Ce i-a pleznit Orban pe plătitorii de taxe din HORECA

Nu mă pricep prea bine și nici nu pun mare bază pe ce zice primul ministerul. Dar mă gândesc că are niște cifre în față când vorbește, nu e blogger, să spună prostii.

De asta sunt curios de reacția oamenilor din HORECA, care de două luni se plâng peste tot că le e greu și că au pierderi imense. Îi știți pe oamenii din HORECA, sunt ăia care îți aduc berea caldă, mâncarea rece și care își plătesc angajații sub limita supraviețuirii, asta în timp ce climatizare nema, autorizații ISU nema, alcool îndoit da, cafele lungite da și tot așa.

Hai că se poate. Ah, și să nu uităm de retorica „eu trebuia să am club„.

orban-horeca

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. Un dilentant

    00
  2. Baa frumos, frumos.
    Ma fentezi, te fentez.

    00
    • Asta e asa principial.
      Probabil vor veni multi sa-mi spuna ca altfel nu se poate si ca e necesar sa mai treci pe gri ca sa supravetuiesti de la o luna la alta. Corect.
      Dar in stilul asta nu o sa avem niciodata solutii corecte, de caliltate, pe care le invidiem la altii.

      00
    • grad de ocupare 100% de sărbători și în weekendurile frumoase. în acte 30%.

    • Ma simt usor răzbunat.

      00
    • + pensiunile care sunt ocupa mereu dar cand vine de taxe, mai mereu goale
      + salariatii platiti cu minimul pe economie sau chiar pusi la 4 sau 6 ore in acte
      + uneori produse expirate
      + preturi exagerate doar pentru ca esti in centru sau nu stiu ce zona
      + aroganta patronilor care cred ca au inventat mersul pe jos
      + portii de mancare mai mici ca de obicei cu scuza „ca nu vor sa creasca pretul”
      + portii de mancare mai mici + preturi mai mari pentru ca… de ce nu?

      00
    • Fara a sublinia mizeria infinita numita industria horeca la noi in tara, pentru ca au facut-o deja suficienti oameni mai jos, mai ales pe turism, vreau doar sa lamuresc o confuzie.
      PIB nu este egal cu bugetul statului, ci este mult mai mare, il inglobeaza. Daca horeca e estimata la 5% din PIB, nu inseamna ca doar 5% din incasarile la bugetul de stat vin din horeca. Ca asta ar fi insemnat ca doar din taxele incasate de la restaurante s-ar putea sustine minim 2 bugete ale educatiei (2% din PIB), ceea ce evident nu e adevarat.
      PIB este valoarea tuturor bunurilor si serviciilor care ajung la consumatorul final dintr-o tara. Adica horeca e 5% din tot ce inseamna valoare cuantificabila monetar din tara asta.
      Orban, desi mi-e scarba s-o zic, de data asta cam are dreptate, partial. Lasand deoparte drama oamenilor care lucreaza in domeniu, nu merita riscul, beneficiile deschiderii ar fi mai mici decat paguba care ar putea aparea. Ura si la gara, Murad si altii ca el se pot imbogati din litoralul pentru tonti si la anul.

      00
    • Ca să evite aruncarea tuturor în aceeași oală, era frumos un ajutor de stat pe baza cifrei de afaceri/profitului raportat anul trecut, sau ultimii 2-3 ani.

      Așa cei care erau pe zero, rămân pe zero, dar cei care au fost corecți să fie ajutați :)

      00
    • @nobody – daca PIB-ul sccade cu 5% încasările la buget scad cu cel puțin 10% adică nominal ajungi cam pe la 7-8 miliarde gaura la buget, în martie au scăzut încasările la buget cu 25% și primele 2-3 săptămâni din luna nu era închis nimic. Si nu va pica doar Horeca cred că nu e nimeni atât de naiv să creadă gluma cu -1.9% scădere economică, cu sica și catu la butoane sa fim fericiti daca nu scădem mai mult de -10% adică cam 22 miliarde de euro din pib si încasările nu se vor.prabusi cu mai mult de 20-25% adică 15-20 miliarde de euro.

      00
  3. yep, le-a tras-o bine și în cazul multor firme are dreptate.

    Din păcate aici sunt afectate și firmele cinstite fiindcă sunt mult mai multe firme care preferă să lucreze la negru fără să fiscalizeze mare parte din activitate (la nivel de ramură economică), deci nici statului nu-i pasă dacă e vorba să te ajute, fiindcă nu au o contribuție semnificativă în funcționarea statului.

    00
  4. Greseste orban si oricum si daca ar avea dreptate nu ar trebui ca prim ministrul sa spuna asa ceva niciodata. E ca si cum ar spune ca elevii nu sunt prea importanti ca nu au drept de vot deci discutam problema lor mai tarziu. Sunt o gramada de servicii care merg/nu merg daca horeca nu merge. Doar un exemplu transportul cu autocarul sau avionul

    00
  5. Îmi aduc aminte de cei care s-au plâns că n-au putut merge în Vamă de 1 mai. Știți, stațiunea cu mai puțini turiști în acte decât orașul Tecuci.

    00
  6. HORECA e deja cel mai probabil sectorul cu cel mai scazut nivel de impozitare. In afara de a le baga bani direct in buzunare patronilor, nu stiu ce altceva ar putea sa le mai faca.

    00
    • Au introdus psdistii in 2017 un impozit forfetar pentru horeca, dar e o mizerie sinistra. Ditamai restaurantele platesc doar cateva zeci de mii de lei pe an.

      00
    • @Damian , restul sumelor se scad din bugetul institutiei sau la recalculari contabile etc…..

      E la mintea camilei ca nu iti da statu bani sa ii platesti la loc, dar na….faci cinste inatitutiei. Lasa te de comentat ca nu da bine

      00
    • Jimmy, amice, să mă las de comentat, când tu nici nu ai înțeles comentariul și că nu mai sunt bugetar, când nici măcar nu ai fost capabil sa scrii comentariul unde trebuie, adică unde erau restul comentariilor mele? Îți răspund totuși și la subiect, „restul sumelor(impozitelor) se scad din bugetul instituției”… Ai visat asta? Pai sumele alea nici măcar nu exista! Nici la stat, nici la inspectorat, nicăieri, sunt doar fictive pe fluturașele bugetarilor! De aia nu exista transparența cheltuielii impozitelor pentru ca atunci s-ar vedea adevărul, cine plătește și cine nu, cât se fură!

      00
  7. Și cu toate astea îi ajută cu vouchere și cu stagii de pregătire pentru bugetari pe la mare, pe la munte.
    Pe de altă parte ITul aduce 6% din PIB și tot el vrea sa reintroducă impozitul.
    Unde e logica?

    00
    • tot pomana e si la IT.
      – vouchere pt bugetari dar bugetarii platesc TOATE taxele;
      – scutire de impozit pe salariu la IT, adica NU platesc TOATE taxele;

      Ambele categorii se pot duce la mare din vouchere/scutiri :)

      00
    • Pe bugetri nu se bat companiile din alte tari sa-i aduca sa faca bani in tarile alea. Reducerea de impozit este un stimul pentru IT-isti sa ramana sa cotizeze la PIB-ul din tara asta. Si asta nu intelege Orban sau se face ca e prost, si da bine la prostime sa zica chestii d-astea. E chestie de nr de voturi.

      00
    • P.S. Nu zic ca IT-istii nu voteaza cu PNL, dar exista o alta masa de votanti mai mare si mai usor de manipulat care voteaza cu PSD si PNL.

      00
    • Nu știu dacă ai înțeles mesajul. Eu vorbeam de impactul economic al „pomenii”, deși e mult de discutat asupra termenului.
      Unii au beneficiat de reducere și au crescut, statul având ulterior de câștigat. Hotelierii primesc un mare ajutor de la stat prin vouchere și o impozitare preferențială și, cu toate astea, nu se văd efectele de niciun fel. Nici în PIB, nici în calitatea serviciilor.

      00
    • @adi, bugetarii plătesc toate taxele când e vba de salariu? Hai, lasă-mă, nu mă-nnebuni! Realizezi ca impozitele alea pe salariu(cass, cas, impozit pe venit) de pe fluturașul bugetarilor sunt fictive, adică banii aia nu circulă, de fapt nici nu exista!

      00
    • ambale categorii sunt asistate social (bugetarii & IT-iști)
      doar ca fac parte din regnuri diferite.

      asa cum avocatii nu contribuie la fondul de pensii national, ci la unu intern ca sa nu se planga ca le fura „specialii” pensia ca restul pulimii

      00
    • NOU
      #31

      @adi: chiar as fi deacord sa se scoata ce avantaje mai are IT ul.
      Dar sa se faca o analiza de impact. Sa se faca frumos cu cap si sa prezinte niste rapoarte clare publicului afectat. Eventual facut ca un audit extern.
      – cati bani castiga guvernul, cifre cat mai clare.
      – la ce ii va folosi, punctual cu asumare.
      – de ce e in folosul general al societatii.
      – de ce nu vor fugi corporatiile (mai devreme decat estimat, in moldova, serbia, ucraina) ce au venit la mana de lucru ieftina.
      Sa vorbeasca pe limba itistilor – ca marea majoritate pot intelege, si multi, zic eu, nu voteaza din impuls.
      Si cel mai important, sa nu aiba iz de politic si minciuna. Ca daca miroasa a m**e, nimeni nu va accepta civilizat, si-i va taxa, la urne, cu un mic pfa, o fuga afara. Sau toate la un loc si se pisha guvernul pe acel minunat 6% pib.

      Pt ca sincer, mai bine sarac intr-o tara civilizata decat clasa medie intr-o tara ce nu mai stie cum sa te futa si sa ti doreasca sa-ti fie cel putin la fel de rau ca altora.

      00
    • @ clipper/
      pe mine ma deranjeaza chestii „speciale”: pensii speciale, scutiti de impozite speciali, orice e special. D-aia comentariu meu :)
      Dar, nu ai cum sa compari 2 sectoare total diferite doar dupa aportul la PIB. Fiecare are rolul lor in marea schema economica.

      @damian/
      banuiam ca o sa apara si prostia asta cu impozitele fictive. Dar serviciile pe care bugetarii le realizeaza sunt fictive? Doctorii, zilele astea, fac figuratie? Sau jandarmii, politistii, etc.?
      Stiu ca sistemul bugetar e plin de lepre dar munca lor e la fel de importanta ca a ta, au aceleasi drepturi ca tine, chiar daca impozitele lor sunt „fictive”.
      Totusi propaganda asta progresista si-a atins scopul, bugetarii trebuie priviti ca niste sclavi, si sa fie multumiti ca-i lasam sa lucreze pentru noi astia din privat.

      00
    • @DanValjan/
      total de bun-simt ce ai zis tu. N-o sa fie niciodata o discutie cum ai propus tu :)
      Ideea cu scutirea de impozit a unor sectoare nu e rea, si vestul face la fel cu sectoarele pe care vor sa le dezvolte. DAR, astfel de masuri trebuie luate pe perioade limitate de timp.

      Masuri din astea luate „pana mai vedem noi” sau „pana ne va ajuta politic” duc la alimentarea urii dintre diferite categorii sociale.

      00
    • NOU
      #34

      @adi bun, avem un consens.
      Si acum, privind situatia economica (poate exagerez dar banuiesc ca undeva la 50% din 6% PIB e datorat de automotive-ul ce si-a mutat R&D-urile in RO (prin investitii directe sau outsourcing) )- si vedem aici o criza minunata in automotive din care nu avem idee cum va iesi toata europa (renault ul e scos din faliment de stat, marcile nemtesti au pierderi masive de profit).
      Sa zicem ca scade IT ul un pic mai mult decat vrem sa recunoastem.
      Ce facem? Cum facem? Scoatem acum avantajul competitiv cand cacatul e in adiacenta ventilatorului?
      A trecut momenul scoaterii ‘bonusului’ din IT. Abia cand suntem pe val la urmatorul ciclu economic mai apare sansa. Eu banuiesc cel mai devreme in 5 ani am putea vorbi din nou despre asta.

      00
    • Nu stiu care „IT-isti” sunt asistati social. La mine, la functie, scrie „administrator retea” si de asta ma ocup, iar salariul net e 0,57*salariul brut. Probabil la IT-istii de partid o fi altfel, therefore, vorbiti mult si prost aia care scrieti de IT ca nu plateste taxe.

      00
    • @adi, banuiai ca o sa apară unul să scrie o prostie… bla, bla. … Bai, băiatule, care e legătură comentariul tău cu al meu? M-am legat cumva de salariile bugetarilor sau de serviciile lor? NU! M-am legat doar de vrăjeală asta ieftina pe care mi-o înșirați că bugetarii plătesc impozite! Printre altele eu am lucrat 7 ani la ISU și ordonam plăți și ghici ce! Totul era fictiv, de la minister venea fix suma netă pentru plata salariilor din inspectoratul județean! Reevaluează-ți comentariul și vezi cine scrie prostii!

      00
    • @damian/
      ce sa mai zic. Fluturasul de salariu sau ce dovada aveai tu pt salariu era cu salariul brut?
      Eu zic ca da.
      Deci pt tine, astia de la stat ca sa plateasca impozit, trebuia sa fie asa:
      – venea suma totala (brut) la fiecare institutie (in cazul tau ISU);
      – va chema bosu vostru in birou si va arata toti banii;
      – punea deoparte taxele;
      – restul ii primeai tu.

      Doar asa poti fi convins ca bugetarii platesc impozite?

      00
    • @adi, nu, tu nu înțelegi nimic, e greu, banii aia de pe fluturaș la impozite NU EXISTA, ce tot vbesti ca „vă arată bossul banii”, bugetarii nu contribuie la fondul de pensii, la cel de sănătate, dacă mâine ar trebui sa aloce banii aia(salariul brut pentru fiecare bugetar), ar trebui sa dea afara 40% din bugetari(pt ca te asigur eu ca nu exista fonduri sa ții atâția bugetari cu salarii brute), totul e fictiv și ținut în viata superficial, de-aia nu exista transparenta taxelor, nu vedem cum toate sistemele de stat sunt subfinantate(sănătate, infrastructura etc), pt ca nu plătesc toți impozite. Pt tine e totuna că totul e fictiv sau nu, uite, pt restul plătitorilor nu e!

      00
    • @adi, îti mai dau un exemplu simplu ca să vedeți „tabloul” furtului, conform taxelor CAS plătite „teoretic” de TOȚI cei 8.4 milioane de angajati din România, privați & bugetari, bugetul sănătății trebuia să fie de aproximativ 56 miliarde de lei, nu de 47 miliarde lei, cifre pe 2019. Unde e diferența de bani, suma e fix diferența de bani care ar fi plătită de bugetari? Ca doar TOȚI plătesc impozite la sănătate, nu asa ziceai, chiar și bugetarii? Unii beneficiază de servicii medicale plătite și alții pe nașpa, pt că nu există nici o dovadă în afara de cea fictivă, pe fluturașe, că banii exista și circula ca în cazul privaților, că impozitele sunt cheltuite transparente, iar bugetul e întreg conform cifrelor.

      00
    • @damian/
      statul nu produce bani. Produce servicii. Munca bugetarilor este si trebuie sa fie egala in valoare cu a privatilor. Adica valoare muncii lor se cuantifica intrinsec si in accesul la sanatate, pensie, etc.
      Mai simplu spus munca unui IT-ist la Casa de Pensii „valoreaza” la fel ca unuia la Oracle. Ambii beneficiaza de aceleasi servicii sociale, e si normal sa fie asa.

      Si statul plateste taxe pt angajatii lui. Doar uita-te la Pilonul 2 de pensii. Dupa tine acolo niciun angajat la stat n-ar trebui sa aiba un leu pt ca toate taxele sunt fictive.

      Perceptia asa este ca se muta cifre de colo-colo. Dar nimeni nu se gandeste la valoarea muncii.

      00
    • @Adi, iarăși aberezi și schimbi subiectul povestindu-mi despre valoarea și serviciile bugetarilor, când eu vbeam despre principiul contribuitatii care lipsește! Apropo, eu nu am avut pilonul 2 de pensii pana nu am trecut la privat, surprise!

      00
    • NOU
      #42

      @adi, impozitul pe salariul e 10%, la un salariu mediu net de 6500 de lei, brut cam 11000, aia inseamna 750-800 de lei? cass si cas si alte alea sunt aproape 5000 de lei… bani pe care bugetaru’ ii toaca in mall cu tzashpe sporuri si beneficii la banca si la chirie si pe unde mai are treaba… si restul cetatentilor primesc teapa, promisiuni, si termene intarziate la spitale, drumuri, autostrazi, aeroport, cale ferata… etc… mai las-o pe asta cu „impozitul” hai sa o dam cu totii pe aia cu pilonul 2 care contributie trebuia sa fie deja 6,5% din salarul brut dar nu e nici macar 4% din banii tai pentru pensia ta… de pensii si conditii in spitale nu mai zic…

      00
  8. Domeniul HORECA este imaginea clientului. Preturile sunt oglinda serviciilor iar serviciile sunt calate pe cerere.
    Nu impiedica nimeni pe cei din HORECA sa aiba servicii OK. Dar ei raspund la cum vrea clientul sa fie, intr-un cuvant: ieftin!

    Stiu, clientii trebuie educati prin a le oferi servicii de calitate dar cu reguli de comportare si pret mai mare. La fel, HORECA trebuie educata de clienti prin ridicarea standardului, nu ai servicii OK, o sa mori din lipsa de clienti.

    Ca in Centru Vechi, lumea stie (sper) ca la o basina mai tare o sa cada peretii pe ei dar berea e ieftina.

    00
    • poti zice orice despre centrul vechi…dar nu ca au bere ieftina.
      locul merge pt ca ai oferta variata si pentru ca e usor de ajuns cam din orice colt al orasului.
      si eu mi-as dori sa beau la carciuma locala…dar e complicat de strans lumea intr-un colt de oras daca gasca e raspandita

      00
    • NOU
      #45

      Ce fumezi domnle ? Asa de ieftin e la noi de imi ies concediile de 2 ori mai scumpe ca la greci. Sau bulgari. Sau turci. Sau la ski in Austria.

      00
  9. M-am saturat de generalizarile astea
    Restrictiile trebuie sa le suport pentru ca sunt unii care s-ar aduna si ar face chefuri, asa ca masurile trebuie sa taie si posibilitatea asta, chiar daca eu imi foloseam libertatea pentru altceva.
    La horeca, da-i dracului pe toti, doar pentru ca unii sunt praf. (Ca sa nu mai zic ca inchiderea sectorului ne afecteaza si pe noi astia care am fi consumatorii serviciilor nu doar pe ei).
    Sa nu cumva sa fac si eu o generalizare la alegeri si sa votez cu psd. (Glumesc, asta nu as face-o , pentru ca sunt mai bun decat cei cu generalizarile)

    00
  10. Zoso are dreptate. Eludarea taxelor si declararea unor cifre absurde de catre cei din HoReca si Hotelier e sport national. Pentru cine nu stie, procentul de adaos comercial declarat sau nu pentru , nu stiu, o masa la restaurant/paranghelie/nunta este de MINIM 100%. Nevasta-mea a tinut contabilitatea unui stabiliment „impinge tava”. Costul de productie al unui snitzel banal din „piept de pui” era 1,5 – 2 lei. Pret vanzare : 8 Lei. Tot ce era pui se cumpara congelat la Bax. Dar pentru nenea din Botosani care vine pt prima data la mare si sta la coada, nu-i pasa. Am auzit de faze gen: un nene se plange ca arata nashpa carnatii din tava. Se aude unul din spate cu puternic accent moldovenesc : dati uai la o parti ca mainc io daca nu-ti convini.

    00
    • Să înțeleg ca tu ești un mitic din București umblat prin lume!

      00
    • La restaurant pretul ingredientelor e de max 1/3 din cost. Nu pentrubca te fura patronu

      00
    • n-am restaurant, nici altceva ÎN HORECA, dar în ăia 8 lei, costul șnițelului pt client, mai intră și: chiria pentru local, amenajarea specială (am văzut cerințele speciale pt unitățile de alimentație publică, mi s-a făcut rău), costurile efective ale aparaturii (iar îți vine rău când vezi sumele), salarii, impozite, taxe, consumabile (de la gaz, curent electric și apă, până la șervețele, scobitori, tacâmurile de plastic [nu că alea metalice din restaurantele clasice s-ar simți mai bine, știu oameni cât de cât normali la cap, serioși, pe treaba lor, care aveau o pasiune nebună să ia un tacâm, o chestie din fiecare restaurant/hotel în care ajungeau]), plus materia primă care nu se vede: ulei, ou, făină, pesmet, ce spanac mai intră la șnițelu’ ăla, plus altele la care nu mă pot gândi acum.
      sunt membră pe fb a unui grup de gătit, mai întreabă câte cineva, ”am primit o comandă de un tort/whatever, care ar fi prețul corect să-l cer?” răspunsul standard: ”de 3 ori costul materiei prime”. pt muncă (și e o grămadă), pt gaz/curent, pt toată munca depusă și toată materia primă pe care ai aruncat-o până ai învățat să faci bine tortul ăla, de ai ajuns să ți se ceară să-l faci pe bani.
      îmi place să gătesc, nu-s chiar maestră,nu fac chestii complicate, nu-s specialist, nu am cursuri, nu am studii de chimie alimentară, nu înțeleg nici măcar 90% din procesele fizico-chimice din spatele a ceea ce fac, dar dacă îmi cere cineva vreo rețetă al cărui rezultat l-a văzut la mine și încep să explic (cum am făcut eu ca să-mi iasă așa, nu teoria) ”vaaai, prea complicat, durează prea mult, mai bine cumpăr”. bine, atunci nu te plânge că la cofetărie e plin de chimicale și la comandă la o tanti acasă e prea scump.

      departe de mine să iau apărarea celor din horeca (au destule bube, le-am discutat acuț 3 articole), dar dacă vrei șnițel care să coste 1,5-2 lei, fă-l acasă.

      00
    • @A tu chiar crezi ca aia folosesc oua și faina? Uleiul de câte ori crezi ca îl schimbă? Acum vreo doi ani, am văzut la o emisiune un depozit de la ceva firma de unde se aprovizionau toți aia cu restaurante din zona. Ce sa vezi, aveau niște cutii imense cu prafuri care cand adăugai apa chioara, se transformau în sos carbonara, bologneze și tot asa. Cât costa o cutie din aia din care ieșeau minim 20 de porții? 45 de lei. Acum fa tu calculul tinand cont de prețul unei porții de carbonara la malu’ marii. Și dacă o pui la doar 15 lei și tadaam profit 255 lei…. Desi ma îndoiesc ca ar costa doar atât. Acum fa asta pentru șnițele și alte cele precum clătite samd.
      Nu pot sa cred ca mai sunt încă oameni care cred ca aia își acoperă doar cheltuielile cu prețul de pe mâncare…

      00
    • @Ioana, 1. la ulei nu mă bag, dar este posibil să nu aibă voie să ouă.
      la mine acasă e o tipă care are laborator și face prăjituri (nu cofetărie, se pare că-s reglementări diferite și mai stricte), mama mai comandă din când în cand. o dată a vrut să-i ofere ouă proaspete, de la găinile ei din curte pentru prăjiturile pe care le urma să le facă pentru noi, tipa a zis că n-are voie să folosească ouă natur, ci doar prafuri sterile.
      nu a refuzat ouăle pe motiv că nu puteam să-i dăm factură, ci că n-avea voie.
      2. mbun, sărim peste materia primă, că prafuri, chestii, socoteli. totuși celelalte costuri rămân.
      3. horeca nu sunt totuși instituții de bine-facere, să bage clienților în preț doar costurile, or vrea și ei niște profit.

      nici mie nu-mi place să dau 10 lei pe o apă care e sub 2 lei la supermarket și horeca are o grămadă de bube, dar faptul că mâncarea e de x ori costul materiei prime e cea mai mică bubă sau nu e deloc.

      00
    • @A- 27% costul efectiv al produsului, ok, hai 30, asta e cifra magica, o stiu de la un mega-profi….Poate minte, nu cred…

      00
    • propun sa desfiintam turismul si iesitul din oras pentru totdeauna. Munca si acasa. Asa sigur pedepsim pe cei din horeca.

      00
    • @Mirela, eu n-am zis că HORECA n-are bube. are destule și cea pe care o expui e una dintre cele mai mari, poate chiar cea mai mare.
      dar să ne bășicăm că un produs a cărui materie primă principală costă 2 lei ajunge în farfuria noastră cu 8 mi se pare o prostie.

      00
    • A: a, nu, nu am nimic de zis în privința aceasta, că au angajați, chirii, utilități etc. Trebuie să învețe să facă ceva bine ai noștri patroni de restaurante. Cei care fac treabă bună au și prețuri mult mai mari și au flux continuu (aveau). Pescăriile de la Agigea, cea de la Olimp etc. Totul proaspăt, foarte bun, atmosferă ok, mese cam îngrămădite dar cu covid o să le rarefieze, însă dădeau bonuri fiscale oricui, sunt și afaceri profitabile și unde oamenii (clienții) sunt mulțumiți, cu toate că prețurile sunt mari.

      00
    • doripesco de la feldioara mai fac un corp de clădire, așa de rău le merge. se mănâncă bine, prețurile sunt decente. au și parcare.

  11. Va bucurati ca la amenzile de 20.000 lei, declaratia nu rezolva evaziunea fiscala (tolerata/incurajata de stat) si nici nu-i ajuta pe cei 400.000 de angati din HORECA.

    00
  12. acum e randul lui rares.

    00
  13. Cine ii oprește pe cei de la Anaf să scoată la suprafață pe cei care fac evaziune?
    Cine ii oprește pe cei din

    00
    • Scuze.
      Cine ii oprește pe cei din guvern sa ajute domeniul Horeca dar doar pe cei care plătesc an de an taxe la un nivel decent pentru domeniul în care activează.

      00
    • Am crezut ca te-au prins asasinii anaf in timp ce scriai.

      00
    • Pai e mai simplu sa închizi decât să reduci evaziunea fiscală și munca la negru.

      00
    • Spagile 😀 …asta îi oprește…

      00
    • NOU
      #67

      Cam greu de dovedit cati bani se primesc in plic…

      00
    • Declaratia lui Orban a venit ca replica la declaratiile celor din Horeca legate de contributia importanta a acestui domeniu la buget.
      El pur si simplu le-a dat o palma peste bot celor care pana acum au facut evaziune fiscala si acum se plang de faptul ca au pierderi si nu ii ajuta nimeni.

      00
  14. Ce sa te aștepți de la un politician care toată viața a trăit din politica, Horeca nu-s doar hoteluri, restaurante și cafenele ci multe alte domenii și servicii conexe, dacă ți închise hotelurile cu siguranță transporturile nu vor mai avea la fel de mulți călători, orașele și zonele turistice nu vor mai încasa la fel de mulți bani și în general sute de mii de oameni iși vor pierde locurile de munca din lipsa activității.

    00
    • Probabil Horeca contribuie doar cu 2-3% la PIB însă dacă mai pui la socoteala sutele de mii de șomeri, scăderile din transporturi, alimentație și diverse alte servicii s-ar putea sa se ajungă la o gaura in PIB de 2-3x mai mare doar pt că guvernul meu 2.0 e plin incompetenți care în loc să caute și să găsească soluții mai bine tine inchis.

      00
    • Mai are rost sa zic că Bulgaria deja de luni isi deschide restaurantele, grecia își deschide sezonul turistic la 1 iulie, italia, una dintre cele mai lovite tari din lume și-a deschis deja o parte din terase, peste tot se găsesc soluții doar la noi nu sunt soluții.

      00
    • hai sa fiu darnic si sa zic ca horeca contribuie cu 5% la PIB

      ce inseamna 5% cand vorbim de o posibila sugrumare a intregii economii daca se va ajunge la carantina totala? nimic.

      exemplul cu bulgaria si grecia e amuzant. asta pentru ca la astia horeca are o bucata mult mai mare din PIB.
      de unde si faptul ca Romania a tras cartea castigatoare mergand mai mult pe industrializare decat turism. sic!

      una peste alta, horeca e moarta.
      e moarta si ingropata la groapa comuna.
      acum doar se face damage control sa nu o ia lumea razna.
      cine a inteles asta se va reprofila si isi va micsora pierderile.
      am langa mine un restaurant proaspat construit, nici n-a reusit sa il termine ca l-a prins pandemia … ei insista sa mearga tot pe „restaurant”. o sa le plang de mila peste cativa ani.

      nu exista nicio speranta ca in urmatorii 5 ani horeca sa revina la ce a fost in 2019.
      1. nu avem vaccin
      2. virusul va suferii mutatii

      00
    • Adica impiedica lumea sa nu se mai plimbe aiurea prin tara, nu?

      00
    • @wtf – 5% din pib sunt peste 10 miliarde de euro, doar Horeca are 300-400 de mii de angajați cu industriile conexe care depind de Horeca ne ducem la peste 500 de mii de șomeri.

      00
    • „wtf” crede in gandirea magica. Vrea sa pune pe hold sectoare din activitate. Sper ca poate pune pe hold si stomacul oamenilor.

      00
    • @adi – mult au impresia că economia e o mașină care se oprește și pornește la aceiași putere la comanda lui sica și iohnupot.

      00
    • @Tiberiu
      si alte sectoare au mai suferit reconversii profesionale cu forta.
      sau ai uitat de valea jiului?

      asa cum industria mineritului a murit in 90, anul asta a murit horeca.
      o sa zici ca inca se mai exploateaza carbune, bineinteles ca vor mai supravietuii servicii horeca.
      dar niciodata nu va mai fi la nivelul 2019

      conditiile vor fi mai stricte
      serviciile mai scumpe
      lume mai putina

      partea trista a celor 500mii de someri-horeca e ca nici macar in vest nu au cautare.
      asa ca reconversia e singura lor sansa.

      @adi
      horeca e moarta nu pentru ca cineva vrea sa puna pe hold o industrie.
      e moarta pentru ca nu mai sunt indeplinite conditiile de siguranta.
      nu sunt indeplinite azi si nici peste 5 ani nu vor fi indeplinite.

      la fel de dusi cu pluta sunt si aia de la untold care zic ca cine nu returneaza anul asta biletele vor participa la festivalul de anul viitor sau peste doi ani 😁

      00
    • @wtf: Pai nu respecta toate regulile, pentru ca nimeni nu are cum, si dau spaga. Crezi ca am rezolvat iminenta disparitie a industriei de HORECA?

      00
    • @NickRo
      ai raspuns singur de ce industria asta e moarta
      pentru ca nimeni nu poate garanta ca nu va fi un focar de infectie
      https://twitter.com/i/status/1258786799851376641

      asta-i viata de azi inainte, fara restaurante, fara cafenele, fara cofetarii, fara cluburi …
      ce va exista, va fi restrans, scump si cam anost din cauza masurilor de securitate.

      ps.
      cine crede in povesti
      ca de pe 15 se va relua viata
      amenda e de 20.000 lei pentru zadarnicirea si alte cacaturi
      e suficient sa se infecteze unu de la tine din crâjmă si sa ai de platit amenzi cat n-ai platit taxe in ultimii 10 ani.
      iar rata de infectare e a dracului de mare. problema nu se pune daca se va imbolnavi cineva la tine. ci cand se va imbolnavi cineva la tine

      00
    • @wtf: e un scenariu prea prapastios. Trebuie sa dovedesti ca te-ai imbolnavit cand ai stat jumatate de ora la carciuma – mult succes cu acest proces in Romania. Cred ca inca mai exista carciumi prin Coreea de Sud, Singapore, China, Hong Kong. Acolo se confrunta mai des cu epidemiile de gripa. Dar, orice e posibil.

      00
    • @wtf – nu va dispărea nimic, pandemii mult mai mortale au fost și vor mai fi și nu au dispărut hotelurile și restaurantele, însă că deobicei la noi va fi mai rău că la toți ceilalți noi având cei mai „inteligenți” guvernanți.

      00
    • experiment de contaminare HORECA … MythBusters în 2010:
      https://www.youtube.com/watch?v=k1j8bh8_O_Q

      00
    • @wtf
      Fii serios, in toata europa o sa se deschida bine mersi in maxim cateva luni toate hotelurile si restaurantele. Cred ca nu ai inteles faptul ca restrictiile s-au luat pentru ca sistemele sa se adapteze la epidemie, sa ii ia masura. Nu pentru ca sa astepte sa dispara boala.
      5 ani…astia din majoritatea tarilor deschid localurile azi-maine. La noi mai dureaza ca suntem pe platou, inca nu am inceput coborarea clara.
      Iar comparatia cu valea jiului e tampita. Acolo nu mai era cerere pt ce produceau. La restaurante abia asteapta sa mearga lumea, nu toti sunt ipohondri.
      Si prea putin intereseaza pe cei din zonele turistice ca procentul din pib total e mic, atat timp cat la ei e mare.

      00
    • @wtf
      Si in ce lume magica se poate dovedi ca te-ai infectat in crasma x ?

      00
    • si guvernul trebuie sa-i ajute. Mie imi place sa gatesc, dar ma enerveaza din ce in ce mai mult ca am din ce in ce mai putine alte optiuni. Datoria guvernului e sa ne faca viata mai comoda, nu doar sa ne asigure cat de cat supravietuirea. Unii care nu au dat atentie comoditatii si-au luat-o in ’89.

      00
    • Ele se vor deschide, dar cine se va mai duce? Onsa fie un val acum de nebuni, o sa fie un val mare de inbolnaviri si dupa nu o sa mai b

      00
    • nu o sa fie nici un val mare dr imbolnaviri, speriatilor

      00
    • @Nickro
      tu ai impresia ca institutiile statului roman lucreaza ca in filme.
      NU.
      la fiecare imbolnavire covid se face o investigatie pentru trasabilitate, cu cine te-ai intalnit, pe unde ai fost etc.

      e suficient ca doi bolnavi sa aiba punct comun crâșma ta ca DSP-ul vine si la prima abatere de regulament te-a premiat cu 20.000 lei.

      nu compara covidul din trecut cu covidul actual. vorbim de animale diferite.

      @Tiberiu
      au disparut orase nu restaurante din cauza pandemiilor.
      insa la scara istoriei, clar se vor transforma cumva restaurantele.
      ce va fi in viitor oricum nu are legatura cu ce avem azi.

      @S
      in europa „se deschide” ceea ce la noi n-a fost niciodata inchis.
      insa si cu siguranta ca ceea ce se va intampla in europa va fi un model si pentru noi.

      restrictiile se iau pentru ca sistemul nu poate face fata unui numar mai mare de x bolnavi, iar asta e o constanta.

      nu contest ca vor fi idioti care se vor imbulzi la restaurante. dar dupa ce ii va lovi o moarte in familie sa vezi cum vor incepe si idiotii sa se fereasca de spatiile publice.

      viata mai comoda VS viata fara bunici?

      00
    • @wtf
      Parca de horeca vorbeam. Nu s-au inchis si la noi toate restaurantele , la fel ca in vest?
      In rest, treaba ta daca o crezi boala mai mortala decat e. Viata fara bunici? Pai deja o traiesc :)
      Nu toata lumea are contact sau contact frecvent cu persoane cu imunitate proasta sau batrani, asa ca, stai calm, clienti o sa fie.”Idioti” care o sa se distreze cat timp tu stai ascuns in casa. Nici eu nu m-as duce acum intr-un club inghesuit, si probabil o perioada inca dupa ce ar fi foarte putine cazuri. Dar intr-un restaurant unde lumea nu sta lipita unii de altii? Uita-te la Suedia, o fi relativ multe cazuri, dar nu e apocalipsa, cu tot cu horeca deschise.

      00
    • Daca situatia de la bergamo ar fi fost regula fara inchiderea restaurantelor, situatia din suedia ar fi trebuit sa fie cel putin la fel de grava. E foarte departe de a fi.

      00
    • @Tiberiu, nu se pune chiar asa problema.
      In primul rand Horeca nu reprezinta 5% din PIB, reprezinta in jur de 1,7% (daca adaugam serviciile conexe ajunde undeva pe la 3-4%).
      https://www.wall-street.ro/articol/Companii/254588/hospitality-culture-institute-industria-horeca-furnizeaza-aproximativ-400-000-de-locuri-de-munca-si-reprezinta-1-7-din-pib-ul-ro.html#gref

      Chiar daca s-ar inchide total si definitiv Horeca (ceea ce nu este cazul), o parte dintre serviciile conexe s-ar reorienta.
      De exemplu consumul de alimente ramane relativ constant, asa ca un furnizor care sa spunem ca aproviziona restaurantele cu salam si sunca, va vinde produsele in magazinele alimentare.
      Sau din banii pe care ii economisesc oamnii care nu mai pleaca in vacante, isi vor renova apartamentele si vor avea nevoie de mobilier nou. Asa ca cei care construiau mobilierul pentru Horeca vor putea vinde catre acesti clienti.
      Iar o mare parte din angajati se vor reprofila.
      De exemplu in constructii sau in retail este in continuare o lipsa acuta de personal.

      Nu spune nimeni ca va fi usor si nu va exista o scadere economica importanta, dar este de preferat sa mai asteptam cu redeschiderea restaurantelor, pentru a nu genera un val de imbolnaviri mai mare decat primul.

      00
  15. Pe litoral cel puțin, niciodată nu am mâncat ceva bun…

    00
  16. Lasă că mergem la turci. Acolo turismul și HORECA contribuie la PIB (la PIB-ul lor bineînțeles).

    00
    • ce ne mai place să susținem dictatorii…

    • Distatorii lor dau mai bine ca ai nostrii :D

      00
    • La ora asta turcii au mult mai multă libertate decât românii, acolo poți ieși afară fara declaratie și nu s-au dat atâtea amenzi.

      00
    • Că unu trăit destul printre ei îți zic eu că acolo e mai multă libertate decât aici , mai ales economică.
      Să nu vă închipuiți că trăiesc altfel decât noi.
      Când anul trecut am cheltuit în 2 zile de Vama veche 1000 de lei singur, fără să mă rup in figuri și am plătit 600 de lei pe 2 nopți, unde m-am spălat deasupra veceului, mi-a trecut instant de turismul boem, cu preturi mai mari decât la Mamaia.
      Când berea la alimentară e mai scumpă decât în Molotov, înțelegem că ne merităm soarta, iar cu toate astea turism s-a făcut.
      De ce mi-e dor sunt aqua-parcurile. Restul de turism din partea mea poa să moară. La ce condiții de 2 lei avem.

      00
    • @Tiberiu Nu e chiar așa. Fix “la ora asta” nu e voie pe afară (mai exact în week-end și alte sărbători legale). Cei sub 20 și cei peste 65 nu au voie deloc pe afară. Orașele mari sunt închise. Iar cazuri sunt foarte multe. Pe lângă astea, lira turcească se duce la vale rău de tot.

      00
  17. Da bine ca era HORECA problema si dau drumul la biserici ca astea umplu visteria statului.

    00
  18. NOU
    #103

    Pai un gigel patron a si recunoscut la digi, ca toti au contracte cu minim pe economie, deci somajul tehnic e frectie la picior de lemn.

    Argumentul lui era ca restul castiga din bacsis, argument valid doar cand discuti cu aerieni gen mindruta sau tariceanu.

    00
  19. NOU
    #104

    Ai perfecta dreptate in HORECA mai sunt multi km de parcurs pana a ajunge la o situatie normala si a putea oferi niste servicii decente clientilor. As putea sa va scriu 3 zile despre cum trateaza patronii statul , angajatii si clientii …..dar nu vreau sa va indispun. Poate daca si instransigenta statului , guvernului ar creste ar mai iesii putin soarele, insa le place si lor ciorba de burta, un muschiulet ceva….

    00
  20. Incredibil. Aceeasi oameni cate se pricep la bricolaj, la auto se pricep si la economie. Cea mai buna radiografie a tarii facuta de blogul asta – popor de prosti condus de hoti. Astia sunteti voi – comentatorii atoatestiitori.

    00
    • N-ai înțeles nimic. E campanie de prostire. Peste jumătate din cei care au comentat aici sunt postaci. A zis Organ că HORECA e cîh, zice și blogerul, urmează postacii care validează narațiunea. Uită-te în zilele următoare la posturile tv de știri obediente dictaturii politico-medicale și vei vedea cum tonomatele tv vor întregi povestea. Așa se face. Când vin banii, spui ce trebuie.

      00
    • Aceiași oameni*, atotștiutori*… Iată, ne pricepem și la gramatică. Învață să scrii corect înainte să evaluezi inteligența altora, că ai rămas repetent imediat după bastonașe, cam în clasa a 3-a. Era bine dacă blogul ăsta era radiografia țării, din păcate e reprezentată de repetenți ca tine!

      00
    • Evident, e doar un blog pe net, nu e parlamentul româniei aici, dar ce vorbiți voi sună iar a conspirații.

      Să înțeleg că oculta mondială a aflat că nimeni nu face mititeii ca horeca românească, și s-au hotărât să o distrugă?

      Majoritatea au comentat pe subiect, ideea fiind extrem, extrem de simplă: e un domeniu în care se face evaziune masiv, drept urmare nu reprezintă o prioritate pentru stat la cât de puțin încasează din industria respectivă. Atât. E simplu de tot, nu e nici o teorie, nici o conspirație, nimic.

      Absolut că are și statul vina lui că nu face infrastructură, nu face autostrăzi, aeroporturi, trenuri, etc. Dar și dacă prin absurdul absurdului mâine s-ar face, o să avem autostradă spre ce?

      Zi-mi te rog cu ce ne putem lăuda, restaurantele bune, prezentabile când ai musafiri străini de exemplu, poți să le numeri pe degete în orice oraș.

      Hotelurile la fel, dacă nu discutăm de lanțuri internaționale, greu aș avea curaj să bag un american într-o pensiune românească. Sunt și pensiuni bune, nu mă înțelege greșit, nu-i bag pe toți în aceeași oală, dar alea le numeri pe degete în orice oraș, restul la risc. Am avut și experiențe foarte ok, dar procentual extrem de puține.

      La mare cu ce ne lăudăm dacă printr-o minune o să avem un ditamai aeroportul internațional cu invazie de turiști? Am umplut plajele de imobiliare, poți să sari de la etajul 8 direct în mare aproape.

      Ditamai valoarea de horeca românească de mititei și cârnăciori e pe cale de dispariție.

      00
  21. Nu-mi pasă de patronii din domeniul Horeca, dar cu toții am perpetuat această situație deplorabilă a acestui sector. De la angajați la simplii clienți. Credeți că se va schimba ceva dacă arătați cu degetul? Nu! Ăștia oferă servicii proaste fiindcă noi, clienții, tot la serviciile lor proaste tragem. Cum ar fi dacă am refuza să mergem acolo unde servirea, mâncarea și ambientul sunt precare și ne-am duce acolo unde serviciile sunt bune? Refuz sa cred că-n țara asta nu e niciun serviciu din Horeca bun. Mereu vom strânge din dinți și vom înghiți gălușca când veneam o baie insalubră într-un hotel. La fel și cu angajații. Primești un salariu de 1250 de lei și patronul se comportă mizerabil? Pleacă, înființează o organizație sau caută oameni care au fost tratați la fel, faceți front comun și dați știre în țară că protejați angajații de abuzuri. Știu că pare o himeră ce zic, dar mi se pare singura cale prin care se poate schimba ceva.

    00
    • simpli*

      00
    • NOU
      #111

      pai in horeca merge foarte bine sintagma „mai sunt 100 la usa”. si angajati, si clienti. de asta nu se schimba (si nu se va schimba vreodata) nimic.

      00
    • Problema e că ăia buni sunt în așa minoritate încât uneori nu merită bătaia să stai să cauți.

      Fiecare merge pe ideea că nu mai merge într-un loc doar după ce o pățește el, până atunci nu.

      Și nu, nu ne putem lua după review-uri că și alea pot fi rezolvate mai nou, îți pui prietenii și angajații să bage review-uri pozitive și te-ai scos.

      00
    • Si poate ca ce se intampla acum este un lucru bun. Vor falimenta 50% din cei care activeaza in industrie si vor rezista pe piata doar cei seriosi, care au reusit sa-si fidelizeze clientii de-a lungul anilor.

      00
  22. In perioada martie – mai, cu exceptia zilei de 1 mai, nu inteleg ce pierderi au hotelierii de pe litoral.

    00
  23. In stilul asta putem arata cu degetul spre orice domeniu ca produce doar x% din PIB de parca toate funcționează într-un vid, încă o doza de imbecilitate marca Orban/PNL.
    Sper sa ajungă curând la groapa de gunoi a istoriei, votul meu nu îl vor mai vedea prea curând.

    00
  24. NOU
    #116

    Sincer, la cata evaziune se face prin acest este o decizie fireasca. Problema reala va fi ca prin zonele exclusiv turistice anu asta va fi prapad si salariile alea ale unora din primarii vor trebui sa fie platite…
    In rest mergem pe ce fac francezii cu un oarecare delay. Cine e curios de cum se vor relaxa masurile trebuie doar sa se uite acolo.

    00
  25. Oare industria HORECA plateste prea putine taxe sau noi ceilalti suntem impozitati prea mult? Statul vrea sa impoziteze burgher ul din farfurie, dar inainte il impoziteaza si in schema explodata. Taxa pe vita, taxa pe ou, pe branza, taxa de 2 ori pe castravete, odata crud pe urma murat, pe ceapa, pe sosuri si mai ia odata si de la client care oricum a avut impozit pe salariu.

    00
  26. Faci evaziune la greu, nu apar banii in acte, nu reprezinti nimic din pib, n-ai de ce sa te deschizi. Se cheama karma.

    00
    • Asta este la fel cu măsura din SUA. Companii de croaziera care aveau sediile in alte țări, pentru evitarea taxelor, nu au fost incluse în planul de salvare al turismului. Se pare că da, karma există și cam orice se plătește.

      00
    • @Mirela Ma cam doare capul cu exemplele din SUA, acum vreo saptamana se certau cu Harvard sa dea pomana inapoi, pentru ca oricum dorm pe miliarde. As prefera sa nu mai aud exemple cu SUA cam la nimic, in afara poate de industria spatiala.

      00
    • Harvard a dat banii înapoi, sau îi vor da, și-au cerut și scuze acum vreo săptămână, dar got your point!

      00
    • Bine ar fi sa functioneze karma si la cei cu pensiile speciale care nu au contribuit toata viata lor profesionala (care oricum e mult mai scurta decat a celorlalti angajati, ca se pensioneaza relativ tineri) dar primesc sume de-a dreptul nesimtite. A naibii, ca la asta nu s-a sesizat guvernul…

      00
    • Bianca: sigur da. Că nu vedem noi de fiecare dată rezultatul, asta este una. Dar nu, nu sunt bine, oricum, odraslele o să piardă tot, degeaba fură cât fură unii.

      00
  27. Parerea mea e ca de fapt multi si au luat o in cap cu horeca.

    Hot dogi la 40 de lei mai ceva ca in viena, burgeri scumpi mainceva ca o friptura de vita cu tot ce trebuie, bere la 15 lei sticla 0.33, jumari cu mamaliga 50 de lei….preturi nesimtite fara justificare.

    Sau multi care cereau preturi medii spre mari dar calitate de 2 lei, vezi acum trend ul pizza, burgeri, traditional.

    Sa nu mai zic de angajati ca saracii unii parca sunt autisti….le zici clar ceva…in 2 minute au uitat. Dupa mine sa se inchida tot ce era praf, scump si prost. Sa ramana doar cele cu raport servicii/calitate/pret ok

    00
    • trist va fi ca fix aia cu suprapret vor romane, aia au ramas cu mai mult dupa ce au vandut mancarea si au de unde supravietui, iar cei cu raport calitate/pret bun au murit deja, mergand pe profit minim care s-a comsumat.

      00
  28. Se plateste tva-ul odata cand se cumpara din depozite bautura deci se contribuie destul de mult la bugetul de stat.
    Ca nu se fiscalizeaza dupa e cu totul alta poveste;).

    00
    • TVA-ul se plateste si atunci cand cumperi bautura din magazin. Daca lumea nu va mai bea la terase si restaurante, nu inseamna ca nu va mai bea nici acasa. Ba poate chiar bei mai mult atunci cand dai 4 lei pe sticla de bere in loc de 12 lei.

      00
    • @Andrei G gandeste asa pe larg la toata Romania cate crasme, baruri etc sunt.
      Toate se aprovizioneaza de undeva si platesc tva-ul atunci cand cumpara acte nu conteaza daca e factura sau doar bon fiscal.La depozite totul se fiscalizeaza pentru ca au rulaj mare si e in interesul lor.
      Deci nu compara merele cu perele;)
      Una e sa cumperi 1 sticla si alta e sa cumperi un bax;)

      00
  29. Pai de ce sa fac o comparatie intre barul care cumpara 10 baxuri si cetateanul care cumpara 2 sticle?
    Comparatia o facem intre barul care cumpara 10 baxuri si magazinul care cumpara tot 10 baxuri.

    Ambele unitati vand apoi bautura (pentru care au platit TVA la depozit) catre clientul final. Astfel statul incaseaza aceeasi suma.
    Pot chiar sa argumentez ca magazinul cumpara 15 de baxuri, nu doar 10.
    De exemplu daca eu merg la o terasa rar se intampla sa beau mai mult de 3-4 beri. Dar cand imi cumpar pentru acasa, imi iau de obicei un bax de 6 sticle.

    00
  30. Chiar ieri mi-a apărut un clip sponsorizat al unei Tratorii, in care anunțau că ei gătesc responsabil, asta deși tigaia din clip era cojită toată de teflon. Se știe si o spun din experientă, multi proprietari de restaurant, platesc salariile la negru.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube