Frânturi de idei

Am promis că scriu un articol în seara asta. Sunt la a 6-a încercare. Și realizez cât de greu e să faci asta – idei claie peste grămadă. Nici nu știu despre ce să vorbesc.


Voiam inițial să vorbesc despre ultima factură de electricitate. 11.7 lei pe lei/KWh la un furnizor normal versus 0,250 lei/KWh la Hidroelectrica. O factură pe o locație este 1200 lei, celalalta este 60 după compensări și chestii. Ma uit acum exista si 13 lei pe KWh


 

Apoi voiam să vorbesc despre o schema genială pe care o face nic.at cu domeniile austriece fără să se sesizeze nici ICANN nici nimeni printre autorități. Băieții ăștia practic consideră orice domeniu de 10 euro prelungit automat dacă nu este achitat, îl șterg la neplată dar după pun o echipa de executori pe tine pentru 120 de euro (aia 10 plus „penalități” – bani care atenție nu se duc la stat sau la NIC ci la o firma privata) deși tu nu ai optat pentru reînnoire și reînnoirea oricărui serviciu digital în UE conform legii necesită consimțământ – însă vrei să mergi în instanță în Austria? Nu mai vorbim că nu e legal să ai penalități de 1100% într-o lună pentru un serviciu neprestat și necomandat.


După voiam să povestesc de imobiliare. Și de ce nu cred că încă exista spațiu de prăbușire. Pentru că e singura clasă de active de refugiu și deși nominal nu au scăzut în termeni reali probabil deja au haircut 20%. Prețul în euro este tot pe acolo, dar euro s-a depreciat, ceea ce înseamnă teoretic că deja au scăzut.


Apoi am vrut să vă cer o părere în alt articol și să întreb de ce în Romania se cumpără cursuri și multi merg la traininguri cu oameni care au succes real doar la vândut cursuri sau traininguri. După ce m-am uitat pe câteva raportări financiare și am văzut cifre de milioane de euro din vândut așa ceva, mi-am dat seama că sunt un dobitoc și sigur ratez eu ceva.


Am mai stat si am vrut să scriu despre ce tâmpenie e să iți faci sediu de firma acasă (la casa si nu social atentie) cu activitate (gen firma de IT) și cum ai nevoie de acceptul vecinilor – vecini care evident pot cere cât vor ei pentru o semnătură, și cum chestia asta e inexistenta peste tot prin lume – dar mi-am dat seama că iese un articol steril despre cum un analfabet poate cere 10K pentru o semnătură, așa că am mers la următoarea idee.


Asta era despre cât de bine funcționează in Romania e-commerce pe platforme cu chestii aduse din China. Dar la asta mă documentez și revin cu un articol frumos.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Plm, scrie ceva, altcumva, da sa fie clar nu asa de vag. Parca e un discurs al unui polician de la PSD, sau mai rau, al unuia de PNL-ul tradatorului de iohanis, care ridica mingi la fileu.

    00
    • Am sperat sa fie 6 in 1 ca in reclama :)

    • Boss! Nu mai scrie la bautura.

      Altfel:
      – 13lei pe KWh –> Prostie + Ticalosie
      – scheme interneti –> Ticalosie
      – nu cred că încă exista spațiu de prăbușire –> Prostie
      – cursuri + traininguri –> Prostie + Ticalosie
      – sediu acasa + 10k pe semnatura –> Prostie + Ticalosie

      Cam 85% din articol putea fi sumarizat:
      „Pe-aici se-ntalneste cam des hotul cu prostul!”

      00
    • @Gogu: Cei 13 lei la energie sunt doar un semnal că nu vrei clienți. Că legislația e atât de proasta încât poți doar sa pierzi ca furnizor. Dar legea te obliga sa dai oferta. Deci pui una unde nu vine nimeni. Nu e prostie. E ticăloșia legislatiei care te obliga să ieși în pierdere daca ai clienți.

      00
    • Cristix
      N-ai inteles schema. Statul compenseaza diferenta dintre plafonul si pretul de 13 lei.
      Abia recent parca au stabilit o suma maxima de subvenție.
      Este printare de bani pur și simplu

      00
    • @Ioan
      Decontarea plafonarii se acorda la diferenta dintre plafon si pret achizitie furnizor, nu are legatura cu acei 13 lei. Asta inainte de limitarea aceea la 1300 lei/MWh.

      00
    • @Ioan: întotdeauna statul a decontat între preț de achiziție și facturat clientului. Deci aia 13 lei sunt doar semn că nu poți face profit (scopul oricărei societăți comerciale) deci nu vrei clienți până nu se liniștesc apele.

      00
    • @Cristix
      Inteleg ce crezi, dar nu e chiar asa.
      Hai sa-ti dau un exemplu pentru prosumer.

      Hidroelectrica:
      1kwh = 0.25lei
      transport, distributie, caca-maca = 0.50lei
      TOTAL = 0.75lei

      Vara tu produci 1200kwh si consumi 200 kwh => Hidroelectrica trb sa iti plateasca 1000 x 0.25lei = 250lei

      Distribuitorul X cu 13lei per KWh
      13 lei pe KWh
      0.5 lei transport, distributie, etc

      Vara tu produci 1200kwh si consumi 200kwh => Distribuitorul trb sa iti plateasca 1000 x 13lei = 13000lei.

      Dar iarna/cand n-ai productie o sugi mai tare de la distribuitorul X decat de la hidroelectrica.

      Oameni diferiti, nevoi diferite, gusturi diferite!

      00
  2. Mi-a plăcut ideea, e ok pentru început.

    00
  3. La imobiliare nici eu nu cred ca se vor prăbuși, însă cred ca va exista o scădere.
    Am văzut recent o analiza comparativa cu raportul dintre salariul mediu net și prețul mediu pe mp vândut.
    În martie 2008, adică la apogeul preturilor raportul asta era cam 6,7 adică în medie pentru 1 mp dintr-un imobil plateai 6,7 salarii medii.

    În toamna – iarna lui 2014, adică atunci când preturile erau cel mai jos, raportul asta era cam 2,1
    Acum raportul este tot cam 2,1 – pentru ca a crescut prețul imobilelor, dar a crescut constant și salariul mediu.

    Pe de alta parte mai sunt tot felul de analisti/agenți imobiliari pe care ii mai urmăresc și unul spunea ca strict în București în perioada iunie – septembrie vânzările sunt mai mici cu 45% fata de perioada similară din 2021.

    Cred ca în viitor vom vedea o scădere a preturilor deoarece :
    -in principal cei care au vrut sa își cumpere imobile sa se protejeze de inflație deja au făcut lucrul asta;
    -IRCC/EURIBOR cresc constant, deci creditele sunt mai scumpe, rata este mai mare și implicit oamenii vor lua credite cu o valoare mai mica pentru a se încadra în plafonul de creditare;
    -cei care încă mai au bani Cash i-au păstrat cu speranța că piața se va prăbuși si o să facă vreo „afacere” deci în principiu vor negocia pentru a cumpăra sub prețul pietei

    00
    • Eu cred ca vor scadea preturile pentru ca lumea crede ca vor scadea preturile.

      „În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 6 luni, 39% dintre participanți anticipează o scădere semnificativă a prețurilor, 27% – o ușoară scădere, în timp ce 9% se așteaptă să stagneze. Doar 8% se așteaptă la o creștere ușoară și 5% la una semnificativă. 12% declară că nu știu la ce să se aștepte. Cei care se așteaptă în cea mai mare măsură la scăderi de preț sunt respondenții cu buget de până în 60.000 EUR (42%), în timp ce creșterile semnificative sunt anticipate mai degrabă de cei cu bugete de 91.000-120.000 EUR (8%). ”

      https://www.bankingnews.ro/preturi-imobiliare-credit-cash-olx-storia.html

      00
    • „Pentru că e singura clasă de active de refugiu” – asta e tot. nu scade nimic..banii se tot produc din nimic si oamenii nu au in ce sa-i bage pentru zile negre. Fiecare gram de panica inseamna 1 euro pus in directia caselor. De la multi..se aduna.

      00
    • Eu nu inteleg despre ce „depreciere a euro” se vorbeste in articol? de la 4.95-4.96 lei la 4.92 lei s-a depreciat 20% ? Probabil e vorba in raport cu dolarul, dar de ce ne raportam la dolar ?!

      00
    • Ok, sa zicem ca oamenii nu isi mai permit sa cumpere din cauza de ROBOR/IRCC.

      Pana acolo cel care cauta ap 3 cam poate sa ia cu 2 iar cel care voia cu 2 poate sa isi ia garsoniera.

      Hai sa zicem totusi ca nu e de putut ci ca lumea prefera sa astepte.

      Daca lumea nu mai cumpara automat inseamna ca cererea se muta pe chirii. Logic ca vor creste:
      – multi care dau in chirie au si ei rate
      – cerere mai mare => oferta mai scumpa

      Deci cel care ar da o rata mai mare pentru ceva al lui va ajunge sa dea o chirie mai mare pentru ceva al altcuiva. Un an de chirie “costa” minim 4-5k euro.

      Hai sa zicem ca prinzi contract pe 2 ani, asta tot inseamna 8-10k euro dati pe chirie.

      Pentru cineva cu bani nu e mult sa stea in chirie langa birou/corporatie, DAR pentru o familie romaneasca obisnuita care are bugetul casei de 4-6000 lei pe luna… e enorm.

      Salariu minim e 300 euro, mediu e 800 euro. Chiar si pentru ala care are salariu mediu nu e confortabil sa dea 25/50% din salariu pentru bunul altcuiva.

      In sinteza unii romani vor face sacrificii, dar vor continua sa cumpere, salariile nu le permit sa se mute cu chiria langa locul de munca…

      Toti am crezut ca dupa pandemie piata imobiliara o sa se prabuseasca grav, nu doar ca nu s-a prabusit ci a crescut.

      Intr-o nota populara ar suna asa: “mai bine faci foamea in casa ta decat firimituri in casa altuia”.

      00
    • @N depreciere reală vs nominală. Mă refer că exprimat în alunez fiecare euro valorează mai puțin.

    • Pe termen scurt vor scadea preturile pentru ca scade cererea( la actualele dobanzi mai astepti cu imprumutul iar cei care au sa dea banul jos si vor ca si investitie pot astepta si pun banii in depozite.. iar intr-un an au cu 7-8% mai mult…putin probabil sa creasca si pretul imobiliarelor cu 7-8% intr-un an) Pe termen lung insa mai e loc de crestere…pentru ca va fi din ce in ce mai scump sa construiesti…

      00
    • @AlinP ce zici tu, ca daca nu e confortabil sa dea 400 de euro pe chirie atunci sa dea 600 de euro pe rata, nu prea se aplica in real life.
      Pentru ca:
      1) Trebuie sa ai niste bani stransi de avans
      2) La chirie nu te intreaba nimeni cat de mult din salariu iti permiti sa dai pe chirie. La cumparare, nu iti da banca creditul daca rata depaseste 40% din salariu, asa ca, nici sa vrei, nu te poti intinde la o rata de 600 de euro cu un salariu de 800. Acum, la salariu mediu, maximul pe care ti-l poti permite e 50.000 de euro.
      La criza din 2008, primul semn a fost ca ratele au crescut mai mult decat chiriile. Astfel, dispare segmentul de cumparatori care cumpara pe principiul „se plateste singur”, pe langa disparitia celor care nu isi mai permit creditul ca a crescut dobanda.

      00
    • Intre 2008 si 2022 cate locuinte s-au construit? In aceeasi perioada populatia ce-a facut: a crescut sau a scazut? Cate locuinte sunt goale ca sunt cumparate doar de „investitie sigura” sau ca proprietarii sunt plecati afara la munca?

      00
  4. @alter ego: ai scris cum vorbește Ciolacu

    00
  5. Cred ca era mai bine sa iei subiectele separat.

    00
  6. Orice articol ii mai bun decât nimic.
    Vali văd ca nu a scris zilele astea.
    Mi-e dor de articolele lui Cristici, alea mă binedispuneau.

    00
  7. Daca ai vrut sa-l parafrazezi pe Ciuca ai reusit

    00
  8. La 11.7 lei/KWh ala nu e furnizor „normal”.
    Tot aștept factura de la Hidroelectrica, am trecut la ei din iulie…

    00
    • Cum sa nu jignesc autorul…e habarnist! HE nu are prețul de 0.25..ala e prețul de producție, dar la final prețul funcția de zona tarii unde locuiești variază între 0.73 și 0.82. Nu vei avea niciodată o factura HE 250Kwhx0.25.

      00
    • NOU
      #26

      Pentru Gustav. Habarnist esti tu. 0,25 lei este pentru energia activa, aia de o consumi. Peste aia 0,25 se adauga cost de transport, cost de distributie, cost de injectie in retea, certificate verzi, tva, etc si ajungi, pt bucuresti cam la 0,68 lei pe kw. Cand trebuie sa cauti o oferta faci comparatia doar la energia activa. Hidroelectrica a stopat pana pe 11 noiembrie sa preia noi clienti.

      00
    • Hidroelectrica oferă un preț de 0,25 lei/kWh (fără accize și alea-alea). Enel mi-a făcut ofertă de la 1 noiembrie cu 2,299 lei/kWh (tot fără alea-alea).
      Am scris asta ca să arăt că a critica tariful și formarea prețului final în cazul furnizorului Hidroelectrica, e o inițiativă eșuată din start.

      00
    • Gustav diferența dintre HE și unii furnizori de exemplu e niste zeci de ori. Cum se formează nici că îmi pasă, restul e cancan. Hands down HE e cel mai ieftin furnizor din … avion. Plus sigur nu îmi face ca restart energy sa îmi anuleze contractul pe parcurs că nu mai pot furniza datorita costurilor

  9. Creste inflația, cresc prețurile, unii vor incepe sa aibă nevoie de banii aia băgați în apartamente. Creste oferta. Doar că dobânzile au crescut, costurile de zi cu zi au crescut, populația scade, deci cererea scade. De aici va rezulta o prăbușire a imobiliarelor. Părerea mea.

    00
  10. in urmatorul anu sau peste cati ani?

    00
  11. @Gogu: amesteci furnizare cu prosumatori. E prima data când faci socoteala pe model de prosumatori.
    Fiecare e liber sa contacteze cu cine vrea – deodată liberalizarea e o treabă bună…
    Iar hidroelectrica produce doar o parte din necesarul de consum – deci o sa fie interesant cum tu ai sa ai acasă factura mica dar nu o sa mai ai job, ca firmele vor închide deci nema salariu…
    De aia modelul actual cu H. vânzând doar la unii energie ieftină nu va funcționa. Si e prea ieftină – e mai ieftina decât acum câțiva ani. Sunt de acord cu ideea de suport, dar aici e pomana, nu suport.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile