Goana spre randament

2022, scurt bilanț retrospectiv. Toți vânzătorii de servicii, cursuri și traininguri ne spun că 2022 a fost un an senzațional, cu randamente record din vinuri, tablouri, mașini de lux, imobiliare, crypto, NFTuri, bursă și pene de focă. Românii cumpără pe nerăsuflate cu mii de euro rețete de succes, deja mestecate și rumegate. Apoi își recomandă prietenii – contra X% reducere.

Oare chiar așa stau lucrurile?

Evident că nu. 2022 a fost nu un an prost, ci un an dezastruos, și nu datorită pieței în sine, sau vreunei forțe macroeconomice nemaiîntâlnite, ci datorită înrăutățirii perspectivelor regionale, chestie care ne va mușca de fund – complet nevinovați fiind de data asta – nu doar în anul ăsta, ci și în anii următori. Consumul e încă sus, șomajul e jos, și asta sperăm să “scape turma”, însă teoria economică a intrat pe teren mlăștinos, pentru că în multe cazuri cifrele nu au sens. Nici măcar în imobiliare, unde suntem o piață de proprietari, înconjurată de vecini scumpi, cu putere de negociere mutată la chiriași, modificări noi de reguli fiscale și 0 deduceri, TVA majorat, procent mic de finanțare, dobândă în creștere explozivă, costuri mai ales cu forța de muncă în creștere, apetit investițional mare în lipsă de alte clase de active, și sute de forțe contrastante de intensități și direcții opuse care se bat cap în cap. Va crește piață imobiliară, va scădea? Șansele să răspunzi corect sunt identice cu șansele de a nimeri 19 roșu la ruletă. Sau 5 cireșe, că am înțeles că asta e la moda.

Legat de 2022. Mă uit la marii jucători (unu, doi, trei), traderi de succes, cu portofolii de miliarde, și angajați școliți în Ivy League (unii extrem de experimentați). Chiar și ei au randamente nominale între (minus) -30% și 4% în condițiile unei inflații de 15,9% – deși aș miza că real bate spre 20. Adică randamente nu slabe, ci submarine mult sub 10% negative în termeni reali (simplist, dacă faci +4 și inflația e 16, ai făcut -12) (de fapt -12.64 dar asta e altă poveste). Dacă faci -30 și inflația e 16, ai făcut -46, adică ți-ai înjumătățit banii.

Fane din Budeasa (spre să nu existe, că am ales ceva aleator) însă nu doar că are nominal pozitiv 40%, mai vinde și cursuri, despre cum să ajungi la 40%. Serios? Fane trebuie să ajungă la Goldman Sachs să îi învețe și pe ăia tehnica lui revoluționară.

Cum am ajuns aici?

2022 a fost, investițional vorbind, un an ciudat. Un început senzațional (mai ales pentru România, care pe creditare a stat extrem de safe versus 2007/2008), urmat de povestea din Ucraina, care a dinamitat încrederea în regiune și a răspândit contagiune, că doar la omul sărac nici boii nu trag. Eu zic că momentan BNR a jucat impecabil și se vede asta pe cursul valutar. Însă toate forțele se bat cap în cap și 2023 e o mare necunoscută. Pe sistemul Que Sera, Sera.

De ce am scris povestea asta? Feriți-vă de cine vă vinde randament. De cine vă învață cum să băgați un leu și să scoateți 2. Că veți scoate 0.

Și vă explic simplist și de ce. Inflația e 16%. Să presupunem că cineva știe să obțină randament 0. Adică să țină pasul cu inflația. Decent, nu? Vorba aia, cel mai prost din curtea școlii ar trebui să știe cum să facă asta, cum sa conserve avuția. Un DAE decent e 9%. Asta înseamnă că, dacă ieși pe 0 și ești sigur pe tine, te poți împrumuta la 9% și scoate 16%, făcând diferența ca randament la avans, deci faci cam 100%. Dacă tu crezi că dobândă e mare în marea schema e posibil să te înșeli. Banca îți da banii pentru că nu îi poate plasa pe randament mai bun și/sau risc mai mic, și văzut simplist efectiv pierde 7% cerând 9 pentru că nu știe cum să plaseze banii să închidă 0 cu 0 (nu intram în Fracțional-reserve banking și d-astea), păstram ideea generală simplă, pentru ăștia care se vaită de dobânzi de 9 la 16% inflatie.

Rezumând

Șansele astăzi de a bate inflația consistent și cu risc mic sunt scăzute spre infime, ca și cotele apelor Dunării la Baziaș. D-aia nu reușesc majoritatea fondurilor mutuale sau a traderilor profesioniști să o facă. Și nu, Fane nu are rețeta. Dacă o avea, cu siguranță nu o spunea și altora, ci o aplica.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Excelent. Pe scurt merota sa faci credite daca poti. Inflatia e mai mai mare ca dobanda. Am inteles eu gresit?

    Comentariu apreciat.686
    • Pai inflația e din trecut și dobânda e din viitor , deci nu știe nimeni

      Comentariu apreciat.1056
    • Inflatia e din trecut, dobanda din viitor, iar ce zice alter ego e din mai mult ca perfectul conjunctivului.

      Indecis. Tu ce zici?1416
    • Merita daca stii cum sa iesi pe 0 (cu banii luati din credit) vs inflatia reala, ceea ce, contrar parerii populare, nu e chiar asa usor.

      Cat despre piata imobiliara, nu e asa greu sa ghicesti ce se va intampla, e ca la pariurile pe duzina la ruleta (~1/3), ca ori creste, ori stagneaza, ori scade. Insa lumea ar trebui sa inteleaga ca „stagneaza” = crestere de preturi de doar 15-16% (cat e inflatia), altfel orice mai putin inseamna ca de fapt scade.

      La fel, daca anul asta nu ati primit marire la salariu de minim 15% de fapt vi s-a taiat din salariu.

      Comentariu apreciat.524
  2. Perspectivele anului financiar 2023 sunt cele mai sumbre. Vorba unuia pe Twitter este cea mai anuntata recesiune din istorie si toata lumea se pregateste pentru asta. Cu toate acestea randamentele negative din 2022 sunt oarecum rezultatul firesc al unor doua lucruri: razboiul din Ucraina si cresterea dobanzii a FED. Pe langa asta sa nu uitam ca in 2021 oricine a investit in ceva a avut un randament mai mult decat decent(chiar si in meme-coins).
    Oricum am vrea s-o dam consensul in piata este ca va fi o scadere, performanta reala fiind conservarea avutiei. Acum mingea se afla in zona bancilor centrale, care sunt in pozitia in care vor putea controla cum se vor desfasura lucrurile. Fie o sa fie ceva brutal si scurt, ori ne vom tari cativa ani asa.

    1314
    • Da, FEDul a acționat la print, exact când, cum și cât trebuia. Madame Lagrande și trupa de experți a dormit când trebuia sa fie pe fază, creșterile dobânzilor in zona Euro sunt așa…pentru ca tiparniță de bani merge din ce in ce mai repede in zona Euro.

      Dacă ar exista un management bun al inflației aceasta nu ar fi așa de periculoasă.

      119
    • @AlexF
      Ce se intampla acum este fix efectul de bumerang pe care nimeni nu l-a vazut. Carantina aia copiata dupa modelul chinezesc de acum 2 ani, la care mai adauga efectul ala de dobanzi negative ne-au adus aici.
      Management bun de inflatie nu exista in lumea asta. Exista in schimb politicieni care vor cauta sa capitalizeze politic intreaga situatie in interes propriu si personal. Din cauza asta lucrurile sunt atat de confuze si nimeni nu se arunca cu predictie serioasa in zona.

      Comentariu apreciat.326
    • Sunt perfect de acord cu tine când zici ca politica a eșuat cu managementul Covid.

      Banca centrală ar fi trebuit sa crească dobânzile la fel ca FEDul. Politicienii europeni îngâmfați, inculți financiar care nu-și asculta consilieri specialiști ci pe cei îndoctrinați politic nu sunt cei mai buni pentru vremurile acestea. Euro este pe cale sa eșueze ori sa se transforme. iarăși au băgat o economie falită in zona Euro, neîncrederea populației in Euro si banca centrală creste, fuga in alte valute abia a început, dezindustrializarea țărilor mari din motive ideologice…
      Toată lumea râdea de Elena Băsescu europarlamentară. Becalizarea politici si a instituțiilor europene, nepotismul si hoți ne conduc la ora actuală. Von der Leyen? A distrus doua ministere in Germania înainte de a fi fost făcută șefa UE. Mergeți la vot când sunt alegerile Europarlamentare si votați serios.

      Acum luam ani 70 din Germania, cu o bancă națională 100% independentă de politică, cu criza energetică, cu șomaj. Multe asemănări însă și câteva deosebiri fundamentale. Politicieni care nu se amestecau in discuțiile salariale dintre firme și sindicate ca acum. Au lăsat inflația sa meargă cum mergea însă sub control vigilent. Salariile au crescut in concordanța cu inflația. Dobânzi mari erau, trebuia sa strângi din buci mai mult, nu-ți cumpărai ultima generație de Leica. Însă familii întregi trăiau foarte bine dintr-un salariu de bugetar normal la Deutsche Post (mai târziu Telekom) Passat, casa finanțată, concediu de vara in Franța, 3 copilași la școala apoi facultate…
      In ani 90 dobanda plătită ptr imobiliare era de 9% – se construia, se tranzacționau case. Acum însă ai politicieni ce baga spaima din motive ideologice in populație, inflație băgată pe gât.

      Și viitorul arată mai bine…

      Indecis. Tu ce zici?2410
    • @AlexF
      FED-ul a avut mai mult curaj in opinia mea si mai ales mai mare spatiul de manevra. BCE a actionat mult mai timid si implicit a vrut sa lase diverse spatii de respiro. Orice crestere brutala de dobanda inseamna un efect in lant pe care nimeni nu-l poate controla.
      Si aici nu mai e vorba prea mult de ideologie ci mai degraba de supravietuire politica si nu numai. Ideologia ecologista politica care prindea contur acum ceva ani pleca de la faptul ca nu vor exista diverse lebede negre(covid,razboi). Acum dupa o iarna cat de cat blanda multe economii vestice si oamenii care le compun vor revizui un pic strategia.
      Zona euro sau ideea de moneda unica o sa trebuiasca sa fie un pic revizuita sau desfiintata. Si asta se poate intampla in varii motive, dar cu ce politicieni avem la carma nu m-ar mira sa se prelungeasca agonia pe mai multi ani.

      69
  3. D-asta vânzătorii de cursuri își publică aceste randamente precum și deciziile inspirate (chiar perfecte) la final de an și niciodată nu spun ce acțiuni cumpără la inceput sau in timpul anului.

    Comentariu apreciat.463
    • Și am mai observat ceva de regulă se joacă cu acțiuni extrem de puțin lichide, unde randamentul este doar pe hârtie.

    • Erau unii care mai si scriau la inceputul anului „cumpar Palantir la greu”, cand incepusera sa scada actiunile, iar la final de an totul e bine si frumos. Chiar daca tipul asta de actiuni au scazut cu 70 %, nu 20 % cat e media.

      91
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 46131
    • Si care e legatura intre Ucraina si woke? Explain Like I’m 5.

      Comentariu apreciat.6116
    • Dupa ce a depus un efort titanic pentru cateva saptamani, Mihai c a spart bariera si a went full retard 😂

      Comentariu apreciat.8123
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 28112
    • Mihai C pare deseori un bot prost programat.

      Comentariu apreciat.7519
    • never go full retard. Mihai C a luat aceasta zicere si a dus-o la un nivel la care full retard pare einstein.

      Comentariu apreciat.6420
    • Da mihai, pt ca appeasement-ul e ceva dovedit stiintific ca funcționează.

      gi-zăs 🙄

      Indecis. Tu ce zici?1716
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 34101
    • @nicu ultimul cuvânt e in plus.

      1210
    • Eu refuz să cred că mihai ăsta nu e troll plătit de bossul blogului să ne prostească, n-are cum fi cineva așa de prost în mod natural…

      Indecis. Tu ce zici?2419
    • Nah, woke au fost o ciuma doar pentru partea civila.

      As zice ca cauzele problemelor au fost asa:
      – Pe partea economica, 40% printarea de bani fara masura, „Quantitative Easing”, care a provocat inflatie
      – Pe partea militara, 25% Rusia, atacul contra Ucrainei a dus la disparitia gazului ieftin si poate la pierderea incerderii in zona asta vecina

      Dezastre provocate de woke
      – divizarea SUA,
      – grupuri de intimidare gen Antifa,
      – grupuri violente de manifestanti stradali ca cei care au incercat sa-l omoare pe Kyle Rittenhouse,
      – jefuitori si legalizarea furturilor din magazine < 1000 dolari care au incurajat numarul hotilor,
      – tolerarea drogatilor nebuni pe strazi in orasele liberale americane, care au incurajat numarul drogatilor nebuni pe strazi
      astea au avut un efect subversiv numai asupra SUA

      Dezastre provocate de woke in Europa
      – mii de imigranti din tari din lumea a treia acceptati fara preconditii care sa asigure integrarea, care a incurajat numarul de imigranti din tari din lumea a treia
      – declaratia woke ca este absolut imposibil sa opresti ruta estica de imigrare. Dupa care Orban a inchis-o in 3 zile.
      – protejarea grupurilor musulmane extremiste de orice critica prin presa in numele diversitatii, pana cand acestea s-au "copt" si au inceput sa arunce populatia in aer in Molenbeek si sa traga cu mitraliera in jurnalisti.

      Per ansamblu, wokii au fost responsabili sau coautori pentru o parte din stirile negative aparute la tv.

      Dar tiparirea de bani care n-a mai fost oprita dupa incetarea crizei si au lasat-o sa mearga non-stop nu a fost stire, dar a avut un impact comparativ mai mare.

      Comentariu apreciat.508
    • Complet de acord, eu totusi as adauga la efectele nedorite in Europa – exacerbarea mentalitatii hippie…ish in care toti suntem boemi, empatici si cumsecade, diversi si incluzivi.

      Datorita acestui fenomen la care achieseaza majoritatea basitilor astora din Gen Z ne-am umplut de petarde pe stil #metoo, filme si seriale proaste (Anne Boleyn „afro-americana” ?!), stat ca prostii in case cu economia globala la pamant ca sa nu crape nu stiu cine plm (evident cu ciordeala generalizata a politicienilor la pachet in interesul corporatiilor din pharma) si mai nou, pupatul in cur al ucrainienilor cu care nu avem nicio afinitate culturala, ca sa nu zic ca am fost toata istoria recenta la cutite.

      Vietnam reloaded.

      Indecis. Tu ce zici?3137
    • @Mihai C
      Toate problemele is generate de indivizi ce sufere de Dunning-Kruger effect (ca tine)

      1118
    • Incredibil, băi, băiatule, ce raporturi faci între subiecte…. Obregia

      1112
  5. Nu stiu daca s-a mai spus pe aici treaba asta, nu are legatura neparat cu subiectul, dar un exemplu foarte bun despre cum merge treaba in economie este Dorian.

    De un an vinde casele alea si din ce am vazut abia a vandut una. Bineinteles ca el sustine ca nu a dat drumul la vanzari, dar realitatea este ca evident a dat drumul, de cand le tot promoveaza zi de zi si probabil e usor disperat ca nu s-au dat pana azi.

    Poate asta e totusi puterea lui in marketing si atunci m-as uita de doua ori la treaba asta cu casele facute de el si nevandute inca, dupa sute de povesti si vloguri despre ele, inainte sa-i dau bani sa-mi promoveze amanetul..

    Comentariu apreciat.945
    • cred că trebuie să înțelegem mai repede și mai des că declarațiile publice ale vedetelor și influencerilor nu înseamnă nimic.
      când spun prostii pentru bani e evident de ce o fac, când o fac pe persoană fizică o fac pentru că e cea mai bună variantă pentru ei. nu că ar fi adevărat.

    • E cumva ironic faptul ca cel mai important asset al unui influencer e credibilitatea, si apoi realizezi ca astia mint de sting in absolut toate situatiile.

      Comentariu apreciat.9510
  6. Spre deosebire de angajații cu studii la ivy league al firmelor de fonduri, nea Fane poate acționa situativ. Din propria experiență dintr-o firma de fonduri, aceste fonduri au un plan de investi care nu poate fi schimbat (așa) de repede pe cum s-ar cuveni. Doi la mâna: dacă nu inițiază un fond nou, ei sunt deja “investiți”. Care este telul acestor investiții? Sa diminueze impactul inflației? Sa genereze un câștig? Ambele (Btw și eu cred ca asta acum este foarte greu de realizat).? Ești un DayTrader care face x tranzacți pe săptămâna sau mai degrabă un investitor pe termen lung?

    Tu amesteci diferite clasificați de asset/ investiții la exemplul cu Erste, Raiffeisen și nea Fane.

    Să-ți dau un, doua exemple la fonduri pe care le-am administrat acum câțiva ani: 260 mil USD investite in Containere, altul 299 mil EUR investiți in imobiliare din piețe emergente, mai special BRICS…cu punctul forte pe B și I. Altele mici de intre 30 din 110 mil euro erau investite in NPL… nu schimbi tu ca manager cursul investițiilor. Birocrație la Deutsche Londra și FFM?: Înainte de a trimite raportul “scurt și mic” de management semestrial (la cel anual îți futi viața 3 luni in avans) clienților, se discuta cu doua firme de avocați (freshfields și cred ca linklaters), cu psihologi și designeri de media. De expl . Depinde de rezultatele trimestriale in ce zi a săptămânii trimiți rapoartele clienților și dacă coperțile sunt mai reținute sau stridente. Primesti raportul intr-o marți , miercuri (joi este prea târziu), coperți fără poze mari pe el? In 80% DIN cazuri Este nasol. Un fond nu poate reinvesti precum nea Fane.

    Poate la fonduri care investesc in financiare lichide și care au voie dpdv al actului constitutiv să reinvestească fără a cere voie diferitelor comisi o fi așa de ușor.

    Spre deosebire de DWS nea Fane își poate lua ACUM 30000 de Euro și să își cumpere acțiuni la TESLA la 112 USD. Într-un a face un randament peste medie. Nea Fane isi poate lua (încă) acțiuni ka Lufthansa, British american tobacco… si mai sunt o multime.

    Gurul meu la investiții bursiere, nea Reini (fost coleg de facultate) a cumpărat înainte de embargoului financiar împotriva Rusiei acțiuni la Gazprom de vreo 300.000 de euro. A pierdut ptr ca nu pot fi tranzacționate ACUM? Da. A pierdut pe termen mediu? Poate. Iese cu un câștig imens și inimaginabil pentru un nea Fane pe termen lung? SIGUR!

    Eu dacă nu as avea alte planuri a-și face tot posibilul sa investesc in imobiliare prin Ucraina…risc imens? da! Însă posibilități de câștig infinite. Sau la scheiu dacă as găsi o oportunitate bună.

    Deci depinde de potența financiară a investitorului, a scopului de investiti, a cadrului legal in care se mișcă, a afinități spre diferite clase de asset. Eu nu as zice așa de radical și paușal X-a mea Fane este un prost și săi ia expl pe angajați ivy league ai unor firme de investiții. Pot face pariu ca acei angajați su o performanța mai buna când investesc privat.

    Comentariu apreciat.5816
    • Merg invetitorii din Navodari la Odesa sa faca si acolo premium apartments ;)

      Comentariu apreciat.352
    • Dacă ai bani in plus… eu vorbesc de nea Fane, nu de Goldman.

      Razi, razi…însă un tip din Germania (a investit o groaza in România, dorea sa cumpere și echipa din Cluj) a făcut 100e de milioane investind in Irak, imediat după război. Nu-mi aduc aminte sa fi fost ivy league.

      Ca la absolut orice investment trebuie sa fi dispus sa ai o pierdere de 100%. Nu-ți permiți atunci nu investi.

      Comentariu apreciat.376
    • @AlexF : Pe ce te bazezi cand spui ca nea Reini o sa iasa pe castig cu Gazprom pe termen lung, in conditiile in care compania este de-listata ?

      Intreb serios, nu de gica-contra . Sunt in aceeasi situatie cu nea Reini, am cumparat actiuni o companie ruseasca, delistata de la LSE. Daca se re-listeaza peste 5 ani (optimist – dupa parerea mea)

      1. ma mai tine minte pe mine careva ca eram si eu p-acolo ?
      2. depinde la ce pret se re-listeaza, ce mai face economia pana atunci .

      224
    • CD: din câte am înțeles de la el: Gazprom are nevoie de bani, au bani cel puțin îngropați. Când este vb de profit nu există dușmănii. Chiar și americani vor reinvesti in Gazprom. Spre deosebire de mine el își poate permite sa țină “congelati” banii ăștia pentru o perioada lunga. A cumpărat in la un preț se înjur de 0,5 USD. Fie pierde tot, fie are costuri de oportunitate fie le va vinde la un 5- 8 USD. Poate acțiunile se vor relista mai repede daca războiul se va termina mai repede și depinde de cum se termină războiul (puțin dat jos, scuze de rigoare, toți ii vor ierta pe ruși cu lacrimi de ce au îndurat). Poate Gazpromul va da compensați in forma de obligațiunilor care ar putea fi tranzacționate in China/HG, Turcia. El însă va aștepta încă câtva timp. Pana și Argentina și-a plătit datoriile din obligațiuni.

      185
    • @cd Se bazeaza pe: trust me bro! Exact ca nea Fane.

      262
    • Cam așa… mie de expl îmi plac nespus articolele lui AlterEgo. Sunt clasice ptr tehnicieni….tragi luni, faci charturi precise, tragi trenduri, încredere prea mare in tehnica. Ce-i lipsește lui cel puțin in articole este partea soft… psihologia este cel putin la fel de importantă ca un chart.

      Când investesc in acțiuni/ finanțe eu investesc prea mult după ce-mi zice inima/ burta. Deși cunosc partea tehnica, rad de ea de obicei. De aceea am avut mai multe Waterloo-uri personale: Gazprom prin 98, intershop, Telekom, șamd. Tocmai deoarece mă cunosc și știu ce fac greșit nu prea investesc la bursa. Din când in când, cand îmi rămâne vreun euro rătăcit prin buzunar. Pana acum Ies cu un randament mai mare dacă investesc in propria firma și imobiliare.

      208
    • O grămadă de oameni au investit în Donetsk acum până în 2014. Au trecut 8 ani de atunci și investițiile alea s-au dus pe pl. Ce înseamnă termen lung? Când își vor recupera oamenii investițiile, dacă și le vor recupera vreodată de acolo?

      242
    • @AlexF, daca investeai in ce investesc fratii Tate, acum ne spuneai ce culoare are Bugattiul tau

      143
    • Probabil… :) însă eu mi-am început viața aici cu 50 de pfennigi – 0,5 Mărci. Sunt mai mult decât recunoscător destinului.

      172
    • Nu, eu nu m-aș baga nici in Donețk, nici in Bachmut și probabil nici in Odesa. Eu mă gândeam mai degrabă la orașe gen Lvov, Ternopil și alte orașe B, C, D.

      Din experiența proprie cad ca mulți ucrainieni se întorc in țara lor. Mulți vor rămâne mai degrabă in vestul Ucrainei decât sa se reîntoarcă in bachmut sau Donețk. Recunosc ca primul gând te duce la zona de bătăli, la reconstrucție șamd. Cu bani nu ar fi o idee rea, ptr investitori cu bani putini sunt și alte expl.
      Ca sa reiau faza cu articolul precedent. De ce sa nu investești lângă Brașov? Cere exista, orașul principal se dezvolta foarte bine. De ce sa nu cumperi acolo și-l închiriezi. Chiar dacă scad prețurile, ai o investiție cu care ieși peste inflație. In 3 ani pierzi probabil datorită inflației 40% din Cash. Scade prețul in 3 ani cu 40%. Poate. Dacă cumperi chibzuit și ieftin ieși probabil in plus – îți parchezi banii acolo…

      64
  7. Daca nu mai cumparam cursuri ( nu ca as fi cumparat) baietii aia raman someri, si asa se declanseaza criza. Cum o dai, nu e bine :))

    Comentariu apreciat.412
  8. Treaba în imobiliare este complicată – părerea mea este că în acest moment piața a scăzut rău de tot. Nu lucrez în domeniu, dar mai urmăresc diverși agenți imobiliari iar unii dintre ei mai vorbesc pe bune și asta spun – cel puțin în București piața a scăzut, se vinde puțin.

    În altă ordine de idei am un amic care intenționa să îi cumpere copilului un apartament in București acum vreun an și ceva. A renunțat inițial pentru că preturile i se păreau prea mari raportat la zonă/locație/superafață, dar se uită în continuare la anunțuri poate găsește ceva să se încadreze.

    Și o să dau exemplu unei zone din București – Tineretului. Pentru cei care nu știu este o zonă semicentrală, cu un parc mare alături, cu stații de metrou etc. Acolo un apartament de 2 camere la etaj intermediar suprafață 50- 55 mp este cam in jurul valorii de 100.000 de euro, plus/minus vreo 5000 euro în funcție de suprafață,, poziție, orientare sau cum arată înăuntru. Sunt și oameni care cer mai mult, adică 120.000 de euro, dar ca o medie ar fi undeva la 100.000 euro.

    Acum un an, adică prin noiembrie 2020 – ianuarie 2021 un apartament în acestă zonă cu un pret in jurul valorii de 100.000 euro se vindea aproape imediat, probabil nu dura mai mult de o lună – acum sunt apartamente acolo care sunt scoase la vânzare de 4-5 luni și nu se vând, iar proprietarii nu scad pretul.

    Raportat la această zonă eu văd lucrurile în modul următor :
    -acum acele apartamente nu se mai vând deoarece oamenii fie nu mai au bani, fie cei care bani au nu mai sunt dispuși să plătească atât de mult pe un apartament;
    -proprietarii nu scad pretul deoarece nu au nevoie urgentă de bani – în mintea lor acel apartament valorează acea sumă și sunt dispuși să aștepte un an sau doi până obțin ce sumă doresc;

    Adică există un fel de blocaj – cumpărătorii nu vor să dea pretul cerut deoarece este prea scump, iar vânzătorii nu vor să scadă pretul pentru că lor li se pare că acela este pretul corect și nu au nevoie urgentă de bani astfel că pot aștepta.

    Ca părere personală eu cred că în piața imobiliară a scăzut ca nr. de tranzacții de vânzare și va scădea în continuare ca urmare a acestui blocaj arătat mai sus. Evident că se vor vinde imobile în continuare, dar mai puține și probabil se vor vinde cele care au preturile cele mai mici din zonă.

    Oricum, dacă ne luăm după datele ANCPI nr. de tranzacții imobiliare se menține constant. Este adevărat că ei iau în calcul și alte moduri de dobândire a proprietății cum ar fi donația sau partajul, este posibil ca și moștenirile să fie incluse – dar câte donații/partaje/moșteniri pot să fie fie ca să compenseze lipsa vânzărilor ?

    Comentariu apreciat.564
    • Istoric, imobiliarele au tinut bine piept inflatiei, deci vanzatorii nu au de ce sa scada pretul, daca nu sunt presati.
      Cumparatorii vad ceata dinainte si costul creditelor, asa ca isi zic pe buna dreptate ca mai bine asteapta, cel putin pana se domolesc dobanzile la credite.

      Si uite de aceea nu se prabueste niciodata pta imobiliara in Romania!

      Indecis. Tu ce zici?1718
    • vanzatorii nu scad pretul pentru ca nu sunt motivati de taxe sa o faca, daca ar creste taxele sa vezi cum ar s-ar vinde aprtamentele alea

      Indecis. Tu ce zici?1530
    • Desigur, pentru ca eventualii cumparatori sunt plini de bani si abia asteapta sa plateasca taxe!

      Comentariu apreciat.447
    • Eu urmăresc pe olx nr de anunțuri disponibile (curiozitate). Astăzi e cel mai mic nr de anunțuri de când ma uit, adică început de 2020. Nu mai este ofertă la vedere cel puțin. Probabil mulți au retras de la vânzare. Dar sunt puține și la închiriere…

      20
  9. Eu am avut un randament de 20% pe 2022 pe bursa (dax si cac40). Dacă riscam mai mult……am si pierdut…… Am vândut tot si astept crash-ul. Dar nu as face asta pe banii altora

    1910
  10. Cum am ajuns aici. Am eu o „teorie”. Guvernele au inceput sa scoata moneda dampulea pt ca au vazut ca „merge”. Si o perioada scurta merge sau a mers. Somaj ai gramada dar este macat prin tot felul de politici sociale. Ai foarte multi angajati la stat de care nu ai nevoie. Ai foarte multi pensionari pe pensii destul de mari. Ai tot felul de politici falimentare in care dai fonduri unor afaceri dubioase ce esueaza lamentabil. Avem un dezechilibru mare intre aia care freaca paula si aia care efectiv fac ceva. Si cineva trebuie sa plateasca. Tot aud ca inflatia va scadea. Cum ? Acum e 20% si ne indreptam spre ceva galopant. Daca tu produci de 2 lei si cheltui 3 lei unde ajungi ? Va zic eu unde ajungi: ajungi sa-ti pierzi increderea in bani, acolo ajungi si nu cred ca e ceva mai naspa.

    Comentariu apreciat.386
  11. DAE 9% nici măcar la imobiliar nu mai găsești :-)

    59
  12. Firma la care lucrez a terminat anul cu prețul pe acțiune cu 20% mai mic decât maximul din 2021, deși în creștere. Iar asta în condițiile unui an extrem de bun, cu creșteri double digits la comenzi față de 2021, care a fost la rândul lui un an extraordinar. Iar pentru 2023 se anunță creșteri ceva mai mici, până în 10%.

    Ce zic e că realitatea din teren nu prea se potrivește cu ce prevede piața. Piața vede criză, dar companiilor nu le e frică să investească în dezvoltare și producție.

    195
    • Uneori când toți tipă lupul, lupul se sperie și nu mai vine. Acum toți tipă recesiune. Și toți așteaptă să vina pentru a intra la cumpărare. Nu e ceva cu care ne-am mai confruntat până acum la nivelul asta. De regulă când o criza venea, venea neanunțată. Amânarea cumpărăturii pentru a intra mai jos în speranța ca piata va fi mai jos de un mare procent al pietei e ceva cat se poate de interesant.

    • Ce zici tu ar trebui să rezulte în oprirea tuturor investițiilor. Dar nu e așa. Paradoxal, inclusiv industrii care nu o duc prea bine cheltuie o grămadă de bani în momentul ăsta. E ca și când oamenii se gândesc mai departe de perioada asta nasoală, la supraviețuirea pe termen lung într-o economie care se schimbă fundamental de câțiva ani.

      101
  13. NOU
    #54

    Same shit, different Herbalife.

    Comentariu apreciat.332
  14. Cand toata lumea asteapta un anumit fel de criza, aceasta nu va veni.

    Criza e deja aici, inflatie marișoară care durează. Nu avem o lipsa de lichiditate, chiar daca dobanzile au crescut.

    Pănă când guvernele nu vor micsora cheltuielile publice, inflatia nu va pleca.

    253
  15. Nici o șansă să vedem prea curând prețuri mai mici la imobiliare în București. Poate după viitorul cutremur. Cine știe, s-ar putea să ne aștepte după colț, au trecut deja 46 de ani.

    136
  16. Rumanul s-a nascut poiet. De chiar imi plac toate poiezelele de mai sus.

    717
  17. Imobiliarele nu vor scădea cum își doresc cei care aveau bani în 2019 si au așteptat ca piața sa scadă după creșterea din ciclul 20q4-2018. Piața este divizata. Preturi măricele la produse sub medie vezi 70% din proiectele ONE, preturi cu 20%-25% peste la proiecte bune care au șanse sa iasă pe plus in vreo 7 ani – exemplu restul proiectelor de la ONE. Oamenii care au știut sa facă bani din imobiliare au făcut și în 2008 și în 2009 și in 2020. Treaba e ca unii si-au făcut plinul și au lăsat mai moale controlul costurilor asa ca au construit mai scump la al 2 ciclu sau la al 3-lea. Impactul din pădure, Atria, poate și Cosmopolis s-ar încadra aici. Doar ca ăștia au deja banii, construiesc cu credite tocmai ca au bani dar nu vor sa plătească taxe când pot sa plătească dobânzi. Cei ce cumpăra bulk au și ei bani. Ostahie Altex cumpăra mp la ONE, nu apartamente, cu discount de 30-40% fata de ce afișează compania. Ca el sunt mulți care fac bani în economia reala și vor sa tezaurizeze altfel decât la banca. O sa scadă cu 20-30% punctual unele proiecte? Da. Dar proiectele bune vor prefera sa tempereze construcția și vânzările pentru ca deja dobânda pe 3-4 ani nu ii mai baga în faliment. In plus jepcarii de la Volksbank au dispărut. Nu mai exista declarativ o banca care sa finanțeze ca un cămătar imobiliarele. Ca unii din capii de acolo sunt prin alte bănci e altceva. Dar per ansamblu dacă nu apare ceva mai grav, imobiliarele vor mai creste pana unde vor scădea cele din restul Europei de Est inclusiv Austria. Când media o sa fie 3500k per mp mai discutam. Pana atunci vânați oportunități. Nu exista premize pentru un crah de genul 2009-2010 în București.

    Indecis. Tu ce zici?2420
  18. Achiziția unui imobil cu credit este oportuna deoarece banca plătește astăzi imobilul și tu ii plătești băncii creditul cu bani ieftini din viitor.Dobânda la credite este sub rata inflației.

    208
  19. Ce acțiuni boșilor? Nu am loat toți apartamente pe Dubai?

    Comentariu apreciat.300
  20. Era faza cu greierele si furnica… cica si strategia greierului este avantajoasa atunci cand_____________________________ completati si voi pe aici sa vedem ce iese.

    33
  21. Plafonarea neimpozabila la imobiliare (acele 450000 lei) este eliminata din 2023. De acum incolo toata lumea plateste impozit pe venit dupa vanzarea unui imobil.

    Va fi o placere sa vezi micii proprietari trezind la realitatea asta :)) O sa stau cu popcornul in comentariile de pe Fb.

    47
    • Aia e doar 1% nu impactează nimic. Ce impactează însă e eliminarea cotei forfetare de 40% care era dedusă la calculul venitului impozabil din chirii. Practic dublează impozitul pe profit din chirie.

    • @Alter Ego 1% din 70k euro e tot 700 si este 1% daca detii imobilul mai mult de 3 ani, sub 3 devine 3%

      20
    • Atenție că e la diferența. Nu la total proprietate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube