A fost fondat cel mai mare bloc comercial din lume

Acum câțiva ani, eram într-o zi în Otopeni, așteptam să iau avionul. Pe scaunul alăturat, era un ziar străin: „The Australian Times„. Am lucrat în presă, am făcut ziare și reviste (cu plăcere și pasiune), așa că orice chestie tipărită mă interesează. Mă interesează în ideea de design, cum fac alții, ce hârtie folosesc, cât de curat e tiparul, dacă apare vreo greșeală, dacă… am defect profesional. Pe pagina de economic, un articol despre exporturile Australiei către China, minereuri, nu știu câte miliarde de dolari. Oricum, ceva enorm.

Am avut un fel de revelație în momentul ăla, înțelegând de ce e nevoie de UE, și care e scopul, până la urmă, a UE: ne „luptăm” cu giganți precum USA, China, Australia. Germania singură nu ar putea ține piept economic acestor coloși. UK, Franța… și ele cam mici. Nu mai zic de Spania, Austria, și restul țărilor luate individual. Niște nimeni ar fi, comparativ cu puteri precum China, Australia, SUA.
Dar cu UE „am avea o șansă”, să zic. Am avea o șansă să rămânem relevanți în contextul economic mondial.
Stăteam în aeroport și mă întrebam despre Brexit, despre românii care cred ei că UE le face rău, despre italienii care plâng după lira lor…

La câțiva ani distanță, azi, citesc asta pe Digi:

Cel mai mare bloc comercial din lume a fost fondat de 15 țări din Asia și Pacific – China își sporește influența economică în regiune.
Acordul pentru noul pact, din care SUA nu face parte, a fost semnat duminică în timpul unui miting ASEAN, găzduit de Vietnam. Membrii noului pact reprezintă aproape o treime din populația lumii și 29% din produsul intern brut global.
Noul bloc comercial va fi mai mare chiar decât Acordul SUA-Mexic-Canada sau decât Uniunea Europeană.

Majoritatea ălora care sunt împotriva UE au ceva cu Germania, spun că ea vrea să preia conducerea. Brexit-ul așa a prins, de exemplu, englezul nu voia să fie condus de german.
Citeam articolul din ziar și, pe undeva, gândeam că germanul e pe nedrept acuzat. E ca omul ăla care vrea să facă ceva, încearcă, dar nu are cu cine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Sa ne fereasca cine o putea sa ajungem la puța aia mica bleaga a chinezului. Cu rusii a mai fost cumva dar cu omul galben e oblica rau treaba

    00
    • cu rusii a mai fost cumva? cum a mai fost? poate te lamuresc niste condamnati politic cum a mai fost.

      00
    • China a facut kmplozie mereu, regimul acesta de acum o sa faca la fel… ca nu azi maine asta e alta treaba… cu siguranta in urmatorul deceniu.

      00
    • China a făcut implozie mereu de la sărăcie.

      De data asta se pare că au scos asta din educație…

      O populație bine hrănită nu se revoltă, orice ne-am imagina noi de aici cu idealurile noastre. Dacă nu ne chioraiau mațele in 89 cântam și azi ode partidului. La fel e și in alte țări.

      Dar China a pedalat tare pe partea economică o să fie greu spre imposibil (dacă adăugăm și partea tehnologică ce permite monitorizarea la un total alt nivel față de toată istoria umanității) să se mai revolte cineva.

      O să fie lată de tot că noi în afară de agricultură și mașini nu prea facem multe în vest.

      00
    • @Anda:da cu rusii a mai fost ceva,in sensul ca noi le dadeam graul,iar ei ne luau petrolul…

      00
    • Am ajuns deja la scula Chinei……uita te si tu la ce scrie la majoritatea produselor cumparate ….Made in China….am cumparate niste piese pentru masina (Ford)….4 din 5 …Made in China…..

      00
    • Hai ca nu-i chiar „bleaga” de tot daca se apropie de 1.5 miliarde…

      00
  2. „nu știi tu nimic ba cristici… Știm noi ăștia care trăim în ro și nu am văzut Otopeniul decât la știri la ProTv… UE VREA SA NE F**A”
    PS: pt cei cu iq cât o nuca acest comentariu a fost ironic/sarcastic. F me iar folosesc cuvinte mari

    00
  3. Multe din tarile astea sunt foste colonii britanice, inca in legaturi oarecum bune cu UK-ul. In ciuda gargarei oficiale, China are multe interese (si proprietati) in UK. La ce tzatza credeti sa ve duce repejor UK-ul sa suga niste laptic post-Brexit, facand in acelasi timp pe „poarta inspre Europa”?

    00
  4. Fix aşa si este!
    Zero sanse fi avut. Oricum pe chinezi nu ii mai opreste nimeni. Am citit o previziune a Universitatii din Harvard bazata pe evolutia PIB-urilor Chinei vs. America. In 2018 diferenta era $7.21 trilioane, in 2018 era de $7.05 si pana in 2023 va ajunge la 5 trilioane. Practic, ziceau ei ca pana in 2040, PIB-ul Chinei va fi peste cel al Americii.
    Acum, in ceea ce priveste UE, it’s complicated, mai ales dupa iesirea UK-ului.

    00
  5. Brexitul a prins la cei care au avut de pierdut din cauza globalizarii. La fel cum prind toate miscarile de genul asta in vest. Muncitorul dintr-o fabrica oarecare din UK nu e de loc fericit cand vede ca productia se muta peste hotare si ca trebuie sa concureze pentru job cu emigrantii din est. La genul ala de public au avut succes si Trump si Frontul National si Salvini…

    Stiu ca din perspectiva corporatistului tipic care citeste blogul asta – argumentele de mai sus par prostii, dar asa gandesc oamenii aia.

    00
    • Argumentele de mai sus sunt minciuni servite oamenilor aia. Brexit sau nebrexit, globalizarea si automatizarea tot se intampla.

      00
    • Nu prietene, este o realitate pe care nu vrei tu sa o vezi, si anume ca exista oameni care nu inteleg automatizarile si nici nu le pasa, pentru ca ei au mevoie de bani pt mancare. Nu sunt minciuni deloc, pt ca multi chiar asa si-au pierdut joburile: a plecat fabrica sau daca n-a plecat, a angajat un est european mai ieftin.

      Si da, stiu povestea, capitalism, etc etc, dar oamenii aia tot oameni sunt, multi nici nu inteleg abstractia denumita capitalism pana la capat.

      Viata e putin mai complicata de atat si argumentul ca globalizarea oricum vine e absolut invalid, pentru ca s-a vazut in UK ca se poate opri globalizarea in 2 timpi si 3 miscari.

      00
    • „s-a vazut in UK ca se poate opri globalizarea in 2 timpi si 3 miscari.”
      S-a oprit, da? Acum toate hainele sunt „made in UK” la ei? Telefoanele sunt „made in UK”? Becurile din magazine, ligheanele, șlapii, si tot ce se mai vinde pe-acolo, sunt „made in UK”? Pe strazi sunt numai masini „made in UK”?
      Ce globalizare s-a oprit, „prietene”?
      As face o chestie faina, as vizita Tesco-urile lor sa vad cata mancare e „made in UK”, ce procent de mancare nu e din import. MÂNCARE.
      Eu sunt cristici, ala dement cu sapunul francez, cu merele austriece, cu zaharul german, care plangea ca romanii nu sunt in stare sa aiba merele, sapunurile, si zaharul lor. In UK, dupa Brexit, vor avea numai merele si sapunurile lor?
      Intrebare simpla: ce fabrica de cauciucuri de masini exista in UK, si cate din masinile din UK au cauciucuri fabricate in UK?
      „se poate opri globalizarea in 2 timpi si 3 miscari”…

    • „s-a vazut in UK ca se poate opri globalizarea in 2 timpi si 3 miscari.” In ce fel s-a oprit globalizarea? Brusc, ce aduceau ei din import la preturi mici, se va face in UK? Overall, pe britanici ii costa mii de miliarde de dolari acest divort, pentru ca le pleaca o gramada de companii, care se muta in UE. Est europenii oricum faceau muncile pe care britanicii nu le voiau…

      00
    • S-a enervat Cristi :)))

      Nu serios acum ce globalizare sa se opreasca ca mi-e ca mai toate fabricile o sa „fuga” din UK. Si unde mai pui ca englezul nu o sa mai poata sa-si vanda masina la emigrantu
      l polonezo/roman pentru ca polonezo romanul vrea sa plece acasa cu masina. Si after Brexit mumu, nu o sa mai ai voie sa aduci masini cu volan pe dreapta.

      Toate marfurile care intrau in UK o sa coste mai mult (VAT), iar marfurile produse in UK vor costa mai mult cu 19% cat mai e VAT-ul . Atunci tarile UE vor fugi de ele. Si ce faci? Vinzi catre State? Cate Aston Martin-uri crezi ca vinzi tu in state ca sa acoperi gaura lasata de brexit?

      Nu zic, poate le merge asa. Lu Ceausescu aproape ia iesit :)

      00
    • >>s-a vazut in UK ca se poate opri globalizarea

      Vezi ca ai scris gresit NK, ca numai acolo e globalizarea oprita cu succes.

      00
    • Nu sunt nervos. De ce as fi? :)
      Gandesc obiectiv. Daca vrei, in proverbe: „Unde-s doi, puterea creste.”
      In cazul asta, „puterea creste” in alta zona a lumii. Iar noi, aici, ce facem?

      Am facut un test scurt: m-am uitat acum pe geam si am numarat cate masini romanesti am vazut. Una. Un singur Logan din 10 masini care au trecut. Iar eu locuiesc acum intr-unul din Top10 cele mai sarace judete din tara. Un singur Logan, din 10 masini care au trecut prin fata geamului.
      Bineinteles, nici o masina fabricata in UK, dar vreo 5 masini germane. Asta in tema cu articolul si cu acest comentariu despre Brexit.

    • @cristici – din pacate aici conteaza perceptiile si nu faptele concrete. Evident ca nu or sa apara fabrici noi peste noapte, dar este posibil ca britanicii sa isi gaseasca ceva mai usor un job (eventual putin mai bine platit). Pe de alta parte este posibil ca o parte din fabricile din UK sa piarda piata UE si sa aiba probleme (poate concedieri).

      Dar omul simplu care se vede ignorat de elite nu percepe asta.

      Uite un exemplu similar din Franta protestul „vestelor galbene” a inceput in urma cresterii taxelor pe combustibil (sau ceva de genul). Cresterea asta avea sens din perspectiva unei societati „verzi” (pentru electoratul Macron) dar pentru aia care depindeau de masina personala ca sa ajunga la servici (pentru ca stau in zone cu transport public deficitar) a fost nasol (electoratul LePen).

      00
    • >>Bineinteles, nici o masina fabricata in UK
      In afara de Aston Martin nu cred ca mai exista vreo marca britanica detinuta de briti, asta ca idee cat de bine au oprit ei globalizarea.

      00
    • >>Si after Brexit mumu, nu o sa mai ai voie sa aduci masini cu volan pe dreapta
      Nu era UK singura tara cu volan pe dreapta in EU, mai sunt Irlanda, Cipru si Malta.

      00
    • @cristici, vezi tu, am facut facultatea in Uk si de cand am ajuns acolo am spus ca englezii mai stau putin si ies. Well, should have marked my words.

      Da, globalizarea s-a oprit pt UK, europenizarea chiar s-a oprit brusc. Daca te asteptai ca pana sa fie semnate tratatele, englezii sa produca tot ce au nevoie intern, well, imi pare rau dar nu cred ca cu cine discuta o problema atat de complexa.

      Globalizarea nu inseamna doar import de mancare si produse, fyi. Ma opresc aici, e greu cu voi.

      00
    • Oprește-te, aici suntem de acord. Nu au câștigat nimic cu Brexit, momentan au niste bani de dat, iar imigrația est europeana spala puțin insula aia, ca prea e maronie. Acum vor avea doar imigrație maronie, ca pe aia nu cu Brexit o opresc.

      00
    • @Alex, vezi tu, am locuit si muncit in UK, mai am niste bani in banci in UK (oare cat s-o fi adunat dobanda, dupa 10 ani?), am prieteni din copilarie (nu putini) care au afaceri in UK, am alti prieteni care au afacerea lor, care merge foarte bine: au cumparat a doua casa in UK (pe malul marii, sa mai schimbe Londra)… si nu sunt atat de plin de mine cand comentez.

      „Globalizarea nu inseamna doar import de mancare si produse, fyi. Ma opresc aici, e greu cu voi.”
      Dar nu te opri, Alex, explica-ne. Explica-ne ca la prosti cum sta treaba, ca pare ca esti in tema, dupa ce ai facut cativa ani de scoala acolo. „Well, should have marked my words.”; „Viata e putin mai complicata de atat”.
      Ia explica-ne tu cum e, de fapt…
      –-

      Asta cu Brexit, ca poate UK se va apropia de zona aia din Asia, mi-a adus aminte de o chestie. Desi nu sunt un mare fan evrei, mi-a placut o chestie de la ei: „Nu v-a placut cu noi in Europa, lasa ca acum au venit musulmanii. E mai bine cu ei?”
      (nu stiu daca e rasist ce am scris acum, am auzit asta de la un evreu :) )

    • N-am vrut să mă bag în thread că e prea lung, dar asta a fost prea tare:

      Evident ca nu or sa apara fabrici noi peste noapte, dar este posibil ca britanicii sa isi gaseasca ceva mai usor un job (eventual putin mai bine platit).

      Aoleo, o să plouă cu joburi bine plătite pentru britanici? :)) Păi la cât de rasiști sunt, oricum dacă au 10 imigranți bine calificați pe un post, și un britanic mediocru, mergeau pe mediocru că e de-al lor oricum, nu era asta chiar deloc o problemă.

      Problema e că joburile alea plătite depind fix de chestiile alea pe care ei le-au renegat la Brexit :)) Export fără bariere legislative și muncitori prost plătiți care să facă munca ieftină și nasoală de jos.

      Și încă una mare și lată, dar necorelată cu UE: educația. Britanicii sunt din ce în ce mai certați cu școala, și orice prost știe că fără oameni educați nu ai economie cu valoare adăugată mare, și fără așa ceva n-o să ai niciodată salarii mari. Până acum aveau noroc cu imigranții care veneau la universitățile lor și compensau, dar cu Brexit nu se știe ce efect va avea. Vor importa masiv indieni să compenseze, sau chinezi. Ceea ce nu-i un lucru rău, pentru că sunt indienii pot fi și deștepți și capabili.

      Dar dacă au fost rasiști cu est europenii care hai să fim serioși, îs la fel de albi și strâmbi la dinți ca ei, sunt convins că vor fi tare primitori cu indienii și pakistanezii :))

      00
    • Ooo, am cu cine. Revin de la laptop :)) e greu cu voi

      00
    • Plecam de la premisa pe care ai enuntat-o, cum ca englezilor la va fi foarte rau dupa brexit si vor avea probleme in a-si mentine societatea pe linia de plutire.

      Motivele care sustin afirmatia ta:

      * Lipsa muncitoril ieftini
      * Lipsa produselor europene pe pietele engleze
      * Imposibilitatea englezilor de a mai exporta produse.
      * Lipsa unor fabrici care produc produse de oarecare prima necesitate.

      Hai sa le demontam pe rand:

      * Lipsa muncitorilor: Englezii inca sunt in Commonwealth, inca au niste colonii de unde le veneau muncitori si inainte de brexit, vor veni si dupa. Pe langa astia, vor putea veni si muncitori din Europa, dar in conditiile englezilor (de aici oprirea globalizarii in UK. Exprimarea corecta ar fi oprirea globalizarii in UK fara control englez asupra ei). Overall, se bateau romanii sa fuga in UK inainte sa intram in UE, si nu pare sa va sperie nici brexity (altfel nu luai inca o casa).

      * Lipsa produselor europene pe piata engleza: da, vor fi niste sincope, vor incepe sa produca si local sapunuri daca va fi economic viabil, va dura cativa ani dar nu e mare lucru. O fabrica de cauciucuri sunt in stare sa isi faca, nu le plange de mila, ca nu sunt romani.

      * Imposibilitatea de a exporta produse: well, exportau inainte produse cu valoare inalta, nu se va schimba nimic. Vor plati eventual mai multe taxe, dar nu stim exact ce si-au negociat cu cine respectiv la taxe, deci aberam. Istoric vorbind, englezii se pricep la tratate, deci nu vad de ce ar iesi prost. Au o societat capabila, libera, iar cine spunea mai sus ca sunt mai multi straini la scoala in Uk decat englezi habar n-are ce vorbeste. Inclusiuv la facultatile tehnice procentul e aproape mereu in favoarea englezilor. Ca sa nu mai spunem ca fff multi din cei ce fac facultatea acolo nu mai pleaca, deci vor contribui dirct la exporturile alea de mai sus.

      * Lipsa fabricilor: well, au 1bn pe an cifra de afaceri in tyre manufacturing. e posibil sa nu fii vazut tu fabricile ;)

      Imi explica si mie cineva, fara sa se frustreze, cum o tara care a condus lumea 200 de ani o sa se impiedice de iesirea din Europa? Va rog sa nu uitati ca si europa vinde si va vrea sa vanda in UK, pentru ca e in primele 5 piete lejer in europa.

      Deci? De ce o sa le fie rau? Ca o sa vina sapunu mai tarziu la tesco? nu se spala ei oricum prea tare.

      00
    • am uitat lista de exporturi:

      Machinery including computers: US$73.3 billion (15.6% of total exports)
      Vehicles: $50.7 billion (10.8%)
      Gems, precious metals: $42.4 billion (9%)
      Mineral fuels including oil: $41.4 billion (8.8%)
      Electrical machinery, equipment: $28.5 billion (6.1%)
      Pharmaceuticals: $27 billion (5.8%)
      Optical, technical, medical apparatus: $19.9 billion (4.3%)
      Aircraft, spacecraft: $18.3 billion (3.9%)
      Organic chemicals: $12.7 billion (2.7%)
      Collector items, art, antiques: $12.3 billion (2.6%)

      Tyre manufacturing: 1Bn, l-am cautat separat.

      00
    • @vali, nu bagi te rog un buton de edit? Am pus niste i in plus.

      00
    • nu, prea mult javascript, incarcă blogul aiurea.

    • >>Deci? De ce o sa le fie rau?
      Nu le va fi rau, pentru ca cel mai probabil vor ramane intr-un fel sau altul in piata comuna europeana, deci vor respecta toate regulile legate de asta si vor avea toate beneficiile mai putin dreptul de a schimba ceva si a avea o parere.

      >>am uitat lista de exporturi
      Ai uitat si ca vreo 50% din exporturi si importuri sunt cu EU – deci din nou, vor trebui sa respecte regulile facute de altii, fix cum se plangeau cand justificau brexitul, cu diferenta ca atunci le puteau influenta sau chiar exercita dreptul de veto. Si nu cred ca esti serios daca zici ca se pot lipsi si fie de 2% din comertul cu EU.

      00
    • @cristici, referitor la ce e globalizarea.

      Nu, nu inseamna doar sa muti lucruri de colo colo. Pt englezi, a venit la pachet cu legi europene, cu directive europene, cu imigranti europeni asupra carora nu aveau control.

      Si nu, nu vor cumpara anu’ asta haine englezesti. Dar vorbim in 2-3 ani, pentru ca daca nici englezii nu stiu sa mai faca afaceri, nu stiu cine. Vor acoperi TOATE golurile lasate in piata, indiferent ce piata. Si or sa importe ce nu au, in conditiile pe care si le vor negocia ei. Si repet, stiu sa negocieze.

      Efectiv eu nu vad de ce o sa le fie astora greu, sincer va spun.

      00
    • @Alex – Anglia are 200 de ani in spate cu tratate si smecherii insa orice imperiu apune si la ora actuala Anglia care o data stapanea un sfert din lume azi e in spatele Germaniei in Europa.
      Discursul Brexit este unul populist, exact cum a facut si Trump – ne aducem fabricile inapoi, o sa avem joburi multe si bine platite, scapam de toti strainii care ne fura. Ghici ce? In 4 ani nu s-a vazut nici o urma de asa ceva. Pur si simplu e ilogic sa crezi ca tu poti plati muncitorii cu 30 de dolari pe ora si sa concurezi cu o tara care ii plateste cu 1 sau 2 dolari pe ora sa faca acelasi lucru.
      Se bate moneda pe mandria nationala, lucru facut de noi este bine facut si produsul facut in (US, Germania, Anglia etc) e mai bun decat in Romania, Turcia, Mexic, Indonesia. Ghici ce? Sunt exact la fel de bune. Inca nu ai vazut oameni sa spuna ca tricourile Nike din Pakistan sunt proaste sau ca adidasii Puma din Indonesia nu sunt buni. Nici nu ai auzit de calculatorul Dell ca e prost ca e facut in China. Apropos, cel mai tare brand American in electronie, Apple – ai auzit sa se spuna de ei ca sunt chinezarii si sunt proaste, desi manufacturile sunt in China?
      Comertul mare se bazeaza pe putere si legaturi. Daca iese din UE si sa spune ca o firma din Germania si una din Anglia vand mere la o licitatie in Belgia, oare care are mai multe sanse?
      Sa revenim la Romania, tii minte scandalul cu cumparat cele 2 fregate englezesti cumparate de Romania? Pe ce vrei sa punem pariu ca urmatoarele vor fi din Franta, Germania, Italia sau alta tara din UE si nu din Anglia?
      Ei se bazeaza pe faptul ca liderii europeni sunt moi si dispusi sa discute, daca era un nebun ca Trump seful UE si le spunea – de maine orice intra in UE din UK are taxa de 30% pentru ca ne-ati tradat si e vorba de siguranta nationala brusc vedeai cum UK isi schimba parerea.
      E dreptul lor sa iasa insa Uk traieste din asocierea cu US si joaca de-a tara importanta in UE. Daca se rupe de UE risca sa intre in izolare, UE e un bloc, Mexic-US-Ca un bloc, BRIC tot mai stranse si in crestere, acum si asiaticii intre ei, o sa fie tot mai greu sa aiba un cuvant serios de spus in lume.
      Si da, ca si alte tari si ei traiesc cu privirea in spate, la trecutul glorios insa prezentul e diferit.

      00
    • Alex, comentariul tău spune că le va fi cel mult la fel, fără UE, decât în UE.
      Atât scandal, atat tras pe cur pentru… a le fi cel mult la fel de bine? Asta cand, azi, acum? Nu, „peste câțiva ani”, DACĂ va fi cum prevăd optimist ei.
      Știi, Brexit asta e un fel de declarație că bunicii lor au fost proști. Bunicii lor s-au chinuit ZECI de ani sa faca uniunea asta (inainte de UE, chiar)… pentru ca erau proști? Nu cred. Cred ca ăștia de azi sunt proști; iar cu tehnica modernă, când ii vedem „in real time” ce fel de oameni sunt, ne putem convinge mai bine cât de deștepți (nu) sunt.
      Repet vorbele evreului: nu le-a plăcut in Europa, să vedem cum le va fi cu noile alianțe. (doar si numai vizual, polonezii ăia mult huliti de britanici arată mai englezi decât mulți din englezi. Ca tot ai facut tu școală in UK, ai trecut prin Shepherd’s Bush, sau prin Wembley? Daca da, cum te-ai simțit sa vezi ca esti cam singurul alb din câți oameni vezi cu ochii?)

      00
    • … indienii pot fi și deștepți și capabili. …

      Astia nu mai pleaca nicaieri, unii din ei chiar se intorc inapoi pentru ca sunt platiti la fel … sursa, niste indieni din IT veniti in vizita in Londra acum cativa ani. Daca nu ma crezi uita-te pe freelancer, au ajuns indienii sa ofere mai multe joburi acolo decat restul lumii

      nu, prea mult javascript, incarcă blogul aiurea.

      Conturi platite atunci?!

      00
    • Alex, tu esti impresionat de englezi la fel cum sunt eu impresionat de italieni (ca am facut scoala acolo). Cand auzi ca Lagrange (din „teorema lui Lagrange”) a fost profesor la PoliTO, incepi sa… sa iti iei hate pe zoso, ca „ce tot le-o sugi italienilor, si tot pomenesti PoliTO!?” :)
      Sunt impresionat, ce sa fac? As vrea sa-mi cumpar un mic apartament in Torino, cel mai poluat oras din UE dupa Paris, atat de impresionat sunt. Dar daca incep sa vad obiectiv… mare branza nu e.
      Asa si tu cu UK, si Brexit.
      Pe scurt, „mare branza nu vor face”, nu vor fi mai bogati sau mai destepti. Ba chiar as spune, dimpotriva.
      Bine, dar de ce ma tot ambalez aici cu chestia asta, ce imi iese mie? :)
      UK e ca gagica aia care crede ca ala din club care ii face cu ochiul e mai tare decat prietenul ei, care da, mai vine beat acasa din cand in cand, dar e fidel si o iubeste.
      UK „crede ea” ca le va fi mai bine fara UE, ei deja avand conditie de privilegiat, avand multe chestii in plus fata de restul tarilor, inclusiv fata de cele care au initiat UE!
      Erau cei mai alintati, si tot ei au de comentat, cred ei ca pot mai mult.
      Pariez ca nu vor putea mai mult. Pentru ca, nu UE ii opreste acum sa poata mai mult, daca vor.
      Om trai si om vedea. Poate apuca blogul asta si 2030, si 2040… sunt curios cat de „nave spatiale” va fi in UK, comparativ cu Germania sau Franta…

      De la faza cu Brexit-ul, ca sunt ei mai cu mot, aproape nu ma pot uita la serialul „The Crown”, si am auzit ca e un serial foarte bun. :)
      Nu am mai fost in Londra, nu am mai calcat in UK, au inceput sa ma enerveze.
      Daca aud pe vreunul ca e englez, nu vorbesc cu el in engleza, ci in romana. Atat de tare m-a deranjat atitudinea asta ca „noi suntem mai cu mot”, „am putea fi bogati, dar voi ne trageti in spate.” Cand eram in Londra, si imi cautam job (primele luni) eram cam singurul alb din Job Centre Plus. Albii nu prea stau sa ia ajutoare si sa dea prosteli, cel putin nu acum 10 ani. De exemplu, eu si fara job nu am luat niciodata ajutor de la ei. Si nu cunosc pe nimeni, din zecile de prieteni pe care ii am acolo, sa fi stat vreodata pe ajutor social.

      P.S.: Apropo de Lagrange: Micutzu, daca citesti vreodata pe-aici, sa stii ca am luat examenul Analiza 1 amintindu-mi de „Bodyguarzii intelectuali„. Trebuia folosita intr-un exercitiu chiar teorema lui Lagrange. f’ ala… :)

    • @cristici … da tu ai vazut cat costa o dacie sh ?! … a ajuns sa fie mai scumpa o dacie sh decât un vw sh

      00
  6. Vali, de ce nu vrei sa te muti cu blog si bagaje pe facebook ?

    00
  7. AUS e gigantica doar eventual la suprafata si asta comparata cu tarile din UE.
    GDP-ul in schimb e cam pe acolo intre SUA-UE-CHN 18-20 mii miliarde $, din pacate trendul nu e cel bun.
    Blocul din Asia e minunat dar cum s-or intelege CHN cu AUS, JPN, KOR, IND ? Relatiile par tot mai ”prietenoase” de la an la an. Adica astia in UE nu vor o DE foarte vanjoasa iar aia in Asia accepta un chinezoi tot mai vanjos?

    00
    • China azi face greseala evreilor din Germania de dupa primul razboi mondial… iar pretul platit de chinezul de rand o sa fie dezastruos de mare.

      00
    • PIB 2018
      – Germania 3,948 trilioane USD (2018)
      – Franta 2,778 trilioane USD (2018)
      – Spania 1,419 trilioane USD (2018)
      – Australia 1,434 trilioane USD (2018)

      Deci parca Australia nu este chiar asa de nivelul UE, de nivelul unor tari din UE da

      00
  8. Interesant acest acord în plin „război” australiano-chinez. Foarte interesant. Din ce-am văzut, India nu face parte din acest acord. India și Austrialia au o mică afacere împreună contra Chinei și-atunci probabil Ț-o-mping ăsta s-a gândit să-și tragă niște aliați.

    00
    • La o bere aș zice că India și Australia ar merge cu UK la vremuri grele.
      Trump cînd a fost numit președinte a detonat acordul TPP, mare parte din țările ASEAN.
      Altfel, ce acord avantajos ar putea fi China-JAponia sau China-Australia sau China-Canada?

      00
  9. @ Vali: what is this? Eu te urmaream oricum, via feedly „Howdy.

    You recently followed this blog’s posts. This means you will receive each new post by email.

    To activate, click confirm below. If you believe this is an error, ignore this message and we’ll never bother you again.

    Blog Name: zoso blog
    Blog URL: https://zoso.ro

    Confirm Follow

    If you want to see all of the blogs you follow on the web in one easy place, sign up for a WordPress.com account.”

    00
  10. Doar tarile fara minte si/sau fara bani se baga-n hora cu China. Iar chinezii au inceput sa profite de situatie, se pare ca filiala americana a partidului chinez (partidul democrat) va castiga presedentia, deci administratia guvernului SUA. Trai, nineaca!

    00
  11. Bine ca trump e preocupat sa isi faca OTV si sa mai ia niste bani de la creduli.

    Sa vedem ce reuseste sa faca ue cu americile (Latam/Sua/Canada). Zarurile nu sunt aruncate, insa e mai greu cand incerci sa „joci fair”impotriva Chinei.

    Tot sper ca or sa faca implozie, ca sistemul ala nu poate sustine cresteree la nesfarsit, dar se pare ca o duc destul de bine. Oamenii, sistemul si pc se adapteaza – vedem cat ne schimba ei pe noi si cat ii schimbam noi pe ei.

    00
  12. Foarte interesanta miscare. Au rezolvat chinezii toate problemele cu Japonia, Coreea, Vietnam, etc?
    E liniste si pace?
    Ce vor toti de la China e sa respecte dreptul de proprietate, sa opreasca transferul fortat de tehnologie/proprietate intelectuala si sa deschida complet piata chineza. Adica moartea partidului comunist chinez.

    UE la nivel de conducere is tot mai batuti in cap.
    Era azi un articol despre drepturile LGBTIQ si ce avantaje sa li se acorde. Aia e problema Europei?
    Au impus Green Deal, care de fapt e un program de taxare. E articol azi in Handelsblatt despre taxa pe CO2 din 2021.
    Energia verde e o himera, transformarea digitala e o alta poveste de adormit copiii.
    Aseara am facut un calcul: pentru a acoperi consumul a 200 milioane de masini electrice (2/3 din parcul auto din UE) ar fi nevoie sa acoperim toata UE cu panouri solare. Ca referinta am luat consumul unui Hyundai Kona electric pe 20.000 km/an. Inmultiti fiecare metru patrat cu 4000 euro ca sa aflati costurile acestui program. Mie imi da aprox 16 urmat de 15 zerouri, de euro. Adica 4.000 de miliarde de metri patrati x 4.000 euro / metru patrat. Un metru patrat de panou solar produce aprox. 300 kWh per an (in conditiile optime descrise pe o pagina A4 – inclinare fata de soare, zile fara nori, etc)
    Transformarea digitala presupune sa ai cu cine sa o faci ori populatia Europei imbatraneste intr-un ritm alarmant si ireversibil.
    Azi bunicii mei au primit card de la guvernul Romaniei pentru mese calde. Daca vor sa afle cati bani au pe card, trebuie sa se inregistreze pe internet. Au peste 75 de ani amandoi.

    Sunt tari in UE care traiesc din asa zise servicii si tari care traiesc din industrie.
    Luxemburg, Olanda, Irlanda sunt astia cu servicii. Adica semiparadis fiscal pentru cine isi face HQ in aceste tari si desfasoara activitati in UE.
    Germania a localizat supply chain-ul pentru industrie in Europa de Est si depinde de exporturi, implicit de acces la Chin si la America. Paranteza: de aia is asa guralivi ungurii si polonezii, ca germanii depind de ei.
    Franta e inca o putere imperiala, care nu e integrata cu restul Europei. Cautati sa cititi despre monedele fostelor colonii africane. Africane!!! Nu arabe!!!
    UK va face un deal. Ramane de vazut cu cine. UK a avut cel mai bun deal (clearing house pentru Europa si drept de veto), au vrut sa il renegocieze si s-au ars cu Brexitul big time. O sa ii coste o avere.
    City-ul londonez e istorie. Daca fac deal cu UE, se muta in UE, daca fac deal cu America se muta la New York.

    Sunt necesare schimbari structurale majore.
    E nevoie de o armata europeana. E nevoie de o schimbare a modalitatii de taxare in UE. E nevoie de acorduri comerciale la nivel de UE cu celelalte blocuri comerciale. O alta politica agricola, etc.

    Nici o tara din Europa nu are vreo sansa singura in competitia globala.
    Pentru Romania, UE e singura sansa la civilizatie pentru urmatorii 20 de ani.

    00
    • Energia electrica poate fi facuta si din alte surse, nu doar panouri solare!

      00
    • Bun comentariu, cam cel mai bun!
      Like special pentru partea cu Green Deal si digitalizarea!
      Digitalizarea e o treaba buna acolo unde sunt big data disponibile. Adica in China!

      00
    • NOU
      #58

      Nu stiam ca Elvetia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda nu sunt in Europa.

      Singura sansa a Romaniei e sa nu fie condusa de prosti. Si daca sunt si prosti si hoti…

      Asa, pentru cultura ta
      https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/

      00
    • @constantin: în afară de eoliene, mai poti da alte exemple? nu veni cu centrale mareemotrice, ca n-avem toti litoral specific…

      ideea de baza este ca niciuna, dar absolut niciuna din sursele alternative nu iti asigura o furnizare continua a curentului….deh, nu e soare toata ziua, nici vant nu bate mereu.

      in ziua de azi, in care numa nevasta n-o mai pui la incarcat, un blackout de 3 zile pe curent electric e tot ceea ce trebuie…

      00
    • Yngwie, multumesc pentru grija aratata pentru a ma culturaliza.
      – Elvetia si Norvegia nu sunt in UE. Nu am zis nimic de ele.
      – Olanda a trecut printr-o foamete in 1944-1945, in urma caruia guvernul a considerat agricultura domeniu strategic.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_famine_of_1944%E2%80%9345
      – Olanda a folosit gazul extras pentru a incalzi serele. A acordat ajutor financiar tinerilor pentru a creste dimensiunile fermelor. A investit puternic in cercetare si in marketing.
      https://dutchreview.com/news/innovation/second-largest-agriculture-exporter/

      Comparativ cu Romania, Olanda are o suprafata agricola de vreo 7 ori mai mica.
      Romania are a 7a suprafata agricola in UE, iar Olanda a 21a suprafata agricola in UE.
      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Farms_and_farmland_in_the_European_Union_-_statistics#Farmland_in_2016
      Daca Romania ar exploata in aceleasi conditii terenul agricol ca Olanda, crezi ca ar mai exista o agricultura olandeza? Eu cred ca nu.
      Agriculture factsheet pentru Romania si Olanda.
      https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/agri-statistical-factsheet-ro_en.pdf
      https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/agri-statistical-factsheet-nl_en.pdf
      Avem prea multa populatia in agricultura, 6 milioane, vs Olanda, aprox.118 mii.
      Producem pentru autoconsum, asa cum facea Olanda pana in 1944.
      Avem bani, aprox. 33 de miliarde de euro la BNR si aprox. 397 miliarde de lei depozite neguvernamentale. Daca faci diferenta intre depozite si credite, avem aprox. 120 miliarde lei care lancezesc in banci.
      https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=18556
      https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=18536
      Cat crezi ca va mai dura pana ii vine la unu ideea sa duca agricultura romaneasca la nivelul agriculturii olandeze?
      Surplusul comercial la Olandei pe agricultura (punctul 5.1 din agriculture factsheet) e 30 de miliarde de euro.
      Exporturile anualizate ale Romaniei pe 2020 le estimez la 60 de miliarde de euro.
      https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ce09r20.pdf
      Din factsheet pe 2019, Romania a exportat produse agricole in valoare de 7 miliarde de euro.
      Daca estimam, pesimist, ca in 20 de ani Romania va exploata la jumatate din potentialul Olandei terenul agricol din Romania, vorbim de exporturi de aprox. 300 miliarde de euro, numai din agricultura. Adica o crestere de 5 ori a exporturilor fata de 2020.

      Ca incheiere, cauta petroleum inputs into common goods in urmatorul link.
      https://zeihan.com/the-absent-superpower-maps/
      Asa arata un value stream map.
      Dar cine sa il faca in Romania?

      Sanki boss, ca imi arati ce au facut olandezii in 75 de ani de implicare a guvernului intr-un sector considerat strategic.

      Pentru cine vrea sa discute despre centrale, am facut la facultate cursul de Centrale, Statii si Retele, unde la centrale erau termocentralele, hidrocentralele si centralele nucleare, cu principiile lor de functionare.
      Apropo: energia electrica nu se transmite pe mii de kilometri. La inceputul anilor 2000, in Romania se transporta pana la 500 km. In America am citit ca in 2020 se transporta energia la 800 km, probabil HVDC.
      Costul cu transportul energiei creste exponential peste aceste limite si trebuie construita centrala cat mai aproape de consumator.

      00
    • Locuiesc într-una din cele mai dens populate zone din Brașov, 7 blocuri a câte 300 de apartamente într-un spațiu puțin mai mare cât al unui teren de fotbal. Îmi și închipui cum vor arăta conductorii necesari pentru a alimenta cele +2500 de autovehicule electrice. Apoi urmează porturile de încărcare, contorizarea individuală șamd. O să fie amuzant.

      00
    • NOU
      #62

      @Necris
      „Nici o tara din Europa nu are vreo sansa singura in competitia globala”

      EUROPA, nu doar UE. Adica si UE si non-UE

      In rest te contrazici forte bine si detaliat. Daca nu iti dai seama e grav.

      Si eu stiu cum functioneaza „centralele”, inclusiv cele nucleare. Am invatat la fizica, in liceu. Your point?

      00
  13. Cam genul asta de acord era TPP-ul. Si a venit Trump, a spus Murica first si s-a cacat in sufragerie. Iar chinezii i-au multumit in gand lui Trump pentru cat de prost poate sa fie

    00
  14. Ciudat rau acordul asta intre state comuniste (china,vietnam) si state democrate.Cinezii e clar ca vor sa-i arda economic vorbind pe restul si ailalti se cred protejati de acest pact ?!

    00
  15. Cartea aia a lui Orwell seamana din ce in ce mai mult cu un manual de instructiuni…

    00
    • De mult tot imi bat gura ca traim intr-un prequel 1984:

      – Cele 2 minutes of hate deja exista pe toate canalele
      – Biden e un viitor Big Brother, deja Kamala e o Ana Pauker pe stil nou
      – Stanga/extrema-stanga deja se profileaza ca Partid Unic peste tot
      – Ministerul Adevarului e ca si format, cu Media+BigTech mestecand aceleasi minciuni
      – Starea de razboi permanent deja exista (covidu’).

      Numai ca realitatea o sa fie mai nasoala: o lume gen 12 Monkeys torturata de o dictatura tip Orwell 1984.

      00
  16. De acord in afara de aia cu „Australia – mare putere”. Joaca la pitici.

    00
  17. A băgat Vali Dimineața un link cu democrația chineza
    https://m.zf.ro/business-hi-tech/listarea-istorica-a-companiei-ant-group-cel-mai-mare-fintech-din-19743517
    Deci „cui prodest”?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube