La final de sezon, plajele sunt curățate de… proști

La final de sezon, plajele sunt curățate de voluntari. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: Deșeurile aruncate la întâmplare sunt un real pericol atât pentru mediul marin cât și pentru om

Resturi de țigări, pet-uri, cartoane și sticle. Acestea sunt „comorile” ascunse sub nisip pe plajele din România. Toate au fost aruncate de turiști și uitate. Situația se repetă an de an. Zeci de voluntari, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene s-au implicat din nou într-o acțiune de ecologizare a unui sector de plajă din Costinești. Astfel de acțiuni dublate de proiecte ample la nivel național vor avea loc și în următorii ani, pentru că România primește 12 miliarde de euro pentru mediu în Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

De ce e nevoie de voluntari pentru a curăța plajele?
Ale cui sunt plajele, ale nimănui? Nu au fost concesionate, nu a costat șezlongul pe zi mai mult decât costă unul nou la magazin?
Cum adică „voluntari” la curățat gunoi lăsat de porcii de români? Pentru ce, să ce? La anul să vină bucuroși să facă aceeași cocină?

Cât costă mașini de felul acesta, și de ce e nevoie de articole în presa centrală pentru ceva de bun simț?

 

 

Cele mai întâlnite deșeuri pe plajele de pe litoralul românesc sunt resturile de țigară. Ca și cantitate, primul loc este ocupat de deșeurile din plastic.
Pregătiți cu saci și mănuși, voluntarii, dar și reprezentanții Comisiei Europene au luat la pas plaja din Costinești. Și au fost șocați de ce au găsit.

Curăță „voluntarii” mucurile de țigară mai bine decât mașinile de mai sus?

România primește 12 miliarde de euro pentru mediu în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.
Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
Primim 12 miliarde de euro de la UE să ne facem curat, dar o facem cu „voluntari”.
Unde facem curat? Pe plajele închiriate de cluburile de fițe, că ăia sunt săraci, nu pot, plâng HORECA de le sar cămășile de pe ei de durere.
Ce mai murdară plajă, cea din Năvodari.
Care plajă, aia dintre blocuri?
Ce gunoi găsim pe plaja aia, în afară de gunoi lăsat de porcii de români?
Spumă poliuretanică. Că sigur a venit Vasile cu tubul de spumă poliuretanică după el, să bage pe plajă niște spumă…
E o diferență între voluntar și prost. Iar cei din articolul inițial nu sunt voluntari, sunt proști.
Vrei să fii voluntar? Foarte bine, și eu o mai ard voluntar din când în când. De exemplu, am făcut „școala online” cu un elev de la țară, l-am ajutat la fizică, discutam în weekend ce nu a înțeles la fizică în timpul săptămânii. Online, nu e nevoie să te deplasezi (pandemie).
Bătrâni în bloc, în cartier, le poți lua pâine dacă ei nu se mai pot deplasa.
Ajută o bătrână să treacă strada… chiar dacă ea nu vrea, lol.
E mai bine decât să fii „voluntar” în a le curăța „dezvoltatorilor imobiliari” plajele din Năvodari.
Nu mai fi prost, fii voluntar!

Later edit:

Ce vedem în poză? Sigiliu/dop de la sticla de ulei. Pe plajă, în Năvodari.
De unde? Aduce românul sticlă de ulei de floare pe plajă?

Iar spumă poliuretanică. Acum și pe roz. La modă, cred:

Pe verde? E mai bună asta verde?
Turiștii. Turiștii fac moda pe plaje, cu spume de izolat termopane și țevi.

Saci de rafie de cărat moloz (așa pare).
Aș paria că o familie din Cluj a adus acest sac, nu ăia de fac blocuri la 10 metri de apă…

Un muc de țigară în stânga jos, și o etichetă Erikli în dreapta sus.
Erikli Doğal Kaynak Suyu… apă de băut. Bănuiesc că e plin de apă de băut turcească în magazinele din Năvodari…

Nu mai pun poze, că am sute.
Totuși, vă invit să faceți un mic exercițiu: când mai mergeți prin locuri din astea turistice și vedeți gunoi, munți de gunoi, să vă întrebați cum de a ajuns acolo, care ar fi sursa. Cum de, un alt exemplu, am văzut recipiente de Coccolino pe lacul Bicaz. Cine a adus Coccolino pe lacul Bicaz? Sau bureți de spălat vase pe vârful Ceahlăului. Pensule murdare de vopsea pe vârful muntelui… cum de au ajuns acolo?

Revin la întrebarea intiala: e greu să cumpere toți „HORECA”, să pună mână de la mână să ia o mașină de curățat plaja? Chiar e nevoie de „voluntari” pentru ceva simplu, rapid, de bun simț?

 

Ce e în partea stângă a pozei, de ce arată așa nisipul?

Aceasta e explicatia pentru miile/milioanele de nostalgici după comunism. Pe undeva, în unele locuri, chiar că era mai bine…  Iar acest fapt e foarte trist.

later edit important:

Am găsit o poză de-a mea făcută în 2005, acum 15 ani. Acum cincisprezece ani.
De ce e cadrul așa, ce am vrut să pun în el? Un nene care îi face poze copilului, un moment de bucurie pe o plajă mega-jegoasa.
Copilul din căruț astăzi are peste 15 ani, nu? El ce opinie are, știe și altceva în afară de plaje mega-jegoase?
(după cum se vede în poză, acum 15 ani „erau la modă” gunoaie de tipul paharelor de bere la draft. Zeci, sute, mii, zeci de mii… zilnic)

Hi, I’m an admin for a group called Horror beaches, and we’d love to have your photo added to the group.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Asta e la fel cu let’s do it romania. Merg voluntarii sa stranga gunoaiele lasate de ghiolbani pe toate santurile. Decat voluntariat la cules de gunoaie mai bine proteste in fata institutiilor responsabile, sa miste functionare pe teren, sa monteze camere video, sa amendeze ghiolbanii etc. gunoaiele stranse azi peste o luna sau peste un sezon sunt iar la loc. Pana nu ai o solutie pt cauza (ghiolbani si institutii) culesul de voluntari de lupta cu morile de vant.
    Iar cei care au concesionat plajele ar trebui sa le lase la sfarsit de sezon tipla.

    00
    • NOU
      #2

      Io privesc voluntar….😀

      00
    • Sa stii ca gresesti…

      In primul rand ideea de la „Let’s Do It Romania” a fost foarte buna, faceai curatenie in toata tara intr-o zi, majoritatea locurilor erau diferite de situatia din articol.

      Am fost la prima editie, am curatat cu niste prieteni o parte dintr-o padure… cam 200 de saci de 240 de litri de gunoi in cateva ore… am lasat luna si bec acolo. Am fost dupa 1 an in aceeasi zona, am adunat 5 saci de gunoi in total. Oamenii daca vad ca e gunoi arunca si mai mult gunoi… insa daca vad ca e ingrijit sunt si ei mai grijulii. Vezi sectorul 2, cum o sa arate peste 2-3 ani…

      Legat de articolul de mai sus, e normal ce spune Cristici, cand poti face munca a sute poate chiar mii de oameni cu o masinarie care nici nu costa cine stie ce averi… e penibil sa nu o faci…

      00
  2. „Ale cui sunt plajele, ale nimănui? Nu au fost concesionate, nu a costat șezlongul pe zi mai mult decât costă unul nou la magazin?”

    La asta ma gandeam si eu aseara cand am vazut reportajul.
    Eu as fi zis macar sa fie si ei pe acolo, sa dea o mana de ajutor, dar na, nu asa se fac banii.

    00
    • hai sa vedem si partea cealalta? Eu platesc sa imi fie concesionata o plaja nu o groapa de gunoi. E responsabilitatea statului sa mi-o dea in buna regula la inceput de contract.

      ACUMA EVIDENT ca la fel ar trebui predata inapoi la finalul contractului. Foarte usor de rezolvat: Garantie pe contract si excutata daca nu dau se preda plaja curata la final de sezon.

      Futu-le muma in cur, cat jeg… si sa ii fut in gura pe toti fumatorii care isi ingroapa chistoacele in nisip, jeguri umane.

      00
    • Pai la anul tot ei sunt acolo, cei care au concesionat. Doar ca au lasat spatiul murdar, si il gasesc mai curat fara nici un fel de efort financiar. Dupa cum ziceam, asa se fac banii.

      00
  3. Am facut si eu Let’s Do It, Romania, cu mare entuziasm, am mobilizat alti oameni, organizat masini, cumparat saci de gunoi si manusi pentru colegi, etc. Dupa 3 ani, m-am lasat pagubas. Promit ca ma reapuc cu drag DOAR DUPA ce o sa vad autoritatile dand amenzi multe celor care scapa de gunoaiele lor oriunde si oricum.

    00
    • A fost in primavara parca actiunea asta si la Cluj. La 1 saptamana era deja gunoi prin locurile curatate. Cand suni la Garda de Mediu… lasati un nume si vedem noi, va sunam. Gaborii locali nu prea au chef sa faca ceva. Asta e, ca la articolul ala cu problemele scolii in pandemie. Din pacate nu exista solutii.

      00
  4. S-a terminat sezonul, cei care au concesionat plajele nu mai au venit de pe urma lor. Așadar, de ce să cheltuiască ei bani pentru a curăța plajele? /S

    00
    • Stii care e problema mea, de fapt? Ca E SIMPLU SA CURETI PLAJA!!!! Nu pot sa tip in gura mare in Parlament, pe la ministere, ca as face-o.
      Ce mare rahat e sa faci o trecere, una(!), cu masini de felul celor din clip? Pot altii care au sute de km de plaja, nu putem noi, care avem un nimic de plaja?
      Puteau comunistii sa bage tractorul sa „are” plaja, si nu putem in 2021 sa bagam? Apare intr-un clip o masina autonoma, fara operator. Ca aspiratoarele inteligente, acum exista si masini fara operator de curatat plaje… Puii mei, e greu!? Plangi pe la TV, vine Comisia Europeana sa vada cat de porci suntem.
      12 miliarde de euro! pentru ce? Sa dam cu matura (eventual maturi chiar „autonome”, fara operator). Si nu putem, nici asta nu putem…
      Ce eficienta au 1000 de voluntari „la mana” fata de un tractor din ala care merge cu 5km pe ora si curata „in profunzime”, cerne nisipul?

    • Oamenii cu putere de decizie sunt acolo doar pentru bani. Restul prostiilor care nu produc bani direct sunt invizibile și neinteresante pentru ei, le văd doar ca niște cheltuieli inutile.

      00
    • Molotov + maceta pt castrare = incepe sa se rezolve problema

      00
    • Le puteau curăța seara. Da, luau peturile și cam atât. Chiștoacele de țăgări tot acolo. Și se adunau de la zi la zi. Cred că trebuie să fie obligați prin contractul de cesiune să facă lună zilnic dacă tot au ”în stăpânire” bucățile acelea de plajă.
      Se joacă copii printre mii de chiștoace!

      00
  5. solutia e simpla nu mai mergeti pe litoralul romanesc, mergeti oriunde altundeva.

    00
  6. 12 miliarde-s bani de-mpărțit, frățică, nu de pus la treabă.
    Dă-le-n plm de plaje… :(

    00
    • Cumperi 10 masini din astea de curata plaja, la pret triplu sa iti iasa si tie de o vila, apoi te lauzi in presa ca tu cureti plaje, uite ce ai facut tu, iar cei dinainte nu au facut. Dom’le, se vede? Uite poze din 2019, uite poze din 2021. Se vede! Noi muncim! Votati-ne!
      Apoi te duci la HORECA: Nea HORECA, cum lasi tu plajele, si cum le facem noi? Ia gandeste, baga un vot, un plic, un… vezi tu ce, ca uite cate facem pentru tine.

      Sunt si prosti, pe langa faptul ca sunt hoti.

    • Radem glumim dar le dam idei, in cateva luni niste baeti destepti vor vinde statului niste masini din alea la pret de naveta spatiala construita de Elon Musk. Si alt contract mentenanta lor. Piesele separat desigur.

      00
    • Merge si fara spaga. Bai, noi va curatam plajele! Lasa schemele alea ca eu sunt actionar in 10 firme de construit blocuri pe litoral, blocuri pe care in 10 ani le inghite marea, si trebuie sa le vand repede, sa prostesc repede cumparatorul…
      Lasa asta, uite ce bine arata plaja! Transparent, coane, cu fonduri UE! Am reusit! Eu pot, ala de dinainte nu a putut! Votati-ma in continuare!

    • @Cristici: exact așa, dar cum ai spus: sunt extrem de proști.

      00
    • Ar fi bine daca i-ar. duce capul sa faca contract de mentenanta….

      00
  7. Horeca nu a luat o mașină, a luat mult mai multe:
    s-klasse, land rover, a7, etc.
    Cel puțin așa am văzut la Mamaia, la băeți’ care păstoreau plajele.

    00
  8. La romanasi, real pericol inseamna cand iminent esti afectat de ceva, gen iti taie cineva calea in trafic.

    Romanul nu vede pericolul ce il POATE afecta, cum ar fi anvelopele uzate vechi de 15 ani, gunoiul aruncat pe geam, etc.

    In loc sa se previna aceste derapaje sociale, cum ar fi aruncat gunoiul pe plaja, prin mijloace concrete (politie), apelam la voluntari sa curete plaja? Cum adica sa curat eu plaja dupa un jeg penal de om?

    00
  9. @Cristici, omule, iti futi nervii aiurea. Atata timp cat ghertoii sunt majoritari nu se va schimba/face nimic. Stii discutia cu „avem conducatorii pe care ii meritam”? Daca poporu’ asta vrea, asta face si asta are. E un articol de ieri cu ceva „parjol” pe sistemul de invatamant. Parjol trebuie la nivel general dar cine sa-l faca? Ghertoii? N-ai sa vezi!

    00
  10. Da, romanii aduc sticle de ulei la plaja. La cate rahaturi am vazut, probabil vin si cu spuma (cine stie cum e cazarea, poate il trage curentu pe ala micu).

    Pentru plaje se face licitatie anual. Aia smecheri si cu pile castiga an de an, dar exista riscul sa nu asa ca nu are rost sa investeasca. Si oricum aia nu investesc prea mult ca asta inseamna mai putin profit.

    In plus, se platesc o gramada de bani pentru bucata aia de plaja catre primarie sau ABADL care ar trebui sa o ingrijeasca.

    00
  11. Am fost voluntar săptămâna trecuta într-un sat din Galati, în timp ce trageam din greu sa fac o casa decenta, proprietarul cu încă 2 persoane produceau rachiu!
    A doua zi mi-am văzut de viata mea, jurând ca a fost ultima data când mai încerc sa fac un bine!

    00
    • Sa ajuti un copil la lectii e un exercitiu bun de voluntariat. Sau sa faci piata unor batrani care nu se pot deplasa… Putem sa ne indreptam aceste dorinte de a ajuta catre oameni care chiar au nevoie de ajutor.

    • In spiritul articolului, nu ai fost voluntar ci ai fost prost

      00
    • Nu doar ca am fost prost dar am primit și bomboana de pe tort, cică sa le dau banii (banii mei personali strânși de mine) ca fac ei…
      Normal ca le-am urat sănătate!

      00
    • Am fost prost ca a trecut copilul clasa, ca are pensionarul de 80 de ani, fosta invatatoare – vaduva acum, ce sa manance maine dimineata?
      Gandeste. „Prostia” mea versus prostia alora din text, care curata plaja. Fii atent, ca am pus cu bold o propozitie din articolul original: „Situația se repetă an de an.”
      PROSTI voluntarii aia, asta e realitatea.

      00
  12. Pe coasta de W s-a pus Bolo (pentru necunoscatori – Bolojan, aka Super-Bolo de Oradea) sa curete vegetatia de pa marginea drumurilor, stiti voi, tufele si boschetii.
    In unele locuri schimbarea e cu adevarat spectaculoasa, dar cu ocazia asta au iesit la iveala gunoaaaaaiele. Toti boschetii aia erau plini de saci de gunoaie sau gunoaie aruncate pur si simplu.
    Caz concret:
    Un „domn” de etnie isi duce gunoaiele si le arunca in niste balarii nu departe de casa. Intr-o zi a avut geniala idee sa le dea foc, se cam adunasera… In mai putin de 1 ora ditamai incendiu de vegetatie, cabluri arse, pompieri, etc etc.
    Totul surprins pe camerele de supraveghere ale unor firme locale, ghiciti ce? nu s-a intamplat nimic. Politia s-a facut ca ploua.
    De aia se arunca gunoaie peste tot, nimeni nu te ia la p3nis daca faci d’astea.

    00
  13. La Oradea si la mare acum 40 de ani ni se pare ca-i fain nu pentru ca-i ceva senzational, ci pentru ca au disparut masinile parcate aiurea peste tot ce distrug peisajul.

    De aia ne plac si pozele cu Bucurestiul vechi, nu pentru ca avea o arhitectura senzationala ci pentru ca nu era inecat de masini.

    00
    • Si tufe. E drept ca unii copaci (cam toti) dau exigen, dar dupa un timp batranetea isi spune amprenta. Nu mai arata peisajul la fel. Iar astia care ii tund…
      Poate ca la 50 ani merita si ei inlocuiti.

      00
  14. Utilajele alea nu funcționează decât pe plaje de nisip dacă înțelegi unde bat..

    00
  15. Greu
    Ca sa tragi la raspundere la sfarsit de sezon pe cel care a avut plaja in chirie ar trebui sa ai ceva de genul pv de predare primire a plajei in momentul inceperii contractului.
    Ceva de genul „lasi plaja cum ai gasit-o” sau „te obligi sa…”
    Crezi ca se poate ? cate contestatii ar fi ? cum s-ar masura gradul de curatenie? Cine ar verifica ?
    S-au ar mai aparea un tip de spaga- cel de incheiere de contract, in care semnezi ca plaja e curata, si surpriza , s-a murdarit la loc in prima noapte dupa.

    00
    • Nu vrea, nu ia in concesiune plaja. Nu sezlonguri, nu tarabe, nu tot felul de buzi si baldachine. Si vine primaria cu utilaju’ la 5 dimineata.

      00
  16. Anul asta ca tot m-am mutat din 2009 in Constanta , am fost cel mai mult la plaja(ma rog mai mult baie). Nu am vazut unul dupa ce termina tigara sa o duca la cosul de gunoi sau sa o puna in ceva si sa o duca la cosul de gunoi , toti dar absolut toti o stingeau in nisip si putin nisip peste(pisicile dracului). Zona unde ma duc eu este deobicei ocupata de „consateni”(poate anul asta mai multi turisti ca in alti ani ca in mamaia s-a largit plaja) dar tot majoritari. La noi fara lege aplicata ne enervam si discutam degeaba. Dar pana la urma cine sa aplice si legea aia care fac acelasi lucru?!
    Cati primesc amenda pentru chistoc aruncat din masina ?!
    Pai merg cu masina o data pe sapt. , cand fac cumparaturile (in rest conduce sotia la munca) si vad cel putin 6-7 aruncand tigara in interval de o ora si vreo 20-40 de km parcursi. Pai daca ar fi avut atatia zilnic amendati , deja erau in Piata Victoriei la protest…ca ei sunt nesimtiti si nu mai au din ce sa traiasca ca le-a luat painea de la gura politistul cel rau si statul asta rau cu amenzile prea mari.
    Avem o nesimtire si durere in cur de sus pana jos. Nesimtirea e majoritara in Romania si nu avem cum sa o schimbam nici in o suta de ani. In 2015 eram aveam sperante….s-au dus .

    00
    • Am bagat ieri un copy/paste dintr-o carte despre eleganta.
      Asta se pierde cand incepe sa nu te mai intereseze… Azi nu te tunzi, maine dai o flegma pe strada, poimaine nu te mai speli, iar peste 30 de ani nu intelegi de ce la noi e jegul de pe lume iar „altii pot”. Cum de dracu’ aia pot, ma? Pai pot, pentru ca acum 30 de ani nu dadeau flegme pe strada.
      Cate suedeze (din Suedia, nu din Romania) vin anual pe litoralul romanesc? 1980 versus 2020…
      Am o vaga banuiala ca pe turistul de rand, jumatate din turistii de rand nu vad jegul. Nu sunt interesati de asta, nu ii deranjeaza. Aia e, chistoace de tigari pe plaja, aia e plaja, asa am prins, asa merge… Luam copiii de azi si intrebam peste 10 ani daca li se pare normal sa fie jeg pe plaja… Jeg? Nu e jeg, „asa e plaja”, asa e de cand s-au nascut…

      am facut „later edit important” in text, pentru comentariul tau.

      00
    • Parca arata un pic mai bine acum decat atunci…

      00
  17. Ceva de genul mașinăriilor alea, dar mai micuțe, am văzut la bulgari. Seară după seară, pe la 1.30 noaptea apăreau să-și facă treaba cu ele. Dimineață era plaja brici. Și discutăm de unii care teoretic sunt la fel de înapoiați și săraci ca noi, doar că au mai priceput unele lucruri.

    00
  18. Acum o saptamana am ajuns cu o barca pana in capatul peninsulei Sacalin, in delta Dunarii la Sf Gheorge. Acolo nu calca picior de om, este interzis si nici nici nu prea ai ce face pe acolo. Este cel mai nou pamant, cel care se formeaza an de an. Privit de aproape te ingrozesti, resturi si deseuri in cantitati imense aduse de Dunare si depuse la varsare. Plaja din ultima fotografie e curata fata de ce am vazut acolo.

    00
  19. La un moment dat alegerea e intre a trai printre gunoaie si a fi prost. Va recomand sa fiti prosti!

    00
    • Alegerea e intre a strange gunoaie si a face, cum scria cineva mai sus, pichetari la ministere (un exemplu), pentru a se introduce amenzi si pedepse aspre pentru cei care arunca gunoi.
      Trebuie rezolvata cauza, nu efectul.

      00
  20. Cipri s-a prins ca ma refeream la el, ca asta e rostul butonului de reply. Tu doar te-ai atacat Cristi draga (chiar imi esti simpatic, am facut si eu dulceata de cirese amare ca urmare a faptului ca am citit articolul si am un cires in gradina, anul asta a rodit serios).

    Parerea mea este ca e bine sa fim uneori si prosti (ajuta pentru autocunoastere) dar nu prea des/mult timp, ca atunci te iau altii de prost. Si la urma urmelor, daca am avea un sistem de invatamant teapan, ar mai avea copilul respectiv nevoie de meditatii, fie ele si online ?

    00
  21. Bai, ce tara avem! Toată lumea știe ce ar trebui făcut, până și femeia de serviciu daca o întrebi, și totuși nimic bun nu se întâmplă…dureaza zeci de ani pentru mici îmbunătățiri….
    Cineva spunea: Ca sa vezi viitorul unei țări, analizeaza-i trecutul! Așa că….nu mai visați că o să fie Occident aici, că nu o sa fie !!!
    No more comments!

    00
  22. Sunt curios in cat timp s-ar fura in Romanica un BeBot …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile