Geopolitică și macroeconomie cu Cristian Grosu

Cristian Grosu este de urmărit, e tot pe filiera macro, dar vorbește în română și știe mai aplicat treaba din Europa, spre deosebire de Zeihan. Suntem pe aceeași lungime de undă de multe ori, chiar spune la un moment dat de depozitele de legume (minutul 50). Striblea este uneori nepregătit pe subiecte, dar podcastul e foarte bun.

 

Tot pe podcasturi, nu recomand Tudor Mușat, este un fost jurnalist la Digi24 în perioada „balena albastră”, nu are întrebările la el cu nici un subiect, l-a chemat pe Butunoiu și l-a întrebat dacă lumea minte în CV. A reușit să îl facă uman pe Vanghele, care mă simpatizează. Mușat e exemplu bun că nu orice jurnalist ar trebui să aibă podcast și nu orice prezentator de știri e jurnalist.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

 1. Pe Musat ala am incercat sa-l mai ascult la europa fm din cand in cand. Rar am vazut persoana mai stearsa si fara pic de carisma.

  Comentariu apreciat.272
 2. M-a amuzat comentariul asta – https://imgur.com/a/gGChICY ( de aici https://www.facebook.com/alexandrunegrea/posts/pfbid0pEgQrLgUhUGUcVzfnxUok3q752yRFcLKsxzWJzVNPtmTEKN6baURc4e3T1gDjUXjl ) . Fix de schimbul de replici de pe Twitter mi-am adus aminte

  09
 3. Mușat asta nu migrase la B1 tv?

  120
 4. Referitor la minutul 50 – omul zice la modul idealistic (subiectul trebuia tratat mai mult dar Ștriblea lasă de dorit pe subiect). În cât timp producătorii locali își pot construi depozite? De ce producătorii locali nu se pot constitui în asociații? Chiar așa dezbinați ca nație suntem? Dacă producătorii locali nu se pot constitui în asociații (10-15 producători minim) și singuri nu-și permit să-și construiască depozite care e soluția pentru a contracara intermediarii care jepcăresc cu adaos-uri de 200%?

  165
  • Duminica sunt emisiuni cu ferme și agricultori la televiziunea națională. Cultivau unii ,pe lângă Turda,salate, verdețuri intr-o asociație de vreo 10 mici producători și aveau contract cu Profi și Lidl . Aveau și o persoană,care se ocupa cu contracte și vânzări,ei ocupandu-se doar cum și ce să producă, fără
   stresul vânzării. Păreau mulțumiți de cum le merge. Am reținut că recoltau salata de vreo 6-7 ori într-un an.
   Nu mai e un secret că asocierea și organizarea sunt eficiente pe termen lung.
   Referitor la interviu, cred că ieși mai câștigat dacă urmărești emisiuni dedicate pe subiecte,cu exemple concrete din teren ,decât un ins sau altul povestind ( nu foarte cursiv) și sărind de la un subiect la altul.

   Comentariu apreciat.391
  • @Laur: de ce trebuie sa contracarezi intermediarii? Daca-i contracarezi si gasesti o solutie provizorie atunci ea devine permanenta si nu e ok.

   Singura solutie viabila e sa lasi competitia la locul ei, sa castige intermediarii cat mai pot pana se prind producatorii ca tine de ei sa-si rezolve problema. Poate, de ce nu, sa angajeze intermediarul ala ce-i jegmaneste sa-i invete cum sa-si rezolve problema.

   Trebuie sa terminam cu mentalitatea asta ca ala ce face profit e neaparat un hot si e rau. Nu, esti hot cand furi, cand profitul e obtinut ilegal sau prin pacaleli. Cand poti pune 200% la gemul de la Tefuti si tanti de la Tefuti da faliment daca nu-i mai cumpara intermediarul gemul, nu e hotie si nu trebuie intervenit. Sa-si rezolve contractul si problemele intre ei.

   314
  • Exemplu teoretic: o firmă face un produs și vinde 1 TIR pe lună. Având oameni buni fac în așa fel încât ajung să vândă 2 TIR-uri pe lună. Când observă chestia asta intermediarul crește prețul pentru că face stoc pe alte produse. Crește prețul și firma nu mai vinde 2 TIR-uri pe lună dar intermediarul face profit dublu în continuare. Hai să rezolvăm problema asta că nu-i ok.

   60
 5. Doamne, cât ma enervează acest boier-intelectual-resursa umana, Butunoiu. Jur ca nu este prin media noastră un arogant mai mare, el cu prieteni mulți milionari, cu proprietăți ce le vinde pe miliarde, cel mai înțelept și consultant în ale carierei profesionale. A urmărit vreodată careva dintre voi, pseudo chestionarele sale, cu întrebări și răspunsuri special concepute ca el sa arate cât e de deștept și cum gândește? Sau „sfaturile” sale profesionale?… la final, nu ma bag în viata omului, dar când cu obstinație ii spui partenerei tale de viata „femeia mea”…sau ai pretenții de la chelneri sa aibă grija de copii tai cât tu îți bei vinul simandicos (cine știe…stie) …sau ai pretentii de cine la anumite restaurante doar pt ca l-ai ajutat pe patron o data..ma face sa cred despre el ca e un parvenit

  Comentariu apreciat.362
  • E un fel de Horia Constantinescu cu mai mult ștaif. Asa e cu moldovenii astia din Galaț chiar daca ajung la Capitala tot țarani raman in suflet.

   Indecis. Tu ce zici?2010
 6. Grosu e o voce buna, merita ascultat si citit. Ca sa o dau pe politica, are dreptate privind toxicitatea aliantei PSD-PNL asupra sistemului politic. Alianta asta are 90% dintre primari, are si parlamentul, numeste toti judecatorii CCR, numeste si procurorul general si procurorul sef DNA, face intelegeri locale pentru a elimina orice urma de opozitie, are presa mainstream si asa mai departe.

  Or sa castiga probail pe termen scurt (retelele din rural si urbanul mic vor face diferenta), dar societatea devine o oala sub presiune, mai ales urbanul. Odata ce alegerile devin o formalitate, ele nu mai functioneaza ca un debuseu social. Si de aici incolo totul devine posibil, pe termen mediu.

  Comentariu apreciat.320
  • grosu e o voce bună pentru că e capabil să facă conexiuni.
   știe că dacă se bloochează canalul suez, vor fi produse lipsă pe rafturi.
   știe că dacă china are politică 0 la covid, vor fi produse lipsă pe rafturi.
   etc. un vlogger de tec, de pildă, nu e capabil de așa ceva, are nevoie să citească direct analiza ca să o traducă în română.

 7. E undeva doar varianta audio?

  Un interviu ar trebui sa fie intotdeauna doar audio undeva pus (pe langa video, ca poate unii vor sa vada expresii faciale sau mai stiu eu ce) sau is io mai special?!

  Rahatul ala de youtube music nu se pune bine ca mai e pe apple podcast cat de cat decent.

  315
  • – salut. uite cunoaștere.
   – nu, coae, nu imi place formatul, mă piș pe ei, mă duc să mă uit la dorian.
   – excelent.

  • YM de ce nu se pune? ecranul stins nu e bun? ascultatul in alt tab/browser?

   ca daca astea nu sunt bune ai posibilitatea sa ii inviti pe cei 2 la tine in sufragerie si sa-i lasi sa vorbească cat timp faci tu o ciorba…

   150
  • Da muieţi-s posmagii?

   Daca te uita-i un pic vedeai ca au canal pe spotify. Dar mai usor e sa aruncam cu tot felul de injurii pe net si sa ne plangem decat sa cautam.

   30
  • Orice video devinde doar audio daca iti intorci ochii de la el. *brain poof*

   40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube