Octavian Radu face succes: Debenhams

După senzaţionalul succes reputat cu Diverta, afaceristul Octavian Radu şi-a arătat măiestria în afaceri şi în alte domenii.

Cum ar fi retailul

DebenhamsÎn 2007, compania Fashion Retail Group S.A., controlată de Radu, preia franciza Debenhams şi deschide primele magazine în România (în total vor fi 7 magazine deschise în Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Oradea).

În 2010 anunţă pompos că vrea 500 milioane euro venituri din această franciză, pentru că tocmai a preluat licenţa în 11 ţări. La scurt timp intrau în insolvenţă. Hai să vedem cum şi de ce.

Ţeapa Debenhams

Ce a găsit Casa de Insolvenţă Transilvania după ce a analizat falimentul  Fashion Retail Group? Numai chestii simpatice, de genul mutarea activelor pe altă firmă:

În iunie 2010 valoarea activelor imobilizate scade   la valoarea de 11.606.717 lei prin transferul activelor către DEBRO RETAIL SRL și RAFAR SHOES GROUP SRL. Se poate observa modificarea ponderii deținute de către imobilizările   financiare  în cadrul activelor imobilizate, din 2010 acestea deținând cea mai mare pondere în cadrul acestora.

Sau marfă de 3,8 milioane euro lipsă din inventar în doi ani. La pagina 31 din raportul CITR incepe distracţia.

Ce mai spune raportul Casei de Insolvenţă Transilvania?

Nimic din ce n-am văzut la insolvenţa Diverta.

Principalul motiv faptic al rezultatelor nefavorabile ale societăţii a fost impunerea de către francizorul DEBENHAMS RETAIL PLC a  cedării francizei de către Fashion Retail Group SRL  către SC DEBRO RETAIL SRL și a francizorului ALDO GROUP
INTERNAȚIONAL AG a cedării activității către RAFAR SHOES GROUP SRL datorită
datoriilor mari acumulate și neachitate față de acesta.

Dintr-o data, francizorul a impus cedarea licenţei de la o firmă controlată de Radu către o altă firmă controlată de Radu. Deci Fashion Retail Group avea probleme cu plăţile şi altcineva nu era de găsit pentru preluarea francizei decât, să alegem la întâmplare, tot Radu?

Din analizele efectuate până în prezent, administratorul judiciar a ajuns la concluzia că insolvenţa debitoarei se datorează unor cauze obiective şi majoritatea externe societăţii fără a implica culpa unei/unor persoane concrete din conducerea societăţii.

Nu vi se pare ciudat că lipseşte marfă de 3,8 milioane din inventar şi că activele au fost transferate, dar nu e vina nimănui? Mă gândesc, dacă la 3 sau 6 luni faci un inventar şi descoperi lipsuri de câteva sute de mii de euro, dai afară angajaţi şi întăreşti paza? Sau marfa s-a pierdut altfel decât prin buzunarele angajaţilor?

Administratorul judiciar a constatat că nu există şanse obiective de reorganizare
motiv pentru care propunem în condiţiile art. 59 alin. 2 deschiderea procedurii de faliment.

Succes românesc. Când vă întrebaţi de ce hainele şi încalţămintea sunt mai scumpe în România decât în orice oraş sau mall din afară, deşi au acelaşi brand pe ele şi sunt aceeaşi marfă, gândiţi-vă la asemenea ţepe.

Valoarea ţepei?

Pun pariu că francizorul şi-a primit banii până la ultima centimă. Ceea ce nu putem spune şi despre băncile creditoare:

"Valoarea datoriei se ridică la 50 de milioane de lei (cca. 12 milioane de euro), unul dintre creditori fiind Alpha Bank. Compania este în faliment şi nu mai face nimic, iar magazinele sunt închise. În perioada următoare se vor vinde activele, stocul magazinlelor, pentru a se plăti creditorii", a declarat pentru Money.ro, Vasile Godîncă-Herlea, senior partner la Casa de Insolvenţă Transilvania.

Nu veţi găsi asemenea informaţii în ziare, pentru că toate sunt ocupate cu perierea lui Octavian Radu. Nici o vorbă despre insolvenţe şi falimente, totul PeRiere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

9 comentarii

  1. Avem si asa prea multe „branduri” si „oameni de succes”. Deci, faliment(e) placut(e)…

    00
  2. Bulangiu` ăsta, numit şi om de afaceri, a pornit din start cu gândul la ţepe. Respect că a ştiut să sustragă banii şi să nu intre în alte belele :)) Nu-i aşa că la rromânica e frumos? E mirific..

    00
  3. omu a descoperit o reteta de facut bani si o multiplica la infinit… cine-i de vina ca statul si fraierii ii permit sa faca treaba asta…

    00
  4. Sunt curios – poate ne ajuta cineva care se pricepe la acest biznis – de cate TIR-uri si stivuitoare ai nevoie ca sa muti atata marfa (minusul de inventar)?

    00
  5. La Debenhams gasesc blugi normali si buni cu doar 50 lei bucata. Daca dau faliment, sa-mi spuna cineva din timp, sa-mi fac un mic stoc.

    00
  6. Mai bune articolele de genul asta decat alea cu gagici dezbracate, pe care le gasesti peste tot.

    Concluzia este urmatoarea: un „om de afaceri” se foloseste de conexiuni pentru a atrage niste imprumuturi de la banci cu care cumpara un stoc de marfa, care incet incet dispare mai misterios ca in Dosarele X, dupa care firma intra in faliment. Evident omul de afaceri propriu-zis nu apare nicaieri, ci doar firmele / bietii (nestiutorii) angajat. Imprumuturile raman neplatite, omul de afaceri se apuca de alte asemenea afaceri, life goes on…

    00
  7. Eu am lucrat pentru el, iar chestiile astea erau la degetul lui mic. Daca ai vedea ce casa are, nu-ti va veni sa crezi… Oricum baiatul este senzational, ii merge mintea insa stiu o firma pe care nu a putut sa „o facă”.
    Imi pace articolul asta, la mai multe…

    00
  8. Ma gandeam sa imi deschid si eu o afacere mai micutza prin franciza Nomasvello (cosmetica, epilare). Iti trebuie 30 de mii de euro pentru inceput dar ii scoti intrun an de zile banii, dupa experianta dumneavoastra credeti ca e rentabila afacerea? Multumesc frumos

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube