Groupon şi clonele sale

groupon

Amuzant că Marcel Străuţ, băiatul ăla care a inchis o agenţie de publicitate si a dispărut doi ani, a iesit zilele astea pentru a spune că e nevinovat (deh, şi spălătorii de cadavre trebuie să aibă o ocupaţie), că n-a fugit, că îl deranjează că a fost numit ţepar. Şi că e investitor într-o clonă de groupon, topdeal.ro.

De ce are succes Groupon

Clonele de Groupon sunt la mare căutare zilele astea. Modelul pare să aibă câteva ingrediente care, combinate, ar putea duce la un succes. De ce are Groupon succes:

Pentru că oamenii adoră reducerile. E o strategie bună să afişezi in geam “reduceri intre 30 si 70%”, chiar dacă nu schimbi preţurile. E o strategie de marketing românească să ridici preţul şi apoi să anunţi că faci reduceri.

Pentru ca americanii abordează altfel problema. “Black Monday” sau “Boxing Day” ne arată că americanii au inteles că pot face bani mai mult incasând un comision mai mic. Sigur, la noi nu se intâmplă asta, comisionul mare e pilon de baza al societăţii, preţurile româneşti fiind notorii, oamenii preferând să meargă până la Viena sau la Budapesta pentru haine, de exemplu.

Pentru că e criză. Probabil fără acest ultim ingredient lucrurile nu s-ar mai fi mişcat asa de repede. Dar acum ambele părţi sunt interesate de cuvinte magice precum “clienţi” şi “preţ redus”.

Ce se întâmplă la noi

Nimic. Produsele ofertate sunt slabe, cele 237 siteuri sunt mai degraba ocupate cu alergatul după abonaţi decât după oferte, şi, normal, au apărut agregatoarele de agregatoare de oferte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. Pana in prezent Groupon in Romania nu avenit cu nicio oferta interesenta gen 2 lei un meniu la B*ger King sau 1 leu bilet la cinema asa cum asa cum ‘mint’ prin bannerele pe diverse site-uri.Mai toate ‘ofertele’ de pe Gruopon si clonele sale sunt adresate femeilor. Discriminare :)

    00
  2. @MoFo : sigur nu ai inteles ceva in modul de functionare a site-urile gen Groupon . Iar asta e pentru ca ai mintea unui tipic roman … si pentru ca a gandi ca americanii nu poti.

    00
  3. Interesant este cum functioneaza.

    Intai trebuie sa le oferi lor MINIM 50% reducere din pretul de lista.
    Apoi ei pun oferta pe site.
    Din pretul redus … adica din aia 50% care ii incaseaza pe oferta respectiva ei retin un comision de ….. de …. alti 50%.

    Restul banilor ii vireaza in contul clientului si apoi emit niste vouchere pentru cumparatori sa se duca cu ele pentru a beneficia de reducere.

    Mi se pare un tool de marketing foarte bun … dar ca tool de vanzare online … vii cu bani de acasa.

    00
  4. Aster are dreptate. Conceptul Groupon este dezvoltat pe ideea atragerii de clienti si nu a profitului. Este mult mai mult marketing decat retail.

    Si, daca tot vorbim de asa ceva, doreste cineva solutii de genul Groupon, la cheie?

    Stima

    00
  5. @D. Ow: Clienti? Ce clienti? Targetul Groupon este vanatorul de oferte, cel care cumpara ceva doar pentru ca este super ieftin si care uita numele magazinului dupa ce nu mai poate cumpara la oferta.

    Groupon nu este pentru toate businessurile. Putini sunt cei care reusesc sa castige de pe urma Groupon.

    00
  6. In Romania groupon mi se pare o fraiereala in group. De vre-o 2-3 ori am fost tentat sa cumpar ceva de la ei dar cand am analizat mai bine „oferta” mi-a trecut. In schimb, n-am nimic cu restul site-urilor, ba chiar le retin numele si dupa ce nu mai pot cumpara oferta.
    Groupon a ramas cu inventia conceptului … sa le traiasca!

    00
  7. Si eu am observat diferente intre ofertele Groupon si cele ale siturilor romanesti care l-au copiat. Si, nu odata, cele din urma au oferte mult mai ok.

    00
  8. NOU
    #8

    Cel mai bun site de genul acesta cu oferta consistente mi se pare http://www.fundeal.ro . Chiar am verificat mai multe siteuri de acest gen si el e singurul care m-a lasat cu impresia ca chiar incearca sa faca o treaba buna, nu doar sa imite ce au vazut la altii ca maimutele.

    00
  9. Eu n-am cumparat decat 2 tricouri de pe kuponiada … in rest numai aberatii de promotii :(

    00
  10. Prin aceste site-uri de reduceri s-au facut in luna ianuarie achizitii de 450.000 euro, cu economii totale de 1.2 milioane euro. Si abia au aparut ofertele in alte orase decat Bucuresti :)

    TopDeals are oferte foarte faine, FunDeal, GetADeal, CityDays, E-Redus si Kuponiada sunt tot in frunte la capitolul originalitate :)

    Concurenta mare a facut sa apara multe oferte foarte foarte bune si daca le urmariti pe toate, zilnic, sigur veti fi de acord.

    Indiferent de ce credeti despre acest business, mai bine ne bucuram toti de aceste oferte :) Cu cat mai multe cu atat mai bine.

    00
  11. Cam cum ziceai tu in postul despre site-urile de agregat concursuri ca iti aduc doar oportunisti, cam la fel sunt si clientii adusi de aceste site-uri. Multi cumpara cupoane, putini si altceva.

    00
  12. @D. Ow: si cam cat ar fi o c lona groupon la cheie? ;)

    00
  13. E greu pentru postatorii de commenturi care stau toata ziua in fata calculatorului si nu fac altceva! sa inteleaga modelul de business al groupon fata de celelalte clone din romania…. Pacat ca nu se pun deal-uri de 1 si 2 lei pentru toti fomistii…. E cam nepotrivit sa spui ca Groupon atrage doar dealhunters atata timp cat nu au deal-uri de 1 si 2 lei si incearca prin ofertele lor sa atraga clienti cat mai educati …tocmai ideea e business-ului e cumparatura prin intermediul internetului nu sa te duci la banca sau sa dai banii cash sa cumperi acele Vouchere cum fac celellate clone…dar nah asta e romanu’ ne place sa ne dam cunoscatori cand nu avem idee despre ce este vorba…

    00
  14. Salut. Pun si eu o intrebare putin tardiva in raport cu data crearii acestui articol. Ai afirmat ca sunt 237 de site-uri in nisa, dar eu nu prea inteleg cum ai facut recensamantul. Daca binevoiesti sa-mi explici si mie cum ai aflat aceasta informatia, ar fi fabulos. Daca nu poate fi publicata aceasta sursa, ofera-mi un mic ajutor si spune-mi cate sunt in momentul de fata. Nu de alta, dar eu d-abia am aflat despre ele si pesemne ca nu sunt ultimul, dupa sondajul efectuat printre cunostinte. Chiar sunt curios daca este un model de business care se integreaza total in categoria „bani din piatra seaca”, facand aluzie la situatia economica actuala.

    Succese,
    Alex

    00
  15. era o cifră la intâmplare. sunt atat de multe de le-am pierdut numărul.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube