De ce nu există grădinari (și îmi iau pickup)

update: am uitat de două articole bune. unu. doi.

Dacă aș face un sondaj printre vecinii mei, cei pe care îi știu din vedere, mai mult de jumătate vor spune că stau fie central, fie relativ central. Mândrie. Casa a fost cumpărată de tata. Bunicul se știa cu toți vecinii. Din astea.

Aseară am zis că n-ar strica să îmi iau bătaie, aș că am ieșit cu un recipient din ăla de împrăștiat soluție de spălat geamuri plin cu erbicid și am dat peste toată verdeața care crește din asfalt, fie între trotuar și borduri, fie între trotuar și case. E deranjantă și arată urât. Și n-am dat doar la mine, unde iarba aia e mică (o rup des), ci și pe la vecini, că în unele locuri depășea jumătate de metru. M-a văzut un vecin de pe partea cealaltă a străzii, a întrebat ce fac, i-am zis, a întrebat ce îl costă să dau și pe la el. 30 lei un litru de erbicid, am acoperit vreo 6 case și mi-a rămas jumătate de litru. Deci nimic.

Ce e trist e că unele case sunt bărbați în putere, în altele sunt 3 familii în curte, și totuși nu se găsește de 3 ori pe vară cineva cu 5 minute timp liber să smulgă buruienile alea nenorocite. La fel cum nu se găsește timp să tundă boscheții din jurul casei. Toți vor casă, toți vor teren, gazon, pana mea, nimeni nu are chef să se ocupe.

Și de fiecare dată când discut cu cineva care stă la casă și are un pic de teren, aud același lucru: vin mort de la muncă, nu mai am chef de nimic, de aia cresc bălăriile, aș vrea să pot angaja un grădinar să se ocupe. Așa că…

 1. domeniul grădinarbrașov.ro e liber
 2. mașină de tuns iarba pe acumulatori – 600€
 3. trimmer de iarbă – 100€
 4. acumulatori în plus – 400€
 5. foarfecă mică, foarfecă mare – 100€
 6. alte unelte – 100€
 7. pantaloni de muncitor – 30€
 8. ochelari, mănuși, căști protecție, tricouri – 50€
 9. pickup – 6.500€

50 sau 100 lei ședința de tuns gazonul?

Întrebarea e ce naiba fac în alea 6 luni când nu e sezon. Că de asta nu se găsesc grădinari.

gradina-gradinar

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

74 comentarii

 1. Cu isuzu ala dau in boala toate lesbienele.

  00
 2. in celellate 6 luni dai zapada, pregatesti gradina pt primavara, toaletezi copaci….

  10
  • Cu Isuzu ala poti face deszapezire iarna. Cred ca merge o lama.
   Pretul se face pe suprafata si complexitate. 100 lei merge la 500 mp unde nu ai de intrat cu drujba direct sau e iarba mare si lasata.
   Toaletat copacii pare o chestie misto, dar iti trebuie ceva experienta.
   E un domeniu cu potential, insa e sezonier.

   00
  • Jules, o lama are Godina si da, e buna ca vara o poti scoate la pascut iarba din asfalt.

   00
  • Nu merita sa te apuci de afacere de genul asta in Brasov. Investesti in scule, in reclama, scapi de iarba, iar turistii vin apoi si arunca pe sestache seminte de gazon pe la portile oamenilor…. lume needucata din sudu tarii.

   10
 3. tu vrei sa se intoarca rupt de la munca?

  00
  • Am un vecin la tara, muritor de foame, care a zis ca el pentru 50 lei nu se ridica din pat…

   00
  • Cel mai bine ar fi să existe o lege ca-n Bavaria: nene, e terenul tău? Atunci trebuie să ai grijă de el! Nu poţi/n-ai timp? No problem, se ocupă primăria de el (și-ți trimite apoi o notă de plată care te face ori să-ți faci timp, ori să vinzi terenul!).

   00
  • h – acea lege o avem si in romania. Uita-te la oradea, amendeaza proprietarii de terenuri cu ambrozie dar primaria are nu stiu cate terenuri neingrijite si pline de ambrozie. Degeaba ai legi daca nu le aplica nimeni. Ieeeeee

   00
 4. Nu stiu daca problema cu lipsa gradinarilor e de acum 1,2 ani sau a fost la fel si acum 5,10 ani.
  Dacă problema e de 1-2 ani, am eu o explicatie: PSDragnea le-a mărit bugetarilor salariile. Ei sunt odihniti după job, ies la ora 16, dar nu mai au chef de munca pt ca fac in jur de 3500 lei pe lună. Dacă aveau 2000 lei net pe luna, ar fi facut ca al doilea job gradinaritul.
  Cei care lucrează la patroni/multinaționale vin acasa mai tarziu de la job si sunt obosiți. Nu mai sunt in stare sa faca al doilea job gradinaritul.
  Nu cred ca se poate trai doar din asta. Se poate face meseria doar jumătate de an și, si in perioada asta, poti sa ai lucrări sau nu. Asa ca eu zic ca poate fi facut gradinaritul doar de cei care au un serviciu full time si nu vin prea obosiți acasa.

  00
 5. Repet întrebarea din comentariul meu de la articolul precedent: ce fac cu toate buruienile și toți copacii care încurcă pietonii, pe care le/îi găsesc în drumul meu prin București?
  Fac “memorii” la ADP, sau umblu cu foarfeca de vie la mine?
  Lângă casă, la 2 minute, este un dud care așteaptă autobuzul. Ocupă jumătate din trotuar, fix în stație, nu l-a curățat nimeni niciodată.
  În zona centrală, unde vrea Firea taxe speciale.
  Fac poze, trimit pe mail, cumpăr dosar cu șină, sau ies și îl tund în 10 minute, să aibă loc oamenii în stație?
  Dileme, dileme.
  Băi funcționari la Primărie, care piate citiți pe-aici, de ce nu faceți o echipă permanenta de oameni csre să bată orașul, să rezolve micile probleme?
  De ce nu faceți un site special, unde să pună lume poze, și să luati problemele pe rând, să le rezolvați?
  O groapă mică, un copac care crește aiurea, un lemn rupt de la o bancă… ia rezolvați micile probleme, să vedeți efect.
  Citiți “Teoria ferestrelor sparte”!

  În Italia, vedeam des o camioneta cu asfalt în ea, un compresor “de mână”, și echipă de 3 plus șofer.
  Treceau pe străzi și plombau ce era de plombat. Patru conuri din alea, curatat groapa, pus asfalt nou, bătut cu din ăla, dat cu ceva alb, luat conurile, plecat.
  Erau echipe din astea (poate doar una!) care asta faceau toată ziua… Nu credeți că v-ar mai scuti de înjurăturile cetățenilor dacă ați face așa ceva, băi Primărie?

  00
  • Cum ar fi să existe site sau pagină de Facebook, să pună lumea poze cu probleme, și adresele unde sunt.
   Să fie un funcționar angajat care să ia astea și sa le bage într-o bază de date. Apoi prin “teoria drumului minim într-un graf” să ordoneze drumurile echipei de cârpaci.
   – Băieți, azi aveți 30 de gropi mici de astupat, ăsta e traseul. Go! Echipa2, voi azi luați mașina cu stinghii de bancă și vopsele, reparați bănci în cartierul X. În plus, vedeți că în Drumul Taberei pe lângă Favorit sunt buruieni MARI care ies din asfalt, pe lângă borduri (e pe bune ce am scris acum). Așa… să rezolvați asta azi.

   Două echipe, 10 din aia cu ajutor social, sau chiar angajați noi, două camionete.
   Cât de simplu, cât de ieftin, și ce frumos ar arăta un oraș îngrijit ca o curte de om gospodar!
   Vise, taică, vise! :(
   Sa-mi depun CV-ul la Primărie? Candidatura? Sau sa fac “memorii” băgate in dosare cu șină?

   00
  • Londra, Uxbridge. Stradă micuță, pliiiina de petice. În ideea scrisă mai sus. Bănuiesc că o plombasera minimum 10 ani. Petice de diferite nuanțe și texturi.
   Într-o vineri seară, venind de la serviciu, văd că au inchis strada.
   Sâmbătă la prima oră au rașchetat-o complet, apoi a venit mașina mare cu asfalt, a turnat covor nou de asfalt, a plecat.
   Duminică nu am trecut pe-acolo, dar luni dimineață erau deja marcajele refăcute, treaba terminată complet.
   În mod sigur ciclul de plombari se va relua, dar utilajele mari de asfaltat vor veni abia peste alți zece ani, poate.
   Uxbridge este (era, în 2008) ultima stație de metrou din vestul Londrei.
   —-
   Te citește vreunul din vreo Primărie?
   Teoria Ferestrelor Sparte!

   00
  • O prietenă locuiește într-o casă în care sunt doar câteva apartamente care aparțin ca proprietate personală locatarilor, însă curtea aparține primăriei iar prietenea o are în concesiune (așa era contractul apartamentului, curtea venea la pachet). În curte aveau un copac care se dezvoltase foarte mult, unele crengi se uscaseră și puteau deveni un pericol atât pt locatari, cât și pt trecători (unele atârnau peste gard). A făcut o sesizare/reclamație la ADP, într-o zi au venit niște unii să constate, nu doar la ea, ci pe toată strada. Apoi a primit o hârtiuță că reclamația s-a dovedit întemeiată și pomul din curtea ei urma să fie toaletat. De asemenea, încă alți vreo câțiva pomi din alte curți (tot proprietatea primăriei) de pe stradă. Apoi au venit unii și au toaletat pomii. Nici ei nu-i venea să creadă că se întâmplă asta. Nici nouă când povestea. În primăvara asta, sectorul 2 cred. Dacă vrei, mă interesez exact unde a scris.

   00
  • Te rog, chiar.
   Îmi fac “scrisoare tip” și doar atașez poze plus adresa nouă.
   Am să trimit câteva pe lună. :)

   00
  • nu ai voie sa toaletezi ilegal. pățești ca amaratii aia care si au facut pod si au ajuns la procuratura

  • hai că-ți povestesc o dată cum copacul netoaletat mi-a căzut pe poartă, mi-a scos-o din balamale și eu nu eram acasă să mă ocup, noroc cu un vecin avocat care a ieșit și i-a pus pe leprele de la primărie să facă curat și să imi pună poarta la loc.

  • simplu , eficient si definitiv: il injectezi cu ierbicid!

   00
  • Fac “memorii” la ADP, sau umblu cu foarfeca de vie la mine?

   Daca umbli cu foarfeca de vie la tine nu-i bai, daca o folosesti pe copacii ADP-ului e, pentru ca iti iei amenda. Nu ai voie sa toaletezi tu copacii, trebuie sa o faca personalul ADP. Chiar are in fisa postului sa o faca. Cel mai safe pentru buzunar e sa faci sesizari, oamenii chiar le iau in seama si chiar vin sa toaleteze.

   00
  • @Cristi, m-am interesat. Până la urmă pomul nu a fost toaletat că a venit primăvara. Era vorba de un nuc, specie protejată.
   Prietena mea zice că a făcut reclamație pe site-ul PMB- spații verzi. De la PMB au venit și constatat și trimis aviz către Administrația Fondului Imobiliar (AFI- care este administratorul curții ei) cu solicitarea de a toaleta pomul/pomii și să facă dovada că au făcut asta.
   Din păcate AFI a dormit în papuci și pretins că a înfrunzit/înflorit pomul. Cică doar primăvara devreme și toamna se fac lucrările de genul ăsta. Zilele trecute prietena mea și-a reluat solicitările, de data asta direct la AFI.
   Având în vedere că vine toamna, cred că poți să încerci.

   00
 6. Înainte să dai banii pe cotețul ăla adus din Italia, unde a fost rupt prin șantiere sau la cărat somni contaminați braconați cu carbid, fă și tu o probă. Dă o dumă la vecini că ai găsit un băiat care face giuguc în grădină pentru , nu știu…100 de lei. Dacă din 10, 2 sunt interesați , iau eu pickupu..Direct în plin, nu altfel.

  00
 7. Stiu eu un A-lister becios care si-ar dori foarte mult sa fie el gradinarul asta pentru 6 luni…

  00
  • @DeeDee, sa stii ca A-listerul becios ar face treaba foarte faina. Ca om care ma ocup ani de zile de propria-mi gradina si am ajuns sa am ‘ceva’ experienta in domeniu, vad ca omul Do-It-Yourself se pricepe grupa mare.

   00
 8. Smechere…vrei sa te invite doamnele la o limonada, ca in filme.

  00
 9. Pui un Plug de zapada si o drujba cu topor!

  00
 10. In alea 6 luni te ocupi de plantele de interior si de nevestele lor!

  00
 11. Incerc sa evit ierbicidele ca…bio..Gradinar de duminica cum sunt procedez in felul urmator ca sa nu creasca buruiana in asfalt- tund iarba cat mai mica, am o scula deaia cu foc de la Leroy cu care ard ce ramane si ard prin toate crapaturile si spatiile dintre dale, bag la final niste sare luata de la Auchan cu 5 lei punga mare. Imi ia vreo dupa-amiaza dar macar scap de nevasta-mea cateva ore :)

  00
  • O doamna ii varsta mi-a recomandat o metoda vintage: otet cu care stropesti printre dale, acolo unde cresc fire de iarba. Am incercat anul asta, dupa 3 reprize, deci 3 l de otet, nu mai am problema asta in gradina.
   Am vazut ca o vecina a mamei presara sare, dar nu a functionat.

   00
 12. Iarna îți pregătești un solar mic sau în beci tot felul de puieți, plante, butași, chestii, numai bune de transplantat în primăvară.
  Plus că, poate nu la Brașov, dar în alte zone ale țării stropitul, tăiatul pomilor poate începe și-n februarie dacă e o iarnă mai blândă.

  00
 13. Man, 50-100 lei tuns gazonul? Mi-aș face abonament la banii ăștia.

  00
 14. Câți din cei care declarativ ar plăt, chiar plătesc? Am un prieten care s-a ocupat de grădinărit, dar a trebuit să se lase din motive de sănătate. În grădini se câștigă din amenajări și întreținere de grădini, nu din tuns de iarbă, așa îmi zicea. Spunea că e de muncă la tuns de iarbă, mai ales pe terenuri neîngrijite și nu se poate face totul doar din trimmer sau mașină de tuns și mai există riscul să ți le strici în diferite lucruri ce pot fi ascunse în iarba mare

  00
 15. Iti dai seama ca dintr-un job d’asta part-time ai avea tone de subiecte pentru blog? Ai afla barfe mai tari decat ce mai sifoneaza vreun corporatist (apropo cam slab in ultima vreme), ai avea subiecte mai bune decat masini si beauty, ai mai pune niste fibra pe tine. Eu zic ca se vede o noua cariera la orizont.

  00
 16. Nu uita de casa de marcat, inca 200 de euro.

  00
 17. Prin unele locuri exista: https://home-maintenance.ro/abonament-gradina-intretinere-spatii-verzi/

  I-am vazut in actiune prin sat, par foarte organizati si pusi pe treaba.

  00
 18. Anunț de pe pagina de Facebook a comunei in care locuiesc. Și-s vreo 3 echipe care se ocupa cu d-astea.

  “Tuns gazon – 0,50 lei/mp, include strângerea resturilor în saci, nu include evacuarea resturilor vegetale.

  Cosit mecanic iarbă și/sau buruieni

  sub 15 cm – 0,50lei/mp

  peste 30 cm – 0.70 lei/mp

  nu include strângerea și evacuarea resturilor vegetale(transpotul resturilor negociabil )”Intretinere lunara pentru spatii verzi: 65 Lei/om/ora. Include: deplasarea saptamanala a unei echipe pentru tunderea gazonului si a gardurilor vii, fasonarea arborilor si arbustilor”

  00
 19. Iarna participi la licitatiile si contestatiile satelor si oraselor din BV. Orice brimar cu spirtit gospodaresc vrea la anu un gazon, o crizantema sau de ce nu …un palmier la el in localilate. Toate astea la un pret foarte bun pentru toti.

  00
 20. Cunosc gradinar cu firma: lucreaza el si inca 2 angajati. Se castiga mult din gradinarit serios, nu se bazeaza pe tuns iarba si stropit, face lucrari serioase gen instalatii de stropit si pus gazon, acolo iese banul gros. Iarna daca e blanda poti face sisteme de irigatii(sapi santuri si tragi tevi pt stropitori), nivelezi gradini, faci curatenie de santiere gen carat moloz sau pur si simplu stai si iti iei concediu gen plecat undeva pt ca vara nu are cand.

  00
 21. – Cum să-i dau lu’ ala 100 de lei sa tundă iarba?? Asta pot să fac și eu foarte ușor, nu trebuie școală.
  – Pai și de ce nu tunzi iarba?
  – Pai vin rupt de obosit de la muncă, nu mai sunt in stare.

  De asta nu sunt nici gradinari, nici iarba taiată. Pentru ca românul e si gradinar, si mecanic, și instalator, și daca se încordeaza un pic e și electrician, și cum sa plateasca pe altul sa facă ceva ce poate foarte simplu sa facă și singur?!? Exact ca ăla de acum câteva zile, care se gandea sa ia cheia la pilă, numai ca sa nu meargă la reprezentanță să schimbe uleiul.

  Grădinaritul nu înseamnă numai tuns iarba și ingrijit plantele, inseamnă și peisagistica, asa incat sa vezi in gradina aia o poveste, nu doar narcise și lalele întinse pe langa alei cimentate si o tuie intr-un colt.

  00
 22. Gradinari si in general meseriasi nu se gasesc pentru ca “Dorel” si cultul lui.

  00
 23. Pentru ca sunt multi tepari care nu platesc serviciile sau le platesc cu intarziere.

  00
 24. la mine la bloc e spațiu verde frumos, îngrădit cu gard viu înalt și bogat ramificat. De 2-3 ori pe an când trebuie tunsă iarba și gardul se apelează ba la un vecin care face de toate, ba la altul la fel din alt bloc și mereu se găsesc cârcotași care să zică că ba și-a bătut joc, ba e amator, ba că cere prea mulți bani ( dacă tu îi dai coasă sau foarfecă pt tăiat gardul …). Le-am propus diverse soluții, cumpărat mașină decentă (nu ieftinituri ce au mai luat ei la promoții) pt. tuns iarba pt. teren cu denivelări, drujbă pt. gardul viu, am găsit și un vecin tânăr care a zis că face asta în weekend sau când vine de la serviciu dupămasa, s-au găsit câțiva să comenteze că cere cu 100-200 lei mai mult, că nu dă factură, că plm. Le-am zis și o firmă care se ocupă cu întreținerea spațiilor verzi printre altele, no way, ce fac domle de banii ăia?

  00
 25. Pentru ca-n Romania nu exista mexicani,astia-s Dumnezeul taiatului de iarba,e in singe…

  00
 26. Litrul ala de erbicid la treijdelei e concentrat, trebuia diluat 1:50

  00
 27. Eu nu inteleg astea: vin de la lucru sunt rupt!
  Ce kkt lucrezi? dai la lopata non-stop? Cari saci de ciment pana la etaju 8?

  00
  • Sincer, nu știu ce fac ăia la serviciu, așa cum nu știu ce făceam eu la serviciu. Dar ajungeam acasă ruptă.
   Am un apartament mititel, nu casă cu grădină, curățenie făceam în tranșe, că nu mă simțeam aptă de mai mult: o zi aspirator, mop, spălat chestii prin baie, următoarea zi șters praf și șters/spălat chestii prin bucătărie.
   Chiar înțeleg cum vine faza cu “vin rupt de la un job de birou” că am fost în papucii ăia.
   În plus, dacă nu ai ca hobby treaba asta cu grădinăritul, dacă nu-ți place realmente, orice faci e o muncă. Și dacă mai vii și rupt acasă, o amâni cât poți.
   Dacă-ți place, nu contează cât de rupt vii, să sapi, să privești, să tai, să uzi, să chestii e o relaxare. Maică-mea e așa.

   00
  • 6 ore de stat pe feisbuc/uitat la clipulețe tâmpe pe net, 2 ore de muncă. greu.

  • Nu zic nu, se poate sa vii acasa cu capu calendar. Pentru mine juma de ora de somn, sau ma rog, stat intins relaxat, e suficient sa fiu ma resetez.
   Plus, facand altceva decat la servici e un lucru bun pentru sanatatea mintala si nu numai.
   Intr-un ap de 2 camere faci curat in 1 ora maxim. Gen luna si bec.

   00
  • @Vali, tu stai acasă toată ziua. știi cât de complicat e să muncești alea 2 ore?! :)

   00
  • enzo…nu si daca vii “rupta” de la munca:)

   00
  • @Romeo, da, probabil e cam greu sa te apleci :)) .

   00
  • nu stiu cum e la voi, dar eu sa ma fac ca muncesc e mai greu decat daca as munci pe bune. d’aia vin rupt acasa.

   00
 28. Eu zic că în .ro nu există o cultură a grădinii “de agrement” fiindcă suntem prima generație care tunde iarba doar pentru frumusețe (că nu avem animale de hrănit). Noi, la origine, suntem o generație crescută la bloc, înjurând ADP-ul când chelește copacii și îngrădește spațiile verzi cu sârmă; generațiile anterioare, crescute la casă la oraș sau în mediul rural, vedeau pământul doar ca o resursă și cultivau orice petec de grădină doar cu “plante utile” (de umplut stomacul). Buruienile erau smulse doar din răsadurile cu morcovi (de exemplu), în rest unele dintre ele ajungeau și ele în farfurie în lipsă de altceva (lobodă, ștevie, urzici). Deci de unde grădinari, în sensul descris aici în text?

  00
  • Am avut o experienta splendida cu o firma de gradinarit, am comandat 3 pomi pitici, 2 meri si un par. Dupa doi ani un mar e pitic si are 5 mere mari. Ceilalti doi tot cresc, n-au inflorit si numai pitici nu par…:) Desigur, ii ingrijesc pe toti trei, in ideea ca, daca tot sunt la mine in curte…

   00
 29. Viitorul Andrew Camarata de Brasov.

  Referitor la alea 6 luni fara activitate: ideal castigurile de vara ar trebui sa fie peste cheltuieli incat sa ramana si ceva si pentru restul anului.
  Ar fi si activitati si pentru restul anului :
  -toaletare de pomi primavara
  -dezapezire iarna (eventual si utilizarea unui topitor)
  -strans frunzele pentru compost toamna

  00
 30. ceva pentru my ol’ XP?

  00
 31. Nu e bani boss.

  00
 32. In alea 6 luni te apuci de blogging.

  00
 33. aș vrea să raportez că operațiunea erbicidul a fost un succes masiv. vecinii nici nu știu ce i-a lovit.

 34. Sunt gradinar de 18 ani
  Nr de contact 0729/339223
  Va astept sa ma contactați.va multumesc.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.