Idiotul util

As putea fi eu. Dar stim bine ca nu sunt.

Ca si la inceputul pandemiei, sunt optimist. Sunt optimist ca toate intamplarile astea planetare ne duc intr-o directie buna. Chiar daca prezentul ne impiedica sa vedem sau pare a ne indica altceva.

Nu stau sa fac lista cu ce a adus bun pandemia, atât anxiosii cât si conspirationistii vor gasi pietre pe jos sa arunce ca nu, ca stiu ei mai bine. Dar – cum imi zicea fratele – chiar si numai faptul ca oamenii, românii, s-au oferit atât de mult sa ajute ucrainenii in asa scurt timp, eu zic ca e un câstig al pandemiei. Oameni care s-au dus cu masinile personale la granita sa transporte refugiati? Eu zic ca asta e pozitiv. Foarte pozitiv. Desigur, comentatorii alfa o sa zica „Ete scârt!”, dar, repet, nu vorbesc cu sau pentru ei.

Putin ar putea fi idiotul util. Desi pandemia a facut statele – cel putin cele europene – sa lucreze mai apropiat, sa ia masuri comune pentru combatere si pentru relansarea de dupa, Putin ne-a facut sa trecem la nivelul urmator al solidaritatii, al deciziilor coordonate in afara granitelor noastre. Nu mai vrem razboaie. Mesajul e clar, si e valabil si pentru altii. Dupa deciziile din ultimele zile, cu greu ii va mai veni ideea vreunui dictator sa inceapa vreun razboi in zona asta. A, ca vor mai fi regiuni in care vor fi razboaie locale, asta nu s-a oprit niciodata de sute de ani. Nici macar SUA nu se va mai comporta ca jandarmul planetei. Nu de frica restrictiilor economice, dar vor constientiza ca poti avea cele mai bune arme, cei mai antrenati militari, cel mai bun satelit, oamenii nu mai vor razboi in tara lor. Nimeni nu mai vrea razboi in tara lui. Si talibanii vor descoperi PlayStation, Netflix si filmele indiene sau serialele turcesti.

Sigur ca asta nu se va intampla mâine sau dupa ce-l belim pe Putin, dar se va intâmpla. Schimbarile sunt imperceptibile de pe o zi pe alta, dar reactia Europei + SUA in numai 6 zile de la invadarea Ucrainei este un mesaj clar pentru viitor.

Acolo unde mai e de lucru – si cel mai greu – e la mentalitatea oamenilor care ne conduc si ne vor conduce. Când al nostru Iohannis paraseste doua minute Metaversul in care traieste de aproape 2 ani si anunta ca e necesara cresterea bugetului armatei, clar nu a invatat nimic din ultimele zile. Nicio societate moderna, niciun viitor al umanitatii incepând de acum nu se construieste fara o analiza realista asupra scaderii bugetului armatelor, pâna la eliminarea lor. Sau, cel putin, transformarea lor in altceva. Nu stiu in ce, stiu doar ca pe termen lung nu au viabilitate. Nu exista nicio credibilitate sa discuti in acelasi timp de combaterea incalzirii globale si cresterea bugetului armatei. Toti liderii care vor face asta se vor descalifica pe viitor in fata electoratului. Iar electoratul nu va mai tolera asa ceva. Nu mâine. Dar oamenii nu mai sunt la fel ca inainte de pandemie. Chiar si cei mai ascultatori oameni ai restrictiilor au vazut amestecul statului in vietile lor. Si, mai ales, au vazut ca daca exista vointa, se pot face legi rapide, se pot vota rapid si se pot lua decizii de interes national mai repede de cât ne-a obisnuit Parlamentul, Ministerul Justitiei sau CCR-ul (alt metavers românesc).

Putin, desi nu asta a cautat sau dorit, va ajuta viitorul umanitatii mai mult decât ne putem inchipui aici. Da, chiar si Hitler in megalomania lui, in crimele lui, a ajutat lumea. Nu cred ca ca umanitatea poate avansa fara tragediile care ne aduc impreuna. Numai lipsurile si dramele planetare ne pot face umani. Perioadele de acalmie, de prosperitate economica ne duc inspre individualism, consumerism si, intr-un final, anxietate si depresie. Anomie.

Nu, nu zic in niciun caz ca Putin face bine ce face. Spun doar ca eu aleg partea pozitiva a acestor intâmplari nefericite pentru unii. Si nu-mi fac probleme in acest moment. Pentru ca nu sunt in masura sa rezolv eu ceva. Voi incerca sa rezolv atunci când problemele vor ajunge in „curtea” mea. Pâna atunci, il las pe Putin sa fie anxios.

Am fost 2 zile la Paris. Sigur ca toata lumea vorbeste despre razboi. Dar numai in jurul unei cafele, unui desert, unei fripturi sau unui vin. Niciodata nu am vazut Jardin des Tuileries atât de plin. Da, nu serveste la nimic sa stai in casa si sa plângi poporul ucrainean sau sa dai refresh pe Flightradar sau alt Agerpres. Tu alegi cât de anxios vrei sa fii, nu Putin.

PS. Am vazut ca unii dintre voi sunteti nervosi, pot intelege situatia, nu ati invatat nici acum cum sa gestionati situatiile neplacute din vietile voastre. Dar asta nu inseamna ca va voi lasa sa va cufurati prin comentarii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. NOU
    #1

    [Hitler, Putin sau altul care va sa vina] has grasped the falsity of the hedonistic attitude to life. Nearly all western thought since the last war, certainly all “progressive” thought, has assumed tacitly that human beings desire nothing beyond ease, security, and avoidance of pain. In such a view of life there is no room, for instance, for patriotism and the military virtues. , because in his own joyless mind he feels it with exceptional strength, knows that human beings don’t only want comfort, safety, short working-hours, hygiene, birth-control and, in general, common sense; they also, at least intermittently, want struggle and self-sacrifice, not to mention drums, flag and loyalty-parades … Whereas Socialism, and even capitalism in a grudging way, have said to people “I offer you a good time,” [Hitler, Putin sau altul care va sa vina] said to them “I offer you struggle, danger and death,” and as a result a whole nation flings itself at his feet

    • Da, da.. Socialismul nu a fost despre nationalism inflacarat si-ti ofera „a good time”.

      Nu mai cititi mah carti de la americani ca va ard astia si ultimul neuron ce-l aveti..

    • NOU
      #3

      Americani, lol.

    • poti sa dai câte citate vrei, de unde vrei, chiar si-n sanscrita.

      Hedonismul nu e starea pe care o tânjeste omenirea, hedonismul e doar un cuvânt. Omenirea – sau majoritatea oamenilor – se multumeste cu un job cinstit din care sa duca o viata simpla. Sigur ca cu cât avanseaza isi doreste mai mult, dar sunt putini care aspira la termenul asta destul de obscur pentru 90% din cititorii de aici.

      Niciodata oamenii nu si-au dorit „struggle, danger and death”… indiferent de ceea ce au scris scriitori sau filosofi. Care, sa fim sinceri, si ei au scris si pro si contra, si pozitivul si opusul lui, s-a scris aproape tot, poti gasi ce citate vrei ca sa argumentezi totul si nimic.

      Ceea ce si-au dorit oamenii e tihna. Iar când au avut putin mai multi bani au inteles si ce e adrenalina. Dar nimeni nu vrea „death” sau „struggle”…

    • Oamenii vor, pe langa tihna, si un sentiment al scopului, al faptului ca viata lor are un sens. Dictatorii au stiut sa ofere sentimentul asta inventand dusmani de moarte care trebuie nimiciti. Dar in esenta sentimentul scopului nu are nicio legatura cu moartea, ci cu viata mai buna. Acelasi sentiment a putut fi oferit si de oameni pe care azi ii consideram „mari”: „parintii fondatori” ai Americii, Gandhi, Nelson Mandela.

  2. Idi nahui!!! Bleat!! N-am văzut în viața mea fluture mai vesel! Danke shanke(Shalke) – vorba unui fotbalist… știe celălalt mare bloger că a fost la steaua. Mulțumesc încă o dată.

  3. Un articol cu o idee buna si cu care sunt in principal de acord, stricat de ” fluturismul ” de la final .

    Oamenii te injura mai mult pentru felul arogant de a te exprima, pe care nu ti l-ai castigat in niciun fel, fiind doar un ins random pe care-l lasa Zoso sa zugraveasca randuri pe aici, decat pentru ideile pe care le expui, care uneori sunt absolut corecte si de bun simt. Sa traiesti

    • Pentru numele lui Allah, de ce crezi tu, si altii de pe aici, ca eu trebuie sa câstig vreun drept de la voi? Cine sunteti voi, astia de la care trebuie sa smulg voturi si gâdilici pentru a continua sa scriu ce am chef sa scriu?

      Eu nu pot sa fiu arogant, dar voi, niste nickname-uri cu cutii preponderent manuale, puteti foarte usor sa-mi spuneti – fara aroganta, desigur – ca TREBUIE sa va câstig inimile inainte de a mâzgali ce vreau eu pe peretii acestui blog.

    • Domnu’ fluture, e totusi un blog care ale un rost (social, economic, de gadilat orgoliul, cum mai vrei dumneata) daca are cititori. Atitudinea asta cu „cine sunteti voi de trebuie EU sa va conving/impresionez,cuceresc” e un pic infantila si ilogica. Daca tot nu conteaza, de ce nu-ti scrii ideile intr-un carnetel pe care sa-l pastrezi in baie?

    • gigi, ca sa fiu in ton cu tine, de ce nu-mi pui tu intrebarea asta stupida si infantila intr-un carnet sau pe alt site Internet?

      Pentru a N a oara, TU, VOI, puteti fara probleme sa scrieti ce vreti voi si cum vreti voi si când vreti voi in comentariile acestui blog, cu acordul proprietarului. Tot cu acordul proprietarului, eu pot sa scriu ce vreau eu când vreau eu. Dar numai daca scriu cum vreti voi… Si-mi explici tu mie despre logica…

    • Mie personal nu trebuie sa-mi castigi nimic boss, nu cred ca m-ai vazut vreodata sa stau sa te injur sub vreun articol unde ai avut vreo opinie care nu mi-a convenit. Am vazut ceva ce nu mi-a placut, am dat scroll mai departe.

      Punctul tau de la final e ieftin si fara sens, sunt oameni care dau scroll apatici printre imagini cu raniti si cu morti si maxim zic un Doamne fereste, Doamne pedepseste-i pe criminalii care fac asta si aia e.

      Sunt alti oameni care vad o pisica speriindu-se dupa ce aude o explozie, si ii bufneste plansul. Asta nu inseamna ca sunt slabi sau ca nu stiu sa gestioneze nu stiu ce. Fiecare om are limitele si sensibilitatile lui .

      Stiu foarte bine ca-s unii care intra in comentarii la orice scrii ca sa te injure, injura-i pe aia si fii arogant cu ei, dar nu generaliza si catre altii care chiar n-au nicio treaba cu tine.

    • Ventor, nu e cazul sa te simti ofensat sau panseluta când cineva nu se adreseaza tie, personal, intr-o discutie directa. A, daca era intr-un comentariu intre noi doi, puteam intelege sa te simti vizat sau injuriat. Asa, te legi de un PS ca sa-mi dai tu mie o lectie de bune maniere (ceea ce, invers, in mod evident, nu se poate, ca nu mi-am câstigat nu stiu ce jeton sau pokemon).
      Nu sunt aici sa fiu atent la sensibilitatile „oamenilor care dau scroll apatici” sau altor tipologii de cititori care sunt sigur ca exista. Ce zici, sa fiu mai atent când iau la misto privitorii de filme indiene, ca sa nu-i agresez când dau ei scroll?
      Dac-as face asta – sa fiu atent la toate sensibilitatile fiecarei persoane sau grup de persoane – n-as mai scrie niciodata nimic. Si nici n-as mai vorbi.

  4. Fluture, pt. articolul asta ai un big like. Ma gandeam acum cateva zile cum razboiul sau starea de razboi revizuieste scara valorilor. dar ce spun eu, vorbesc din casa mea, la 200 de km de razboi. nici nu am dreptul sa spun ca sufar. si asta ma face sa sufar si mai mult.

  5. Daca nu ar fi existat uriasele bugete militare nu ar fi existat (inca!) GPS , waze , gmaps, si toate aplicatiile inutile cu recenzii. Bugetele militare sunt polita Casco, dai mai mult poate nu ai nevoie niciodata dar daca un cretin te loveste aiurea ai solutia imediata.

    • Nici DarpaNet si apoi internet…

    • Bugetul militar a dus la bombele atomice cu care amenință Putin planeta. Parcă nu mai e aceeași vedere acum, ce zici?

    • @Sly bugetul militar intr-un fel sau altul a dus la descoperirea RMN.

    • Am mai auzit-o pe asta cu „apologia tehnologica” a armatei.

      Racket-ul e delict, dar taxa de protectie a armatei (tu ii zici Casco) e ok, daca o practica statul.
      Sutele alea de miliarde anuale sunt mai mult decât ar fi nevoie sa hranesti toata populatia globului GRATIS si sa-i dai si energie GRATIS.
      Asa ca atunci când vezi SUA care acorda „50.000.000 de dolari ajutor de urgenta in Somalia”, gândeste-te la cele 750.000.000.000 pe care le ia muncitorilor americani in taxa de protectie.

    • Că banii merg la armată pentru cercetare este egal cu banii merg în CERCETARE.
      Waze-ul și celelalte invenții nu au apărut fiindcă au ajuns bani în arme. Armata a primit bani pe care i-a dat cercetătorilor pentru a pune în practică ideile inventatorilor, vizionarilor. Invenții apriori război.
      Jules Verne este exemplu foarte bun. Ce să mai zic de „Armata” Invențiilor – Leonardo da Vinci.

  6. Merci. Eu sunt ăla anxios. Am 2 copii veseli, foarte veseli. Nu îmi pasă dacă mă duc eu. Ei sa scape. Anxietatea vine din faptul că nu știu cum as putea sa fac sa fiu sigur că nu li se întâmplă nimic.
    Un articol frumos. Sper să ai dreptate.

    • Mihai, nu exista „siguranta” in viata. Nici macar pe timp de pace. Nu ai cum sa te asiguri. Nu ai nicio putere asupra acestor lucruri. Iar anxietatea ta se transmite copiiilor. Deci nu numai ca nu poti face mare lucru pentru siguranta lor, dar le mai dai si anxietate! Asa ca profita de viata si de copiii tai cum poti mai bine ACUM, lasa anxietatea pentru mai tarziu, când chiar va fi nevoie sa faci ceva!

    • Ohhh, cum poti sa compari siguranța pe timp de pace cu cea pe timp de război? Mi se pare total greșită comparația.
      Pe de altă parte trăim, muncim, ne vedem de viață însă mai e un aspect pe care nu l-am văzut nici la Răzvan T Coloja (poate mă înșel)… Si anume efectele psihologice ale unor evenimente ce se desfășoară in succesiune, pe termen mediu-lung si de natura diferita (pandemie+război+personale).
      Mi se pare absolut normal ca lumea sa fie mai temătoare.

  7. la faza cu talibanii care descoperă filmele indiene și serialele turcești m-a bușit râsul. doar că s-a întâmplat în timp ce căscam (de oboseală, nu de plictis) și m-am înecat.

    am observat berea. doar că cea mai bună bere pe care am băut-o vreodată (aș fi băut cu bărdaca, și eu nu-s băutoare de bere) e una nefiltrată, la terasa fabricii de bere din Cluj. și Cluj e la 12 ore de drum. :(

    • Unde e berea??

      Terapia?

    • Ma tem ca e Ursus ca și mie mi-a plăcut acolo..

    • Nu Terapia. Nici Ursus.
      Habar n-am, m-a dus o prietenă.
      Presupun că în Cluj e o singură fabrică de bere. Sau așa era în 2006.
      Fabrica aia avea o terasă. Și aveau bere nefiltrată, la pahar/halbe, proaspăt făcută, atunci trasă din instalații, nici nu arăta a bere, mi-o amintesc mai deschisă la culoare și cumva un pic tulbure.

      Posibil chiar ca un băutor de bere să n-o aprecieze.

    • NOU
      #28

      @AB: e cumva la ultimul etaj al magazinului ala tip mini mall din centru?

    • Nu. Sau nu era așa în 2006, era o terasă, pe o stradă nu prea centrală cred, în interiorul clădirii care mărginea terasa se vedeau tot felul de instalații.
      Voi cere informații de la prietena care m-a dus acolo.
      Eram prima dată în Cluj, am avut ghid, până acum s-a dovedit și singura dată în Cluj.

    • Mă iertați, aveți toți dreptate:
      Fosta fabrică Ursus, lângă Platinia Mall
      https://fabricadeberecluj.ro/

    • daca e la ultimul etaj al magazinului Central (din…. centru :) ) e Klausen Pub. au vreo 3 feluri de bere la alegere

  8. NOU
    #32

    eu cred că lumea pe care o știam noi s.a sfârșit săptămâna trecută și occidentul deja trăiește on borrowed time. lucrurile nu trebuiau să ajungă aici și era interesul occidentului să de.escaladeze cât mai mai era posibil. din punctul ăsta încolo, nato&ue nu pot decât să dea înapoi. povestea cu UKR se va termina în curând și vor începe provocările în Marea Neagră. capitalul va fugi din europa de est și pe termen mediu este previzibil colapsul ue. Biden spunea pe drept cuvânt că agenda kremlinului este mai mare și mai sinistră decât ne imaginăm. cei care vom supraviețui o să avem tot timpul din lume să ne gândim că la scara mare a istoriei occidentul și.a avut șansa lui și nu a știut ce să facă cu ea. cam asta a fost.

    • Trebuie sa iei o pauza, man. Ceva plimbari prin padure. 1-2 ore pe zi.

      Nimeni nu stie ce se va intampla. Nici Biden, nici Putin. Nici macar eu :))

    • Eu zic din contră, va avea efectul tocmai opus. Orice societate pentru a se coagula, are nevoie de ceva, iar un inamic comun e numai bun. Din păcate, uneori vine la pachet cu tragedie, dar Putin aici a reușit să facă până și Germania să intre în horă, ceva ce orice analist politic acum câteva zile ar fi zis că nu se va întâmpla niciodată. Și iată că s-a întâmplat. Nu mai zic de Elveția, țara neutră…

      UE după acest episod va deveni mai unită, mai coordonată, mai hotărâtă spre independență energetică, energia nucleară va fi încadrată la energie verde sau cel puțin tranzitorie. Franța deja a anunțat câteva centrale nucleare noi, cele experimentale plănuite în România deja nu mai sunt așa de tabu, lucrurile se mișcă repede când e în joc siguranța energetică. Și la noi s-a făcut azi din independența energetică prioritate națională, la fel și la nivel european. Facem ce facem dar nu mai putem da bani unei țări care vrea să ne domine militar pe banii noștrii.

    • NOU
      #35

      @manu144x. foarte probabil în Rusia chiar se întâmplă ACUM ce spui tu că este posibil să se întâmple în occident într.un VIITOR mai mult sau mai puțin îndepărtat. știi, vorbeam cu cineva de la Sankt Petersburg (mid.management la Gazprom) și pentru ei nu este chiar un șoc. au fost surprinși cu toții de brutalitatea intervenției în Ucraina, însă cam toți știau că e o problemă de timp. îmi spunea cu amărăciune că astăzi toată Rusia este în spatele kremlinului și nu este nimic de făcut în legătură cu asta. Putin a avut întotdeauna meciul lui cu marile orașe pe care le găsea cam prea cosmopolite pentru viziunea lui asupra Rusiei. așa că, din punctul de vedere al administrației de la moscova, sancțiunile sunt binevenite: „opoziția” nu are decât să achite nota de plată. cât despre „deep Russia”? tatăl ei, la +80 de ani, s.a dus sâmbătă la miliția din orășelul lor din Siberia să se înroleze, „să le arate la ăștia tineri cum se luptă pentru țară”. evident, a fost eroul lor peste weekend. păi, am observat eu, rușii nu luptă să aibă o țară, rușii luptă ca alți oameni să nu aibă una a lor. chestie de semantică; depinde ce manual de istorie deschizi. dar povestea asta de.abia începe.

    • Dude take a chill pill

  9. NOU
    #37

    Absolut de acord cu prima parte. Solidaritatea în UE s-a realizat mult mai rapid decât în alte dăți, deci se poate.

    Cu partea asta cu cafenelele pline la Paris am râs cu gura până la urechi. Sunt 1900 de km între Paris și Liov, logic că ăia nu au nici o treabă. Ia dă o tură până la Przemysl, sunt numai 90 de km de acolo până la Liov. Sau mai bine dă o tură din sudul Poloniei de la Przemysl până în nord la Bialystok. Vezi cum sunt cozile la bancomate, alea care mai au bani, sau cum se face plinul la mașini și cum se pregătesc polonezii din zona aia să o roiască dacă/când va fi cazul. Sigur, ăia aleg să fie idioți, în loc să stea la o friptură sau la un vin să discute despre război. Sau la un desert, buhnici style.

    • N-ai inteles partea cu Parisul.
      Oamenii isi traiesc viata, atât cât a mai ramas din ea, pâna la apocalipsa. Cum ar fi fost ca parizienii sa stea in casele lor si sa astepte cuminti sa vina Putin peste ei? Nu zice nimeni ca si ucrainienii pot face asta, incercam doar sa spun ca e inutil sa-ti induci anxietate la Bucuresti sau Cluj sau aiurea in România când INCA nu e cazul. E ca si cum te-ai ascunde deja in bunker, ca nu se stie când intra Putin si in România.

    • NOU
      #39

      Eu nu vorbeam de ucraineni, ci de polonezii care sunt lângă granița bieloruso-ucraineană. Ca parizian aflat la mii de km depărtare de război, sigur, m-ar durea în cot. Așa ar trebui, să fiu mai relaxat. Portughezii cred că sunt și mai liniștiți.

    • NOU
      #40

      „Nu zice nimeni ca si ucrainienii pot face asta”… De unde deducem ca Fluture nu prea le are cu geografia…
      https://goo.gl/maps/Mw5HMgBNh2z4diue7

  10. si cand or sa ne atace extraterestrii iar noi o sa avem doar pistoale de airsoft, sa vedeti ce-o sa-si bage omenirea p#l@ in ideile lui fluture.

    • Unii au inceput deja sa-si bage pla in ideile mele. E ok, si eu mi-o bag in ale lor.

      Intr-o zi – când se mai calmeaza Putin – poate facem un film porno.

  11. Când trăiești în Franța ești un pic mai puțin anxios decât atunci când viețuiești la picioarele mamutului. ;)

    • Am fost doar in vizita, maine am bilet inapoi, la picioarele mamutului. Sa pot plânge impreuna cu conationalii mei, sa ne vaicarim cât mai putem, unii altora, ca apoi sa vezi ce ne face Putin… O sa caut chiar din avion pe cineva sa ne plângem tot drumul cât de naspa o sa fie…

  12. @fluture oare nu e mai util idiotul inutil?

  13. Am râs la scăderea bugetului pentru armată. Unde te crezi aici, în Costa Rica?

    • Ce zici, n-avem nimic de invatat de la Costa Rica? Eu zic ca avem de invatat de la oricine are curajul sa taie bugetul armatei…

  14. Trendul spre care ne indreptam este clar cel de care zici. Doar ca in acest moment ne aflam intr-o tranzitie neplacuta. Neplacuta pentru multe persoane deoarece lucrurile pot escalada oricand si oamenii nu prea au unde sa se adaposteasca psihic.
    Pandemia a fost chestie de lunga durata si o asteptare nesfarsita. Practic mureai de plictiseala, acest razboi este opusul. Si asta deoarece este primul razboi transmis in timp real si unde poti vedea chestii nefiltrate daca iti doresti. Si chestia asta vine sa intretina dependenta de informare pe care tehnologia ne-a creat-o.
    Clar vor veni niste vremuri mai bune, din pacate nu prea stim daca unii le vom prinde sau le vom pretui cu adevarat. Si chestia asta da fiori multora desi putini ar recunoaste-o.

  15. Fac referință la comentariile la adresa lui fluture:

    Mulți încurcă cunoașterea de sine, a ceea ce vrei cu aroganță. Fluture nu este arogant. Exprimă direct ce vrea să zică! Exprimă deschis că nu-i pasă de ce zic și gândesc alții despre el. De cele mai multe ori (imho: în afara de leftisme de om bogat) exprimă ceea ce gândesc mulți oameni. Eu m-aș împotmoli după prima frază cu virgule, paranteze și metafore. Asta-i mișto și bravo lui!

    • Alex, ce-ti mai plac si tie voturile rosii :))

      Chiar as fi curios, de la cineva care tocmai m-a apreciat, sa-mi spuna care sunt „leftisme de om bogat”. Sunt curios, ce afirmatii de-ale mele pot fi clasificate asa si de ce. Ca sa ma ameliorez, nu de alta :-)

  16. Nu mi-am deschis carnețelul să notez ce zici. Însă atitudinea în sine corespunde cu ceea ce cred (sau cine cred) ca ești ca persoană. Exemplu? Un vecin se miră de ce aruncă extremiștii de stânga în casă cu molotovuri sau mâzgălesc casele (care acum au devenit mult prea scumpe) …. El votează stânga stânga și este de partea lor… Felul este cam ca la tine, sorry, însă puțin aerian (în sensul bun al cuvântului).

    • Eu n-am votat niciodata stânga… Si nu ma mir de ce arunca extremistii cu molotoave ci ii inteleg. Dar nu sunt de partea lor, decât atunci când sunt impotriva orânduirii, in nici un caz când sunt impotriva unor privati. A, daca e vorba de casa vreunui potentat politic, aplaud si trec mai departe. Dar nu-i iau la o bere cu mine.

  17. NOU
    #53

    the butterfly effect strikes again; nu-s io prea mare fan al tău da’ aici ai dreptate; în caz de Doamne-ferește, mi-aș trimite fetele cît mai departe de bombe iar io aș rămîne cu Lili (așa o chema pe AK 47 a mea din armată); partea nasoală cu adevărat o să fie dacă dementului îi va tremura deștu pe butonul roșu, că atunci belirea ar fi globală; în ambele cazuri, motivele de îngrijorare personale se pot amîna;
    bine, asta dacă ești un mediocru ca mine și nu descoperitorul leacului pentru cancer…

  18. Fluture: scaderea bugetului armatelor, pâna la eliminarea lor
    Ucraina: bine că nu a auzit de Fluture!
    Noapte bună tuturor!

    • Da, chiar, ce noroc pe ei ca au avut buget de armata, iar acum Zelensky sta toata ziua pe telefoane sa-i „certe” pe occidentali ca nu inteleg ca el are nevoie de arme…

      România are armata, buget si arme. Cam cât ar rezista in fata Rusiei cu armele ei? In cazul asta, putem spune ca banii cheltuiti pe armele ei au fost cheltuiti aiurea?
      Poate gasesti doi neuroni sa inteleaga ca orice buget militar ai avea, cineva, nu neaparat departe de tine, are un buget de 10 ori mai mare. Sau de o suta. Asa ca mai bine cheltui bugetul ala la altceva si iti bagi pla in 400 de generali cu pensie nesimtita si mii de ofiteri care invârt hârtii pâna la 50 ani apoi pensie… Si niste tancuri amarâte care fac defilare de ziua nationala.

    • @fluture
      Incerc o analogie.
      Putem sa pornim de la premisa ca un spargator hotarat o sa poata sa intre in orice casa, diferenta facand-o doar timpul necesar si riscul de a fi observat?
      Cu toate acestea, oamenii care isi permit si au si bunuri sa zicem valoroase in casa isi instaleaza lacate mai multe/sofisticate.
      De ce o fac? Pentru ca, pe de o parte, hotii or sa prefere un risc mai mic si sa atace case cu protectii mai modeste, iar pe de alta parte proprietarii presupun ca chiar daca le este invadata casa, poate vad vecinii, suna la politie in timpul mai mult disponibil si este prevenit furtul.

    • Inteleg ce zici, tyrion. Doar ca pe principiul asta vei avea nevoie de lacate din ce in ce mai sofisticate, deci cheltuieli din ce in ce mai mari. Iar hotul va cheltui si el si mai multi bani ca sa-si ia scule mai bengoase care sparg lacate mai bengoase si tot asa. O sa escaladati cheltuielile astea pâna o sa muriti de foame.

      Iar analogia ta merge pâna la un punct. Aici vorbim de arme nucleara care pot fi trase de oriunde si pot ajunge aproape oriunde. E ca si cum hotul nici nu are nevoie sa intre la tine in casa sa fure, doar iti sparge computerul si apoi iti explodeaza casa. Pentru ca poate. Pentru ca poate n-a gasit nimic de furat si e suparat :-) Deci efortul tau financiar de a pune lacate sofisticate a avut rezultate zero…

    • @fluture
      Pai din pacate cam asta este tendinta in prezent. Daca chiar si Germania, care se strofocase impreuna cu majoritatea UE cand le cerea Trump sa contribuie cei 2% la NATO, acum s-a intors si face acest lucru, plus 100 mld Euro anul asta cred, nu cred ca pe termen scurt-mediu o sa mai vedem altceva decat cresteri ale inarmarilor in Europa. Tarile gen Finlanda incep sa simta si ele teama si vor in NATO, deci alte dezvoltari militare.
      Si cu privire la nucleare, deocamdata MAD a functionat si nimeni nu a atacat o tara cu un arsenal serios. Probabil ca o sa ajungem si noi sa cerem amplasarea de focoase pe teritoriul Romaniei. Riscul adevarat este daca o tara inarmata nuclear e pusa cu spatele la zid, nimeni nu poate sti cum reactioneaza.

  19. Pana acum o saptamana eu nu credeam ca Rusia va invada si ca ajungem la asa mizerie in 2022. Ma tem ca nu, trebuie sa avem armata decenta, fiecare natiune trebuie sa aiba. Nu stii niciodata ce se intampla in jur. Azi avem UE si NATO, sunt o umbrela dar in 10 ani astea pot disparea. Ar fi frumos sa fie cum vrei tu dar lucrurile se schimba in timp. Poate in 20 de ani vin iarasi nazistii la putere in Germania, poate nu o sa se cheme asa dar o sa fie aceleasi idei. Fantoma comunismului bantuie inca grav in Europa, urmasul/urmasii lui Putin pot sa o ia grav pe aratura si sa ne intoarca la lupta de clasa. Din SUA pot veni alte probleme. O armata nu o sa te fereasca de rele dar macar ai un cuvant de spus. Azi am vazut o decizie la o firma mare schimbata peste noapte: nu, nu ne mutam serverele in cloud, le tinem on premise in raspunderea noastra, nu stii maine ce se intampla cu Amazon sau cu alt provider si ramai in curul gol. Peace is a lie, there is only passion ! :D

    • România, ca natiune de sine statatoare isi permite maxim 6 miliarde de dolari buget militar. Rusia are 60 miliarde. Spune-mi tu ce faci cu armata decenta a României in care ai bagat an de an 6 miliarde de dolari daca Rusia, alta natiune de sine statatoare, are de 10 ori mai mult tot, si oameni si armata? La fel e si cu armele in casa.

      Tu ai bani de un Beretta dar hotul care vrea sa te fure are AK-47, spune-mi tu cum te aperi, ca tu n-ai bani de AK-47, dar in fiecare an ai pus deoparte sa-ti iei Beretta ala si ai mai platit si intretinerea lui… Daca nu dadeai banii aia pe el si n-aveai pistol, te prezentai exact la fel in fata celui cu AK-47. Dar tu ai luat de la gura copiiilor tai spunându-le ca „e pentru bine vostru, ca sa va protejez”. Dar n-ai putut sa-i protejezi, ca nebunul din fata ta a avut bani de AK-47…

  20. „Nu mai vrem razboaie”, cu adaugirea ca nu mai vrem razboaie in zona apropiata de noi, unde simtim efectele si ne temem de eventuale extinderi ale conflictelor. Lumea a si uitat in Europa de razboaie adevarate, a trecut o generatie de la Kosovo. Caci de razboaie in zone indepartate, nici noi nici massmediei nu ne/ii pasa cu adevarat si nici nu ne-a pasat vreodata. In ultimii ani nu am mai vazut nimic de exemplu in mass media despre razboiul din Siria si suferintele oamenilor de acolo, e ca si cum nu mai exista.

    Partea pozitiva din punctul meu de vedere ar fi daca s-ar concretiza cat mai multe investitii ale tarilor NATO si cat mai multe baze si infrastructura militara NATO, caci atunci am deveni mai valorosi atat economic cat si militar si deci si mai utili de aparat.

    Pana nu ne drogam cu ceva ca in Equilibrium, tot o sa avem nevoie de infrastructura militara caci nimeni nu o sa vrea sa fie primul care renunta.

    • Nu prea mai vrem nici razboaiele alea departe. Se inroleaza din ce in ce mai putini oameni, e misto Counter Strike dar totusi de ce sa mor in Afganistan?

      Nici macar oamenii saraci, vezi rusii, nu se mai inroleaza ca inainte. Vor fi din ce in ce mai multi oameni care se vor opune in tarile lor trimiterii trupelor in alte zone de conflict (indepartate). Oamenii se inrolau ca „asa era legea” si pentru ca… patriotism. Acum nu mai e patriotism, e un nationalism care desi vrea armata, se va opune trimiterii soldatilor in zone indepartate. „De ce sa moara ai nostri pentru sirieni?”, mai degraba „ii trimitem sa-i impiedice pe sirieni sa fuga si sa ne umple noua franta/belgia/germania/etc de imigranti”.

      Când ai Netflix la 2 dolari pe luna si Tiktok free la orice ora e mai greu sa vrei sa te trezesti la 4 dimineata cu „Sa traiti!” si apoi sa arunci 30 kg de material in spate ca sa mori in muntii Tatra. In anii ’70 te mai duceai si de foame si pentru ca nu aveai televizor, acum faci Uber si tot scoti de o chirie, o gagica si o masina misto in Bucuresti…

  21. Flower Power cu 0% pentru armată e o prostie, privește China!

    Dacă China are armată și vă continua să o doteze cu tehnică militară mai bună, crezi că vei câștiga vreun război dacă ești flower power cu 0% pentru armată?!

  22. Logică beton (fierul e scump):
    dacă tot te f*te nebunul (pedo/pede) oferă-i-te dezbrăcat, singur, eventual având funia la tine…
    Leisure…

  23. Cred ca privesti lucrurile doar din perspectiva ta. Corect ar fi sa spui: Ce castigam NOI pentru pretul platit de ALTII. Pentru ca daca esti unul din care plateste pretul (unii platesc pretul suprem – viata), atunci aceste beneficii poate ca nu merita.

  24. Resistance Is Futile!

  25. NOU
    #67

    Prin anii ‘90 dupa destramarea URSS a zis unul, Fukuyama, ca e sfirsitul istoriei, democratia a invins, netflix si mcdonalds la toata omenirea, si stim ce a urmat. Cu ocazia acestui conflict vad clar cresterea bugetelor pt armata, cereri de aderare la Nato, militarizare si creare de noi aliante, nicidecum dezarmare- pace, fiindca nu traim intr-o utopie.

  26. Eu am intrat doar să întreb ce face Cristici de nu mai postează?

  27. „Nu cred ca umanitatea poate avansa fara tragediile care ne aduc impreuna.” O scena de genul e in watchmen. Eu inteleg sa faci limonada cand ai lamai, dar opțiunea asta poate fi interpretată exagerat de un nebun. Pe principiul cu cat mai mare tragedia, cu atât fac un bine omenirii, unind-o. Faci comparatie cu francezii….Păi aia sunt relaxati ca rusii vand toata motorina pana la Paris, in schimb e normal ca noi sa fim mai săritori si mai speriați. Cand vine ursul la vecin, il ajuți si tu cu ce poti pt ca nu stie cand sare gardul si la tine. La fel cum daca pateste ceva Taiwanul, ne va pasa si noua, asa la o cafea, un vin…

  28. Fluture,doza ta de pozitivism face bine la psihic. Al tau si al nostru. Thumbs up!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile