face calcule de rentabilitate, Preturile o sa mai creasca pana o sa se sparga bula, dar cei care cumpara acum nu o sa iasa in castig.

      00
    • @Dan, titlurile de stat au 8% dobanda la o inflatie de 15%, deci o pierdere de 7% pe an.
      La un apartament speri sa ai un randament de 5%, dar in acelasi timp majoritatea se gandesc ca pe termen mediu valoarea de piata a acestuia va creste ca sa acopere inflatia.
      Ramane de vazut daca intr-adevar suntem pe varf de bula sau mai este loc de crestere in urmatorii ani.

      00
  17. La casa nr.2 pe sobă sunt două recipiente.Plouă cumva prin tavan ?

    00
  18. La modul cel mai serios, dacă cresc in continuare cu 15-20% pe an, ce vor face tinerii care nu au inca o locuința?
    Sau cei care vor sa se mute?

    Mie îmi vine greață când văd cum se scumpesc la infinit și nu lasa nimeni nici un euro la pret.

    00
  19. Multi uita ca desi criza a fost in 2008 punctul minim a fost atins abia in 2014.

    Un an de chirie te costa 4k euro daca mergi pe minim ca decenta + locatie. In 5 ani sunt 20k euro.

    Nu ai nicio garantie ca ap ala care azi costa 100k euro peste cinci ani o sa fie 80k euro. In 5 ani pierzi si la cursul euro…

    Anul asta e cam ultimul tren pentru cine vrea casa sau ap 3 cam mai premium sa zicem.

    De la anul limita de TVA cu 5% o sa fie pana la 600k lei, altfel dai TVA 19%.

    14% din 100k sunt deja 14k euro…

    00
  20. Creștere.
    Câțiva cu rate fixe în primii 5/7 ani, câțiva care trec de la ROBOR la IRCC, mai amână cu 6 luni, câțiva amână ratele cu totul, câțiva bugetari/speciali care caută pentru copii o garsonieră/2 camere în orașele mari sau să parcheze șpăgile și așa e aglomerație în bănci. Nominal și consumul a crescut.

    Stagnare.
    Efectul în piață acum e de stagnare la vânzare, scădere la periferie, creștere la renovări/izolări/alternative de încălzire.
    Prețurile bunurilor de consum au atins limita de suportabilitate(se reduc stocurile la perisabile: ce e la raft aia e)

    Scădere.
    Consumul se mută în zona nefiscalizată(căutați un târg). Prețurile caselor și al mașinilor pot să fie +10k, +50k, important acum e să punem gogoșari, castraveți, vinete, roșii.
    Și nenumărate metode de a reduce cheltuieli. Aici deja e material de alt articol.
    Cel mai căutat cuvânt în Germania e ”lemn de foc”.

    În toamnă sau în iarnă o să avem secțiune pe blog de troc?!
    Schimb placă video cu metru cub de cărbune.

    Vând țuică în crypto.

    00
    • Acum Romania e cam ca in clipurile alea cu tancuri rusesti care calca pe mine, explodeaza si apoi ies/sar cativa din epava si fug 7 pasi crezand ca au scapat. Si apoi cad definitiv pentru ca erau cam grav raniti.

      00
    • cred că prețurile sunt inexacte, din cauza inflației. ce cumpărai ieri cu 200€, azi cumperi cu 210. peste 6 luni cu 220. și tot așa.

  21. Inflatia + un ciubuc mic

    Si daca nu te grabesti sa o cumperi, la anul e si mai scumpa! Deci tu nu stii, dar e OCAZIE!

    00
  22. eu ma bucur ca cer astfel de preturi ridicole. Educatia costa :))

    00
  23. Poate sunt ca vulpea care nu ajunge la struguri….dar Doamne, ce mizerii de case.

    00
  24. NOU
    #57

    Care casa din top are beci? 😆

    00
  25. Va dau si eu un exemplu. Casă in Hărman, pusă la vânzare in 2020 cu 350k, de curand au schimbat la 430k pt ca… De ce nu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube