Găsiți produsul original: încărcător de laptop

Așa cum am promis am revenit cu al doilea articol, în care (deși nu sunt un specialist) – vă prezint strict părerea mea personală – dezbatem tema, de asta e un blog, si vreau sa vă arăt cum evaluez rapid, în câteva minute, calitatea & autenticitatea unui produs – în cazul de față un încărcător Lenovo pentru X1 Carbon G6 având voltajul de 20V și amperajul 3.25A. Am ales acest model pentru ca e laptopul meu favorit alaturi de Lenovo P1 Gen2 i9.

La articolul precedent, au fost mai mulți comentatori convinși că ar putea identifica originalul (pentru că "ei nu sunt fraieri", citez), motiv pentru care, înainte de a citi mai departe, puteți arunca un ochi peste fotografia de mai jos, pentru a vedea dacă identificați produsul/produsele originale:

Am testat mai devreme cu colegii mei și absolut niciunul nu a găsit produsul/produsele original(e).

Dacă nu ați reușit vă mai dau o șansă…

Dar acum?

Despre produse:

  • Încărcătorul A este un încărcător compatibil, cumpărat cu 18 lei de pe Aliexpress. L-am inclus doar pentru a arata diferența de mărime, formă, calitate.
  • Încărcătorul B este încărcătorul cu care a venit laptopul (am călcat pe mufa Type C) motiv pentru care îl înlocuiesc.
  • Încărcătorul C este original, dar ansamblul mufă TYPE-C/cablu nu este original. Este un încărcător repurposed (fabricat pentru alt model de laptop, cu mufă nouă). Cum ne dăm seama? Simplu de tot. Data fabricației este 2015, iar Lenovo X1 Carbon Gen6 a fost lansat în aprilie 2018. Inițial avea un cablu diferit tip USB, schimbat ulterior în Type-C. L-am inclus pentru a vă arata că încărcătorul D este clonat după vechiul model de încărcător (C) Lenovo bicorp (probabil așa aveau linia de fabricație prin China).
  • Exemplul interesant cu adevărat este însă încărcătorul D. Este un produs marcat drept "original" pe siteurile comercianților (atât în titlu, cât și în descriere apare că este un produs de origine), preț 250 lei, însă în realitate pare un produs contrafăcut. Produsul apare pe siteuri ca original și este însoțit de pozele de la încărcătorul B, desigur.

Procesul de evaluare al încărcătorului D:

  1. Primul lucru atunci când evaluez un produs este factura fiscală. Deși online, pe siteul comercianților, apare cu bold că produsul este original – atât în titlu, cât și în descriere (fiind mult mai scump decât produse marcate "compatibile"), pe factura fiscală din colet denumirea lui este una generică: Încărcător Laptop cu seria X. Neavând o factură fiscală pe care să apară evident OE/OEM și seria produsului, cu un astfel de încărcător voi reuși să îmi invalidez garanția laptopului. Este unul dintre motivele principale de excludere la reparatorii autorizați de altfel, indiferent de problemă.
  2. Cablul încărcătorului original (B) este cauciucat, moale, cu arici, ușor de îndoit. Cablul încărcătorului D este plastifiat, mufele sunt mai mici și tari. Pe cablu apare inscripția PVC Wire și lipsesc: codul de bare, numele producătorului, temperatura de operare, rezistența, clasa de interferență, dimensiunile, rezistenta. Niciodată Lenovo nu va vinde un încărcător însoțit de un PVC Wire. De asemenea din cutie lipsește certificatul de conformitate european, lucru care este din start o contravenție.
  3. În 2015 Lenovo a operat o schimbare de logo. Așadar un produs original fabricat în 2019 (încărcătorul D poartă eticheta cu februarie 2019) nu ar păstra vechiul logo. Deseori compar cu atenție logo-ul de pe produs (laptop) cu cel de pe accesoriu, iar diferențele pot fi extrem de subtile. Aici diferența este destul de evidentă.
  4. Pe încărcătorul D apar 2 date. Una este data fabricației (februarie 2019), și una este data testării, mai 2019. Așadar ar trebui să cred că a durat 4 luni pentru ca produsul să ajungă de pe banda de fabricație pe banda de testare. Este absurd. La o privire neavizată majoritatea colegilor mei au considerat că încărcătorul D și ATENȚIE, nu B este originalul, tocmai pentru a era un produs testat conform etichetei.
  5. Fantezia de asamblare. De regulă produsele originale sunt asamblate elegant, fără îmbinări evidente sau tăieturi imperfecte. Încărcătorul original (B) are un cutout special pentru schimbarea cablului în relief, este dintr-o bucată, plastic de calitate, lucios, iar eticheta maschează capacul de asamblare. Încărcătorul D este un sandwich simplu, iar cutoutul de pe etichetă nu ar avea sens.

  6. Încărcătorul D degajă mai multă căldură și un zgomot caracteristic. De curiozitate, am măsurat radiația electromagnetica emisă, și este cu mult peste încărcătorul B, nefiind probabil la fel de bine ecranat și putând genera interferențe.
  7. Diferența de greutate și mărime este subtilă. Încărcătorul D este cu 0.3 CM mai mic decât încărcătorul original.
  8. La testul pe multimetru, încărcătorul original are 20.2V, 3.27A (calitate impresionantă pentru că este un încarcator de Thinkpad), iar încărcătoarele contrafăcute au de regula un voltaj cu 10% mai mult/putin, aspect periculos. Amperajul nu este nici măcar aproape de 3.27.
  9. Dacă ați ajuns până aici o să vă răsplătesc cu un mic secret pe care l-am descoperit accidental cu mult timp în urmă. Produsele originale de regulă nu miros. Produsul contrafăcut aproape mereu miroase a lipici, plastic, cauciuc. Mai ales atunci când se încălzește. Diferența este evidentă.

  10. De altfel, dacă vă uitați mai sus (cerculețul 1) veți observa că marginea etichetei pare tăiată cu foarfeca, iar în cerculețul 3 apar urme de lipici evidente între etichetă și plastic. Niciodată nu mă uit la produs cu ochiul liber, îi fac o poza și mă uit la poză. Pentru că pot da zoom :D
  11. Scrisul de sub logo nu este lizibil, este ușor încețoșat. Dacă ar fi să ghicesc, aș spune că probabil produsul s-a livrat din China în Romania fără etichetă (complet legal) ca produs compatibil, și aici s-au aplicat etichete printate cu sigla Lenovo. De asemenea, fontul nu este identic cu produsul original. Originalele au literele mult mai mici. Aproape mereu font neclar = produs contrafăcut.

Explicația:
Produsul marcat original, ce poarta sigla Lenovo, însoțit de explicația "produs original" pe siteul comerciantului pare un produs contrafăcut cu eticheta schimbată. Am curaj să pun pariu că magazinul românesc l-a cumpărat cu 8 dolari, adică 32 lei, de aici (ăsta e preț de retail probabil, normal e 5$).

Deci comercianții au marja de aproape 1.000%

În baza unei analize tehnice/desfacerea produsului sunt sigur că autenticitatea poate fi ușor demonstrată/infirmată. Produsele contrafăcute ar trebui distruse. Vina nu este a fabricii din China – produsul nu pleacă cu eticheta Lenovo din câte văd pe Aliexpress.

Conform codului penal riscurile comerciantului sunt imense dacă se dovedește că este un produs contrafăcut în urma expertizei:

  • Art. 300 / Punerea în circulație a produselor contrafăcute – pedeapsă 5 ani de închisoare
  • Art. 456 / Înșelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor – pedeapsă 7 ani de închisoare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Interesant. Din prima poza am ales B si C.

    B pentru ca am mai vazut incarcatoare asemanatoare (seamana cu al meu de pe un asus tuf A15 2020 lansat in aprilie). C pentru ca avea fontul cel corect.

    A nu era din motive evidente. Iar D nu era pentru ca gravura „65W” parea fake(nu era la fel de „deep” ca la exemplul B.

    00
    • Mi-am luat teapa cu un incarcator anul trecut. Cautam incarcator pentru un asus N56VZ ceva model mai vechi. Nu prea se mai gasesc. Unul original stiam ca se vinde cu 200-300 de lei pentru ca il mai schimbasem o data. L-am gasit pe emag marketplace unde vanzatorul spunea ca se potriveste 100%. Era 130 de lei. Am zis sa incerc totusi pentru ca pe original era greu de gasit in Romania. A venit si totul parea ca e ok pana cand laptopul intra in turbo mode si efectiv se deconecta de pe alimentare si intra pe baterie. Eram „WTF is goin on?”. Avea saracia 1.9A in loc de 4.3A. Restul spectificatiilor si mufa erau corecte.

      00
    • Asta e unul din simptome, confirm. Majoritatea au amperaj mai mic. Si tocmai ne-ai dat motivul pentru care nu intotdeauna poti lua un produs de la magazinele consacrate. Pentru ca pur si simplu uneori nu il gasesti.

    • Nu știam ca lenovo a schimbat logo-ul, eu „bifasem” doar C.
      Este interesant cum această mica bua a copierii brandingului nu le iese astora de fac fake-uri… Când e cea mai simpla chestie de făcut la un copy/paste din ăsta!

      00
    • Și eu am ales B.

      Ar fi fost mai interesant dacă era un prim articol doar cu pozele, fiecare comenta ce crede și peste 1-2 zile veneai cu un edit cu restul informațiilor.

      00
    • @Mishu – Ma omoara Vali daca ii transform blogul in TPU sau Trivia :))

    • @Gogoasa – Marginile gravurii nu sunt deasemenea la fel de fine.

  2. Foarte bună postarea. Dar e romanica ,acu’ ce facem, băgăm patroni de mici businessuri la parnaie pt chestii minore ? Haide domle ca toti trebuie să câștigăm o pâine…nu ai văzut că mertzu/bemveu/haudi scot mereu modele noi ? Păi…

    00
    • Am citit de 2 ori comentariul tau. Prima oara m am gandit la cocosatu…

      00
    • NOU
      #10

      Mi-ai facut pofta de mici :)

    • @car sa zicem ca acel incarcator e folosit la un computer care se ocupa de analize medicale si arde laptopul sau echipamentul fix in timpul unei operatii, sau se strica laptopul medicului de familie la care fix atunci trebuie sa mergi cu copilul. Mai e chestia aia minora?

      Eu imi aduc aminte de o faza similara cu cineva care avea un Mercedes scump si i-a pucat bateria. Soferul care se ocupa de diverse chestii la firma patronului a zis „boss stiu eu pe cineva care are baterie din asta la 500 de lei nu la 1500 cat cer aia de la reprezentanta”. Boss, fiind un patron responsabil si econom a zis bine. Ala s-a dus si a pus o baterie de 300 de lei pe masina (de unde deduceti ce a facut cu diferenta pana la 500) si au inceput sa o exploateze.

      Initial a inceput sa dea erori ca nu incarca. Toti erau convinsi ca s-a ciufulit si alternatorul. Au zis hai lasa ca sigur e de la altceva si isi revine ea. A mai mers putin pana a ars tot computerul de bord pentru ca bateria nu avea amepraj suficient.

      Cred ca toata reparatia apoi a costat undeva pe la 2k euro doar pentru ca lucrurile nu au fost in specificatiile corecte.

      Asadar, @car daca te duci sa iti iei de la „patroni de mici businessuri” placute de frana contrafacute de exemplu sa nu te miri ca te opresti in pom sau deloc.

      00
  3. Interesant! Inteleg ca de fapt morala este ca tepele nu vin direct din China ci sunt asamblate local adica comerciantul stia exact despre ce e vorba.

    00
  4. Felicitari pentru atentia acordata acestor detalii!
    Este frustrant cand descoperi ca ai fost inselat…

    00
  5. Articolele si sanctiunile trecute la sfarsitul articolului sunt din vechiul Cod Penal…In prezent pedepsele sunt mai mici si sunt circumstantiate in asa fel incat e destul de greu sa demonstrezi incadrarea.

    00
    • Contrafacerea e la fel de de gravă. 5-7 ani din cate vad. Si nici nu vorbesc despre ce daune civile ar avea de achitat fata de Lenovo.

    • Daca statul ar si lucra nu ar fi atat de greu. Din pacate in toate institutiile publice este campionat pe shoping online, bilute si frecat menta. Noi ii platim sa faca o treaba iar tara e plina de fake-uri de 2-3 euro vandute la sute de 💶 Ca trebuie sa iasa si banii de spaga.

      Si inca o chestie – poate nu ar strica sa-i vedem si pe aia de la Lenovo, ca un prim exemplu, cum se implica putin. O campanie de informare sau sustinere pentru o serie de articole publicate de Alter Ego. Sau orice care sa dea un raspuns la „Ce face Lenovo pentru a ne proteja de fake-uri?” Macar sa le spuna alora care ar trebui sa dea cu inspectia: bai retarzilor, mars la munca fmm de amante si incompetenti.

      Imi dau seama ca dureaza si clar ai multe altele de facut dar chiar sper ca o sa fie o serie cat mai lunga. Este platforma perfecta pentru a disemina asa ceva.

      Iar noi ar trebui sa dam cu share-ul daca vrem sa ajutam cu ceva sau putem sa fim fraieri mai departe. Ca a mers pana acum.

      00
    • NOU
      #21

      @Emil iti dai seama cate produse false vand firmele de genul asta? Prejudiciul pentru un producator gen Lenovo este imens, pentru ca un utilizator (sa spunem mama, prietena etc), va cumpara produsul, se va strica si a doua oara va evita marca. Ea nu realizeaza ca de fapt produsul este contrafacut.

      Produsele de genul asta se pot testa prin sondaj destul de usor. Iar aceste produse trebuie distruse. Magazinele care vand asa ceva trebuie inchise (cel putin pana la conformare), pentru ca fac celorlalte magazine online concurenta neloiala, si comerciantii trebuie sa raspunda fata de producatori in instanta pentru valoarea prejudiciului.

      Eu daca as fi eMag de exemplu, as presa importatorul sa intervina pentru ca nu e deloc OK pentru magazinele care vand produse originale.

    • In prezent, contrafacerea nu mai apare ca atare in Codul Penal, fiind pedepsita prin intermediul legii 84/1998, republicata…2 luni-3 ani sau amenda.

      00
    • @Ana
      ba este prevăzută, dar indirect, prin referire la specificațiile tehnice ale unui produs.

      Articolul 324 – Falsificarea unei înregistrări tehnice
      (1) Falsificarea unei înregistrări tehnice prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date sau împrejurări, dacă a fost urmată de folosirea de către făptuitor a înregistrării ori de încredințarea acesteia unei alte persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
      (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează folosirea unei înregistrări tehnice falsificate în vederea producerii unei consecințe juridice.
      (3) Prin înregistrare tehnică, în sensul prezentului articol, se înțelege atestarea unei valori, greutăți, măsuri ori a desfășurării unui eveniment, realizată, în tot sau în parte, în mod automat, prin intermediul unui dispozitiv tehnic omologat și care este destinată a proba un anumit fapt, în vederea producerii de consecințe juridice.

      00
    • NOU
      #24

      @Adi ai dreptate loveste si in asta pentru ca valorile, greutatea, sunt toate false pe fisa produsului.

    • P.S.
      a) marcajul „CE” care apare pe produse este marcaj de omologare din punct de vedere legal.
      https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/ce-marking/index_ro.htm

      b) consecințe juridice = contractul de vânzare-cumpărare, este act cu consecințe juridice (transferul dreptului de proprietate)

      00
    • NOU
      #26

      @Adi ma refer la declaratia/certificatul de conformitate, care lipseste.

    • @Adi – acea infractiune e trecuta la capitolul „Falsuri in inscrisuri”. Daca te duci putin mai in detaliu pe interpretarile din doctrina de specialitate a NCP vei vedea ca ea se refera de fapt strict la documente aferente rezultatelor unor aparate de masura sau inregistrare (inregistrari tehnice), de ex concentratia componentelor gazelor de esapament. E o incriminare noua pe NCP si nu reprezinta o transpunere a art 300 din vechiul CP privind contrafacerea bunurilor, asa cum deriva din acest articol.

      00
    • NOU
      #28

      Ana cu tot respectul, aici e vorba de un concurs de infractiuni.

      In primul rand avem o infracţiune contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, si anume inselaciunea. Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

      Deasemenea avem circumstanta agravanta, pentru ca este inselaciune la incheierea unui contract.

      Apoi avem contrafacerea, si punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

  6. Dacă ți se strică încărcătorul arunci laptopul și iei altul nou. Nu știu cine se complică cu vechituri din astea, baterii, încărcătoare. Evident că nu sunt originale.

    00
  7. Ai trisat un pic. As fi zis C, iar problemele cu el semnalate de tine nu aveai cum sa le sesizezi din poze :p.
    In alta ordine de idei, cred că dacă ar fi sa aleg intre cele contrafăcute, C ar fi cel mai sigur pentru folosire. E repurposed, dar măcar mă pot baza pe el că nu f**e bateria.

    00
    • Nu chiar. Cablurile USB-C sunt extrem de sensibile si pot cauza la fel de mult damage ca o “caramida” contrafacuta. Vezi ca era un baietas care facea review-uri la cabluri USB-C dupa ce si-a prajit niste laptop-uri.

      Pe de alta parte, nu stiu cum poate sa faca cineva repurpose la un incarcator fara sa ramana urme pe el. Daca e repurposed din fabrica, chiar mi se pare safe de utilizat dupa ce ii verifici voltajul si amperajul cu un aparat de masura.

      00
    • NOU
      #38

      Ii taie mufa aproape de capul cu incarcatorul, o lipeste de firul nou Type C, si vine peste ea cu un tub termocontractabil gros pe imbinare. Nu iti dai seama decat daca realizezi ce trebuie sa cauti.

    • @m0fo, da un link, te rog.
      Eu abia anul asta am trecut pe ceva cu USB-C, si nu mi-am pus deloc problema ca un cablu… e un cablu, ce puii mei!?
      So… help. Chiar pe bune sunt mai sensibile USB-C?

      00
    • NOU
      #40

      Eu am folosit un mini-USB dubios (nici macar type C) intr-un mouse MX Master. Nu mai iesea de nici o culoare din port. Cablurile neconforme sunt iritante.

    • NOU
      #42

      @m0f0 – E destul de plauzibil sa distrugi echipamentul cu un incarcator/cablu prost.

    • NOU
      #43

      @Zarax – Corect. Am pus C-ul pentru a arata dupa ce e copiat D-ul.

    • „Here’s his explanation of what went wrong: „The GND pin on the Type-A plug is tied to the Vbus pins on the Type-C plug. The Vbus pin on the Type-A plug is tied to GND on the Type-C plug. ”
      Cat de incompetent sa fii, frate!?
      Dacă tot te apuci de mânărit cabluri, pentru vânzare!, măcar învață schemele! :(
      Ce fel de angajați au chinezii? Cum sa dai drumul la linia de producție cu bube din astea în proiectare? WTF!? Sunt cateva fire, bă!
      Cică e afectată economia chineză, ca e coronavirus… FOARTE BINE! Mai puțin gunoi produs.

      00
  8. Glumind puțin, dacă ai copii, cred ca își doresc sa ii verifice mama la teme! 😁
    Foarte util și argumentat articol! Mulțumesc

    00
    • NOU
      #48

      Stai linistit nimeni nu are. Un utilizator normal nu isi va da seama. Tocmai de asta e groaznic.

  9. că tot veni vorba de produse contrafăcute… zilele astea internetul este plin de produse sanitare contrafăcute, iar eMAG are la vânzare becuri LED așa-zis „UV, germicidale”… care de fapt sunt doar LED-uri albastre.

    Funcționează OK ca lumină ambientală albastră dar este doar butaforie și teatru.
    LED-urile astea nu fac ce pretinde vânzătorul în descriere, un LED UV-C real arată complet diferit chiar și de la distanță (și fiecare CHIP din „coceanul” ăla ar costa mult mai mult dacă ar fi real)

    bec LED fake UV (similar cu ce este listat pe eMAG) este demontat și analizat aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=_EVw_AhPJ7E

    iar produsul FAKE UV este

    https://www.emag.ro/bec-led-uv-bvr-germicidala-bactericida-sterilizatoare-cu-telecomanda-60-w-albastru-bv001/pd/DRLCLMMBM/

    https://s12emagst.akamaized.net/products/30199/30198179/images/res_3bfb0097a32244e50b02fe3e188b9744_full.jpg

    00
  10. NOU
    #52

    Chinezii copiaza alti chinezi !
    Stiu caz concret, producator german de utilaje s-a chinuit ceva pina a distus niste containere din portul Constanta cu echipamente contrafacute in china, gata etichetate cu brandul respectiv.
    Cel mai probabil produsele contrafacute vin fara etichete si se eticheteaza aici, cu etichete venite tot din china.
    Sunt de acord, cei ce vand contrafaceri se bazeaza pe comoditatea cumparatorului si pe autoritatile noastre lesinate.

    00
    • NOU
      #53

      Si pe faptul ca marea majoritate nu isi pot da seama. Adica sa fim seriosi, sunt subtile diferentele.

    • Si pe faptul ca multe situri in care se promoveaza gunoaiele astea nu iau masuri, ca asta inseamna sa scada castigurile. Exemplele semnalate de voi pe OLX, care accepta toate cacaturile, ca altfel mai au 1% din cifra de afaceri, probabil, emag, la care colcaie marketplace-ul de ciudatenii etc. Plus cumparatorii care nu se pricep / nu vreau bataie de cap. :(

  11. Ca mândrie personală, înainte de a-ți citi toate observațiile din articol, după primele două poze am ales B ca fiind fără dubiu cel original. Nu am folosit niciodată un laptop cu windows, cu atât mai puțin unul lenovo (eu fiind mactard). Iar elementele după care m-am ghidat au fost exclusiv cele legate de aspect și finisaje.

    Din poza 1 am exclus A și C deoarece erau diferite față de celelalte. Am presupus că un fals bun ar trebui să se apropie cât mai mult ca aspect de original. Iar îmbinarea vizibilă între capac și corpul încărcătorului D în poza 1 m-a făcut să ridic sprânceana.

    Iar poza 2 m-a convins că Că D e falsul prin aspectul textului etichetei. Întotdeauna eticheta unui fals va avea un text cu aspect mai neîngrijit comparativ cu originalul. Ori caractere mai groase, ori spațiere aiurea, ori calitatea imprimării vor fi diferite. Asta deoarece niciodată un falsificator nu va avea acces la exact același font, cu exact aceleași caracteristici (kerning, width, height etc).

    Și acum, pentru un mic flame war: n-am înțeles niciodată de ce producătorii de laptopuri cu windows nu sunt în stare să facă un încărcător la fel de stilizat și ușor de folosit ca cele făcute de apple!

    00
    • Ba au. Am un Asus din 201`6 si e la fel ca ala de mac. La modelele mai puternice, de gaming, totusi le trebuie caramida aia strict pentru generarea unei puteri mai mari (banuiesc).

      00
    • NOU
      #57

      @Dorin – Eu am avut un ROG G750 (a fost unul din cele mai durabile echipamente) pe care il foloseam pentru programare. Imens incarcatorul. 20V si aproape 10 amperi versus 2 amperi la laptopurile normale.

    • NOU
      #58

      @Ai – Nice one :)
      Te poti prinde daca te pricepi, dar nu vei fi niciodata 100%. Insa marea majoritate a populatiei nici macar nu isi va pune problema ca ar putea sa fie un fals. Aici eu am precizat ca nu toate sunt originale. In viata reala, Dumnezeu cu mila, in sensul ca orice e posibil.

    • C-ul este original, dar un model mai vechi.

      Asta cu falsificatorii care nu copuaza identic nici eu nu o inteleg.
      Acum vreo 20 de ani am falsificat stampile pentru carnetele de student. Faceam la prieteni, sa poată prelungi abonamentele RATB cu reducere.
      Studiam până si cum „mușcă” stampila din foaie, puneam in fals inclusiv erorile, „sa nu iasa prea perfectă”. Dadeam zeci de „probe” până puneam carnetul în imprimantă.
      Ma mir ca in 2020 niște falsificatori adevărați nu pot copia perfect… :)

      00
    • NOU
      #60

      @Alter Ego – Dell Precision 7510 – Incarcator de 19.5 cu 10A

      00
    • Motivul principal pentru care alimentatoarele sunt de dimensiuni diferite este ca fiecare laptop are nevoie de un anumit numar de Watts. Am un ASUS strict pentru office care are un procesor ultra low powered cu grafica video inclusa(APU) si are un incarcator de seamana cu unul de telefon(60W). M-am si speriat prima data – Ce kkt e asta. Si mai am un ASUS strict pentru putere (AMD 4800H + RTX2060) care are un incarcator dublu cat unul din pozele din articol(230W!!!). Cel mai performant laptop apple din cate am vazut cere pana intr-o 100W(~96W).

      00
    • Te poti prinde daca te pricepi, dar nu vei fi niciodata 100%. Insa marea majoritate a populatiei nici macar nu isi va pune problema ca ar putea sa fie un fals.

      Ai dreptate! Nu e o metodă ușoară de detecție a falsului, dar susțin, pe baza experienței (o poveste poate pentru altă dată), că e o metodă care are rezultate foarte apropiate de 100% pentru cei cu ochi antrenat.

      Ceea ce spun poate fi de folos celor ce mai au incă produsul original. Întotdeauna e bine să verificați comparativ în mod amănunțit etichetele.
      E aproape imposibil să reproduci identic textul etichetei unui produs. Chiar și dacă ai acces la fonturile originale sau la fișierul original al respectivei etichete. Același font este randat diferit de softuri de tehnoredactare diferite. Același fișier postscript este randat diferit de mașini de imprimat de la producători diferiți.

      Am lăsat în urmă cu ceva vreme pe emag un comentariu în care evidențiam un parfum fals vândut de un magazin din marketplace. Însoțit de poze edificatoare. Nu mi-a fost aprobat niciodată. Poza e asta, magazinul se numește Care Spot.

      00
    • @Ai, jur subtile diferentele :))
      Acolo chiar trebuie sa ai ochi ageri.

  12. Cum ai măsurat curentul cu multimetrul?

    00
  13. Poti inlocui doar mufa. Se gasesc „breakout boards” pentru mufe Type C.
    Sau cumperi un cablu cu tot cu mufa care sa reziste la puterea incarcatorului si tai cablul si lipesti o parte din noul cablu cu tot cu mufa.

    00
    • NOU
      #75

      Nu am gasit in Romania, stiu ca pe Ali sunt dar dura 1 milion de ani sa vina si stateam fara charger. Nu as taia direct din cablu ca e un laptop destul de scump si nu as vrea sa il ard.

  14. Off topic: asemanarea dintre platforma emag unde vin multe de firme si aici unde vin invitati. Deosebire mare legata de verificarea marfii expuse pe site.

    00
  15. Un pic offtopic: la X1 (Extreme) și P1 mă uitam și eu. Tot aud că P1 e cam la fel și la X1 plătești „brand-ul” X. Ai vreun sfat legat de asta dacă tot le-ai avut și folosit pe amândouă?

    00
    • Macbook :)

      00
    • NOU
      #79

      X1 este un laptop genial. Are o clasa a lui pe principiul Jeep Wrangler. In testele de performanta e fix langa ROG-urile noi si e de 5 ori mai usor (1 vs 4.8 KG)
      Este super rezistent – l-am scapat in lac, mi-a cazut de multe ori…
      Revin la greutate, il poti cara intre sedinte usor, are fix 1 KG – si bateria tine extrem de mult.

      In primul rand daca vrei sim 3G/LTE sa ai conexiune non-stop la internet fara nevoia de hotspot, WiFi, mergi pe X1 sau P53.
      P53 vine si el cu i9.

      Daca vrei un laptop bun si P1 e super ok dar repet, X1 e pur si simplu din alt film. Se misca si se simte altfel. Daca laptopul e „bisturiul pe care il folosesti zi de zi”, mergi pe X1.

      Atentie insa, deprecierea e barbara.

      P1 gen 2 e mai scump decat X1 Gen 2 Extreme.
      https://www.windowscentral.com/lenovo-thinkpad-p1-vs-thinkpad-x1-extreme

    • Aia cu mecu nici măcar nu e glumă bună.

      Așa, X1 deci, hehe. Probabil ce voiam să aud. La depreciere ma descurc, nu e bai, important e să decid ce. Vreau să fac loc să scap de desktop că și așa nu e cine știe ce și nu vreau să mai stau cu lada sub masă.

      Așa…ultima chestie…ecran UHD sau FHD? Nush dacă 4k merită pe 15 inch sau cât are…plus că o să îl cam folosesc cu monitorul extern…îmi place ideea de latest and greatest dar doar dacă merită.

      00
    • NOU
      #81

      Am avut doar UHD, nu stiu cum e FHD. Au mai nou si optiune de touch. Rar folosesc insa monitorul asta mic. Normal folosesc 2 unitati de Asus PA328Q. Si PB328Q am avut care nu e 4K. Bune rau de tot.

    • Not joking. Pe de alta parte, daca ai buget de x1 atunci stii ce preferi.

      00
    • @rv @a

      Mi-am mai adus aminte o chestie. Pe X1 Carbon oricare dintre porturile USB C este port de încărcare :)

      Se rupe unul, al altele.

      Dacă vrei un laptop corect, ieftin, îți recomand de pe OLX Asus ROG G750JW. Este biggest bang for the buck cum ar zice americanul.

      Atenție că la P1 ai și varianta cu SSD NVMe și fără. Diferența e mare. Regret încă SSD-urile normale puse pe servere.

    • Mersi pentru sfaturi. Dacă e să dau banii, Lenovo va fi!

      00
  16. De-aici se vede ca B-ul este original. Citind in schimb, am realizat ca si eu am cumparat un incarcator de Vaio in trecut pe care doar il suspectam ca fiind contrafacut. Acum m-am convins.

    00
  17. 1. e evident o chinezarie, niciun producator care se respecta nu are un noname hidos,
    2. arata ca un incarcator de mi, posibil ca multe sunt facute in aceeasi fabrica si in functie de parteneriate doar schimba sigla; pare destul de decent sa fie original.
    3. pare original, in primul rand ca are logo-ul lenovo si nu pare cu defecte de fabricare
    4. pare dubios, atat ca nu are logo-ul dar si dintr-o parte pare mai dubios, plus eticheta, textul si logourile alea par mai dezorganizate
    cred ca nu isi dau interesul pentru copii mai bune pentru ca marja de profit e prea mica, probabil cei de la care cumperi fake ii pun un adaos de 100% deci e mai profitabil sa il revinzi decat sa il produci

    00
  18. NOU
    #89

    Vezi ca nici originalul nu are Logo pe fata. 4 e facut dupa 2 ca fata si dupa 3 ca spate/laterala. E un hibrid.

  19. NOU
    #90

    Am ales C doar bazându-mă pe font și pe logo. Cumva, părea cel mai vizibil, clar, sharp tipărit.

    00
  20. Încărcător contrafăcut de iPhone 4, avea pinul diodei redresoare la 2 mm de lipitura la masă a cablului de ieșire. Adică putea ajunge faza la mufa telefonului ( de fapt mai mult, 325 volti DC). Criminali.

    00
    • asta cu cablurile de 2€ și încărcătoarele de 20 lei la telefoane de 500€ mă omoară și pe mine. am primit minim 2 mailuri de la oameni care se plângeau că luaseră ceva noname și le futuse telefonul. și io ce să-ți fac, gigele?

  21. NOU
    #93

    Cutiile cum arata? tipla ? in pozele de pe site ce eticheta au ?

    La job am avut nevoie de vreo 20 de incarcatoare cu type c pt lenovo, distribuitorul cu care avem contract ne-a adus HP pana la urma, ca nu a gasit lenovo, desi el ne aduce minim 100 de laptopuri lenovo pe an.

    Pana la urma ce ai facut ? nu prea conteaza brandul, usb-c sunt standardizate deja
    Daca vrei ceva legit, la pcgarbage vad ca au dell.

    00
    • Corect. Pentru USB-PD poţi folosi cam orice încărcător cât timp asigută puterea necesară. Pentru ultraportabile cam toate sunt de 65 W.

      00
    • @Ciocolatiu

      Am mai comandat o rundă. Pozele sunt mereu perfecte. Sun înainte să comand, dau mail, confirma că e produs original. Scrie și pe site că e produs original. Deși le spun că dau retur daca nu e original, sunt sinucigași, și tot produse contrafăcute trimit. Zici că suntem in filmele alea cu Stan și Bran. Eu zic una, ei zic da da, și ajunge o mizerie.

      Încărcătoarele de Lenovo sunt mai destepte pentru că îți permit sa setezi din Lenovo Vantage threshold-uri de încărcare, și de temperatura – nu știu ce s-ar întâmpla dacă aș folosi unul Dell și să fiu sincer parca nu m-aș apuca de experimente :))

    • NOU
      #96

      Ceea ce setezi din soft, setezi pentru laptop, n-are treaba incarcatorul.
      Pai inainte de usb-c aveau incarcatoare cu 2 pini(ground si v+) si tot din vantage setai thresholdul.

      00
  22. Ajungea o poza pe inaltime si era clara treaba… oricum mentin pozitia, calitatea ambalajului e semnul principal, daca ambalajul e tzipla, totul ok, dar acolo se da rateu mereu cu fake-urile astea pana in mii de euri.

    00
  23. Ideea e că tot fără încărcător nou am rămas. Am mai comandat încă două, măcar poate nimeresc unul original. Va țin la curent și voi actualiza postul cu ce vine.

  24. N-am avut răbdare să citesc toate comentariile, așa că nu știu dacă s-a mai zis asta.
    De unde le iei, omule? Dacă le iei pe canal oficial, fă-le pachet și trimite-le direct la Lenovo. Sunt sigur că vei găsi sprijin.

    00
  25. Multumim pt. articolul detaliat, l-am salvat pentru studiu aprofundat.
    O sa-mi foloseasca precis la achizitii ulterioare, prefer articolele sh de pe olx/okazii mai ieftine si posibil originale, am cateva thinkpad-uri si thinkcentre de 1L si intentionez sa am cate un alimentator in locatiile uzuale.
    Acum stiu cum sa aleg! Noroc!

    00
  26. Legat de detalii: nu am putut sa nu observ sectiunea aia mica din dreapta articolului, careia ii spune SUSTINERE. Concluzia mea a fost ca ai scris doua articole de genu’ „toate-s ca…caturi, dar nu conteaza, dati click aici sa-mi intre niste banuti din profitshare” Chiar nu puteai s-o dezactivezi, cel putin temporar?

    00
    • NOU
      #111

      B0$$ articolele respective nu sunt scrise de Vali ci de mine. Iar zona aia la care te referi face parte din tema blogului nu din articol. Astia cu conspiratiile ma omorati. Daca va vede Bill Gates o sa va vaccineze pe toti :))

  27. si care a fost raspunsul autoritatilor?

    00
  28. Cool articolul. Privind pozele as fi zis B – ca pare cel mai ingrijit design.

    Am avut si eu problema asta recent cu un adaptor de P1. Mi-am ftt mufa stupid. Din pacate mi s-a intamplat afara, in Singapore. Am mers la magazinul Lenovo (am garantie internationala), intr-un super mall de electronice. Dupa o ora pe acolo m-au lamurit ca garantia nu acopera defectul dar si ca nu pot plati pentru un adaptor, pot sa comand si vine in 5-6 saptamani.
    Le-am zis ca daca era un MacBook eram deja inapoi la birou cu un adaptor nou, schimbat pe garantie. Pana mea, laptopul costa similar cu Mac. Serviciul…

    OK. Am nevoie totusi de un adaptor. Sunt directat la mall-ul de „baeti”. Un mall de 4-5 etaje plin de magazine de electronice, service-uri, etc… Am fost avertizat ca se dau tzepe acolo dar ca e singurul loc de unde pot pleca cu un adaptor.

    Dupa inca o ora si ceva de umblat din ghereta in ghereta m-am lamurit ca tot ce aveau baetii erau chinezarii gen (A), la 150 RON/bucata (originalul costa vreo 450 RON daca-mi aduc bine aminte). Am luat o caramida chinezeasca si am plecat. Astea de P1 sunt la 135W, mai greu de gasit.

    INSA… Nici macar 1 chinez/indian n-a incercat sa ma faca si sa-mi vanda gogosi contrafacute. Chiar si in locul ala. Asta vroiam sa zic. Nu e nashpa sa vinzi caramizi de 20 de lei la pretz triplu (daca aveam timp comandam online ceva, asteptam 1-2 saptamani si luam ieftin) dar e nashpa sa minti. 2-300% e un profit decent, de ce trebuie sa te lacomesti la 1000% si sa devii semi-infractor?

    00
  29. ”Mulțumesc pentru observații, voi încerca să le fac mai bine.” zice producătorul.

    00
  30. NOU
    #115

    relativ off topic fata de aceasta postare, dar legat de articolul anterior pe acest subiect (cel cu geanta): eu sunt la fel de ‘tipicara’ la haine si accesorii; am facut asa cu o rochie D&G luata de la un outlet din milano, si vreo 2 genti de ‘marca’ pe care le am: am verificat codul produsului inscris pe holograma si le-am scris si email, cerand checklist-ul lor standard pentru produse contrafacute. am verificat ‘la sange’ toate detaliile si m-am asigurat ca am produse originale.

    sotul mi-a luat acum cativa ani o geanta MK cadou. cand mi-a dat-o, mi-a zis razand: ‘stai linistita, ca nu e din baneasa. dupa experienta ta cu LV, am invatat sa iau chestii originale’.

    la noi inca se vand contrafacute, inclusiv in mall-uri si magazinele acreditate (franciza sau chiar reprezentanta locala).

    00
  31. Am pe YOGA 2 Pro cel mai frumos incarcator de pe LENOVO , mic si compact – subtirel si usurel , cu aceleasi specificatii zise de voi mai sus
    10cm / 6.5cm / 2cm

    dar am vazut si mai mici si mai mari :D Intotdeauna produsele originale se vad de la o posta, insa trebuie sa ai acces la ele . Din pacate era digitala si comenzile after covid , nu mai permit luxul .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube