Iași merită mai mult (1)

Voiam să fac un singur text, mai romanțat, să povestesc despre familia mea de ieșeni, cine a fost nenea Evdochim, vărul bunicii, pictat de Corneliu Baba (și expus la MNAR), în perioada când Corneliu Baba era în Iași… despre tanti Ana și nenea Relu, care au fost împreună aproape 80 de ani – aveau o casă veche, cu cerdac, în Tătărași (nenea Relu a fost maior în Armata Română, îngropat de viu într-un bombardament, scos de soldați doar pentru că unul i-a văzut cizma ieșită din pâmânt)… dar în perioada asta voi petrece mai multe luni (?) în orașul natal Iași (unul din orașele copilăriei) și îmi dau seama că e nevoie de un foileton pentru a spune de ce Iași merită mai mult. Merită MULT mai mult, ținând cont că e o fostă capitală a României.

Am mers prin cartiere și mi-a trecut prin cap că ar trebui să fac reportaje video „după blocurile gri”. Pentru că, în Iași, sunt multe zone unde blocurile gri… au devenit ele crem, dar tot gri sunt.

Am vorbit mult cu niște copii din Alexandru cel Bun, care cartier nu e periferic, unii chiar îl cotează un cartier bun. Eu am văzut altceva.

Fac un album foto, fără să mai iau poză cu poză să explic – mai găsiți explicații prin text. Pe scurt, la câteva:
* poza 3: Iași are două gări. Noroiul ăla e din fața uneia dintre ele
* poza 4: Podul de Piatră. Arată la fel ca în 1994; la fel de distrus
* poza 6: Filarmonica e la 5 minute de mers pe jos de „Km. 0” al Iașului
* poza 10: caz clasic de „Europa de Est”: Panamera parcat la parter de bloc cu igrasie.
* penultima poză: celebrul gang care, dacă treci prin el nu mai iei examenele. Arată fix ca acum 30 de ani. Nimic n-au făcut, în 25-30 de ani. Oare de asta primarii „iau examenele” la alegeri, că nu trec pe-acolo?

 

 

Observă cineva că, în articolele mele, nu cer mult? Nu cer mari investiții, nu cer spitale noi, nu cer autostrăzi, nu reclam că nu avem posibilitățile de trai din Vest… Textele mele se rezumă la ceva extrem de simplu, ceva ce oricine poate face: ordine, curățenie, să bați un cui, să dai o mătură pe jos, o mână de var pe copaci… ceva simplu, pe care un cetățean cu spirit civic ar putea face singur.
Oare?
La dracu’, se pare că nu.
Că nu e ok să repari tu singur parcul de joacă, pentru că, citez: „Dacă se rupe lanțul și se accidentează un copil, cine e de vină? Tu, că ai reparat de capul tău. De asta, Cristi, nu te putem ajuta. Știm că vrei, că te-ai duce tu să înfiletezi două șuruburi că nu e greu, dar noi nu putem merge cu tine.”
Am ajuns eu, venit provizoriu pe-aici, să vorbesc cu prietenii mei, care au firmă de renovări în Iași, să mergem „de capul nostru” să ajutăm niște copii care îmi spuneau că nu se mai pot juca în parcul ăla; care parc, în 2009 era nou.
Da, copiii strică. Nu numai în România, în Lume. Copiii strică. Dar tu, ca primar, ce faci? Cât costă, mă, un șurub și o mână de vopsea? Cât costă o stinghie de bancă, să repari băncile? Nu te duce capul, bă, primare? Dă, frate, cu mătura, tunde iarba, repară bănci. Nu e greu, nu e scump!
Copii de 11-12 ani identifica probleme mai bine decât tine.

De trafic în Iași nu am ce spune. Adică, ce să spun, că iar încep să-i fac proști. Pe toți.
Eu folosesc bicicleta. Peste tot. Și în Iași, în trei zile am avut acces la o bicicletă. Dar am mers și cu mașina (bine că am fost doar pasager).
Cum ați făcut, bă, de nu se mai poate merge drept cu mașina prin Iași? Cum de, pentru a ajunge între două puncte relativ centrale, e nevoie să dau ocol prin tot orașul? Cine a făcut noile reguli de trafic în Iași, coane, de ajung eu cu bicla înaintea ălora cu SUV?

Cu ce să continui? Cum să structurez foiletonul ăsta încât să nu înjur chiar la fiecare două cuvinte?

Ați trântit blocuri cu multe etaje în cartier de case, unde străzile au o bandă.
În Iași există niște feluri de străzi numite „stradelă”, „trecătoare”. De ce? Sunt mici, de aia, nu?
Ei, pe trecătoarea Iancu Bacalu se înalță o clădire de birouri. Mândră, 5-7-8-9 etaje. Clădirea dă în „trecătoarea” Iancu Bacalu. Bun.
Să vă văd, ieșeni, când va trebui să ajungeți la muncă, cu mașinile (cu mașina, nu?), în clădirea aia. După ce se inaugurează, și se umple de personal, poate mai sunt prin zonă să filmez dimineața trecătoarea Iancu Bacalu și stradela Ipsilanti.

Ar trebui să continui, dar mă opresc pe azi.
Cine e ieșean și citește aici? Reparați, vă rog, parcul ăla din Alexandru, că îmi era milă de copii. Luați primarul de urechi, dați-l ca pe pisici, cu nasul în caca-ul ăla de parc, că poate nu-l vede, nu-i pute că e ca la porci. Repet: eu nu pot pune două șuruburi, că le-aș pune! Mi s-a spus clar că pot primi amendă dacă repar de capul meu. Voiam să cumpăr, cu mai puțin de 10 lei, piese să repar, să văd copiii că se pot juca.

Deși nu sunt politician, aș vrea să mă întâlnesc cu ieșeni, să mergem prin Iași – cu biciclete, musai cu bicle, să ne putem mișca, totuși – pentru a discuta puțin despre o fostă capitală a României. Dacă își merită statutul, în 2021.
Da, Palas, centru, „ne mândrim”… Doar că eu vizitez întâi cartierele, să văd cum trăiesc în mod real oamenii.
Nasol. În Iași, oamenii trăiesc relativ nasol, comparativ cu o altă fost capitală, de data asta a Italiei.

Mă întreabă familia ce am cu orașul natal, ce am cu orașul bunicilor, cum de nu îmi place?
Ieșenii și-au batut joc de Iași, își bat joc de Iași, de asta nu îmi place. Iași merită mai mult. Mult mai mult. Măcar pentru oamenii care au trăit (sau s-au născut) în oras. Pentru Eminescu, Creangă, Cuza. Pentru Primul teatru idiș din lume – 1876 – Iași. Pentru Miluță Gheorghiu, Ionel Teodoreanu, Mihail Kogălniceanu, Emil Racoviță, Lucia Sturdza-Bulandra, Barbu Lăutaru… și mulți alții.

Despre nenea Evdochim poate am să fac o postare specială. E cazul clasic de „Nu haina îl face pe om”. link1 link2

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. „Observă cineva că, în articolele mele, nu cer mult? Nu cer mari investiții, nu cer spitale noi, nu cer autostrăzi, nu reclam că nu avem posibilitățile de trai din Vest…”

    Fix de asta enervezi lumea. Autostrăzile și spitalele sunt destul peste puterile unui om de rând încât să nu simtă nicio responsabilitate pt. faptul că nu există. Casele ne-văruite și kkții pe stradă, în schimb, lovesc prea aproape de suflețel și îi fac să-și pună întrebări despre capacitățile personale.

    00
  2. Daca as fi fost iesean in max o saptamana rezolvam problema, dar cum nu sunt …

    00
  3. Credeam ca Iasul s-a nasolit în ultimele luni pâna am trecut prin Vaslui … eu zic sa va îndreptati asfaltul la voi în sat si dupa aia sa vii sa arati cu degetul

    00
    • Vaslui, Zalau, Onesti, Zimnicea, Abrud… nu am sa scriu prea des de rau despre orase mici, pentru ca… ce sa le ceri? Orase mici. Atat (n-)au, atat pot.
      Dar Iasi, Cluj… Braila. Bai, ce orase au fost astea!? Pai eu de la tara, unde ma duc sa ma mai luminez, unde e „la oras”?

    • Puteai sa faci un rant mai reusit daca stiai un pic mai multe despre Iasi sau daca stai pe pagina la Chirica sau pe grupurile locale. Ce ai aratat tu sunt de multe ori proprietati private.
      Problema e ca Alexe si Chirica sparg banii pe Ceausan si Morodan în loc sa repare drumurile din oras sau judet care se degradeaza vizibil … o fi asfaltul din Vaslui precum valurile marii într-o zi furtunoasa dar DJ248 are acum niste capcane în asfalt, pe partea ieseana, de risti sa ajungi tras de cai de la Vaslui la Iasi. Cladirile alea înalte care se construiesc sunt cladiri private, ale stim noi cui. Iasul ca orice oras mare are centru istoric si pietonal, unde ca în orice oras mare, nu ai voie cu masina … un lucru bun de altfel. Ce lipseste în schimb e un transport comun bun, chiar daca este ieftin si decent si poti plati cu cardul în tramvai, autobuzele vin f rar, sunt f aglomerate si raman blocate în trafic ca masinile.
      Si nimeni, dar absolut nimeni, nu pare sa vada copiii de suedeji care sunt la cersit si care umbla desculti. Toti tipa tare ca e nevoie de educatie din aia în scoli dar când arati copiii care stau la cersit prin oras se face liniste

      00
    • „Ce ai aratat tu sunt de multe ori proprietati private.” Traficul si parcurile pentru copii sunt proprietati private. Dă, mă, cu mătura pe-acolo, ieșeanule, daca nu vrei texte din astea!
      Am pus doua poze si cu spatiul dintre blocuri. Prima capusa din viata mea am vazut-o „live” pe piciorul meu, intr-unul din cadrele din poza aia. Bine ca am vazut-o. Dar daca nu o vedeam? Cati copii care se joaca pe-acolo nu o vad?

    • @Xxx, 1. Parcurile, străzile, parcările nu prea sunt proprietăți private.
      2. Chiar și o proprietate privată trebuie curățată, aranjată. Unde e statul să pună biciul pe spinarea privatului care nu face curat.
      3. De unde are privatul aprobare să-și ridice bloc în capătul unei trecători?! I-a picat din cer, și-a printat-o singur?!

      00
  4. Iasiul are mai multe de 2 gari.
    Degradarea Podului de Piatra se vede la „picioare”, unde Bahluiul erodeaza bine. Fix dupa el s-a inceput amenajarea prin betonarea albiei si ceva din maluri. Nu inainte de el, ideal inainte de cel de calea ferata, care avea si el probleme asemanatoare.
    Cladiri inalte in zona de case, cartiere blocuri de 10-12 etaje aprobate cu strada de acces cu o banda de sens sunt multe.

    00
    • Chiar trebuie sa ma duc si la CUG sa filmez, in a treia gara a Iasului? Chiar e nevoie sa distrug ce a mai ramas din imagine, tocmai acum, cand UN PARTICULAR a facut Palas, iar iesenii se mandresc cu afacerea unui particular?

    • Nu e CUG, e Socola, trenul de Chisinau pe ecartament larg ajunge. Daca mergi in CUG e destul de jale.
      Afacerea Palas presupun si terenul primariei pe care a fost construit complexul din spatele Palatului.

      00
    • Cine se mandreste aici cu Palasul ? e adevarat ca au creat locuri de munca,spatii de joaca dar cam atata…Tu ai fost dragut in descriere dar sa nu uitam de traficul haotic,ca s-a construit mult si prost spre Ciurea incolo si e un dezastru dimineata la 7,ca aeroportul e pe duca de 2 ani,ca pistele pt biciclisti sunt o gluma,ca transportul in comun e supra aglomerat…Nu am votat nici cu Nichita nici cu Chirica 2 franari ai orasului…Trist :)

      00
  5. Comfirm absolut tot textul de mai sus. Administrstia locala e super incompetenta si extrem extrem de corupta. ‘Nuff said.

    00
  6. Orașul e oglinda locuitorilor. Locuitorii n-au nici o problemă cu noroaiele și gropile și locurile de joacă părăginite și traficul și ce mai apare prin poze. Primarul de acolo a fost reales. Deci majoritatea cetățenilor sunt fericiți cu orașul lor. De ce vii tu să le strici plăcerea?

    00
  7. Ca fost ieșean pot spune că ieșienii primesc exact ce merită.

    00
    • As putea spune ca nimeni nu merita asta. As putea, insa nu vreau s-o fac. Am invatat in viata (nu sunt perfect inca mai pic testul asta) sa-mi tin gura si sa nu mai educ pe cineva gratuit.
      Probabil daca as locui acolo mi-as curata singur zona din apropiere si as astepta sa faca si vecinii la fel daca le place si as cere (prin vot) ca reprezentantul meu sa vina in intampinarea mea.
      De fapt asta fac si acum aici unde stau: iarna dau zapada de trotuar de cand m-am mutat in bloc. Anul asta eram in carantina si m-am bucurat ca pe la pranz a sesizat un vecin ca nu e curatat trotuarul si l-a curatat el.
      Imi matur locul de parcare pentru ca desi sut echipe ale primariei ele nu insista si nu trec suficient de des. (Am vazut ca si alti vecini au acces la maturi si mai fac si ei acelasi lucru). Am sunat la politie cand vecinul de la blocul de peste drum isi spala cu pet si galeata masina in parcare, acum n-o mai face pacat de masina ca sta asa murdara, e pensionar dar la fise poate s-o spele cu 1-2 fise si sa dea el cu apa din galeata ca nu-l cearta nimeni.
      Dar poate eu ma laud si iar nu e scopul meu nu asta vreau, poate doar vreau mai mult pentru orasul meu

      00
    • Bravo! Vã felicit dar din pacate majoritatea nu este reprezentata de oameni ca dvs iar schimbarea nu se produce, niciodata, cu minoritati.

      00
  8. Eu stau (temporar, inca 1 luna si am scapat) in Alexandru Cel Bun….cartier pozitionat bine, dar nu e chiar asa ok, misuna multi suedeji. Ies zilnic la plimbare pe Bahlui si da, sunt vaci, cai la pascut pe mal. Animalele astea apartin de suedejii din asa zisul „Dallas” ce e peste bahlui. Intr-o vreme politia locala cu Salubris mai adunau animalele astea.

    In cartier este o parcare flancata de 3 blocuri, care NU E ASFALTATA nici acu.

    Recent s-au miscat si au tuns iarba de pe malul bahluilui, de pe marginea trotuarului. Au mai reparat la trotuar niste pavele. Parcul din Alexandru e periodic aspirat ( e un tip cu aspirator ce umbla si aspira des), e curata, are toaleta publica automata, spatii verzi ingrijite, e ok.

    00
  9. Cladirea aia in constructie de pe trecatoarea … e cladire de birouri a celor de la Iulius.

    00
  10. Iasi e un bucuresti 2

    00
  11. Mare curaj sa mergi prin iasi cu biclicleta. In Dacia, langa alexandru, unde strazile sunt si mai anevoioase, acum toarna fundatia pentru un complex de 8 blocuri turn. Rezidentialul asta e legat momentan prin 2 strazi unde daca vine o duba, tragi dreapta sa lasi loc. Cam asta e iasiul ultimilor ani in a nutshell. Totul cum au lasat comunistii + blocuri noi oriunde e un petic gol.
    Lumea ramane aici pentru salarii si joburi, nu pentru noile petice de iarba ale lui chirica.

    00
    • Lumea mi-a spus ca ramâne pentru ca se plictisesc acasa în Vaslui, Botosani sau Neamt … nu au un mol misto, nu au Zara, nu au frateli sau skin, nu au atâtea baruri, nu au un teatru fain pe care îl viziteaza cel mult odata pe an si care are reprezentatii din ce în ce mai dubioase

      00
  12. Iasi e cam mizerie de oras pentru ca a avut primari fara viziune (RIP Simirad) si primari spagari (Nichita, Chirica). Cel putin pe vremea lui Chirica s-au facut blocuri intre blocuri intre blocuri, orice ca sa se mai ia vreo spaga prin primarie ca vilele alea pentru copii nu se cumpara singure sau din alocatie. Apoi, Alexandru nu e considerat cartier bun, ok, nu e Dacia sau Dancu, dar e in josul listei.

    Eu in Iasi circul lejer cu bicicleta, trebuie un pic de perioada de adaptare sa mergi printre masini, dar apoi e ok, e mult mai rapid decat cu masina.

    Problema cu autoritatile e ca primarul e un spagar si un smenar, nu prea face lucruri daca nu-i aduc avantaje materiale sau electorale si de aceea trebuie pusa multe presiune pe autoritati sa faca ceva. Cel mai recent exemplu a fost un proiect de amanajare de rasteluri de biciclete in parcarile publice, care a durat 2 ani jumatate (sau aproape 3) si a fost implementat doar datorita insistentelor unor oameni din ONG si societatea civila. Repet 3 ani, atat a durat transformarea a cate un loc de masina in loc de parcat bicicletele.

    Eu ca locuitor vremelnic in Iasi (nu e orasul meu natal, s-ar putea sa plec din nou prin alte tari cand ma plictisesc aici), m-am implicat ca voluntar in unele chestii, de exemplu exista proiectul asta https://www.solutiicolaborative.ro/ (o sa fie un hackaton si prezentarea proiectelor weekendul viitor la Palatul culturii, inca nu stiu daca evenimentul e public sau nu) care vrea sa fie un fel de crowd sourcing despre problemele cele mai importante pentru ieseni, sa propuna solutii si sa preseze autoritatile sa faca ceva in sensul asta.

    Eu sunt de loc din Suceava, acolo avem tot un primar spagar, dar cu masura (nu stiu daca exista oras mediu-mare in Romania fara primar spagar) si acolo se vad niste lucruri facute deja despre care regatenii de la Iasi de abia discuta, cum ar fi transport public majoritar electric (in Iasi de abia s-a facut o comanda de autobuze electrice) sau sensuri unice pentru fluidizare (in Iasi nu prea exista asa ceva). Si nu e neaparat meritul primarului aici, doar ca in primarie mai sunt si functionari competenti care intre doua spagi mai vor si sa faca ceva util.

    Ca tara de adoptie sunt finlandez (am cetatenia, macar), daca tot vorbim despre spagi, acolo a fost mare scandal saptamana trecuta ca prima ministra a cheluit din bani publici 850 de euro pe luna pentru micul dejun pentru ea si familie la resedinta de vara pusa la disponzitie de stat si ca i-a scazut din taxe, iar acum se cearta experti constitutionali ca daca avea dreptul asta si daca intra in beneficiile ei de prim ministru, la ei asta inseamna smen.

    00
    • Si am uitat sa scriu, era sansa ca primarul sa aiba nevoie de voturile USR ca sa treaca orice prin consiliu, ca n-a reusit majoritate cu PNL+PMP (primarul fiind PSD-ist vopsit in galben, sa se stie, iar USR fiind Chichirau pusa pe scandal + niste demisionari din PNL de cand a venit acolo Chirica + niste ametiti).

      Well, USR a avut pe liste un fomist care acum voteaza tot ce vrea Chrica (nu stiu cum au ajuns la el, dar presupun ca i-au promis niste posturi caldute pe viitor sau l-au amenintat cu ceva), care azi e posibil sa ajunga si vice primar. Desigur, USR l-a dat afara, dar el i-a dat in judecata si poate ramane in consiliu local pana se da hotararea definitva (care poate dura si ani de zile). Jegula ala uman (Cezar Baciu pe nume) s-a pisat pe toti votantii USR si in loc sa aiba bunul simt sa isi dea demisia pentru ca a fost ales pe listele unui partid de la care nu mai are sprijin politic, sta si voteaza tot ce propune primarul.

      00
    • Chiar nu sunt interesat de jocurile politice. Dă cu matura, desfunda canalizarea, repara bancile din parcuri, pune 4 suruburi cu piulite pe calușei… deja incep sa tac. E scump, sa ai 3-4-5 echipe de 2 oameni (10 oameni pe cartier, in echipe de doi) care sa „patruleze” cartierele, sa „rezolve local” o bordura sarita, o banca rupta? Cat ar costa oamenii astia?

      00
    • Eu ca om cu buletin de Iasi sunt interesat si de jocurile politice, aici votul meu are impact un pic mai ridicat decat la parlamentare sau prezidentiale, iar rezultatul votului are un impact mult mai mare asupra mea. USR a avut o sansa mare sa faca opozitie reala smenarului care e primar (sau sa il oblige sa voteze cot la cot cu PSD, ceea ce e cam faux-pas), dar pentru ca si-au pus un fomist pe liste si au fost foarte conflictuali, au ratat sansa asta.

      In primarie presupun ca sunt ori spagari ori genul ala de functionari care nu vor sa se complice prea mult si fac minimul necesar ca oricum nu ii sanctioneaza nimeni si nu o sa ii impiedice nimeni sa iasa de la pensie acolo.

      Vorbind tot de lucruri minime care se pot face, exista „pista” de biciclete din Copou pe bulevard. Tot ce au facut in ultimii 5 ani e sa o vopseasca de 2 ori. Sunt niste borduri puse de-ampulea ca sa iti indoi jantele daca nu esti atent (sau altele care trebuie sa le ocolesti sau sa le sai). I-a trecut cuiva prin cap sa schimbe bordurile alea? Normal ca nu, treaba era doar sa vopseasca bucata aia de trotuar. A reclamat cineva bordurile alea? Normal ca da.

      00
  13. uite 2 exemple (din zeci, poate chiar si peste suta) despre cum o spaga la primarie rezolva multe in Iasi:
    – zona Tatarasi/Ciurchi, mult spatiu verde intre blocuri, copaci, verdeata, ce putem face? loc de joaca sau parculet? clar ca nu, mai facem un bloc printre blocuri (de fapt 2): https://goo.gl/maps/wSBNvLx8wScknfYW7 Nu stiu ce a fost acolo inainte, probabil case sau spatiu verde, desi din imaginea din satelit pare ca a fost spatiu verde
    – zona de case, dar strada destul de circulata (practic toti care vin dinspre gara sau Alexandru si vor sa mearga la Palas trec pe acolo) https://goo.gl/maps/FuGvBbVqANnoj5hZ9 Ce s-a intamplat? Normal ca s-a daramat o casa si s-a construit un bloc fix la strada. Inaintam un pic pe steet view si vedem chiar casa (de fapt verdeata care ascunde casa) ca Google n-a filmat pe toata strada cand a trecut ultima oara https://goo.gl/maps/PWfgD7ZQLtxkh9fn8 Avem un bloc de vreo 20 apartamente, in zona de case, ca sa facem referire si la un articol mai nou de aici, ia ghici cate locuri de parcare supraterane are (raspuns 4). Ia ghici cate locuri de parcare subterane are (raspuns 0). Trebuia sa aiba locuri de parcare la demisol? Normal ca da, asa e in proiect, dar dezvoltatorul a decis ca nu e prost sa piarda bani aiurea asa ca a inchiriat demisolul si acum parca e cabinet stomatologic sau ceva de genul.

    Si astea sunt 2 cazuri de care m-am lovit (in primul, e zona unde stau parintii unei prietene), in al doilea am vazut un apartament pentru chirie sau achizitie si am zis clar nu.

    00
  14. Pentru @cristici si alti concitadini, un link la o aplicatie care mai functioneaza:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.schubertundfranzke.cityapp.iasi
    Nu se intampla toate peste noapte, dar in 2 zile au venit cei de la primarie si au repus cosuri de gunoi intr-un parculet de joaca pentru copii si s-a facut curatenie, o masina abandonata a disparut dupa 3-4 saptamani, cativa copaci au fost toaletati in primavara.
    Vorba sefului de aici: ai semnalat? Ai facut o plangere?
    In fata si spatele blocului tundem noi/vecinii iarba, de plantat 3-4 copaci la fel ne-am ocupat noi. Daca vrei sa fie curat/frumos, poti face/pastra tu, si mai ales poti atrage atentia cand nu se intampla. Chemat politia cand se asculta muzica in parculet, iar ascultatorii aveau dublul varstei celor pentru care era destina parculetul.

    00
    • Te referi de fapt la Iasi – City Report, aplicatie disponibila doar pe android si care functioneaza ca naiba. In plus, cand au achizitionat-o, nu au cumparat si mentenanta.
      Iar daca raportezi ceva care „afecteaza” interesele cuiva, nu o sa se faca nimic.

      00
    • Da, scuze, Iasi City Report:
      https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.iasi&hl=ro&gl=US
      Ce am semnalat acolo s-a rezolvat, dupa cum am scris mai sus.

      00
    • Eu am raportat niste garaje ilegale pline de gunoaie si materiale inflamabile, prin care trece o teava de gaz. Problema ca e o parte din ele sunt ale unor fosti securisti.

      00
    • Oana, afla daca sunt cu autorizatie, vezi pe ANCPI, strange materiale si trimite la presa locala, se mai intereseaza si ei.
      Au mai fost si vor mai fi garaje fara autorizatie darmate, dar mai sunt si construite cu autorizatie pe teren proprietate privata.
      Ne lasam batuti la primul obstacol?

      00
  15. Citind pe aici și vizitând Iașiul așa maxim o săptămână pe an după ce am locuit în acest oraș 10 ani din care 5 că student și 5 ca angajat, mi se pare că Iași devine un mic București din cauză că atrage prin salarii și locuri de muncă extrem de mulți oameni din toată Moldova, dar infrastructura fiind total depășită, e un adevărat calvar să locuiești în oraș.
    Eu am plecat în 2013, de atunci lucrurile nu s-au îmbunătățit semnificativ, măcar aeroportul are curse mai multe spre Vest, și cam atât.

    00
  16. Vrei un loc misto si non-turistic, musai trage o fuga pe strada Mioritei. Posibil sa mai fi comentat asta la un articol de-al tau, dar o mai fac pina ajungi. :) https://www.google.com/maps/@47.1592093,27.6054248,19.5z
    Are si bune si rele, dar mie mi se pare locul cel mai dezirabil pentru o casuta mica si discreta ~aproape de centru, insa fara galagie si praf.

    00
  17. Lucrând de acasă, am contact rar cu traficul la ore de vârf. Dar şi când am, realizez că m-aş dili repede. Nu ştiu cum găsiți puterea să faceți treaba asta zi de zi. De bucureşteni nu mai zic, acolo probabil te transformi, ceva moare în tine când în fiecare zi petreci 2-3 ore doar în trafic.

    00
  18. Iasul e un oras cu suflet! Spre deosebire de pomul laudat (Cluj-Napoca) e chiar un oras pe care poti sa-l simti.
    Frumos sau urat, cu gropi si noroaie sau fara, mie imi place foarte mult.
    Cel mai mult imi plac oamenii, nu sunt liniari.
    Dac-o iei de la Palas pana-n Copou, arata chiar bine. In orice oras din ro gasesti mizerie si „mizerie” cu carul.
    Despre meritat, da.. merita mai mult. N-a fost foarte mare diferenta la ultimele alegeri, poate le vine mintea la cap si la urmatoarele fac ce trebuie.

    00
  19. Si acum o informatie pentru bucurestenii care spun ca e mult parcarea 650 de lei pe an: în Iași un loc de parcare ajunge sa coste in medie 150 de lei pe luna!!
    A scos Chirica toate locurile de parcare la licitatie.

    00
  20. Nu ca n-as fi de acord ca Iasul merita mai mult (si da, aici asa spunem, pt boul de mai sus care comenta ca „”iesienii” atata merita”) da’ parca si tu le-ai cautat de-al naibii.

    Filarmonica e proaspat renovata, hai sa facem o poza de peste strada de dupa un gard ruginit. Podul ala de Piatra nu mai are decat cel mult valoare sentimentala, ca nici macar nu tre sa-l folosesti ca pieton daca nu vrei, este trotuar fix langa pod. Plus ca intre timp s-a mai facut un pod de masini intre PdP si Podu Ros, si au scos si linia de tramvai de pe splai. Cat despre casa Conachi, acolo e poveste complicata – is mai multi proprietari si nu prea se inghit. Pana de curand, acolo functiona o chestie foarte misto – galerie de arta + spatiu de lucru + cafenea. Da’ s-a dus si aia pe pla. In fine, am facut zacusca de idei aici da’ mah point is ca le-ai cam cautat. Bine ca ai gasit numai chestii frumoase in Vaslui, ce sa-ti spun…

    PS: Pt partea a doua, mergi pana in Tg. Cucu la Indiana si uita-te la distanta dintre hotel si cladirea de langa. Fun stuff.

    00
    • Iasi e fostă capitală a României, Vaslui e un târg care in 1965 nu prea exista.
      Care ar trebui sa fie diferențele între cele două orase? Care ar trebui sa fie pretențiile față de cele două orașe?
      Acesta e sensul textului meu: Iași e un oraș care ar trebui sa fie la mare distanță de restul Moldovei, cumva. Ei, nu e. Deloc nu e.

      00
  21. Bravo Cristici, le zici bine.

    00
    • Iașiul nu a fost capitala României, că nu cred că se poate pune perioada de cât, aproape 2 ani în timpul primului război mondial. Și tocmai fiindcă a cedat altruist Bucureștiului, această onoare, Bucureștiul face cam ca facerea de bine…De exemplu, din autostrada cu vestul(Iași-Tg Mureș), acum se fac cică vreo 3. Suceava-Borșa. Suceava-București. Și ultimul pe listă cu voia dvs, Iași-Tg Neamț. Cât despre oraș, Alexandru, un parc superb, o pasarelă pietonală peste Gară modernă și una rutieră la Țigarete super. Urcăm apoi, pasajul de la Fundație. Despre Copou? Când a mai fost Copoul parcul de azi, cu iarbă tunsă, copaci toaletați, bănci, etc. Se putea mai mult? Evident, dar politica nu o face doar primarul, trebuie s-o facem noi, toți. Zilnic. Și da, chiar și acest comentariu, ca toate celelalte, este și el, politică.

      00
  22. Zici ca e o postare scrisa de Chichirau. Eu pariez ca pot iesi cu niste poze cel putin la fel de odioase dupa juma de ora petrecuta in Viena sau Amsteram. Si eu sunt din Iasi, iar in ultimii 2-3 ani am avut musafiri atat din tara, pentru prima data in Iasi dupa 89, cat si din prima metropola a Europei. Feedbackul pe care l-am simtit e ca Iasi-ul arata decent spre fain. Si nu, in Palas au stat putin, pret de cateva poze si un pranz in foodcourt.

    00
    • Man, tu stai și bucură-te de bazarul de pe străzi, de traficul mizerabil, de noroiul din oras, care e dupa orice ploicica. Voteaza ce vrei si bucura-te de cacat.
      Dar nu pretinde ca si restul oamenilor sa fie la fel de orbi ca tine.
      „Postare scrisă de Chichirau”… puii mei, daca pozezi cat de cacat în oras, înseamnă automat ca e postare politica. Gândește cat de indoctrinat ai ajuns.

      00
  23. Mia i mi plake

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube