La rece despre ce a lansat Google ieri

Singurii care au avut curajul să aibă opinii despre ce a lansat Google ieri au fost Darius, Orlando și Ovi. Pe afară, ceva coerent am văzut la Mossberg și la Gruber.

Faza e cam așa:

Routerul ăla e dubios ca naiba. Pun pariu că, dacă îl desface cineva, o să găsească fetuși morți în el sau măcar un soft care spionează utilizatorul. Pentru că știți cum e, dacă tot știi ce dimensiune are casa lui și ce telefon are, plus ce căutări, poți să îi faci un profil mai bun. Și de ce să lași pe alții să ia crema asta cu retargeting când o poți face chiar tu, urmărindu-l din router și din telefon pe ce site-uri intră? Facebook face la fel, Apple probabil că da.

Și Google e supărat pentru că vrea mai mulți bani de la utilizatori și nu îi poate face cu idioți ca Samsung sau Lenovo sau HTC, care vând terminale și fac update la soft când au ei chef. Îi va lăsa să vândă terminale mid range și low range, să se bată cu chinezii, și ei se vor concentra pe top range și poate mid range, pentru că acolo sunt banii mulți.

Și la un moment dat vor cumpăra HTC, pentru că nu sunt la fel de idioți ca Microsoft. Ce rost are să susții încă cinci producători de hardware când puteai cumpăra Dell și falimenta pe restul, controlând 50% din ce e în calculator, deci mai puține erori și probleme? Da, lasă Samsung să facă terminale cu Tizen, sigur vor avea succes, uite ce bine merge TouchWiz-ul ăla.

Problema cu hardware-ul e că trebuie să îi faci service, adică să bagi niște bani, să plătești niște taxe, ceea ce Google nu vrea să facă, de aia sifonează banii din România prin Irlanda sau Olanda. Pare incredibil, dar așa e. Și până nu vor face asta, hardware-ul lor va rămâne cumpărat de geeks.

La final, totul e despre control.

 

google-pixel

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. NOU
    #1

    In 2016, probabil la vreo 15-(20) de ani de la primele routere accesibile ca pret , deja mergi pe firme consacrate, care te-au convins deja…. e foarte greu sa faci switch-ul la un new entry pe piata, cand deja esti „stapan” pe configuratii la alte modele/serii/producatori si mai ai si alte solutii hard de la ei, gen range extendere etc…
    Pentru cei care acum descopera ce-i ala un router, da, e o solutie, pentru cei care cauta securitate si functionalitati distincte si extra features, nu cred ca google se inscrie.

    P.S.: Suporta ceva voip sau skype sau e prea mult pt. google sa licentieze o chestie utila?
    Suporta protocol SIP macar ?

    00
    • Daca nu e foarte scump routerul ala se pot baga cu providerii si le baga aia automat routere la gramada.

      00
    • A single router costs $129, while a three-pack costs $299. Preorders start in November and it ships in December.

      Nu e scump. Deloc.

      00
    • @Ein Mal, kein Wort
      Ubiquiti, AmpliFi, Eero si Cisco. Ai folosit vreuna din astea? Sa stim daca pornim in discutie de la stadiul „asus e cel mai bun” sau de la stadiul „avem nevoie de wi-fi mesh cu txbf”.
      Btw, SIP? 100% nesigur. Poate vrei sa zici SIPS. Oricum, ambele protocoale sunt folosite de corporatii care inca n-au gasit solutia cloud cu care sa faca replace la dinozaur.

      00
  2. Astia cred ca daca au pus un G pe telefon o rupa gura targului, sunt exagerat de scumpe. Iphone a bagat destui in faliment, e frumos dar nu ma atrage. Viitoare achizitie oneplus3.

    00
  3. Și dacă toți fac la fel… E o chestie de a-ți alege stăpânul. Adică serios oricine are un router acasă știe cat de ușor e sa afli ce face oricine altcineva din casa pe net. Keylogger? O căutare pe net și obții o grămadă. Ne comportam de parca spionajul pe net ar fi ceva gen masonerie.

    00
  4. Tangential la discutia cu eludarea taxelor: nu-i incurca cu nimic sa deschida in Romania un Google Service SRL si un Google Distribution SRL (ambele cu transfer de costuri, evident). Vanzarea si profitul se pot face in continuare prin Google PLC sau Google BV.

    00
  5. Recunosc ca sunt curios de daydream, în rest nimic din ce au prezentat aseară nu mi-a stârnit interesul. Cu toate astea ținând cont de cantitatea de informație disponibila pe net, daydream pare mai degrabă la stadiul de concept decât un produs matur. Nu știm prea bine nici măcar ce telefoane vor fi compatibile.

    00
  6. Au zis cumva că vor o mie întreagă de euro?
    Da, știu dolari, dar la noi ( Europa) se va rotunji la euro, facem pariu.
    E vreun concurs de cine face/cumpăra cel mai scump telefon și nu știu eu?

    Chiar vreau să știu cum a ajuns lumea să aprobe confortabil ideea că e ok să plătești 1000 de europarai pe un telefon mobil?

    Eu sunt geek din ăla și trebuie să schimb telefonul în circa 3-4 luni.
    Tot cochetez cu ideea de a lua un Nexus. L-am avut pe ăla de la Samsung acum 1000 de ani, dar de atunci mi s-au părut tot mai schioapete decât alte flagshituri . Acum mă uitam la Nexus 6p dar e prea mare și cam urâțel. Iar 5x, nu-s mulțumit de ce oferă, am mai bun acum.
    Speram că pixel, dar la banii ăștia, nu cred. Mi se pare risipă și nici măcar nu trebuie să îmi plătesc eu telefoanele. Dar nici atât de nesimțit nu-mi vine a fi. Adică să arunc bani pe geam. Cred

    00
  7. „pentru că nu sunt la fel de idioți ca Microsoft” d’aia au cumparat Motorola, ca s-o vanda la Lenovo

    00
  8. nu voi folosi android pana ce nu schimba interfata si icoanele alea de gradinita. cand ai designul meniului Windows Phone cum nu intri in pamant de rusine cu designul os-ului android sau ios. nu vorbim de ce slabe-s windows phone-urile, e alta discutie, dar la design…sa fim seriosi. aia arata cel mai „business”.

    00
  9. totusi nimeni nu zice de chromecast care este un produs foarte bun, cat despre telefoane amin samsung, lg si altii, in viitor google va optimiza cat mai mult posibil pe hardware-ul lor iar concurenta va trebui si ea sa investeasca in dezvoltarea androidului cat mai mult, nu mai zic de updateurile push. Is mai multe in joc aici, problema mare la android azi e ca e pus pe sute de telefoane dar nu e optimizat pe mare parte din ele, a se vedea specificatiile hardware a unui 6s si a unui s7

    00
  10. Sunt fan telefoane Nexus. Primul a fost 5. Acum am un Nexus 6p. În continuare mulțumit de el. Nevasta a trecut și ea prin 5 și acum are tot 6p. Pixel? Prea scump prea clonă. Când ăsta micu’ o să-și dea duhul mă întorc la OnePlus.

    În rest, tot ce au anunțat mi se pare praf în ochi. Prea scumpe inutile și un rateu cum aparent au odată la 2 lansări.

    Au scris cu curaj și arstechnica.

    00
    • Si eu sunt fan Nexus. La mine primul a fost 4. Urmatorul a fost S7 Edge. Nu ma mai atrage nimic la Nexus, de cand au scos 6.

      00
  11. Eu cred ca e un test, ceva, cum sa faci cel mai urat telefon si sa-l vinzi pe cei mai multi bani.

    Cum pentru mine camera face departajarea intre telefoane inteligente, Pixel ar putea fi un candidat serios doar ca se bate cu fiabilitatea si mai ales pretul Samsungului.

    00
  12. Nu inteleg articolul, nici pe parti, nici in ansamblu, probabil problema e la mine, ca sunt batut in cap

    „Și Google e supărat pentru că vrea mai mulți bani de la utilizatori și nu îi poate face cu idioți ca Samsung sau Lenovo sau HTC, care vând terminale și fac update la soft când au ei chef.” Google nu face bani din update-uri si nici din vanzari de terminale. Google vrea doar ca tot poporul sa se adape din serviciile lor, indiferent ca intra prin Android 4.3 sau prin Android 7.0. Nu il intreseaza versiunea, nici macar nu carpeste versiunile mai vechi, care sunt ca o sita in materie de securitate.

    „nu sunt la fel de idioți ca Microsoft. Ce rost are să susții încă cinci producători de hardware când puteai cumpăra Dell și falimenta pe restul, controlând 50% din ce e în calculator, deci mai puține erori și probleme?”

    Mai putine probleme??!! Cand teoretic ar trebui sa produci si sa livrezi undeva la 120-130 de milioane de calculatoare anual? Caci cam asta e 50% din piata mondiala. Sa faci distributie si service la asa ceva, pe marje mult inferioare fata de ce poti obtine din software sau servicii cloud? Asta le lipsea acum celor de la Microsoft, sa treaca la carpit placi de baza, ca in rest au rezolvat tot.

    Si tot asa.

    Pe scurt, mi se pare o incercare cam confuza de la Google de a misca si ei ceva in materie de hardware. Ca vor deveni ei noul Apple pe piata Android? Cred ca ne grabim, vorbim de un nou Nexus de pe care au sters numele real al producatorului si cam atat. Google a arata cam cum s-ar descurca cu o divizie hardware cand au cumparat Motorola.

    00
    • Google nu face bani din update-uri si nici din vanzari de terminale.

      În mod direct? Sigur că nu. Dar update-uri dese înseamnă, printre altele:

      – o platformă mai… uniformă. Vezi cam cât de fragmentat este marketshare-ul Android: patru versiuni, o infinitate de rezoluții etc. Un terminal (oarecum) oficial cu update-uri dese și la zi ar însemna…
      – un sistem mai stabil cu API-uri la zi, pe care îl cumperi cu siguranța că cel puțin un an vei avea actualizări.
      – de ce nu, mai multe posibilități de tracking.

      Primele două puncte înseamnă mai multe aplicații bune -> mai mulți clienți mulțumiți -> mai mulți clienți care cumpără un terminal Google.

      00
    • Ma refeream strict la afirmatia „Google vrea sa faca mai multi bani, dar nu poate din cauza lui Samsung, ca nu face actualizari”

      Evident ca le-ar prinde bine un sistem mai putin fragmentat. Dar mi s-ar pare ipocrit ca Google sa arunce toata mizerie pe Samsung, HTC, Lenova si ceilalti.

      E si vina lui Google ca am ajuns aici. Au vrut cota mare de piata, asa ca au calcat totul in picioare ca sa ajunga aici. Ei au ales acest sistem de disitribuire a sistemului de operare, ei au dat mana libera OEM-urile sa face ce vor cu sistemul de operare, sa il actualizeze cand si cum vor, sa urce peste el ce fel de interfete idioate vor, sa instaleze implicit tone de aplicatii inutile care nu se pot dezinstala si asa mai departe. Nu i-a interesat, atat timp cat oamenii cumparau en-gros aparate cu Android si serviciile lor erau puse acolo, in pozitii fixe si fara posibilitate de dezinstalare. Asa e tot ce au cerut, asta au obtinut.

      00
    • Dar mi s-ar pare ipocrit ca Google sa arunce toata mizerie pe Samsung, HTC, Lenova si ceilalti.

      Am un LG[1] care încă e pe Android 5, în ciuda faptului că Android 6 a fost lansat cu un an în urmă. Cum e asta vina Google? Pe de altă parte, dacă îmi aduc aminte bine, Nexus 5 a primit update la ~o lună de la lansare.

      Ei au ales acest sistem de disitribuire a sistemului de operare, ei au dat mana libera OEM-urile

      S-ar putea să fie vorba (și) de licența sub care a fost scris Android înainte de achiziția Google.

      ––

      [1] habar n-am ce model, dar are o tonă de RAM, CPU 4core etc. Adică e ceva rezonabil de potent ce n-ar trebui să întâmpine probleme.

      00
  13. Numai că Darius pare să fie Răzvan.

    00
  14. Tin eu minte aiurea – sau gugle cumparasera acum cativa ani Motorola si de bine ce le-a fost (gen rupt gura targului) l-au vandut? dada, stiu, unii sustin ca i-au cumparat din motive de „patente” … dar totusi …

    00
    • – Inainte de a cumpara Motorola, Google erau amenintati de Apple si altii cu tot felul de procese.

      – Google a cumparat Motorola, i-au lasat independenti (plm, nici macar n-au ales Motorola pentru un Nexus sau macar un Google edition) si dupa un an i-au vandut fara patente, dar tu zici ca nu pentru patente i-au cumparat.

      – Samsung, care atunci avea 80+% din piata de android, incerca apele cu Tizenul lor. Google a cumparat Motorola si i-a calmat. (mai detaliat, aici)

      – Bloomberg zice ca Google a facut o miscare geniala cumparand si vanzand mai apoi Motorola

      Dar nu, tu stii sigur ca nu pentru patente i-au cumparat si ca au vandut motorola pentru ca nu le-a mers prea bine. Pari a stii despre ce vorbesti, kthxbye.

      00
    • @Sabotor:
      „nici macar n-au ales Motorola pentru un Nexus sau macar un Google edition” – nexus 6 says hello

      00
    • @Bogdan
      In Ianuarie 2014, Page a anuntat ca Motorola se vinde la Lenovo. Nexus 6 a fost lansat in Noiembrie 2014, aproape un an mai tarziu, cand Motorola era deja la Lenovo.

      Totusi, e bine ca n-ai pierdut ocazia de a semnaliza ca esti prost.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile