De ce nu găsesc companiile forță de muncă bună/calificată?

Avem un deficit de forță de muncă:

„România este în competiție directă pentru forță de muncă cu întreaga Europa. Suntem deja pe primul loc pe continent la deficitul de forță de muncă (72% dintre companiile românești au dificultăți să ocupe posturile vacante, potrivit studiului realizat de ManPower Group), iar lipsa de capital uman se va acutiza și mai tare. Unul din trei angajatori din România are mari dificultăți să ocupe posturile vacante pentru că, pur și simplu, nu exisă oameni calificați să facă munca pe care ei o caută”.

Sunt două probleme aici: prima e că nu există forță de muncă, a doua e că e greu de găsit. Sunt două probleme complet separate, să le tratăm pe fiecare.

Forța de muncă e greu de găsit

Cum e asta?

Problema e delicată și are multe aspecte. Cel mai important este că e greu să atragi oameni de calitate în companie dacă:

  • sediul e la mama dracului, că e mai mică chiria.
  • sediul nu are locuri de parcare, că e mai mică chiria dacă are doar domnul director loc de parcare.
  • HR-ul ignoră constant semnalele și plângerile la adresa angajaților toxici. sigur, e și o problemă de legislație, dar de prea multe ori fetele alea care pretind că se pricep la oameni habar n-au pe ce lume sunt.
  • se stă constant peste program. uneori pentru că un om face munca a mai mulți oameni, alteori pentru că lucrurile sunt prea dezorganizate. și vestea se duce, nu doar pe undelucrăm.ro, ci și din om în om.
  • directorului îi place să se audă vorbind și ține predici și ședințe sforăitoare, care nu rezolvă nimic.
  • nu sunt mici bonusuri, de pildă cafea bună, curpapir la toaletă, aer condiționat industrial, computere bune și alte minuni.
  • conducerea ignoră constant atenționările din interior și din exterior că compania suferă de pe urmă furturilor și sifonărilor interne. de la directori care își fac firme de prestări servicii cu firma la care lucrează la 3,8 milioane furturi din Debenhams.

Și atunci oamenii buni nu pleacă de unde sunt doar pentru 10% în plus la salariu, că de cele mai multe ori nu merită deranjul. În online auzeam constant de oameni ofertați și de mirări din partea ofertanților, care credeau că un salariu mai mare e totul și sunt convins că asta se întâmplă în toate domeniile.

Am scris de multe ori pe aici de oameni din presă toxici, oameni care, cu o singură excepție, au rămas pe posturile lor. Rezultatul? Colegii toxicului, cei care înțelegeau ce am scris, se enervau că ăla nu pățea nimic și își băgau picioarele în ea de muncă.

Nu există forță de muncă

Pentru că e greu de format, pentru că școlile sunt deficitare, pentru că toți părinții se bat să își înscrie copiii la cele două școli bune din oraș și așa mai departe.

Și nu ai cum să formezi forță de muncă dacă fundamentele, adică școala, sunt atât de groaznice. Nu doar salariile cadrelor sunt de vină aici, ci și dezinteresul părinților, care de fiecare dată când aud că trebuie să mai lucreze acasă cu copilul dau ochii peste cap și spun că temele nu sunt obligatorii, apoi se miră că ăla micu’ nu trece clasa.

Plus materia de acum 30 de ani, plus mafia de decrepiți cu titlul de profesori și tot așa.

Și nici când nici nu vrei să trimiți angajatul la cursuri de formare și, de cele mai multe ori, nici nu poți, pentru că îl muncești ca pe Bator și ajunge acasă frânt de oboseală. Sigur, sunt și excepții, angajați care își văd interesul și își caută și plătesc ei astfel de cursuri, dar sunt prea puțini.

Ce e de făcut?

La nivel macro nu se poate face nimic, cei care ar trebui să strunească acestea schimbări sunt complet incompetenți, de la politicieni la decani universitari.

La nivel de companie se pot face schimbări pentru termen lung: sedii cu parcări, bucătării cu fructe și cafea, zburarea angajaților toxici, eliminarea lucrului peste program, să aibă timp angajatul și de familie, și tot așa.

La nivel de angajat, acesta trebuie să își vadă interesul.

 

animale-01

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. La cate interviuri am fost si nu erau dispusi nici macar sa ofere aceiasi bani, pe langa faptul ca mai pierdeai si din alte beneficii. Parcare, un sediu intr-o locatie decenta, flexibilitate ca in caz de ceva poti pleca o ora.
    Dar nu, regulile sunt reguli, doar ca si dupa un an tot mai primesti mailuri in care te implora sa vii.
    Harii sunt inutili, multi sunt echivalentul bugetarilor impingatori de hartoage de asta oamenii buni nu sunt adusi de ei ci de oameni din companie.

    00
    • Înainte de a merge la un interview nu întrebi ce bani pot să îți ofere dacă e totul bine? De ce să pierzi timp cu un interview fără să știi dacă ai șanse să primești măcar banii pe care deja îi ai la actualul loc de muncă?

      00
    • Nu-ti spune nimeni salariul inainte de interviu, le e teama ca nu mai vine lumea deloc cand aude cat se ofera…

      Principala problema e salariul mic: daca ii dai unui om un salariu motivant, acesta va merge si tot orasul, daca e nevoie, isi rezolva el cu parcarea, orele suplimentare, etc… dar trebuie sa fie MOTIVAT financiar.

      00
    • @Pahomi – Marea majoritate a companiilor (mai ales multinationale) cand recruteaza in prima faza nu comunica range-ul salarial. Indiferent cat insisti la tel sau via e-mail. Daca esti dispus sa mergi la interviu si daca ajungi la final de proces (short list) deabia atunci ai posibilitatea de a afla si a comunica pretentiile tale salariale…..In felul acesta functioneaza marea majoritate a proceselor de recrutare.
      Din punctul meu de vedere, un om de calitate poate fii pregatit in orice domeniu (indiferent daca face un shift la 180% de industrie etc). Acel om daca este sustinut/platit bine/respectat si nu tratat ca un sclav pe plantatie, poate invata/redirectiona pe ceea ce are nevoie o companie. Dar in realitate lucrurile din pacate stau altfel, pentru ca acele companii prefera oameni care cer putin bani/nu au o coloana vertebrala/ nu au pretentii la un concediu macar pe an etc. Si uite asa compania ajunge sa se planga, ca de ce nu ne dezvoltam/nu crestem deloc sau cat ne-am dori….Si da, oameni buni de calitate, sunt selectivi in ceea ce privesc un viitor posibil angajator. Mi se pare absolut normal.

      10
    • Nu iti comunca salariul companiile dar poti sa le zici cat iti doresti si daca se incadreaza in cerintele tale.

      00
    • @pahomi @Boroy @geo

      Bă „băeți”, să vă fie rușine, @D gândește corect, iar voi îl acuzați că de ce își permite să se gândească la viața lui & bunăstarea lui. Lhet mi gugăl dăet phor iu: https://lmgtfy.com/?q=Cum+s%C4%83+nu+ajungi+sau+s%C4%83+devii+sclav+pe+planta%C8%9Bie

      Știți bancul cu românii în iad?

      00
  2. Mediul de lucru la noi este toxic. Nu se munceste mai mult, in sensul de eficient, ci mai mult punct. Sedinte fara sfarsit, fara agenda, fara sa se stabileasca ceva, directii contrare, mult lucrat degeaba si refacut de n ori, stres acolo unde nu ar trebui sa fie. Multi se baga numai in treaba altora, vin mereu cu idei de ce ar trebui sa faca alte departamente, stralucesc prin idei, nu prin realizari, dar iau ochii sefilor. Cei care implementeaza isi smulg parul ca idei au si ei, dar la implementare stam prost. Asta in multinationale, lucru pentru care foarte multi au plecat sa lucreze in strainatate in Multinationale si o duc foarte bine. Altii, iau calea feelanceului. In alte domenii, oamenii sunt tratati prost. Pe litoral, foarte multi nu isi primesc ultimul salariu, cu imputari diverse, gen pahare lipsa. Sa nu se dea ultimul salariu, oamenii vorbesc si multi patroni au probleme ca li s-a dus vestea si nimeni nu mai vrea sa lucreze pentru ei.
    Am fost la o prezentare la un mare hotel de la noi, directorul plangandu-se ca trebuie sa aduca oameni din Filipine. Problema statea asa:
    – romanilor li se da maxim 1500 de lei.
    Filipinezilor, de pornire 1500-2300 plus biletul anual catre casa, plus ce se da firmei de recrutare, asigurari etc. Directorul se plangea ca romanii prefera sa munceasca in afara ca scalvii dar nu sa stea aici (discutabil). Nu am putut sa nu ma gandesc de ce romanilor nu li se da 2300 si de ce nu chiar 3000 (costul cu filipinezii este sigur mai mare per total, pentru ca si agentiile lor iau mult de tot, plus tot procesul de recrutare etc).
    Parerea mea este ca romanii vor si ei o decenta: sa munceasca, sa aiba un salariu care sa le permita unele lucruri, sa fie tratati corect, uman, nu sa stea la jupan pe plantatie si se pare ca si in multinationala si in alte locuri multi se comporta ca jupanii. Si dupa se mira ca oamenii pleaca. Oamenii trebuie sa fie apreciati mai mult pe toate planurile si o sa stea, nimeni nu doreste cu adevarat sa plece.

    00
    • Nu am putut sa nu ma gandesc de ce romanilor nu li se da 2300 si de ce nu chiar 3000 (costul cu filipinezii este sigur mai mare per total, pentru ca si agentiile lor iau mult de tot, plus tot procesul de recrutare etc).

      Posibil ca filipinezii ăia să-și facă treaba fără discuții și fără comentarii de genul „pentru 2000 lei nici nu mă ridic din pat”?

      00
    • Filipinezii sunt captivi un an, odata semnat contractul. Nu pot pleca daca ceva nu le convine, sunt practic sclavi. Majoritatea nu au un ban la ei, vin cu 20 dolari in buzunar si au nevoie de cateva salarii ca sa poata lua un bilet de avion singuri. De asta un director roman va plati mai mult pentru un filipinez pentru ca-si asigura un angajat pentru minim un an. La final de an, daca nu au luat si bataie, pare ca e ok in Romania, ca acasa era saracia si mai mare.

      00
    • Sorrryyy!am dat din greșeală ,,not”

      00
  3. Problema este legată de bani și condițiile de muncă. După părerea mea.

    Ai sediu în câmp? Foarte bine, oferă cu 500 de euro pe lună în plus față de ăla care are la gura metroului și ia să vezi cum vine forța. Sau lasă angajații să lucreze de acasă ( unde se pretează), nu o zi pe săptămână, ci 3 sau 4. Și ia să vezi cum vine forța.

    Lucram la o întreprindere unde când nu eram plecat din țară pe proiect puteam să fiu unde voia pana mea, atât timp cât îmi făceam treaba. Din 4 ani jumătate, cam 2 ani am fost plecat luni-joi, restul am lucrat de unde am vrut eu. De acasă, de la mare, de la munte, din altă țară, ce contează.

    Și aveam discuții de oferte cu alte companii care îmi spuneau așa (#nojoke):
    Te rugăm să ne spui salariul tău, că noi îți putem oferi 10% în plus și un mediu de lucru tânăr și competitiv.
    Bahahahahah.
    Sau îmi spuneau cât ofereau, tot așa 10-20% plus, dar pentru banii ăia trebuia să merg zilnic la birou, la mama dracului, și consumam haine, motorină, sau abonament la dracu știe ce, că probabil mai degrabă mergeam cu taxiul la birourile lor, plus bani pe mâncare în oraș zilnic. Mâncare proastă și scumpă adică.
    Ololol.
    Iar salariile nu sunt competitive cu cele din Europa, dar nu vreau să începem discuția asta.
    Vreau doar să spun că eu sunt cu ITul, lucram la o companie care plătea cam bine ce făceam eu, dar dacă as fi lucrat la alții, preferam să mă fac instalator, sau zugrav sau electrician, așa freelancer și aș fi scos aceiași bani din 12-15 zile de muncă pe lună. Fără futai, fără să mă întâlnesc cu imbecili și bășini de semizei.

    00
    • o știi pe aia „până la 5 ai de lucru moderat și la 5.20 îți intră 2 mailuri de la colegi care trimit mailul și pleacă de la birou și deadline-ul trebuie să fie azi”?

    • Normal ca o stiu. Am plecat de la o companie ca aia prin 2012. Doar ca nu prea mai aveam de lucru moderat de la un moment dat, cand s-a tirat lumea. Asa ca aveam de lucru grav si la 6.00 cand ma ridicam de pe scaun sa plec la micorbuzul vietii ( care ma ducea la metrou) primeam mailurile alea, de la unii care stiau ca le expira deadline-ul la ei si pe care ii durea in basca de promovari, mariri de salariu, sau le obtineau intr-un mod mai inteligent decat mine. Motiv pentru care a trebuit sa incep sa vin cu masina la munca, ca sa pot pleca mai tarziu de 9 seara. Da’ la un moment dat m-am desteptat si eu, ca doar s-o sa fiu o viata fraier.

      00
    • Buna asta cu 5:20, Vali! jajaja! am trait-o ani la randul. Asta si aia cu sfarsit de iulie incep sa curga mailuri cu diferite taskuri pe principiul: „poti sa faci si tu astea pana la sfarsitul lui august cand ne intoarcem noi din vacanta?” ca si cum, pana mea, romanii nu-si iau concediu in august, ei lucreaza non stop. astfel, desi ‘oficial” luna august e o luna moarta, in realitate, si pe fondul concediilor, se muncea pe rupte.

      Altfel, la problema, da, sunt probleme multe si cu angajatorii, multinationale sau nu insa nici cu angajatii nu mi-e rusine. aia cu flexibilitatea programului ma seaca cel mai mult, mi s-au scos ochii de nu stiu cate ori ca am intarziat 30 de minute la munca desi nu aveam nicio intalnire, niciun call, nimic.
      Experimentand ambele parti (munca in europa si in romania) pot spune ca gradul de competitivitate al angajatului „competent” roman e tot scazut fata de occident.
      Nu stiu cum e in alte corporatii dar pe unde am lucrat eu in ro, angajatii mai bagau o cafeluta, mai o tigarica, 2-3 la fiecare 2h, fro’ 7-8 pe zi, mai un telefon cu iuby, mai un facebook, o barfa cu colegu’, efectiv nu stiu daca se lucra maxim 6 ore desi impresia mea e ca e mai putin.
      In afara nu am vazut asta, adica ok, e cafeluta de dimineata, chit chat, poate o tigara apoi nene, pana la pauza de pranz se baga, nu e nimeni pe telefon, nu e nimeni pe fb, apoi dupa pranz iar se baga la foc continuu, la 18:00 se rupe usa.

      Apoi, voi ati avut ocazia sa dati nas in nas cu „noua generatie” de absolventi? manca-v-as gura voastra! am avut „placerea” sa fiu implicat intr-un proces de recrutare, a vrut o pustoaica, absolventa de geografie sa-mi teste cultura mea generala ca si cum eu eram ala intervievatul si zice: „care crezi ca e orasul cu mai multi locuitori, BV sau SB? si ma gandesc eu ca trebuie sa fie o duda pe undeva dar raspund BV destul de convins la care ea: ntz! asa cred toti oamenii dar SB are mai multi locuitori, e o chestie de perceptie! pe moment am ramas masca si n-am avut inspiratia sa caut pe mobil de fata cu ea dar mi-am aratat indoiala.
      Asa, dar altfel, fara 1000 de euro nu vrea niciunu sa lucreze, plm.
      CSF? NCSF!

      00
    • @Pensionaru’:

      In legatura „angajatii mai bagau o cafeluta, mai o tigarica, 2-3 la fiecare 2h, fro’ 7-8 pe zi, mai un telefon cu iuby, mai un facebook, o barfa cu colegu’, efectiv nu stiu daca se lucra maxim 6 ore desi impresia mea e ca e mai putin.”

      Daca te referi la Franta, da am vazut si eu ca cei de aici lucreaza fara pauze, dar lucreaza mult si prost. Sunt programator Java si am lucrat in multe tari, francezii ne pupa in fund cand mergem la ei pt ca stiu ca ei nu au doar programatori foarte slabi si au nevoie de noi sa le facem proiectele. Productivitatea nu are legatura cu lucratul heirupist. Omul nu e facut sa stea concentrat mai mult de cateva ore, nimeni nu poate lucra 8h non-stop. Plus ca daca stai 8h pe scaun o ai pb cu colana sau cu alte organe in timp. De aia e normal sa iei o scurta pauza la o ora.

      Cand lucrati in afara nu fiti sclavi, chiar daca gazdele au alte reguli decat voi cereti-va dreptul la odihna in timpul programului. Nu va platesc strainii facturile la doctori mai tarziu, si veti vedea ca sunteti si mai productivi asa, ca va vin idei bune dupa o scurta pauza ca aveti o viziune mai buna a situatiei. Astfel o sa faceti in 2h ce fac ei in 8.

      E si o vorba: „diferenta dintre un jocator de tenis slab si unul bun e ca cel bun se intoarce la pauze cu spatele spre fileu!”

      Productivitatea scazuta e din cauza mangementului defectuos, a liderilor fara viziune, a statului, a obedientei fata de straini etc. nu are treaba ca nu sta angajatul 8h fortat pe scaun.

      00
    • fata de nemtii mei, io sunt un monstru de productivitate.

      00
    • @Alexandru M

      Bună de tot ăsta cu pauzele! Când a venit o tanti de la medicina muncii, și, analizând sarcinile mele, mi a zis ca, după 45 min cu ochii în ecran, sa stau 15 min sa privesc cerul… Am râs în așa hal… mi am notat cu majuscule…
      Normal, sfat neaplicat vreodată…

      00
    • cerul de pe un wallpaper?

    • Vali dar pe aia cu venit mail la 12 53 cu task de indeplinit pana la ora 13 ( trimis de manager) o stii? Si era vb de cifre si nu le scoti din burta ca merg mai departe la firma mama din strainatate. Sau ala cu ajuns mai tarziu diminaeata cu 10 minute dar neplatite orele( cel putin 2 ) de dupa ora 18 si chemat la hr?
      Daca eu as fi stiut/realizat inainte de 2000 ca bugetarii o vor duce mai bine decat privatii ce bine ar fi fost pt mine!

      00
    • demisia și tira de acolo.

  4. Aia cu sediul la mama dracului poți s-o mai zici odată.
    Când ai de ales sa nu mai ai timp de absolut nimic, mai degrabă preferi mai putin dar mai liber.

    00
    • știu oameni care au case in pipera și nu vor să se ducă să muncească în oraș pe bani mai mulți, preferă băneasa, economisesc 2 ore pe zi doar cu drumul. la fel cum știu oameni care stau in oraș și nu vor să muncească la porumb.

    • 2 ore nu mi se pare exagerat, săptămâna trecuta am fost la o firma, regret jobul ca e fain, dar se pierdeau încă 5 ore pe zi doar cu transportul.
      Puneau și transport gratis la dispoziție, dar nu te ajuta cu nimic ca tot aia e, e o problema de foarte mult timp pierdut, timpul tău, nici nu mai știi ce e aia acasă.

      00
  5. NOU
    #24

    Ai scris doua pagini degeaba. Răspunsul la întrebarea ta e în postul precedent, în care nenea ăla, capuseaza statul român și pe voi, cei care ati rămas acolo, și nimeni nu zice nimic. I ați văzut pe cei douăzeci de inși care au tăcut mâlc când ” domnul președinte ” a fost pus la punct? Și ei capuseaza mai mult sau mai puțin. Și toată țara e plină de d- ăștia, și se face asta constant din 89. Asta e problema și cred ca nu mai e speranță.

    00
    • Salariul minim trebuie sa asigure un minim de existenta :)
      Si totusi, tu vrei sa creasca salariul minim la nivel de tara pentru ca tu sa ai salariul mai mare ?:))

      Poate ar trebuie sa te intrebi de ce ti se ofera doar 1500 lei dupa 5 ani de IT.

      00
  6. BANIII !!! Se merita sa pleci intr-o tara straina si sa lucrezi acolo decat sa stai in Romania unde ai o casa si sa nu iti permiti sa iti platesti facturile cu salariul de doi lei… MARITI SALARIUL MINIM CA SI ASA NU SE POATE NEGOCIA CU CHITROSII !!! Dupa ce am lucrat 10 ani in IT mi se tot ofera 1500 de lei… WTF WTF !!!!!!!!

    00
  7. „Sigur, sunt și excepții, angajați care își văd interesul și își caută și plătesc ei astfel de cursuri, dar sunt prea puțini.”

    Deci cursurile de Amazon nu sunt bune? Sau sunt?

    00
  8. Foarte bine punctat Vali. Pentru mine sa termin programul la ora 16 facem cat o marire de salariu; in felul asta ma pot bucura de familie

    00
  9. Nu pot sa comentez, caci logic sunt blocat, pe profilul pupatorului. Dar am sa las asta aici pt eternitate. „Parnaiasilor, deontologilor,santajistilor abia astept sa vad pe latrina 1 cum va puneti paie in ass. O mare victorie a dreptatii in fata scursurilor umane”. Sry pt offtopic dar… nu mai exista nici in „dar”. Gata. Sunt nervos.

    00
  10. Nimic. Mergem mai departe.

    00
  11. Zici mai sus ca avem un deficit de munca eu nu vad asta pentru ca salariile sunt încă mici. Deci cererea si oferta încă nu e destul de acerbă.

    00
  12. Poate si cei care au plecat s-ar întoarce în țară daca ar ști ca nu lucrează în cloace/medii toxice cu vipere

    00
    • Se stie prea bine ca de asta pleaca romanii afara! Acolo nu e deloc un mediu de lucru toxic si ce gasesc de munca e de vis!

      00
  13. Forță de muncă bună s-ar găsi mai ușor dacă nivelul de „calificare” solicitat nu ar fi atât de înalt. În Timișoara, pentru Software Tester se cere să știi 4 limbaje de programare plus cine știe ce alte lucruri, iar eu am ajuns să lucrez pe acest post în UK având studii în Limbi străine. Jobul ăsta puteam să-l am și în România dacă mi se oferea oportunitatea.

    00
    • Amin! Cele din HR (că n-am prea văzut bărbaţi) nici măcar nu se gîndesc că omul ăla cu CV mai modest decît cerinţele e determinat să înveţe şi nu-i oferă o şansă de a arăta ce poate. E mai uşor să se plîngă.

      00
    • Multi pun cerinte la vrajeala. Ia depune tu CV in care sa ai trecute cunostinte cat de cat de programare in general si o facultate de profil eventual, sa vezi ce te suna baietii.

      00
    • Aia care pun cerinte la vrajeala sunt idioti.

      00
    • eu am ratat un job că ăia voiau office la un job de dtp, cu pagemaker, photoshop și quark. le-am zis că n-am idee de ofice, ce plm să fac în office când au știu chestii mult mai avansate, au zis că nu sunt bun.

    • Ziceti de HRisti ca meh si bleah. De parca ei ar vrea si ar cere cunostintele alea, nu managerii sau coordonatorii.

      00
  14. Nai e si sistemul de recrutare care e praf…

    00
  15. Fiecare isi alege drumul in viata. Asta daca acum 10 ani nu ai pus botul la un credit avantajos pe 30 de ani in franci elvetieni.

    00
    • N-am inteles niciodata faza cu „ai credit, ramai aici”. Puii mei, daca plec in afara pe 5000 de euro, ma doare in cot ca trebuie sa platesc aici o rata de 200. Eventual gasesc o ruda sa se ocupe de chiriasi, sa nu stea apartamentul gol si gata.

      00
    • Cei care au patit-o nasol cu acele credite in franci elvetieni s-ar putea sa nu mai aiba nici bani de bilet de avion.

      00
  16. Pretențiile angajaților ar trebui sa fie pe măsura capacităților, dar mai ales a dorinței acestora de a face treaba buna. Nu mai e de ajuns sa te prezinți acolo și sa pierzi vremea cu alte prostii. Companiile nu cresc așa. Și e un cerc vicios pentru ca nici angajații nu vor primi tratament mai bun din lipsa de resurse.

    Dacă in zona de angajatori exista dorința asta, pentru ca toți antreprenorii vor companii care cresc, in zona angajaților lucrurile nu stau deloc bine. Nu e doar o opinie, e experiența.

    Eu as vota oricând pentru remunerarea angajaților pe baza de rezultate. Pornind nu de la 0, ci de la minus. Minus cât costa un angajat compania luna de luna. Nu îți faci treaba, tu plătești compania. Faci treaba buna, awesome, nu exista limita la remunerație decât raportata la cât de eficient ești. Pare imoral? Nu e. E exact situația in care sunt antreprenorii – câștigi pe cât se bine îți faci treaba. Dacă pierzi vremea pe 9gag, fb, etc – rămâi doar cu datoriile luna de luna.

    00
    • „Eu as vota oricând pentru remunerarea angajaților pe baza de rezultate. Pornind nu de la 0, ci de la minus. Minus cât costa un angajat compania luna de luna. Nu îți faci treaba, tu plătești compania. ..E exact situația in care sunt antreprenorii – câștigi pe cât se bine îți faci treaba”

      tu nu zici rau in esenta dar o iei pe aratura lui minus si incerc sa-ti explic unde e problema. spui ca daca ala nu produce valoare pentru companie nici macar cat consuma compania cu el – sa aduca bani – total de acord ***, dar nu spui si partea a 2a in care angajatul ala produce valoare pentru companie si surpriza – finalizeaza un proiect de 10.000 euro si primeste 1000 ca restul sunt banii companiei. daca discutam de plata la lucru efectiv discutam de 75-80% procent de castig efectiv din proiect, antreprenorul ala care nu vrea sa-si asume deloc riscuri ( ca plateste singur angajatul cand pierde firma) trebuie sa primeasca un castig mic de 5-10% cam asa e cand joci pe bursa la modul „super safe”

      revenind la *** – daca ai un antreprenor idiot care nu e in stare sa aduca in companie proiecte pe care sa le lucrezi ? tot angajatul ala care trebuie sa faca treaba … trebuie sa fuga dupa clienti?

      00
    • Inteleg ca vrei sa incurajezi responsabilitatea, dar e cam drastica solutia. Daca voiam sa ma fac antreprenor ma faceam, nu ramaneam la a fi angajat.

      00
    • Tu esti ceva sef pe la Route66…?

      00
    • Cautam comentariul asta. Toti angajatii vor mai multi bani da nu se ntreaba daca ii produc.
      @Darius, Proiect de 10 mii de euro angajatul platit 1000. Nu mai calculezi plata alora care au gasit proiectul? Departament de vanzari, etc? Poate alt angajat care te a ajutat? Taxele platite statului, Cheltuielile de birou si intretinere, utilitati s.a.m.d?
      Iti garantez eu ca din aia 1000 de euro (Sper ca +TVA nu cu TVA inclus), patronul beneficiaza de vreo 2 mii net.

      00
    • Q.E.D. – Angajatii cer, dar nu ofera. Au pretentii sa primeasca, dar tu trebuie sa tragi de ei sa dea.

      Asta este motivul real pentru care companiile NU POT fi competitive si NU GASESC oameni. Pentru ca moral angajatii sunt la pamant.

      00
    • il vad pe Andu pe post de biciuitor sef. Auzi „daca nu produce compania sa vina angajatu de acasa cu bani”.
      Boss..eu iti dau tie timp, tu imi dai mie bani. Nu, nu sunt aici pentru „productivitate” si ce cacaturi visezi tu acolo. Eu iti dau 8 ore de munca tu imi dai banii negociati la inceput.
      Evident, daca nu sunt productiv io inteleg ca tu nu ai de unde sa ma platesti. Deci o sa fac partea mea de productivitate ca sa te ajut pe matale sa ma ajuti pe mine. Ca imi place cu bani.

      Dar, explica-mi si mie. Pe logica ta. Eu programator. Eu nu primesc taskuri pentru ca vanzarile tale sunt proaste. Eu nu primesc taskuri pentru ca de sus in jos toti sunt varza. Care e vina mea? Unde masori banii de responsabilitate?

      00
  17. ce mult seamana siteul undelucram.ro cu glassdoor.com. pina si logo e pe undeva la fel.

    00
  18. oh da, Hr-ul e de umplutura singura grija este sa isi apere rudele din management, cel putin asa era la multinationala unde am facut volane in Sfantu Gheorghe, e fabrica nimanui, in oras compania este asa de bine cunoscuta de toti locuitorii incat este in prag sa se inchida, Hr organiza de forma sondaje de opinie printre angajati, arunca la gunoi orice era critic la adresa lor si raporta la sediul din Brasov ca totul este roz minunat niciun pic de hartuire, si ca motivul lipsei crescande de angajati fiind acela al lipsei de iubire al acestora fatza de munca, in fabrica totul fiind cristalin, e multe oameni lenesi

    00
    • zi bre numele, să știe și google, poate se feresc și alții.

    • Mai mult ca sigur e vorba de Autoliv.

      00
    • Autoliv … acum 2 ani erau vreo 40 de pagini de comentarii sectiunea forum pe situl undelucram despre autoliv-sf. gheorghe, intre timp vad ca s-au sters comentariile si probabil nu se mai aproba daca sunt negative, mai multe decat autoliv avea la vremea aceia Mega Image avea vreo 60 de pagini parca, deci intr-un schimb de 8 ore avem o pauza de 10 minute pentru pipi/tigara si inca o pauza de masa de 20 minute, totalul de 30 minute ti se taie din timpul lucrat binenteles, trebuie sa vii si sambata sa recuperezi sa ajungi pe plus cu orele lucrate, este un program strict munca continua fara timpi morti,
      intr-o coloana organizata marsaluiam in cantina, ne luam fiecare sendvisul vechi de 3 zile, nu apucai sa il incalzesti la vreunul din cele 3 cuptoare cu microunde decat daca erai intre primii 3 la rand, daca era cat de cat comestibil il haleai, daca nu aruncai painea veche si salamul scarbos si ranced la gunoi, si inapoi la munca, masa zilnica asigurata este trecuta si acum la beneficii daca te angajezi la ei, alt beneficiu este si salariul brut de 1500 lei, adica 1100 lei in mana, acum o saptamana au umplut orasul de afise pe hartie mare A2.
      la schimbul 3 un istet din management s-a gandit sa faca economie cu salariile, si a scurtat schimbul 3 la 7 ore, astfel ca nu mai erau obligati de lege, nelucrand 8 ore noaptea sa acorde 25% spor de noapte,
      avem transport asigurat la locul de munca, te aduce acolo cu aproape jumatate de ora inainte de ora inceperii, daca nu-ti convine poti veni pe jos sau cu masina personala,
      sedinte aproape zilnice, amenintari cu datul afara etc, toata raspunderea pentru orice kkt era a angajatului din productie, toate deciziile si organizarea din fabrica fiind mereu perfecte, seful direct are asupra ta cea mai mare putere, la HR mereu va fi cuvantul tau impotriva sefului direct, vei fi uluit nici nu o sa iti vina sa crezi ce povesti va scoate, nimeni din managementul superior nu va patricipa vreodata la vreo convocare, ori iti semnezi demisia ori te vor da afara pentru abateri extrem de „grave”, daca nu pupi si tu ca restul pe seful direct zilele iti vor fi numarate,
      ce m-a socat pe mine este hartuirea inutila pe fatza de orice fel in fabrica asta, am lucrat in afara tarii, acolo era super strict si cu consecinte grave pentru orice fel de hartuire, dar in Sfantu Gheorghe la Autoliv am vazut muuuuulte fete atinse pe sani, ciupite de fund, de colegi de team leaderi, aluzii sexuale de orice fel dar fara vreo consecinta, poate sunt eu mai nestiutor si este normal asa intr-o fabrica din rromania…
      in afara de incidentele care au aparut in presa cu oameni intoxicati luati cu ambulanta, avem lunar cate un mic incendiu ori la spumare ori in turnatorie, fiind mereu evacuati in curtea fabricii, in acele zone se lucreaza non stop fara oprire, nu e vorba vreodata sa se mai verifice instalatiile, masini de orice fel, daca cuiva ii trece prin minte sa mai opreasca productia pentru verificari utilaje i se reaminteste modul de lucru: non stop si fara oprire, bine ca inca nu au fost victime omenesti.
      si pentru ca deja tot orasul a intrat si imediat a iesit prin fabrica asta ca angajati, au ramas fara oameni, au deschis fabrici pentru volane in Prejmer, Onesti, Costesti … binenteles cu toate beneficiile Autoliv pentru angajatii sai, chiar nu pot intelege de ce nu faci o locatie sa mearga ok, trebuie sa deschizi alte 5 locatii sa faca exact aceleasi volane.

      10
  19. Copilăria(până când am terminat generala) mi-am petrecut-o în mediul rural. Toți prietenii din aceiași generație, pe care îi aveam la țară, lucrează acum în străinătate în construcții, agricultură, transport, etc. În afară de câțiva(10% cu indulgentă) care am plecat la oraș să continuam cu studiile și acum avem servicii aici. Avea „prietenul” tău cubic un articol pe blog foarte bun despre legile din România și forțele de muncă, dar nu știu dacă pot să las link aici. De ceva, te rog șterge-l la moderare

    00
  20. In procesul de angajare de la noi se da initial un test ce consta in sumarizarea unui text. E incredibil cat de putini sunt in stare sa scoata ideile principale dintr-o pagina de text usor, luat din ziar. Cu toate astea pretentiile salariale sunt de la 3,000 de lei in sus. Mai nou foarte multi nu mai ajung la interviu si „üita” sa anunte.

    00
    • Sa vezi ce frumos e cand insista sa vina la interviu la o ora foarte matinala. Tu te trezesti cu noaptea in cap, te pregatesti si te duci. Deh’ , daca atunci poate omul… si surpriza! Te-ai trezit degeaba, nu mai e nici un interviu.

      00
  21. Sunt vreo 5 milioane de romani plecati din tara. Multi au plecat necalificati, dar s-au calificat acolo in ultimii 10 ani. Eu zic ca e forta de munca de unde sa alegi. Multi sunt nefericiti afara si probabil s-ar intoarce daca ar putea sa aibe o viata decenta.
    Solutia ca sa-i aduci pe acestia innapoi ar fii sa ajungi la niste salarii cat de cat competitive cu tari ca italia, spania (care nu sunt chiar atat de mari) incat sa le permita sa se intoarca, si aici nu ma refer doar la Bucuresti sau la orase precum Cluj, TM, ci la nivelul intregii tari.
    In momentul in care muncitorul o sa fie platit la macar 500-600 Euro net pe luna eu zic ca vor fi destui care vor vrea sa se intoarca, atat timp cat tu firma deabia le dai 220 atunci sigur acestia nu se vor intoarce la tine sa moara de foame.

    00
  22. Am fost in provincie la un interviu la o firma de IT britanica dar cu sedii pentru salahori în România.
    La interviul tehnic sunt intrebat mai ales de proiectele la care am lucrat acum 10 ani, cu tehnologii vechi dar care ei încă le folosesc. Sunt luat peste picior ca nu am folosit un anumit framework, le spun ca am utilizat unul mai nou și mai bun.
    Dupa 2 ore de interviu sunt sunat de la HR si mi se spune ca nu m-am ridicat la așteptările companiei si dacă nu vreau sa ma angajez pe un post de DEV nu de Senior DEV. M-am interesat si tipul care a tinut interiul a lucrat in acea companie 10 ani, timp in care a fost promovat pentru ca asa era procesul in firma dar pun pariu ca dacă s-ar duce la interviu i s-ar spune ca nu e bun de Senior.

    00
  23. Despre firme au facut o mizerie acum 3 ani cand au sters comentariile negative pentru Siveco, Teamnet, IBM, Endava si DELL.
    Imi amintesc si acum ca pe forumul Siveco se plangea un angajat ca Socol i-a aruncat o scrumiera in cap pentru ca nu terminase task-ul la timp. Acum topicul a disparut.

    00
  24. As generaliza putin si stiu ca risc. Insa HR-ul autohton e la ani distanta de orice poate fi numit decent.
    Nu vreau sa fiu o scarba mica, insa modul de lucru e praf in general. Putini sunt cei care chiar sunt profi. Si nu, nu fac parte din categoria care crede ca are nevoie de anuntat personal dupa primul interviu de feedback si alte rahaturi. Nu ma cauti intr-o saptamana doua, asta e, inteleg. Sunt om mare.
    Ce nu inteleg e de ce PLM pui anunt pe ej/bj si iti trimiti candidatii pe site-ul tau propriu unde sa aplice. Unde trebuie sa-si faca cont, sa bage detalii si alte rahaturi. De ce PLM daca ai anuntul pe linkedin, tot pe site-ul tau intern ma trimiti. Daca si acolo e dificil sa scanat un cv, macar pe diagonala, grav. Dar sa spunem ca unii chiar reusesc sa citeasca un cv si se opresc la niste cuvinte cheie. Care apar mai pe la inceputul experientei.Si gata, te suna pe post de „customer representative” aka call center cu toate ca nivelul de cariera care reiese din cv este de cine stie de business manager cine stie pe unde. Doar nu ca reiese, ci chiar aia faci.
    Alte companii au o problema in sensul ca procesul de recrutare poate dura si un AN! Pe bune! Cu exemple daca e nevoie. Adica plm mea.
    Ce vreau sa spun e ca HR-ul nostru habar nu are cum sa ajunga la candidati, desi au la dispozitie tot ce le trebuie. Serios. Cu exceptii, bineinteles.
    Si alte companii nu au HR decat pentru chestiuni interne. Adica sa tina evidenta contractelor si alte chestiuni de genul, nu si recrutare.
    Caz in care recrutarea o fac cei care sunt direct interesati, adica managerii de echipa.

    00
    • Exact.
      N-am să pricep niciodată de ce recrutarea pentru orice post dintr-o companie se face de către un HR. Care, să fim serioși, e pilaf. Și, din păcate, nu doar pe domeniul postului scos la mezat ci și pe al său.
      Am fost la multe interviuri. MULTE!
      Vă jur că nu sunt idiot. Dacă aș fi dat interviurile cu persoane care să priceapă că sunt bun la ce vor ei, le-aș fi luat.
      Dar totul se desfășoară ultra-robotic. Niște întrebări de tip „unde te vezi peste 5 ani?” și „care crezi că sunt atuurile tale principale?” poa’ să le pună și Gherghina Amotostivuitoriței de la autobaza comunală. Micționez pe ele.
      Nu știu ce să întrebe și nici să interpreteze rezultatele.
      Iar chestia cu „minim n ani experiență” te termină. Cum să acumulezi experiență dacă nu te angajează fără? Ca asistent de junior intern neplătit?
      Forță de muncă există căcălete, dar:
      – nu știu s-o descopere/recunoască;
      – nu știu s-o atragă;
      – nu știu s-o motiveze;
      – nu știu s-o păstreze.
      Nu e doar despre bani, ci, în general, despre felul cum ești privit și tratat.
      Mă rog, aș putea scrie un roman, dar pentru ce? Știm cu toții ce și cum.

      00
    • Intr-adevar. Eu nici macar nu vreau sa ma angajez altundeva. Am un profil de LinkedIn, ca tot omul, dar am sters de acolo orice acronim si detalii din job-urile anterioare. Ma disperau fatucele de HR cu oferte de support si on-call shit, dupa 20 de ani de experienta si pozitii similare la companii similare acum 15 ani. Pana mea, nici macar nu te uiti pe profil? Insa eu cred ca le ia mai putin timp sa dea copy-paste-send decat sa citeasca profilul, ca nu risca nimic. Dar tot n-am scapat de cererile de conectare generice. Parca vin de la persoane trase la indigo, absolvente de psihologia vietii de acum maxim 2 ani. Unele sunt inca studente. Ce sa faca si ele, isi maresc reteaua, sa fie. Le dau direct reject cu „I don’t know this person”.

      Parerea mea e ca tot de la prieteni afli de chestiile cu adevarat bune, la fel si scorurile. Daca vezi un job prea bun (la min 7-8 ani de experienta) pe vreun site, probabil ca ceva pute undeva. Mai putin probabil sa fie alt job decat recruteaza de obicei sau sa fie multe posturi similare.

      00
  25. „fetele alea care pretind că se pricep la oameni habar n-au pe ce lume sunt” – daca imprim asta pe un tricou trebuie sa platesc ceva drepturi de autor? Doar pe un singur tricou, pentru mine, sa il port la serviciu, nu fac bani cu el, ba chiar s-ar putea sa pierd. „Personal use only” cum s-ar spune.

    00
  26. NOU
    #78

    incerc sa impusc doi iepuri deodata (apropo de emailurile la final de program si comentariul referitor la creditele angajatilor) si impartasesc un pic din experienta intr-o banca din top 5 din Ro:

    am lucrat 3 ani si jumate in aceasta banca, dintre care 2 ani am lucrat aproape zilnic 10-14 ore/zi. nu doar eu, nu doar departamentul nostru, ci cel putin 50% din managerii bancii faceau munca peste program.
    pentru ca nu aveau voie sa dea emailuri cu intalniri dupa ora 18:00, te sunau pe tine sau pe managerul tau pe fix si te invitau la o intalnire urgenta la 19:30. da, mergeam la acea intalnire pentru ca era legata de activitatea mea, de multe ori se transau lucruri importante si se luau decizii pe loc, decizii pe care le cerusem pe email cu cel putin 2 sapt inainte.

    presedintele bancii dadea emailuri la 8 seara cu deadline a doua zi de dimineata.
    eu primeam emailuri vineri seara pe la 8-9 cu deadline pentru luni la ora 9 dimineata; nu 1-2 emailuri/an, ci zeci de astfel de emailuri. regula nescrisa era sa pui toti managerii posibili in cc, sa se vada ca prestezi din greu dupa ora 18:00.

    pestele de la cap se impute; acest ritm de lucru si mediu toxic isi avea radacinile la cel mai inalt nivel ierarhic. si, prin puterea exemplului, s-a raspandit in toata compania.

    angajatii toxici erau gestionati in doua feluri: ori trimisi pe linie moarta, intr-un departament obscur si nu se ocupau cu nimic (cei care aveau relatii si pe care nu puteau sa ii dea afara usor), ori isi luau concediu medical 3 luni, timp in care isi cautau de lucru prin alta parte si cand aveau oferta pe masa paraseau corabia. HR-ul nu facea nimic, in ciuda sesizarilor si plangerilor trimise de alti colegi, ci se mobiliza doar daca ‘the shit hit the fan’.

    acum referitor la creditele care tin oamenii legati de plantatie: stiti cam cati angajati nu puteau sa plece in alta parte din cauza celor 2-3 credite/familie? cam 50%.

    ei lucrau de ani de zile in banca, au avut salarii mirobolante acum 10 ani, au facut credite in buza crizei si din pacate pentru ei nu le-a mai marit nimeni salariul dupa aceea. creditele initiale au avut conditii speciale pentru angajati (cum ofera cam toate bancile angajatilor lor), iar daca ar fi plecat, ratele le-ar fi fost marite cu vreo 30%, la nivelul clientilor standard. ei ar fi trebuit sa ceara cu minimum 30% mai mult la urmatorul interviu, doar ca sa fie pe break even si sa se intoarca acasa cu aceeasi suma lunar, lucru care nu se putea intampla (unii dintre ei aveau salarii mult peste piata si stiau ca in alta parte nu pot primi atat).

    la interviul de plecare din companie, don’soara de la HR s-a mirat ca nu aveam nici un credit! zero, nada, nichts, dupa 3 ani jumate’ de prestat acolo. si m-a intrebat super senina: ‘pai si cum te-ai descurcat’? cam asta era nivelul ei de profesionalism.

    unul din colegii mei care a lucrat 11-12 ani acolo si-a facut niste ‘prieteni’ pe unde nu trebuie si in 6 luni a trebuit sa plece. care a fost principalul criteriu de negociere la interviul de plecare? majorarea ratelor celor 3 credite luate cu sotia lui. a mai renuntat la salariile compensatorii, nu a primit cele 3 scrisori de recomandare de la directorii targetati, etc., dar a tinut strans de conditile de creditare. banca oricum vroia sa scape de el si a fost de acord sa ii mentina conditiile speciale pentru angajati.

    all in all, in afara de salariul mizerabil, nu regret nimic: mancatoria intre directori, interesele personale, dinamismul activitatii, diversitatea proiectelor, colaborarea directa VP, toate m-au pregatit sa fac fata oricarei situatii, oricand, oriunde, la orice loc de munca viitor. in acea banca orice angajat este aruncat in apa infestata cu rechini si trebuie sa invete singur sa inoate, iar ce inveti acolo intr-un an iti foloseste in urmatorii 3 ani.

    10
  27. ……
    „Nu exista forta de munca” este o propozitie simpla, scurta si usor de retinut de catre orice retard,
    care promoveaza nevoia patronatelor de a importa , masiv, forta de munca din CHina, India, Vietnam, Pakistan, etc, etc, in disperarea de a mentine status quo-ul, adica 2/3 din valoarea adaugata de firma se retine la actionari/asociati (in general 1-2-3 persoane) , si 1/3 se distribuie catre prostime (EXACT invers fata de Germania de exemplu).

    Patronul roman nu se simte patron daca nu are Mercedes, vila si amanta (nu neaparat in ordinea asta, dar de obicei asa este). Ori, astea costa o caruta de bani, deci singura sansa de a ajunge acolo este de a f*** in c*r salariatii pe salarii de 2 lei 50.

    Sigur, si riscul e mare, nu e putin lucru sa faci o afacere in Romania.

    Totusi, parerea mea este ca , in ultima instanta, patronatele vor castiga mai mult acordand beneficii mai mari prostimii, pentru ca oamenii simpli nu exporta bani in Elvetia si Luxembourg… ci ei … cheltuie cam toti banii de la un salariu la altul. Asta inseamna ca ei cumpara lucruri… bunuri si servicii… intre care se gasesc (sau ar trebui sa se gaseasca) si cele vandute de firma care le-a crescut salariile. E un fel de win-win, in cativa ani cel putin.

    00
  28. Mi-a luat 3 ani sa pun la punct o ehipa completa care sa functioneze fara probleme si sa fie eficienta. Angajatii nu fura ca isi dau seama ca de fapt au mai mult de pierdut, nu pierd vremea in timpul programului cu pauze de tigari si alte aberatii, sunt platiti cu 20% mai mult decat in alta parte dar isi fac treaba cu 50% mai bine decat in alta parte.
    Am avut la inceput angajati ieftini ca nu ne permiteam pe cei scumpi, dar apoi am vazut ca de fapt oamenii motivati si bine platiti isi fac treaba mult mai repede si de fapt avem de castigat.
    Oameni pe care i-am luat nu aveam prea multa experienta dar am vazut potential in ei si am investit foarte mult in ei, acum produc rezultate.
    Si pe afara sunt idioti la HR care te intreaba chestii dubioase, dar faza cu unde te vezi in 5 ani e cea mai tampita intrebare.

    00
  29. Aoleu, Vali, ce-i gâsca aia cu fața de fiară?!
    :-))

    https://riscograma.ro/13130/salarii-putori/

    00
  30. Eu sunt un mare fan al sistemului „salariu minim + bonus pe realizări ” , am început acum 6 ani cu part-time, baza de 150 lei (2 ore) si am ajuns azi la 7.5k
    La fel am echipe, nu stiu sa fie vreunul nemulțumit atat timp cat nu il frec cu programul si încasează 3000-8000 lei. Singurul moment în care intervin e atunci cand nu isi realizeaza targetul.

    Uitam ca sunt angajatori cu medii mizere si epuizatori de resurse umane, medii care strica piata. Dar si cu angajatii.

    Au pagini goale pe cv, nu se uita 5 minute pe google sa se informeze de poziția pentru care candideaza, uita sa sune ca nu mai ajung.
    Am avut multe sesiuni de interviuri în care s-au prezentat 10%. Am batut sute de km sa aflu ca nesimtitul nu apare.

    Ma uit la târgurile de job-uri ca vin doar sa se uite, rata de recrutare fiind extrem de mica, indiferent de companie.

    00
    • Unele firme cică oferă salarii motivante. Adică 1200 – maxim 1600 de euro. Păi fac atâta stând acasă și lucrând poate, POATE 2 ore pe zi.

      00
  31. De ce nu găsesc companiile forță de muncă bună/calificată?
    R: pt ca nu asta cauta
    Majoritatea companilor cauta sclavi ieftini.Si asta si gasesc. Dupa parerea lor un angajat trebuie sa fie destul de inteligent cat sa-si faca treaba bine si destul de prost incat sa nu ceara prea mult pt asta. Iar lucrurilea astea nu prea functioneaza impreuna. Evident ca exista si exceptii dar nu despea astea vb. Exemple se pot da destule dar concluzia e una.Si nu am tras-o eu: „Most people work just hard enough not to get fired and get paid just enough money not to quit.” (George Carlin)

    00
  32. La multe dintre joburile cu salarii peste salariul minim pe economie se fac angajări pe pile și relații aproape exclusiv. Nu e vina scolii că pila nu e pregătită profesional. Dacă s-ar recruta pe bune, situația ar fi alta.

    Ați uitat sa menționați managerii toxici. Un angajat nu devine toxic dacă nu sunt alții toxici la adresa lui.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile