Cărți

Pentru tineri, o listă de cărți care mie mi-au plăcut și, la final, unele pe care nu le recomand. Îmi plac în general cărțile din care înveți ceva, biografii neromanțate, mai puțină beletristică și mizerii self-help.

Istorie

 1. Europe”, de Norman Davies. 38€.
  E lungă și surprinzătoare pentru cei care au citit doar istoria din manualele românești.
 2. De ce eșuează națiunile”, de Daron Acemoglu. 45 lei.
  Singura carte a lui Acemoglu care contează. Restul sunt niște mizerii infecte, lungi și proaste. Și asta e lungă, dar măcar explică și contextualizează niște evoluții de popoare.
 3. Genghis Khan and the Making of the Modern World”, de Jack Weatherford. 20€
  Povestește pe scurt cum a schimba Gingis Han lumea. Nu e doar o istorie războinică a imperiului mongol, ci și socio-economic.
 4. Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, de Bogdan Bucur. 60 lei.
  Dacă și când vi se pare că Caragiale exagerează în nuvelele lui.
 5. O istorie sinceră a Poporului Român”, de Florin Constantiniu. 95 lei.
  La fel, dacă vreți să auziți și altceva decât ce e în manualele de istorie.
 6. O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, de Neagu Djuvara. nu se mai găsește în librării, asta este cartea.
  Atât de bună că au tipărit-o în tiraj mic, să nu deranjeze lumea.
 7. Corneliu Zelea Codreanu: ascensiunea și căderea Căpitanului”, de Oliver Jens Schmitt. 68 lei.
  Pentru cine vrea o istorie actuală, de la un istoric străin, despre Garda de Fier.
 8. The Accidental Superpower – 10 years on”, de Peter Zeihan, 22€.
  Povestește cum a ajuns America polițistul lumii după Al Doilea Război Mondial.

Actualități

 1. Factfulness”, de Hans Rosling. 40 lei.
  Dacă vrei să te bazezi doar pe cifre fără să gândești un pic, asta e cartea pentru tine. Omul a adunat toate statisticile și rezultă că trăim bine. Și statistica spune că dacă eu am mâncat două pâini și tu nici una, doi oameni, două pâini, suntem bine.
 2. The End of the World Is Just the Beginning”, de Peter Zeihan. 26€.
  Probleme și oportunități în situația actuală, când SUA ar vrea să nu mai facă pe polițistul mondial, că acum are petrol și mână de lucru ieftină și cum se va descurca restul lumii fără. Da, știu, “e american, e prost” și compania de argumente. Treceți prin filtrul gândirii ambele cărți.
 3. Next 100 Years”, de George Friedman. 9€.
  Greu de citit, nu e pentru începători.
 4. Noua Hartă” de Daniel Yergin. 48 lei.
  Nu știam de ce e așa de populară cartea asta, am citit primele 100 de pagini și m-am prins, spune ce spune și Zeihan dar mai fără talent, și a fost tradusă în română. Nu știți engleză sau nu vreți să citiți în engleză și vreți să vă impresionați prietenii cu cunoștințele voastre de înțelegere a lumii? Asta e cartea.
 5. Sons of Wichita”, de Daniel Schulman. 18€.
  Am scris aici ce e cu cartea asta.
 6. Branding pe frontul de est”, de Aneta Bogdan. e veche, nu se mai găsește în librării, asta este cartea.
  E un manual despre cum se face publicitatea pe plaiurile mioritice.

Educație

 1. Milionarul de lângă noi”, de Thomas Stanley și William Danko. 39 lei  sau 20€.
  E lejeră, dar explică foarte frumos de ce nu ajungi bogat risipind banii pe prostii.
 2. Why we buy”, de Paco Underhill. 130 lei sau 14€.
  Mecanismele de marketing din spatele deciziilor de cumpărare și de aranjare a rafturilor. Citiți tot ce puteți de la tipul ăsta.
 3. Ciocoii vechi și noi”, de Nicolae Filimon. 14 lei.
  Cartea asta trebuie citită la 5 ani, e despre trădare, bani, politică, este la fel de actuală azi ca atunci când a fost scrisă.
 4. De ce este România altfel”, de Lucian Boia. 30 lei.
  A fost ceva foșgăială cu cartea asta, foarte mulți oameni opăriți când au citit adevărul scris pe foaie. Vreți să vindecați pe cineva de naționalism bășit, Ștefan cel Mare, Dan Puric și alte asemenea? Asta e cartea.
 5. Psihologia poporului Român”, de Constantin Rădulescu Motru. 37 lei.
  Veche, dar actuală.
 6. Ion”, de Liviu Rebreanu. 19 lei.
  Se citește cu alți ochi când ai peste 25 de ani.

Lejere:

 1. “Ignore everybody”, de Hugh MacLeoud. 20€
 2. Orice de Ryan Holiday
 3. Orice de Mark Manson
 4. “10 reguli de viață” de Jordan Peterson
 5. “Excepționalii”, de Malcolm Gladwell, 43 lei.
 6. “Secretele succesului”, de Dale Carnegie. 32 lei.
 7. Orice de la Harrari.
 8. Orice din curentul stoicism în afară de “Meditații”.

Astea sunt niște mizerii scrise de oameni care au descoperit gaura din covrig ieri pentru oameni care vor să descopere gaura de la covrig azi. Nu ați citit nici o carte până la vârsta la care vă aflați? Sunt bune să începeți cu ele. Sunteți un om, politician, student, influencer sau IT-ist care citește urmărind cu degetul cuvintele? Sunt pentru voi. Unele dintre ele s-au tradus și în română, le găsiți prin librării. Premiu special pentru “Unfuck Yourself”, care e un maraton de “hai nu mai fi deprimat”.

Știu că aveți 200 exemple de cărți mai bune. Încercați să le oferiți fără a jigni inteligența autorului acestei liste și alegerilor lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

107 comentarii

 1. NOU
  #1

  Peter Zaihn e fain, explica chestii foarte complexe intr-un mod ft simplu, dar cateodata e prea pe „american exceptionalism” fara sa vada ca imperiul ala se mananca din interior, dar asta e doar parerea mea.

  Indecis. Tu ce zici?2414
  • Toate imperiile ajung sa se mănânce din interior și asta e cauza colapsului, e plin pământul de ruinele imperiilor care s-au crezut veșnice.

   Indecis. Tu ce zici?273
  • Zeihan e bun de ascultat cand descrie premisele. Nu trebuie neaparat sa il crezi cand prezinta si concluzia (desi de multe ori are dreptate si acolo), pentru ca el ia in considerare doar indicatorii macro si ignora o gramada de alte aspecte care, chiar daca nu sunt atat de importante ca alea macro, pot misca acul suficient.

   Spre exemplu – il cred cand zice ca US devine izolationista. Principiile sunt clare, efectele sunt vizibile. Nu il cred cand zice ca EU se destrama. Principiile sunt clare (Germania intra in rahat dpdv demografic) dar asta nu inseamna ca restul vor sta pe cur si vor accepta sa dispara un lucru bun, mai ales in contextul actual.

   214
  • probabil si pe vreme romanilor or fi fost cativa ”dăstepţi” care tineau cu triburile barbare in loc sa tina cu romani de-ai lor

   66
  • Peter Zaihn e uncle Rico varianta irl

   64
  • facem și noi un efort să-i scriem numele corect?

  • totusi cred ca Accidental Superpower e despre cu totul altceva decit „cum a ajuns america politistul lumii”. De Zeihan ar mai merge Disunited Nations (2020), desi un zoso din viitor ar putea spune peste 20 de ani despre ea ca explica tot cum a ajuns america politistul lumii.

   as mai recomanda Nuclear War de Annie Jacobsen (si DARPA) si World on the brink de Dmitri Alperovitch, Red Carpet de Eric Schwartzel. un pic mai de dreapta The War on the West de Douglas Murray, mi s-a parut sclipitor si amuzant (poate si the strange death of europe si madness of crowds, pentru cine vrea ceva mai serios asa). la categoria Fictiune as recomanda 2034 de Stavridis si Ackerman, impreuna cu urmarea ei, 2054.

   61
 2. ceva mai de baza : The Selfish Gene de Richard Dawkins… Despre cei mai vechi supravietuitori de pe Pamant. Cum oamenii sunt doar niste vehicule pentru gene.

  Comentariu apreciat.356
 3. Mi-ai dat o idee, o sa cumpar nepotului “Milionarul de lângă noi”. Oricum, foarte misto articolul, sper sa fie multora de folos

  1711
  • Ii irosesti timpul degeaba. Autorul se concentreaza exclusiv pe USA si recomanda sa ai o meserie banoasa gen inginer, medic sau avocat sau daca nu, o afacere de orice fel, si sa nu dai banii pe prostii. Pe mine Millionaire next door m-a facut sa ma uit cu altii ochi la masinile luxoase din Romania „si asta a furat, si ala a furat”

   Comentariu apreciat.323
  • practic e destul sa ai titlul cartii si ii ceri lu gemini sau chatgpt sa iti faca un rezumat, in 99% din cazuri autorul doar infloreste treburile sa aiba 150-200pagini de o carte

   214
  • ps. partea proasta la cartea aia ca e despre economia dinainte de internet, treburile s-au mai schimbat acum, nu spun ca baza nu e cam aceeasi dar e ca si cum ai plecat in oras cu trasura

   63
 4. La categoria Lejere trebuie sa bagi si orice scris de Tony Robbins. Sunt si categorii intregi gen „Self-help books” pe care le poti baga acolo.

  208
 5. Din seria orice de la:

  Richard Dawkins – biologie si stiinte putin mai aprofundate, si puse in contextul evolutiei. Explica cateva relatii cauzale pe care oamenii le iau fix invers uneori. (watchmaker, selfish gene, ancestor’s tale)

  Bill Bryson – scrie frumos, abordabil si de incepatori, pe multe teme. „a brief history of everything” e un fel de „copiuta” generica. Alea de calatorie sunt bune de relaxat intr-o vacanta.

  Si orice prindeti bun „sci-fi”. Genul asta e frumos ca abordeaza probleme reale din viata noastra dar le pune in universuri cu pew pew lasere si nave spatiale pentru a iesi putin din realitate si a putea vorbi de teme importante fara bagajul de „eu sunt albastru si sustin tot ce zic albastrii sau eu sunt rosu si asta e identitatea mea zilnica”.

  Indecis. Tu ce zici?287
  • Bill Bryson
   Susțin. Am citit „Acasa – o istorie a vieții private”, fascinantă de la un cap la altul. E despre mica istorie, aia care nu are treaba cu bătăilii, imperii, regi…

   170
  • La SF, in genul mai serios, as recomanda orice scris de Ursula K. LeGuin

   22
 6. Ai putea pune pe lista si Dacopatia şi alte rătăciri româneşti a lui Dan Alexe – https://humanitas.ro/humanitas/carte/dacopatia-si-alte-rataciri-romanesti-2021. Pe pagina aia e si un link ude

  1316
  • NOU
   #19

   mie plăcut, primit înjurături (noroc lipsă palme) piața endependenți de la 2 persoane cărora le-am recomandat-o;
   nu că aș fi io cult în cap, da’ nu e o lectură facilă;
   btw, eu sunt fan soljenîțin, anne appelbaum (acum mă lupt cu volumul II din O istorie mondială a comunismului a lui Wolton), știu că nu sunt lecturi pe gustul generațiilor noi, dar mai știu că dacă nu se va învăța istorie, se va întîmpla putler, trump, simion, fico etc. așa că dacă are cineva recomandări valabile sub 300-400 de pagini…

   187
  • Soljenîțin, Anne Appelbaum, Thiery Wolton – fugi dom’le de aici! Nu auzi ca Occidentul vrea sa ne bage pe gat modul lor de viata, reteta de poale-n brau cu faina de greieri?

   93
 7. Aș dori să completez categoria de istorie cu o sugestie: Între Orient și Occident de Neagu Djuvara.

  Da, este stufoasă, însa este ușor de citit. Îți oferă o radiografie excelentă a societății românești din anii 1700-1800 și vezi toate apucăturile neamului nostru care persistă până în ziua de azi.

  PS. De altfel, Neagu Djuvara este un scriitor excepțional. Dacă aveți răbdare să citiți, recomand autobiografia lui „Amintiri din pribegie” care este scrisă chiar de el, nu de vreun ghost writer.

  Comentariu apreciat.424
 8. Citit 7 din primele 20. Stau bine? :)

  83
 9. O carte de bricolaj?

  173
 10. Cărți care îmi plac mie:

  Essentials of Understanding Psychology by Robert S. Feldman | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/20743120-essentials-of-understanding-psychology

  Principles of Economics by Robert H. Frank | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/27253151-principles-of-economics

  Man’s Search for Meaning by Viktor E. Frankl | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/4069.Man_s_Search_for_Meaning

  How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life by Scott Adams | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/17859574-how-to-fail-at-almost-everything-and-still-win-big

  Ai toată viaţa înainte by Romain Gary | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/12355917-ai-toat-via-a-nainte

  Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones by James Clear | Goodreads
  https://www.goodreads.com/book/show/40121378-atomic-habits

  107
  • > Man’s Search for Meaning

   Buna, dar dura si probabil nepotrivita pentru activitati relaxante gen vacante. Caveat cititorus.

   60
 11. https://humanitas.ro/humanitas/carte/o-istorie-a-orientului-mijlociu
  ceva de sezon – de ce nu o a fost si nici nu o sa fie liniste pe acolo

  https://www.libris.ro/baiatul-cu-pijamale-in-dungi-john-boyne-RAO978-606-776-184-9–p1068923.html
  si pt cei mici dar si pentru cei mai batrini ce traiesc doar in bula lor.

  63
 12. In numele unui actual student – Multumesc frumos! Momentan citesc cel mai iubit dintre pamanenti, de Preda. E destul de greoaie, multe pasaje filozofice trec pe langa mine, mi ar trebui mult, mult timp sa le inteleg. Dar o citesc pentru ca e formidabil scrisa, plus ca la final o sa imi fac o lista cu cuvintele pe care nu le stiu.

  Dupa ce o termin, ma gandeam sa citesc ceva de istorie.

  Comentariu apreciat.561
 13. Apropos de carti am citit Tratat de istorie a Religiilor de Eliade de 3 ori pana acum, prima oara pe la 16 ani când mi-a pus tata cartea în mana apoi pe la 25 și ultima oara acum 2 ani la 40. De fiecare data am inteles mai mult și vi-o recomand.

  Indecis. Tu ce zici?296
 14. NOU
  #36

  Un mic comentariu critic legat de Factfulness. Statistica nu e chiar asa cum zici, e un pic mai complexa si Hans ala chiar o stie. Oamenii chiar traiesc mai bine. Si cu cat traiesc mai mult si mai bine cu atat vor mai mult si mai bine. Si ce zice e ca exista o reteta ca o societate sa o duca bine. Ce as adauga e ca nu aduce in discutie impactul economiei/politicii, o considera ca fiind de la sine inteles ca oamenii o sa ia decizii normale la cap. In economie invatam insa ca oamenii nu sunt rationali.

  Comentariu apreciat.291
 15. „Isotria artei” de Elie Faure (5 volume). Se gaseste in anticariate.
  „Orizonturi rosii” de Ion Mihai Pacepa. Cred ca le-ar da o idee buna tinerilor despre cat de bine era inainte.
  „Ecuatia fericirii” de Neil Pasricha.O analiza bazata pe interviuri cu CEO de top din jurul lumii.
  „De la zero la unu” de Peter Thiel. O carte despre succes si inovatie in zilele noastre.

  89
 16. Am inceput sa citesc Atomic Habits for no reason. Sunt la 30% si mi-a placut pana aici dar am senzatia ca a zis cam tot ce putea sa zica iar de aici incepe maculatura.

  Definiste simplu niste concepte psihologice complexe dar cam asta e singurul avantaj momentan.

  A terminat-o cineva? Merita sa continui?

  140
  • da. fă curat în buric, ieși mai câștigat. :D

  • „am senzatia ca a zis cam tot ce putea sa zica iar de aici incepe maculatura” asta e o boala pe care vad ca o au multe carti de genul asta. A zis ce era de zis, dar se simte vinovat sa iti ceara 10 dolari pe 50 de pagini asa ca autorul repeta aceleasi idei pe urmatoarele 50-100 de pagini doar ca formulate altfel.

   150
  • Multe carti sunt asa, ar putea fi lejer comprimate in 10%. Dar n-ar mai fi carti, si lumea nu le-ar lua in serios. Daca citesti 3-4 carti de la taleb (f bune de altfel) o sa vezi ca si la el se cam repeta ideile. Idem cu Peterson inainte de social media, gasesti idei pertinente dar omului ii place sa se auda tastand…

   72
  • @chaoz , fix aceeasi impresie am avut-o si eu. Am inceput sa citesc beletristica. Nu am putut sa citesc mai mult de 30% din ea, exact ca tine. Am lasat-o neterminata, deja incepea sa fie o corvoada sa o citesc.

   36
  • nu. are informatie ce putea lejer sa incapa in 20 de pagini, dar a lungit-o ca sa bifeze numarul de caractere.

   31
  • @chaoz
   Ai dreptate: în prima treime a spus tot ce a avut de zis, iar următoarea parte reprezintă „detalierea” ideilor (adică le sparge în bucăți mai mici și le ia pe rând).

   Citește până la capăt, dar pe diagonală. Cărțile de tip self-help au capitolele structurate în următorul fel: ideea principală, povești lungi ca să concretizeze (plictisitoare de fel), încă 2-3 idei la ideea principală (cei care au făcut intensiv engleză la liceu știu că de obicei așa se structurează paragrafele).

   Ai ieși mai câștigat dacă notezi concret ideile și cum să le aplici (cele 4 legi, stacking-ul, etc.), le aplici, iar după revii la carte, dar ca un soi de îndreptar (ceea ce aș recomanda în general).

   Altă chestie ar fi: o singură carte de self-help la un timp (altfel e doar … mentală fără să faci nimic)

   10
  • nu ați citit ultima a lui acemoglu. 200 de pagini in care se citează pe el, gratuit și inutil.

  • Pentru multe carti gasesti rezumate cu ideile principale pe YT si chiar e suficient

   01
 17. Foarte util, sa traiesti!

  82
 18. Foarte bune recomandările, am citit cam jumătate dintre ele, bonus azi am mai adăugat pe lista de citit.
  Sunt și nu sunt de acord cu părerea ta despre self help books. Cu siguranță nu sunt genul de cărți pe care să le citești cu speranța că înveți ceva. Dar eu le folosesc sub formă de terapie, le ascult când mă plimb sau conduc și sunt într-o pasă proastă. Mai am nevoie de cineva să-mi reașeze gândurile în ordine și să-mi reamintească lucruri pe care în mod normal le știu, dar când mă lovește viața în plex le mai uit. Mie personal îmi place Alain de Botton și ascult tot ce găsesc pe Scribd și Youtube de la The School of Life. Am încercat cu psihologi și psihiatri, dar de multe ori am plecat de la ședințe cu impresia că ar trebui să-și rezolve mai întâi propriile probleme, și apoi să ajute pe alții.

  193
 19. Boia are greseli in cartile lui.
  Greseli de neiertat pentru un „istoric”. Nu ma refer la gramatica. Omul incurca niste date prin carte. Ce pret sa mai pun eu pe unul care nu e in stare sa copieze datele corect din documente oficiale?
  Djuvara nu e ala cu originea cumanica a domnitorilor romani? Chestie falsa, demonstrata stiintific.
  Dan Alexe a reusit sa fwta subiectul dacopatiei. Adica in esenta e corect sa le zici la aia ca bat campii big time, dar el se intinde la chestii istorice cand ar trebui sa se limiteze la lingvistica.
  Ideea este sa citesti cat mai mult. Sa ai o baza de cunostinte stiintifice beton, sa nu te fraiereasca orice agarici cu un podcast despre pamantul plat si chemtrails….

  Comentariu apreciat.507
  • Djuvara nu era istoric, ci diplomat. A auzit și el tot felul de idei prin cercurile înalte și le-a încropit pentru a trage spuză pe turta etniei.

   26
 20. Otomanii – Marc Baer – istoria imperiului.
  De la un mic trib la un imperiu.
  De la o societate deschisa la ultranationalism si masacre.
  De la ferventa religioasa si convertiri in masa la cafea, delicii turcesti si cultural trend setter.
  De la a fi respectat si admirat la a-ti fi rusine de propria identitate.

  Un pod prea indepartat – Cornelius Ryan – cum sa nu cuceresti Olanda. Cum sa nu asculti de nimeni si apoi sa dai vina pe altii pentru propria imbecilitate si sa iesi cu stelutele de feldmaresal nepatate.

  Zeihan – Disunited Nations/The end of the world… – O viziune asupra lumii din punct de vedere american. Cum va interactiona America cu restul tarilor. Cine conteaza si cine nu conteaza pentru America. Romania nu conteaza pentru America.

  200
  • Fun stuff de la turcescul halal avem cuvantul haleala.

   Adica ei – mancare gatita dupa reguli religioase, noi – orice comestibil.

   110
  • @Mac Gregor : si mai are alt sens halal: Halal de felul in care am ajuns

   50
  • Si ala preluat tot ironic.

   30
  • Apropo de „Un pod prea indepartat”. „Batalia de la Midway” este un exemplu de „asa da”, colaborare intre ramuri ale armatei, determinare, comanda si, la sfarsit, un pic de noroc

   50
  • NOU
   #56

   Un pod prea indepartat – Cornelius Ryan, e de citit. Mai este ceva legat de cartea asta – CR a dezvoltat un nou mod de a descrie istoria prin focusul pe indivizii care fac parte dintr-un eveniment istoric. Partea asta e foarte mult sarita in cartile istorice.

   Ca un fapt divers, scriitorul era pe moarte cand a scris cartea asa ca scriind-o a reusit sa exprime trairile soldatilor care stiau inevitabilul si, in ultimele zile, au luptat acceptand asta.

   70
  • „Hal” care la origine înseamnă „stare”, dar ca majoritatea cuvintelor venite din turcă, a căpătat conotații peiorative. „Kaifa haluk” – „cum stai”, „cum ești”, „care e starea ta”.

   00
 21. Robert Kaplan – Butoiul cu pulbere al Asiei (despre Marea Chinei)

  Robert Paxton – Anatomia Fascismului (ghiciți despre ce e)

  Timothy Parsons – The rule of empires (despre cum se ridică și apoi decat imperiile, cu exemple începând de la Imperiul Roman până la dominația celui de-al treilea Reich in Franța)

  …și pe cu totul și cu totul altă temă, dacă sunteți pasionați de literatură și de arta povestirii în general:

  Philip Pullman – Demon Voices (este cam ca On Writing a lui Stephen King, doar că asta mi-a plăcut mai mult)

  60
  • aia a lui Kaplan ți-o explic eu in 2 fraze :)
   mă rog, nu sunt cadar, ți-o explic după ce mi-a ezplicat-o zeihan.

 22. Ar merita și Gabor Mate un loc (bun) în bibliografie.

  311
 23. Neagu Djuvara – Istoria românilor povestită celor tineri există si pe CD citită de insuși neagu Djuvara. E pe youtube… sunt 10 ore de ascultat.

  171
 24. Mie mi-a placut Exceptionalii, dar fix acum citesc Gena sportiva de David Epstein care il mentioneaza si contrazice direct pe Gladwell. A cam facut un pic cherry picking domnul Gladwell cand vorbea de cele 10.000 ore. Recomand cartea, inveti chestii foarte misto despre diverse genetica si popoare.

  80
 25. Aplicatia Voxa are cam 70-80% din cele de mai sus si abonamentul nu e scump. Majoritatea audiobooks.

  913
 26. – Orice de C.S. Lewis
  Pentru o perspectiva creationista asupra vietii si a sensului ei.

  – Drama umanismului ateu – Henri de Lubac

  – Omul recent – H.R. Patapievici

  – Why nations fail – Daron Acemoglu

  – From Times Immemorial – Joan Peters (despre miza conflictului arabo-israelian in ce priveste Palestina)

  – Jurnalele de calatorie ale lui Paul Theroux

  – Ferma Animalelor – George Orwell

  103
 27. Si uite asa se ajunge la o frumoasa colectie de cateva sute de carti, care au nevoie de biblioteca, pe care unde o pui in apartamentul proaspat livrat cu bucataria in sufragerie si dormitor de 12 mp. Presimt ca urmeaza – cumperi un ebook/citesti de pe tableta. Ca la biblioteca nu cred ca gasesti mai mult de 50% din ele. Dati manute comuniste!

  153
 28. Faina lista ai de istorie. Muchea garcea!
  Cu respect as adauga pe partea economica direct: Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything – Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner

  Altfel, cox pe Caragiale si Boccaccio, asa de distractie :D

  44
  • Caragiale trebuie luat cu puțină lămîie. Rîdem și ne destindem la lucrările lui dar să nu uităm de ce era așa ”supărat” pe politicieni, rădăcina adică – a sperat la un os de ros prin parlament, a vut ceva promisiuni de la cîțiva cățeluși dar Take Ionescu i-a dat flit că era prea ”gură bogată”.

   24
  • …prin guvern… (nu parlament)

   13
 29. „Vreți să vindecați pe cineva de naționalism bășit, Ștefan cel Mare, Dan Puric și alte asemenea? Asta e cartea.”

  Chiar as vrea sa vad cum se vindeca un nationalist inspirat de facebuk+tictok prin citit. Vorba proverbului ‘mai degraba treci o camila prin urechile acului’. Daca citesti atunci nu ai timp sa stai pi aifon, dah!

  167
 30. As adauga pe lista si Nassim Nicholas Taleb – Lebada neagra(Impactul foarte putin probabilului) si Antifragil.

  91
 31. E o listă (una ok și restul varză) puțin mai nișată pentru corporatriști:

  GOOD

  1. Scaling Up (Rockerfeller habits 2.0) – Verne Harnish : too dumb pentru toată cartea, dar recomand să fie parcursă; eu personal am văzut găuri în managementul proiectului și care sunt cauzele lor; dacă ești de la manager în sus pentru o firmă medie, recomand

  2. Arată și spune o poveste – Dan Roam : Ghid bun pentru diverse prezentări, public speaking, etc.

  3. Puterea gândirii matematice – Jordan Ellenberg : Pentru cei cărora „nu le-a folosit matematica în viața lor”

  4. Arta negocierii – Chris Voss : Multe povești, dar sunt tips and tricks concrete ce par a fi utile (n-am terminat încă de parcurs)

  5. Bird Box – Josh Mallerman : Citit mai demult, mai fain decât ecranizarea sa

  BAD

  1. Ce mi-a șoptit o vrăbioară – Biz Stone : „mamă ce tare sunt că am făcut Twitter dând din gură, n-am scos niciun ban și n-am scris o linie de cod, dar am adus oamenii împreună, puterea prieteniei, combinații, etc.”

  2. The Lean Startup – Eric Ries : platitudini pentru cei care sunt în domeniu

  25
 32. Edit: nu băgați în seamă paranteza (una ok și restul varză), mi-au mai venit idei între timp

  01
 33. Pentru pasionații de istorie, cartea bine documentată în arhive si pe teren, Revoluția greacă de la 1821 de Tudor Dinu-Humanitas, în care se abordează nepărtinitor și insurecția lui Tudor Vladimirescu insurecție care era defapt o secțiune din revoluția pornită de grecii eteriști condusi de Ipsilanti in lupta lor de eliberare de sub otomani.
  De unde aflăm că revolutia greacă sau altfel zis Războiul de independență grec 1821-1829 a inceput la Galați unde trupele de beșlii (soldat turc de cavalerie) au fost ucise împreună cu comandantul lor de către eteriști, Galați, Brăila unde existau comunități grecești.

  71
  • „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești” numele complet al cărții

   70
 34. Nassim Taleb nimic? as recomanda macar Fooled by Randomness
  Omul e plin de el dar daca ignorati asta puteti invata cate ceva.

  60
 35. “Europe”, de Norman Davies. 38€. – este clar o carte foarte buna . Dovada este ca la noi ( Romania ) nu se gaseste !

  41
 36. „Viruși, arme și oțel. Soarta societăților umane” de Jared Diamond – un alt punct de vedere cu privire la diferențele dintre societăți, dincolo de instituțiile lui Acemoglu și Robinson.

  „Occidentul – O interpretare istorică” de Lucian Boia – din aceeași categorie ca precedenta.

  „Orient și Occident” de Hajime Nakamura – nu este din aceeași categorie ca precedentele, deoarece Nakamura nu analizează diferențele, ci asemănările istorice ale ideilor și preocupărilor intelectuale și religioase dintre cele două lumi.

  „Manualul Dictatorului” de Bruce Bueno de Mesquita și Alastair Smith – despre cam ce spunea Max Weber acum cca. 150 de ani, cum că politica este și despre, dacă nu doar despre împărțirea tortului (privilegiilor). Nu este despre dictatură neapărat, ci despre calcule politice. E bună pentru cei care fetișizează un partid sau altul, un politician sau altul.

  „Sociologia Mișcărilor Sociale” de Ionel Nicu Sava – ca să știți cine și ce vă mână în luptă (adică la proteste).

  „Cunoașterea. Cum poate fi reclădită civilizația după un cataclism” de Lewis Dartnell – titlul e self-explanatory.

  „Povestiri din Kolîma” de Varlam Șalamov – unde vedem că adevărații inamici ai rușilor nu sunt occidentalii, așa cum strigă ei, ci propriile lor elite politice.

  „20 de ani în Siberia” de Anița Andriș – unde vedem că elitele politice ale rușilor fac rău și altora, nu doar rușilor.

  Mă opresc aici.

  132
 37. Introducere in matematica – Albert Whitehead
  Introducere in filozofie matematica – Bertrand Russell
  Revolutia Copernicana – Thomas Kuhn

  31
  • Pe istoria recenta din estul europei Stephen Kotkin. nu am citit nimic de el da il ascult pe Youtube si e un fel de vedeta pe subiectul asta.

   10
  • Pe tech. Computer Lib/Dream Machines si Geeks Bearing Gifts de Ted Nelson

   00
 38. Eu aș adăuga „The innovator’s dilemma”.

  E actuală și azi în 2024, istoria pare că se repetă mereu, explică simplu de ce companiile mari nu reușesc să inoveze.

  30
  • da, citit la vremea ei, dar nu mai stiu cui am dat-o de nu o mai am.

  • NOU
   #87

   Foarte faina, si de corelat cu altele legate de economie. Poate il ajuta si pe Vali sa inteleaga nevoia firmelor sa isi maximizeze profitul.

   Pe scurt – firmele sunt obligate sa isi optimizeze procesele. Asta le franeaza inovatia in activitatiile secundare. Cand apare ceva radical pe piata ajung in faliment. Daca nu se optimizeaza ajung in faliment. Orice varianta duce la faliment. Dar ramane profitul – care merge sa fie investit in noile firme care apar. Daca nu ar fi destul profit, noile firme nu ar avea destui bani sa innoveze.

   61
 39. Legat de articolul „De asta nu avem arme” se poate inlocui destul de usor cu editia actualizata a „The Anarchist Cookbook” la doar 137 lei!!

  https://www.amazon.de/-/en/William-Powell/dp/1607966123

  31
 40. David Neacșu-Cartea Înălțimilor
  Tibi Ușeriu-27 de pași

  43
 41. O carte care ar trebui sa fie obligatorie pentru fiecare roman indiferent de varsta si care te face sa intelegi ce au insemnat anii inceputului comunismului in Romania pentru multi nefericiti: Ion Ioanid Inchisoarea noastra cea de toate zilele
  Orice de la Panait Istrati, probabil cel mai bun autor roman
  Delirul de Marin Preda, citit si recitit, pacat ca nu a apucat sa termine cartea
  Peripetiile bravului soldat Svejk si Manastirea din Parma pentru literatura straina
  Viktor Frankl cu a sa memorabila Omul in cautarea sensului vietii nu ar trebui sa lipseasca din baza niciunui cititor
  1984 vs Minunata lume noua, citite una dupa cealalta

  143
 42. Guns, germs and steel, de Jared Diamond
  Decline and Fall, Gibbon

  51
  • Ai citit tu pe dracu Gibbon. tot corpul ala de text impartit in multe volume are 4000 de pagini.

   00
 43. Despre impulsivitate vs profunzime in gandire in viata de zi cu zi

  https://www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374533555

  02
 44. Konrad Lorenz- Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate

  30
 45. Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow

  32
 46. O recomandare de lectura am si eu: „O istorie genetică (incompletă) a românilor” de Mihai Netea.
  Omul si-a facut doctoratul in medicina interna si boli infectioase la Universitatea Radboud din Nijmegen (Tarile de Jos), apoi a urmat studii postdoctorale in U.S.A.
  In prezent e tot la Radbound unde conduce departamentul de medicina experimentala al acestei universitati. Studiile genetice facute de el si echipa sa sunt remarcabile, „dacopatii” vor avea ceva frisoane cand vor citi cartea… :)

  45
 47. Acum stiu ca multi poate ma injura, dar a propos de Stefan cel Mare, la uneltele si resursele pe care le-a avut, inconjurat de gigantii de la acea vreme, eu zic ca s-a descurcat admirabil. Plus sa ajungi sa flocai un imperiu ca al turcilor otomani la vremea aia, mare lucru!
  Ca traia lumea cum traia, aia e cu totul alta problema, dar s-au miscat bine baietii pentru situatia lor.

  61
  • plus de asta, omul chiar a avut o viata lunga pe tron, unul dintre dei mai longevivi conducatori medievali. 47 de ani pe tron.

   51
 48. Sapiens e cea mai incompletă carte istorică pe care am citit-o și plină cu părerile ateiste tâmpite ale lui Harari. E plină de judecățile lui morale fără temei, parcă e imbecil, nu istoric. Elimină tot ce nu e material, cum ar fi religia, cică e imaginată, dar spune că fermele de animale și cruzimea împotriva animalelor sunt cele mai mari crime ale umanității.

  astea mi-au plăcut în ultimii ani

  Vanished Kingdoms – Norman Davies
  The Gates of Europe: A History of Ukraine – Plokhy, Serhii
  Hans Gombrich – Istoria Artei
  Elie Faure – History of Art
  The Hungarians – Paul Lendvai

  45
 49. NOU
  #102

  Multumesc!

  20
 50. Sunt de acord cu lista de carti fara substanta, mai putin cu punctul 8.

  Cand vorbim de stoicism, avem 3 autori importanti:
  – Marcus Aurelius (fost imparat Roman)
  – Seneca (preceptor al imparatului Nero)
  – Epitectus (s-a nascut sclav)

  Consider ca de la fiecare avem de invatat cate ceva. I-ai incercat?

  Daca te referi la cartile scrise in ultimele decenii despre stoicism, da. Ele sunt niste mizerii, dar nu ar trebui pusi si autorii adevarati in aceeasi categorie.

  31
 51. Recomand cartea „Atentie cu intentie” scrisa de Dragos Patraru, cumva e o colectie de rezumate ale podcast-urilor de la Vocea Natiei din diferite episoade, bazate pe multe carti de genul celor recomandate in articol..

  01
 52. „Oameni ultraprocesati – Chris van Tulleken”, singura achizie (fizica) anul asta.

  00
 53. Dacă vă place ştiința:

  Neil Shubin-Peştele din noi
  Matthew Walker-Why we sleep
  Jean-François Marnion-Psihologia prostiei
  Konrad Lorenz-Vorbea cu patrupedele, cu păsările şi cu peştii
  Daniel Goleman-Inteligența emoțională
  Robert Sapolsky-Determined

  Dacă vă place orice altceva:

  Gogol-Suflete moarte
  Ion Budai-Deleanu-suedeziada
  Costantin Eretescu-Cerbul din cadillac :)
  Mikkel Birkegaard-Condamnat la moarte
  Stephen King-Fairy Tale, Shining, Doctor Sleep( în ordinea asta)
  Bram Stoker-Dracula
  Umberto Eco-Numele trandafirului
  William Shakespeare-Îmblânzirea scorpiei :)
  Andrzej Sapkowski-Witcher
  Noam Chomsky-How the world works
  H.P. Lovecraft-Chemarea lui Cthulhu şi alte povestiri
  Şi cea mai tare carte pe care o recoma´d: Cezar Ionaşcu-Tu, bărbat! 😂

  21
 54. „Jurnalul Fericirii” a lui Nicolae Steinhardt.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube