Condiționarea accesării fondurilor europene „ar putea duce la dezintegrarea UE”

După aparate de ras, poluare cu plastic, biciclete și articole despre coruri rusești, ca un român adevărat am ajuns să îmi dau cu părerea și despre politica UE.
De fapt, tot ce scriu mai jos este o mare întrebare, din ciclul: Mă, cine îi ține pe ăștia în brațe!? Numai că aici știm răspunsul.
Întrebarea bună, la care nu am răspuns, este DE CE?

Viktor Orban şi premierul Poloniei merg până la capăt în războiul cu UE. Cele două ţări continuă să blocheze bugetul Uniunii

Ungaria şi Polonia îşi vor menţine veto-ul asupra bugetului multianual al Uniunii Europene în cazul în care accesarea de fonduri europene va fi condiţionată de situaţia statului de drept. Menţinerea acestui veto înseamnă blocarea bugetului UE, în valoare de 1.800 de miliarde de euro. Premierii ungar şi polonez, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au spus că introducerea condiţiei privind statul de drept se poate face doar prin modificarea tratatelor UE, informează Agerpres.

„Propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria”, a spus Viktor Orban, care a adăugat că o asemenea condiţionalitate în UE „va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”.
Legarea dezbaterii politice privind statul de drept de gestionarea economică a crizei provocate de pandemia de coronavirus este „iresponsabilă”, a mai declarat premierul ungar.
La rândul său, Mateusz Morawiecki a estimat că propunerea privind condiţionarea accesării fondurilor europene „este motivată politic” şi ea „ar putea conduce la dezintegrarea UE”.

Precum într-o relație între oameni, prima mea întrebare a fost: Mă, da’ de când au gură mare Polonia și Ungaria? Cine sunt Polonia și Ungaria să aibă ele ceva de spus în UE, mai ales pe problema respectării statului de drept?
Vine Polonia cu „passive aggressive shit” de tipul „ar putea conduce la dezintegrarea UE”?
Cine e Polonia în UE?
Mai precis, cine e Polonia fără UE?
Cine e Ungaria în UE?

Am atașat niște grafice de la BBC. Mă uit la ele și mă întreb cum de Polonia și Ungaria au ele ceva de spus în UE… în ideea că ar vrea să primească în continuare bani, asta fără să respecte strict statul de drept, dacă se poate. Dau cu veto, amenință voalat…
Ce e asta?

 

Cum de ai noștri nu au învățat de la Polonia și Ungaria, să ceară bani fără respectarea statului de drept, că în câteva grafice de mai jos stăm mai bine decât aceste două țări?
Ce știu Polonia și Ungaria, iar ai noștri nu? Cum de ele pot să facă din astea, iar noi nu?

Să nu se înțeleagă că mi-aș dori ca noi să primim bani fără să respectăm statul de drept, ci că mă mir că UE nu își pun propun serios să scoată aceste țări din uniune. Oare ce ar spune UE dacă „ai noștri” ar începe și ei cu din astea? Mă apucă râsul numai când îmi imaginez reacția UE cand ar comenta România că vrea bani fără să respecte statul de drept.
Dar de ce nu îi apucă râsul pe UE și în cazul Ungariei, că Ungaria stă mai prost decât noi în grafice?

Ce ai spus, Polonia? „Ar putea conduce la dezintegrarea UE”? Hai să facem un referendum pe toată Uniunea, să vedem dacă cele 500 de milioane de cetățeni te vor. Au mai facut unii, la ei in țară, iar acum se plâng.
Ungaria, vrei bani fără respectarea statului de drept? Ești sigură că te descurci și fără UE?

Scriam într-un articol mai vechi despre necesitatea UE ca balanță de putere în Lumea în care există China, SUA, Australia, Japonia, Rusia.
UE în lumea celui mai mare bloc comercial din lume.
Dar cu cine? Cu cine să se facă o alianță puternică în zona asta?
Din păcate, nu e cu cine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. Polonezii s-au mai ridicat din 2017 pana in prezent, dar tot cersetori ii vad. Stiu sa atraga fonduri si au o politica agresiva de negociere cu UE. Nu stiu cu naiba i-au prostit pe toti sa le dea atatea fonduri nerambursabile.

    00
    • Hai sa ne uitam pe harta unde e Polonia. Oare Germania vrea un stat puternic intre ea si Rusia sau un stat slab? O Polonie care are o identitate nationala puternica (chiar daca o ia pe aratura)… asta ajuta in caz de mobilizare. Sa rezumam, UE da bani la 2 tari care sa fie un scut intre UE si Rusia. Romania ar putea sa preia rolul Ungariei daca vrea. Doar daca vrea.

      00
    • alex, spune-mi că nu ai aluzionat că Germaniei i-ar fi frică, militar sau economic, de Rusia.

    • Economic e bine sa ai vecini care nu au probleme interne pe care vor sa le rezolve cu omuleti verzi prin vecini. Hai sa zicem ca e mai ieftin asa pt economie.

      00
  2. E uimitor cum Orban are timp sa comenteze, nu o raci Putin la buci?

    00
  3. Nu se pot scoate state din uniune, ies doar daca se cer ele afara. Ar fi trebuit sa schimbe asta inainte sa primeasca toti descultii, ca acum, ghici ce, nu se mai poate daca nu vor si ei :)

    00
    • Deci polacului ii vorbeste gura fara el.
      Sau… vrea sa se ceara afara din UE? Mi-ar conveni. Mi-ar conveni sa vad cum fac ei cu produsele poloneze, care au impanzit (cel putin) Sud-Estul Europei. Cum le vor mai aduce aici, si la ce preturi?

    • li se poate suspenda dreptul de vot conform Articolui 7 al TUE dar nu cred ca se baga cineva la asta… inca…

      00
    • Din ce inteleg, articolul 7 necesita unanimitate minus statul vizat – cand e vizata Ungaria e impotriva Polonia, si invers.

      00
  4. NOU
    #10

    Cristici, tati, stii ce au in comun capitalele Austriei si Ungariei?

    Iti dau un indiciu. E un monument.

    00
    • Din ce an?
      Da-mi un indiciu si de prin 1956, „tati”.

    • NOU
      #12

      Tati, de ce te superi? Iti dadeam dreptate. Oarecum.

      Ungurii si polonezii stiu sa faca politica. Ma rog, polonezii au invatat mai tarziu dar au recuperat.

      Iar noi, ca boii, ne dam disidenti dar stam capra si ingropam banii in canale. Stupid people.

      00
    • Daca nu vor sa creasca Uniunea, si vor sa traga pe turta lor cat mai mult, nu e politica, sunt manele.
      Daca erau politicieni adevarati, lucrau pentru UE, nu impotriva Uniunii.
      Uita-te la grafice, Polonia e rasfatata Uniunii. Uite cati bani primeste, comparativ cu tara de deasupra ei, in grafic. DUBLU!
      Polonezul cred ca e cel putin inconstient. Pentru asta l-as speria putin cu „politica” lui: Mai Mateusz, te mananca in fund, ca pe englezi? Macar aia sunt pe locul 2 la contributii, tu Mateusz esti ULTIMUL, adica, esti gaura neagra a fondurilor Uniunii. Baga-ti mintile in cap, si apuca-te sa respecti statul de drept.

    • NOU
      #14

      Ce naiv esti.

      Stii ce inseamna „grandstanding” ?

      Exact ce face UE acum, in timp ce investitii de miliarde (bani teoretic privati) curg din Germania in directia Ungariei si Poloniei.

      00
    • Banii privati nu apar in graficele Uniunii.
      Iar „grandstanding” nu faci cand esti ultimul desculti din cele 27 de tari (vorbesc strict despre fondurile primite).
      Oricum, sper ca UE sa nu cedeze nimic din ce si-au propus sa faca.

    • NOU
      #16

      Ori n-ai inteles, ori te prefaci ca n-ai inteles.

      UE (adica Germania si in mai mica masura Franta, ca englezii au jucat la bluff si si-au luat teapa tocmai de unde nu se asteptau, adica de la ei din ograda) trebuie sa para ca sunt farul calauzitor al democratiei. E pe brand.

      In acelasi timp, nu au cum sa ii constranga pe astia mici cu idei fixe, ca se duce dracu uniunea, in speta Germania. Fara Polonia si Ungaria (Cehia/Slovacia in mai mica masura) nu ar fi existat reunificare.

      Rezumand, atata timp cat nu derapeaza rau de tot, nu se va intampla nimic. Ii mai admonesteaza, mai baga o soparla d-asta pe unde prind, etc. Astia mici se mai dau cocosi. Toata lumea e fericita.

      Cand intentiile Germaniei se vor schimba vei vedea in primul rand o scadere a investitiilor private.

      00
    • Atata timp cat UE se pretinte a fi o asociere intre egali nu vad nici o problema cu state UE care sa se opuna consensului pe diferite probleme. Probabil cea mai spinoasa e acceptarea de emigranti, cea mai cretina idee pe care a avut-o UE de la infintare, in umila mea parere.
      Desigur exista si state in UE, gen Romania, care au venit la cersit si sunt constiente de asta, de aia nu fac gura. In fond orice alternativa e perfecta cand stai pe un morcov produs la Moscova. Dar, pana la urma, nu cred ca zice nicaieri in statutul UE: ala care da banii decide!

      00
    • concluzia cred ca e clara. trebuie sa-i mituim mai bine pe aia de la ue sa luam si noi mai mult :)) doar ca, la ce sa luam mai mult daca nu facem nimic cu ei ? daca shakespeare s-ar fi nascut in romania ar fi murit sarac. ca eminescu

      00
    • „Probabil cea mai spinoasa e acceptarea de emigranti”

      Aia vor uni ca Orban sa crezi. Problema cea mai grava e ca in Ungaria nu prea mai exista nicio institutie care sa nu fie controlata direct de partidul lui Orban, inclusiv chestii de gen banca nationala sau curtea constitutionala. In Ungaria se afirma pe fata ca e normal ca statul sa detina cele mai mari trusturi media, ca sa „poate informa corect populatia”. In Ungaria, sunt colegi de liceu ai lui Orban care sunt putred de bogati, prin afaceri cu statul si cu fonduri europene. In Ungaria, sun N cazuri de firme private care au fost preluate in modul mafia („vindeti azi? ca maine se anunta un incendiu”) de aceiasi prieteni ai lui Orban

      Astea sunt probleme Ungariei. Ale cu imigrantii care vor sa napadeasca Ungaria, dar „crestinul” Orban nu ii lasa, e un basm pentru fraieri

      00
  5. Mi-e lene sa caut. Ce inseamna „statul de drept”? Nu conceptul, ce intelege UE prin asta de nu sunt astia de acord.

    00
    • Ca un adevarat roman urechist, cred ca Polonia si-a pus o buba in cap cu asta: „În ce condiții mai este permis avortul în Polonia. Proteste violente după o lege extrem de restrictivă”
      Despre Ungaria nu am vreo idee. Nu stiu ce i-a apucat.

    • @cristici E recenta asta cu avortul. Meciurile dureaza mai de mult, dar n-am fost foarte atent la subiect.

      00
    • Despre Ungaria nu am vreo idee. Nu stiu ce i-a apucat.

      In Ungaria e si mai simplu. Orban bacsi si-a subordonat (direct sau prin prieteni) tot, de la justitie, banci, facultati pana la media. Afaceri serioase mai fac doar prietenii lu’ Orban, concurenta a fost convinsa ca e mai bine asa. Apoi chestii cu fonduri europene si afaceri cu statul, ca na, acolo sunt bani seriosi. In Ungaria, Dragnea a lor n-a fost chiar un taran coclit de la coada vacii, ci l-a dus un pic capul cat sa scape de orice problema legala si sa puna gheara pe tot ce misca si astfel si-a tras tara pe persoana fizica. Aia s-a intamplat in Ungaria. Daca avem noroc si nu mai vine un Dragnea peste noi, in cativa (putini) ani, n-o sa mai fim codasii europei, ca o sa-i intrecem pe unguri.

      00
    • E foarte simplu. In Ungaria Orban sifoneaza la greu fonduri europene prin interpusi si nu vrea un control prea aprofundat pe tema asta. In plus a lichidat cam tot ce mai era presa dizidenta si justitie si acum conduce un stat cam cum voia sa faca Dragnea in Romania.
      Polonia in schimb este o economie functionala, dar in care principalul partid de guvernamant vrea sa schimbe dupa voie judecatorii care nu ii convin si promoveaza politici conservatoare precum interzicerea avortului indiferent de circumstante sau riscurile de malformatii.
      Cam astea sunt partile in care se confrunta principile statului de drept cu situatia din tarile astea. Ungaria si Polonia vor sa isi subordoneze sistemul juridic dupa pofta pentru a nu risca vreo condamnare cei care sunt acum la conducere. Europa se opune si are solutii sa ii lase pe rebeli cu buza umflata, daca tot nu ii poate da afara din Uniune. Bugetul UE si planul de rezilienta se pot adopta separat doar de statele membre care isi asuma sa respecte si statul de drept, pe modelul monedei euro. Restul pot ramane in Uniune cat vor ei fara a mai primi vreun ban, posibil insa sa datoreze ceva. Cui nu-i convine e liber sa se ceara afara. :)

      00
    • @Sabotor De cat timp e Satana Orban asta, sunt vreo 10 ani? A falimentat Ungaria, pana acum?
      Nu zic ca nu e Satana, dar cand superi UE exista sansa ca presa UE sa te prezinte drept Satana. Iar pentru romani e foarte usor din doua articole sa-i convingi pe oameni ca Orban e exact ca PSD-ul? Chiar asa o fi? In continuare, nu zic ca e alba sau ca e neagra, zic ca discursul vine dintr-o singura directie si e cam simplist.

      00
    • @Dex
      Ce-ai zice daca ti-as spune ca chestiile ce le stiu despre Ungaria nu vin din presa (europeana, romaneasca etc) ci de la unguri care traiesc in Ungaria si experimenteaza la prima mana tot ce face Orban pe acolo? Oameni care au iesit in strada inclusiv acu’ 2 luni, cand Orban si-a pus oamenii lui la ultima facultate care mai era cat de cat independenta.

      00
    • NOU
      #27

      @Sabotor, hai sa-ti zic o chestie.

      Am avut onoarea sa cunosc un om cu doua doctorate, unul la CEU si altul la Universitatea Bucuresti. Dat fiind ca la noi chiar nu mai avea ce sa invete, nici de la profesori, nici de la egali (peers), a zis sa faca un postdoc la americani, la Duke sau George Mason, unde erau oamenii care-l interesau. Ambele i-au spus elegant, ofc, ca se pisa cu jet pe doctoratelele lui. GM i-a mai dat o sansa si i-a spus ca trebuie sa ia GMAT-ul si se poate inscrie la doctorat la ei. Ceea ce a si facut.

      Concluzia? CEU e mainly bullshit, lucru stiut de toata lumea. Asta nu inseamna ca ce face Orban e corect sau dezirabil, sa ne intelegem.

      00
    • Păi UE înțelege prin stat de drept ceea ce vrea. Vin niște „onegeuri”, ca să-l citez pe inamicul diftongilor, care spun că nu se respectă „Rechtsstaat” și… adio fonduri.

      00
    • @Sabotor Fair point. Eu unul n-am avut acces la niste surse mai apropiate de tabara adversa. Si nu e primul politician/regim care e transformat rapid in Hitler, asa ca pornesc intotdeauna cu anumite dubii cand vad situatii de genul asta.

      00
    • Pot să confirm faza cu Orban și eu, fără treabă cu presa. Am un colaborator cu o firmă ok în Budapesta, peste 1 mil eur pe an, și fix același lucru mi-a zis și el. A șpăguit populația ca să poată lua țara pe persoană fizică legitim.

      De-asta e greu cu Orban, pentru că pe deoparte populația are dreptate. Le-a înghețat prețul la gaze, aici a făcut pact cu diavolul, aka Putin și de-aici toate asocierile cu Rusia de fapt. Nu cred că e neaparat fan Putin cum se tot zvonește, dar ca să scoată preț bun a făcut ce-a trebuit, iar Putin evident că a profitat, că doar nu e fraier nici el.

      Deci partea cu ‘ce-a făcut pentru populație’ e adevărată. De-asta e greu de dezbătut discursul ăla. Dar n-a făcut-o din patriotism sau mărinimie, a făcut-o ca să obțină puterea și să paraziteze tot ce mișcă. Și fazele cu imigranții au fost fumigene pentru cei care l-au votat, și a funcționat de minune. Ungurii sunt foarte omogeni și chiar nu le plac imigranții, așa că s-a mulat perfect.

      Fix asta a copiat Dragnea în 2016 la parlamentare. A dat (pe bune) reduceri de taxe, măriri de pensii, salarii, tot ce s-a putut, că a sperat că va obține o simpatie similară cu Orban și va putea forța nota. Și aici același lucru, e greu de combătut pe anumite paliere pentru că chiar a dat (nu din buzunarul lui oricum, dar asta e altă poveste deja).

      Cred că a fost unul din puținele momente când serviciile și-au făcut datoria și demonizarea a funcționat la populația tânără care a reacționat. Altfel Dragnea azi era așa de lipit de stat că nu-l mai dezlipea nimeni. TelDrum ne făcea azi jumătate din autostrăzile din programul de redresare cred, iar jumătate din firmele de construcții deveneau simpli subantreprenori ai TelDrum care încasa grosul. Adică fix ce se-ntâmplă în Ungaria. Dă și la ăia mici să mănânce, corect, dar grosul îl ia el. Iar celor mici le convine că măcar nu vine Colas sau Strabag să le facă drumuri la ei în țară.

      Tot timpul e greu de judecat un personaj din ăsta ca Orban pentru că face și lucruri bune, concrete, chiar dacă pentru scopuri nasoale. E genul care-ți dă 100 lei azi ca să-ți ia 200 mâine. Dar suta aia face bine azi, iar mâine e departe.

      00
    • Tot timpul e greu de judecat un personaj din ăsta ca Orban pentru că face și lucruri bune, concrete, chiar dacă pentru scopuri nasoale.

      Gen Hitler si autostrazile :D.

      00
  6. asa cum e si cu politica fata de refugiati, moaca fara conditii serioase.

    state care primesc bani la greu si desi unele macar fac niste lucruri de banii primiti alte nici macar atat, fiind risipiti fara noima.
    haide Kovesi, pe ei cu procurorul european. asta ca o paranteza.

    pe polonezi ii rezolvi dandu-i afara din NATO, restul rezolva Putin cu niste mascati via Belarus, o face gratis ca s-asa au cam fost tari in clanta fata de el.
    pe unguri, la fel, doar ca aici trebuie dat ceva, cumperi gazul pe 10 ani de la rusi iar astia vin ata peste unguri prin sudul Ucrainei.

    00
  7. E foarte bine ca se aplica asa. Oricum polonezii au autostrazi si sunt un tigru adevarat al Europei, iar ungurii, pe langa faptul ca nu ne plac ca is sovini sunt si ei mai dezvoltati decat noi. Niciuna dintre cele 2 tari nu e la nivelul vesticilor, dar aici ideea nici nu cred ca isi doresc. Viata e mai ieftina si buna in estul europei decat in rest daca stam sa ne gandim. Sumarizand UE poate continua f bine si fara cei 2 „golani” ai blocului comunitar. Exmatriculare daca mai macane mult scrie pe ei.

    00
  8. Asta vara duc gunoiul, doua suedejcuse 9-10 ani cereau duios pomana, scot un 10 lei le dau si plec, incep sa se certe care sa ia banii, ma intorc si le spun ca daca nu se inteleg le iau banii inapoi ,intind mana sa ma prefac ca le iau pomana la care aia mai mare imi suiera dusmanos ”ia mana in mortii matii de pe banii mei!”

    00
  9. Intelegi gresit. “în ideea că ar vrea să primească în continuare bani, asta fără să respecte strict statul de drept, dacă se poate. Dau cu veto, amenință voalat…
    Ce e asta?”
    Am cautat si nu am gasit nicaieri ca polonia sau ungaria sa spuna ca nu respecta statul de drept. Ambele tari spun doar ca nu e normal sa se conditioneze niste bani de o anumita conditie.cine decide cine respecta statul de drept si cine nu? Ce autoritate? Decide un om, o tara, o comisie? Maine se trezeste germania ca pune alta conditie si tot asa. Ei mai reproseaza ca in statutul UE nu se vb de asta si e logic ce spun ei daca vorbim ca si principiu. Regulile jocului se fac la inceputul jocului, nu se trezeste cineva intre reprize ca vrea sa schimbe o regula sau alta.
    E incorect sa comparam romania cu ungaria si polonia. Noi suntem niste sclavi fara personalitate politica care ne lasam calcati pe cap de oricine iar aia sunt smecheri cu personalitate care nu se lasa calcati in picioare de nimeni. O comparatie FOARTE buna este ca polonia si ungaria sunt in USA visa waiver iar noi nu. Adica noi, romanii, ca sa mergem sa vedem america in vizita avem nevoie de viza ca acum 30 de ani cu interviu si bla bla bla iar polonezii si ungurii iau viza cu 3 clickuri, o formalitate. As vota oricand un politician ca viktor orban in romania. Budapesta si varsovia au 20 de ani inaintea bucurestiului…… sa nu le mai dam noi lectii ungurilor si polonezilor

    00
    • Mai scuteste-ne cu dezvoltarea ca nu a fost 100% meritul lor. Si pozitia geografica ajuta (vecini nu Germania si Austria). Uita-te la fosta Iugoslavie. Oare de ce Croatia si Slovenia sunt cele mai dezvoltate state?

      00
  10. gigicule, se numește politică
    tu învățat cu dambovipolițist,
    unde politica se joacă la sumă zero „totul sau nimic” normal ca ești confuz.
    lasă oamenii sa fie contra.
    prea multa unanimitate strică

    00
  11. Daca s-ar pune problema cum zici tu noi eram zburati de mult din UE.

    Politicienii unguri si polonezi se pricep la politica, in timp ce ai nostri cam lasa de dorit: vezi Schengen, vize SUA etc.

    00
  12. UE nu este un SRL. Ungurii și polonezii fac o tâmpenie, ca și grecii acu câțiva ani. Dar chiar dacă ungurii, polonezii și grecii fac tâmpenii asta nu înseamnă că UE trebuie să devină hegemonie teutonă.

    00
  13. Cel mai simplu s-ar putea rezolva dpmdv cu Germania. Sa-si puna treaba-n drum si sa spuna: noi dam cei mai multi bani, toate tarile inafara de 2 vor conditiile astea. E, uite ca inafara de acordul asta Germania nu mai voteaza nimic altceva. Asta sau nimic. Simplu.

    00
  14. Asa, de departe cred ca si Ungaria si Polonia is gica-contra din cauze minore, gen TMZ:
    – Ungaria pt ca UE le impune quotas de sirieni.
    – Polonia pt ca UE incearca sa le impuna politici mai relaxate pt avort (parca au devenit mai catolici decat papa in legatura cu avorturile, nu?).

    Dar ce ma surprinde e ca Romania e kosher! :) Deci Romania, unde Constitutia e violata la colt de strada, unde-s mish-mash-uri/paraindaraturi peste tot, ei bine Romania+UE=LOVE! :) Par egzamplu incendiu la Piatra Neamt. A zis UE ceva? N-a zis. Putea sa zica ceva de gen „cum plamea va dati tara europeana daca aveti spitale sub standarde?” Ei, si in schimb Romania a votat cu amandoua mainile bugetul UE, ca doar nu dadea nimic :)

    00
    • Boss, ce pula mea sa-ti zica UE? Acolo e treaba statului roman sa cerceteze ce s-a intamplat si de ce, sa-i traga la raspundere pe vinovati si sa stabileasca un set de reguli ca sa nu se mai intample pe viitor. UE n-are nici macar puterea decida ce legi trebuie sa implementeze statele uniunii; daca parlamentul european decide o lege ramane ca parlamentele statelor sa implementeze in legea statului si ce a decis parlamentul european. D-aia UE a functionat extrem de bine pana-n momentul in care toti descultii Europei de est si centrale au intrat in uniune, UE functineaza la modul „Noi credem ca ar fi bine sa facem chestia X, hai, va rog, hai sa facem chestia X, ca o sa fie bine”. Metoda asta functioneaza la oameni educati, dar nu functioneaza la fenomene gen Vadim, Becali, EBA, Dancila, Grapini, Severin si multe alte jigodii. Si d-aia UE e de multe ori legata de maini cand trebuie sa negocieze cu muisti gen Orban si polacii astia de la PiS.

      00
    • @Sabotor: Esti pe dinafara! :) Deci e ok ca UE sa se bage-n sufletu’ tau cu quotas de sirieni/cati sa ‘integrezi’ + e OK sa te reguleze cu norme de avort, dar nu e OK sa-ti spuna ca UE are niste standarde MINIMALE pt spitale?

      00
    • Ah, quota de sirieni.. da boss… quota. Zi-mi si mie, nu cumva toata treaba aia cu quota nu s-a intamplat? Pana la urma a luat sirieni cine a vrut, cine nu, n-a luat. Adica a fost la modul, cineva a zis hai sa luam sirieni, 9 tari au zis nu, ne bagam pula, si asa a ramas, nu a luat nimeni sirieni fortat.

      Nu reguleaza pe nimeni cu norme de avort, de unde ai scos asa ceva? Treaba cu avortul e la Polonia in sensul ca lasa-n pula mea femeile sa decida ce vor sa faca cu corpul lor, nu tu. Daca Gheorghina vrea avort in prima luna, cand e doar un manunchi de celule acolo, nu o fiinta, las-o sa faca avort, nu decide tu pentru ea. Ca stim cine a mai avut legi de avort de genul – Romania lu’ Ceausescu. Si ne amintim toti cat de bine era.

      Dar, oricum, iti scapa esentialul si lucrul care e cel mai evident in toata treaba asta. Legile si autoritatea tarii primeaza, nimeni de la UE nu poate impune unui stat membru vreo lege. UE poate sa incerce – in cazuri de derapaje grave – sa convinga un stat sa adopte anumite legi suspendand dreptul de vot, sa opreasca fonduri, etc, dar LEGILE TARII PRIMEAZA. D-aia acu’ 3 ani l-am avut pe jegosul de tudorache care a futut justitia cu strigaturi si palme peste buci, ca la balamuc iar UE tot ce putea sa faca era sa comenteze de pe margine si sa spuna ca nu e ok ce se intampla. D-aia dupa 13 ani de UE justitia din romania e tot praf, ca UE nu are autoritate decat decide parlamentul romaniei ca are. Si d-aia, tot ce poate sa faca UE in cazul incendiului de la Piatra Neamt e sa zica ne pare rau, va ajutam sa va ocupati de aia arsi si va lasam sa investigati cine e de vina, ca n-avem autoritate sa intervenim. Iar daca statul roman fute buha, cetateanul roman care a avut de suferit din cauza statului roman poate sa dea statul roman in judecata la CEJ.

      Asa ca revin la intrebare, ce voiai sa spuna UE legat de incendiul de la Piatra Neamt? Sa se sesizeze din oficiu ceva procuror european in cazul incendiului? Nu exista asa ceva, tot ce se intampla e ce face Kovesi acolo, dar aia are legatura doar cu fondurile europene, nu cu neglijenta criminala din spitalele Romaniei. Efectiv nu exista vreun mecanism prin care UE sa intervina/faca ceva pentru cazurile astea ( si nici n-o sa fie cata vreme lumea e convinsa ca „birocratii de la Bruxelles” ii transforma in sclavi).

      Asa ca, inca o data, ce vrei sa zica UE?

      00
    • Trebuie sa-ti desenez, ca altfel nu intelegi: in SUA (U vine de la Unite) e acelasi standard electric, de structuri, de asigurari, de norme de incendiu/sanatate – peste tot. Deci indiferent daca esti la Honolulu, Anchorage, LA, NYC etc e LA FEL. Adica NU se exista sa ai kkturi gen panou electric, Mitica/Dorel face ce vrea muschiul lui.

      Deci UE (U vine de la Uniune) ar trebui sa aibe si ei aceleasi standarde minimale peste tot. Indiferent ca ma duc cu o problema la Paris sau la Piatra Neamt, ma astept sa fie niste chestii minimale. De ex sa nu ard de viu. Sau substantele de curatat sa fie intr-adevar de curatat si nu apa goala. Dar Romania e in UE de forma, doar pt ca s-a bifat o chestie. Si-asa nu santem in Schengen, nu? S-au dat de ceasul mortii sa fie granitele Schengen si de fapt descopereau doar manareli pe la vami. Ce fel de tara europeana santem daca se intampla asemenea kkturi? Sau Colectiv. Ori maternitatea Giulesti. Bai deci santem o tara de Mickey Mouse, in nici-un caz de nivel UE. Acu’ ceva timp zoso a pus aici pe blogul lui o poza cu 2 blocuri f aproape unul de celalalt. Ridicol de aproape, parca era in Bangladesh, la Dhaka. Ce autorizatii, care standarde? Bai, cum plamea e posibil sa ridici asa ceva intr-o tara europeana?!?

      00
    • @Sabotor

      Un exemplu din Romania:
      CCR decide ca o lege e constitutionala pentru ca are sursa de finantare contul din care se plateste ce e prevazut acolo.
      CCR decide ca alte legi nu sunt constitutionale pentru ca nu au detaliate sursa de finantare.

      Oare UE nu ar trebui sa constate ca Romania nu prea e stat de drept cand se intampla astfel de chestii si sa ne taie fondurile daca se aplica planurile ei?

      Eu zic ca sa nu cumva sa ne facem ca nu vedem barna (no pun intended) din ochii nostri si sa ne trezim ca plangem cand statul nostru de drept se decide la UE ca nu prea e.

      00
    • @Sabotor Aici “Legile si autoritatea tarii primeaza, nimeni de la UE nu poate impune unui stat membru vreo lege.” cred că greșești. Tocmai asta e esența UE, statele au renunțat la o parte din suveranitatea lor atunci când au aderat. Dacă UE adoptă o Directivă, iar legea unei țări spune altceva, atunci țara respectivă e obligată să schimbe legea.

      00
    • DanC, hotareste-te odata: pe de o parte vrei aplauzi Ungaria si Polonia ca fac cam ce vrea muschiul lor, iar pe de alta partea ai vrea sa aiba UE niste mecanisme in care sa se urce peste tine si in cele mai marunte chestii, gen standardul prizelor si felul cum se strang suruburile. Si sa aiba si mecanisme prin care sa controleze ca respecti standardele alea.

      Cele doua chestii se bat cap in cap. In primul caz discuti de o uniune pur economica extrem de relaxata („doar sa facem afaceri fara taxe si restul nu conteaza, Orbane, fa ce vrei”), in al doilea caz discuti de-a dreptul de un stat federal.

      00
    • danC probabil ca ai ratat – voit sau nu – fix faptul ca UE nu are un acord pe sanatate, asa a fost de la inceput, nu si-au propus sa reglementeze totul, au un set de politici comune pe anumite domenii economice/legislative, agricultura, industrie, transporturi, nu pe sanatate, de-aia nu vine UE sa-ti faca tie ordine in spitale; de-aia pot cere gigantilor IT sa plateasca taxe

      00
    • @anukoi
      Lasa propaganda desantata facuta de eurosceptici.

      @tyrion
      Cum sa-ti explic eu tie oare ca sa intelegi si tu… cel mai simplu cred ca ar fi asa: UE s-a cam saturat sa pompeze bani in curul unor jeguri care au subjugat justitia si presa si-n plus mai si fac propaganda anti-eu. Asa ca vor sa bage conditii – cata vreme justitia la tine-n tara e controlata de tine, micule dictator, bes in pastele ma-tii ca nu mai pupi bani de la noi. Evident, Ungaria si Polonia au sarit de cur in sus pentru ca (cel putin in Ungaria) banii europeni sunt foarte doriti de Orban si prietenii lui, dar nici justitia n-ar vrea sa fie prea independenta si sa-si faca treaba.

      @DanC
      Corect, asa ar trebui. O integrare si mai stransa, un stat federal. Dar – vezi tu – chiar si acu cand treaba e destul de relaxata, se gasesc jegosi care sa urle ca vai, Bruxelles ii asupreste. Si ce e si mai grav e ca se gasesc cretini care sa-i creada.

      In alta ordine de idei, bag sama ca multi habar n-au ce e cu UE si cum functioneaza.

      00
    • @Sabotor: Uite c-am ajuns sa-ti pun si like! :)

      @silicon: Papi kko. Siguranta la incendii mai ales pentru spitale/maternitati nu e „cele mai marunte chestii”. Da’ hai sa ne batem cu caramida „noi santem romani/mereu aici stapani”. Ca de obicei, vrem sa fim si cu pla-nkur si cu sufletu’n rai. Adica si romani-verzi-nevoie-mare+pravoslavnici da’ si Europeni. Si de fapt nu santem nici una nici alta.

      00
    • @Sabotor Nu e nicio propagandă, e doar art. 148 din Constituție.

      00
    • @Sabotor Romanii se asteptau odata cu intrarea in UE la o „dictatura luminata” care sa repare toate neregulile cu o mana si sa le dea si lor parandarat cu cealalta.

      00
  15. In Polonia s-au facut multe mizerii cu fondurile. Daca Justitia va fi independenta o sa inceapa niste dosare nasoale si puterea nu vrea asta. La ei Justitia este aservita si se stie asta de mult. La unguri Orban reuseste mereu sa joace cartea nationalismului si nu o sa mai poata pe viitor. Eu zic ca o sa-i futa Merkel.

    00
    • Da sa i futa Merkel si n urechi! Cum ar trebui sa ne futa si pe noi.
      Uite cum, in astfel de momente vedem si noi cat de rahatei suntem noi, ungurii, polonezii si alti cacati de prin est comparativ cu altii.
      Pai tu limbricul planetei comparabil cu tari modeste din asia chiar africa faci gat in UE? Hahahaa
      Ba dar prosti mai suntem! Si mai prosti sunt vesticii ca dupa cati bani au bagat in polonia mai ales nu lecau dat deja un scuipat intre ochi si un dos de palma.

      00
  16. Graficele alea sunt un pic înșelătoare, cam ca la Hagi: am dat multe goluri, dar am și primit multe goluri…
    Țările din Est au primit bani, dar este dificil de calculat cât anume au „pierdut” economic prin privatizări, prin schimburi comerciale, brain drain și ce ar fi însemnat economic pentru UE să NU aibă acces la piețele și muncitorii din est. Mie UE mi se pare mai degrabă „profit sharing”, iar negocierea de acum este una prin care un grup de state vor să creeze un mecanism (altfel arbitrar – e de-ajuns să citești unul două rapoarte MCV de la noi să vezi ce mizerii sinistre sunt) de a limita, în vreme ce alte țări nu sunt de acord și ar vrea mai mult.

    00
    • Polonia primeste enorm de multi bani, dublu fata de penultima clasata.
      Pe bune ca vor mai mult?

      00
    • Beneficiul net e dificil de calculat.

      Dar am putea sa ne uitam la PIB/capita, la salariul mediu, la pensia medie sau la orice alti indicatori economici alesi de dumneavoastra privind avutia unei natii sau calitatea vietii.

      Anul 2004 (anul incheierii negocierilor cu UE) fata de anul 2020. Ca sa vedem cat de tare ne-a tras in spate aderarea la UE. Sau ne putem compara cu tari care nu au mers pe drumul asta, gen Moldova sau Ucraina, daca vi se pare ca am facut progrese, dar prea lente si existau alte cai

      Da, evident ca exista interese ale tarilor vestice in povestea asta si povestea nu e 100% roz. Si eu consider ca Romania evolueaza mult sub potential. Dar e cam mult sa dam vina pe vest pentru asta. E destul sa vedem ce calitate are elita politica pe care am „produs-o”in ultimii 30 de ani.

      00
    • @silicon_v
      eu nu am zis că nu sunt progrese, ci doar că UE nu este chiar Maica Tereza care ne este prezentată. Și că România nu a fost tratată corect (cu sau fără vina politicienilor). Bulgarii au stat juma de an în stradă cu anticorupția în gură, dar UE se făcea că e ceață și nu se vede bine, iar MCV urile lor erau parfum de trandafiri, spre deosebire de România cea coruptă. Asta ca să nu mai vorbim de spălările de bani din Olanda sau Germania, pe lângă care, oricum, corupția din România e din liga juniorilor. Ținând cont cum a fost tratată România comparativ cu Bulgaria, Polonia și Ungaria au motive de precauție.
      Moldova și Ucraina nu sunt chiar cel mai bun exemplu, fiind gubernii sovietice. Eu m-aș uita la Serbia, țară care a trecut prin războaie civile și bombardamente americane.

      00
    • N-a spus nimeni ca UE „ne vrea binele” in mod dezinvolt. Dar intre a fi f**ut in cur cu prezervativ si vaselina de UE sau fara de Rusia… care varianta e mai rea?

      00
    • Eu înnebunesc cu placa asta cu ‘piață de desfacere’. Câte produse vând nemții la noi în țară ca să contăm așa mult. Oricine a lucrat un pic prin europa prin firme mai serioase și vede niște cifre de vânzări prin țări vestice știe că chiar nu contăm ca ‘piață de desfacere’.

      Parcă și văd întâlnirea ocultei europene (sucursală a celei mondiale probabil): băi hai să băgăm țara asta coruptă, cu o grămadă de probleme, sărăcie, instabilitate socială, plină de interlopi și de cerșetori care probabil vor migra la noi complet necontrolabil…ca să ce? Ca să creștem vânzările VW cu 0,5%! Wow! Și le dăm și bani gratis să-și facă autostrăzi, căi ferate, etc.

      Acces la forță de muncă ieftină da, asta da, sunt perfect de-acord. Dar forță de muncă ieftină e în contradicție directă cu piață de desfacere pentru că implică o putere de cumpărare mică. Nu poți fi și una și alta.

      Ori ești piață de desfacere importantă ori ești forță de muncă ieftină. Alege una.

      00
  17. De la libertatea de miscare prin Europa a oamenilor de rând, a banilor, a produselor si a serviciilor s-a ajuns la “daca nu faceti sau nu sunteti ca noi iesiti afara”. Europa Ursuley respecta cu mare drag libertatile celor importati din alte parti dar refuza sa respecte libertatile propriilor colegi de Uniune?! Parca era ca Uniunea asta nu se implica în politica interna a altor tari, ce i-a apucat acuma? Dau ei bani, cica, dar cine o sa le cumpere produsele sau de unde vor lua muncitori ieftini?

    00
    • Eu vad altfel:
      – Hai sa facem uniunea asta, uite cum ne merge. Ce spui, vii?
      – Normal!
      – Dar fara furt, fara dictatura, fara… stii tu, din alea de te-au tinut in rahat
      – Gata, boss, unde semnez?
      peste cativa ani.
      – Cum adica nu mai pot ciordi? Pai ce facem aici?
      – Nu am zis fara ciordeala, fara dictatura?
      – Nu stiu, ai zis ambiguu. Eu vreau sa impun poporului ce sa faca! Si sa bag ciordeala, mai ales pe banii tai, daca s-ar putea…
      – Ce-ar fi sa te scoatem din combinatia asta, ca nu vrem sa ne amestecam cu porcii.
      – DISCRIMINARE!!!!
      –-
      Acum sincer, ai de ales sa traiesti in Ungaria, Polonia, Germania, Belgia, Franta…
      Tu personal unde ai pune Ungaria si Polonia pe lista de 27 de tari „desirable” de trait in ele? In topul Uniunii, unde e Ungaria si Polonia?

    • Unde e dictatura aia?! Unde e furtul ala?! Contracte pe ochi frumosi se dau si’n vest si acolo nu se isterizeaza lumea … ca tot ti-a placut în Italia vezi cine administreaza autostrazile acolo. Se fac alegeri în Polonia si Ungaria?! se fac, deci unde e dictatura si mai ales cine vorbeste de acea dictatura … eu zic sa te mai uiti si la cine arata cu degetul?! cat despre nivelul de trai, polonezii si ungurii nu mai rup granitele la munca în afara si încep sa se întoarca acasa, si acelasi lucru as vrea sa-l fac si eu si probabil si multi alti români plecati pe afara dar fara sa aduca si lucrurile negative de afara, precum consumul de droguri. Nici unui strain nu-i place sa traiasca în alta tara iar multi sunt plecati acolo pentru bani nu pentru stilul de viata

      00
    • „Contracte pe ochi frumosi se dau si’n vest”

      Sfanta relativizare. In felul asta poti sa dovedesti orice, pas cu pas. Inclusiv ca traiul in Tecuci e fix la fel cu ala din Paris.

      Ungaria si Polonia au trecut de niste linii rosii. Cam asta e tot.

      00
  18. Or sa mai croncane un pic pana gasesc germanii o solutie sa ii stranga de coaie economic. Pe urma vor veni cu sapca in mana la madam Merkel sa rezolve cumva. E un bluff ordinar.

    00
  19. Multi isi dau cu parerea de Ungaria si Polonia fara sa cunoasca detalii de la fata locului. Sabotor are mare dreptate. Ungaria nu mai e ce-a fost acum 10-12 ani. Iar polonezii…. multi se uita la Romania cu respect, desi noi dispretuim tara asta. Si chiar nu avem de ce, nu suntem deloc cei mai slabi din curtea scolii.

    00
    • Corect.

      Macar pentru faptul ca Dragnea a incercat si el o manevra a la Orban, iar romanii (asa prosti cum ne consideram) n-au pus botul si i-au dat un binemeritat sut in dos si la referendum si la alegeri, de a ajuns direct la Rahova.

      00
  20. Io am um prechin ungur ce stă-n apropiere de Budapesta, iar lui i se pare că Orban e un bou, chiar dacă beneficiază de reducerile de impozite și taxe date de acesta. Are 3 plozi, iar salariile i se par mici. D-aia s-a dus să lucreze taman în UK.

    00
    • Ai o statistică cu procentul de muncitori maghiari din UK?

      00
    • @Sly: n-am, că nu-i treaba mea și nici nu mă interesează, io-ți spun doar ce mi-o zis omu’. El a zis că-n Ungaria salariile-s mici.
      Tipul e asistent medical generalist și lucrează-ntr-un spital. . Îi convine pentru că lucrează-n rotație de 2 săptămâni da, 2 ba.

      00
    • mda, e ușor să zici „ce ți-a șoptit prietenul”, veche tehnică de manipulare.
      98.000 maghiari – 457.000 români în UK estimat oficial în 2019.
      Raportat la populațiile HU-RO după imigranți ar ieși că RO are 45 mil.
      Să zici că salariile sînt mai mari în Ungaria față de RO de 4,5 ori este exagerat.

      00
    • @Sly: meștere, unde am comparat io salariile RO vs HU???
      Ești bine?
      Io am spus doar că unguru’ o plecat să lucreze-n UK pentru că era prost plătit acasă.
      Să ne înțelegem: tipul e ungur născut, crescut în Ungaria de nu-ș câte generații. N-are treabă cu România, deloc.

      00
    • @John Temple” n-ai inteles nimic. Prietenul ungur te minte, stie Sly mai bine ;)

      00
    • meștere, dacă tu trăiești în RO, prietenul tău în HU, el îți spune că e rău în Budapesta cu zeci de scutiri de taxe(ia vezi dacă tu aici ai scutire de taxe pentru 2 copii și pe urmă mai discutăm) și a plecat în UK, îl crezi?De-aia au plecat românii în UK să lucreze și nu mai aproape de țară. corect?

      00
    • @sly: no, bine. Omu’ m-o fi mințit. Probabil se duce-n UK la curve. Geez…
      N-am io treabă de ce a ales el să meargă-n UK și nu în altă parte. E drept că io mă-nțeleg cu el în engleză, că maghiara mea e sublimă, dar inexistentă. Și nu s-a dus în Austria, Germania sau Franța pentru că nu știe germană, respectiv franceză.

      00
  21. UE vrea sa impună dictatura majorității că sa poată pedepsi statele care nu accepta putorile musulmane chemate de madam merkel in europa.

    00
    • Noroc ca ne apara PSDul de pericolul asta major ;-)

      00
    • Personal mi se pare de căcat acceptarea emigranților din Africa sau Orientul Mijlociu.
      Doar Merkel susține aberația asta, nici o altă țară din UE nu-i vrea.
      Sebastian Kurz sper să rămână ferm pe poziție. Io nu vreau emigranți musulmani în Austria. Să-i țină Merkel la ea acasă.

      00
    • Inlocuie „musulman” sau „Africa sau Orientul Mijlociu” cu „roman”/”Romania”.
      Cum suna?

      00
    • @F. E greu când habar n-ai ce vorbești.

      00
  22. Doar eu am pierdut articolul despre coruri rusesti?

    00
  23. Locuiesc in Polonia de aproximativ 3 ani. In tot acest timp, parerea mea despre polonezi este ca sunt mai cretini ca noi, dar mai civilizati. Au luat fonduri pentru orice, in timp ce in Romania inca se sifoneaza bani cu borduri si panselute, polonezii apeleaza la fonduri pentru asa ceva. Se incearca a fi toata tara un fel de Oradea, fonduri UE pentru absolut orice este posibil. In Romania e invers, de aceea mai avem nevoie sa treaca multi ani pentru o schimbare de mentalitate. In rest nu stiu daca polonezii o duc mai bine decat noi, vorbind cu polonezi multi imi spuneau cat castiga, si ramaneam uimit de faptul ca atat castigam eu in 2015 in Romania. Imobiliarele au preturi destul de mari, chiriile la fel, multi inca pleaca in afara. Ce e frumos aici, ca poti locui si la porumb dar ai totul dezvoltat, aerisit. MIlitari residens pare un ghetou imputit in comparatie cu orice nou rezidential polonez.

    00
  24. Mai relevante sunt urmatoarele grafice:
    https://tradingeconomics.com/hungary/exports-by-country
    https://tradingeconomics.com/hungary/imports-by-country
    https://tradingeconomics.com/poland/exports-by-country
    https://tradingeconomics.com/poland/imports-by-country

    Cel mai mare partener comercial e Germania.
    De aici tupeul extraordinar.
    Polonia nu prea are de ce sa isi faca griji de UE. Au alternativa America, iar America vrea sa implementeze InterMarium cu Polonia ca ancora in nord. Atata timp cat polonezii incurca o alianta Germania-Rusia, Polonia e in gratiile Americii. Deci galagie cat cuprinde in curtea UE.

    Orban a pus-o. Rusia e inamicul Americii, deci nici o sansa cu America.
    Estimez ca economia Ungaria depinde in mod direct si indirect in proportie de cel putin 50% de Germania. Exporta ungurii de 6 miliarde in Slovacia? Sau cumpara industria auto germana localizata in Slovacia?
    Pe de alta parte Orban a fraudat fonduri europene la greu. Se estimeaza ca averea lui Orban e de 1 miliard de euro.
    Galagia care o face e si pentru ca UE a dat drumul la Parchetul European. Crede cineva ca Romania e tinta principala? Nu, tinta e Ungaria si Polonia.

    Sumar:
    Polonia face galagie pentru ca:
    – e in planurile si in gratiile Americii
    – e partenerul principal pentru supply chainul german
    Ungaria face galagie pentru ca:
    – fara fonduri UE, Orban nu are bani de impartit la clientela politica, deci nu poate ramane la putere
    – fara UE, Ungaria e semigubernie ruseasca, ca Serbia

    00
  25. Eu zic sa nu mai plecati dupa fente securistice, prostii gen stat de drept(cine stabileste standardul), si alte manipulari:

    -Polonia si Ungaria au dreptate, nu scrie nicaieri in tratatul uniunii ca poti conditiona niste mecanisme financiare, bugetul uniunii, de niste considerente politice pana la urma (e vorba de un principiu)
    -Polonia, si mai putin Ungaria, au reusit, pe langa fondurile europene, sa atraga multe investitii private; in acelasi timp, capitalul intern a inregistrat o crestere semnificativa, astfel incat nivelul de trai al cetatenilor a crescut simtitor, in ciuda politicienilor considerati conservatori
    -ambele tari au o populatie conservatoare, in anumite privinte (polonezii sunt foarte religiosi), drept urmare anumite legi ce par injuste in Franta, se bucura de sustinere in Polonia
    -exista niste diferende de orientare politica: frau Merkel vrea sa stea cu teava north stream intre fese, Macron viseaza comert liber cu Federatia Rusa, in timp ce Polonia, care a suferit teroarea rusa, are o ura viscerala fata de tot ce inseamna apropierea de Rusia; Polonia este pusa la colt si prin prisma achizitiilor de armament americane(si a bunei relatii cu SUA), in detrimentul achizitiilor de la cinstitii germani, francezi, olandezi (da, muistii aia care ne freaca pe noi cu schengen tot cu mizeria stat de drept, desi pt aderarea in spatiul schengen trebuie sa indeplinesti exclusiv niste conditii tehnice); Orban isi face jocul populist, asa incat nu putea sa rateze o asemenea oportunitate (eu va doresc sa vizitati atat Polonia, cat si Ungaria, sa le comparati cu Romania, si sa aveti conversatii cu oameni din aceste tari, si veti vedea ca pur si simplu politica multiculturala a UE nu ii incanta, si e dreptul lor)
    -nu totul se reduce la banii contribuiti vs banii primiti de la UE: hai sa calculam beneficiile pe care ele-au facut firmele din Franta, Germania, Olanda, care au putut intra foarte usor pe niste piete „virgine”, in care capitalul autohton nu a existat si a fost repede maturat/inghitit, si in care de multe ori au avut protectie (va spune ceva privatizarea Petrom, privatizarile unor banci la preturi de dumping);
    -cultural, cetatenii din centru/estul Europei au alte opinii, care trebuie macar ascultate, daca nu respectate (de exemplu in problema migratiei, dar mai sunt o groaza de alte domenii, vezi relatia cu SUA sau Rusia/China)
    -Uniunea Europeana isi are originile intr-o organizatie de tip economic (si care avea rol secundar, dar bine definit de SUA ca etapa post planul Marshall aproperea si interdependenta statelor, pentru a evita conflictele); astazi, UE isi aroga dreptul si asupra lungimii castratetilor sau consumul de insecte ca sursa de proteina, deci poate trebuie spus stop, hai sa vedem pana unde ne-am intins, ce merge bine, ce merge rau, dar hai sa ii ascultam pe toti, ca nu rasare soarele la Paris sau Berlin (si Brexit este un semnal clar)

    00
  26. Dincolo de UE, Polonia și Ungaria chiar au ceva de spus, istoricește vorbind, cel puțin în comparație cu România, pentru că:

    1. În timp ce noi acceptam jaful sovietic și stalinismul anilor ’50, ungurii se răsculau împotriva bolșevismului (1956);

    2. În timp ce românii îl prea-măreau pe unu’ cu patru clase care își bătea măciuca pe ei, închinându-i ode și spectacole asiatice pe stadioane, în Polonia exista Solidarność.

    3. Din blocul socialist, România a cunoscut totalitarismul, Ungaria și Polonia nu. Acolo au fost doar regimuri autoritariste.

    4. În timp ce noi făceam foamea, ungurii și polonezii tot mai aveau ce pune pe masă și ne raportam aspirațional la ei.

    5. După 1990, în România tranziția a eșuat din toate punctele de vedere: social, economic, politic. În Polonia tranziția a fost un succes.

    6. Pe plan internațional, în relația cu marile puteri, Ungaria și Polonia și-au cam impus punctele de vedere după ’90, România a stat în genunchi și a acceptat toate aventurile instituționale sugerate din afară.

    7. Și da, pentru a condiționa alocările de fonduri, UE trebuie să-și modifice statutul, dacă tot vorbim de STAT DE DREPT.

    E interesant cum românii vorbesc de stat de drept în condițiile în care Constituția, așa cum e ea, e terfelită constant de către liderii politici, iar drepturile li se încalcă permanent, chiar dinainte de pandemia fără epidemie, dar nimeni nu zice nimic. Pe noi ne ustură ficatul de Ungaria și Polonia.

    00
  27. NOU
    #92

    Nici Franta sau Germania nu respecta statul de drept dar cu toate astea tunurile sunt pe Ungaria si Polonia pentru simplul motiv ca au o politica de stat complet – si exagerat pe alocuri- impotriva corectitudinii politice. Cate stiri despre violenta politiei franceze ai vazut? 2 sau 3, dar despre granicerii unguri care tineau hoardele la granita cum puteau era plin netul si televiziunile asta desi au fost mai putin agresivi decat jandarmii francezi si mult mai indreptatiti sa fie asa.
    Apoi mai e conditia dictatoriala a UE de a primi imigranti daca vrei fonduri. Desi statele care nu vor s-au oferit sa ajute in alte moduri, Benelux, Franta si Germania cauta sa se impuna cu bocancii doar de dragul de a o face. E un precedent periculos pe care Ungaria si Polonia cauta sa il evite, mai timid Bulgaria, Italia si Cehia.
    Pana la urma e inadmisibil sa dicteze politica imigrațională un organism TOTAL incompetent si chiar criminal din punctul asta de vedere. Chiar Merkel a admis ca a gresit cand a acceptat imigratia aia masiva din 2015 dar ii da inainte cu tupeu si chiar cauta sa impuna si altora.
    Cum va suna treaba asta?

    00
  28. De fapt, tot ce scriu mai jos este o mare întrebare, din ciclul: Mă, cine îi ține pe ăștia în brațe!? Numai că aici știm răspunsul.

    @Cristici (Cristian?)

    Eu nu știu cine îi ține în brațe. Cine?
    Dacă cineva din România zicea așa ceva, doar declarativ, era marcat de toate serviciile secrete, acoperiți, ziariști, ONG-uri, procurori, directori de agenturi, carieriști din afacerile externe, toate cozile de topor, tot-tot-tot. Polonia și Ungaria, lax, pot face asta.

    Eu nu m-am prins cine îi ține în brațe. „Îi ține UE” nu e un răspuns clar.
    Și nici de ce, poate s-a aflat răspunsul deja?

    00
  29. Mi-e lene să citesc tot tefelismul debitat de autor. A citit și el un articol in Politico și acum ne dă nouă în cioculeț ideile gata mestecate ca pentru puiuții care nu știu să mănânce hrană solidă. Statul de drept e un concept la fel de vag pentru eurocrați (și băieții deștepți din diversele industrii beneficiare) pe cât este „justitia” la noi.

    00
  30. multe prostii ai mai debitat intr-un singur articol …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile